|
|
Stranica: 4/37.
|
[ 921 post(ov)a ] |
|
Autor/ica |
Poruka |
d.g.
|
Naslov: Re: Kakanj- Kraljeva Sutjeska Postano: 06 pro 2010, 09:58 |
|
|
Bobovac je napisao/la: d.g. je napisao/la: nisi dobro pročitao..i ta sela iz općine visoko su na mapi ;) Ah da, pardon, ima na ovoj zadnjoj karti. Još jednom podvlačim, raspored sela je na terenu bio nešto drugačiji. Zašto to podvlačim i naglašavam? Zato jer je stvarni raspored za nas bio povoljniji i veći teritorij bi nam pripao! Naprimjer ovdje na ovoj karti se jedno te isto muslimansko selo (Brežani) nalazi 2x i na pogrešnim mjestima?? Hrvatsko selo Gora je obojano u zeleno, Bištrani zeleno???! Etnička crta koja je išla do samo grada je od istog neopravdano pomaknuta. Kao da je nekomu u statističkom zavodu RH (koji je pravio ove karte) bilo u interesu da je napravi što pogrešnije... Nego, gledajte vi da Neum zadržite, man`te se ćorava posla. Znate svi da od ovoga nema ništa. Mislim ono... lijepo je maštati, ne valja biti ni defetist, ali znamo svi da ovo ne treba shvaćati baš preozbiljno. Ovako smo mi u Kaknju crtali 1992. godine, eee tad se nešto moglo kad je u njemu bilo 5000 vojnosposobnih muškaraca... sad je kasno. ma ima na svakoj karti okolna sela općina visoko olovo, zavidovići ..a i u tekstu se spominju... budući da je ovo etnička karta, a ne geografska raspored sela bilo je nemoguće rasporediti u milimetar kako su stvarno na terenu zbog preglednosti i razlike u veličini sela, ali u globalu to su neke okvirne i približne granice koje omeđuju hrvatska sela(pokušaj napraviti sličnu etničku kartu 100% preciznu i vidjet ćeš da će biti nepregledna)...a sela su bojana prema rezultatima popisa 1991.god...nije bio cilj povući preciznu graničnu crtu, nego pokazati kompaktnost hrvatskog teritorija selo gora prema popisu 1991. 284 muslimana, 196 hrvata, 16 jugoslovena selo bištrani prema popisu 1991. 339 muslimana, 229 hrvata
|
|
Vrh |
|
|
Ceha
|
Naslov: Re: Kakanj- Kraljeva Sutjeska Postano: 06 pro 2010, 10:30 |
|
|
Graničar Jozo je napisao/la: Bobovac je napisao/la: Sve ovo dakako pod uvjetom da se muslimani smiluju, polude, ili budu eliminirani pa to hrvatima bude omogućeno... jer drukčije nije moguće. ne treba biti naivan, ali ne treba biti ni malodušan. nemoj me zezat, već imam čovjeka koji će nam napraviti cestu da nas poveže bolje. Super članak Ne treba se predavati, dok god tamo ima nešto ljudi. Dosta smo im popuštali, ako se nešto može vratiti
|
|
Vrh |
|
|
Bobovac
|
Naslov: Re: Kakanj- Kraljeva Sutjeska Postano: 06 pro 2010, 11:11 |
|
Pridružen/a: 24 ruj 2009, 11:09 Postovi: 25569 Lokacija: Heartbreak Hotel
|
Citat: ma ima na svakoj karti okolna sela općina visoko olovo, zavidovići ..a i u tekstu se spominju... Ma nema gospon Grubišić Na nekim imate a nekim nemate. Npr. nemate na ovoj. Citat: budući da je ovo etnička karta, a ne geografska raspored sela bilo je nemoguće rasporediti u milimetar kako su stvarno na terenu zbog preglednosti i razlike u veličini sela, ali u globalu to su neke okvirne i približne granice koje omeđuju hrvatska sela(pokušaj napraviti sličnu etničku kartu 100% preciznu i vidjet ćeš da će biti nepregledna)...a sela su bojana prema rezultatima popisa 1991.god...nije bio cilj povući preciznu graničnu crtu, nego pokazati kompaktnost hrvatskog teritorija Dobro, to je u redu, imam za to razumjevanja. ;) Citat: selo gora prema popisu 1991. 284 muslimana, 196 hrvata, 16 jugoslovena selo bištrani prema popisu 1991. 339 muslimana, 229 hrvata Ne znam što bih rekao, meni koji zna da su to 1991. bila većinska hrvatska sela je sad jasna ona Churchilova: imate laže, prokletu laž i imate statistiku. Jedino logično objašnjenje je da su, s obzirom da ovdje nije ni stavljena većina sela ( iz razloga preglednosti), tj da su neka manja sela uračunata u sastav nekog susjednog, većeg, dakle u konkretnom slučaju manja muslimanska sela većinski hrvatskim selima Gora i Bištrani. Ali ne znam koja bi to muslimanska sela bila... Jednostavno nema ih... ovo k`o biva neka misterija sad... Ma hajde bolan, da se ne mislim ja više, reći ćemo da se zahebao onaj u statističkom zavodu i mirna Bosna!
