Pozdrav društvo,
evo i mene nakon nekog vremena. Moj post povodom početka izborne kampanje u nastavku.
Okupljena mlada ekipa koja zivi ovdje u Dobreticima. U biti to je okosnica ekipe iz trenutnog saziva vijeca, samo par novih imena. Zivili.
Poštovane Pougarke i Pougarci,
službeno je počela predizborna kampanja za lokalne izbore u Bosni u Hercegovini, koji će se održati 15. studenoga ove godine. Stoga je krajnje vrijeme da se i o tome nešto kaže.
Četiri su godine iza nas. Radilo se svašta i svugdje, najbolje što se znao i umjelo. Bilo je tu i pisanja projekata i njihove realizacije, putovanja, predstavljanja Pougarja, radnih akcija, obilaska terena, pomoći ugroženim pojedincima – o nekima smo se skrbili bolje nego vlastita djeca, neki su samo u nas gledali, što je u svemu možda i najteže bilo. Teško je sada se svega sjetiti i sažeti u jedan tekst, ali pokušat ćemo spomenuti najvažnije. Tek pregledom fotografija nastalih tijekom tog perioda naviru sjećanja o mnogočemu, pa se možda do izbora putem fotki i osvrnem detaljnije na neke stvari i projekte.
Prije četiri godine kada sam se vratio u Pougarje i kandidirao za načelnika općine Dobretići, bio sam svjestan činjenice da Općina od vlastitih prihoda nema ni za plaće djelatnika. Stoga tada nijedan projekt, nijedan asfalt, vodovod ili bilo što drugo nisam želio obećati. Predstavio sam smjernice djelovanja i obećao samo rad i znoj. Pred vas Pougarce stavio sam svoj životopis, tko sam i što sam u svom mlađahnom životu od 25 godina sve uspio ostvariti. Sasvim iskreno, pa što dragi Bog da. Mnoge je vjerojatno zaintrigirala bila činjenica da sam prvo napustio posao na fakultetu, ostavio sve i vratio se u Dobretiće u tetkinu kuću, u kojoj i danas živim, pa tek onda krenuo u borbu za čelno mjesto u Općini.
Ni ove izbore moji ljudi i ja nećemo se razbacivati obećanjima, već ćemo pred vas, drage Pougarke i Pougarci, staviti naš rad te naše i vaše projekte u ovom mandatu na izmaku. Prije svega projekti su tu zahvaljujući našoj Vladi Županije Središnje Bosne, Vladi Republike Hrvatske, Federalnom ministarstvu poljoprivrede i IFAD-u, Državnom ministarstvu za ljudska prava i izbjegle, Vladi Republike Njemačke i ASB-u, HELP-u i Deichmannu, Federalnoj i Županijskoj geodetskoj upravi, Ministarstvu obrane i, naravno, vama Pougarcima koji ste navedene projekte sufinancirali s više od 200.000 maraka. Vi Pougarci prepoznali ste da se mi ne bavimo politikom, već problemima Općine, prije svega infrastrukturom, i na tome vam hvala.
Pored mene kao kandidata za načelnika, tu je i lista kandidata za Općinsko vijeće Općine Dobretići, sastavljena od 12 kandidata. Na listi su pretežito mlađi ljudi koji žive u Pougarju sa svojim obiteljima i oni su majke i očevi 20-ero djece što žive u Pougarju. Upravo oni najbolje znaju što je Pougarju potrebno i sigurno neće dignuti ruku protiv sebe i protiv svoje djece.
Odlučili smo da za potrebe kampanje nećemo ni praviti predizborne plakate jer mi ovdje živimo i nas ljudi znaju. Pogotovo jer smo imali četiri godine priliku da pokažemo što znamo i umijemo. Ne vidimo sada smisao plaćanja oglasa i lijepljenja plakata. Ako smo zaslužili, neka nam Pougarci daju još jednu priliku, ako nismo, slobodno neka dođu bolji.
Završeni projekti u mandatom razdoblju 2016. – 2020. općine Dobretići te neke smjernice djelovanja općinskih vlasti
- Asfaltiranje 1000 m puta u naselju Bunar (Ilinovići-Pejazići)
- Asfaltiranje 800 m puta od Pavlovića prema Brnjićima
- Asfaltiranje 800 m puta Davidovići-Ugar (1. faza)
- Sanacija dijelova asfalta Ometala-Milaševci
- Osposobljavanje komunalnog poduzeća da može odgovoriti izazovima koje pred njega stave općina i lokalno stanovništvo u vidu sanacije putova, čišćenja snijega, održavanja groblja i javnih površina, održavanja i izgradnje vodovoda te raznih građevinskih i drugih zahvata. Za tu svrhu nabavljena su sljedeća vozila i oprema:
o nabava teretnog vozila Michibusi L 200 (pick up), 2003. godište
o nabava kombinirke JCB 4CX, 2006. godište
o nabava kamiona MAN 4x4, 1990. godište
o nabava kombija, 8+1, Opel Vivaro, 2007. godište
o nabava ralice za snijeg, miješalica za beton, agregata, trimera, bušilica, brusilica, štemalica, stroja za bušenje rupa, skele, oplate, podupirača, aparata za varenje, cirkulara i raznih drugih alata i opreme koji se svakodnevno koriste pri obavljanju poslova
- Izlaganje katastarskih podataka novog premjera za K.O. Dobretići (Dobretići i Mijatovići), K.O. Brnjići (Brnjići, Pavlovići i Bunar) i K.O. Zubovići (Zubovići i Vitovlje). Ukupna vrijednost projekta veća je od 120 tisuća maraka. Osim privatne, rješavana je i općinska zemlja te tom prilikom naknadno ucrtano više od 5 km putova
- Izgradnja vodovoda Suvi vrh-Tomičkići-Ranče (1. faza vodovoda prema Milaševcima)
- Sanacija vodovoda Bunar-Suvi vrh, koji pokriva naselja Brnjići, Pavlovići, vikendice Poljane, Rudnik Boksita te SKI centar Ranče. Vodovod nije redovito funkcionirao do jeseni 2016. godine, dok nije počelo njegovo redovito praćenje i održavanje. Na osnovi vode koju koristi Rudnik nasipaju se lokalni putovi po Pougarju rudničkom jalovinom
- Sanacija vodovoda Dobretići na nekoliko kritičnih lokacija te izgradnja djela nove mreže
- Sanacija kaptaže vodovoda Davidovići
- Elektrifikacije dijelova naselja Slipčevići i Zapeće
- Zamjena i ugradnja PVC stolarije na zgradi općine
- Zamjena i ugradnja PVC stolarije, zamjena krovišta, izgradnja pločnika oko i ispred zgrade te izrada demit fasade na zgradi ambulante
- Zamjena četiri velika prozora u OŠ u Dobretićima
- Sanacija dva sanitarna čvora u OŠ u Dobretićima (struja, voda, odvodnja, stolarija, pločice i oprema)
- Opremanje male dvorane u OŠ u Dobretići s kompletom za 100 osoba (stolovi, stolice i sav ostali pribor)
- Uređenje okoliša OŠ u Dobretićima, uređenje predulaza i hodnika u školi, uređenje velike dvorane, saniranje krovišta i limarije
- Izrada projektne dokumentacije za putni pravac Bunar-Zapećko groblje, vodovod Zubovići-Melina (Janjelo), vodovod Melina (Prokosac, Potočani, Begluk) te izrada projekta Agrocentra za potrebe prekogranične suradnje Europske unije
- Izgradnja AB mosta u Zapeću, na Alandžakovu potoku, izgradnja nekoliko propusta na makadamskim putovima
- Izgradnja oko 1000 m novih makadamskih putova, saniranje krivina, prokresanje više od 5 km putova, održavanja lokalnih putova sa više od 1200 m3 nasipnog materijala te više od 500 sati rada bagerom
- Dodjela osam profesionalnih plastenika sa svom potrebnom opremom
- Uvedeno održavanje svih groblja, kapela te drugih javnih površina
- Besplatni udžbenici za osnovnoškolce, besplatan prijevoz za srednjoškolce, stipendije za sve studente, naknade za porodilje, plaćeni treninzi karatea u Jajcu
- Zimsko održavanje u okviru vlastitih mogućnosti na više 40 km putova
- Prikupljanje komunalnog otpada na tri lokacije i njegov odvoz na deponij
- Redovito informiranje javnosti o svemu bitnome za zajednicu, odlazak na gotovo sva druženja Pougaraca u dijaspori, kontakti s Pougarcima i saslušavanje problema, podrška svakoj inicijativi pojedinaca za korist zajednice, pomaganje starijima i nemoćnima, organizirani odlazak na razne manifestacije i sajmove na kojima smo predstavljali Općinu
- Zaustavljen rast troškova hladnog pogona Općine, političke naknade i koeficijenti za plaću nisu se dizali, nikad bolja i skladnija radna atmosfera u kolektivu
- Općinski dug sveden sa 206 tisuća maraka na nulu, više ne postoji nijedna izvršna sudska presuda protiv općine Dobretići, a bile su četiri.
Projekti koji su u tijeku, za njih su potpisani ugovori i osigurana financijska sredstva
- Asfaltiranje 1040 m puta Janjelo-Vukovići
- Asfaltiranje 500 m puta Davidovići-Ugar (2. faza)
- Izgradnja novog vodovoda u donjem djelu naselja Melina (Prokosac, Potočani, Begluk)
- Izlaganje katastarskih podataka novog premjera za K.O. Melina (Melina i Vukovići) te K.O. Zasavica (Zasavica i Donji Orašac)
- Izgradnja 12.250 m makadamskih putova u suradnji s Oružanim snagama Bosne i Hercegovine
- Uspostava adresnog registra, postavljanje tabli s nazivima ulica i naselja te određivanje i postavljanje kućnih brojeva
- Zamjena šest velikih prozora u OŠ u Dobretićima
- Podrška najmanje 15 korisnika za projekte u poljoprivredi s 2.000 € te jedan općinski projekt do 4.000 €
- Podrška nezaposlenim ženama u pokretanju pčelarstva s 4.000 €.
Kandidat za načelnika Općine Dobretići, HSS Stjepana Radića
Ivo Čakarić
Kandidati za Općinsko vijeće Općine Dobretići, HSS Stjepana Radića
1. Marko Idžanović
2. Jelena Pilić
3. Mirko Vuk
4. Marina Idžanović
5. Ilija Dražetić
6. Snježana Bilješković
7. Juro Lucić
8. Mara Pilić
9. Zoran Dražetić