|
|
Stranica: 3/3.
|
[ 62 post(ov)a ] |
|
| Autor/ica |
Poruka |
|
novosve
|
Naslov: Re: Zašto bosanski suniti ne prakticiraju islamski incest ? Postano: 28 pro 2025, 18:34 |
|
|
Rika sv Vida je napisao/la: Molim?
Levitski zakonik 18
1 Svetost bračnih odnosaJahve reče Mojsiju: 2 »Govori Izraelcima i reci im: ‘Ja sam Jahve, Bog vaš. 3 Nemojte raditi kako se radi u zemlji egipatskoj, gdje ste boravili; niti radite kako se radi u zemlji kanaanskoj, kamo vas vodim; ne povodite se za njihovim običajima! 4 Vršite moje naredbe; vršite moje zapovijedi; prema njima hodite. Ja sam Jahve, Bog vaš. 5 Zato držite moje zakone i moje naredbe; tko ih vrši – u njima će naći život. Ja sam Jahve! 6 Neka se nitko od vas ne približuje svojoj krvnoj rodbini da otkriva njezinu golotinju. Ja sam Jahve! 7 Ne otkrivaj golotinje svoga oca ni golotinje svoje majke. Majka ti je, ne otkrivaj njezine golotinje! 8 Ne otkrivaj golotinje žene svoga oca! I to je golotinja tvoga oca! 9 Ne otkrivaj golotinje svoje sestre – kćeri svoga oca ili kćeri svoje majke – bila rođena u kući ili izvan nje! 10 Ne otkrivaj golotinje kćeri svoga sina niti golotinje kćeri svoje kćeri! Ta njihova je golotinja tvoja vlastita golotinja. 11 Ne otkrivaj golotinje kćeri žene svoga oca! Jer, rođena od tvog oca, ona ti je sestra. 12 Ne otkrivaj golotinje sestre svoga oca! Ona je krv tvoga oca. 13 Ne otkrivaj ni golotinje sestre svoje majke! Ta i ona je krv tvoje majke! 14 Ne otkrivaj golotinje svoga strica! To jest, nemoj se približavati njegovoj ženi. Ta ona je tvoja strina. 15 Ne otkrivaj golotinje svoje snahe! Ona je žena tvoga sina. Ne otkrivaj golotinje njezine. 16 Ne otkrivaj golotinje žene svoga brata! Ta to je golotinja tvoga brata.
Ovdje nema zabrane braka između bratića i sestrične! Upravo zato protestanti isto dopuštaju, jer što bi oni slušali papu. Ako nije u Bibliji, za njih ne postoji.
|
|
| Vrh |
|
 |
|
novosve
|
Naslov: Re: Zašto bosanski suniti ne prakticiraju islamski incest ? Postano: 28 pro 2025, 18:35 |
|
|
Novdan je napisao/la: Moguće, ali sigurno ni blizu kao među muslimanima danas, pošto ni Arapski pogani iz Medine nisu imali tako učestale rođačke brakove. To je točno, islam je reafirmirao klanski sustav i unio u njega naslijedničke odnose civiliziranog svijeta (kčer dobiva dio imetka). Time je, možda i nenamjerno, povećao poticaj za rođačkim brakovima!
|
|
| Vrh |
|
 |
|
Novdan
|
Naslov: Re: Zašto bosanski suniti ne prakticiraju islamski incest ? Postano: 28 pro 2025, 18:37 |
|
|
Citat: The ban required considerable contortions. Gregory, in fact, cited Leviticus 18:6 (“No one is to approach any close relative to have sexual relations”) in support of his ruling arguing that such first cousin marriages produce defective children.
This is a remarkable sleight of hand since Leviticus 18:7–18 provide explicit guidelines for acceptable partners that, in the Semitic tradition, make first-cousin unions, and indeed uncle–niece relationships, lawful (for details, I recommend “The background and outcomes of the first-cousin marriage controversy in Great Britain,” A H Bittles, International Journal of Epidemiological Advances, 2009).
So, to clarify: we have a pope who lied and manipulated to make an ancient tradition of his own people stick against the scripture that his religion held to be sacred.
Nobody should be surprised that the result was not a unified Church position against cousin marriage, but a mess of confusing, contradictory announcements that hardly amount to a policy. That mess is well explained for example here, with a focus on the work o the subject by German scholar Karl Ubl. As the author, Rachel Stone, eloquently puts it:
Ubl describes a complex story, a punctuated equilibrium where secular rulers and individual churchmen have an outsize role, rather than the steady programme of a collective “church”. For that reason, I suspect his results will often continue to be ignored even by research that cites him.
|
|
| Vrh |
|
 |
|
Novdan
|
Naslov: Re: Zašto bosanski suniti ne prakticiraju islamski incest ? Postano: 28 pro 2025, 18:40 |
|
|
|
Papa je zapravo lagao i manipulirao da bi iskrivio biblijsku (židovsku) tradiciju.
Papa Grgur je bio Pepsi kršćanin
|
|
| Vrh |
|
 |
|
novosve
|
Naslov: Re: Zašto bosanski suniti ne prakticiraju islamski incest ? Postano: 28 pro 2025, 18:43 |
|
|
Novdan je napisao/la: Papa je zapravo lagao i manipulirao da bi iskrivio biblijsku (židovsku) tradiciju. Nije, samo ju je proširio. Ne može se reć ida je papa išao protiv duha levitskog zakona, ali nije se držao eksplicitno slova, nego je proširio tumačenje. Nije to jedini slučaj gdje Crkva to radi, samo je pitanje smatraš li apostolsko naslijeđe vrhunaravnim autoritetom ili si protestant koji ga odbacuje. N isti način je dogma o bezgrešnom začeću ili čistilištu donešena.
|
|
| Vrh |
|
 |
|
daramo
|
Naslov: Re: Zašto bosanski suniti ne prakticiraju islamski incest ? Postano: 28 pro 2025, 18:50 |
|
Pridružen/a: 02 kol 2012, 10:47 Postovi: 44490 Lokacija: Ulica Nemanje Bilbije 99
|
Novdan je napisao/la: Papa je zapravo lagao i manipulirao da bi iskrivio biblijsku (židovsku) tradiciju.
Papa Grgur je bio Pepsi kršćanin Prilagodio rimskim običajima. Da su se slijepo držali biblijske židovske tradicije sad bi bio obrezan.
_________________ mostarski europski
|
|
| Vrh |
|
 |
|
Novdan
|
Naslov: Re: Zašto bosanski suniti ne prakticiraju islamski incest ? Postano: 28 pro 2025, 18:57 |
|
|
daramo je napisao/la: Novdan je napisao/la: Papa je zapravo lagao i manipulirao da bi iskrivio biblijsku (židovsku) tradiciju.
Papa Grgur je bio Pepsi kršćanin Prilagodio rimskim običajima. Da su se slijepo držali biblijske židovske tradicije sad bi bio obrezan. I ne bih smio jesti svinjetinu, zečeve, morske plodove... ali bi zato smio oženiti sestričnu u prvom koljenu 
|
|
| Vrh |
|
 |
|
Rika sv Vida
|
Naslov: Re: Zašto bosanski suniti ne prakticiraju islamski incest ? Postano: 28 pro 2025, 19:03 |
|
|
|
"Neka se nitko od vas ne približuje svojoj krvnoj rodbini da otkriva njezinu golotinju"
Pa ovo uključuje rođake valjda.
_________________ Broj učenika u osnovnim školama u USK 2013/2014 - 25,758 2023/2024 - 15,503 2025/2026 - 14,366
|
|
| Vrh |
|
 |
|
dreamteam
|
Naslov: Re: Zašto bosanski suniti ne prakticiraju islamski incest ? Postano: 28 pro 2025, 19:28 |
|
|
|
A to sa incestom i incestuoznošću je zapravo sve relativno, koje koljeno srodstva bi uopće bilo prava granica za to? Naravno da je idealno, zbog recesivno prenosivih gena da udaljenost bude što veća, ali koliko je to realno u manjim zajednicama proizašlim od malog broja predaka fenomenom "uskog grla" ili "efekta osnivača".
U Hercegovini među Hrvatima je koliko znam neka kulturološka granica da niste rod u 4tom koljenu i niže (dakle da šukundjedovi nisu braća), na Jadranu je to čak dosta liberalnije. Crnogorci navodno sa svojom plemenskom sviješću imaju granicu do 9 koljena, ali koliko je to realno sve i da znaš mušku liniju predaka 9 generacija, ženske linije je gotovo nemoguće upratit.
_________________ A sad je mrak i zaraza, a ti i ja od asfalta.
|
|
| Vrh |
|
 |
|
daramo
|
Naslov: Re: Zašto bosanski suniti ne prakticiraju islamski incest ? Postano: 28 pro 2025, 19:47 |
|
Pridružen/a: 02 kol 2012, 10:47 Postovi: 44490 Lokacija: Ulica Nemanje Bilbije 99
|
|
Upravo je to kod nas ostatak rimskog prava jer je u Rimskom Carstvu zabrana važila do trećeg koljena, kasnije je to KC mijenjala, jedno vrijeme je bilo 7 pa vraćeno na 5.
_________________ mostarski europski
|
|
| Vrh |
|
 |
|
novosve
|
Naslov: Re: Zašto bosanski suniti ne prakticiraju islamski incest ? Postano: 28 pro 2025, 20:54 |
|
|
Rika sv Vida je napisao/la: "Neka se nitko od vas ne približuje svojoj krvnoj rodbini da otkriva njezinu golotinju"
Pa ovo uključuje rođake valjda. Taksativno je navedeno što se smatra rodbinom i ne uključuje bratiće i sestrične. Židovi su prakticirali rođačke brakove. Oni luaci na Zapdnoj obali to i dalje rade.
|
|
| Vrh |
|
 |
|
Ceha
|
Naslov: Re: Zašto bosanski suniti ne prakticiraju islamski incest ? Postano: 28 pro 2025, 22:44 |
|
|
Li Zongren je napisao/la: Ceha je napisao/la: Pa dobro, Mađarice su poznate po svojoj vatrenosti  A i ženska se nije zvala Jelena Lijepa bezveze  Ali, Zvonimirova linija i je došla na vlast preko Pešte. To je starija linija Trpimirovića, koja je izbjegla u Mletke za vrijeme građanskog rata nakon smrti kralja Držislava, pa se onda priženila u Mađariju. Na taj način su se i vratili na sjever. Inače, ak se ne varam, nakon smrti Zvonea je izvučen neki njegov netjak iz samostana, ali taj je bio još stariji od njega, pa to nije dugo trajalo. A imao je i Zvone sina, samo je umro prije njega. Pero Svačić je digao bunu, on je bio Ličanin, protjerao Mađare preko Drave, ali je u konačnici izgubio je bitku, a i dio plemstva je bio kontra njega, pogotovo kad je Ladislava zamjenio njegov netjak Koloman kao kralj... U konačnici, kako je za Arpadovića svaki prijestolonasljednik bio prvo kralj Hrvatske (i Dalmacije, Slavonije, etc) moglo se dogoditi da su se kraljevstva razdvojila milijardu i jedan puta. Ali nisu. Jer je Ugarska bila veća i bogatija... Da nije bilo Mongola, vjerojatno bi Belin brat (čovjek je bio i kralje Galicije/Bjelohrvatske) tu uspostavio potpuno samostalnu državu. Ali je poginuo u bitci... On je gledao i spojiti zg i splitsku biskupiju. S time da nije samo vladao s hr, već i sa dobrim dijelom Mađarije, sve do Balatona. Ali i tamo je tada bilo Hrvata, pa  Izvučen je nećak Petra Krešimira IV ili sin prema nekima. Stjepan II Pa da. Ali to je nakratko bilo 
|
|
| Vrh |
|
 |
Online |
Trenutno korisnika/ca: / i 3 gostiju. |
|
Ne možeš započinjati nove teme. Ne možeš odgovarati na postove. Ne možeš uređivati svoje postove. Ne možeš izbrisati svoje postove. Ne možeš postati privitke.
|
|
|