|
|
Stranica: 4/36.
|
[ 890 post(ov)a ] |
|
Autor/ica |
Poruka |
TG-B.B.B
|
Naslov: Re: Novi Travnik Postano: 26 kol 2009, 14:27 |
|
Pridružen/a: 18 kol 2009, 11:00 Postovi: 1708 Lokacija: ...................
|
strasno je citati ovoga jacka, posto imam tetku u N. Travniku i posto sam cesto dole samo cu rec ovo, da prodje samim gradom i cijelom opcinom i sljepac bi znao prepoznat koji su hrvatski a koji muslimanski dijelovi opcine, uvidio bi razliku izmedju razvijenih i uredjenih dijela općine ot tipicne "turske2 mahale i jos da ispricam jednu anegdotu koju mi je isprico tetak koji radi u PP NT, kad su jednom prilikom uhvatili kradljivce automobila iz Nove Bile, upita jednog moj tetak, pa kako te bolan nije stid krast od svojih sunarodnjakaa kaze doticni.......a sta imam ukrast od muslimana, i to vam na neki nacin pokazuje ekonomsko stanje u srednjoj bosni A o Vitez, Kiseljaku ni netreba trosit rijeci, po meni u te dvije opcine se bolje živi nego u 90% hrvatskih opcina
_________________ Cuius regio, eius religio
|
|
Vrh |
|
|
vin09mon
|
Naslov: Re: Novi Travnik Postano: 12 ruj 2009, 19:49 |
|
|
izbori 2008:
sam grad novi travnik (biracka mjesta novi travnik 1-6 i kalinska 1-4):
oko 2000 glasova za hrvatske stranke te oko 1600 za bosnjacke (važna napomena je da sam tu ubrojao sve glasove sdp-a! - velika većina na njihovoj listi su bosnjaci)
odakle vam podaci da je u N.Travniku preko 90% Hrvata?
U biti mozda osoba koja je to napisala nije racunala Kalinsku (mislim da je to muslimanski dio grada).
u birackim mjestima NT 1-6 potpuno dominiraju Hrvati, a u kalinska 1-4 muslimani
|
|
Vrh |
|
|
Robbie MO
|
Naslov: Re: Novi Travnik Postano: 12 ruj 2009, 20:00 |
|
Pridružen/a: 03 svi 2009, 11:29 Postovi: 75898 Lokacija: Institut za razna i ostala pitanja
|
vin09mon je napisao/la: izbori 2008:
sam grad novi travnik (biracka mjesta novi travnik 1-6 i kalinska 1-4):
oko 2000 glasova za hrvatske stranke te oko 1600 za bosnjacke (važna napomena je da sam tu ubrojao sve glasove sdp-a! - velika većina na njihovoj listi su bosnjaci)
odakle vam podaci da je u N.Travniku preko 90% Hrvata?
U biti mozda osoba koja je to napisala nije racunala Kalinsku (mislim da je to muslimanski dio grada).
u birackim mjestima NT 1-6 potpuno dominiraju Hrvati, a u kalinska 1-4 muslimani Da, Balinsku nekako nismo računali pod grad.
_________________ Fun fact: I HDZ i SDA su osnovani u Zagrebu.
IIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIoooooooooooooooooooooooooooooooooooooooo
|
|
Vrh |
|
|
frane
|
Naslov: Re: Novi Travnik Postano: 13 ruj 2009, 20:37 |
|
|
nesto zanimljivo , biracko mjesto Vodovod 1 obuhvaca naseljena mjesta: donje i gornje pecine: 1089 hrvata 1991 godine ,0 muslimana Ruda :485 hrvata,0 muslimana Kovacici:288 hrvata,0 muslimana Bukvici: 52 hrvata, 224 muslimana Vodovod:49 hrvata, 73 muslimana =1963 hrvata , 297 muslimanana zadnjim izborima hr stranke oko 100 glasova, bosnjacke+sdp oko 120 sto reci ? ova cista hr naselja su ostala pusta biracka mjesta NT: http://www.novitravnik.info/Vijesti/A-gdje-glasat.htmlevo kako na karti izgleda : zaokruzija sam samo biracka mjesta u naseljenim mjestima opcine
_________________ Zadar glavni grad Hrvatske
|
|
Vrh |
|
|
Ceha
|
Naslov: Re: Novi Travnik Postano: 30 ruj 2009, 22:37 |
|
|
frane je napisao/la: nesto zanimljivo , biracko mjesto Vodovod 1 obuhvaca naseljena mjesta: donje i gornje pecine: 1089 hrvata 1991 godine ,0 muslimana Ruda :485 hrvata,0 muslimana Kovacici:288 hrvata,0 muslimana Bukvici: 52 hrvata, 224 muslimana Vodovod:49 hrvata, 73 muslimana =1963 hrvata , 297 muslimanana zadnjim izborima hr stranke oko 100 glasova, bosnjacke+sdp oko 120 sto reci ? ova cista hr naselja su ostala pusta biracka mjesta NT: http://www.novitravnik.info/Vijesti/A-gdje-glasat.htmlevo kako na karti izgleda : zaokruzija sam samo biracka mjesta u naseljenim mjestima opcine Tu se vidi i malo inžinjeringa, Bukvici su daleko, a priključeni su toj izbornoj jedinici samo zato jer su muslimansko selo...
|
|
Vrh |
|
|
Mar-kan
|
Naslov: Re: Novi Travnik Postano: 05 stu 2009, 23:20 |
|
|
Umro bivši gradonačelnik Novog Travnika ,Marko Vidak.Pokoj mu duši...
|
|
Vrh |
|
|
Uskopljak
|
Naslov: Re: Novi Travnik Postano: 18 stu 2009, 21:03 |
|
|
Ima li ko neku kartu gdje se vidi tocno gdje ide razgranicenje izmedu nas i muslimana u gradu N. Travniku?
Koja sela su sve bila pod nadzorom HVO-a?
Ima li ista hrvatskih povratnika u sela Pecine, Rostovo, Sebesic..?
|
|
Vrh |
|
|
vin09mon
|
Naslov: Re: Novi Travnik Postano: 19 stu 2009, 17:21 |
|
|
jel netko zna koji je nas, a koji muslimanski dio grada? dolje jugozapadno fale tvornice (valjda), jel to danas funkcionira??
|
|
Vrh |
|
|
Mar-kan
|
Naslov: Re: Novi Travnik Postano: 19 stu 2009, 17:25 |
|
|
Gdje piše Europa,malo iznad,otprilike tu je bila crta razgraničenja.Tvornice propast živa...
|
|
Vrh |
|
|
sioux111
|
Naslov: Re: Novi Travnik Postano: 19 stu 2009, 17:40 |
|
Pridružen/a: 28 ruj 2009, 22:16 Postovi: 1155 Lokacija: Tamo gdje je Srednja Bosna gdje je Vlasic planina, Vilenica, Bukovica, Lasvanska dolina...
|
Uskopljak je napisao/la: Ima li ko neku kartu gdje se vidi tocno gdje ide razgranicenje izmedu nas i muslimana u gradu N. Travniku?
Koja sela su sve bila pod nadzorom HVO-a?
Ima li ista hrvatskih povratnika u sela Pecine, Rostovo, Sebesic..? Sad u ostacima tvornice BNT radi oko 500 ljudi... (prije rata samo tu preko 5000)... u selima župe Pečine, Rostovo i selu Sebešiću ne više od 500 Hrvata nažalost večinom stariji... ima dosta obnovljenih kuča ali pretvorenih u vikendice... mještani ponekad navrate za vikend ili na patron župe i sl. prigodu... Broj Hrvata i Muslimana se nažalost izjednačio u NT ili je čak blaga prevaga u brojnosti na strani muslimana.... U gradu skoro 3000 stanova na hrvatskoj strani, kod bošnjaka manje od 1000 u dijelu grada zvanom Kalinska, BNT poslovni sustav (sad podijeljen na 10-tak poduzeča) u potpunosti kod njih i sad gore radi najviše 30-tak Hrvata... Markan je precizno rekao di je crta bila-ako još pitanja o NT ima tu smo...
|
|
Vrh |
|
|
vin09mon
|
Naslov: Re: Novi Travnik Postano: 19 stu 2009, 18:04 |
|
|
pa kako je broj muslimana veci, ako je po ovom sto je Mar-kan rekao hrvatski dio grada dosta veci? ili si mislio na opcinu?
|
|
Vrh |
|
|
frane
|
Naslov: Re: Novi Travnik Postano: 19 stu 2009, 18:26 |
|
|
vin09mon je napisao/la: pa kako je broj muslimana veci, ako je po ovom sto je Mar-kan rekao hrvatski dio grada dosta veci? ili si mislio na opcinu? mozda zato sto u cijeloj opcini ima vise muslimanskih sela nego hrvatskih
|
|
Vrh |
|
|
vin09mon
|
Naslov: Re: Novi Travnik Postano: 19 stu 2009, 18:33 |
|
|
ma mislio sam da sioux misli na sam grad..
|
|
Vrh |
|
|
sioux111
|
Naslov: Re: Novi Travnik Postano: 19 stu 2009, 18:39 |
|
Pridružen/a: 28 ruj 2009, 22:16 Postovi: 1155 Lokacija: Tamo gdje je Srednja Bosna gdje je Vlasic planina, Vilenica, Bukovica, Lasvanska dolina...
|
U gradu mislim da Hrvata ima negdje oko 60 % ili malo više... jer desilo se to da je grad usisao stanovništvo jednog djela naših sela... Prije rata u gradu je bilo najviše Srba pa Muslimana pa tek onda Hrvata... u toku rata dolazi do viška stanbenog fonda uvijetno rečeno tako... Srbi odlaze napuštaju i prodaju stanove a to popunjavaju dijelom Hrvati iz sela općine i to, Rankovići, Bučići. Stojkovići i sl.. iako su samo 5-6 kilometara od grada oni sela napuštaju i nastanjuju se u gradu.. sela su sve starija.. Dio općine Novi Travnik koji je ostao pod ABiH a to je mislim 85% teritorije je skoro bez Hrvata i tu je povratak loš možda 500-600 ljudi. Kod Muslimana ne samo da sve vratilo nego se i dopunilo sa prostora Bos Krajine, Kotor Varoš, Skender Vakuf ima ih i iz Sanđaka i sl.. Tako da je to razlog tih odnosa...
|
|
Vrh |
|
|
frane
|
Naslov: Re: Novi Travnik Postano: 19 stu 2009, 18:56 |
|
|
sioux111 je napisao/la: U gradu mislim da Hrvata ima negdje oko 60 % ili malo više... jer desilo se to da je grad usisao stanovništvo jednog djela naših sela... Prije rata u gradu je bilo najviše Srba pa Muslimana pa tek onda Hrvata... u toku rata dolazi do viška stanbenog fonda uvijetno rečeno tako... Srbi odlaze napuštaju i prodaju stanove a to popunjavaju dijelom Hrvati iz sela općine i to, Rankovići, Bučići. Stojkovići i sl.. iako su samo 5-6 kilometara od grada oni sela napuštaju i nastanjuju se u gradu.. sela su sve starija.. Dio općine Novi Travnik koji je ostao pod ABiH a to je mislim 85% teritorije je skoro bez Hrvata i tu je povratak loš možda 500-600 ljudi. Kod Muslimana ne samo da sve vratilo nego se i dopunilo sa prostora Bos Krajine, Kotor Varoš, Skender Vakuf ima ih i iz Sanđaka i sl.. Tako da je to razlog tih odnosa... znaci, popunili su oni njihova sela ?a ne grad a nasih popunili iz nasih sela grad ?
|
|
Vrh |
|
|
sioux111
|
Naslov: Re: Novi Travnik Postano: 19 stu 2009, 19:16 |
|
|
frane je napisao/la: sioux111 je napisao/la: U gradu mislim da Hrvata ima negdje oko 60 % ili malo više... jer desilo se to da je grad usisao stanovništvo jednog djela naših sela... Prije rata u gradu je bilo najviše Srba pa Muslimana pa tek onda Hrvata... u toku rata dolazi do viška stanbenog fonda uvijetno rečeno tako... Srbi odlaze napuštaju i prodaju stanove a to popunjavaju dijelom Hrvati iz sela općine i to, Rankovići, Bučići. Stojkovići i sl.. iako su samo 5-6 kilometara od grada oni sela napuštaju i nastanjuju se u gradu.. sela su sve starija.. Dio općine Novi Travnik koji je ostao pod ABiH a to je mislim 85% teritorije je skoro bez Hrvata i tu je povratak loš možda 500-600 ljudi. Kod Muslimana ne samo da sve vratilo nego se i dopunilo sa prostora Bos Krajine, Kotor Varoš, Skender Vakuf ima ih i iz Sanđaka i sl.. Tako da je to razlog tih odnosa... znaci, popunili su oni njihova sela ?a ne grad a nasih popunili iz nasih sela grad ? Njihov dio grada je otprilike 1/3 i to lošiji dio grada, skoro sva infrastruktura je na našem dijelu grada ( Općina, Pošta, Dom Kulture,Dom Zdravlja Osnovna škola Športska dvorana itd) kod njih je ostala mislim jedino Vatrogasni dom i Srednja Škola ako ne računamo BNT kompleks... U gradu je prije rata bilo negdje 3800 stanova ili stabenih jedinica... na našem dijelu ostalo nešto manje od 3000 kod njih ostalo malo više od 800... i šta se dešava danas... U njihovom dijelu grada imaš možda par stanova u kojima žive Srbi ili Hrvati... dok u našem dijelu grada je povratak muslimana 80 %, a i Srbi što je ostalo ili se vratilo je u našem dijelu grada... Osim naselja Lazine iznad Rankovića Muslimani nisu protjerani drugih iz sela u općini Novi Travnik, jednostavno ostali su živjeti u svojim kučama... dok kod Hrvata to nije slučaj, Hrvati su ostali živjet na možda nekih 15 % teritorije općine i to u selima Nević Polje, Stojkovići, Bučići, Rankovići, Zubići, Pribilovići, Budišići, i to je to; iz sveg drugog su nas počistili i deportirali u Hercegovinu ili RH... povratak je tekao loše.. ili se završavao u kupljenom stanu u gradu a eventualno obnovljena kučaje ostajala kao vikendica... razloga je mnogo i objektivni i subjektivni... od udaljenosti problema s djecom i školovanjem na svom jeziku pa do zapošljavanja... i tako je kako je... Muslimani ne samo što nisu selili u ratu kao Hrvati nego su za vrijeme primili izbjeglice iz Krajine kojima se jednim dijelom svidio Novo Travnik i tu kupili stan, kući ili sagradili sebi šta.. i eto ti ga tako da to sve rezultira tome da smo brojčano tu negdje.. Ne prodaje se zemlja i kuče u večem broju i to je dobro i uvijek ima nade za povratak naše dijaspore.. pa kad tad ...
|
|
Vrh |
|
|
Mar-kan
|
Naslov: Re: Novi Travnik Postano: 19 stu 2009, 19:21 |
|
|
Dosta se i Travničana Hrvata skrasilo u NT.Otvaraju ljudi biznise i sl.Slikao sam nedavno NT,pa dok prebacim slike...Uglavnom,privredu drže Hrvati.Komplex BNT je jedna velika devastirana zona.
|
|
Vrh |
|
|
Uskopljak
|
Naslov: Re: Novi Travnik Postano: 19 stu 2009, 19:22 |
|
|
Za vrijeme rata bilo je i nasih izbjeglica iz Travnika i Zenice. Je li itko od njih ostao u N.Travniku i napravio kuce. Ima li u gradu novih hrvatskih naselja za domace Hrvate odn. izbjeglice?
|
|
Vrh |
|
|
Mar-kan
|
Naslov: Re: Novi Travnik Postano: 19 stu 2009, 19:26 |
|
|
Naravno,nisam prošao dugo po okolnim mjestima oko NT,puno se izgradilo i gradi.RH donira kompletne kuće u materijalu.
|
|
Vrh |
|
|
Uskopljak
|
Naslov: Re: Novi Travnik Postano: 19 stu 2009, 19:28 |
|
|
Najprije hvala siuxu na zaista iscrpnom odgovoru.
Upravo mi je lose, kad cujem, da je se 80% Muslimana vratilo u hrvatski dio grada! Kako da nisu prodali stanove Hrvatima. Kako da niko od izbjeglih Hrvata nije kupio nesto u gornjem dijelu grada?
|
|
Vrh |
|
|
Mar-kan
|
Naslov: Re: Novi Travnik Postano: 19 stu 2009, 19:34 |
|
|
Gornji dio "grada" je ta ulica Kalinska,popularno Balinska,ako se može zvati gradom.Slabo održavan.Otkud podatak da se vratilo 80% u stanove?Možda ako se misli na sela ili na papiru,pa prodaju.Znam puno Hrvata koji imaju po 2-3 stana u NT.
|
|
Vrh |
|
|
sioux111
|
Naslov: Re: Novi Travnik Postano: 19 stu 2009, 19:36 |
|
|
Mar-kan je napisao/la: Dosta se i Travničana Hrvata skrasilo u NT.Otvaraju ljudi biznise i sl.Slikao sam nedavno NT,pa dok prebacim slike...Uglavnom,privredu drže Hrvati.Komplex BNT je jedna velika devastirana zona. Za BNT sam i ja mislio to ali nije baš tako... u ADK radi preko 200 ljudi i misli primat još, Hidrulika radi, TMiH isto nešto tako da radi 500-600 ljudi i to u proizvodnji jest da to nije ni blizu prije rata ali proizvode nešto... A za privredu neznam šta bi ti reko ako misliš na kafiče i prodavnice... upravu si... ali sve je to loše i kod njih i kod nas.. uporedi sa Vitezom i kraj priče... znači gospodarstvo teška situacija... pa sad ako se hočemo pohvalit da smo bolji od njih ok možda i jesmo ali sve je to tanko... Jedan sam od tih travničkih Hrvata koji se skrašava u Novom Travniku i da ti kažem nema nas baš puno koliko nas je bilo... moja procijena manje od 1000 se skrasilo i Travničana i svih ostalih ali to je stvar ekonomije bilo nas je u ratu 3-4 tisuče najmanje ... nešto se vratilo nešto otišlo dalje... Izgradnje naselja kao u Vitezu ili Travniku za prognane Hrvate, u Novom Travniku nema iz razloga što nije bilo potrebno to...Srbi u bagatelu prodavali stanove i štaš gradit i zezat se ko hoče kupi i rješena stvar.. je da su kupovali i Muslimani...ali u gradu su Hrvati večina...
|
|
Vrh |
|
|
Mar-kan
|
Naslov: Re: Novi Travnik Postano: 19 stu 2009, 19:41 |
|
|
Sve je to slabo u BNT,bio sam gore poslom,jad i bijeda... Izgradnja nije samo za prognane,mlađe generacije stasavaju,žene se,udaju,prave kuće,stanove kupuju.
|
|
Vrh |
|
|
sioux111
|
Naslov: Re: Novi Travnik Postano: 19 stu 2009, 19:50 |
|
|
Radim i ja nešto sa njima gore u Bratstvu ni blizu šta je bilo prije ali eto rade... i neznam dali znaš ali od naših je ušao i jedan hercegovački poduzetnik mislim vlasnik tvrtke Lager iz Posušja, pokušava nešto proizvodit (neke dijelove) i pokrenut šta... sada je to sa par uposleni ali planira puno toga... slučajno sjedio u društvu pa je iz prve ruke.. znači nešto i za naše posla.. Trenutno gore u kod slovenca (ADK) radi nešto naših sve ukupno malo.. Po meni je to riješenje za Hrvate Novog Travnika.. ekonomski se probudit i radit i to bilo gdje i bilo šta.. a ima potencijala da bude i više hrvatska više prosperitetna...
|
|
Vrh |
|
|
Uskopljak
|
Naslov: Re: Novi Travnik Postano: 20 stu 2009, 10:06 |
|
|
I Ja mislim da bi se u slucaju ekonomskog jacanja, broj Hrvata oporavio.
Medutim brine me, da tako velika cisto hrvatska sela poput Pecina, Sebesica nemaju veceg broja povratnika. Odnosno da oni ne kupuju stanove u gradu.
Dalje, je li poznat trenutacni broj Srba?
Daj boze, da demografski ne izgubimo N.Travnik i Busovacu.
Sta me jos cudi, da Vitezko uskrsnuce nije obuhvatilo i N.Travnik i Busovacu!?
|
|
Vrh |
|
|
Online |
Trenutno korisnika/ca: / i 3 gostiju. |
|
Ne možeš započinjati nove teme. Ne možeš odgovarati na postove. Ne možeš uređivati svoje postove. Ne možeš izbrisati svoje postove. Ne možeš postati privitke.
|
|
|