HercegBosna.org

HercegBosna.org

Forum Hrvata BiH

Sada je: 31 pro 2024, 17:16.

Vremenska zona: UTC + 01:00 [LJV]

Započni novu temu Odgovori  [ 218 post(ov)a ] 
Stranica Prethodna  1, 2, 3, 4, 5, 6 ... 9  Sljedeća
Autor/ica Poruka
 Naslov: Re: Fojnica
PostPostano: 03 kol 2009, 00:35 

Nešto ovako (nije baš točno), mislio sam se riješiti južnog dijela općine žepče, ali mi se nije sad dalo brisati u paintu.

slika

P.S. kako se stavklja ono slika sa spajalicom?

Vrh

PostPostano: 03 kol 2009, 01:20 

Der_Stürmer je napisao/la:
Nešto ovako (nije baš točno), mislio sam se riješiti južnog dijela općine žepče, ali mi se nije sad dalo brisati u paintu.

slika

Ja sam se malo poigrao :)
Mislim da si im previše dao http://img193.imageshack.us/img193/5703/bih2006.png
Prvo, ako za početak uzimaš Daytonsko stanje http://upload.wikimedia.org/wikipedia/commons/1/1f/Postdayton.png
onda su već Muslimani dobili neke teritorije viška tipa južni Petrovac, zapadni Drvar, zapadni Donji Vakuf, Daštansko kod Vareša, Turiju kod Konjica itd
A ako uzimaš sadašnje stanje onda ovime dobijaju pola Mostara, a mi smo u općini većina, tako da :aleale
U svakom slučaju treba tražiti više. Na ovoj karti sam pripojio Dobretiće Jajcu (čisti idiotizam je bio to izdvajat ;) ) a ostalo sam ostavio da se vide sadašnje općinske granice..

Vrh

PostPostano: 03 kol 2009, 01:28 

Ceha je napisao/la:

slika

Ja sam se malo poigrao :)
Mislim da si im previše dao http://img193.imageshack.us/img193/5703/bih2006.png
Prvo, ako za početak uzimaš Daytonsko stanje http://upload.wikimedia.org/wikipedia/commons/1/1f/Postdayton.png
onda su već Muslimani dobili neke teritorije viška tipa južni Petrovac, zapadni Drvar, zapadni Donji Vakuf, Daštansko kod Vareša, Turiju kod Konjica itd
A ako uzimaš sadašnje stanje onda ovime dobijaju pola Mostara, a mi smo u općini većina, tako da :aleale
U svakom slučaju treba tražiti više. Na ovoj karti sam pripojio Dobretiće Jajcu (čisti idiotizam je bio to izdvajat ;) ) a ostalo sam ostavio da se vide sadašnje općinske granice..

A sa ukidanjem i micanjem općinskih granica ovako http://img32.imageshack.us/i/bih2006.png/

Vrh

PostPostano: 03 kol 2009, 17:45 

Slika nije loša, Hrvati bi se trebali malo više potruditi što se tiče nataliteta, da bi imali ovako nešto u budućnosti.
Hrvati Srednje Bosne trebali bi se malo više ugledat na Hercegovce, to vrijedi i za Posavljake.
Inače ja mislim da je najveći problem Hrvata Herceg-Bosne iseljavanje prema hrvatskoj, da toga nema mi bi bili dosta velika većina u nekim općinama.
Jr kad se muslimani počnu iseljavati u EU tada mi dolazimo, s time da Srbi imaju natalitet katastrofa.

Vrh

PostPostano: 03 kol 2009, 20:32 

Slika nije loša, Hrvati bi se trebali malo više potruditi što se tiče nataliteta, da bi imali ovako nešto u budućnosti.
Hrvati Srednje Bosne trebali bi se malo više ugledat na Hercegovce, to vrijedi i za Posavljake.
Inače ja mislim da je najveći problem Hrvata Herceg-Bosne iseljavanje prema hrvatskoj, da toga nema mi bi bili dosta velika većina u nekim općinama.
Jer kad se muslimani počnu iseljavati u EU tada mi dolazimo, s time da Srbi imaju natalitet katastrofa.