_________________ "Uzalud vam sav tisak i sve radio postaje, našim srcima nikad nećete ovladati", nadbiskup Alojzije Stepinac, Zagreb, 1942.
|
|
Vrh |
|
|
d.g.
|
Naslov: Re: Kakanj- Kraljeva Sutjeska Postano: 06 pro 2010, 11:34 |
|
|
Bobovac je napisao/la: Citat: ma ima na svakoj karti okolna sela općina visoko olovo, zavidovići ..a i u tekstu se spominju... Ma nema gospon Grubišić Na nekim imate a nekim nemate. Npr. nemate na ovoj. Citat: budući da je ovo etnička karta, a ne geografska raspored sela bilo je nemoguće rasporediti u milimetar kako su stvarno na terenu zbog preglednosti i razlike u veličini sela, ali u globalu to su neke okvirne i približne granice koje omeđuju hrvatska sela(pokušaj napraviti sličnu etničku kartu 100% preciznu i vidjet ćeš da će biti nepregledna)...a sela su bojana prema rezultatima popisa 1991.god...nije bio cilj povući preciznu graničnu crtu, nego pokazati kompaktnost hrvatskog teritorija Dobro, to je u redu, imam za to razumjevanja. ;) Citat: selo gora prema popisu 1991. 284 muslimana, 196 hrvata, 16 jugoslovena selo bištrani prema popisu 1991. 339 muslimana, 229 hrvata Ne znam što bih rekao, meni koji zna da su to 1991. bila većinska hrvatska sela je sad jasna ona Churchilova: imate laže, prokletu laž i imate statistiku. Jedino logično objašnjenje je da su, s obzirom da ovdje nije ni stavljena većina sela ( iz razloga preglednosti), tj da su neka manja sela uračunata u sastav nekog susjednog, većeg, dakle u konkretnom slučaju manja muslimanska sela većinski hrvatskim selima Gora i Bištrani. Ali ne znam koja bi to muslimanska sela bila... Jednostavno nema ih... ovo k`o biva neka misterija sad... Ma hajde bolan, da se ne mislim ja više, reći ćemo da se zahebao onaj u statističkom zavodu i mirna Bosna! nema na jednoj karti sela visokog, dok na ostalima ima..ok u pravu si..bravo ..ili možda i nisi u pravu, jer ako pročitaš na što se ta karta odnosi shvatit ćeš zašto nema tih sela na toj karti... ;) stavljena su sva sela s tog područja što se vode u zavodu za statistiku i koja su obrađena po popisu 1991. god. ja razumijem da je to područje puno zaseoka koje možda ne čini praktičnu cjelinu sa središtem kojem administrativno pripada, ali svaki taj zaseok administrativno pripada nekom većem selu i po tom kriteriju su izrađeni strukturni krugovi.. kažem, ako su na popisu muljali, a moguće je da jesu, budući da popis 1991.god. nikada nije službeno priznat onda si u pravu...kada dođemo do tih točnijih podataka ispravit ćemo eventualne nedostatke u ovome
|
|
Vrh |
|
|
Junuz Djipalo
|
Naslov: Re: Kakanj- Kraljeva Sutjeska Postano: 06 pro 2010, 11:43 |
|
Pridružen/a: 08 lis 2009, 19:58 Postovi: 37762 Lokacija: Gl. grad regije
|
d.g. je napisao/la: ako su na popisu muljali, a moguće je da jesu, budući da popis 1991.god. nikada nije službeno priznat Otkud ti ovo? Izvor molim...
_________________ Ako se ovako nastavi, a hoće, imam pametnija posla no da ispravljam krive Drine ...
|
|
Vrh |
|
|
d.g.
|
Naslov: Re: Kakanj- Kraljeva Sutjeska Postano: 06 pro 2010, 11:49 |
|
|
Junuz Djipalo je napisao/la: d.g. je napisao/la: ako su na popisu muljali, a moguće je da jesu, budući da popis 1991.god. nikada nije službeno priznat Otkud ti ovo? Izvor molim... nakon popisa u tadašnjem parlamentu (ili kakao se već zvao tada) glasovalo se o potvrdi rezultata popisa 1991. i zapelo je na kupresu i službeni rezultati nikada nisu ni objavljeni..nemam sad nikakav link, ali ima na internetu o tome, vjerojanto ćeš naći nešto...ako misliš da lažem u redu , tvoje pravo
|
|
Vrh |
|
|
Graničar Jozo
|
Naslov: Re: Kakanj- Kraljeva Sutjeska Postano: 06 pro 2010, 11:51 |
|
Pridružen/a: 23 pro 2009, 15:42 Postovi: 8323 Lokacija: Na rubu egzistencije
|
d.g. je napisao/la: Junuz Djipalo je napisao/la: Otkud ti ovo?
Izvor molim...
nakon popisa u tadašnjem parlamentu (ili kakao se već zvao tada) glasovalo se o potvrdi rezultata popisa 1991. i zapelo je na kupresu i službeni rezultati nikada nisu ni objavljeni..nemam sad nikakav link, ali ima na internetu o tome, vjerojanto ćeš naći nešto...ako misliš da lažem u redu , tvoje pravo ovo bi moglo povući mnoga pitanja, pa da se nacionalni ključ formira prema 1981. godini.
_________________ Too proud to beg, too dumb to steal
It's probably me...
|
|
Vrh |
|
|
Ceha
|
Naslov: Re: Kakanj- Kraljeva Sutjeska Postano: 06 pro 2010, 11:52 |
|
|
Junuz Djipalo je napisao/la: d.g. je napisao/la: ako su na popisu muljali, a moguće je da jesu, budući da popis 1991.god. nikada nije službeno priznat Otkud ti ovo? Izvor molim... Popis 1991 je službeno priznat u parlamentu osim za područje općine Kupres (rukom su nadopisani podaci). Barem je to informacija za koju sam ja čuo iz tiska. Da je bilo muljaža, sigurno je. U Fojnici imaš naselje hrvatsko naselje Bakovići koji su 1991 imali 540 ostalih i nepoznatih? http://hr.wikipedia.org/wiki/Dodatak:Popis_stanovni%C5%A1tva_u_Bosni_i_Hercegovini_1991.:_FojnicaU općini je na prvim izborima HDZ odnio vlast. Ako gledaš samo prve izbore, HDZ je dobio izbore u Mostaru, Derventi, Modriči, Jajcu, Fojnici, Bugojnu.... a u svim tim općinama Hrvati nisu bili većina. Pa sad
|
|
Vrh |
|
|
Junuz Djipalo
|
Naslov: Re: Kakanj- Kraljeva Sutjeska Postano: 06 pro 2010, 11:53 |
|
|
Ma znam za Kupres ali ovo ostalo ne mislim da lažeš nego mi je interesantno to da se službeno pozivamo na popis iz 1981, mislim da je za Hrvate bolji...
_________________ Ako se ovako nastavi, a hoće, imam pametnija posla no da ispravljam krive Drine ...
|
|
Vrh |
|
|
d.g.
|
Naslov: Re: Kakanj- Kraljeva Sutjeska Postano: 06 pro 2010, 11:57 |
|
|
Ceha je napisao/la: Junuz Djipalo je napisao/la: Otkud ti ovo? Izvor molim... Popis 1991 je službeno priznat u parlamentu osim za područje općine Kupres (rukom su nadopisani podaci). Barem je to informacija za koju sam ja čuo iz tiska. Da je bilo muljaža, sigurno je. U Fojnici imaš naselje hrvatsko naselje Bakovići koji su 1991 imali 540 ostalih i nepoznatih? http://hr.wikipedia.org/wiki/Dodatak:Popis_stanovni%C5%A1tva_u_Bosni_i_Hercegovini_1991.:_FojnicaU općini je na prvim izborima HDZ odnio vlast. Ako gledaš samo prve izbore, HDZ je dobio izbore u Mostaru, Derventi, Modriči, Jajcu, Fojnici, Bugojnu.... a u svim tim općinama Hrvati nisu bili većina. Pa sad ima neka shema, kao priznat je, ali nikad službeno objavljen ili tako nešto...
|
|
Vrh |
|
|
Ceha
|
Naslov: Re: Kakanj- Kraljeva Sutjeska Postano: 06 pro 2010, 11:59 |
|
|
Graničar Jozo je napisao/la: d.g. je napisao/la: nakon popisa u tadašnjem parlamentu (ili kakao se već zvao tada) glasovalo se o potvrdi rezultata popisa 1991. i zapelo je na kupresu i službeni rezultati nikada nisu ni objavljeni..nemam sad nikakav link, ali ima na internetu o tome, vjerojanto ćeš naći nešto...ako misliš da lažem u redu , tvoje pravo ovo bi moglo povući mnoga pitanja, pa da se nacionalni ključ formira prema 1981. godini. Razlika je očita: http://en.wikipedia.org/wiki/File:DemoBIH1981.pnghttp://en.wikipedia.org/wiki/File:DemoBIH1991.pngDerventa, Mostar, Ilidža, Novo Sarajevo, Doboj i Prijedor. Ako se pogleda 1961, razlika je još očitija http://en.wikipedia.org/wiki/File:Bosnaetno61.png (u Derventi je riječ o manipulaciji općinskim granicama, a za Šamac ne znam). Kada su općine čudno rađene http://en.wikipedia.org/wiki/File:BosniaEthnic1935.jpg http://en.wikipedia.org/wiki/File:BosniaEthnic1910.jpgPo distriktima za AU je stanje bilo jednostavnije http://en.wikipedia.org/wiki/File:BiH_Austria-Hungary_ethmoc.png1991 je u svakom slučaju bila čudna http://en.wikipedia.org/wiki/File:Eth_relations_1991_bih.gif
|
|
Vrh |
|
|
Ceha
|
Naslov: Re: Kakanj- Kraljeva Sutjeska Postano: 06 pro 2010, 12:01 |
|
|
d.g. je napisao/la: Ceha je napisao/la: Popis 1991 je službeno priznat u parlamentu osim za područje općine Kupres (rukom su nadopisani podaci). Barem je to informacija za koju sam ja čuo iz tiska. Da je bilo muljaža, sigurno je. U Fojnici imaš naselje hrvatsko naselje Bakovići koji su 1991 imali 540 ostalih i nepoznatih? http://hr.wikipedia.org/wiki/Dodatak:Popis_stanovni%C5%A1tva_u_Bosni_i_Hercegovini_1991.:_FojnicaU općini je na prvim izborima HDZ odnio vlast. Ako gledaš samo prve izbore, HDZ je dobio izbore u Mostaru, Derventi, Modriči, Jajcu, Fojnici, Bugojnu.... a u svim tim općinama Hrvati nisu bili većina. Pa sad ima neka shema, kao priznat je, ali nikad službeno objavljen ili tako nešto... Da, mislim da je tako nešto. Priznat je za cijelu BiH osim za Kupres, međutim da rezultati nisu službeno objavljeni nego neslužbeno. Na wikipediji sam se nešto kačio s nekim Srbinom oko tog popisa, lik je imao podatke koji su više vukli za srbe i tvrdio da su službeni, kao popis iz 91 ima previše statističkih grešaka, ono što on ima je bolje Popis iz 81 je sasvim
|
|
Vrh |
|
|
d.g.
|
Naslov: Re: Kakanj- Kraljeva Sutjeska Postano: 06 pro 2010, 12:10 |
|
|
Ceha je napisao/la: d.g. je napisao/la: ima neka shema, kao priznat je, ali nikad službeno objavljen ili tako nešto... Da, mislim da je tako nešto. Priznat je za cijelu BiH osim za Kupres, međutim da rezultati nisu službeno objavljeni nego neslužbeno. Na wikipediji sam se nešto kačio s nekim Srbinom oko tog popisa, lik je imao podatke koji su više vukli za srbe i tvrdio da su službeni, kao popis iz 91 ima previše statističkih grešaka, ono što on ima je bolje Popis iz 81 je sasvim ja imam podatke o nekih 4-5 izvora i svi se razlikuju po selima barem za 2 osobe
|
|
Vrh |
|
|
Ceha
|
Naslov: Re: Kakanj- Kraljeva Sutjeska Postano: 06 pro 2010, 12:17 |
|
|
d.g. je napisao/la: Ceha je napisao/la: Da, mislim da je tako nešto. Priznat je za cijelu BiH osim za Kupres, međutim da rezultati nisu službeno objavljeni nego neslužbeno. Na wikipediji sam se nešto kačio s nekim Srbinom oko tog popisa, lik je imao podatke koji su više vukli za srbe i tvrdio da su službeni, kao popis iz 91 ima previše statističkih grešaka, ono što on ima je bolje Popis iz 81 je sasvim ja imam podatke o nekih 4-5 izvora i svi se razlikuju po selima barem za 2 osobe 2-3 više manje. 1981 rulz
|
|
Vrh |
|
|
MRSHO
|
Naslov: Re: Kakanj- Kraljeva Sutjeska Postano: 06 pro 2010, 13:24 |
|
Pridružen/a: 05 svi 2009, 12:02 Postovi: 8019 Lokacija: Banovina Usora
|
Ceha je napisao/la: Junuz Djipalo je napisao/la: Otkud ti ovo? Izvor molim... Popis 1991 je službeno priznat u parlamentu osim za područje općine Kupres (rukom su nadopisani podaci). Barem je to informacija za koju sam ja čuo iz tiska. Da je bilo muljaža, sigurno je. U Fojnici imaš naselje hrvatsko naselje Bakovići koji su 1991 imali 540 ostalih i nepoznatih? http://hr.wikipedia.org/wiki/Dodatak:Popis_stanovni%C5%A1tva_u_Bosni_i_Hercegovini_1991.:_FojnicaU općini je na prvim izborima HDZ odnio vlast. Ako gledaš samo prve izbore, HDZ je dobio izbore u Mostaru, Derventi, Modriči, Jajcu, Fojnici, Bugojnu.... a u svim tim općinama Hrvati nisu bili većina. Pa sad Mislim da je razlog za 540 "nepoznatih" u Bakovićima Centar za zbrinjavanje mentalno zaostalih osoba http://www.zavod-bakovici.ba/index.php?stranica=o_nama
|
|
Vrh |
|
|
Bobovac
|
Naslov: Re: Kakanj- Kraljeva Sutjeska Postano: 13 lip 2011, 13:36 |
|
|
KRVAVA OBLJETNICA - SVETI ANTO 13. LIPNJA 1993., 18 GODINA POSLIJE... Udaljen od Sarajeva 52, a od Zenice 30 kilometara, Kakanj, rudarski industrijski gradić, smjestio se na rijeci Bosni. Područje kakanjske općine je kultno mjesto bosanskih katolika i Hrvata. Kraljeva Sutjeska s glasovitim franjevačkim samostanom iz 14. stoljeća i crkvom sv. Ivana Krstitelja. U blizini je kraljevski grad Bobovac s mauzolejem bosanskih vladara, a sama Kraljeva Sutjeska je bila prijestolnica banova i kraljeva Kotromanića. Franjevački samostan je prava riznica hrvatske crkveno-kulturne baštine, s knjižnicom koja broji 31 inkunabulu, a čitava BiH ih posjeduje tek 63, i arhivom u kojemu se čuva više od 3 tisuće neproučenih turskih dokumenata. Ratnim sukobima kakanjska općina je doživjela veliku demografsku promjenu. Ona je bila gotovo sva etnički očišćena od Hrvata i Srba. Čitava hrvatska sela su bez stanovnika, kuće su opljačkane, spaljene i minirane, a još i danas sablasno zjape prazna hrvatska sela. S početkom srpske agresije na obranu svojih domova prvi se digao i organizirao hrvatski narod u HVO, Muslimana-Bošnjaka bilo je nešto u HVO-u, a najviše u teritorijalnoj obrani kao integralnom dijelu JNA. Napetosti između dva naroda su sve više rasle, a do prvog incidenta došlo je 17. ožujka 1993. godine kada je ranjena hrvatska djevojčica Gordana Radoš, a na nju su pucali vojnici Armije BiH. Istoga dana pripadnici muslimansko-bošnjačkih oružanih snaga ubili su u Kaknju Ivu Vuletića, zapovjednika HOS-a. Zatim počinju istjerivati Hrvate iz njihovih kuća i stanova. Sejo Kezić, pripadnik paravojne postrojbe Armije BiH koju je formirao imam Ševal Omerspahić, nožem je ubio jednu stariju ženu Hrvaticu. Brojna su stratišta zločina nad Hrvatima u kakanjskoj općini za ratnog sukoba između Armije BiH i HVO-a. Civilnih žrtava bilo je 79, od toga 61 odrasli civil, 6 djece i 12 zarobljenih vojnika HVO-a, a protjerano je ili izbjeglo 16. tisuća Hrvata. Na blagdan sv. Ante Padovanskoga, kojega u Bosni uz katolike uvelike štuju i pravoslavci i muslimani, došlo je do masovnog stradanja Hrvata u općini Kakanj. Toga dana paravojne i redovite postrojbe Armije BiH ubile su u selu Drenoviku 16 Hrvata, u Slapnici 9, u Kraljevoj Sutjesci 4, u Bištranima 4, u Kovačima-Bradarićima 10, u Grmačama 3. Frontalni napad postrojbi Armije BiH na hrvatska sela u kakanjskoj općini počeo je 8. lipnja, a kulminirao je 13. lipnja 1993. godine. U zbjeg je krenulo oko 15 tisuća Hrvata, uglavnom žena, djece i staraca u Vareš, koji ih je teškom mukom sve prihvatio. U tom napadu sudjeluju postrojbe Armije BiH iz Zenice, Kaknja, Visokog i Breze. Ti vojnici su provodili politiku spržene zemlje jer su hrvatske kuće i stanove najprije pljačkali, a potom ih palili i minirali da se ljudi poslije ne bi mogli vratiti svojim domovima. Još i danas stravično izgledaju spaljene i puste kuće kakanjskih Hrvata, njihova polja su neobrađena, a gospodarstva su im uništena. Zarobljeni vojnici HVO-a su ubijani na razne načine, žene su silovane, djece ubijana. U selu Ričici 12. lipnja 1993. zarobljen je pa okrutno ubijen Drago Babić, vojnik HVO-a. U selu Bradarićima vojnici Armije BiH naredili su skupini civila da legnu na zemlju, stave ruke na zatiljak i onda su ih izbliza ubijali. Janja Bradarić, žena Marka, zaklana je, a prije je u nju pucano. Sa svoja tri sina ubijen je Juro Jurić. U jednom hrvatskom selu nađen je zaklan starac, a njegove dvije kćeri su silovane i ubijene. Jedna od njih je bila vezana rukama oko umivaonika i nakon silovanja priklana. Druga je bila vezana rukama za bide i s glavom u njemu. Posebno je bila okrutna paravojna postrojba imama Ševala Omerspahića. On je rodom iz kakanjskog sela Kaparovića, prije rata je radio u Islamskoj zajednici u Sarajevu. Njegova postrojba imala je mnogo stranih i domaćih mudžahedina, a isticala se okrutnošću prema hrvatskim žrtvama. Bojili su se u crno, nosili su crne marame i svojom pojavom su ulijevali strah i trepet. Hrvati kakanjske općine posebno optužuju za okrutnost 7. muslimansku brigadu iz Zenice i jednog od njenih komandanata Muhmuta ef. Karalića. Nadležne hrvatske vlasti u BiH još u jesen 1994. godine podnijeli su krivične prijave za ratne zločine nad Hrvatima protiv Faruka Neimarlije, Ejuba Jahića, zvanog Bube, Fahrije Ademija, Albanca, imama Ševala Omerspahića, Seje Karzića, zvanog Karajica, Mirsada Nazifa i Refika Karzića, Zijada i Mehmeda Tarka i drugih. Ne treba ni reći - za sve to do sada nitko nije odgovarao. A vrijeme čini svoje. Ovo je fotografija predratnog hrvatskog sela Miljačići. Možete li vidjeti ijednu kuću, štalu, ijedan krov, ijedan zid, ijednu ciglu, ijedan kamen na kamenu?? Ali kao da i sama priroda žali ovaj narod pa baš oko Svetoga Ante po njegovim napuštenim i neprepoznatljivim selima iznikne jedan predivan prirodni prekrivač satkan od bezbroj prekrasnih cvjetova..., i kao da na taj način, tim uresom želi malo ublažiti tugu.
_________________ "Uzalud vam sav tisak i sve radio postaje, našim srcima nikad nećete ovladati", nadbiskup Alojzije Stepinac, Zagreb, 1942.
|
|
Vrh |
|
|
VUKsaJUGA
|
Naslov: Re: Kakanj- Kraljeva Sutjeska Postano: 25 lip 2011, 22:28 |
|
|
IVANDAN U KRALJEVOJ SUTJESCIJučer, 24.06.2011. naša župa proslavila je svog nebeskog zaštitnika svetog Ivana Krstitelja. I ove godine “Ivandanu” nazočio je veliki broj naših župljana koji su za ovu prigodu odlučili doći svome rodnom kraju, posjetiti rodbinu i prijatelje, te proslaviti patron svoje župe, zajedno sa župljanjima koji i danas žive na teritoriji župe, kao i s hodočasnicima pristiglim iz susjednih župa. Bolesničku svetu Misu u 9.00 sati, kao i središnje misno slavlje u 11.00 sati predvodio je fra Miro Jelečević, uz koncelebraciju 25 svećenika. Nakon svete Mise, ispod terase razigrano tradicionalno kolo uz šargiju i violinu povezalo je razne uzraste i učinilo ih jednakima. Kako bi se i sami uvjerili kako je bilo za vrijeme svete Mise, u samostanskom dvorištu i na Pijesku pogledajte na sljedećim fotografijama.
|
|
Vrh |
|
|
VUKsaJUGA
|
Naslov: Re: Kakanj- Kraljeva Sutjeska Postano: 25 lip 2011, 22:35 |
|
|
Osim Filma o svadbi u Sutjesci ima jos neki interesantni!
I ovo o Bobovcu
A dalje da nekacim kad ovo na youtube pogledajte pratite dalje sta jos ima koga interesira.
|
|
Vrh |
|
|
VUKsaJUGA
|
Naslov: Re: Kakanj- Kraljeva Sutjeska Postano: 03 srp 2011, 16:45 |
|
|
|
Vrh |
|
|
Bobovac
|
Naslov: Re: Kakanj- Kraljeva Sutjeska Postano: 30 srp 2011, 17:47 |
|
|
Župa Kakanj.
Što kaže župnik: - Sve kapele su bile uništene... toliko o tomu da ABiH nije uništavala nemuslimanske sakralne objekte. Napadnuta bombom još 1998... 5 godina nakon sukoba.
Inače prije 2 tjedna sam bio na toj lokaciji i imao prigodu razgovarati sa župnikom. Na moje pitanje zašto se na mjestu koje je predviđeno za mladomisnička slavlja sadi drveće, i gdje će se ubuduće slaviti mlade mise on je odgovorio: - Neće više biti mladomisnika iz ove župe...
|
|
Vrh |
|
|
VUKsaJUGA
|
Naslov: Re: Kakanj- Kraljeva Sutjeska Postano: 15 kol 2011, 21:56 |
|
|
Ja se upravo vratio iz Kaknja mozda smo se i vidili!!!
U Kraljevoj Sutjesci su zatvorili kucu za casne sestre!
|
|
Vrh |
|
|
VUKsaJUGA
|
Naslov: Re: Kakanj- Kraljeva Sutjeska Postano: 24 kol 2011, 10:42 |
|
|
|
Vrh |
|
|
Junuz Djipalo
|
Naslov: Re: Kakanj- Kraljeva Sutjeska Postano: 24 kol 2011, 10:58 |
|
|
Ima nas još koji smo bili otprilike u to vrijeme tamo, uz novije fasade, čovjek bi pomislio kako je negdje u Austriji a ne u Bosni... Vrijedi posjetit...
Privitak/ci: |
ks.jpg [ 28.96 KiB | Pogledano 15636 put/a. ]
|
|
|
Vrh |
|
|
VUKsaJUGA
|
Naslov: Re: Kakanj- Kraljeva Sutjeska Postano: 24 kol 2011, 11:18 |
|
|
Registracije automobila vise daju naslutit da si negdje u svicarskoj!
|
|
Vrh |
|
|
Bobovac
|
Naslov: Re: Kakanj- Kraljeva Sutjeska Postano: 16 lis 2011, 11:58 |
|
|
|
|
Vrh |
|
|
Online |
Trenutno korisnika/ca: / i 1 gost. |
|
Ne možeš započinjati nove teme. Ne možeš odgovarati na postove. Ne možeš uređivati svoje postove. Ne možeš izbrisati svoje postove. Ne možeš postati privitke.
|
|
|