HercegBosna.org

HercegBosna.org

Forum Hrvata BiH

Sada je: 12 pro 2024, 22:44.

Vremenska zona: UTC + 01:00 [LJV]

Započni novu temu Odgovori  [ 311 post(ov)a ] 
Stranica Prethodna  1 ... 9, 10, 11, 12, 13  Sljedeća
Autor/ica Poruka
 Naslov: Re: Svijet- PROGON KRŠĆANA
PostPostano: 02 sij 2012, 19:45 

JERUSALIM - Organizacija UN za nauku i obrazovanje (UNESCO) ukida finansiranje palestinskog časopisa za djecu, koji je objavio članak u kome je iskazano divljenje Hitleru, prenosi agencija AP.

Časopis ''Zajzafona", koji objavljuje istoimena nevladina organizacija a finansira UNESCO, objavio je u februaru članak desetogodišnje djevojčice koja je kao četiri uzora navela srednjevjekovnog persijskog matematičara, egipatskog pisca, muslimanskog srednjevjekovnog kralja Saladina i nacističkog vođu Adolfa Hitlera.

Iz UNESCO-a su poručili da žale i osuđuju "neprihvatljivi" članak, zbog čega će časopisu biti ukinute finansije.

Autorka članka piše da joj se Hitler javio u snu i rekao da je ubijao Jevreje da bi "svi znali da su oni nacija koja širi destrukciju po cijelom svijetu" i savjetovao "da bude izdržljiva i strpljiva po pitanju patnje kojoj je Palestina izložena u njihovim rukama", a potom mu se i zahvalila na savjetu.

Prevod teksta je objavila izraelska organizacija "Palestinski medijski pregled".

Šarif Saman, direktor časopisa koji finansira i palestinska vlada, nije komentarisao prevod, osim što je rekao da je djevojčica zapravo optuživala Hitlera. On je dodao da časopis objavljuje članke koje šalju učenici i da nije na njima da zabrane slobodu govora.

Predstavnici palestinskih vlasti takođe su članak ocijenili kao neprihvatljiv, pri čemu su skrenuli pažnju da se u udžbenicima Hitlerovi zločini tretiraju kao zločini protiv čovječnosti.

Odluci UNESCO-a doprinijeli su i protesti koje je publikacija izazvala u svijetu.

Američko udruženje Jevreja koji su preživjeli holokaust i njihovih potomaka pozdravilo je takvu odluku i izrazilo nevjericu da je palestinski časopis za djecu mogao da odobri članak koji o istrebljenju Jevreja govori kao o primjeru koji treba slijediti.

Vrh

PostPostano: 02 sij 2012, 20:03 

Tulkas je napisao/la:
JERUSALIM - Organizacija UN za nauku i obrazovanje (UNESCO) ukida finansiranje palestinskog časopisa za djecu, koji je objavio članak u kome je iskazano divljenje Hitleru, prenosi agencija AP.

Časopis ''Zajzafona", koji objavljuje istoimena nevladina organizacija a finansira UNESCO, objavio je u februaru članak desetogodišnje djevojčice koja je kao četiri uzora navela srednjevjekovnog persijskog matematičara, egipatskog pisca, muslimanskog srednjevjekovnog kralja Saladina i nacističkog vođu Adolfa Hitlera.

Iz UNESCO-a su poručili da žale i osuđuju "neprihvatljivi" članak, zbog čega će časopisu biti ukinute finansije.

Autorka članka piše da joj se Hitler javio u snu i rekao da je ubijao Jevreje da bi "svi znali da su oni nacija koja širi destrukciju po cijelom svijetu" i savjetovao "da bude izdržljiva i strpljiva po pitanju patnje kojoj je Palestina izložena u njihovim rukama", a potom mu se i zahvalila na savjetu.

Prevod teksta je objavila izraelska organizacija "Palestinski medijski pregled".

Šarif Saman, direktor časopisa koji finansira i palestinska vlada, nije komentarisao prevod, osim što je rekao da je djevojčica zapravo optuživala Hitlera. On je dodao da časopis objavljuje članke koje šalju učenici i da nije na njima da zabrane slobodu govora.

Predstavnici palestinskih vlasti takođe su članak ocijenili kao neprihvatljiv, pri čemu su skrenuli pažnju da se u udžbenicima Hitlerovi zločini tretiraju kao zločini protiv čovječnosti.

Odluci UNESCO-a doprinijeli su i protesti koje je publikacija izazvala u svijetu.

Američko udruženje Jevreja koji su preživjeli holokaust i njihovih potomaka pozdravilo je takvu odluku i izrazilo nevjericu da je palestinski časopis za djecu mogao da odobri članak koji o istrebljenju Jevreja govori kao o primjeru koji treba slijediti.

kakve ovo ima veze sa time sto su Nacisti bili Krscani???

Vrh

PostPostano: 02 sij 2012, 20:07 

Nacisti su uglavnom bili okultisti, barem onaj sami vrh.. Ovo je pokaz da je kod muslimana Hico jos uvjek jedan " dobri ciko" kao sto je bio i za 2. svjetskog..

Vrh

PostPostano: 03 sij 2012, 00:59 

Citat:
VJERSKI FANATICI U TADŽIKISTANU UBILI MLADIĆA KOJI JE BIO ODJEVEN KAO DJED MRAZ
SKUPINA vjerskih fanatika ubila je danas u glavnom gradu Tadžikistana, Dushanbeu, 24-godišnjeg mladića koji se odjenuo kao Djed Mraz.

Mediji javljaju kako je mladić htio iznenaditi svoje prijatelje te im prerušen u Djeda Mraza čestitati Novu godinu, ali su ga trojica napadača izboli noževima na ulici.

Policija je potvrdila da je do zločina došlo, no ne priznaju da je učinjen na vjerskoj osnovi. Jedan od počinitelja zločina je uhićen, a radi se o studentu. Za preostalom dvojicom još se traga.

Kako javljaju mediji, u Tadžikistanu u posljednje vrijeme traju rasprave između pristaša slavljenja Nove godine i protivnika. Tenzije je dodatno podignuo vrhovni muftija koji je kazao kako je slavljenje Nove godine strano njihovoj kulturi te da je u suprotnosti s muslimanskom zakonima.

Vrh

PostPostano: 03 sij 2012, 01:57 

zapovjednik je napisao/la:
Ibar je napisao/la:

bilo bi smijesno da nije zalosno..

koliko krscana i crkava danas po dzamaharijama

a koliko muslimana i dzamija po krscanskim zemljama

U Egiptu ima preko 1000 crkvi...ima i protestantskih i pravoslavnih i katolickih..
Koliko ima Dzamija po Krscanskim zemljama???

U njemackoj preko 10000 damija mislim da nebi trebala biti ni jedna dok se ne vrati stanje prije pojave islama na bliskom istoku, turskoj, i u sjevernoafrickim zemljama.

Vrh

PostPostano: 03 sij 2012, 02:00 

MRSHO je napisao/la:
Citat:
VJERSKI FANATICI U TADŽIKISTANU UBILI MLADIĆA KOJI JE BIO ODJEVEN KAO DJED MRAZ
SKUPINA vjerskih fanatika ubila je danas u glavnom gradu Tadžikistana, Dushanbeu, 24-godišnjeg mladića koji se odjenuo kao Djed Mraz.

Mediji javljaju kako je mladić htio iznenaditi svoje prijatelje te im prerušen u Djeda Mraza čestitati Novu godinu, ali su ga trojica napadača izboli noževima na ulici.

Policija je potvrdila da je do zločina došlo, no ne priznaju da je učinjen na vjerskoj osnovi. Jedan od počinitelja zločina je uhićen, a radi se o studentu. Za preostalom dvojicom još se traga.

Kako javljaju mediji, u Tadžikistanu u posljednje vrijeme traju rasprave između pristaša slavljenja Nove godine i protivnika. Tenzije je dodatno podignuo vrhovni muftija koji je kazao kako je slavljenje Nove godine strano njihovoj kulturi te da je u suprotnosti s muslimanskom zakonima.

Ja mislio da je ovo izvjestaj iz sarajeva, gdje je ceric najavio borbu protiv djeda mraza i kaurske proslave nove godine.
Kada smo kod toga jesu li muslimani poslusali cerica i bojkotovali proslavu nove godine?

Vrh

PostPostano: 03 sij 2012, 09:03 

Old Fridolin je napisao/la:
U Egiptu ima preko 1000 crkvi...ima i protestantskih i pravoslavnih i katolickih..
Koliko ima Dzamija po Krscanskim zemljama???

