HercegBosna.org

HercegBosna.org

Forum Hrvata BiH

Sada je: 07 lip 2026, 15:35.

Vremenska zona: UTC + 01:00

Započni novu temu Odgovori  [ 575 post(ov)a ] 
Stranica Prethodna  1 ... 11, 12, 13, 14, 15, 16, 17 ... 23  Sljedeća
Autor/ica Poruka
 Naslov: Re: TROJSTVO .... objašnjenje
PostPostano: 26 lis 2019, 18:06 

Ovdje se tvrdi da je po Islamu Alah djelovao preko Riječi i Marija je onda bezgrešne začela Isusa.
S 19:16-21

Tu se tvrdi da niko osim Isusa nije nastao po Kuranu s Riječi. Pa kako onda Isusa smatraju poslanikom koji je samo čovjek, a ne i Bog? Po Kuranskoj logici.

https://m.youtube.com/watch?v=hqvwELXeQOg

Alah dakle djeluje preko Riječi, i tu ne vidim razliku od začeća po manifestaciji Boga po Duhu Svetom.

Pred okupaciju BIH 800.000 stanovnika, od toga 80.000 kristijana i 50.000 pravoslavnih, sruseno 500 katolickih objekata

Vrh

PostPostano: 27 lis 2019, 02:18 

Jedino eksplicitno spominjanje Trojstva u kršćanskoj Bibliji ubačeno je rukom u Ivanovo evanđelje u 4. stoljeću, u sred rečenice, bas u vrijeme kad je doktrina izglasana na crkvenom saboru u Konstantinopolu.

U stotinama starijih verzija evanđelja nema tog umetka.

https://en.m.wikipedia.org/wiki/Johannine_Comma

Najstariji spis koji sadrži taj umetak, ima ga kao komentar sa strane, na marginama. Odjednom se u kasnijim latinskim verzijama umetak pojavljuje u sred teksta, kao normalni i sastavni “originalni” dio teksta. Dakle, režija, prepravljanje i editiranje originalnog evanđelja i originalne price bez imalo srama, kao da se radi o romanu ili filmskom scenariju, da bi se dogme bolje slagale s tekstom.

Zato recimo svi izravni prijevodi evanđelja sa starogrčkog - etiopski, sirijski, gruzijski, pa čak i najstariji staroslavenski prijevodi... nemaju tu “krpicu”.

Pomoć je presahla nažalost.

Vrh

PostPostano: 27 lis 2019, 09:17 

Robbie MO je napisao/la:
Jedino eksplicitno spominjanje Trojstva u kršćanskoj Bibliji ubačeno je rukom u Ivanovo evanđelje u 4. stoljeću, u sred rečenice, bas u vrijeme kad je doktrina izglasana na crkvenom saboru u Konstantinopolu.

Trojstvo spominju Tertullian (160-220) i Origen (185-254). Dakle, prije četvrtog stoljeća.

Doktrina Trojstva nije izglasana u Niceji. Tamo se raspravljalo što se tiče Trojstva jedino o tome jel Isus Bog ili je samo čovjek.

Vrh

PostPostano: 27 lis 2019, 09:54 

U Nikeji je izglasano kakva je priroda ili svojstvo Trojstva. O kakvoj doktrini ti pričaš? Pojam "doktrina Trojstva" ne postoji osim kao naziv koji si malopre izmislio.

Raspravljalo se da li je Otac iznad Sina, i kao takav superiornije biće od njega (što su propovedali Arijanci) ili su Otac i Sin ravnopravni i jednaki aspekti Boga (što je izglasano i što svaka hrišćanska crkva danas propoveda)

Vrh

PostPostano: 27 lis 2019, 10:10 

Carmello Šešelj je napisao/la:
Raspravljalo se da li je Otac iznad Sina, i kao takav superiornije biće od njega (što su propovedali Arijanci) ili su Otac i Sin ravnopravni i jednaki aspekti Boga (što je izglasano i što svaka hrišćanska crkva danas propoveda)

Arijanci su tvrdili da Isus (Sin) nije puni Bog. Po arijanizmu Isusu su dani svi božanski atributa osim božanstva. Za arijanizam je Isus bio vrhovni Božji poslanik. Nakon Niceje arijanci tumače pogrešno zaključke Niceje, te i dalje tvrde da Isus ima božansku prirodu, ali ne i da je puni Bog, jer govore da je Isus stvorenje.

Hilaire Belloc, 'Velike hereze', 2012., str. 43,

Pred okupaciju BIH 800.000 stanovnika, od toga 80.000 kristijana i 50.000 pravoslavnih, sruseno 500 katolickih objekata

Vrh

PostPostano: 27 lis 2019, 10:34 

I po meni su bili u pravu. To jest, po meni su bili više u pravu, pošto ne verujem ni u jedno objašnjenje zamišljenog fenomena Trojstva, čije odgonetanje je tadašnjim ljudima bilo toliko važno, da su često kršili šestu zapovest pokušavajući da na taj način dokažu kako je njihova interpretacija ona koja je tačna.

Meni arijansko tumačenje zvuči logičnije jer Isus jeste bio stvorenje (ljudsko biće), živeo je i hodao ovim svetom određeno vreme (za razliku od Boga, koji je van vremena i prostora). I pošto je bio stvorenje (kreacija), ako verujemo u Boga možemo da dođemo samo do zaključka da je Isusa Bog stvorio. A pošto ga je stvorio, onda ne mogu da budu potpuno jednaki i pogrešno je davati Isusu božanske osobine skrnaveći Boga tako što ga se proglašava u neki amalgam tri aspekta.

Vrh

PostPostano: 27 lis 2019, 10:38 

Meni arijansko tumačenje zvuči logičnije jer Isus jeste bio stvorenje (ljudsko biće), živeo je i hodao ovim svetom određeno vreme (za razliku od Boga, koji je van vremena i prostora). I pošto je bio stvorenje (kreacija), ako verujemo u Boga možemo da dođemo samo do zaključka da je Isusa Bog stvorio. A pošto ga je stvorio, onda ne mogu da budu potpuno jednaki i pogrešno je davati Isusu božanske osobine skrnaveći Boga tako što ga se proglašava u neki amalgam tri aspekta.

Jel po Vama Isus bio Bog?

Vrh

PostPostano: 27 lis 2019, 10:41 

Ne. I zašto govoriš o njemu u prošlom vremenu (bio) ako ga smatraš za boga.

Vrh

PostPostano: 27 lis 2019, 10:55 

Ne. I zašto govoriš o njemu u prošlom vremenu (bio) ako ga smatraš za boga.

Dobro opažanje. Isus se na Zemlji odrekao božjih atributa. Jer Isus je na Zemlji umro, a Bog ne može umrijeti. Nakon toga je uskrsnuo i ponovno povratio sve Božje atribute u jedinstvu trojedinog Boga. Isus je na Zemlji bio i Bog i čovjek. Isus je na Zemlji postavio ljestvicu na najvišu razinu čovjekovoj mogućnosti. Jer je u obliku čovjeka pokazao da se može živjeti bez grijeha.

Tako da se Isusa može promatrati dva načina, dok je bio na Zemlji kao Bog i čovjek, i nakon uskrsnuća kada je samo Bog.

'I u Isusa Krista, Sina njegova jedinoga, Gospodina našega, koji je začet po Duhu Svetom, rođen od Marije Djevice, mučen pod Poncijem Pilatom, raspet umro i pokopan; sašao nad pakao, treći dan uskrsnuo od mrtvih; uzašao na nebesa, sjedi o desnu Boga Oca svemogućega; odonud će doći suditi žive i mrtve.', Apostolske vjerovanje

Drugo pitanje. Vjerujete li u autentičnost Starog zavjeta? I treće vjerujete li u autentičnost Novog zavjeta?

Vrh

PostPostano: 27 lis 2019, 11:07 

Kako možemo da budemo sigurni da je živeo bez ijednog greha, kad ne znamo apsolutno ništa, ni najmanji detalj, o njegovom životu u periodu između njegovog rođenja i događaja iz Novog Zaveta, kada je imao 30-ak godina. Apsolutno ništa, ni pola rečenice nemamo zapisano o tom periodu njegovog života (koji čini preko 90% njegovog bivstvovanja na ovom svetu).

I ako ti fali tako velika i važna masa podataka o nekom, kako možeš tako samouvereno da tvrdiš da tokom svog života nije počinio nijedan greh

Vrh

PostPostano: 27 lis 2019, 11:23 

Isus je potpun čovjek i potpun Bog.
Ima obje naravi koje su objedinjene u jednoj osobi.

Bog ima 3 osobe, od kojih jedna (Duh sveti), izlazi iz druge 2 (od jedne preko druge).
Protestanti osobe gledaju kao uloge, ali malo je kompleksnije.
Pravoslavci kao 3 prsta jedne ruke.

Isus je bio svemogući Bog.
Da nije, zar bi mogao vraćati mrtve u život?

Vrh

PostPostano: 27 lis 2019, 11:31 

Ceha je napisao/la:

I apostoli su nakon Krista vraćali mrtve u život. Koliko se sjećam pročitao sam to u poslanicama (ako neko zna gdje je to nek stavi citat). Međutim to su apostoli radili preko Duha Svetog, a kako je Bog trojedini, to znači i preko Isusa. Koliko znam mrtve u život nitko nije vraćao prije Isusa.

Vrh

PostPostano: 27 lis 2019, 11:35 

Kako možemo da budemo sigurni da je živeo bez ijednog greha, kad ne znamo apsolutno ništa, ni najmanji detalj, o njegovom životu u periodu između njegovog rođenja i događaja iz Novog Zaveta, kada je imao 30-ak godina. Apsolutno ništa, ni pola rečenice nemamo zapisano o tom periodu njegovog života (koji čini preko 90% njegovog bivstvovanja na ovom svetu).

I ako ti fali tako velika i važna masa podataka o nekom, kako možeš tako samouvereno da tvrdiš da tokom svog života nije počinio nijedan greh

"Njegovi su roditelji svake godine o blagdanu Pashe išli u Jeruzalem. Kad mu bijaše dvanaest godina, uziđoše po običaju blagdanskom. Kad su minuli ti dani, vraćahu se oni, a dječak Isus osta u Jeruzalemu, a da nisu znali njegovi roditelji. Uvjereni da je među suputnicima, odoše dan hoda, a onda ga stanu tražiti među rodbinom i znancima. I kad ga ne nađu, vrate se u Jeruzalem tražeći ga.
Nakon tri dana nađoše ga u Hramu gdje sjedi posred učiteljâ, sluša ih i pita. Svi koji ga slušahu bijahu zaneseni razumnošću i odgovorima njegovim. Kad ga ugledaše, zapanjiše se, a majka mu njegova reče: »Sinko, zašto si nam to učinio? Gle, otac tvoj i ja žalosni smo te tražili.« A on im reče: »Zašto ste me tražili? Niste li znali da mi je biti u onome što je Oca mojega?« Oni ne razumješe riječi koju im reče.
", Luka 2

Vrh

PostPostano: 27 lis 2019, 12:31 

Instruktor je napisao/la:
Ceha je napisao/la:

I apostoli su nakon Krista vraćali mrtve u život. Koliko se sjećam pročitao sam to u poslanicama (ako neko zna gdje je to nek stavi citat). Međutim to su apostoli radili preko Duha Svetog, a kako je Bog trojedini, to znači i preko Isusa. Koliko znam mrtve u život nitko nije vraćao prije Isusa.

Yup :D

Vrh

PostPostano: 27 lis 2019, 12:39 

Ceha je napisao/la:

Yup :D

Izvinjavam na oftopiku, ali ako može jedno pitanje. Kako kao jedan od glavnih urednika hrvatske wikipedije gledaš na činjenicu da ju je akademska zajednica popljuvala za sve pare i smatra je jednom od najgorih wikipedija na sajtu.

Vrh

PostPostano: 27 lis 2019, 12:49 

"Njegovi su roditelji svake godine o blagdanu Pashe išli u Jeruzalem. Kad mu bijaše dvanaest godina, uziđoše po običaju blagdanskom. Kad su minuli ti dani, vraćahu se oni, a dječak Isus osta u Jeruzalemu, a da nisu znali njegovi roditelji. Uvjereni da je među suputnicima, odoše dan hoda, a onda ga stanu tražiti među rodbinom i znancima. I kad ga ne nađu, vrate se u Jeruzalem tražeći ga.
Nakon tri dana nađoše ga u Hramu gdje sjedi posred učiteljâ, sluša ih i pita. Svi koji ga slušahu bijahu zaneseni razumnošću i odgovorima njegovim. Kad ga ugledaše, zapanjiše se, a majka mu njegova reče: »Sinko, zašto si nam to učinio? Gle, otac tvoj i ja žalosni smo te tražili.« A on im reče: »Zašto ste me tražili? Niste li znali da mi je biti u onome što je Oca mojega?« Oni ne razumješe riječi koju im reče.
", Luka 2

Svaka čast, pronašao si jednu anegdotu iz Isusove mladosti. Iskreno sam iznenađen pošto sam mislio da ne postoji nijedna. Ali evo imamo tu jednu i sada su podaci potpuni, pa možemo bez straha da pogrešimo, da budemo samouvereno sigurni da Isus nikada nije počinio nijedan jedini greh.

Ako je anegdota autentična, naravno, pošto tvrdnja da je već sa dvanaest godina imao vizije, mi malo smrdi na dokument koji je napisan nepar vekova kasnije. Ali to je samo moja pretpostavka, ne mogu sa sigurnošću da tvrdim ni da nije autentična.

Svejedno, i pored tog kratkog dela proze, koji opisuje dodatnih pet minuta Isusovog života, ostaje činjenica da o ubedljivoj većini njegovog života jednostavno nemamo pojma.

Vrh

PostPostano: 27 lis 2019, 13:01 

Izvinjavam na oftopiku, ali ako može jedno pitanje. Kako kao jedan od glavnih urednika hrvatske wikipedije gledaš na činjenicu da ju je akademska zajednica popljuvala za sve pare i smatra je jednom od najgorih wikipedija na sajtu.

Hrvatska akademska zajednica nije hrvatska nego četničkopartizanska, dakle projugoslavenska. Čast iznimkama. Stoga je takva ocjena samo kompliment.

Koji to akademik ima impaktfaktor u hrvatskom društvu? To su uglavnom jugonostalgičari koji nisu prebolili Tita i Jugoslaviju koja ih je i ubacila u akademiju, dakle, provjereni pravovjerni komunisti koji su spremni cinkarit i difamirat za komunizam. Koji uglavnom hrvatskom narodu ništa ne predstavljaju. Npr. akademiku Kusiću i njegovom povjerenstvu je crvena petokraka kojom je napadana Hrvatska i pod kojom su Hrvati bili izloženi totalitarnom komunističkoj diktaturi i teroru okej, a nije im okej 'Za dom spremni' pod kojim se Hrvatska branila protiv agresije 90-tih. Jer je i partizanskočetničkom okotu i jugokomunističkom okotu u njihovoj interpretaciji ZDS samo simbol pod kojim se rušila zločinačke NDH i uvodio komunizam i Jugoslavija (a ZDS je nastao 1933., NDH je bila od 1941.-45., uz to službeni pozdrav u NDH nije bio ZDS, nego 'Za dom i poglavnika spremni'). Zapeli su u Drugom svjetskom ratu. Oni koji su nosili petokraku (koju su oni amnestira li) su hrvatsku vojsku nazivali u svim dokumentima 'ustašama', a na to bi Kusić i njegovi mogli samo reći amen.

U tom kontekstu ni nemate u akademiji baš prokršćanski nastrojenih akademika koji su u masmedijima, ali militantnih proateistički mate. Imate npr. akademika Ivana Gusića kojemu je teorija evolucije tobože znanstvena činjenica, pseudoreligijska dogma, a inteligentni dizajn tobože besmislica, https://www.zabranjeni.url/life/znanost/ug ... i/7159419/

Kojima je kreacionizam besmislicama, možete si mislit što misle o Trojstvu.

Vrh

PostPostano: 27 lis 2019, 13:24 

Robbie MO je napisao/la:

U stotinama starijih verzija evanđelja nema tog umetka.

https://en.m.wikipedia.org/wiki/Johannine_Comma

Najstariji spis koji sadrži taj umetak, ima ga kao komentar sa strane, na marginama. Odjednom se u kasnijim latinskim verzijama umetak pojavljuje u sred teksta, kao normalni i sastavni “originalni” dio teksta. Dakle, režija, prepravljanje i editiranje originalnog evanđelja i originalne price bez imalo srama, kao da se radi o romanu ili filmskom scenariju, da bi se dogme bolje slagale s tekstom.

Zato recimo svi izravni prijevodi evanđelja sa starogrčkog - etiopski, sirijski, gruzijski, pa čak i najstariji staroslavenski prijevodi... nemaju tu “krpicu”.

Citat:
Abraham i tajanstveni posjetitelji

Jahve mu se ukaza kod hrasta Mamre dok je on sjedio na ulazu u šator za dnevne žege. 2Podigavši oči, opazi tri čovjeka gdje stoje nedaleko od njega. Čim ih spazi, potrča s ulaza šatora njima ususret. Pade ničice na zemlju 3pa reče: »Gospodine moj, ako sam stekao milost u tvojim očima, nemoj mimoići svoga sluge! 4Nek’ se donese malo vode: operite noge i pod stablom otpočinite. 5Donijet ću kruha da se okrijepite prije nego pođete dalje. Ta k svome ste sluzi navratili.« Oni odgovore: »Dobro, učini kako si rekao!«
6Abraham se požuri u šator k Sari pa joj reče: »Brzo! Tri mjerice najboljeg brašna! Zamijesi i prevrtu ispeci!« 7Zatim Abraham otrča govedima, uhvati tele, mlado i debelo, i dade ga momku da ga brže zgotovi. 8Poslije uzme masla, mlijeka i zgotovljeno tele pa stavi pred njih, a sam stajaše pred njima, pod stablom, dok su blagovali.
9»Gdje ti je žena Sara?« – zapitaju ga. »Eno je pod šatorom«, odgovori. 10Onda on reče: »Vratit ću se k tebi kad isteče vrijeme trudnoće; a tvoja žena Sara imat će sina.« Iza njega, na ulazu u šator, Sara je prisluškivala. 11Abraham i Sara bijahu u odmakloj dobi, ostarjeli. U Sare bijaše prestalo što biva u žena. 12Zato se u sebi Sara smijala i govorila: »Pošto sam uvenula, sad da spoznam nasladu? A još mi je i gospodar star!« 13Onda Jahve upita Abrahama: »A zašto se Sara smijala i govorila: ‘Kako ću rod roditi ja starica?’ 14Zar je Jahvi išta nemoguće? Navratit ću se k tebi kad isteče vrijeme trudnoće: Sara će imati sina.« 15Sara se napravi nevještom govoreći: »Nisam se smijala.« Jer se prestrašila. Ali on reče: »Jesi, smijala si se!«
16

Knjiga Postanka 18:1-16

Vrh

PostPostano: 27 lis 2019, 13:38 

Koliko znam mrtve u život nitko nije vraćao prije Isusa.

Sv. Ilija

Vrh

PostPostano: 27 lis 2019, 13:57 

Purger111 je napisao/la:
Knjiga Postanka 18:1-16

I pred uništenje Sodome i Gomore čovjeku koji je došao s dva anđela se pisac obračao s Jahve. To je bio Isus. Dakle, Sin.

Vrh

PostPostano: 27 lis 2019, 14:09 

Hrvatska akademska zajednica nije hrvatska nego četničkopartizanska, dakle projugoslavenska. Čast iznimkama. Stoga je takva ocjena samo kompliment.

Koji to akademik ima impaktfaktor u hrvatskom društvu? To su uglavnom jugonostalgičari koji nisu prebolili Tita i Jugoslaviju koja ih je i ubacila u akademiju, dakle, provjereni pravovjerni komunisti koji su spremni cinkarit i difamirat za komunizam. Koji uglavnom hrvatskom narodu ništa ne predstavljaju. Npr. akademiku Kusiću i njegovom povjerenstvu je crvena petokraka kojom je napadana Hrvatska i pod kojom su Hrvati bili izloženi totalitarnom komunističkoj diktaturi i teroru okej, a nije im okej 'Za dom spremni' pod kojim se Hrvatska branila protiv agresije 90-tih. Jer je i partizanskočetničkom okotu i jugokomunističkom okotu u njihovoj interpretaciji ZDS samo simbol pod kojim se rušila zločinačke NDH i uvodio komunizam i Jugoslavija (a ZDS je nastao 1933., NDH je bila od 1941.-45., uz to službeni pozdrav u NDH nije bio ZDS, nego 'Za dom i poglavnika spremni'). Zapeli su u Drugom svjetskom ratu. Oni koji su nosili petokraku (koju su oni amnestira li) su hrvatsku vojsku nazivali u svim dokumentima 'ustašama', a na to bi Kusić i njegovi mogli samo reći amen.

U tom kontekstu ni nemate u akademiji baš prokršćanski nastrojenih akademika koji su u masmedijima, ali militantnih proateistički mate. Imate npr. akademika Ivana Gusića kojemu je teorija evolucije tobože znanstvena činjenica, pseudoreligijska dogma, a inteligentni dizajn tobože besmislica, https://www.zabranjeni.url/life/znanost/ug ... i/7159419/

Kojima je kreacionizam besmislicama, možete si mislit što misle o Trojstvu.

Međunarodna akademska zajednica.

Vrh

PostPostano: 27 lis 2019, 14:15 

Karmelo, ako ti ovaj Instruktorov post gore nije zadovoljavajuć odgovor u smislu da pokazuje koliko ima smisla pitati onda ne znam što je =))

Vrh

PostPostano: 27 lis 2019, 14:55 

NiceBoyZg je napisao/la:
Karmelo, ako ti ovaj Instruktorov post gore nije zadovoljavać odgovor u smislu da pokazuje koliko ima smisla pitati onda ne znam što je =))

Ovaj @Ceha, koji se pojavio na temi, je jedan od glavnih urednika hrvatske wikipedije. Čovek je po zanimanju programer, a po hobiju istoričar i topograf. A na wiki piše samo (ili barem u ogromnoj većini) članke ili o istoriji ili o jedinstvenosti i posebnosti hrvatskog jezika.

Mogu da zamislim koliko bi ti, kao magistar istorije, umirao od smeha na njegove "činjenice" (a kao dokaz da se radi o činjenicama, a ne budalaštinama prilaže link članka iz wikipedije koji je on napisao), kada ja koji nemam fakultetsku diplomu iz istorije, redovno padam sa stolice od smeha kada pročitam neki njegov post koji se bavi istorijom.

Vrh

PostPostano: 27 lis 2019, 15:12 

NiceBoyZg je napisao/la:
Karmelo, ako ti ovaj Instruktorov post gore nije zadovoljavać odgovor u smislu da pokazuje koliko ima smisla pitati onda ne znam što je =))

Ovaj @Ceha, koji se pojavio na temi, je jedan od glavnih urednika hrvatske wikipedije. Čovek je po zanimanju programer, a po hobiju istoričar i topograf. A na wiki piše samo (ili barem u ogromnoj većini) članke ili o istoriji ili o jedinstvenosti i posebnosti hrvatskog jezika.

Mogu da zamislim koliko bi ti, kao magistar istorije, umirao od smeha na njegove "činjenice" (a kao dokaz da se radi o činjenicama, a ne budalaštinama prilaže link članka iz wikipedije koji je on napisao), kada ja koji nemam fakultetsku diplomu iz istorije, redovno padam sa stolice od smeha kada pročitam neki njegov post koji se bavi istorijom.

Uf ti magistri "istorije", objektivna sorta, skoro ko objektivni novinari.

Vrh

PostPostano: 27 lis 2019, 15:22 

Purger111 je napisao/la:

Uf ti magistri "istorije", objektivna sorta, skoro ko objektivni novinari.

Čovek je jadan morao da zapamti svaki datum (što je sitnica u odnosu na obim materije) da bi dobio diplomu. Ti si selektivno pročitao nekoliko knjiga sumnjive objektivnosti koje su te zanimale i smatraš se ekspertom, koliko vidim. Tako da izvini što ću biti više naklonjen da verujem nekoj njegovoj tvrdnji (ili tvrdnji @Jagnjeće brigade, koji je isto diplomirani istoričar), nego tvrdnji priučenog "istoričara", kao što je Ceha ili ti

Vrh

Prikaži postove “stare”:  Redanje  
Započni novu temu Odgovori  [ 575 post(ov)a ]  Stranica Prethodna  1 ... 11, 12, 13, 14, 15, 16, 17 ... 23  Sljedeća

Vremenska zona: UTC + 01:00

Trenutno korisnika/ca: / i 3 gostiju.

Ne možeš započinjati nove teme.
Ne možeš odgovarati na postove.
Ne možeš uređivati svoje postove.
Ne možeš izbrisati svoje postove.
Ne možeš postati privitke.

Forum(o)Bir: