|
|
Stranica: 5/37.
|
[ 921 post(ov)a ] |
|
Autor/ica |
Poruka |
dijak
|
Naslov: Re: Kakanj - Kraljeva Sutjeska Postano: 18 lis 2011, 18:02 |
|
|
Bobovac, hvala ti na trudu, ove slike sam već vidio. Ali ovu maketu moraš vidjet, e, znaš kako je napravljeno sve... okolna brda, kanjoni rijeka ispod grada, zidine, kule... ma fantazija, cijeli bobovac sa okolinom. Ja sam gledao album od ove ženske, uslikala je jedan dio makete najvjerojatnije u Sarajevu u Zemaljskom muzeju, zato sam tako i napisao u prethodnom postu. Ali stvarno, šteta bi bila da slika te makete ne bude na netu. To se mora jednostavno vidjeti...
|
|
Vrh |
|
|
novem
|
Naslov: Re: Kakanj - Kraljeva Sutjeska Postano: 18 lis 2011, 19:28 |
|
|
_________________ - Sarajevo drugi u svijetu po broju izdanih radnih viza za Njemačku 2022. - Luka Mišetić: Haag nigdje i nikad nije tvrdio da je Herceg-Bosna UZP. - Reis: Država nam curi kroz prste poput pijeska.
|
|
Vrh |
|
|
VUKsaJUGA
|
Naslov: Re: Kakanj - Kraljeva Sutjeska Postano: 20 lis 2011, 13:28 |
|
|
Ima jedan dobar film o Kraljevoj Sutjesci i prijevjekovnim svadbama kako su se sve svadbe jedne godine odrzavale za isti dan zbog vecini poznatim ralzozima i kako su bile nosnje i obicaji za vrijeme svadbe itd. Imam taj film ali mislim da je na vhs jer je sniman negdje sedamdeseti godina.. Moram potrazit u domacem arhivu imam ja desetak filmova o K. Sutjesci i Bobovcu.
|
|
Vrh |
|
|
Bobovac
|
Naslov: Re: Kakanj - Kraljeva Sutjeska Postano: 20 lis 2011, 13:39 |
|
Pridružen/a: 24 ruj 2009, 11:09 Postovi: 25567 Lokacija: Heartbreak Hotel
|
VUKsaJUGA je napisao/la: Ima jedan dobar film o Kraljevoj Sutjesci i prijevjekovnim svadbama kako su se sve svadbe jedne godine odrzavale za isti dan zbog vecini poznatim ralzozima i kako su bile nosnje i obicaji za vrijeme svadbe itd. Imam taj film ali mislim da je na vhs jer je sniman negdje sedamdeseti godina.. Moram potrazit u domacem arhivu imam ja desetak filmova o K. Sutjesci i Bobovcu. Misliš na ovo?? http://video.google.com/videoplay?docid ... 306326413#
_________________ "Uzalud vam sav tisak i sve radio postaje, našim srcima nikad nećete ovladati", nadbiskup Alojzije Stepinac, Zagreb, 1942.
|
|
Vrh |
|
|
VUKsaJUGA
|
Naslov: Re: Kakanj - Kraljeva Sutjeska Postano: 20 lis 2011, 16:47 |
|
|
Eh da to je naslov... ali video nece da mi se otvori!
|
|
Vrh |
|
|
dijak
|
Naslov: Re: Kakanj - Kraljeva Sutjeska Postano: 21 lis 2011, 00:49 |
|
|
|
Vrh |
|
|
VUKsaJUGA
|
Naslov: Re: Kakanj - Kraljeva Sutjeska Postano: 21 lis 2011, 13:27 |
|
|
|
Vrh |
|
|
Ministry of Sound
|
Naslov: Re: Kakanj - Kraljeva Sutjeska Postano: 22 lis 2011, 12:46 |
|
Pridružen/a: 03 svi 2009, 09:25 Postovi: 43752 Lokacija: Folklorni Jugoslaven, praktični Hrvat
|
U Bobovcu sutra pravi Bosanci... Osmanlije otvaraju mostove sultana Fatiha. http://www.hercegbosna.org/vijesti/bih/ni-533-godine-od-njezine-smrti-ne-zaboravljaju-svoju-kraljicu-4455.htmlCitat: Ni 533 godine od njezine smrti ne zaboravljaju svoju kraljicuBobovac - Hodočašće u spomen na posljednju bosansku kraljicu Katarinu Ni 533 godine od njezine smrti ne zaboravljaju svoju kraljicu ■ SIMBOL - Posljednja bosanska kraljica Katarina postala je simbol stradanja katolika ■ Sutra se u Kraljevoj Sutjesci u sklopu manifestacije Dani kraljice Katarine održava 12. smotra folklora Ovog vikenda svi putovi vode u Kraljevu Sutjesku i na kraljevski grad Bobovac gdje će se nizom vjerskih i kulturnih sadržaja obilježiti 533. godišnjica smrti posljednje bosanske kraljice Katarine Kosača Kotromanić. Time se čuvaju uspomene na nikada prežaljenu kraljicu Katarinu koja je stolovala na kraljevskom gradu Bobovcu, s kojeg je preko Kraljeve Sutjeske morala pobjeći u Dubrovnik, a kojoj su Turci prilikom osvajanja Bobovca zarobili djecu koju nikada više nije ni vidjela. Papinska zaštita Na kraju je kraljica Katarina došla u Rim gdje je imala i papinsku zaštitu te gdje je i ostala do svoje smrti 25. listopada 1478. godine. Iako je bila u tuđini, udovica, bez kraljevstva i svoje djece, kraljica je Katarina dostojanstveno podnosila sve svoje i nedaće svoga naroda u Bosni. Stoga žene Kraljeve Sutjeske i danas, u znak žalosti za kraljicom Katarinom, nose crne marame i crvene „ogrlice" s još nekim pratećim dijelovima. Posljednja bosanska kraljica Katarina postala je simbol stradanja katolika i svih majčinskih patnji, pa je i danas uzor mnogim katolicima diljem svijeta. U znak sjećanja na blaženu kraljicu već tradicionalno se priređuje manifestacija Dani kraljice Katarine, s vojnoredarstvenim hodočašćem na kraljevski grad Bobovac i smotrom folklora ispred crkve sv. Ivana krstitelja i Franjevačkog samostana u Kraljevoj Sutjesci. Tako se danas organizira osmo vojno redarstveno hodočašće na kraljevski grad Bobovac gdje će se, uz brojne vjernike Vrhbosanske nadbiskupije, ali i drugih dijelova BiH, okupiti i pripadnici hrvatske sastavnice Oružanih snaga BiH, Ministarstva obrane BiH, Granične policije BiH, redovite, vojne i sudbene policije, SIPA-e... te brojne poznate osobe iz političkog i javnog života naše zemlje. Organizator vojno-redarstvenog hodočašća na Bobovac je Vrhbosanska nadbiskupija, a svetu misu na Bobovcu i molitvu za Domovinu predvodit će nadbiskup vrhbosanski metropolit kardinal Vinko Puljić, koji je i ranijih godina bio s vjernicima na Bobovcu gdje je ukazivao na patnju i sličnosti iz života posljednje bosanske kraljice Katarine s trenutačnim stanjem Hrvata katolika u BiH. Nacionalno jedinstvo I danas će kardinal Vinko Puljić pozvati na svehrvatsko jedinstvo u Bosni i Hercegovini te ukazati na nužnost suživota i građenja što boljih odnosa s drugim narodima u ovoj zemlji. Očekuje se i nova poruka mira s Bobovca u vrijeme kada se u BiH pogoršava politička i sigurnosna situacija i kada se još uvijek čeka ustroj vlasti na državnoj vlasti. Također, sutra se u Kraljevoj Sutjesci, u sklopu manifestacije Dani kraljice Katarine, održava 12. smotra folklora na kojoj će se predstaviti kulturno-umjetnička društva i folklorne skupine iz Kraljeve Sutjeske, Kaknja, Žepča, Zenice, Visokog, Ljubuškog, Guče Gore, Tarčina, Busovače te Vrgorca i Gračaca iz Hrvatske.
_________________ sklon'se bona Zineta sa penđera, vidiš da te vlasi oćima kurišu
|
|
Vrh |
|
|
MRSHO
|
Naslov: Re: Kakanj - Kraljeva Sutjeska Postano: 24 lis 2011, 15:37 |
|
Pridružen/a: 05 svi 2009, 12:02 Postovi: 8019 Lokacija: Banovina Usora
|
|
Vrh |
|
|
VUKsaJUGA
|
Naslov: Re: Kakanj - Kraljeva Sutjeska Postano: 24 lis 2011, 16:57 |
|
|
PA eto imamo sad Lovrena i Bartulovica a polako stizu i Josip Tomic i Branimir Hrgota... Dok ima Kakanjski Hrvata, Hrvatska reprezentacija je osigurana...
|
|
Vrh |
|
|
Bobovac
|
Naslov: Re: Kakanj - Kraljeva Sutjeska Postano: 24 lis 2011, 17:24 |
|
|
A kad nam kakanjske cure ovako barataju loptom, kakvi su nam tek momci!
_________________ "Uzalud vam sav tisak i sve radio postaje, našim srcima nikad nećete ovladati", nadbiskup Alojzije Stepinac, Zagreb, 1942.
|
|
Vrh |
|
|
MRSHO
|
Naslov: Re: Kakanj - Kraljeva Sutjeska Postano: 24 lis 2011, 17:49 |
|
Pridružen/a: 05 svi 2009, 12:02 Postovi: 8019 Lokacija: Banovina Usora
|
Bobovac je napisao/la: A kad nam kakanjske cure ovako barataju loptom, kakvi su nam tek momci! Koji je to klub? Imaju iste trenerke (donji dio) ko moj bivši klub. Samo njima bolje stoje od pozadi
|
|
Vrh |
|
|
Bobovac
|
Naslov: Re: Kakanj - Kraljeva Sutjeska Postano: 24 lis 2011, 18:41 |
|
|
MRSHO je napisao/la: Koji je to klub? Imaju iste trenerke (donji dio) ko moj bivši klub. Samo njima bolje stoje od pozadi Ma nemam pojma. Znam da su sada dvije od ovih djevojaka u Rijeci pa možda za neki Riječki ženski nogometni klub. Mislim da ima neki da se zove Rijeka Jack-Pot ili tako nešto. A ova žuta skroz desno je prva postava Hrvatske ženske nogometne reprezentacije. Dušanka Juko - nedavno umalo da zabije golčinu BiH na prijateljskoj utakmici u Gradačcu. ;)
|
|
Vrh |
|
|
fagus s.
|
Naslov: Re: Kakanj - Kraljeva Sutjeska Postano: 25 lis 2011, 02:24 |
|
Pridružen/a: 02 stu 2010, 01:17 Postovi: 30 Lokacija: Tu i tamo ;)
|
Stjepan Hauser - mama iz Kraljeve Sutjeske, tata iz Sarajeva.
|
|
Vrh |
|
|
Bobovac
|
Naslov: Re: Kakanj - Kraljeva Sutjeska Postano: 27 lis 2011, 20:23 |
|
|
I TO JE MOGUĆE: Pred vratima župne crkve gradi se benzinska crpka! KAKANJ – Neugodno iznenađenje dočekalo je župnika župe sv. Petra i Pavla u Kaknju vlč. Marijana Marijanovića kada je prije nekoliko dana vidio kako se pred vratima župne crkve počinje graditi benzinska crpka. Revoltiran tim postupkom, Marijanović je uputio pismo općinskom načelniku u tom gradu Mensuru Jašarspahiću u kojem iskazuje svoju ogorčenost, kao i ogorčenost i ono malo vjernika Hrvata koji su ostali živjeti u Kaknju. Župnik Marijanović se obratio i visokom predstavniku Valentinu Inzku te predsjedniku Federacije BiH Živku Budimiru. Nasrtaj na Hrvate?“U razgovoru članovi Župnog pastoralnog i ekonomskog vijeća s čuđenjem me pitaju je li moguće da se gradi benzinska crpka pred samom crkvom, a da nas nitko ništa ne pita i ne obavijesti”, piše župnik Marijanović, ističući da se ovaj objekt ne bi smio uklapati u urbanistički plan budući da svakodnevno ometa vjernike u obavljanju njihove vjerske službe i njihove najveće svetinje, što je nedopustivo u demokratskoj zemlji Bosni i Hercegovini. U svom pismu u kojem izražava nadu da će načelnik Jašarspahić pokazati da su gradu potrebnije duhovne vrijednosti i prava jednog naroda nego građevinski lobi, Marijanović nadalje piše kako mu nije poznato postoje li sve dozvole za izgradnju takvog objekta na samom pragu crkve pitajući tko je mogao dopustiti da na taj način jednom narodu povrijedi ono što mu je najsvetije i je li upravo to bio i cilj. “Cijenimo pokušaj otvorenja novih radnih mjesta u našem gradu, ali postavljanje benzinske crpke na samom ulazu u katoličku crkvu doživljavamo kao najgrublji nasrtaj i poniženje naših svetinja što može imati za cilj raseljenje i ovo malo vjernika Hrvata koji žive u Kaknju”, stoji u pismu župnika Marijanovića koji moli načelnika Jašarspahića da obustavi urbano i sakralno nasilje koje ne koristi građanima Kaknja, a vjernicima katolicima i ne samo njima nanosi neprocjenjivu štetu i nepravdu. http://www.ktabkbih.net/info.asp?id=30899
|
|
Vrh |
|
|
Vii
|
Naslov: Re: Kakanj - Kraljeva Sutjeska Postano: 13 pro 2011, 14:10 |
|
|
Valjalo bi posjetiti i taj povijesni krajolik. Kraljeva Sutjeska, Kakanj i Bobovac
|
|
Vrh |
|
|
iconda
|
Naslov: Re: Kakanj - Kraljeva Sutjeska Postano: 17 pro 2011, 01:50 |
|
Pridružen/a: 21 ožu 2011, 15:43 Postovi: 344 Lokacija: Središnja Bosna - Lašvanska dolina
|
bio za svisvete, sasvim slučajno
definitivno mjesto koje treba posjetiti svaki hrvat iz bosne i hercegovine!
uglavnom, nisam bio u varešu, došao sam iz pravca kaknja i kraljeve sutjeske, neprohodno i sve, no priroda je impresivna, putovi su sablasni plus pogled i strmine, iako sam sam iz srednje bosne, no iz pitomijeg po prirodi dijela, dolina lašve
ali ono što je tužno da nema žive duše gore tj. tu gdje sam se zadržao sam - u selu kopljari (bar mislim da se tako zove) iz kojeg se pruža veličanstven pogled na bobovac i na predivni krajobraz
kako je bio dan prije svihsvetih na putu se i moglo sresti pokoje auto, uglavnom hrvatskih registracija, čak smo stali porazgovarati s jednim starijim bračnim parom, pričalo se o svemu, ono što mi je ostalo u uhu uglavnom kao da su za vrijeme rata muslimani željeli srušiti bobovac ukoliko im hrvati ne dadnu neki prolaz i put, koridor šta već: hrvati nisu dozvolili da ga sruše i dali su muslimanima put, samo da ne diraju bobovac
pa o kraljevoj sutjesci i specifičnosti groblja, jer su sva na nepristupačnim terenima, na najgoroj zemlji, tj. tamo gdje su turci dozvolili, pa ko i da sam novi samostan koji su tražili fratri nakon godina i godina, turci su dali da se sagradi na lošoj zemlji/stijeni jer su vjerovali da ga tu neće moći uopće sagraditi, ali lokalni narod je i rukama i nogama grabio samo da se crkva sagradi
to su od nekih detalja, koji su mi se učinili zanimljivi od starijih dobroćudnih ljudi koje smo sreli, a oni su svoju sudbinu nakon postojbine kraljeva potražili južnije, u međugorju
što se tiče zadnjeg rata - bilo je teško da se to obrani bar ta gornja sela iznad bobovca, s puno muslimanima okolo
pričaju da je samo jedna kuća obnovljena, no nakon obnove - muslimani koji tu prolaze su skinuli prozore, vrata, krov, sve što se moglo odnijeti, i stvarno kada smo se vraćali nazad - spazili smo jedine zidove koji su se tu držali i ostatke krova, razrušenu kuća, no sada u miru!
|
|
Vrh |
|
|
Vii
|
Naslov: Re: Kakanj - Kraljeva Sutjeska Postano: 17 pro 2011, 04:41 |
|
|
iconda je napisao/la: bio za svisvete, sasvim slučajno
definitivno mjesto koje treba posjetiti svaki hrvat iz bosne i hercegovine!
uglavnom, nisam bio u varešu, došao sam iz pravca kaknja i kraljeve sutjeske, neprohodno i sve, no priroda je impresivna, putovi su sablasni plus pogled i strmine, iako sam sam iz srednje bosne, no iz pitomijeg po prirodi dijela, dolina lašve
ali ono što je tužno da nema žive duše gore tj. tu gdje sam se zadržao sam - u selu kopljari (bar mislim da se tako zove) iz kojeg se pruža veličanstven pogled na bobovac i na predivni krajobraz
kako je bio dan prije svihsvetih na putu se i moglo sresti pokoje auto, uglavnom hrvatskih registracija, čak smo stali porazgovarati s jednim starijim bračnim parom, pričalo se o svemu, ono što mi je ostalo u uhu uglavnom kao da su za vrijeme rata muslimani željeli srušiti bobovac ukoliko im hrvati ne dadnu neki prolaz i put, koridor šta već: hrvati nisu dozvolili da ga sruše i dali su muslimanima put, samo da ne diraju bobovac
pa o kraljevoj sutjesci i specifičnosti groblja, jer su sva na nepristupačnim terenima, na najgoroj zemlji, tj. tamo gdje su turci dozvolili, pa ko i da sam novi samostan koji su tražili fratri nakon godina i godina, turci su dali da se sagradi na lošoj zemlji/stijeni jer su vjerovali da ga tu neće moći uopće sagraditi, ali lokalni narod je i rukama i nogama grabio samo da se crkva sagradi
to su od nekih detalja, koji su mi se učinili zanimljivi od starijih dobroćudnih ljudi koje smo sreli, a oni su svoju sudbinu nakon postojbine kraljeva potražili južnije, u međugorju
što se tiče zadnjeg rata - bilo je teško da se to obrani bar ta gornja sela iznad bobovca, s puno muslimanima okolo
pričaju da je samo jedna kuća obnovljena, no nakon obnove - muslimani koji tu prolaze su skinuli prozore, vrata, krov, sve što se moglo odnijeti, i stvarno kada smo se vraćali nazad - spazili smo jedine zidove koji su se tu držali i ostatke krova, razrušenu kuća, no sada u miru! Žalosno. Što reći na ovo sve?! A Bobovac, mjesto Bosanskih(katoličkih) kraljeva.
|
|
Vrh |
|
|
VUKsaJUGA
|
Naslov: Re: Kakanj - Kraljeva Sutjeska Postano: 18 pro 2011, 19:00 |
|
|
Kakav se Teror vrsi nad Hrvatima u Kaknju i Kraljevoj Sutjesci to je cudo nevideno.
|
|
Vrh |
|
|
Vii
|
Naslov: Re: Kakanj - Kraljeva Sutjeska Postano: 18 pro 2011, 22:38 |
|
|
VUKsaJUGA je napisao/la: Kakav se Teror vrsi nad Hrvatima u Kaknju i Kraljevoj Sutjesci to je cudo nevideno. Pa da li ima tamo išta Hrvata? Znam da su malobrojni, ali ikako?
|
|
Vrh |
|
|
VUKsaJUGA
|
Naslov: Re: Kakanj - Kraljeva Sutjeska Postano: 18 pro 2011, 22:53 |
|
|
A ima ali nzn ti cifre bas, znam da Zupa Sutjeska ima 1500 Hrvata od preko 15000 prije ratni zupljana! Kakanj (ja mislim) ima kojeg vise i onda zupa Vukanovici, tamo ima stotinjak hrvata. Ja mislim da je nas forumas Bobovac malo bolje informisan oko tacni brojeva. Ja znam da je poslje rata u Sutjeskoj Zupi bilo i preko 2000 Hrvata ali etnicko ciscenje i dalje traje. Prije koji godinu su zapalili jednog naseg covjeka zivog hvala Bogu osto je ziv. To je jedan primjer neda mi se vise pisat sta su jos radili.
|
|
Vrh |
|
|
Vii
|
Naslov: Re: Kakanj - Kraljeva Sutjeska Postano: 18 pro 2011, 23:03 |
|
|
VUKsaJUGA je napisao/la: A ima ali nzn ti cifre bas, znam da Zupa Sutjeska ima 1500 Hrvata od preko 15000 prije ratni zupljana! Kakanj (ja mislim) ima kojeg vise i onda zupa Vukanovici, tamo ima stotinjak hrvata. Ja mislim da je nas forumas Bobovac malo bolje informisan oko tacni brojeva. Ja znam da je poslje rata u Sutjeskoj Zupi bilo i preko 2000 Hrvata ali etnicko ciscenje i dalje traje. Prije koji godinu su zapalili jednog naseg covjeka zivog hvala Bogu osto je ziv. To je jedan primjer neda mi se vise pisat sta su jos radili. Ccccc, sramota. Samo žalosno.
|
|
Vrh |
|
|
Bobovac
|
Naslov: Re: Kakanj - Kraljeva Sutjeska Postano: 19 pro 2011, 11:16 |
|
|
Copy/paste sa ove teme od prošle godine... čitajte malo i prethodne postove, tu ima dosta podataka.
Prema crkvenim podacima.
Poslije Božićnog blagoslova kuća koji su svećenici obavili u župi Sv. Ive Krstitelja u Kraljevoj Sutjesci, ovih su dana objavljeni podaci o broju katolika na području ove žuupe. U 659 obitelji u Kraljevoj Sutjesci te još˝ dvadesetak drugih naselja od Čatića do Ratnja stalno živi ukupno 1479 katoličkih vjernika. Najnapučenije katoličko selo u župi su Čatići s više od 406 ukućana potom Kraljeva Sutjeska s 213.
Tradicionalni blagoslov kuća završen je i u župi Kakanj, a prema podacima koje smo dobili u razgovoru sa župnikom don Marijanom Marijanovićem, ukupan broj za Božić blagoslovljenih obitelji je 558 dok je broj vjernika u ovoj gradskoj župi 1212. Kršteno je sedam osoba, od čega je petoro djece i dvoje odraslih. Vjenčana su četiri para, pričešćeno je devetoro djece. U prošloj godini umrlo je 29 kakanjskih župljana.
Za župu Vukanoviće nemamo najnovijih podataka no tamo je broj katolika zadnjih godina bio oko 350.
Župa Haljinići broji 33 obitelji i 71 vjernika.
Znači sveukupno na prostoru te 4 kakanjske župe bilo je... otprilike 3000 i kusur katolika.
|
|
Vrh |
|
|
VUKsaJUGA
|
Naslov: Re: Kakanj - Kraljeva Sutjeska Postano: 19 pro 2011, 18:09 |
|
|
|
Vrh |
|
|
Ministry of Sound
|
Naslov: Re: Kakanj - Kraljeva Sutjeska Postano: 02 sij 2012, 13:55 |
|
Pridružen/a: 03 svi 2009, 09:25 Postovi: 43752 Lokacija: Folklorni Jugoslaven, praktični Hrvat
|
http://www.hercegbosna.org/vijesti/bih/tezak-zivot-hrvata-u-kaknju-4868.htmlCitat: Kakanj – Višegodišnja agonija hrvatske obitelji Kalfić u selu Crnač
Težak život Hrvata ■ U ratu smo ostali na svome, a sada nas tjeraju kanalizacijom ■ Kanalizacija se sliva na hrvatske njive, plavi i uništava cestu ■ Godinama su se žalili na brojne adrese „Preživjeli smo sve ratne strahote i nismo napuštali svoju kuću i selo u onim najtežim trenucima. A evo sada nažalost tjeraju nas kanalizacijom koju su nam usmjerili do same kuće i od koje se više ne može živjeti. Morat ću sa obitelji iseliti ako se ništa ne poduzme. Već godinama se trujemo tom kanalizacijom koja je već uništila i cestu te izaziva i klizišta. Godinama se žalim na brojne adrese i općinske institucije u Kaknju ali eto nema nikakvog pomaka. A ovi koji su uradili tu divlju kanalizaciju čak su od općine Kakanj i ZE-DO županije nagrađeni i novom asfaltnom prometnicom. Ovo je pakao i ne znam dokle ćemo više izdržati“- izbezumljenim glasom nam govori Mirko Kalfić u selu Crnač u kakanjskoj općini u kojem su ionako malobrojni Hrvati izloženi neviđenom urbicidu zbog kojeg planiraju i na iseljavanje sa svojih imanja i kuća. Nova prometnica Trideset i četiri bošnjačke obitelji iz gornjeg dijela sela Crnač, poznatiji kao Mahala, prije nekoliko je godina onako na divlje bez ikakvog projekta i plana svoju kanalizaciju provelo u hrvatske njive i to bez pitanja i suglasnosti vlasnika zemljišta. Sva ta ogromna kanalizacija slijeva se niz brdo, niz te hrvatske njive i sve do kuće Mirka Kalfića u donjem dijelu sela. „Već pet godina se borim protiv ovoga i žalim se na sve strane ali nitko ništa konkretno ne poduzima. Ovo je pravi potok kanalizacije koja nam plavi i uništava cestu iznad same kuće pa nam je to još jedan veliki problem. A ta kanalizacija je prosto natopila njivu iznad naše kuće pa je to sada ustvari jedno veliko jezero kanalizacije od kojeg se ne može disati ni u ove zimske dane kada je sve prekrio snijeg. A na proljeće i ljeto uopće ne možemo biti ispred kuće od tog smrada i svih tih insekata i životinja koje izlaze iz kanalizacije koja je prouzročila nekoliko manjih klizišta a da stvar bude još gora općina Kakanj i ZE-DO županija su nagradile one koji su nam to uradili tako što su im dali 140 tisuća KM za izgradnju nove ceste. A cesta pokraj naših kuća propada i jedva se krećemo. A sve zbog te kanalizacije. Očajni smo i prisiljeni smo na iseljavanje. Ovo je žalosno“ - ponavlja Mirko dok obilazimo cijelo područje na kojem su bošnjačke obitelji onako na divlje izveli svoju kanalizaciju preko hrvatske zemlje do kuće Mirka Kalfića. Brojni dopisi Kako bi ukazao na ovaj problem Mirko već godinama piše brojne dopise i moli za rješavanje ovog problema jer strahuje od zaraze svoje obitelji. Stoga nam je i pokazao gomilu zamolbi i dopisa oko ovog problema kojeg Općina Kakanj još uvijek nije riješila. „Žalosno je da sada u ovoj godini tj.u miru moram sa obitelji napuštati svoju kuću i selo i to na ovako podmukli način svojih susjeda a sve to uz blagoslov općinskih vlasti u Kaknju. Primoran sam sa suprugom i djecom ići pred zgradu OHR-a i drugih međunarodnih institucija jer nam se onemogućuje normalan život, Naše strpljenje je pri kraju i ako treba štrajkat ćemo glađu kako bi se ukazalo na to sporo ili točnije nikakvo rješavanje ovog problema koji je nama prava agonija. Evo vidite u ovom dopisu općine Kakanj da su oni upoznati sa ovim problemom ali traže od mene da im dam imena tih ljudi koji su radili tu divlju kanalizaciju. Pa to je valjda posao nadležnih inspekcija i policije a ne da ja moram još pisati i imena onih koji su ovo podmuklo odradili“ - ističe Mirko te još jednom moli sve one koji mogu da riješe ovu agoniji s kanalizacijom. O problemu obitelji Kalfić za komentar smo zamolili i predstavnike lokalne vlasti u Kaknju tj.nadležnih inspekcija. No, nitko javno nije želio govoriti o toj nepravdi koja je učinjena obitelji Mirka Kalfića pa su nam savjetovali da o svemu porazgovaramo sa načelnikom općine Kakanj. A obitelji Kalfić svaki je dan kao prava noćna mora. ■ CESTA Jako loša prometnica do hrvatskih kuća Uz problem kanalizacije malobrojni Hrvati u selu Crnač imaju problema i sa jako lošom prometnicom koja vodi do njihovih kuća. Baš zbog kanalizacije i slijevanja drugih otpadnih voda dio prometnice u selu Crnač koja vodi do hrvatskih obitelji u jako je lošem stanju pa je raniji asfalt na mnogim mjestima već uništen pa je to sada loša makadamska cesta po kojoj se u ovim danima i po dubokom snijegu jako teško prometuje. Zbog ceste su se stotinu puta žalili ali uvijek im govore kako se ne isplati ulagati u sanaciju ceste jer joj prijete klizišta i otpadne vode. | VL | HB.org |
_________________ sklon'se bona Zineta sa penđera, vidiš da te vlasi oćima kurišu
|
|
Vrh |
|
|
Online |
Trenutno korisnika/ca: / i 6 gostiju. |
|
Ne možeš započinjati nove teme. Ne možeš odgovarati na postove. Ne možeš uređivati svoje postove. Ne možeš izbrisati svoje postove. Ne možeš postati privitke.
|
|
|