|
|
Stranica: 10/21.
|
[ 516 post(ov)a ] |
|
Autor/ica |
Poruka |
Real gone
|
Naslov: Re: Vjerska patetika/fatalizam - Molitve ili uzdaj se u se i svoje kljuse? Postano: 30 stu 2011, 00:41 |
|
|
Ministry of Sound je napisao/la: dudu je napisao/la: dosadno je uglavnom, al bar razumiješ i možeš prati (ako nisi zaspo). Ja sam non-stop zijevao, ali sam pokušao barem malo umanjiti kada je neki svećenik (ne sjećam se je li bilo u tisku ili propovijed) rekao da je to jedan od znakova da ti možda treba egzorcizam. jel zezaš ili je stvarno to rekao? (ne bi me čudilo da jeste, ako je preko bare.. )
_________________ http://farm3.static.flickr.com/2158/217 ... 8538_b.jpg
|
|
Vrh |
|
|
Ministry of Sound
|
Naslov: Re: Vjerska patetika/fatalizam - Molitve ili uzdaj se u se i svoje kljuse? Postano: 30 stu 2011, 00:44 |
|
Pridružen/a: 03 svi 2009, 09:25 Postovi: 43752 Lokacija: Folklorni Jugoslaven, praktični Hrvat
|
Real gone je napisao/la: Ministry of Sound je napisao/la: Ja sam non-stop zijevao, ali sam pokušao barem malo umanjiti kada je neki svećenik (ne sjećam se je li bilo u tisku ili propovijed) rekao da je to jedan od znakova da ti možda treba egzorcizam. jel zezaš ili je stvarno to rekao? (ne bi me čudilo da jeste, ako je preko bare.. ) Mislim da je ipak to bio u Večernjaku neki članak o simptomima opsjednuća sa sotonom.
_________________ sklon'se bona Zineta sa penđera, vidiš da te vlasi oćima kurišu
|
|
Vrh |
|
|
joe enter
|
Naslov: Re: Vjerska patetika/fatalizam - Molitve ili uzdaj se u se i svoje kljuse? Postano: 30 stu 2011, 00:44 |
|
|
dudu je napisao/la: Real gone je napisao/la: Mi stojimo u slavu Bogu, ti si razmažen..em moraš da sediš..em moraš nazad, da ne bi osetio tamjan i naravno, da te selo ne bi videlo kako spavaš za vreme službe.. i to je bilo iznenađenje, gdje su klupe, pa tko će stalno stajat. stvarno se žrtvujete, ali vjerojatno i zbog toga u daleko manjem broju nego mi koji sjedimo. uvijek sam volio onaj osjećaj kad zauzmeš sjedeće mjesto i svećenik kaže sjedite u miru. A kad ćete uvesti tuševe u ispovedaonice?!, treba sprati one silne grehove. I kad ćete pravi hleb za pričest uvesti kao pre raskola , a ne ovak azimstvo tj.klopate one žetone!
_________________ O turčine za nevolju kume A ti vlaše silom pobratime
|
|
Vrh |
|
|
dudu
|
Naslov: Re: Vjerska patetika/fatalizam - Molitve ili uzdaj se u se i svoje kljuse? Postano: 30 stu 2011, 00:47 |
|
Pridružen/a: 03 svi 2009, 22:39 Postovi: 59952 Lokacija: DAZP HQ
|
joe enter je napisao/la: dudu je napisao/la: i to je bilo iznenađenje, gdje su klupe, pa tko će stalno stajat. stvarno se žrtvujete, ali vjerojatno i zbog toga u daleko manjem broju nego mi koji sjedimo. uvijek sam volio onaj osjećaj kad zauzmeš sjedeće mjesto i svećenik kaže sjedite u miru. A kad ćete uvesti tuševe u ispovedaonice?!, treba sprati one silne grehove. I kad ćete pravi hleb za pričest uvesti kao pre raskola , a ne ovak azimstvo tj.klopate one žetone! barem ne pijemo svi iz iste čaše i ne jedemo žito s istih žlica ko i babe.
_________________ "Hrvata je danas u BiH manje od 400.000, ali je naš cilj da nas je milijun", kazao je Čović.
|
|
Vrh |
|
|
Real gone
|
Naslov: Re: Vjerska patetika/fatalizam - Molitve ili uzdaj se u se i svoje kljuse? Postano: 30 stu 2011, 00:48 |
|
|
Ministry of Sound je napisao/la: Real gone je napisao/la: Mislim da je ipak to bio u Večernjaku neki članak o simptomima opsjednuća sa sotonom. To mi je ludilo, takva vrsta mešanja vere i sujeverja.. Kaži mi da li preko bare i hrišćanske crkve imaju one fore sa košarkaškim terenima u svom sklopu, ili je to odlika samo kod sektaša (mormona i dr.)?
|
|
Vrh |
|
|
joe enter
|
Naslov: Re: Vjerska patetika/fatalizam - Molitve ili uzdaj se u se i svoje kljuse? Postano: 30 stu 2011, 00:56 |
|
|
dudu je napisao/la: joe enter je napisao/la: A kad ćete uvesti tuševe u ispovedaonice?!, treba sprati one silne grehove. I kad ćete pravi hleb za pričest uvesti kao pre raskola , a ne ovak azimstvo tj.klopate one žetone! barem ne pijemo svi iz iste čaše i ne jedemo žito s istih žlica ko i babe. Ko pije iz iste čaše i ko jede iz istih kašika odakle i babe?! Prvo toga nema u crkvi , verovatno misliš na pričest jer zaista se istom ono pričestnom kašičicom svi pričešćuju. Pa eto vidiš da koliko ste se otuđili od boga kad sa braćom vernicima ne delite istu pročest već se gadite od brata hrišćanina pa svako svoj žeton ima. Zato i kažem , neće me čuditi da tuš uvedete u ispovedaonicu.
|
|
Vrh |
|
|
Ministry of Sound
|
Naslov: Re: Vjerska patetika/fatalizam - Molitve ili uzdaj se u se i svoje kljuse? Postano: 30 stu 2011, 00:58 |
|
Pridružen/a: 03 svi 2009, 09:25 Postovi: 43752 Lokacija: Folklorni Jugoslaven, praktični Hrvat
|
Real gone je napisao/la: Ministry of Sound je napisao/la: Mislim da je ipak to bio u Večernjaku neki članak o simptomima opsjednuća sa sotonom.
To mi je ludilo, takva vrsta mešanja vere i sujeverja.. Kaži mi da li preko bare i hrišćanske crkve imaju one fore sa košarkaškim terenima u svom sklopu, ili je to odlika samo kod sektaša (mormona i dr.)? Ne znam, iskreno prvi put čujem za to. Katoličke škole su često u neposrednoj blizini katoličkih crkvi (a mnoge škole imaju i kapele unutar škole), a u sklopu škola ima svakakvih terena.
_________________ sklon'se bona Zineta sa penđera, vidiš da te vlasi oćima kurišu
|
|
Vrh |
|
|
joe enter
|
Naslov: Re: Vjerska patetika/fatalizam - Molitve ili uzdaj se u se i svoje kljuse? Postano: 30 stu 2011, 01:02 |
|
|
Real gone je napisao/la: To mi je ludilo, takva vrsta mešanja vere i sujeverja..
Kaži mi da li preko bare i hrišćanske crkve imaju one fore sa košarkaškim terenima u svom sklopu, ili je to odlika samo kod sektaša (mormona i dr.)? Realka meni se čini da sam tebi već pominjao onu priču sa B92 i emisije Kulturni nokaut gde je bila priča o egzorcizmu. Učesnici priloga su bili katolički pop iz beogradske nadbiskupije(Hrvat naravno) , Teofil Pančić i pop-seljak iz nekog sela kod Požarevca. I počeo katolički popa da priča onako baš stručno da se razbacuje terminologijom i čak naučno da objasni egzorcizam , priča ista kao iz filmova , ono ospednut čovek ima veliku snagu , pušta neljudske krikove , okreće glavu za 180% , ma kao iz poznatog nekog horora. Dok popo-seljak kaže , zvali ga domaćini iz sela kažu žena od nekog se sva nadula i priča koješta , i on ode očita joj molitvu , i ona posle pola sata sva tanka kaže "Oče 'oćete kafu" , i rešen slučaj! A Teofil ona ironično počne :"Da,da hoće đavo tako na ovim prostorima da uskoči , naročito u belu tehniku , pa đavo u njega hop , a zamrzivač hop u prikolicu"
|
|
Vrh |
|
|
Real gone
|
Naslov: Re: Vjerska patetika/fatalizam - Molitve ili uzdaj se u se i svoje kljuse? Postano: 30 stu 2011, 01:31 |
|
|
Ministry of Sound je napisao/la: Real gone je napisao/la: To mi je ludilo, takva vrsta mešanja vere i sujeverja..
Kaži mi da li preko bare i hrišćanske crkve imaju one fore sa košarkaškim terenima u svom sklopu, ili je to odlika samo kod sektaša (mormona i dr.)?
Ne znam, iskreno prvi put čujem za to. Često sam od prijatelja koji su živeli u SAD čula za takve primere (čak i neke fotke gledala, ali tu se radilo o mormonima).
|
|
Vrh |
|
|
Real gone
|
Naslov: Re: Vjerska patetika/fatalizam - Molitve ili uzdaj se u se i svoje kljuse? Postano: 30 stu 2011, 01:36 |
|
|
joe enter je napisao/la: Real gone je napisao/la: To mi je ludilo, takva vrsta mešanja vere i sujeverja..
Kaži mi da li preko bare i hrišćanske crkve imaju one fore sa košarkaškim terenima u svom sklopu, ili je to odlika samo kod sektaša (mormona i dr.)? Realka meni se čini da sam tebi već pominjao onu priču sa B92 i emisije Kulturni nokaut gde je bila priča o egzorcizmu. Učesnici priloga su bili katolički pop iz beogradske nadbiskupije(Hrvat naravno) , Teofil Pančić i pop-seljak iz nekog sela kod Požarevca. I počeo katolički popa da priča onako baš stručno da se razbacuje terminologijom i čak naučno da objasni egzorcizam , priča ista kao iz filmova , ono ospednut čovek ima veliku snagu , pušta neljudske krikove , okreće glavu za 180% , ma kao iz poznatog nekog horora. Dok popo-seljak kaže , zvali ga domaćini iz sela kažu žena od nekog se sva nadula i priča koješta , i on ode očita joj molitvu , i ona posle pola sata sva tanka kaže "Oče 'oćete kafu" , i rešen slučaj! A Teofil ona ironično počne :"Da,da hoće đavo tako na ovim prostorima da uskoči , naročito u belu tehniku , pa đavo u njega hop , a zamrzivač hop u prikolicu" nisi mi pričao...teofil je car i pisane i usmene reči..jedina mu je zamerka što je notorna jugoslovenčina, bez pokrića u realnosti
|
|
Vrh |
|
|
mateb
|
Naslov: Re: Vjerska patetika/fatalizam - Molitve ili uzdaj se u se i svoje kljuse? Postano: 30 stu 2011, 01:39 |
|
|
|
Vrh |
|
|
mateb
|
Naslov: Re: Vjerska patetika/fatalizam - Molitve ili uzdaj se u se i svoje kljuse? Postano: 30 stu 2011, 02:41 |
|
|
Baš je zanimljivo gledati neke metode rasprave. Mislim da nije neka fora u tome da se u ovakvim raspravama dokazuje superiornost, te da se time definira "suprotna strana" vrlo simplificirano, kao - oni koji vjeruju u "čiču s bradom" ili nešto slično, te da se onda može naslađivati „zaostalosti“ te druge strane. Jasno je da ateisti ili agnostici koji pritom imaju i neko šire obrazovanje iz područja prirodnih znanosti mogu uvek naci argumente protivne teistima (ili kako bismo ih već nazvali), u skladu s premisom koju su sami definirali. Međutim, ako ćemo ozbiljno, mislim da nitko na ovoj temi ne vjeruje u starozavjetnog Boga, tako da je cijela priča promašena. Eto, Davor Pavuna može reći da je obrazovaniji od Vuce i za to mu se treba pljeskati. Što se pozitivne uloge RKC u Hrvata tiče to je generalno točno, ali se ne smije zaboraviti i njena uloga u jugoslavenskim lutanjima, igranje smokvinog lista Aliji, itd. Simplifikacije vode u PM.
|
|
Vrh |
|
|
PCM
|
Naslov: Re: Vjerska patetika/fatalizam - Molitve ili uzdaj se u se i svoje kljuse? Postano: 30 stu 2011, 03:25 |
|
|
PA ne znam tko razuman vjeruje u te starozavjetne mitove ... Ono Mojsije okine šćapom po stijeni i more se razdvoji - ha ja ...
_________________ Muslimane ko je kleo, nije dangubio.
|
|
Vrh |
|
|
joe enter
|
Naslov: Re: Vjerska patetika/fatalizam - Molitve ili uzdaj se u se i svoje kljuse? Postano: 30 stu 2011, 03:39 |
|
|
mateb je napisao/la: Baš je zanimljivo gledati neke metode rasprave. Mislim da nije fora u tome da se u ovakvim raspravama dokazuje superiornost, te da se time definira "suprotna strana" vrlo simplificirano, kao - oni koji vjeruju u "čiču s bradom" ili nešto slično, te da se onda može naslađivati „zaostalosti“ te druge strane. Jasno je da ateisti ili agnostici koji pritom imaju i neko šire obrazovanje iz područja prirodnih znanosti mogu uvek naci argumente protivne teistima (ili kako bismo ih već nazvali). Međutim, ako ćemo ozbiljno, mislim da nitko na ovoj temi ne vjeruje u starozavjetnog Boga, tako da je cijela priča promašena. Eto, Davor Pavuna može reći da je obrazovaniji od Vuce i za to mu se treba pljeskati. Što se pozitivne uloge RKC u Hrvata tiče to je generalno točno, ali se ne smije zaboraviti i njena uloga u jugoslavenskim lutanjima, igranje smokvinog lista Aliji, itd. Simplifikacije vode u PM. Izvini samo da pitam na šta misliš kad kažeš da je RKC imala pozitivnu ulogu u Hrvata?! , kao da je bilo neke druge religije ili nečeg sličnog kod Hrvata od stoleća sedmog pa ih možeš porediti i izjaviti RKC je pozitivna a ova druga nije. Ja mislim baš suprotno , ona je vas Hrvate vekovima kao i sve Slovene držala trećerazrednom skupinom naroda kojim trebaju vladati neki Latini i Germani koji su po njima vekovima bili bliži bogu i crkvi nego vi. Zaprepastio sam se kad sam čuo da je prvi svetac Hrvat proglašen tek 60 ili 70' godina 20.veka , kao da nije bilo svetih ljudi Hrvata do tada. Što se tiče kulture i pismenosti , pa tu je tek bila loša , sputvala vam je jezik , asimilicaja zamalo nije uspala totalno , i ljudi tj.popovi hrvatski su bili više iznimak nego pravilo da su mogli raditi na pismenošću i kulturi Hrvata. Što se tiče politike tokom vremena?! , nikad nije RKC bila na vašoj strani , nikad nije stala i rekla treba Hrvate osloboditi od tuđinske vlasti kojekavih Švaba,Talijana i Mađara. Jedino kad je "stala uz vas" je onda kad je radila u interesu AU i Italije u smislu miniranja ujedinjenja i raspirivanja mrženje između Južnih Slovena tj.Srba i Hrvata. Ali neću o tome jer onda ćemo otići u već prožvakane priče. Bilo je dobrih fratara i ponekih biskupa , međutim kako rekoh to su uvek samo pojedinci , ali skupa gledano RKC je samo radila u interesu vaših okupatora i same sebe. Jes da nisam obožavatelj vašeg Ante Starčevića , ali on je znao ko je RKC i bio je protiv klera , kao takođe i Stjepan Radić. Kad bi rekli "šta bi bilo kad bi bilo" , npr. počnu neka previranja po Evropi i raspadne se EU , i dođe do fašizacije okolnih država tipa Italije i Mađarske , jel misliš da bi RKC bila na vašoj strani ?! , jel misliš da bi reagovala pošteno da npr.Italija traži "svoje" do Zadra?! E ja mislim da bi mudro ćutala a vi bi na kraju ostali kratih rukava , a vaš kler bi se pravio blesav i nikad ne bi se odrekao Vatikana bez obzira što je prećutno podržao Talijane. I na kraju bi oni opet bili neki junaci bez obzira na gubitke jer su "vas održali" u teškim trenucima. Ovo je bilo hipetetički , ali jako podseća na prošlost koju ste imali. Za kraj ću ti reći da si krenuo iz pogrešne premise tj.iz one premise koju prpagira vaša crkva da bi ostala voljena i poštovana , a stvarnost je zapravo drugačija jer niste imali ništa van nje i ništa što ona nije svojim autoritetiom određivala .
|
|
Vrh |
|
|
Robbie MO
|
Naslov: Re: Vjerska patetika/fatalizam - Molitve ili uzdaj se u se i svoje kljuse? Postano: 30 stu 2011, 07:33 |
|
Pridružen/a: 03 svi 2009, 11:29 Postovi: 76689 Lokacija: Institut za razna i ostala pitanja
|
mateb je napisao/la: Međutim, ako ćemo ozbiljno, mislim da nitko na ovoj temi ne vjeruje u starozavjetnog Boga, tako da je cijela priča promašena. Pa upravo u tome jest stvar, ne možeš Boga modelirati kako ti se ćefne, kao da je od gline, i definirati ga kao nekakav "prihvatljivi kompromis". Ili čak možeš, ali ako to radiš, onda automatski priznaješ da se ne radi o nikakvom bogu koji se objavio ljudima nego o ljudskoj konstrukciji koji si "sveo na prihvatljivu mjeru". Ti meni spočitavaš "čikicu s bradom" ali baš definicija je ovdje najvažnija stvar - da li je to neki kralj svemira s humanoidnim karakteristikama s kojim možeš pričati na hrvatskom, ili je to sila iz Star Warsa. Znači da bi mogli pričati o nečemu prvo se moramo dogovoriti o čemu pričamo, jer svakom pojedinom netradicionalnom vjerniku (onom koji sam kreira svog boga) Bog ima vrlo različito značenje, i različit "intenzitet" ideja preuzetih iz religija. Ako svakih 20 godina izbacuješ šta ti se ne sviđa iz Biblije, šta će ostati od tog Boga 2100. godine? Eto idi reci Papi da izbaci stari zavjet iz Biblije, "jer nitko ne vjeruje u njega". Nema izbacivanja, jer će tim metodom i uskrsnuće jednog dana biti "mislim da nitko u to ne vjeruje". Ti si ovu raspravu shvatio kao dokazivanje da ima ili nema boga. Ok. Ja sam ju sa svoje strane doživio kao sagledavanje raznih definicija Boga, i dao sam mišljenje da u tradicionalnu definiciju (kralj svemira nalik humanoidu) ne vjerujem jer je očito ljudska konstrukcija naslijeđena iz pradavnina, a za ostale definicije ne znam i unutar tih definicija nisam ateist već agnostik. Ja nemam pojma da li postoji nekakva "sila", "razlog", nazovi to kako hoćeš, ali primjeti da je "May the force be with you" mnogo različito od "Vjerujem u Boga oca..., raj, pakao,...".
_________________ Fun fact: I HDZ i SDA su osnovani u Zagrebu.
IIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIoooooooooooooooooooooooooooooooooooooooo
|
|
Vrh |
|
|
Ministry of Sound
|
Naslov: Re: Vjerska patetika/fatalizam - Molitve ili uzdaj se u se i svoje kljuse? Postano: 30 stu 2011, 07:57 |
|
|
Upravo tako, nije vam religija samoposluga gdje ćeš birati dijelove koji ti odgovaraju, a odbacivati one koji ti previše zadiru u život ili su ti smiješni.
|
|
Vrh |
|
|
mateb
|
Naslov: Re: Vjerska patetika/fatalizam - Molitve ili uzdaj se u se i svoje kljuse? Postano: 30 stu 2011, 11:06 |
|
|
Robbie MO je napisao/la: mateb je napisao/la: Međutim, ako ćemo ozbiljno, mislim da nitko na ovoj temi ne vjeruje u starozavjetnog Boga, tako da je cijela priča promašena. Pa upravo u tome jest stvar, ne možeš Boga modelirati kako ti se ćefne, kao da je od gline, i definirati ga kao nekakav "prihvatljivi kompromis". Ili čak možeš, ali ako to radiš, onda automatski priznaješ da se ne radi o nikakvom bogu koji se objavio ljudima nego o ljudskoj konstrukciji koji si "sveo na prihvatljivu mjeru". Ti meni spočitavaš "čikicu s bradom" ali baš definicija je ovdje najvažnija stvar - da li je to neki kralj svemira s humanoidnim karakteristikama s kojim možeš pričati na hrvatskom, ili je to sila iz Star Warsa. Znači da bi mogli pričati o nečemu prvo se moramo dogovoriti o čemu pričamo, jer svakom pojedinom netradicionalnom vjerniku (onom koji sam kreira svog boga) Bog ima vrlo različito značenje, i različit "intenzitet" ideja preuzetih iz religija. Ako svakih 20 godina izbacuješ šta ti se ne sviđa iz Biblije, šta će ostati od tog Boga 2100. godine? Eto idi reci Papi da izbaci stari zavjet iz Biblije, "jer nitko ne vjeruje u njega". Nema izbacivanja, jer će tim metodom i uskrsnuće jednog dana biti "mislim da nitko u to ne vjeruje". Ti si ovu raspravu shvatio kao dokazivanje da ima ili nema boga. Ok. Ja sam ju sa svoje strane doživio kao sagledavanje raznih definicija Boga, i dao sam mišljenje da u tradicionalnu definiciju (kralj svemira nalik humanoidu) ne vjerujem jer je očito ljudska konstrukcija naslijeđena iz pradavnina, a za ostale definicije ne znam i unutar tih definicija nisam ateist već agnostik. Ja nemam pojma da li postoji nekakva "sila", "razlog", nazovi to kako hoćeš, ali primjeti da je "May the force be with you" mnogo različito od "Vjerujem u Boga oca..., raj, pakao,...". Nije toliko stvar u dokazivanju ima li ili nema boga, jer je i jedna i druga teza nedokaziva. Ono što je bitno je napraviti distinkciju između prihvaćanja nekog religijskog sustava XY i vjere općenito. Ja, uostalom, nikad nisam rekao da se smatram katolikom, tako da me te priče o dogmi i ne zanimaju previše. Kod religijskih sustava, odnosno organizacije, meni je puno zanimljivije sagledati njihovu povijesnu i društvenu ulogu, nego raspravljati o istinitosti ove ili one dogme. Vjera u boga zadovoljava unutrašnju potrebu čovjeka koja je postojala od pamtivijeka (interesantno bi bilo vidjeti predstavlja li ta potreba nešto redundantno u smislu borbe za opstanak, ili ne). S vremenom se način manifestiranja toga izmijenio, što je i logično. Međutim, promjene u načinu manifestiranja ne govore ništa o tome je li sam taj osjećaj utemeljen na nekoj stvarnoj potrebi, istini, ili nečemu trećem. Uostalom, ako ćemo cjepidlačiti, možemo reći da se bog objavljivao ljudima u različitim vremenskim razdobljima i civilizacijskim (mentalitetskim) krugovima na načine koji su bili prilagođeni tom vremenu i toj civilizaciji. Što opet ne znači nužno da tu nije bilo i probisvijeta koji su iskoristili tu unutrašnju potrebu za vlastite (društveno) političke ciljeve.
|
|
Vrh |
|
|
mateb
|
Naslov: Re: Vjerska patetika/fatalizam - Molitve ili uzdaj se u se i svoje kljuse? Postano: 30 stu 2011, 11:12 |
|
|
joe enter je napisao/la: mateb je napisao/la: Baš je zanimljivo gledati neke metode rasprave. Mislim da nije fora u tome da se u ovakvim raspravama dokazuje superiornost, te da se time definira "suprotna strana" vrlo simplificirano, kao - oni koji vjeruju u "čiču s bradom" ili nešto slično, te da se onda može naslađivati „zaostalosti“ te druge strane. Jasno je da ateisti ili agnostici koji pritom imaju i neko šire obrazovanje iz područja prirodnih znanosti mogu uvek naci argumente protivne teistima (ili kako bismo ih već nazvali). Međutim, ako ćemo ozbiljno, mislim da nitko na ovoj temi ne vjeruje u starozavjetnog Boga, tako da je cijela priča promašena. Eto, Davor Pavuna može reći da je obrazovaniji od Vuce i za to mu se treba pljeskati. Što se pozitivne uloge RKC u Hrvata tiče to je generalno točno, ali se ne smije zaboraviti i njena uloga u jugoslavenskim lutanjima, igranje smokvinog lista Aliji, itd. Simplifikacije vode u PM. Izvini samo da pitam na šta misliš kad kažeš da je RKC imala pozitivnu ulogu u Hrvata?! , kao da je bilo neke druge religije ili nečeg sličnog kod Hrvata od stoleća sedmog pa ih možeš porediti i izjaviti RKC je pozitivna a ova druga nije. Ja mislim baš suprotno , ona je vas Hrvate vekovima kao i sve Slovene držala trećerazrednom skupinom naroda kojim trebaju vladati neki Latini i Germani koji su po njima vekovima bili bliži bogu i crkvi nego vi. Zaprepastio sam se kad sam čuo da je prvi svetac Hrvat proglašen tek 60 ili 70' godina 20.veka , kao da nije bilo svetih ljudi Hrvata do tada. Što se tiče kulture i pismenosti , pa tu je tek bila loša , sputvala vam je jezik , asimilicaja zamalo nije uspala totalno , i ljudi tj.popovi hrvatski su bili više iznimak nego pravilo da su mogli raditi na pismenošću i kulturi Hrvata. Što se tiče politike tokom vremena?! , nikad nije RKC bila na vašoj strani , nikad nije stala i rekla treba Hrvate osloboditi od tuđinske vlasti kojekavih Švaba,Talijana i Mađara. Jedino kad je "stala uz vas" je onda kad je radila u interesu AU i Italije u smislu miniranja ujedinjenja i raspirivanja mrženje između Južnih Slovena tj.Srba i Hrvata. Ali neću o tome jer onda ćemo otići u već prožvakane priče. Bilo je dobrih fratara i ponekih biskupa , međutim kako rekoh to su uvek samo pojedinci , ali skupa gledano RKC je samo radila u interesu vaših okupatora i same sebe. Jes da nisam obožavatelj vašeg Ante Starčevića , ali on je znao ko je RKC i bio je protiv klera , kao takođe i Stjepan Radić. Kad bi rekli "šta bi bilo kad bi bilo" , npr. počnu neka previranja po Evropi i raspadne se EU , i dođe do fašizacije okolnih država tipa Italije i Mađarske , jel misliš da bi RKC bila na vašoj strani ?! , jel misliš da bi reagovala pošteno da npr.Italija traži "svoje" do Zadra?! E ja mislim da bi mudro ćutala a vi bi na kraju ostali kratih rukava , a vaš kler bi se pravio blesav i nikad ne bi se odrekao Vatikana bez obzira što je prećutno podržao Talijane. I na kraju bi oni opet bili neki junaci bez obzira na gubitke jer su "vas održali" u teškim trenucima. Ovo je bilo hipetetički , ali jako podseća na prošlost koju ste imali. Za kraj ću ti reći da si krenuo iz pogrešne premise tj.iz one premise koju prpagira vaša crkva da bi ostala voljena i poštovana , a stvarnost je zapravo drugačija jer niste imali ništa van nje i ništa što ona nije svojim autoritetiom određivala . Ima neke istine u tome, ali ovo pokazuje nedostatak osjećaja za realnost. Nije nas trećerazrednima držala RKC, nego geopolitička realnost, brojnost, turski ratovi, itd. Uostalom, tamo gdje su uvjeti bili drugačiji, RKC nije "spriječila" stvaranje sila (primjer Francuske, koja je, recimo, u 14. st. kontrolirala RKC, a ne obrnuto). Pozitivna uloga je, recimo, očuvanje katolika (Hrvata) u BiH.
|
|
Vrh |
|
|
Robbie MO
|
Naslov: Re: Vjerska patetika/fatalizam - Molitve ili uzdaj se u se i svoje kljuse? Postano: 30 stu 2011, 12:58 |
|
Pridružen/a: 03 svi 2009, 11:29 Postovi: 76689 Lokacija: Institut za razna i ostala pitanja
|
Ministry of Sound je napisao/la: dudu je napisao/la: dosadno je uglavnom, al bar razumiješ i možeš prati (ako nisi zaspo). Ja sam non-stop zijevao, ali sam pokušao barem malo umanjiti kada je neki svećenik (ne sjećam se je li bilo u tisku ili propovijed) rekao da je to jedan od znakova da ti možda treba egzorcizam. To sam i ja negdje pročitao, da je zijevanje na misi jedan od simptoma opsjednutosti.
IIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIoooooooooooooooooooooooooooooooooooooooo
|
|
Vrh |
|
|
Ministry of Sound
|
Naslov: Re: Vjerska patetika/fatalizam - Molitve ili uzdaj se u se i svoje kljuse? Postano: 30 stu 2011, 13:00 |
|
|
Robbie MO je napisao/la: Ministry of Sound je napisao/la: Ja sam non-stop zijevao, ali sam pokušao barem malo umanjiti kada je neki svećenik (ne sjećam se je li bilo u tisku ili propovijed) rekao da je to jedan od znakova da ti možda treba egzorcizam.
To sam i ja negdje pročitao, da je zijevanje na misi jedan od simptoma opsjednutosti. haha, eto potvrde. Realka je bila malo skeptična I šta veliš, je li možda imaju pravo? Sva sreća da se nisam rodio prije 500 godina
|
|
Vrh |
|
|
Robbie MO
|
Naslov: Re: Vjerska patetika/fatalizam - Molitve ili uzdaj se u se i svoje kljuse? Postano: 30 stu 2011, 13:02 |
|
|
Ministry of Sound je napisao/la: Robbie MO je napisao/la: To sam i ja negdje pročitao, da je zijevanje na misi jedan od simptoma opsjednutosti. haha, eto potvrde. Realka je bila malo skeptična I šta veliš, je li možda imaju pravo? Sva sreća da se nisam rodio prije 500 godina Mislim da u ovom nekom zadnjem filmu o egzorcizmu opsjednuti dječak, kada mu se čitaju molitve, zijeva jer je demon ušao u njega. Jesi probao okrenut glavu za 180 stupnjeva? Javi ide li?
|
|
Vrh |
|
|
mario_cro
|
Naslov: Re: Vjerska patetika/fatalizam - Molitve ili uzdaj se u se i svoje kljuse? Postano: 30 stu 2011, 13:04 |
|
Pridružen/a: 02 lip 2011, 13:01 Postovi: 3675 Lokacija: Edmonton,Alberta,Canada
|
dudu je napisao/la: Real gone je napisao/la: Mi stojimo u slavu Bogu, ti si razmažen..em moraš da sediš..em moraš nazad, da ne bi osetio tamjan i naravno, da te selo ne bi videlo kako spavaš za vreme službe.. i to je bilo iznenađenje, gdje su klupe, pa tko će stalno stajat. stvarno se žrtvujete, ali vjerojatno i zbog toga u daleko manjem broju nego mi koji sjedimo. uvijek sam volio onaj osjećaj kad zauzmeš sjedeće mjesto i svećenik kaže sjedite u miru. Al zato moraš doć pola sata ranije i mjesta jedino ima među babama koje dođu sat vremena ranije.
_________________ "Nisu svi koji lutaju izgubljeni"
|
|
Vrh |
|
|
Ministry of Sound
|
Naslov: Re: Vjerska patetika/fatalizam - Molitve ili uzdaj se u se i svoje kljuse? Postano: 30 stu 2011, 13:06 |
|
|
Robbie MO je napisao/la: Ministry of Sound je napisao/la: haha, eto potvrde. Realka je bila malo skeptična I šta veliš, je li možda imaju pravo? Sva sreća da se nisam rodio prije 500 godina Mislim da u ovom nekom zadnjem filmu o egzorcizmu opsjednuti dječak, kada mu se čitaju molitve, zijeva jer je demon ušao u njega. Jesi probao okrenut glavu za 180 stupnjeva? Javi ide li? Ma kakvi, i dalje se u crkvi osjećam iznimno ugodno, to mi je najbolja potvrda duševnog zdravlja Još kad bi dotični svećenici istražili što stoji iza fiziološke potrebe zijevanja (da, dopušteno im je guglati ili wikijati), sve bi bilo za pet.
|
|
Vrh |
|
|
Crvena Sonja
|
Naslov: Re: Vjerska patetika/fatalizam - Molitve ili uzdaj se u se i svoje kljuse? Postano: 30 stu 2011, 13:07 |
|
|
Tema Ateističke "Vehabije"
|
|
Vrh |
|
|
dudu
|
Naslov: Re: Vjerska patetika/fatalizam - Molitve ili uzdaj se u se i svoje kljuse? Postano: 30 stu 2011, 13:08 |
|
Pridružen/a: 03 svi 2009, 22:39 Postovi: 59952 Lokacija: DAZP HQ
|
Robbie MO je napisao/la: Ministry of Sound je napisao/la: haha, eto potvrde. Realka je bila malo skeptična I šta veliš, je li možda imaju pravo? Sva sreća da se nisam rodio prije 500 godina Mislim da u ovom nekom zadnjem filmu o egzorcizmu opsjednuti dječak, kada mu se čitaju molitve, zijeva jer je demon ušao u njega. Jesi probao okrenut glavu za 180 stupnjeva? Javi ide li? gledao sam ovaj film o najpoznatijem talijanskom svećeniku egzorcistu i mladom američkom svećeniku koji se radi skepticizma odluči skinuti iz svećenićkog reda. "Father Lucas Trevant: You know, the interesting thing about sceptics, is that we're always looking for proof... the question is, what on earth would we ever do if we found it?"
_________________ "Hrvata je danas u BiH manje od 400.000, ali je naš cilj da nas je milijun", kazao je Čović.
|
|
Vrh |
|
|
Online |
Trenutno korisnika/ca: / i 1 gost. |
|
Ne možeš započinjati nove teme. Ne možeš odgovarati na postove. Ne možeš uređivati svoje postove. Ne možeš izbrisati svoje postove. Ne možeš postati privitke.
|
|
|