U njemackoj preko 10000 damija mislim da nebi trebala biti ni jedna dok se ne vrati stanje prije pojave islama na bliskom istoku, turskoj, i u sjevernoafrickim zemljama.

Onda se sve trebaju rusiti u Egiptu jer ih je vecina napravljena u posljednjih dvadesetak godina...

Vrh

PostPostano: 03 sij 2012, 13:28 

Old Fridolin je napisao/la:

Onda se sve trebaju rusiti u Egiptu jer ih je vecina napravljena u posljednjih dvadesetak godina...

U egiptu su porusene na tisuce crkvi od strane osmanlija. Pa su poslije obnovljavane, ali samo malo postotak njih. Ne pricaj napamet.

Vrh

PostPostano: 03 sij 2012, 22:39 

ULTIMATUM Radikalna islamistička sekta
Boko Haram prijeti kršćanima i nigerijskoj vladi
»Dajemo trodnevni rok kršćanima da napuste sjever Nigerije«, poručio je Abul Kaka u ime sekte Boko Haram i dodao: »Također želimo da se naša muslimanska braća s juga vrate na sjever jer imamo dokaza da će biti napadnuti. Boko Haram će pucati i na nigerijske vojnike bude li morao braniti svoju muslimansku braću«, rekao je Kaka
Objavljeno: 02. 1. 2012. u 12:29 Zadnja izmjena: 02. 1. 2012. u 12:29

FOTO: REUTERS

slika

MAIDUGURI - Radikalna islamistička sekta Boko Haram dala je trodnevni ultimatum kršćanima da se isele sa sjevera Nigerije, gdje žive pretežito muslimani te zaprijetila i vladinim snagama u područjima gdje je proglašeno izvanredno stanje nakon napada na kršćane u kojima je na Božić ubijeno pedeset osoba.

»Dajemo trodnevni rok kršćanima da napuste sjever Nigerije«, poručio je Abul Kaka u ime sekte Boko Haram i dodao »Također želimo da se naša muslimanska braća s juga (gdje žive pretežito kršćani) vrate na sjever jer imamo dokaza da će biti napadnuti«.

Boko Haram će pucati i na nigerijske vojnike bude li morao braniti svoju muslimansku braću, rekao je Kaka.

Kršćanska nigerijska zajednica zaprijetila je da će se braniti oružjem ako je islamisti nastave napadati.

Boko Haram je preuzeo odgovornost za bombaški napad na kršćane po izlasku s mise na sam Božić pri čemu je ubijeno 50 vjernika. Nigerija, afrička zemlja s najvećim brojem stanovnika (160 milijuna), također izvoznica nafte, podijeljena je na siromašniji sjever gdje žive pretežito muslimani i bogatiji jug nastanjen kršćanima.

Nakon bombaškog napada nigerijski predsjednik Goodluck Jonathan proglasio je u subotu izvanredno stanje na sjeveru zemlje te je odlučio zatvoriti dio kopnene granice.

Boko Haram tvrdi da odgovara afganistanskim talibanma, a preuzeo je odgovornost za brojne napade, među kojima je i samoubilački atentat u kolovozu 2011, na sjedište UN-a u Abuji s 25 žrtava. [Hina]

Vrh

PostPostano: 10 sij 2012, 15:38 

Pokušavam biti u tijeku s temom.
Evo žene čiji je slučaj bio dosta oglašen.
Riječ je o pakistanskoj kršćanki imenom Asia Bibi, osuđenoj na smrt zbog vjere.
Još uvijek se nalazi u zatvoru, a kao posljedica slučaja ubijeno je nekoliko pakistanskih dužnosnika.
Ne od kršćana, već radikalnih muslimana.
Hrabra žena, zaslužuje svako poštovanje, već odavno je mogla biti vani da se odrekla vjere i načela.

http://en.wikipedia.org/wiki/Asia_Bibi
http://www.asianews.it/news-en/Christma ... 23485.html
http://vaticaninsider.lastampa.it/en/ho ... olo/11349/

Vrh

PostPostano: 10 sij 2012, 15:42 

Tulkas je napisao/la:
Nacisti su uglavnom bili okultisti, barem onaj sami vrh.. Ovo je pokaz da je kod muslimana Hico jos uvjek jedan " dobri ciko" kao sto je bio i za 2. svjetskog..

Nigdje to nije dokazano. :kava
I ja sam pročitao u novinama da je Hitler bio ********,u što nekako sumnjam. :kava

Vrh

PostPostano: 10 sij 2012, 16:15 

mario_cro je napisao/la:
Tulkas je napisao/la:

I ja sam pročitao u novinama da je Hitler bio ********,u što nekako sumnjam. :kava

Zapravo je, imaš Hessove zapise i njegovu ostavštinu, pa Himmlerovu, to da su bili okultisti više nitko ne niječe. Ovo sa Hićom kao ********, u to je već teško povjerovat, prvo zato što je prašio Evu Braun (znači u najgorem slučaju biseksualac :zubati) ,a osim toga je dao strijeljati svog prijatelja , a jedno od obrazloženja je bilo da je homoseksualac. Također je poslije dao instrukcije Himmleru po kojima je ovaj izdao zapovijed da se eksterminiraju svi homoseksualci u Trećem Reichu .

To moj je, moj je dom!

Vrh

PostPostano: 10 sij 2012, 16:43 

To za okultizam su neki zaključci zbog stvari koje su nacisti koristili. Nigdje nikad nije zapisana takva ideja. Bar meni nije poznato.

Na drugu stranu ono što je Hitler zapisao u svojoj knjizi, i neki drugi vrhovnici u svojim dnevnicima zapisali da su ga čuli kako govori, je da je sebe smatrao ateistom. Ali da je vjerovao da svakom društvu treba dogma i vjerovanje u Boga. Inače bi društvo imalo problema u funkcioniranju bez toga.

Vrh

PostPostano: 10 sij 2012, 19:58 

Zadar1993 je napisao/la:
mario_cro je napisao/la:

Zapravo je, imaš Hessove zapise i njegovu ostavštinu, pa Himmlerovu, to da su bili okultisti više nitko ne niječe. Ovo sa Hićom kao ********, u to je već teško povjerovat, prvo zato što je prašio Evu Braun (znači u najgorem slučaju biseksualac :zubati) ,a osim toga je dao strijeljati svog prijatelja , a jedno od obrazloženja je bilo da je homoseksualac. Također je poslije dao instrukcije Himmleru po kojima je ovaj izdao zapovijed da se eksterminiraju svi homoseksualci u Trećem Reichu .
ima jedna tvrdjava u njemackoj,wewelsburg, koja je iznajmljena sa strane himmlera, u svrhu okultistickih skupova ss-a.ugradjene rune itd.sto se tice okultizma kod hitlera, najpoznatije veze s'tim miljeon su poznate iz beca, di je dosa u dodir sa germanskin okultistima, guido von list itd.ima i jedna austrijanka hrvatskih korijena, koja je bila poznata po tome.ne moze mi ime pasti naum.

Vrh

PostPostano: 10 sij 2012, 20:35 

Zadar1993 je napisao/la:

Neznam ,al ja nigdje to nisam našao ni vidio pa mi je teško povjerovat.Ako imaš kakve pouzdane linkove,stavi ,volio bi pročitat. Dobro za Evu Braun to sve stoji.Pročitao sam "Mein Kampf" ,imao sam negdje na kompu hrvatsku verziju ,nigdje spomena okultizmu.

BBC je napisao/la:
To za okultizam su neki zaključci zbog stvari koje su nacisti koristili. Nigdje nikad nije zapisana takva ideja. Bar meni nije poznato.

Na drugu stranu ono što je Hitler zapisao u svojoj knjizi, i neki drugi vrhovnici u svojim dnevnicima zapisali da su ga čuli kako govori, je da je sebe smatrao ateistom. Ali da je vjerovao da svakom društvu treba dogma i vjerovanje u Boga. Inače bi društvo imalo problema u funkcioniranju bez toga.

