Deset BZ – Pravoslavna C –VS- Biblija ========
Biblija - IZLAZAK 20:1-17
PRVA ,,,,,,,,,,,,,, (2) "Ja sam Jahve, Bog tvoj, koji sam te izveo iz zemlje egipatske, iz kuće ropstva. (3) Nemoj imati drugih bogova uz mene. ,,,,,,,,,,,,,,,, Pravoslavna C kaže: ,,,,,,,,,,,,,,,,, PC 1. Ja sam Gospod Bog Tvoj; nemoj imati drugih bogova osim mene. -------------- Razlika: ,,,,,,,,,,,,, Nema Imena Boga – nema - Jahve. Nema – što je Bog Jahve učinio – izveo iz zemlje egipatske, iz kuće ropstva. ----------- DRUGA ,,,,,,,,,,,,,, (4) Ne pravi sebi lika ni obličja bilo čega što je gore na nebu, ili dolje na zemlji, ili u vodama pod zemljom. (5) Ne klanjaj im se niti im služi. Jer ja, Jahve, Bog tvoj, Bog sam ljubomoran. Kažnjavam grijeh otaca - onih koji me mrze - na djeci do trećeg i četvrtog koljena, (6) a iskazujem milosrđe tisućama koji me ljube i vrše moje zapovijedi. ,,,,,,,,,,,,, Pravoslavna C kaže: ,,,,,,,,,,,,, PC 2. Ne pravi sebi idola niti kakva lika; nemoj im se klanjati niti im služiti. ----------- Razlika: ,,,,,,,,,,,,, Nema Imena Boga – nema - Jahve. Nema da je Bog Jahve – ljubomoran Bog. Nema da Bog Jahve kažnjava grijeh na djeci. Nema da ljubi one koji vrše Božje zapovijesti. ------------ TREĆA ,,,,,,,,,,,,,, (7) Ne uzimaj uzalud imena Jahve, Boga svoga, jer Jahve ne oprašta onome koji uzalud izgovara ime njegovo. ,,,,,,,,,,,,, Pravoslavna C kaže: ,,,,,,,,,,,, PC 3. Ne uzimaj uzalud imena Gospoda Boga svojega. ,,,,,,,,,,,,, Razlika: ,,,,,,,,,,,,, Nema Imena Boga – nema - Jahve. Nema da Bog Jahve ne oprašta uzaludno izgovaranje Njegova Imena. ----------- ČETVRTA ,,,,,,,,,,,, (8) Sjeti se da svetkuješ dan subotni. (9) Šest dana radi i obavljaj sav svoj posao. (10) A sedmoga je dana subota, počinak posvećen Jahvi, Bogu tvojemu. Tada nikakva posla nemoj raditi: ni ti, ni sin tvoj, ni kći tvoja, ni sluga tvoj, ni sluškinja tvoja, ni živina tvoja, niti došljak koji se nađe unutar tvojih vrata. (11) Ta i Jahve je šest dana stvarao nebo, zemlju i more i sve što je u njima, a sedmoga je dana počinuo. Stoga je Jahve blagoslovio i posvetio dan subotni ,,,,,,,,,,,,,,,, Pravoslavna C kaže: ,,,,,,,,,,,,,,,,,, PC 4. Sjećaj se dana odmora da ga svetkuješ; šest dana radi i svrši sve svoje poslove, a sedmi dan je odmor Gospodu Bogu tvojemu. ------------- Razlika: ,,,,,,,,,,,,, Bog kaže – Dan Subotni – Pravoslavna C prepravlja – Dan odmora. Nema uputstva da je 7. dana Subota. Nema uputstva da se u Subotu ne treba raditi. Nema tvrdnje da je Bog Jahve 6 dana stvarao sve. Nema tvrdnje da je Bog Jahve 7. dana odmorio. Nema tvrdnje da je Bog Jahve blagoslovio i posvetio Subotu. Nema Imena Boga – nema - Jahve. ----------- PETA ,,,,,,,,,,, (12) Poštuj oca svoga i majku svoju da imadneš dug život na zemlji koju ti da Jahve, Bog tvoj. ,,,,,,,,,,,, Pravoslavna C kaže: ,,,,,,,,,,,,, 5. Poštuj oca svojega i majku svoju, da ti dobro bude i da dugo poživiš na zemlji. ------------ Razlika: ,,,,,,,,,,,,, Nema tvrdnje da je Bog Jahve stvorio Zemlju i dao je ljudima. Nema Imena Boga – nema - Jahve. ---------- ŠESTA
Pravoslavna C kaže: ,,,,,,,,,,,,, K5.Ne ubij!
Bog Jedini Otac YHVH kaže: ,,,,,,,,,,,, (13) Ne ubij!
Razlika: ,,,,,,,,,,,,, Nema razlike. ----------- SEDMA
Pravoslavna C kaže: ,,,,,,,,,,,, 7. Ne čini preljube.
Bog Jedini Otac YHVH kaže: ,,,,,,,,,,,, (14) Ne učini preljuba!
Razlika: ,,,,,,,,,,,,, Nema razlike. ----------- OSMA
Pravoslavna C kaže: ,,,,,,,,,,,, 8. Ne kradi.
Bog Jedini Otac YHVH kaže: ,,,,,,,,,,, (15) Ne ukradi!
Razlika: ,,,,,,,,,,,,, Nema razlike. ------------- DEVETA
Pravoslavna C kaže: ,,,,,,,,,,,,,,,,, 9. Ne svjedoči lažno na bližnjega svojega.
Bog Jedini Otac YHVH kaže: ,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,, (16) Ne svjedoči lažno na bližnjega svoga!
Razlika: ,,,,,,,,,,,,, Nema razlike. ----------- DESETA
Pravoslavna C kaže: ,,,,,,,,,,,,, 10. Ne poželi ništa što je tuđe.
Bog Jedini Otac YHVH kaže: ,,,,,,,,,,,,,,,, (17) Ne poželi kuće bližnjega svoga! Ne poželi žene bližnjega svoga; ni sluge njegova, ni sluškinje njegove, ni vola njegova, ni magarca njegova, niti išta što je bližnjega tvoga!"
Razlika: ,,,,,,,,,,,,, Nema razlike. Skraćeno, ali sve obuhvaćeno. -------------
|