HercegBosna.org

HercegBosna.org

Forum Hrvata BiH

Sada je: 27 sij 2026, 23:12.

Vremenska zona: UTC + 01:00

Započni novu temu Odgovori  [ 77 post(ov)a ] 
Autor/ica Poruka
 Naslov: Re: Poljska
PostPostano: 17 stu 2014, 14:16 

Kada se gleda ta cela istorija i pogledaš umetnost ništa originalno ta srednja Evropa nema. Pa ne može mit da napravi. Sem katoličanstva, ona nema ništa.
Ništa, ništa... i to je neko prljavo katoličanstvo koje se stalno žali i tuži se. I mislim da nema tužnije stvari nego slavenski narod koji je katolički. Jeste to je... Zaista sudaren sam sa sobom.

Vrh

PostPostano: 17 stu 2014, 15:06 

Citat ili tvoj post?

Mislim zbog ekavice.

Vrh

PostPostano: 17 stu 2014, 15:11 

doc je napisao/la:
Citat ili tvoj post?

Mislim zbog ekavice.

Citat iz razgovora Radovan Karadžić- Dobrica Ćosić. Barem si to mogao lako provjeriti preko googla.

Vrh

PostPostano: 17 stu 2014, 15:17 

Hoću nešto servirano.

Ionako gubim vrijeme na svoje pizdarije kako BBC kaže, još da provjeravam i tvoje i njihove. :laugh

U svakoj šali pola istine, nije da nisu dijelom u pravu naši ortodoksni inovatori. :D

Vrh

PostPostano: 17 stu 2014, 15:20 

Inače, vi Hrvati ste jedini narod kojem su "centralno evropski standardi" nešto pozitivno i superiorno. Centralno evropskim narodima (Poljacima, Česima, Slovacima, Mađarima) izraz "centralno evropski standardi" je derogativan, nešto kao kada mi kažemo "balkanski standardi", i koristi se da opiše inferiornost prema zapadnoj Evropi.

Vrh

PostPostano: 17 stu 2014, 16:05 

Carmello Šešelj je napisao/la:
Inače, vi Hrvati ste jedini narod kojem su "centralno evropski standardi" nešto pozitivno i superiorno. Centralno evropskim narodima (Poljacima, Česima, Slovacima, Mađarima) izraz "centralno evropski standardi" je derogativan, nešto kao kada mi kažemo "balkanski standardi", i koristi se da opiše inferiornost prema zapadnoj Evropi.

U pravu si...

Centralno bi trebalo biti nesto sto je u zizi, odakle se siri uticaj, koncentricni krugovi... a svi ovi narodi su pristali da igraju drugu evropsku ligu, u svojoj mazohistickoj zelji da se priblize zapadnoj evropi, da ih se prihvati kao njen integralan deo...a Nemci(koji su u nekom smislu "centralna" evropa), Francuzi, Englezi, Italijani su ih uvek gledali sa visine...

Slovenski narodi osim Rusa imaju taj hendikep i kompleks nize vrednosti... oni nemaju samopouzdanje i sposobnost da vrednosti svog jezika i kulture uzdignu na prepoznatljiv i autentican nivo... umesto toga, zbog straha da ih se optuzi da mozda i nisu pravi evropljani, pristaju na sve sto im dolazi sa zapada...svesno ili nesvesno podcinjavajuci svoju kulturu tome...

I mi u ovim juznim krajevima stalno bolujemo od toga sta ce neko reci, dal ce da nas prihvate... koga boli kuki kako izgledas nekome sa strane koji ce ma kako se nalickao ipak te gledati podcenjivacki...nisi u njegovom drustvu, mozes da mu budes simpatican samo ako priznajes svoju nejakost i zadivljenost onime sto on predstavlja...u suprotnom, odmah ce te pogledati kroz prizmu odvratnih stereotipa...

To je luzerski i sluganski mentalitet... odlika malih naroda... treba da se uspravi kicma, da se ne grbavis pred jacima... bices bolji ako nikad ne posumljas u to koliko vredis, i sta o tome misle neki drugi...

Vrh

PostPostano: 17 stu 2014, 16:07 

Ne nužno. Ako ovi Zapadnjaci odvajaju "Istok", "Novu Europu" ili te tvoje standarde onda da.

Ali srednja Europa postoji, kao regija, kao kulturni pojam.

Vrh

PostPostano: 17 stu 2014, 16:20 

Vi imate nakakvu specifičnu srpsku vizuru na sve to.

Pristajanje na drugu ligu...mi jesmo druga liga. Ali objektivno. Nema tu veze hoćemo li to ignorirati, priznati sami sebi ili ne. Mi to jesmo.

Ali želimo biti prva liga, mislim da to i možemo. Samozavaravanje tu nije riješenje. Koga briga kako nas gledaju (iako ne mnogim stvarima imaju pravo).

Kompleks niže vrijednosti. Kao da su postignuća srpske kulture jednaka njemačkim, engleksim ili francuskim. Pa eto samo da cijeniš više sebe, imaš samopoštovanja, sve što imaju oni imaš i ti, ali eto zbog "kompleksa inferiornosti" ne to ne vidiš.

Ja ne mislim da su Poljaci, Česi ili Mađari manje sposobni od Francuza ili Talijana. Samo su imali više povijesne nesreće.

No to ne znači da danas jesu na nivou kao ovi. Jer nisu.

Ali mogu biti.

I objektivna analiza je prvi korak u tome.

Nemam ja sluganski mentalitet prema Nijemcu ili Englezu. Niti želim da vladaju nadamnom. Ali priznajem da su u mnogim stvarima objektivno bolji i želim učiti od njih, učiti od boljih, trenutno, da ih jednog dana sustignem ili prestignem.

Busati se u prsa i pronalaziti nekakvo samopouzdanje gradeći mit o sebi da zapravo nisi ono što jesi nego si neki izmišljeni lik iz mašte mi ne treba.

A gledam i Engleze i Francuze svisoka u nekim stvarima gdje su objektivno zaglibili, a mi nismo.

Vrh

PostPostano: 17 stu 2014, 16:53 

Ne prihvatam drugu ligu...jer se ne takmicimo u istim sportovima, disciplinama i kategorijama...

Ne stavljas u ring superteskase od 130kg, i nekog velterasa od 70kg... EU i "evropske vrednosti" su ti ustvari ring gde nema kategorije, vec oni najtezi tuku one lagane ako i malo pokazu znak otpora i samostalnosti...

Srpska proslost, kultura, ekonomija ne moze da se poredi sa nemackom...ni jedan kriterijum nije uporediv... ali to ne znaci da to sto imamo je bezvredno, a da precutno treba da ga se oslobadjamo samo da bi na trenutak licili na "gazde"... Srbi ne mogu da budu Nemci, nikad ni da lice na njih... mi imamo svoje mane i slabosti, i svoje vrline... ili ce takve da nas prihvate, ili nece...ali to ne bi trebalo mnogo da nas zanima...

Srbi su kao boemi, mnogo piju i puse, nekad se u nastupu besa potuku i raskrvare i sebe i druge, nekad u nastupu kreativnosti pisu prozu i poeziju, dohvate neku opasnu macku... pa onda se opet uhvate flase... i onda ti dodje neko sa strane i kaze - ako hoces da budes sa nama, smrsaj 30 kila, obrij se svako jutro, pocupaj obrve i brkove, nemoj da psujes vise...da budes maneken njihovih "vrednosti"...

To ne moze... niti ti mozes da se promenis, niti bi te posle toga oni vise postovali... mozes da malo smanjis pljuge i lozu, ali ne mozes da prestanes...to oni ne kapiraju, nisu svi narodi i kulture kompatibilni njihovoj viziji ubermench-a...

Nemam nista protiv da se povezujemo...ali samo sa onima koji nas postuju... koji ne zele da nas menjaju da postanemo nesto sasvim peto...a ustvari nista... bleda kopija pokorenih naroda kojima je izvadjeno srce i dusa...

Nema prve i druge lige, svako igra svoju ligu...a postuju se oni autenticno najbolji... to je Evropa, sklad razlicitih nacija u svakom smislu... a ne ovo govno koje nam poturaju pod multi-kulti liberalizam...

Vrh

PostPostano: 17 stu 2014, 16:55 

doc je napisao/la:
Ne nužno. Ako ovi Zapadnjaci odvajaju "Istok", "Novu Europu" ili te tvoje standarde onda da.

Nisam ni rekao da ne postoji, niti sam o tome pričao. Pričao sam kakvu konotaciju ima izraz "centralno evropski" među Poljacima, Česima, Slovacima i Mađarima. A ima negativnu konotaciju, kao kod nas izraz "balkanski". Dok je kod vas u svesti da je "centralno evropsko" nešto naj, naj, najbolje na svetu.

Vrh

PostPostano: 17 stu 2014, 16:59 

DzoniBG je napisao/la:

U pravu si...

Centralno bi trebalo biti nesto sto je u zizi, odakle se siri uticaj, koncentricni krugovi... a svi ovi narodi su pristali da igraju drugu evropsku ligu, u svojoj mazohistickoj zelji da se priblize zapadnoj evropi, da ih se prihvati kao njen integralan deo...a Nemci(koji su u nekom smislu "centralna" evropa), Francuzi, Englezi, Italijani su ih uvek gledali sa visine...

Slovenski narodi osim Rusa imaju taj hendikep i kompleks nize vrednosti... oni nemaju samopouzdanje i sposobnost da vrednosti svog jezika i kulture uzdignu na prepoznatljiv i autentican nivo... umesto toga, zbog straha da ih se optuzi da mozda i nisu pravi evropljani, pristaju na sve sto im dolazi sa zapada...svesno ili nesvesno podcinjavajuci svoju kulturu tome...

I mi u ovim juznim krajevima stalno bolujemo od toga sta ce neko reci, dal ce da nas prihvate... koga boli kuki kako izgledas nekome sa strane koji ce ma kako se nalickao ipak te gledati podcenjivacki...nisi u njegovom drustvu, mozes da mu budes simpatican samo ako priznajes svoju nejakost i zadivljenost onime sto on predstavlja...u suprotnom, odmah ce te pogledati kroz prizmu odvratnih stereotipa...

To je luzerski i sluganski mentalitet... odlika malih naroda... treba da se uspravi kicma, da se ne grbavis pred jacima... bices bolji ako nikad ne posumljas u to koliko vredis, i sta o tome misle neki drugi...

Centralna Evropa je bila evropska periferija sve do ujedinjenja Nemačke krajem 19. veka. I Nemačka nije u nekom smislu centralna Evropa, nego je u svakom smislu centralna Evropa. Nisam njih i Austrijance pomenuo jer ne znam kakvu konotaciju "centralna Evropa" ima kod njih, mada verujem da se ne zamaraju time previše. A pretpostavljam da i zbog blokovske podele u hladnom ratu sami sebe, a i drugi njih, svrstavaju u zapadnu Evropu, što oni geografski nisu, nego su centralna Evropa.

Vrh

PostPostano: 17 stu 2014, 17:48 

DzoniBG je napisao/la:
Prva asocijacija na Poljake je kraj 80-ih kad su prodavali bofl robu za 2-3 chervene...tad sam mislio da su to kao i Rumuni, neki jadnici i bednici... posle sam tek otkrio da je to narod sa bogatom istorijom i kulturom, da su nekad bili sila... danas je to narod koji je mozda i najvise profitirao od ulaska u EU...

A s kojim qrčevim dao drug Tito farmerke i kafu pravom nipodaštavaš Rumune?

Vrh

PostPostano: 17 stu 2014, 17:50 

Bobovac je napisao/la:
doc je napisao/la:
Citat ili tvoj post?

Mislim zbog ekavice.

Citat iz razgovora Radovan Karadžić- Dobrica Ćosić. Barem si to mogao lako provjeriti preko googla.

Pa koji ovo kaže, Radovan ili Dobrica?

A taman sam se ponadao da je počela ova Čovićeva ruskopravoslavizacija zapadne Hercegovine od koje vas ovaj Ćafirbegović brani...

Vrh

PostPostano: 17 stu 2014, 17:57 

Radovan.

Vrh

PostPostano: 17 stu 2014, 18:00 

doc je napisao/la:
Vi imate nakakvu specifičnu srpsku vizuru na sve to.

Pristajanje na drugu ligu...mi jesmo druga liga. Ali objektivno. Nema tu veze hoćemo li to ignorirati, priznati sami sebi ili ne. Mi to jesmo.

Ali želimo biti prva liga, mislim da to i možemo. Samozavaravanje tu nije riješenje. Koga briga kako nas gledaju (iako ne mnogim stvarima imaju pravo).

Kompleks niže vrijednosti. Kao da su postignuća srpske kulture jednaka njemačkim, engleksim ili francuskim. Pa eto samo da cijeniš više sebe, imaš samopoštovanja, sve što imaju oni imaš i ti, ali eto zbog "kompleksa inferiornosti" ne to ne vidiš.

Ja ne mislim da su Poljaci, Česi ili Mađari manje sposobni od Francuza ili Talijana. Samo su imali više povijesne nesreće.

No to ne znači da danas jesu na nivou kao ovi. Jer nisu.

Ali mogu biti.

I objektivna analiza je prvi korak u tome.

Nemam ja sluganski mentalitet prema Nijemcu ili Englezu. Niti želim da vladaju nadamnom. Ali priznajem da su u mnogim stvarima objektivno bolji i želim učiti od njih, učiti od boljih, trenutno, da ih jednog dana sustignem ili prestignem.

Busati se u prsa i pronalaziti nekakvo samopouzdanje gradeći mit o sebi da zapravo nisi ono što jesi nego si neki izmišljeni lik iz mašte mi ne treba.

A gledam i Engleze i Francuze svisoka u nekim stvarima gdje su objektivno zaglibili, a mi nismo.

To o čemu ti pričaš je nešto treće.
Imaš ljude s teorijom "Srpsko je najbolje", imaš i kompleksaše i ljigavce, a imaš i taj neki tvoj zdrav stav (o ovome, ne inače).

To je otprilike, može tvoj komšija da ima bolji posao, bolji auto, pa i jebozovniju ženu, i ti možeš biti svjestan toga a možeš i da imaš komplekse od toga. To su dva pogleda na stvari.

Nas nervira ovaj drugi, ne ovaj prvi-tvoj.

Vrh

PostPostano: 17 stu 2014, 18:19 

Radovan.

:zubati

Vrh

PostPostano: 17 stu 2014, 20:20 

Metemma je napisao/la:
Ma razumljivo je to, ali kad vidim da antiruski sentiment i istorijska sjećanja nekad ne prate slična antinjemačka osjećanja zbog istorije, počnem da se pitam...

Da ne spominjem sadašnji savez sa Benderovcima...

O cemu ti....pa samo kad ove udruzice izbjeglica iz iztocne Prusije zinu, pola Poljske se digne. Ima neka Njemica kao glavna tih izbjeglica, u Njemackoj je tek cuja za tu zenu taj koji se i malo zanima za politiku, totalan no-name, u Poljskoj mislu da je to najbolja prijateljica Merkelice.

Vrh

PostPostano: 17 stu 2014, 20:22 

Koji redikul :sega

Vrh

PostPostano: 17 stu 2014, 20:28 

Bila je ona priča da su neki u Poljskoj tražili mjesta u EU istitucijama kao da ih je 7 milijuna više nego što je jer je toliko njihovih građana stradalo u Drugom svijetskom ratu zbog Nijemaca.

Vrh

PostPostano: 17 stu 2014, 20:57 

Sto se tice samopouzdanja, pogledati ovaj video...jadan njemacki reporter hoce nesto da malo momci pricaju njemacki, hoce Klitschko nesto, ali ne fali Slava Ukrajini, a onda pogledati Bugara.... :laugh Urnebes. Ima tu hrpa samopouzdanja i busanja, bez nekog loseg stava spram domacinima. Samo eto, svak voli svoje, jel'

DS:
Moze biti, toliko su subvencionirali svoje seljake, znadu oni kako pomusti EU kravicu. :zubati

Vrh

PostPostano: 17 stu 2014, 21:04 

Divlja svinja5 je napisao/la:
Bila je ona priča da su neki u Poljskoj tražili mjesta u EU istitucijama kao da ih je 7 milijuna više nego što je jer je toliko njihovih građana stradalo u Drugom svijetskom ratu zbog Nijemaca.

Koliko se ja sećam, tražili su zastupljenost u EU kao da ih je 60 miliona, jer su izračunali da bi ih danas toliko bilo da nije bilo drugog svetskog rata.

Vrh

PostPostano: 17 stu 2014, 22:35 

doc je napisao/la:

Nisam ni rekao da ne postoji, niti sam o tome pričao. Pričao sam kakvu konotaciju ima izraz "centralno evropski" među Poljacima, Česima, Slovacima i Mađarima. A ima negativnu konotaciju, kao kod nas izraz "balkanski". Dok je kod vas u svesti da je "centralno evropsko" nešto naj, naj, najbolje na svetu.

Ovo tvoje vrijedi samo za Čehe, oni su iako trenutno gospodarski najuspješnija slavenska zemlja izrazito samokritični, iskompleksirani spram zapada i smatraju se manje vrijednima od Nijemca. S druge strane, Poljaci su dosta samosvjesni, ponosni na kulturu svoje nacije, katoličko naslijeđe povijest. Skoro pa se smatraju velikim narodom, a uz to i ne vole baš Čehe i uvijek su im drag predmet ismijavanja. Slovaci su pak kopija Slovenaca, iskompleksirani jer su mali narod bez povijesti i stalno se pokušavaju dokazivati. Mađari imaju dosta zatvorenu kulturu i čine mi se da vole svoj put. Njima Srednja Europa sigurno nije pojam za kaos, pogotovo ne u obujmu u kojem je to Balkan Hrvatima. Doduše, vi Srbi malo drugačije gledate na to.

Vrh

PostPostano: 18 stu 2014, 00:42 

DzoniBG je napisao/la:
Upoznao sam jednu poljakinju pre par godina...

Slucajno, pitala me na ulici da joj pokazem put do neke adrese... krenem sa njom, udjemo u pricu...odmah uklizam, reko aj uvece da nastavimo...malo se neckala...pa se slozila...

Radi postdilomski iz juznoslovenskih jezika...zanimljiv sagovornik... pitao sam je sta misli o Rusima... nije da ih voli, ali ih oseca bliskima, bez obzira na politiku i istoriju... a kad sam joj spomenuo Nemce... napravila je facu kao da je neko pored prdnuo... ne moze da ih smisli, od prezira jedva je prozborila koju...

Prva asocijacija na Poljake je kraj 80-ih kad su prodavali bofl robu za 2-3 chervene...tad sam mislio da su to kao i Rumuni, neki jadnici i bednici... posle sam tek otkrio da je to narod sa bogatom istorijom i kulturom, da su nekad bili sila... danas je to narod koji je mozda i najvise profitirao od ulaska u EU...

Prema nama gaje simpatije...gledaju nas kao neku daleku bracu uglavnom...

I pored toga...nemam nikakvu emociju prema njima... i dalje su mi nekako truli...nemam postovanje, skroz su mi bezvezni...nikad nisam imao volju da posetim tu zemlju... poslednja antiruska histerija i americko podrepastvo su me samo utvrdili u tom stavu...

Na žalost zvanična politika je upravo takva "poslednja antiruska histerija i americko podrepastvo", ali verujmi narod sasvim drugačije razmišlja.
Mi smo brojan narod da ne kažem veliki, ima nas preko 60 000 000, u samoj Poljskoj žive 40 000 000 mojih sunarodnika, ostali su u velikim kolonijama a najveće su u Americi i Brazilu, praktično nema zemlje gde nismo prisutni. Najbrojniji smo od svih emigranata u Engleskoj, Irskoj, Austriji...bilo nas je u Bosni, još postoje ostaci i tragovi našeg prisustva u Srbiji mislim da se selo zove Raićevo.
Na žalost imali smo samo ratove kroz istoriju, ratove smo dobijali a onda sve to gubili u miru.

Srbi kao narod jako su nam bliski, uostalom Gavrilo Princip je pucnjima na Ferdinanda započeo i naše oslobađanje i stvaranje nove Poljske a posredno i svih južnoslovenskih naroda.

Mučno je svima nama što je Kačinski držao govor u Ukrajini dok mu je iza leđa lepršala Banderina zastava. Apsurd je sada u Ukrajini se Poljaci bore zajedno sa Rusima protiv Ukra a vlada pomaže Ukre i materijalno a ja lično mislim i u ljudstvu. Ne treba mnogo pameti dovoljno je pogledati kartu od pre rata i videti koliko su nam uzeli teritorije Ukri i koliko naših groblja tamo ima. A već o sistemu u kome smo živeli 60 godina zahvaljujući Englezima i Amerikancima mučno mi je i da se sećam.

Inače na našem univerzitetu studirao je i vaš Hrvatsko-Srpski nobelovac Ivo Andrić.

Vrh

PostPostano: 18 stu 2014, 11:39 

Zaviša je napisao/la:
Ne treba mnogo pameti dovoljno je pogledati kartu od pre rata i videti koliko su nam uzeli teritorije Ukri i koliko naših groblja tamo ima.

Pa evo karta govori da su na tom prostoru prije rata Ukrajinci i Bjelorusi bili većina.

slika

Vi ste se 1945. manje-više vratili na vaše prvobitne istorijske granice, i oslobodili Šljonsk i Pomorje - vaše Kosovo i Metohiju.

slika

Od jedne međuratne nestabilne zemlje, postali ste homogena, stabilna i teritorijalno kompaktna država.

Vrh

PostPostano: 18 stu 2014, 12:03 

Karta naseljenosti i saobraćajno-industrijska karta međuratne Poljske.

slika

slika

Istočni dio močvaran, slabo naseljen, industrijski nerazvijen i loše saobraćajno povezan. I najvažnije, u njemu ste bili manjina.

Nema razloga za kukanje, Zaviša. I još šta ste oslobodili od Švaba na zapadu, treba samo da slavite. :zivili

Vrh

Prikaži postove “stare”:  Redanje  
Započni novu temu Odgovori  [ 77 post(ov)a ]  Stranica Prethodna  1, 2, 3, 4  Sljedeća

Vremenska zona: UTC + 01:00

Trenutno korisnika/ca: ReadOnly555 i 13 gostiju.

Ne možeš započinjati nove teme.
Ne možeš odgovarati na postove.
Ne možeš uređivati svoje postove.
Ne možeš izbrisati svoje postove.
Ne možeš postati privitke.

Forum(o)Bir: