|
|
Stranica: 1/6.
|
[ 140 post(ov)a ] |
|
Autor/ica |
Poruka |
Real gone
|
Naslov: Da li podržavate predlog Papandreua za referendum u Grčkoj? Postano: 02 stu 2011, 19:33 |
|
|
"Jedino narod Grčke i naši građani mogu odlučiti jesu li spremni na odricanja koja se od njih traže. Jedino oni imaju pravo založiti svoju novčanu sudbinu u ime obećanja stabilnije budućnosti. Od građana tražimo pristanak na odricanja i trenutni značajni pad kupovne moći i standarda. Ukoliko to od njih tražimo jer kao demokrati to ne želimo da im nametnemo, ne moramo se bojati ni njihovog odgovora, a ono što oni odgovore mi moramo prihvatiti", rekao je grčki premijer Papandreu u govoru koji nadahnutom nacionalnim ponosom, koji je završio citatom stihova iz grčke nacionalne himne o zemlji, suncu i moru. Od juče dramatični događaji, padaju berzanski indexi vrtoglavo, pojedine švajcaraske banke gube ogroman kapital, evropski zvaničnici panično tvituju kako im niko iz grčke vlade ne odgovara na telefonske pozive.. Po trenutnim anketama, tamo je preko 80% građana spremno da izađe na mogući referendum. Šta mislite, jesu li Grci zakotrljali santu leda i šta će se desiti sa eurozonom?
_________________ http://farm3.static.flickr.com/2158/217 ... 8538_b.jpg
|
|
Vrh |
|
![](images/spacer.gif) |
mateb
|
Naslov: Re: Da li podržavate predlog Papandreua za referendum u Grčkoj? Postano: 02 stu 2011, 19:39 |
|
|
Jeftini populizam, odnosno očajnički pokušaj bijega od odgovornosti i održavanja na vlasti. Najviše naje.... može Grčka, bankrotom, izlaskom iz eurozone i ekonomskim (i ne samo ekonomskim) sankcijama od strane drugih država članica EU.
|
|
Vrh |
|
![](images/spacer.gif) |
BBC
|
Naslov: Re: Da li podržavate predlog Papandreua za referendum u Grčkoj? Postano: 02 stu 2011, 19:40 |
|
Pridružen/a: 05 lis 2010, 12:48 Postovi: 108338 Lokacija: Županija Herceg-Bosna
|
Ček. Oni odbijaju oprost duga od 50% !!??
_________________ Spetsnaz, a force for good.
|
|
Vrh |
|
![](images/spacer.gif) |
divlja svinja
|
Naslov: Re: Da li podržavate predlog Papandreua za referendum u Grčkoj? Postano: 02 stu 2011, 19:41 |
|
Pridružen/a: 14 vel 2010, 21:40 Postovi: 1556 Lokacija: Zaljev svinja
|
|
Vrh |
|
![](images/spacer.gif) |
bumbar92
|
Naslov: Re: Da li podržavate predlog Papandreua za referendum u Grčkoj? Postano: 02 stu 2011, 19:45 |
|
|
volja naroda iznad svega ![palacgore2 :palacgore2](https://hercegbosna.org/forum/images/smilies/a070.gif)
|
|
Vrh |
|
![](images/spacer.gif) |
Real gone
|
Naslov: Re: Da li podržavate predlog Papandreua za referendum u Grčkoj? Postano: 02 stu 2011, 19:46 |
|
|
BBC je napisao/la: Ček. Oni odbijaju oprost duga od 50% !!?? To je novinarska patka, površna. Zapravo se do sada radi o oprostu 20% ukupnog duga (ono što ne pripada privatnim poveriocima). Novi paket mera koji bi Grci trebalo da prihvate najproblematičniji je u domenu koji se tiče gubitka suverenosti. Zapravo, uprošćeno rečeno, Merkel i Sarkozi ih ucenjuju da im uz pomoć i mere štednje instaliraju u svakom bitnijem ministarstvu po jednog svog čoveka, koji će nadgledati njihov rad. Radi se u konačnici o nekoj vrsti protektorata. p.s. I mislim da zbog toga, i ti matebe grešiš kad kažeš da se radi samo o jeftinom populizmu kod Papandreua. Jer ne verujem da bi preživeo bilo koji političar, ili vlada, koji bi na takve uslove samo svojom odlukom pristali.
|
|
Vrh |
|
![](images/spacer.gif) |
lider30
|
Naslov: Re: Da li podržavate predlog Papandreua za referendum u Grčkoj? Postano: 02 stu 2011, 19:48 |
|
Pridružen/a: 03 svi 2009, 22:11 Postovi: 24105 Lokacija: Multietnička federalna jedinica sa hrvatskom većinom
|
Narod je najteže dotjerati u realne okvire. Kad više trošiš, nego što zarađuješ, kad-tad ti se obije o glavu.
Stvarno mi nije jasno, da ih EU još trpi i da ih za početak nije izbacila iz eurozone.
Liče mi na tipa, koji je dužan preko grla, ali još puši marlboro i pije supocjene viskije i ne želi se ni pod koju cijenu toga odreći.
_________________ Safe European Home
|
|
Vrh |
|
![](images/spacer.gif) |
mateb
|
Naslov: Re: Da li podržavate predlog Papandreua za referendum u Grčkoj? Postano: 02 stu 2011, 19:52 |
|
|
Real gone je napisao/la: BBC je napisao/la: Ček. Oni odbijaju oprost duga od 50% !!?? To je novinarska patka, površna. Zapravo se do sada radi o oprostu 20% ukupnog duga (ono što ne pripada privatnim poveriocima). Novi paket mera koji bi Grci trebalo da prihvate najproblematičniji je u domenu koji se tiče gubitka suverenosti. Zapravo, uprošćeno rečeno, Merkel i Sarkozi ih ucenjuju da im uz pomoć i mere štednje instaliraju u svakom bitnijem ministarstvu po jednog svog čoveka, koji će nadgledati njihov rad.Radi se u konačnici o nekoj vrsti protektorata. p.s. I mislim da zbog toga, i ti matebe grešiš kad kažeš da se radi samo o jeftinom populizmu kod Papandreua. Jer ne verujem da bi preživeo bilo koji političar, ili vlada, koji bi na takve uslove samo svojom odlukom pristali. Ovo boldano ne bi bilo prvi put. Gledajte, dame i gospodo, živimo u geopolitičkoj realnosti u kojoj živimo. Grci mogu ili pristati na uvjete i vratiti dio duga (cijeli neće nikad, ni blizu), ili ne pristati i izaći "izvan zakona" svjetskog financijskog sustava. Ako izaberu ovo drugo, to će zasigurno povući sankcije. I nemojte misliti da potresi na svjetskom tržištu nemaju nikakvog efekta i na realnu ekonomiju naših krajeva. Mislim, i ja bih rado glumio Robina Hooda i likovao nad sudbinom eurokrata, ali to je neozbiljno (ne ide to tebe).
|
|
Vrh |
|
![](images/spacer.gif) |
BBC
|
Naslov: Re: Da li podržavate predlog Papandreua za referendum u Grčkoj? Postano: 02 stu 2011, 19:52 |
|
|
lider30 je napisao/la: Liče mi na tipa, koji je dužan preko grla, ali još puši marlboro i pije supocjene viskije i ne želi se ni pod koju cijenu toga odreći. Upravo tako. Ne može bolji opis Grka.
|
|
Vrh |
|
![](images/spacer.gif) |
mateb
|
Naslov: Re: Da li podržavate predlog Papandreua za referendum u Grčkoj? Postano: 02 stu 2011, 19:53 |
|
|
lider30 je napisao/la: Narod je najteže dotjerati u realne okvire. Kad više trošiš, nego što zarađuješ, kad-tad ti se obije o glavu.
Stvarno mi nije jasno, da ih EU još trpi i da ih za početak nije izbacila iz eurozone.
Liče mi na tipa, koji je dužan preko grla, ali još puši marlboro i pije supocjene viskije i ne želi se ni pod koju cijenu toga odreći. Izbacivanje iz eurozone bi ugrozilo stabilnost samog eura, mada, ako se ovako nastavi, to će biti još i najbolja solucija.
|
|
Vrh |
|
![](images/spacer.gif) |
Real gone
|
Naslov: Re: Da li podržavate predlog Papandreua za referendum u Grčkoj? Postano: 02 stu 2011, 19:53 |
|
|
lider30 je napisao/la: Narod je najteže dotjerati u realne okvire. Kad više trošiš, nego što zarađuješ, kad-tad ti se obije o glavu.
Liče mi na tipa, koji dužan preko grla, ali još puši marlboro i pije supocjene viskije i ne želi se ni pod koju cijenu toga odreći. Ja sam mislila da si ti ekonomista? Pa da nije prvenstveno Nemačkoj, a onda i Francuskoj u interesu da ih zadrži i ne izazove domino-efekat i propast eurozone, podavili bi ih ko mačiće najradije. Sigurno im nisu iz altruizma i zato što ih vole davali silne kredite, nego zato što je na delu bio 20-godišnji odvratno-pohlepan model liberalnog tržišta i ekonomije, koji je na kraju izazvao svetsku finansijku krizu.
|
|
Vrh |
|
![](images/spacer.gif) |
lider30
|
Naslov: Re: Da li podržavate predlog Papandreua za referendum u Grčkoj? Postano: 02 stu 2011, 19:54 |
|
Pridružen/a: 03 svi 2009, 22:11 Postovi: 24105 Lokacija: Multietnička federalna jedinica sa hrvatskom većinom
|
Grci zaslužuju protektora. Sami ne znaju voditi financije i državu i sami su si krivi. Nitko drugi, do oni su krivi.
Nadam se da će staviti hipoteku na otoke. Jednostavno se moraju poltičke elite više okaniti populizma i odgovorno voditi vlastite države.
|
|
Vrh |
|
![](images/spacer.gif) |
divlja svinja
|
Naslov: Re: Da li podržavate predlog Papandreua za referendum u Grčkoj? Postano: 02 stu 2011, 19:56 |
|
|
Liče mi na tipa, koji je dužan preko grla, ali još puši marlboro i pije supocjene viskije i ne želi se ni pod koju cijenu toga odreći. To je problem onih koji su im posuđivali pare i onih koji su odlučili s njima dijeliti valutu.
|
|
Vrh |
|
![](images/spacer.gif) |
mateb
|
Naslov: Re: Da li podržavate predlog Papandreua za referendum u Grčkoj? Postano: 02 stu 2011, 19:57 |
|
|
divlja svinja je napisao/la: lider30 je napisao/la: Narod je najteže dotjerati u realne okvire. Kad više trošiš, nego što zarađuješ, kad-tad ti se obije o glavu.
Liče mi na tipa, koji je dužan preko grla, ali još puši marlboro i pije supocjene viskije i ne želi se ni pod koju cijenu toga odreći. To je problem onih koji su im posuđivali pare i onih koji su odlučili s njima dijeliti valutu. Kolega pravniče, a što ćemo s onom pacta sunt servanda? "Da, ako nam je vjerovnik simpatičan i nema veliki nos." ![Rolling on the floor =))](https://hercegbosna.org/forum/images/smilies/lol.gif)
|
|
Vrh |
|
![](images/spacer.gif) |
lider30
|
Naslov: Re: Da li podržavate predlog Papandreua za referendum u Grčkoj? Postano: 02 stu 2011, 19:57 |
|
|
Real gone je napisao/la: lider30 je napisao/la: Narod je najteže dotjerati u realne okvire. Kad više trošiš, nego što zarađuješ, kad-tad ti se obije o glavu.
Liče mi na tipa, koji dužan preko grla, ali još puši marlboro i pije supocjene viskije i ne želi se ni pod koju cijenu toga odreći. Ja sam mislila da si ti ekonomista? Pa da nije prvenstveno Nemačkoj, a onda i Francuskoj u interesu da ih zadrži i ne izazove domino-efekat i propast eurozone, podavili bi ih ko mačiće najradije. Sigurno im nisu iz altruizma i zato što ih vole davali silne kredite, nego zato što je na delu bio 20-godišnji odvratno-pohlepan model liberalnog tržišta i ekonomije, koji je na kraju izazvao svetsku finansijku krizu. Znam ja za suficit podračuna roba na bilanci plaćanja Njemačke skoro sa svakom državom EU, a pogotovo sa ovim turističkim i neindustrijaliziranim kao Grčka. Znam i da je EU najviše vjetar u jedra njihovoj ekonomiji i njihovom izvozno orijentiranom gospodarstvu. Ovdje je i Njemačkoj već pitanje povoljnog Cost-benefita, da ih dalje šlepaju. Sigurno su već kalkulacije nategnute. Opet, to ne amnestira Grke, da ne znaju voditi državu i da stvarno trebaju protektora.
|
|
Vrh |
|
![](images/spacer.gif) |
divlja svinja
|
Naslov: Re: Da li podržavate predlog Papandreua za referendum u Grčkoj? Postano: 02 stu 2011, 19:58 |
|
|
lider30 je napisao/la: Grci zaslužuju protektora. Sami ne znaju voditi financije i državu i sami su si krivi. Nitko drugi, do oni su krivi.
Nadam se da će staviti hipoteku na otoke. Jednostavno se moraju poltičke elite više okaniti populizma i odgovorno voditi vlastite države. Pa onda i SAD, Italija, Japan, Slovenija, Hrvatska itd. zaslužuju protektora. ![neznam :neznam](https://hercegbosna.org/forum/images/smilies/c045.gif)
|
|
Vrh |
|
![](images/spacer.gif) |
BBC
|
Naslov: Re: Da li podržavate predlog Papandreua za referendum u Grčkoj? Postano: 02 stu 2011, 19:58 |
|
|
Njemcima bi bilo pametnije da za te silne milijarde € kupe i nacionaliziraju one banke i ostale, u Njenačkoj, kojima Grci duguju. Ako Grčka padne skroz bar će država garantirati osigurane štednje građana u bankama.
Potrošiti će novac građana ali će im nešto i ostati. Ovako im neće ništa ostati, jer će Grci uzeti bailout paket.
|
|
Vrh |
|
![](images/spacer.gif) |
lider30
|
Naslov: Re: Da li podržavate predlog Papandreua za referendum u Grčkoj? Postano: 02 stu 2011, 20:00 |
|
|
divlja svinja je napisao/la: lider30 je napisao/la: Grci zaslužuju protektora. Sami ne znaju voditi financije i državu i sami su si krivi. Nitko drugi, do oni su krivi.
Nadam se da će staviti hipoteku na otoke. Jednostavno se moraju poltičke elite više okaniti populizma i odgovorno voditi vlastite države. Pa onda i SAD, Italija, Japan, Slovenija, Hrvatska itd. zaslužuju protektora. ![neznam :neznam](https://hercegbosna.org/forum/images/smilies/c045.gif) Kad proglase moratorij na otplatu dugova, odnosno kad ne mognu plaćati dugove - da.
|
|
Vrh |
|
![](images/spacer.gif) |
Real gone
|
Naslov: Re: Da li podržavate predlog Papandreua za referendum u Grčkoj? Postano: 02 stu 2011, 20:00 |
|
|
divlja svinja je napisao/la: lider30 je napisao/la: Grci zaslužuju protektora. Sami ne znaju voditi financije i državu i sami su si krivi. Nitko drugi, do oni su krivi.
Nadam se da će staviti hipoteku na otoke. Jednostavno se moraju poltičke elite više okaniti populizma i odgovorno voditi vlastite države. Pa onda i SAD, Italija, Japan, Slovenija, Hrvatska itd. zaslužuju protektora. ![neznam :neznam](https://hercegbosna.org/forum/images/smilies/c045.gif) Neverovatno, ali moram da se složim sa tobom.
|
|
Vrh |
|
![](images/spacer.gif) |
mateb
|
Naslov: Re: Da li podržavate predlog Papandreua za referendum u Grčkoj? Postano: 02 stu 2011, 20:01 |
|
|
lider30 je napisao/la: Real gone je napisao/la: Ja sam mislila da si ti ekonomista?
Pa da nije prvenstveno Nemačkoj, a onda i Francuskoj u interesu da ih zadrži i ne izazove domino-efekat i propast eurozone, podavili bi ih ko mačiće najradije.
Sigurno im nisu iz altruizma i zato što ih vole davali silne kredite, nego zato što je na delu bio 20-godišnji odvratno-pohlepan model liberalnog tržišta i ekonomije, koji je na kraju izazvao svetsku finansijku krizu.
Znam ja za suficit podračuna roba na bilanci plaćanja Njemačke skoro sa svakom državom EU, a pogotovo sa ovim turističkim i neindustrijaliziranim kao Grčka. Znam i da je EU najviše vjetar u jedra njihovoj ekonomiji i njihovom izvozno orijentiranom gospodarstvu. Ovdje je i Njemačkoj već pitanje povoljnog Cost-benefita, da ih dalje šlepaju. Sigurno su već kalkulacije nategnute. Opet, to ne amnestira Grke, da ne znaju voditi državu i da stvarno trebaju protektora. EEZ je i nastala kao deal Njemače i Francuske: "Mi vama dajemo slobodno tržište bez protekcionizma na kojemu ćete vladati, a vi nama zauzvrat financirate poljoprivredu."
|
|
Vrh |
|
![](images/spacer.gif) |
divlja svinja
|
Naslov: Re: Da li podržavate predlog Papandreua za referendum u Grčkoj? Postano: 02 stu 2011, 20:02 |
|
|
mateb je napisao/la: Kolega pravniče, a što ćemo s onom pacta sunt servanda? "Da, ako nam je vjerovnik simpatičan i nema veliki nos." ![Rolling on the floor =))](https://hercegbosna.org/forum/images/smilies/lol.gif) Pa problem je što država nije kao ostali dužnici, prema njoj se na mogu primijeniti prislne mjere naplate. Ali oni koji su im posuđivali su to znali (ili morali znati).
|
|
Vrh |
|
![](images/spacer.gif) |
BBC
|
Naslov: Re: Da li podržavate predlog Papandreua za referendum u Grčkoj? Postano: 02 stu 2011, 20:05 |
|
|
Zna netko objasniti kako je Argentina proglasila državni bankrot pa za nekoliko godina vratila dug ?
Da ga hebeš to ne mogu naći na Google.
|
|
Vrh |
|
![](images/spacer.gif) |
divlja svinja
|
Naslov: Re: Da li podržavate predlog Papandreua za referendum u Grčkoj? Postano: 02 stu 2011, 20:05 |
|
|
lider30 je napisao/la: Kad proglase moratorij na otplatu dugova, odnosno kad ne mognu plaćati dugove - da. Pa prije ili kasnije će se to dogoditi jer oni ih mogu plaćati samo novim zaduženjima.
|
|
Vrh |
|
![](images/spacer.gif) |
lider30
|
|
|
divlja svinja je napisao/la: mateb je napisao/la: Kolega pravniče, a što ćemo s onom pacta sunt servanda? "Da, ako nam je vjerovnik simpatičan i nema veliki nos." ![Rolling on the floor =))](https://hercegbosna.org/forum/images/smilies/lol.gif) Pa problem je što država nije kao ostali dužnici, prema njoj se na mogu primijeniti prislne mjere naplate. Ali oni koji su im posuđivali su to znali (ili morali znati). Naravno, da im nitko neće prisilno naplatiti dugove. Ali u desetljećima, što dolaze, svatko iz business lanca (kreditori, bonitetne kuće, korporacije, druge države...) će ih nastojati izbjegavati ili se drukčije postavljati prema njima. Ne opraštaju vjerovnici baš tako lako izgubljenu lovu.
|
|
Vrh |
|
![](images/spacer.gif) |
Real gone
|
Naslov: Re: Da li podržavate predlog Papandreua za referendum u Grčkoj? Postano: 02 stu 2011, 20:08 |
|
|
mateb je napisao/la: I nemojte misliti da potresi na svjetskom tržištu nemaju nikakvog efekta i na realnu ekonomiju naših krajeva. I ovo apsolutno stoji. Ali, posledice grčke krize (i italijanske, i drugih južnih zemalja) osećaju se u JI Evropi već najmanje 2 godine. Mnoge od tih zemalja (uključujući i naše) imaju smanjenje investicija u obimu od 90%, a razlog nije samo ekonomska kriza. Tim pre podržavam ideju da se situacija sa evropskom centralnom bankom i eurozonom jednom raščisti, da bar znamo na čemu smo. Daljim "paketima mera" i sličnim trivijalnim bacanjem prašine u oči od strane eurokrata, se samo povećava nezadovoljstvo običnog građanstva u EU, rastu nacionalne tenzije i osećaj da je EU projekat blizu svog kraha.
|
|
Vrh |
|
![](images/spacer.gif) |
Online |
Trenutno korisnika/ca: / i 4 gostiju. |
|
Ne možeš započinjati nove teme. Ne možeš odgovarati na postove. Ne možeš uređivati svoje postove. Ne možeš izbrisati svoje postove. Ne možeš postati privitke.
|
|
|