Upravo tako. Da nema iseljavanja, davno bi naši brojevi bili onakvi kakvi trebaju bit :zivili
Biti će zabavno za kojih 10ak godina kada se zelenima otvore granice prema Europi pa kad u pet godina padnu ispod 30 % :hrvatinic :zubati
Kao što je netko na ovom forumu rekao sva ova gaza u trokutu Zen-Tuz-Teheran će se isčistit sama od sebe :ujko
Samo onih zadnjih pet posto što ostane će biti zbilja pravi talibani :shuriken
Zato se trebamo :smajl039 da nas bude :smajl023 pa da ih možemo :tank A to možemo samo :thumbup
A srbi su u debeloj banani što se tiče nataliteta. A i "šumska" im je u komi. Više od polovice teritorije su oteli od drugih, cijeli istočni dio su im doslovce šume (odkud su ovi zelembaći zbrisali pa se sada razmožavaju po Sarajevu) a sjever (Posavina i slično) su još uvijek ruševine. Jedini dio koji na nešto sliči je mali komadićak između Banja Luke i Laktaša. A to je 3 % teritorija?
Bar budućnost nešto obećava...

Vrh

PostPostano: 04 kol 2009, 17:23 

čemu takav pesimizam na ovoj temi? granica entiteta ide dolinom vrbasa i neretve i to ako budemo darežljivi :ujko

Vrh

PostPostano: 04 kol 2009, 19:04 

dudu je napisao/la:
čemu takav pesimizam na ovoj temi? granica entiteta ide dolinom vrbasa i neretve i to ako budemo darežljivi :ujko

Rijekom Bosnom (malo istočno :zivili ) i kojih 30ak km istočnije od Neretve i granice. Bit ćemo skromni :ujko

Vrh

PostPostano: 05 kol 2009, 11:04 

Ceha je napisao/la:
dudu je napisao/la:

Rijekom Bosnom (malo istočno :zivili ) i kojih 30ak km istočnije od Neretve i granice. Bit ćemo skromni :ujko

pa to sam i mislio, kad kažem vrbas, granicu vidim na bosni :zubati

Vrh

PostPostano: 06 kol 2009, 13:57 

dudu je napisao/la:
Ceha je napisao/la:

pa to sam i mislio, kad kažem vrbas, granicu vidim na bosni :zubati

A u ostatku može biti privremeni rezervat za male zelene (i male crvene :ujko ) prije nego ih isporučimo Europi (ili Turskoj, Balkanu, Srbiji gdjegod već žele :kava )
Savršen plan :hrvatinic

Vrh

PostPostano: 23 kol 2009, 15:10 

Lokacija: Multietnička federalna jedinica sa hrvatskom većinom
Službena stranica Fojnice govori, da je broj Muslimana u općini Fojnica povećan,
sa 1991. godine 8.010, na 8.930 po procjeni 2003. godine.
Broj Hrvata se smanjio u istom periodu sa 6.639 na 4.339.

http://www.fojnica.ba/index.php?idp=demografija

Vrh

PostPostano: 03 ruj 2009, 01:23 

lider30 je napisao/la:
Službena stranica Fojnice govori, da je broj Muslimana u općini Fojnica povećan,

multietniĆarska demografija ;)
Ne znam koliko je, ali mislim da je omjer trenutno negdje oko 1:2 za muslimane (prije je bio skoro 1:1). Ali zar muslimani ne iseljavaju iz Fojnice u pravcu sarajeva i većih gradova?

Vrh

PostPostano: 03 ruj 2009, 19:03 

Lokacija: Multietnička federalna jedinica sa hrvatskom većinom
Ceha je napisao/la:
lider30 je napisao/la:

Ne znam koliko je, ali mislim da je omjer trenutno negdje oko 1:2 za muslimane (prije je bio skoro 1:1). Ali zar muslimani ne iseljavaju iz Fojnice u pravcu sarajeva i većih gradova?

I meni je upitno da je se u Fojnici povećao broj Muslimana, kad nije bilo jakih doseljavanja u postratnom razdoblju. Još je popis iz 91' općenito precijenjen zbog drukčije metodologije popisivanja stanovništva.

Vrh

PostPostano: 03 ruj 2009, 20:58 

lider30 je napisao/la:
Ceha je napisao/la:

I meni je upitno da je se u Fojnici povećao broj Muslimana, kad nije bilo jakih doseljavanja u postratnom razdoblju. Još je popis iz 91' općenito precijenjen zbog drukčije metodologije popisivanja stanovništva.

Da, 91 su se računali i radnici na privremenom radu drugdje i svašta.
Sumnjam da u Fojnici ima više zelenih u odnosu na 91. Nažalost ima ih više od nas, ali sveukupan broj je pao. Negdje 2:1 je.
Nadajmo se da će se to u budućnosti popraviti :hrvatinic :zivili

Vrh

PostPostano: 26 stu 2009, 18:27 

Registrirani birači 2008 (plavo-Hrvati, crveno-ostali). Većina (plavo- Hrvati, zeleno- ostali)

Privitak/ci:
fOJNICA kRESEVO.JPG
fOJNICA kRESEVO.JPG [ 219.91 KiB | Pogledano 10831 put/a. ]
Vrh

PostPostano: 26 stu 2009, 19:55 

Iseljavanje Muslimana iz Fojnice nije realno. Mislim najprije zbog toga, sto oni drze grad kao i gospodarstvo u samoj Fojnici. Npr. banje i Hotel Reumal je cvrsto u njihovim rukama.

Dalje Fojnica ima takode ograoma turisticki potencija. Npr. Vranica planina i Prokosko Jezero postaju sve vise turisticka atrakcija. Muslimanu beru sumske plodove (borovnicu, brusnicu...) i iznajmljuju kolibe.
Bio sam proslog ljeta na Prokoskom jezeru i bio sam odusevljen. Nazalost veliko turisticko naselje oko jezera je iskljucivo muslimansko.

Najvece zlo za fojnicke Hrvate je to sto HVO nije usao u sam grad. Da smo usli u sam grad, sve bi bilo drugacije. Mozda bi netko od izbjeglih vareskih odn. kakanjski Hrvata koji su tada boravili u Kiseljackoj enklavi izabrao Fojnicu kao buduce mjesto zivljenja odn. vise fojnickih Hrvata bi se vratilo.

Sjecam se tadasnje oslobodilacke akcije HVO-a. Na vijestima su stalno govorili da je HVO na samom ulazu u grad. Ali nazalost ne udose.

Pocetkom 01/1994 HVO opet biljezi uspjehe oko Fojnice. Tada HVO oslobada brdo Zavrtaljku.

Ima li ko jos nekih informacija zasto HVO nije tada usao u grad odn. gdje se tocno nalazi brdo Zavrtaljka?

Vrh

PostPostano: 27 stu 2009, 00:19 

Uskopljak je napisao/la:
Iseljavanje Muslimana iz Fojnice nije realno. Mislim najprije zbog toga, sto oni drze grad kao i gospodarstvo u samoj Fojnici. Npr. banje i Hotel Reumal je cvrsto u njihovim rukama.
Dalje Fojnica ima takode ograoma turisticki potencija. Npr. Vranica planina i Prokosko Jezero postaju sve vise turisticka atrakcija. Muslimanu beru sumske plodove (borovnicu, brusnicu...) i iznajmljuju kolibe.
Bio sam proslog ljeta na Prokoskom jezeru i bio sam odusevljen. Nazalost veliko turisticko naselje oko jezera je iskljucivo muslimansko.
Najvece zlo za fojnicke Hrvate je to sto HVO nije usao u sam grad. Da smo usli u sam grad, sve bi bilo drugacije. Mozda bi netko od izbjeglih vareskih odn. kakanjski Hrvata koji su tada boravili u Kiseljackoj enklavi izabrao Fojnicu kao buduce mjesto zivljenja odn. vise fojnickih Hrvata bi se vratilo.
Sjecam se tadasnje oslobodilacke akcije HVO-a. Na vijestima su stalno govorili da je HVO na samom ulazu u grad. Ali nazalost ne udose.
Pocetkom 01/1994 HVO opet biljezi uspjehe oko Fojnice. Tada HVO oslobada brdo Zavrtaljku.
Ima li ko jos nekih informacija zasto HVO nije tada usao u grad odn. gdje se tocno nalazi brdo Zavrtaljka?

Da, to je bila ogromna greška. Da smo zauzeli Fojnicu, možda se moglo i spojiti Kiseljak/Kreševo s Uskopljem i Ramom ili preko Klisa. Ovako :thumbdown
Ali otkuda znaš da zeleni neće početi iseljavati. Napokon, Sarajevo im je blizu pa :001_rolleyes
A naših je negdje trećina u općini i čini mi se da i nešto znače u istočnom djelu općine?

Vrh

PostPostano: 27 stu 2009, 17:39 

Iseljavanje zelenih

Mislim da se zeleni zbog toga nece iseljavati, zato sto ne teze kao nasi Hrvati za visokim zivotnim standardom. Oni su kao sto sam vec napomenuo, sa malo zadovoljni. Nitko od nasih ne bere sumske plodove da bi ih prodao i tako obitelj prehranio. Muslimani da. Kod nas u Uskoplju se takode moze primjetit, da kod Hrvata ima jako puno neobradene zemlje. Kod njih ne.

Drugo kao sto sam vec napomenuo je, da muslici drze grad Fojnicu i svu industriju (hotel....). Nasi drze tek 1/4 opcine (Bakovice, Gojevice, Otigosce) Sve sela.

Dao bog pa da se nasi iseljeni fojnicani vrate u rodnu grudu.

Vrh

PostPostano: 27 stu 2009, 19:02 

Uskopljak je napisao/la:
Iseljavanje zelenih

Mislim da se zeleni zbog toga nece iseljavati, zato sto ne teze kao nasi Hrvati za visokim zivotnim standardom. Oni su kao sto sam vec napomenuo, sa malo zadovoljni. Nitko od nasih ne bere sumske plodove da bi ih prodao i tako obitelj prehranio. Muslimani da. Kod nas u Uskoplju se takode moze primjetit, da kod Hrvata ima jako puno neobradene zemlje. Kod njih ne.

Drugo kao sto sam vec napomenuo je, da muslici drze grad Fojnicu i svu industriju (hotel....). Nasi drze tek 1/4 opcine (Bakovice, Gojevice, Otigosce) Sve sela.

Dao bog pa da se nasi iseljeni fojnicani vrate u rodnu grudu.

A gle doći će i kod njih neka Marisol na televiziju pa će im pokupiti mlade. A po procjenama škola zeleni su u dosta velikoj banani s natalitetom. Ne treba im puno.
Iseljavanja će ti sigurno biti čim se otvore granice (ukinu vize itd).
Zov Švedske :zivili

Vrh

PostPostano: 27 stu 2009, 21:16 

kaj vi brijete, pa iseljavanje je već veliko, samo ne znamo iz kojih dijelova BIH. samo u zadnje dvije godine se u Sloveniju uselilo 25.000 bh državljana!!!

Vrh

PostPostano: 27 stu 2009, 21:49 

dudu je napisao/la:
kaj vi brijete, pa iseljavanje je već veliko, samo ne znamo iz kojih dijelova BIH. samo u zadnje dvije godine se u Sloveniju uselilo 25.000 bh državljana!!!

Sad je veliko, a bit će još veće kad im eu skine vize :ujko

Vrh

PostPostano: 28 stu 2009, 16:30 

Dao bog, pa da se muslici u vecem broju isele odn. imaju manji nantalitet. Ali do toga ce jos puno proc.

Cuo sam da je tokom rata bilo nesporazuma izmedu fojnickih i kiseljackih Hrvata. Vecina hrvatskih fojnicana ne vole Ivicu Raica. Ima li iko nekih daljnih informacija?

Vrh

PostPostano: 28 stu 2009, 17:45 

Uskopljak je napisao/la:
Dao bog, pa da se muslici u vecem broju isele odn. imaju manji nantalitet. Ali do toga ce jos puno proc.

Cuo sam da je tokom rata bilo nesporazuma izmedu fojnickih i kiseljackih Hrvata. Vecina hrvatskih fojnicana ne vole Ivicu Raica. Ima li iko nekih daljnih informacija?

Piše u jednoj od knjižica Višnje Starješine da je Ivica Rajić Lik koji je iz JNA davno nakon početka rata prešao u HVO. Da je lik cijelo vrijeme rata švercao sa Srbima (linija za Sarajevo) i sa muslimanima (nešto za oružje). Tako da ti je došlo do situacije u kojoj ljudi iz okolnih sela (fojničani, travničani, varešani..) brane Kiseljak a napadaju ga Muslimani sa oružjem i municijom koje su kupili od Rajića.
Da je Rajić napravio s*anje u Varešu (iako je moje mišljenje da bi Vareš i sam pao s obzirom na okruženje, al Rajić je bio taj koji je Muslimanima dao ispriku) da mu ne bi bili konkurencija u švercu sa Srbima.
U knjizi od Starješine(ne znam je li Laboratorij Balkan ili Haaška formula) ima i dio u kojem se tvrdi da je čovjek iz kiseljačkog HVOa "odstranio" sve blaškićeve kolege i bilo koga ko ga je mogao kontrolirati po načelu metak u glavu.
Starješina mu nije sklona :kava
U Tuđmanovim transkriptima kada se spominje Rajić ima jedno šuškanje, uglavnom koliko mi se čini čovjek je strašno negativno djelovao na sve dosta stvari osim na svoj privatni interes.
Zato bi bilo logično i da ga nitko iz okolinih gradića ne voli, jer vjerojatno je odgovoran za nezauzimanje Fojnice, kao i pad Vareša.
E sad ne znam, to je sve literatura, slova na papiru, da li netko može reći više?

Vrh

PostPostano: 28 stu 2009, 17:46 

Uskopljak je napisao/la:

A za ovo iseljavanje sumnjam da će puno proć. Možda max 2 godine?
Pa potrebno je samo da im se odobre vize za EU. Od Slovenije, "sjevernog Bošnjakistana", do Švedske "Bošnjakistana djeda Mraza" neće im biti ravnog :zivili

Vrh

PostPostano: 29 stu 2009, 10:49 

Najbolje da odu i ne vrate se.

Vrh

PostPostano: 29 stu 2009, 11:36 

Uskopljak je napisao/la:
Najbolje da odu i ne vrate se.

Mislim da će tako i biti kada dobiju vize.
Jednosmjerna karta.
A to će za nas biti :zivili :zivili :zivili :zivili :zivili :zivili :zivili

Vrh

Prikaži postove “stare”:  Redanje  
Započni novu temu Odgovori  [ 218 post(ov)a ]  Stranica Prethodna  1, 2, 3, 4, 5, 6 ... 9  Sljedeća

Vremenska zona: UTC + 01:00 [LJV]

Trenutno korisnika/ca: / i 8 gostiju.

Ne možeš započinjati nove teme.
Ne možeš odgovarati na postove.
Ne možeš uređivati svoje postove.
Ne možeš izbrisati svoje postove.
Ne možeš postati privitke.

Forum(o)Bir: