HercegBosna.org

HercegBosna.org

Forum Hrvata BiH

Sada je: 13 vel 2025, 10:55.

Vremenska zona: UTC + 01:00 [LJV]

Započni novu temu Odgovori  [ 14 post(ov)a ] 
Autor/ica Poruka
 Naslov: Kršćani Dalekog istoka
PostPostano: 19 vel 2012, 17:49 

Po uzoru na sličnu temu koja se bavi kršćanima Bliskog istoka. Što znamo o kršćanima na Filipinima, u Indoneziji, Japanu, Koreji, Kini, Indiji, Vijetnamu i drugim zemljama uz Pacifik?

Vrh

Naslov: Re: Kršćani Dalekog istoka
PostPostano: 19 vel 2012, 19:09 

Na Filipinima su katolici većina već dugo stoljeća .
Znam da su u Kini prisilili mnoge svećenike KC da prisegnu i državi tako da je stvorena "Nacionalna Crkva" .

To moj je, moj je dom!

Vrh

PostPostano: 19 vel 2012, 19:26 

http://www.youtube.com/watch?v=YUkGbZ9Xl9s
Istina je u pravoslavlju..

Vrh

PostPostano: 19 vel 2012, 21:10 

Fina tema, moram reći :palacgore1

Na Filipinima su katolici većina, prvenstveno zahvaljujući tome što su relativno dugo bili španjolska kolonija. U zadnje vrijeme ima sve više protestanata, koji se šire na račun katolika, ali i muslimana dosta (čuo od samih Filipinaca).

U Koreji (Južnoj) čine nekih 20% stanovništva.Zanimljivo je to što je nekada jedno od glavnih žarišta krščanstva u Koreji bilo nekoć na području koje je sada Sjeverna Koreja (Pyongjang npr.).Koliku populaciju tamo čine sada, ne zna se. Ali dočim su slali iz Južne Koreje balone sa Biblijama ( mislim da je bila ta vijest objavljena čak na ovom forumu), vjerojatno su prisutni. Zanimljivo je da su se lokalni krščani (i katolici i protestanti) bili skoro pa jedini realni faktor koji se odupirao Japanu tokom njegove okupacije Koreje. Na primjer, njegovali su korejski jezik ( koji je neko vrijeme bio zabranjen), i jedini su odbili štovati kapanskog cara kao boga. Zanimljiva paralela sa ranim krščanima... . Dan-danas su Korejci poznati kao jedni od najaktivnijih misionara, koji su spemni otiči i na kraj svijeta (ne mislim doslovce :zubati) da šire svoju vjeru. Kao znak zahvalnosti, vlada Južne Koreje ih sada štiti kao ličke medvjede, premda je sekularna. Danas su korejski krščani među najjaktivnijim misionarima, i u katoličkim, i u protestantskim ( posebno evangelističkim) denominacijama. Aktivni su npr. (bili) u Afganistanu ( gdje su neke talibani pogubili pred kamerom ima 10tak godina), Africi... .

Što se krščana u Japanu tiče, ne znam zbilja mnogo o njima. Jedino znam da su pravo dobro uklopljeni u društvo, i da su, premda ih je 1%, dosta aktivni u politici (dali 6 ministara vanjskih poslova).

Što se Kine tiče. tu je kolega Zadar sve rekao. Nešto kao što je Tito pokušao uraditi kod nas.

U Vijetnamu samo znam da evangeliste NVA nije baš voljela, jer su ih smatrali amričkim marijonetama. Za ostatak Indokine ne znam.

U Maleziji ih ima nemali broj, recimo, u pokrajini Saravak. Kada je Malezija postala samostalna, vlada je dovela tu Malajce (muslimane), da ih "poklope". Što je...neslavno završilo :zubati . Mislim da i dan danas tu krščani imaju najveći natalitet, i još uvijek su večina.I naši idu ovakvim stopama :HercegBosanac :zubati . O onoj "aferi" sa imenom "Allah" u malajskoj Bibliji ne treba nešto naročito komentirati, bilo je već govora na forumu. Kao i o situaciji o evangelistima i stanju na faxevima.

Na pacifičkim otocima su večina i nisu ugroženi. Na jednom su čak i Mormoni večina, ili bar značajan dio populacije ( ne znam kojem)... .

U Indoneziji ih nikada nešto nije ni bilo u značajnom broju. Znam samo da je nekolicina manjih sela relativno nedavno prešla na krščanstvo (ne znam na koji pravac), baš budem vidio.

Istočni Timor ( koji je donedavno bio dio Indonezije), je bio žarište mnogih progona krščana od Indonežana. Sada je samostalan, i večinom katolički (mislim zbog Portugalaca, jer im je bio kolonija).

Papua Nova Guineja je večinski krščanska.

Vrh

PostPostano: 19 vel 2012, 21:21 

u Indoneziji je oko 10 milijuna kršćana.

Vrh

PostPostano: 19 vel 2012, 21:46 

dudu je napisao/la:
u Indoneziji je oko 10 milijuna kršćana.

Mislim da su na Molučkim otocima većina. Svugdje gdje su bili Španjolci i Portugalci kršćanstvo je dobro napredovalo. A ima ih dosta i u Vijetnamu (oko 10%) gdje su bili francuski misionari, gledao sam jednom o tome na tv-u, uglavnom najbogatiji slojevi. A i u Japanu je fascinantno kako su stoljećima uspjeli održati bez ikakvog kontakta sa zapadnim svijetom. Najviše ih ima oko Nagasakija.

Vrh

PostPostano: 19 vel 2012, 21:55 

I ja sam provjerio ovo za Indoneziju, nisam stvarno znao da ih ima toliko (8.7% po Cia factbooku). A i ovo sa Molučkim otocimai Vijetnamom... .

Što se Nagasakija tiče, znam da on bio jedino mjesto u Japanu gdje su stranci smjeli dolaziti, pa me stoga veći broj krščana tu i nije nešto puno iznenadio.

Vrh

PostPostano: 19 vel 2012, 22:05 

Popis Indonezija 2010. godina

Indonezija 237.641.326 stanovnika

Muslimana 207.176.162
Protestanata 16.528.513
Katolika 6.907.873
Hindusa 4.012.116

preko 20 milijuna kršćana! čak su i povećali udio u odnosu na prethodni popis, ima ih gotovo 10%.

Vrh

PostPostano: 19 vel 2012, 22:21 

Ako su homogeni ok, al ako su dispergirani - ćao bao ...

Vrh

PostPostano: 19 vel 2012, 22:23 

uglavnom jesu.

slika

Vrh

PostPostano: 19 vel 2012, 22:30 

Puno zelenila za moj ukus :D

Vrh

PostPostano: 19 vel 2012, 22:34 

Koja je razlika između tamno i svijetlo zelenih? :D

Vrh

PostPostano: 19 vel 2012, 22:36 

Vjerovatno u stajlingu žena :D

Vrh

PostPostano: 23 vel 2012, 19:38 

Vala brate, ovo dijeljenje muslimana na moderniste i tradicinalne muslimane je smiješno...što ne i ostale vjerske skupine ( tradicionalne budiste i budiste moderniste npr.)...

Povećanje ostalih vjerslih skupina je naravno, odlična vijest (tj budista, krščana...). Uče od nas, bez ikakve sumnje.

No malo OT pitanje...što je to "Koptska kletva"?

Vrh

Prikaži postove “stare”:  Redanje  
Započni novu temu Odgovori  [ 14 post(ov)a ] 

Vremenska zona: UTC + 01:00 [LJV]

Trenutno korisnika/ca: Ceha i 10 gostiju.

Ne možeš započinjati nove teme.
Ne možeš odgovarati na postove.
Ne možeš uređivati svoje postove.
Ne možeš izbrisati svoje postove.
Ne možeš postati privitke.

Forum(o)Bir: