|
|
Stranica: 20/43.
|
[ 1053 post(ov)a ] |
|
Autor/ica |
Poruka |
emt
|
Naslov: Re: Hrvati Sarajeva-Bilanca Postano: 25 ruj 2011, 12:17 |
|
|
Citat: Ajde sad ti malo o Romima sa Kosova koji su dobili drzavljanstva i kako Bosnjaci ne bjeze iz beiha vec se i vracaju u Alijino bhlagostahnje od drzhave. Što bih o Romima ?Možemo o Hrvatima iz BiH kad HR uđe 2013 godine u Evropsku uniju .Šta misliš hoće li biti odliva stanovništva ?Pogotovo nakon par godina kad se uvede slobodno tržište rada pa sa putovnicom mogneš do Hamburga ići i tražiti posao ?
_________________ Riječi su kao pčele, one su istovremeno i med i žaoka.
|
|
Vrh |
|
 |
Aztec
|
Naslov: Re: Hrvati Sarajeva-Bilanca Postano: 25 ruj 2011, 12:20 |
|
Pridružen/a: 03 svi 2009, 14:32 Postovi: 11637 Lokacija: Varta drzava
|
vanjushka je napisao/la: Inace, treba opet napomenuti, vecina stan ovnika Sarajeva su samo dosljaci, ogromna vecina, tako da ni Hrvati nisu izuzetak.
Srbi su se naseljavali i iz Hercegovine (cijeli Pofalici recimo su bili iz Gacka i Nevesinja) i sa Romanije i iz svih krajeva BiH i bivse Jugoslavije, Bosnjaci najvise iz Podrinja (Foca, Gorazde, Visegrad, Rogatica) zatim i oni sa Romanije, pa iz ostalih krajeva BiH, naravno jednako je i sa Hrvatima samo sto Hrvati nikada nisu imali tu brojcanost kao Srbi i Bosnjaci.
Gledati ko je Sarajlija po ne znam ti kojem koljenu, jalov posao, takvi ne postoje. Svakome je ili djed ili pradjed najdalje, dosao od nekuda. Sarajevo je prije stotinjak godina imalo mozda 10% danasnjeg stanovnistva.
O promjenama nakon ovog rata da ne govorim. Srbi su se uglavnom zbili u Istocnom Sarajeva, ima njih tu skoro 100 tisuca, dobro, procjene su oko 70 ali racunajmo i Federalne, to je tu negdje oko 100 tisuca. Hrvata ima oko 20 tisuca, ako i toliko. Bosnjaci se naseljavaju nakon rata masovno, bjeze od bijede iz malih sredina, ali malo koji se usreci i u Sarajevu. Zive i prezivljavaju, i bjeze u Belgiju, od nove godine planiraju u Nizozemsku, nadajuci se azilima.
Bijeda, i nista drugo.
Onih 10-20% stanovnistva koji su se natovarili na budzetske place, oni pokusavaju stvoriti sliku nekakvog naprednog i superuspjesnog zivota u Sarajevu. Takvi uglavnom i vise po forumima + bosnjacka dijaspora, a na njih dolazi cirka 2/3 Bosnjaka koji prakticno nemaju sto jesti.
I Hrvati nakon rata iz Sarajeva iseljavaju uglavnom zbog ekonomskih razloga.
BiH je u prosjeku, unistena drzava. Od domoljublja, nacije ili patriotizma se ne zivi. S ovim se ne bih bas slozio... Sigurno da ima i takvih, no vjerujem da su u manjini. U Sa. standard je ipak prilicno dobar (rekao bih bolji no u vecini RH). Rekao bih ipak da je dominantan uzrok politicka situacija.
_________________ Prvo i najbitnije!!! Kupuj Janu, i kupi je u Konzumu!!! Život je tvoje igralište Pretpostavka je majka svih zajeba Svi mi prdimo
|
|
Vrh |
|
 |
Ministry of Sound
|
Naslov: Re: Hrvati Sarajeva-Bilanca Postano: 25 ruj 2011, 12:21 |
|
Pridružen/a: 03 svi 2009, 08:25 Postovi: 43757 Lokacija: Folklorni Jugoslaven, praktični Hrvat
|
Aztec je napisao/la: vanjushka je napisao/la: Inace, treba opet napomenuti, vecina stan ovnika Sarajeva su samo dosljaci, ogromna vecina, tako da ni Hrvati nisu izuzetak.
Srbi su se naseljavali i iz Hercegovine (cijeli Pofalici recimo su bili iz Gacka i Nevesinja) i sa Romanije i iz svih krajeva BiH i bivse Jugoslavije, Bosnjaci najvise iz Podrinja (Foca, Gorazde, Visegrad, Rogatica) zatim i oni sa Romanije, pa iz ostalih krajeva BiH, naravno jednako je i sa Hrvatima samo sto Hrvati nikada nisu imali tu brojcanost kao Srbi i Bosnjaci.
Gledati ko je Sarajlija po ne znam ti kojem koljenu, jalov posao, takvi ne postoje. Svakome je ili djed ili pradjed najdalje, dosao od nekuda. Sarajevo je prije stotinjak godina imalo mozda 10% danasnjeg stanovnistva.
O promjenama nakon ovog rata da ne govorim. Srbi su se uglavnom zbili u Istocnom Sarajeva, ima njih tu skoro 100 tisuca, dobro, procjene su oko 70 ali racunajmo i Federalne, to je tu negdje oko 100 tisuca. Hrvata ima oko 20 tisuca, ako i toliko. Bosnjaci se naseljavaju nakon rata masovno, bjeze od bijede iz malih sredina, ali malo koji se usreci i u Sarajevu. Zive i prezivljavaju, i bjeze u Belgiju, od nove godine planiraju u Nizozemsku, nadajuci se azilima.
Bijeda, i nista drugo.
Onih 10-20% stanovnistva koji su se natovarili na budzetske place, oni pokusavaju stvoriti sliku nekakvog naprednog i superuspjesnog zivota u Sarajevu. Takvi uglavnom i vise po forumima + bosnjacka dijaspora, a na njih dolazi cirka 2/3 Bosnjaka koji prakticno nemaju sto jesti.
I Hrvati nakon rata iz Sarajeva iseljavaju uglavnom zbog ekonomskih razloga.
BiH je u prosjeku, unistena drzava. Od domoljublja, nacije ili patriotizma se ne zivi. S ovim se ne bih bas slozio... Sigurno da ima i takvih, no vjerujem da su u manjini. A u Sa. standard je ipak prilicno dobar. Moji jedva spajaju kraj sa krajem.
_________________ sklon'se bona Zineta sa penđera, vidiš da te vlasi oćima kurišu
|
|
Vrh |
|
 |
vanjushka
|
Naslov: Re: Hrvati Sarajeva-Bilanca Postano: 25 ruj 2011, 12:24 |
|
|
emt je napisao/la: Citat: Ajde sad ti malo o Romima sa Kosova koji su dobili drzavljanstva i kako Bosnjaci ne bjeze iz beiha vec se i vracaju u Alijino bhlagostahnje od drzhave. Što bih o Romima ?Možemo o Hrvatima iz BiH kad HR uđe 2013 godine u Evropsku uniju .Šta misliš hoće li biti odliva stanovništva ?Pogotovo nakon par godina kad se uvede slobodno tržište rada pa sa putovnicom mogneš do Hamburga ići i tražiti posao ? Ma dobro, to vec znamo, to su vasi mokri snovi kako ce Hrvati i srbi iscuriti iz BiH i honda ce bhosnjaci imati 50+% stanovnistva, i biti vecina, i sve to pisete iz Belgije, Svedske, USA, Australija i odakle vec ne. O tome necu ni raspravljati, samo ti mastaj i mantraj o 50+% i kako cete onda urediti drzavu po svom multietnickom principu "ko ne voli ilahije, neka slusa kaside". Na tvoju zalost, u BiH se najbolje gospodarstrveno zivi na prostorima na kojima zive Hrvati, vasa sirotinja radi za Hrvate, kako u Sredisnjoj Bosni, tako u Hercegovini pa i u Sarajevu. Najjace tvrtke su hrvatske trtke, ili tvrtke koje drze Hrvati. Sve sto bosnje imaju, to su drzavne tvrtke telekom i slicno, a i to ce biti u njihovim rukama do neizbjezne privatizacije kada ce vas pokupovati ili susjedi/komsije, ili Austrijanci. Crna vam je perspektiva. Ali srecom, imate trend suncokretanja, pa uvijek mozete prokajkat ili probrekat, a i njemacki progovoriti. Sreca vasa pa su vam principi kratkog daha.
|
|
Vrh |
|
 |
Aztec
|
Naslov: Re: Hrvati Sarajeva-Bilanca Postano: 25 ruj 2011, 12:26 |
|
|
Ministry of Sound je napisao/la: Moji jedva spajaju kraj sa krajem. Ako ti tako kazes Ministre.  S cim se bave? 
_________________ Prvo i najbitnije!!! Kupuj Janu, i kupi je u Konzumu!!! Život je tvoje igralište Pretpostavka je majka svih zajeba Svi mi prdimo
|
|
Vrh |
|
 |
Ministry of Sound
|
Naslov: Re: Hrvati Sarajeva-Bilanca Postano: 25 ruj 2011, 12:27 |
|
Pridružen/a: 03 svi 2009, 08:25 Postovi: 43757 Lokacija: Folklorni Jugoslaven, praktični Hrvat
|
emt je napisao/la: Citat: Ajde sad ti malo o Romima sa Kosova koji su dobili drzavljanstva i kako Bosnjaci ne bjeze iz beiha vec se i vracaju u Alijino bhlagostahnje od drzhave. Što bih o Romima ?Možemo o Hrvatima iz BiH kad HR uđe 2013 godine u Evropsku uniju .Šta misliš hoće li biti odliva stanovništva ?Pogotovo nakon par godina kad se uvede slobodno tržište rada pa sa putovnicom mogneš do Hamburga ići i tražiti posao ? Zabrana rada će biti u trajanju 7 godina, dakle o tom mogućem problemu ćemo se brinuti 2020 
_________________ sklon'se bona Zineta sa penđera, vidiš da te vlasi oćima kurišu
|
|
Vrh |
|
 |
Ministry of Sound
|
Naslov: Re: Hrvati Sarajeva-Bilanca Postano: 25 ruj 2011, 12:28 |
|
|
Aztec je napisao/la: Ministry of Sound je napisao/la: Moji jedva spajaju kraj sa krajem. Ako ti tako kazes Ministre.  S cim se bave?  Neki u državnim firmama, a neki konobari 
|
|
Vrh |
|
 |
vanjushka
|
Naslov: Re: Hrvati Sarajeva-Bilanca Postano: 25 ruj 2011, 12:30 |
|
|
Aztec je napisao/la: S ovim se ne bih bas slozio... Sigurno da ima i takvih, no vjerujem da su u manjini. U Sa. standard je ipak prilicno dobar (rekao bih bolji no u vecini RH). Rekao bih ipak da je dominantan uzrok politicka situacija.
Ma kakav standard prijatelju, kazem ti 20-ak (ako i toliko) procenata ljudi koji zive na drzavnim jaslama, dizu procenat placa, jer su im place po cak 2, 3 ili 4 tisuce km, ostali jedva krpaju kraj sa krajem. Uzmimo da je 20% dobrostojecih, to ti je 100 tisuca ljudi, nije mala brojka, oni kolutaju dobra kola po cestama i slicno, pa stices dojam dobrog standarda. Po tom principu Zagreb ima standard kao Vankuver ili Oslo, ako ces gledati sminku pojedinaca. Problem je sto ne postoji srednja klasa, pa na tih 100 tisuca bogatih, dolazi 400 tisuca onih koji su vise siromasni, odnosno krpaju se kako znaju, nekome rodbina izvana salje nesto, ko moze zaduzuje se u kredite, umirovljenici, nezaposleni ili oni sto rade po 12 sati za 400 km, i slicno. Ljudi krpaju kraj sa krajem, a posebno je mentalitet simpatican, zive na pasteti ali voze se dobra kola, recimo. Da susjedi zavide.
|
|
Vrh |
|
 |
emt
|
Naslov: Re: Hrvati Sarajeva-Bilanca Postano: 25 ruj 2011, 12:30 |
|
|
Citat: Zabrana rada će biti u trajanju 7 godina, dakle o tom mogućem problemu ćemo se brinuti 2020 Ta se zabrana neće odnositi na RH jel ?A ona mora osnažiti ekonomski ulaskom u EU, eto odmah potrebe i za radnom snagom. A rad na crno u EU je sasvim normalna pojava.Dobro to i sad možete.No, mene bi više zabrinula ova tačka jedan.
|
|
Vrh |
|
 |
Ministry of Sound
|
Naslov: Re: Hrvati Sarajeva-Bilanca Postano: 25 ruj 2011, 12:32 |
|
|
emt je napisao/la: Citat: Zabrana rada će biti u trajanju 7 godina, dakle o tom mogućem problemu ćemo se brinuti 2020 Ta se zabrana neće odnositi na RH jel ?A ona mora osnažiti ekonomski ulaskom u EU, eto odmah potrebe i za radnom snagom. A rad na crno u EU je sasvim normalna pojava.Dobro to i sad možete.No, mene bi više zabrinula ova tačka jedan. Svim novim članicama ide rampa od 7 godina (barem svaka zemlja ima opciju da to odvali), ta nisu ludi, nakon što su vidjeli kako su im milijuni Poljaka obogatili zemlje.
|
|
Vrh |
|
 |
Aztec
|
Naslov: Re: Hrvati Sarajeva-Bilanca Postano: 25 ruj 2011, 12:36 |
|
|
vanjushka je napisao/la: Aztec je napisao/la: S ovim se ne bih bas slozio... Sigurno da ima i takvih, no vjerujem da su u manjini. U Sa. standard je ipak prilicno dobar (rekao bih bolji no u vecini RH). Rekao bih ipak da je dominantan uzrok politicka situacija.
Ma kakav standard prijatelju, kazem ti 20-ak (ako i toliko) procenata ljudi koji zive na drzavnim jaslama, dizu procenat placa, jer su im place po cak 2, 3 ili 4 tisuce km, ostali jedva krpaju kraj sa krajem. Uzmimo da je 20% dobrostojecih, to ti je 100 tisuca ljudi, nije mala brojka, oni kolutaju dobra kola po cestama i slicno, pa stices dojam dobrog standarda. Po tom principu Zagreb ima standard kao Vankuver ili Oslo, ako ces gledati sminku pojedinaca. Problem je sto ne postoji srednja klasa, pa na tih 100 tisuca bogatih, dolazi 400 tisuca onih koji su vise siromasni, odnosno krpaju se kako znaju, nekome rodbina izvana salje nesto, ko moze zaduzuje se u kredite, umirovljenici, nezaposleni ili oni sto rade po 12 sati za 400 km, i slicno. Ljudi krpaju kraj sa krajem, a posebno je mentalitet simpatican, zive na pasteti ali voze se dobra kola, recimo. Da susjedi zavide. Pa ne kazem ja, al mislim da nije bog zna sta bolji standard ni u dobrom dijelu RH. Pazi, tu treba gledati ne samo visinu placa, nego odnos placa u odnosu na cijenu namirnica itd... i u RH je recimo isti fenomen sa susjedima, mozda i izrazeniji nego ovdje. Ja ljude koje znam su otisli (ili planiraju) manje vise svi zbog politike, perspektive, obitelji itd... Nije imalo neke direktne veze s novcem. I, inace, pasteta je prilicno skupa stvar, recimo da je to oko 18 KM masti, kozica itd po kili, toliko nije ni dobra teletina. Cisto za info jer se uvijek svi pozivaju na tu pastetu. 
|
|
Vrh |
|
 |
emt
|
Naslov: Re: Hrvati Sarajeva-Bilanca Postano: 25 ruj 2011, 12:37 |
|
|
Citat: Svim novim članicama ide rampa od 7 godina (barem svaka zemlja ima opciju da to odvali), ta nisu ludi, nakon što su vidjeli kako su im milijuni Poljaka obogatili zemlje. Ja ti kažem tačka jedan je kritičnija. Citat: Ta se zabrana neće odnositi na RH jel ?A ona mora osnažiti ekonomski ulaskom u EU, eto odmah potrebe i za radnom snagom. Kako spriječiti opravdano Hrvata sa putovnicom , koji nema posla u HB, da ode trbuhom za kruhom u HR na rad ? Ukinuti putovnice ljudima ?Ili oni neće biti ravnopravni prilikom odabira za zapošljavanje sa Hrvatima iz HR ?
|
|
Vrh |
|
 |
Ministry of Sound
|
Naslov: Re: Hrvati Sarajeva-Bilanca Postano: 25 ruj 2011, 12:42 |
|
|
emt je napisao/la: Citat: Svim novim članicama ide rampa od 7 godina (barem svaka zemlja ima opciju da to odvali), ta nisu ludi, nakon što su vidjeli kako su im milijuni Poljaka obogatili zemlje. Ja ti kažem tačka jedan je kritičnija. Citat: Ta se zabrana neće odnositi na RH jel ?A ona mora osnažiti ekonomski ulaskom u EU, eto odmah potrebe i za radnom snagom. Kako spriječiti opravdano Hrvata sa putovnicom , koji nema posla u HB, da ode trbuhom za kruhom u HR na rad ? Ukinuti putovnice ljudima ?Ili oni neće biti ravnopravni prilikom odabira za zapošljavanje sa Hrvatima iz HR ? Pa već imaš ogroman broj Hrvata iz BiH koji rade u RH (Dalmaciji), a žive u BiH, to nije nikakva novost. Da nema hrvatskog državljanstva za Hrvate BiH, iseljavali bi se masovno, jer bi samo tako imali pravo na rad, zdravstvenu skrb, doplatak za djecu i sl. Državljanstva i putovnice su održale Hrvate u BiH.
|
|
Vrh |
|
 |
vanjushka
|
Naslov: Re: Hrvati Sarajeva-Bilanca Postano: 25 ruj 2011, 12:44 |
|
|
Je ali probaj ti nahraniti troclanu obitelj za rucak sa 100 grama teletine  Cijene u Sarajevu u prosjeku nisu puno nize nego u Hrvatskoj, vjerovao ili ne.... evo ja mjerim Dubrovnik i Sarajevo, Dubrovnik koji je ipak po cijenama jedan od najskupljih hrvatskih gradova... place u Dubrovniku su u odnosu na sarajevske, astronomske, jedna cistacica u DU hotelu ima placu sarajevskog sluzbenika u ministarstvu ili opcini, a cijene... pa recimo da Dubrovnik ima jedno 70-80% vece cijene nego Sarajevo, ovisi o proizvodu, neke stvari su cak i jeftinije u Dubrovniku nego u Sarajevu. Ali eto prosjecno recimo, ovo je odokativna procjena. Place u Dubrovniku su sasvim sigurno tri puta vece (u prosjeku) nego u Sarajevu. Pa ti sam procijeni standard zivota u Sarajevu. Za jedan glavni grad, lose stoje. Sto se tice odlaska Hrvata iz Sarajeva, ma bjeze ljudi i zbog politike, ne kazem, ali uglavnom je besperspektivnost u pitanju, a ona je zasnovana na ekonomskim pitanjima. Naravno, ne mogu svi ni otici, ko je imao gdje, otisao je. Kao da neko negdje cega Hrvate iz sarajeva i nudi im nesto.
|
|
Vrh |
|
 |
Aztec
|
Naslov: Re: Hrvati Sarajeva-Bilanca Postano: 25 ruj 2011, 12:51 |
|
|
vanjushka je napisao/la: Je ali probaj ti nahraniti troclanu obitelj za rucak sa 100 grama teletine  Cijene u Sarajevu u prosjeku nisu puno nize nego u Hrvatskoj, vjerovao ili ne.... evo ja mjerim Dubrovnik i Sarajevo, Dubrovnik koji je ipak po cijenama jedan od najskupljih hrvatskih gradova... place u Dubrovniku su u odnosu na sarajevske, astronomske, jedna cistacica u DU hotelu ima placu sarajevskog sluzbenika u ministarstvu ili opcini, a cijene... pa recimo da Dubrovnik ima jedno 70-80% vece cijene nego Sarajevo, ovisi o proizvodu, neke stvari su cak i jeftinije u Dubrovniku nego u Sarajevu. Ali eto prosjecno recimo, ovo je odokativna procjena. Place u Dubrovniku su sasvim sigurno tri puta vece (u prosjeku) nego u Sarajevu. Pa ti sam procijeni standard zivota u Sarajevu. Za jedan glavni grad, lose stoje. Sto se tice odlaska Hrvata iz Sarajeva, ma bjeze ljudi i zbog politike, ne kazem, ali uglavnom je besperspektivnost u pitanju, a ona je zasnovana na ekonomskim pitanjima. Naravno, ne mogu svi ni otici, ko je imao gdje, otisao je. Kao da neko negdje cega Hrvate iz sarajeva i nudi im nesto. Je, al probaj isto i sa 100 grama pastete.  Opet je skuplje. U Sa su cijene, pa cini mi se hrane uglavnom jeftinije, ostalo je otprilike isto, ili skuplje (tehnika). I pica po birtijama su ne rijetko skuplja nego na moru, uz samu plazu. Sto je ludost, al eto. A sta ja znam... Imaju i ovdje cistacice u telekomima prilicno dobre place... sve ovisi. Kako god, ne kazem ja da je bajno, daleko od tog, al mislim da je ipak politika ono sto ljude uglavnom tjera na odlazak. Evo, recimo, meni je prilicno svejedno sa stanovista posla, otprilike imam slicne mogucnosti i ovdje, i vani, al ipak cu van, prije sveg zbog politike, obitelji itd.. 
|
|
Vrh |
|
 |
emt
|
Naslov: Re: Hrvati Sarajeva-Bilanca Postano: 25 ruj 2011, 12:52 |
|
|
Slijedeće pitanje bi dakako bilo još kako spriječiti nekog ko već ima mogućnost sebi i svojoj porodici obezbijediti bolji standard, uslove školovanja, stalno mjesto boravka i sl u evropskoj Hrvatskoj, da zauvijek napusti BiH ?
Jer nakon sedam godina, kad se granice otvore i ta djeca i potomci stiču raznorazne beneficije koje donosi EU.Da ih ne nabrajam.
Ne znam kako će biti u HR kad uđe u EU, ali inače je praksa članica, da je sve ustvari povezano sa stalnim mjesto boravka.Pa i te socijalne beneficije (dječiji doplatak, potpore za stanovanje i sl )Ti odnosi između BiH i Hrvatske moraće na neki način biti regulisani.
Jer ako želiš ostvariti recimo u Austriji pravo na dječiji dodatak moraš donijeti prijavu boravka djeteta i potvrdu škole koju pohađa na teritoriji Austrije.
To je samo jedan od primjera tih beneficija. Isto važi i za potporu u vezi stanovanja,potporu za plaćanje škole i obdaništa i sl.. Za zapošljavanje da, takođe je neophodna prijava mjesta boravka.Da ne zaboravim.
Mislim da će i HR morati da se pridržava tih zakonski odredbi ulaskom u EU.
|
|
Vrh |
|
 |
Aztec
|
Naslov: Re: Hrvati Sarajeva-Bilanca Postano: 25 ruj 2011, 12:55 |
|
|
Emt, oprosti, al primjetio sam dosta ekavice kod tebe. Pa kako to jebemu? 
|
|
Vrh |
|
 |
emt
|
Naslov: Re: Hrvati Sarajeva-Bilanca Postano: 25 ruj 2011, 12:57 |
|
|
Ma to su greške prilikom tipkanja vjerovatno.A inače nisam ja u Bosni završila baš puno od mog sveukupnog školovanja.I ono što jesam bilo je traljavo i u ratu.
Ispravi me slobodno Aztec, gdje griješim :)
|
|
Vrh |
|
 |
Aztec
|
Naslov: Re: Hrvati Sarajeva-Bilanca Postano: 25 ruj 2011, 12:58 |
|
|
OK. 
|
|
Vrh |
|
 |
Ministry of Sound
|
Naslov: Re: Hrvati Sarajeva-Bilanca Postano: 25 ruj 2011, 12:59 |
|
|
Aztec je napisao/la: Emt, oprosti, al primjetio sam dosta ekavice kod tebe. Pa kako to jebemu?  Made in Novi Pazar 
|
|
Vrh |
|
 |
emt
|
Naslov: Re: Hrvati Sarajeva-Bilanca Postano: 25 ruj 2011, 12:59 |
|
|
Aztec je napisao/la: OK.  Sve kontruktivne kritike prihvaćam :) I ne ljutim se dakako.
|
|
Vrh |
|
 |
emt
|
Naslov: Re: Hrvati Sarajeva-Bilanca Postano: 25 ruj 2011, 13:02 |
|
|
Ministry of Sound je napisao/la: Aztec je napisao/la: Emt, oprosti, al primjetio sam dosta ekavice kod tebe. Pa kako to jebemu?  Made in Novi Pazar  Ministre prosto si smjehotresan :) Rožaj naglasi slobodno 
|
|
Vrh |
|
 |
Wind
|
Naslov: Re: Hrvati Sarajeva-Bilanca Postano: 25 ruj 2011, 18:09 |
|
|
Aztec je napisao/la: S ovim se ne bih bas slozio... Sigurno da ima i takvih, no vjerujem da su u manjini. U Sa. standard je ipak prilicno dobar (rekao bih bolji no u vecini RH). Rekao bih ipak da je dominantan uzrok politicka situacija.
Imam osjećaj da se javljaš sa Marsa a ne iz Sarajeva. U Sa. standard je ipak prilicno dobar Postoji nešto po čemu se mjeri standard jedne sredine, a to se zove po...po...potrošačka korpica. Najbolji pokazatelj standarda u BiH je to što postoje čak 5 načina za obračunavanje potrošačke korpice. Moš mislit koliko je političarima ove zemlje važan standard njihovih građana kada se ni u načinu na koji se on mjeri nisu dogovorili. A ti mi pričaš nešto o standardu. Prošetaj se Sarajevom a i dalje pa se možda "ispričamo" o standardu.
|
|
Vrh |
|
 |
seherzada
|
Naslov: Re: Hrvati Sarajeva-Bilanca Postano: 25 ruj 2011, 19:30 |
|
|
Ministry of Sound je napisao/la: seherzada je napisao/la: Jedno 70-80%  Trollčino Inače primjetio sam da su na ovom forumu ljudi iz manjih sredina najkulturniji (Markan, Ivica, Dani, MRSHO i ostali), a oni iz grada najveći trollovi (Aztec, Tulkas, Ministry of Sound itd) A to jeste interesantno, ljudi iz manjih sredina u manjim sredinama djeluju nekako smirenije nego ljudi koji obitavaju u gradskim sredinama. Primjerice, imam jednu prijateljicu "od" Olova (ja mislim da se to zovu Nisici gore) koja je studirala sa mnom, i ponekada odem u posjetu njojZi - zaista je primjetno kako su ljudi pitomiji gore - neki medjuljudski odnos koji jednostavno se jednom rjecju opisuje - pitomost. Ugodno mi bude pravo npr. gore. Ali mi je interesantno kako ti isti ljudi kad dodju u grad, se totalno promijene. Mozda je i razlog to sto oni koji su vec u gradu, ujedu ih pojedinci sa npr. "sta's dosh'o, idi u svoju vukojebinu, seljacino/seljanko", pa onda proradi reakcija, pokusaj dokazivanja pripadnosti novoj sredini. Ali to dokazivanje postane toliko zasiceno, da ustvari proizvede kontraefekat - sto vise dokazujes da si kao gradjanin, ispadas veci seljak. No u sustini, sve je to vise manje, od slucaja do slucaja... P.S. Aztek najvoli ove iz Rozaja - zato on zdipi lafo kontra muslimana - ali ne moze on bez Rajvosa: 
_________________ Robbie = Grand Pinocchio! Bumbar = Vojnik Svejk! Nasa Kvacica = Homer Simpson!
|
|
Vrh |
|
 |
Pete_US
|
Naslov: Re: Hrvati Sarajeva-Bilanca Postano: 25 ruj 2011, 19:51 |
|
|
Ministry of Sound je napisao/la: Aztec je napisao/la: Emt, oprosti, al primjetio sam dosta ekavice kod tebe. Pa kako to jebemu?  Made in Novi Pazar  'bemti a mene sumnjice po (i)jekavici A najbolje je da i mnogim Zagorcima po nekad nesto krivo ispadne na e, dodaj jos Sandzaklije, Hrvate iz Subotice, prekodrinske Srbe, i eto ti kaosa. A i ja sve vise vidim kako citam vijesti sa raznih portala sve je teze ostat konzistentan. Jebeno PS Omiljena rijec: crnogorska "cistijerna" 
_________________ Dum spiro spero.
|
|
Vrh |
|
 |
Online |
Trenutno korisnika/ca: / i 1 gost. |
|
Ne možeš započinjati nove teme. Ne možeš odgovarati na postove. Ne možeš uređivati svoje postove. Ne možeš izbrisati svoje postove. Ne možeš postati privitke.
|
|
|