Pa i ja to kažem da nigdje to nisam vidio ,linkovi bi dobrodošli. Ono što ja znam je da su Nijemci odnosno NSDAP slali istraživačke ekspedicije po čitavom svijetu .Bili su i u Čileu ,Argentini prije rata,
pa i na Tibetu ,i to je uvijek naglašeno kao istraživačka ekspedicija.U cijelih tih par godina je bilo apsolutno nevjerovatnih stvari. Kao ona što su već za vrijeme rata snimali 3D filmove ,crno bijele naravno. I to ima na internetu ,možete bez problema nać. Onda ratna tehnologija koja je apsolutno bila nevjerovatna.Izumljivanje prve jurišne puške prema kojoj je nastao Kalašnjikov,rakete ,pokušaji da se napravi Atomska Bomba, prvi mlazni avion na kojem su se spektakularno sjebali namjenivši ga kao bombardera a ne lovca (gudroman Gering kriv).Sjenu na mnoge događaje baca to da su se zadnje njemačke podmornice predale na obalama Argentine dvije godine poslije rata. A bogami ,mogle su mnoge bitnije ljude prevest u tajnosti u Argentinu i Čile ,a zna se da je to bilo veliko utočište poslijeratnih nacista,ustaša,fašista. Ja osobno mislim da ta teza o okultizmu glupost,i da to koriste kao objašnjenje za tako brz razvitak ratne tehnologije.

BBC ma meni te priče ovaj čuo ,pa zapisao,onaj isto čuo...Znaš kako to zvuči.

EDIT : meni recimo ovo izgleda nevjerovatno,ako je naravno istinito.

slika

slika

Vrh

PostPostano: 10 sij 2012, 20:47 

snowflake je napisao/la:
Pokušavam biti u tijeku s temom.
Evo žene čiji je slučaj bio dosta oglašen.
Riječ je o pakistanskoj kršćanki imenom Asia Bibi, osuđenoj na smrt zbog vjere.
Još uvijek se nalazi u zatvoru, a kao posljedica slučaja ubijeno je nekoliko pakistanskih dužnosnika.
Ne od kršćana, već radikalnih muslimana.
Hrabra žena, zaslužuje svako poštovanje, već odavno je mogla biti vani da se odrekla vjere i načela.

http://en.wikipedia.org/wiki/Asia_Bibi
http://www.asianews.it/news-en/Christma ... 23485.html
http://vaticaninsider.lastampa.it/en/ho ... olo/11349/

nema s Muslimanima mira. to su isprani mozgovi ti radikali njihovi koji su svugdje na cijeni. SVjetski sukob je neizbjezan kao i propast muslimana i islamizacije radikalne

Vrh

PostPostano: 11 sij 2012, 12:17 

Zadar1993 je napisao/la:
mario_cro je napisao/la:

Sigrurno mislis na rema. On je bio ********. Ali ubijen je zato jer mu je spremao puc u stranci, sa smedjim kosuljama. Da je ubijen zato sto je ********, je samo iskorisceno kao alibi, te da hitlera jos vise uzdignu na moralnoj vertikali. Pa tada u njemackoj kao i u engleskoj je bilo ******** kao gljive poslije kise. U SS iako je bilo zabranjeno, padao je sapuncic na kupanju ihahaa. Inace, za hitlera vise mi odgovara istini terija da je bio asexualan, ili i ona da je bio impotentan, nego da je bio derpe.

Vrh

PostPostano: 11 sij 2012, 14:59 

BBC je napisao/la:

"Aliens" = The Fallen Ones
Book of Enoch.
Google it.

Vrh

PostPostano: 22 sij 2014, 01:29 

Vrh

PostPostano: 20 sij 2023, 09:38 

Više od 360 milijuna kršćana u svijetu trpi progon (vecinom od muslimana)

„Open Doors“ objavljuje svoj godišnji „World Watch List 2023“ potvrđujući da jedan od sedam kršćana u svijetu trpi visoke razine progona i diskriminacije zbog svoje vjere.

Iako se brojke nisu bitno promijenile u odnosu na 2021., prethodna godina 2022. bila je najgora za kršćane diljem svijeta, zbog sve veće razine nasilja, diskriminacije i isključenosti, prema najnovijem Svjetskom popisu promatranja koji je objavila Open Doors, skupina koja prati stanje vjerskih sloboda kršćana u svijetu i zalaže se za njih.

U izvješću, koje je 18. siječnja predstavljeno u Talijanskom parlamentu u Rimu, rangirano je 50 zemalja u kojima se kršćani suočavaju s najgorim progonima.

Sjeverna Koreja prva na listi

Prema objavljenim podacima, više od 360 milijuna kršćana trpi visoke razine progona i diskriminacije zbog svoje vjere. Slične brojke zabilježene su i prošle godine. No, rezultat pokazatelja u 50-ak rizičnih zemalja raste.

Sjeverna Koreja ponovno se pojavljuje kao najneprijateljskije mjesto za život kršćana, zbog novog Zakona protiv reakcionarnog razmišljanja donesenog 2021., koji je doveo do porasta uhićenja. Kršćani nemaju apsolutno nikakvu slobodu i ako se otkrije da prakticiraju svoju vjeru, suočavaju se s radnim logorima ako ne i smrću. Čak je i posjedovanje Biblije ozbiljan zločin koji biva strogo kažnjen.

Sjevernu Koreju slijede: Somalija, Jemen, Eritreja, Libija, Nigerija, Pakistan i Iran, a sve su suočene ili s ratom ili unutarnjim sukobima, ili su pod autoritarnim režimima, kao u slučaju Eritreje i Irana.

Afganistan na devetom mjestu

U prethodnom izvješću, Pjongjang je zamijenjen Afganistanom, nakon preuzimanja vlasti Talibana u kolovozu 2021. Afganistan je tako pao na deveto mjesto, ali ne zbog nekog poboljšanja, nego iz jednostavnog razloga što je većina tamo prisutnih kršćana pobjegla iz zemlje. Prelazak s islama na drugu vjeru u Afganistanu se kažnjava smrću. Sićušna lokalna kršćanska zajednica stoga je prisiljena živjeti u tajnosti.

Nigerija

Jedna od zemalja koja najviše zabrinjava jest Nigerija, gdje su kršćani meta pobune islamističke terorističke skupine Boko Haram, muslimanskih stočara Fulana, zajedno s banditima, kao u posljednjem napadu u biskupiji Minna u kojem je jedan svećenik izgorio, a drugi ozlijeđen.

U pet godina 80 % više ubojstava

Sveukupno, broj kršćana ubijenih u 2022. neznatno se smanjio te je s 5 898 pao na 5 621. Od toga 90 % ubijenih su nigerijski kršćani u subsaharskoj Africi. Istodobno, razvidno je kako je u razdoblju od pet godina broj ubojstava kršćana porastao za 80% – s 3 066.

Također, broj napadnutih ili zatvorenih crkava smanjio se za više od polovice – s više od 5 000 u 2021. na nešto više od 2 000 prošle godine. Kina je odigrala glavnu ulogu u ovom smanjenju, s 1 000 incidenata u odnosu na 3 000 u prethodnoj godini.

Uzroci

Najveći uzrok progona kršćana, zabilježen u 39 od 50 promatranih država jest: islamističko ugnjetavanje; slijedi komunističko ugnjetavanje prisutno u šest zemalja; zatim četiri države s religijskim – budustičkim ili hinduističkim – nacionalizmom te u dvije države zamijećen protekcionizam kršćanskih denominacija (gdje država ne priznaje i progoni manjinske kršćanske zajednice – koje ne pripadaju većinskoj kršćanskoj denominaciji); a tu su i u dvije države dominantni kriminal i agresivni sekularizam. Dakako, u mnogim se zemljama preklapaju uzroci progona kršćana koji su najčešće popraćeni diktatorskom paranojom vladajućeg režima pa ih se stoga ne smije uzeti u apsolutnom smislu – kao da su jedini i isključivi.

Drastičan porast otmica kršćana

Tijekom 2022. zabilježen je drastičan porast otmica kršćana, s 3 829 u 2021. na 5 259 u prethodnoj godini. Gotovo 5 000 koncentrirano je u tri zemlje: Nigeriji, Mozambiku i DR Kongu, gdje su posljednjih dana islamisti preuzeli odgovornost za bombaški napad na pentekostnu crkvu u gradu Kasindi na istoku Konga, u kojem je poginulo 14 ljudi, a 39 ih je ranjeno.

Prema Open Doorsu, deseci tisuća kršćana napadnuti su u nekoliko zemalja diljem svijeta, a zabilježeno je gotovo 30 000 incidenata.

Indija, Mianmar, Irak…

U Indiji, gdje je hinduistička nacionalistička vlada Narendre Modija ograničila prava pripadnicima drugih religija, ukupno je 1 750 kršćana uhićeno bez suđenja.

Otvoreno uznemiravanje često je popraćeno suptilnijim pritiscima, uključujući svakodnevno zlostavljanje na radnom mjestu, u školi, u javnim ustanovama. Iako ih je teško kvantificirati, oni imaju snažan utjecaj na zajednice i pridonose prisiljavanju kršćana na interno i međunarodno raseljavanje.

To je posebno vidljivo na Bliskom istoku i u regiji Sahela u Africi, zbog pobune džihadista, te također u Iranu i Mianmaru, gdje od vojnog udara u veljači 2021. huntina vojska cilja crkve.

Posljednji incident dogodio se 15. siječnja, kada je Tatmadaw spalio povijesnu katoličku crkvu u selu Chan Thar, u biskupiji Mandalay.

Prema Open Doorsu, u nekoliko zemalja raseljavanje je često namjerna strategija usmjerena na brisanje kršćanske prisutnosti tamo.

Vjerski progon žena

Drugi gnusni, ali „skriveni“ oblici progona usmjereni su na kršćanke: tisuće su žrtve silovanja kako bi se posramile njihove obitelji i zajednice ili prisilnih brakova s ciljem prisilnog obraćenja.

Izvješće bilježi samo nekoliko slučajeva: više od 2 000 silovanja i 717 prisilnih brakova. Međutim, ovo je samo vrh ledenog brijega, budući da se iz društvenih i kulturoloških razloga većina slučajeva ne prijavljuje vlastima. Zbog toga Open Doors posljednjih godina istražuju spolno specifičan vjerski progon.

Popis država progonitelja i uzroci 

1. Sjeverna Koreja (komunističko ugnjetavanje, diktatorska paranoja)

2. Somalija (islamističko ugnjetavanje)

3. Jemen (islamističko ugnjetavanje)

4. Eritreja (diktatorska paranoja, protekcionizam kršćanskih denominacija, islamističko ugnjetavanje)

5. Libija (islamističko ugnjetavanje)

6. Nigerija (islamističko ugnjetavanje)

7. Pakistan (islamističko ugnjetavanje)

8. Iran (islamističko ugnjetavanje)

9. Afganistan (islamističko ugnjetavanje)

10. Sudan (islamističko ugnjetavanje)

11. Indija (hinduistički religijski nacionalizam)

12. Sirija (diktatorska paranoja, islamističko ugnjetavanje)

13. Saudijska Arabija (islamističko ugnjetavanje)

14. Mianmar (budistički religijski nacionalizam)

15. Maldivi (islamističko ugnjetavanje)

16. Kina (komunističko ugnjetavanje)

17. Mali (islamističko ugnjetavanje)

18. Irak (islamističko ugnjetavanje, kriminal)

19. Alžir (islamističko ugnjetavanje)

20. Mauritanija (islamističko ugnjetavanje)

21. Uzbekistan (diktatorska paranoja, islamističko ugnjetavanje)

22. Kolumbija (kriminal i sekularizam)

23. Burkina Faso (islamističko ugnjetavanje)

24. Srednjoafrička Republika (islamističko ugnjetavanje)

25. Vijetnam (komunističko ugnjetavanje, diktatorska paranoja)

26. Turkmenistan (diktatorska paranoja, islamističko ugnjetavanje)

27. Kuba (diktatorska paranoja, komunističko ugnjetavanje)

28. Niger (islamističko ugnjetavanje)

29. Maroko (islamističko ugnjetavanje, diktatorska paranoja)

30. Bangladeš (diktatorska paranoja, islamističko ugnjetavanje, religijski nacionalizam)

31. Laos (komunističko ugnjetavanje, religijski nacionalizam)

32. Mozambik (islamističko ugnjetavanje)

33. Indonezija (islamističko ugnjetavanje)

34. Katar (islamističko ugnjetavanje)

35. Egipat (islamističko ugnjetavanje, diktatorska paranoja)

36. Tunis (islamističko ugnjetavanje)

37. DR Kongo (islamističko ugnjetavanje)

38. Meksiko (kriminal i sekularizam)

39. Etiopija (protekcionizam kršćanskih denominacija, islamističko ugnjetavanje)

40. Butan (budistički religijski nacionalizam)

41. Turska (islamističko ugnjetavanje i religijski nacionalizam)

42. Komori (islamističko ugnjetavanje, diktatorska paranoja)

43. Malezija (islamističko ugnjetavanje)

44. Tadžikistan (diktatorska paranoja, islamističko ugnjetavanje)

45. Kamerun (islamističko ugnjetavanje)

46. Brunei (islamističko ugnjetavanje)

47. Oman (islamističko ugnjetavanje)

48. Kazahstan (diktatorska paranoja, islamističko ugnjetavanje)

49. Jordan (islamističko ugnjetavanje)

50. Nikaragva (diktatorka paranoja, komunističko ugnjetavanje)

Privitak/ci:
progon-krscana-lista.jpg
progon-krscana-lista.jpg [ 160.25 KiB | Pogledano 2361 put/a. ]

PostPostano: 20 sij 2023, 10:34 

Zemlje subsaharske Afrike nikako ne mogu biti na listi s progonima kršćana. Tamo se događa to da crnci koji se smatraju muslimanima, crnci koji se smatraju kršćanima i ostali crnci svi prakticiraju nekakva tradicionalna vjerovanja koja nisu ni islamska ni kršćanska. To što grupe međusobno prakticiraju kanibalizam i druge oblike životinjskog ponašanja ne može se smatrati progonom neke vjerske grupe, tim više što njih ne bi trebalo ni svrstavati pod kršćane (vjerojatno ni muslimane).

Vrh

PostPostano: 20 sij 2023, 10:43 

OptimisticniVeSeljak je napisao/la:
Zemlje subsaharske Afrike nikako ne mogu biti na listi s progonima kršćana. Tamo se događa to da crnci koji se smatraju muslimanima, crnci koji se smatraju kršćanima i ostali crnci svi prakticiraju nekakva tradicionalna vjerovanja koja nisu ni islamska ni kršćanska. To što grupe međusobno prakticiraju kanibalizam i druge oblike životinjskog ponašanja ne može se smatrati progonom neke vjerske grupe, tim više što njih ne bi trebalo ni svrstavati pod kršćane (vjerojatno ni muslimane).

Pricas gluposti. Pa nije u te zemlje jucer doslo krscanstvo i islam da bi bili divljaci kakvim ih ti smatras. Vjera tih ljudi je jaka i vecinom su generacijama vec krscani i ne samo generacijama u vecini tih zemalja je krscanstvo povezano s koptskim krscanstvom koje je staro kao i samo krscanstvo. Niti prakticiraju poganske kultove niti ih se sjecaju

Vrh

PostPostano: 20 sij 2023, 10:55 

krstjanin je napisao/la:
OptimisticniVeSeljak je napisao/la:

Pricas gluposti. Pa nije u te zemlje jucer doslo krscanstvo i islam da bi bili divljaci kakvim ih ti smatras. Vjera tih ljudi je jaka i vecinom su generacijama vec krscani i ne samo generacijama u vecini tih zemalja je krscanstvo povezano s koptskim krscanstvom koje je staro kao i samo krscanstvo. Niti prakticiraju poganske kultove niti ih se sjecaju

Jok, povezano s Koptskim kršćanstvom. Znaš li ti s koje strane Sahare su živjeli Kopti?

Vrh

PostPostano: 20 sij 2023, 11:06 

Nigerija Sudan Etipija Eritreja Maroko Alzir Somalija itd. su zemlje u kojima je krscanstvo postojalo od svoga nastanka. Vise ili manje su vecinom bili pod utjecajem Koptske Crkve

Vrh

PostPostano: 20 sij 2023, 12:28 

krstjanin je napisao/la:
Nigerija Sudan Etipija Eritreja Maroko Alzir Somalija itd. su zemlje u kojima je krscanstvo postojalo od svoga nastanka. Vise ili manje su vecinom bili pod utjecajem Koptske Crkve

U Nigeriji je kršćanstvo postojalo od svoga nastanka? Kakve su to gluposti?
Sudan, Alžir i Maroko uopće ne spadaju pod subsaharsku Afriku. Povijest i zemljopis ti nisu jača strana.

Vrh

Prikaži postove “stare”:  Redanje  
Započni novu temu Odgovori  [ 311 post(ov)a ]  Stranica Prethodna  1 ... 9, 10, 11, 12, 13  Sljedeća

Vremenska zona: UTC + 01:00 [LJV]

Trenutno korisnika/ca: / i 8 gostiju.

Ne možeš započinjati nove teme.
Ne možeš odgovarati na postove.
Ne možeš uređivati svoje postove.
Ne možeš izbrisati svoje postove.
Ne možeš postati privitke.

Forum(o)Bir: