HercegBosna.org

HercegBosna.org

Forum Hrvata BiH

Sada je: 13 sij 2025, 20:54.

Vremenska zona: UTC + 01:00 [LJV]

Započni novu temu Odgovori  [ 8163 post(ov)a ] 
Stranica Prethodna  1 ... 79, 80, 81, 82, 83, 84, 85 ... 327  Sljedeća

Koga podržavate u sirijskom konfliktu?
Assada i vladine snage 64%  64%  [ 127 ]
Pobunjenike 2%  2%  [ 4 ]
Nikoga, nijedni mi nisu simpatični i ne pratim 15%  15%  [ 29 ]
Samo gledam, da se Kurdi odvoje od Sirije 9%  9%  [ 17 ]
Sirija se treba raspasti na više država 12%  12%  [ 23 ]
Ukupno glasova : 200
Autor/ica Poruka
 Naslov: Re: Rat u Siriji
PostPostano: 26 lis 2014, 13:00 

Inače ovaj problem pomaganje Turske ISIL-ovcima, sad izgleda i da ih navode i daju im zapovijedi da presjeku granicu da Peshmerga više ne može ući, se da riješiti sa par USA/UK jedinica spuštenih padobranom u grad. Poslije toga je svako tursko pomaganje islamistima napad na te dvije države.

Vrh

PostPostano: 26 lis 2014, 13:13 

BBC je napisao/la:
Možda to, ali ne par kilometara Kobanea. ISIL već drži većinu toga. No nebitno, ima tema o Turskoj.
Za kog ti navijaš u tom sukobu, na čijoj strani su tvoje simpatije ?

Gdje tip naglo pobježe ? Valjda nije problem reći za koga navija, anoniman je na Internetu.

Vrh

PostPostano: 26 lis 2014, 13:34 

BBC je napisao/la:
BBC je napisao/la:
Možda to, ali ne par kilometara Kobanea. ISIL već drži većinu toga. No nebitno, ima tema o Turskoj.
Za kog ti navijaš u tom sukobu, na čijoj strani su tvoje simpatije ?

Gdje tip naglo pobježe ? Valjda nije problem reći za koga navija, anoniman je na Internetu.

Ma nisam pobjegao. Ipak, pohovana piletina mi je bila prioritet :smajl007

Ma nije problem reci za koga navijam, jer sam neutralan u svoj ovoj prici. Elem, preokupirala me ova tema jer sam, blago receno, siguran da do nas ne dopiru informacije onakve kakve jesu, vec spinovane.

Drugi razlog upustanja u konverzaciju na ovu temu je sto mislim da dosta solidno poznajem prilike na bliskom istoku.

Vrh

PostPostano: 26 lis 2014, 13:39 

Čuj "neutralan". "GraDŽanin" znači, Komšićevac, "Bosanac i Hercegovac".
Znamo mi takve "neutralne".

Vrh

PostPostano: 26 lis 2014, 13:53 

BBC je napisao/la:
Čuj "neutralan". "GraDŽanin" znači, Komšićevac, "Bosanac i Hercegovac".
Znamo mi takve "neutralne".

Pa zar ne mogu biti neutralan ako su u pitanju dogadjaji udaljeni preko 2000 kilometara od mene (budi realan).
Komsicevac - ubo si ko prstom u ...... :smajl025 ... Ma care, zajebi Komsice, Covice, Dodike, Izetbegovice i td. Ja svoj stav branim nekakvim argumentima. Ne napadam druge. Ocekujem, ali izgleda da se uzalud nadam, da takav odnos imaju i drugi prema meni. Dobrim kontraargumentom mozes postici da promjenim svoje misljenje i da se slozim sa novonastalim (realnim) stanjem. Ponekad se slozim i sa nekim politicarima, ali nikad u potpunosti, jer onda ne bih imao svoje ja.

I molim te, ja pisem i govorim srpskohrvatskim (hrvatskosrpskim) jezikom ijekavskog dijalekta - oba pisma i nemoj me sa tim novokomponovanim mekim i tvrdim DZ.

Vrh

PostPostano: 26 lis 2014, 14:11 

Po meni, trenutno stanje u Siriji vodi ka podijeli iste na tri dijela (tzv. Ocerupana Sirija, tzv. Zapadni ISIS i Zapadni kurdistan). Ovo je stanje koje ne odgovara prvo Amerima, drugo arapskom svijetu i na trecoj strani Turskoj.

Amerima ne odgovara jer u tom slucaju gube dio kontrole nad Bliskim i Srednjim istokom, a i vjerovatnoca jacanja novonastale drzave bi bila velika zbog kontrole nad resursima kao sto su voda i nafta. Dalje, opasnost od od daljeg sirenja uticaja novonastale drzave na susjede i odvracanje kompletne paznje Amerike na to podrucije, a samim tim slabljenje pozicija u ostalim dijelovima svijeta.

Arapskom svijetu ne odgovara jer to dovodi do daljeg usitnjavanja i gubljenja moci kao cjeline.

Turskoj ne odgovara jer to povlaci nestabilnost po nju samu zbog velikog broja Kurda (koje ona naravno ne priznaje kao takve, vec kao planinske Turke).

Ne zaboravimo uticaj na ove dogadjaje Irana, Izraela i Rusije.

Iran i Rusija se zvanicno ne mjesaju u ove dogadjaje (osim pojedinacnih ispada), jer im to naprosto odgovara - Rusiji zbog krize u Ukrajini, a Iranu, da se napokon malo skrene paznja sa njih.

Izraelu ide sve u korist sto dovodi do slabljenja arapskog svijeta u smislu rascjepkanosti.

Vrh

PostPostano: 26 lis 2014, 16:51 

Ako si neutralan onda si lud. S obzirom kakve zločine i rad nožem ISIL radi.

Vrh

PostPostano: 26 lis 2014, 17:07 

Kurdi im rokaju lidere pravo, ode i ovaj. Možda im čine uslugu pa uspiju sklepati nekakvu državu bez tog smeća iz stranih država.

slika

Vrh

PostPostano: 26 lis 2014, 17:29 

ISIL se odlučio na konačnu ofenzivu. Šalju Ratka Mladića iz Ćećenije da vodi napad na Kobane.

Vrh

PostPostano: 26 lis 2014, 18:27 

BBC je napisao/la:
Ako si neutralan onda si lud. S obzirom kakve zločine i rad nožem ISIL radi.

Neutralan sam u pogledu stanja na terenu (mislim da me razumijes, ali neces da rasprava ide tokom kakav bi trebalo da ide). Nicim ja nisam osporio zlocine, cak naprotiv - osudjujem ih, ali gledam pricu sa strane da vremenom sve postaje blijedo i u domenu sjecanja.

Mehanizam pomocu kojeg ko postize svoje ciljeve nije ni tema ovog podforuma. Ako bi se tema pokrenula, imao bih sta da kazem.

Govorim (pisem) o stanju na terenu i volio bih ako bi ti (a znam da mozes, ali neces) da doprineses da se i moj vidik po mtom pitanju prosiri, a ne samo da kontriras bez argumenata.

Osudjujes nekog da je lud za nesto sto nije izrekao - e pa to je prvo neljudski.

Vrh

PostPostano: 26 lis 2014, 19:16 

Otkud ti ideja da su teme na ovom forumu samo o "stanju na terenu". Raspravlja se opasnost islamista na čitav svijet.
Ni 15 komenatra već bi usmjeravao teme.

Vrh

PostPostano: 26 lis 2014, 19:23 

BBC je napisao/la:
Otkud ti ideja da su teme na ovom forumu samo o "stanju na terenu". Raspravlja se opasnost islamista na čitav svijet.
Ni 15 komenatra već bi usmjeravao teme.

Fokusiram se na rat u Siriji. Ako treba da idemo globalne posledice onda hajde da objedinimo Bliski i Srednji istok. Nisam ja taj koji postavlja pravila na forumu i ne zelim to. Konstruktivna rasprava (dijalog) nikome ne steti pa ni meni.

Vrh

PostPostano: 26 lis 2014, 19:24 

Tema je Sirija i opasnost koja prijeti od islamista. Što ti nije jasno. Ako ti se ne sviđa tijek rasprave imaš Klix forum.

Vrh

PostPostano: 26 lis 2014, 19:33 

BBC je napisao/la:
Tema je Sirija i opasnost koja prijeti od islamista. Što ti nije jasno. Ako ti se ne sviđa tijek rasprave imaš Klix forum.

Ma sta si zapeo za taj klix, majke ti. A jesi se natovario na mene. Popij koju, mozda ti se raspolozenje popravi :smajl054

Tema je bila "Rat u Siriji", ali ako ti kazes to sto kazes - idemo i u tom smjeru

Vrh

PostPostano: 26 lis 2014, 19:38 

Ti si Musliman možda mešanac.

Vrh

PostPostano: 26 lis 2014, 19:54 

chat nick je napisao/la:
Ti si Musliman možda mešanac.

Ja sa mjesanac - majka mi je zensko, otac musko :thumbup

Pozdrav sa Lima

Vrh

PostPostano: 26 lis 2014, 22:14 

Kurdima stiglo protivoklopno oruzje:

Vrh

PostPostano: 26 lis 2014, 23:57 

bezimeni, fulaš opet. Prvo stavljaš neku staru, vjerojatno fantazijsku kartu, a sada i Asadov tenk kako gazi nekakvu minu.

Vrh

PostPostano: 27 lis 2014, 00:21 

Islamska država želi da prodre u Centralnu Aziju
u VESTI DANA, Svet 26. oktobar 2014. 1 Komentar

inShare

Moskva – „Islamska država“ je dovela u opasnost sudbinu skoro celog Bliskog istoka, ali teško da će se ograničiti samo ovim regionom. Po mišljenju niza stručnjaka, sledeći cilj islamista su Zakavkazje i Centralna Azija.
Mnogi analitičari navode da ID danas raspolaže značajnim ljudskim resursima: u junu je po različitim procenama imala 4 hiljade pripadnika, a samo dva meseca kasnije – oko 50 hiljada. Dnevni prihod „Islamske države“ od prodaje nafte po niskim cenama iznosi oko dva miliona dolara. ID više nije samo teroristička grupacija. Ona izjavuje da predstavlja sve muslimane na svetu i da namerava da se proširi van granica Bliskog istoka. Politikolog Stanislav Tarasov navodi sledeći cilj islamista – Zakavkazje:
Na primer, Jermenija. Ova zemlja se nalazi blizu žarišta bliskoistočne napetosti: 500-600 kilometara od zone aktivnih borbenih dejstava. Kako će „Islamska država“ dalje delovati? Ona vodi borbena dejstva u Siriji i Iraku. Potencijalno može biti uvučena Turska. U svakom slučaju, NATO ne isključujue tu mogućnost. Islamisti mogu da počnu da prodiru u pravcu istoka. Mislim da „Islamska država“ razmatra ovakvu varijantu. To je geopolitička stvarnost koju moramo imati u vidu. Na Kavkaz će doći s parolama društvene pravde pod znamenjem kalifata. Jer, u Zakavkazju imaju potencijalni oslonac.
Mnogi analitičari su skloni da smatraju da „Islamska država“ predstavlja ozbiljnu opasnost po zemlje Centralne Azije. Orijentalista Said Gafurov ističe:
Na veliku žalost, oružane snage Tadžikistana, Uzbekistana i Turkmenistana sada nisu u stanju da se suprotstave pešadiji „Islamske države“. Danas je to očigledno najbolja pešadija na svetu. Naučila je da se bori i pod udarima iz vazduha. Zasad islamiste zadržava geografski faktor. Do Centralne Azije je ipak prilično daleko. Puštuni se zasad ne pridružuju islamskoj državi. Oni i Kurdi deluju protiv, pošto imaju svoju sufijsku tradiciju islama. Verovatno je ID imala planove da krene prema Bagdadu. Međutim, posle intervencije zapadnih naftnih kompanija ovi planovi su se promenili. ID se kreće u drugom pravcu – između ostalog, predstavljajući opasnost i po Rusiju.
Većina analitičara se slaže u tome da centar nestabilnosti u Aziji predstavlja Avganistan. A praktični neuspeh Amerikanaca u ovoj zemlji samo navodi talibane da se šire ka severu. U takvoj situaciji se lako može desiti da sklope savez s bliskoistočnim fundamentalistima. Ako se on ostvari, zapaliće se ceo region, smatra Said Gafurov:
Ne treba misliti da će problema imati samo Tadžikistan i Uzbekistan. Islamisti uživaju podršku na ogromnim prostorima Centralne Azije. Verovatnoća da će „Taliban“ naći zajednički jezik s „Islamskom državom“ je vrlo velika. Uveren sam u to da se pregovori već vode. S druge strane, u istom ovom Uzbekistanu se nalazi glavna islamistička snaga „Hizb ut-Tahrir al-Islami“ (Partija islamskog oslobođenja), sa sedištem u Londonu. I Englezi imaju mogućnost da utiču na njeno rukovodstvo. Međutim, u nekim drugim zemljama Centralne Azije ova opasnost je veoma ozbiljna.
Treba reći da je situacija u Centralnoj Aziji vezana za konfiguraciju odnosa između Rusije i SAD. Ovde treba delovati zajedno, bez obzira na sve nesuglasice. Ako islamisti uspeju da zapale vatru džihada u Centralnoj Aziji, vrelina će se osetiti i na evropskom i na američkom kontinentu.
Sergej duz / Glas Rusije
http://www.vaseljenska.com/svet/islamsk ... lnu-aziju/

Vrh

PostPostano: 27 lis 2014, 18:41 

Turci popizdili na Washington Post i lijepe riječi o PKK a ružne o Turskoj. Ovi iz WP ne popuštaju.

http://www.washingtonpost.com/blogs/wor ... ist-is-he/

Vrh

PostPostano: 27 lis 2014, 18:54 

Turski vladini izvori za turske medije.

Citat:
‘Obama to Erdoğan: You are responsible if Kobani falls’
Wednesday 22 October, 2014 Leave a Comment

taraf_corridor_221014Under the headline of “Warning that opened corridor: You are responsible if it falls”, Taraf’s lead article on its front page today claims U.S. President Obama’s phone call on Sunday to President Erdoğan was more than what was reported, resulting in the sudden shift in Turkey’s attitude towards the besieged Syrian town of Kobani.

The opposition daily’s Ankara correspondent, Hüseyin Özay, referring to his trademark anonymous sources, reports that even though the official line given to the news media that Obama’s call was only to inform Turkey the U.S. was about to airdrop arms support to Kurdish fighters, this was not the case.

According to Özay’s sources in the Presidency, the Prime Ministry, the Foreign Minstry, and from the security forces, Obama told Erdoğan Kobani is about to fall under ISIS control, and that weapons and support from Iraqi Kurdish forces should be given as soon as possible.

Özay reports Erdoğan said in response that according to current laws, the PYD* has the status of a terrorist organisation, no different from the PKK, and in the event of Turkey giving support it would be committing a crime. According to the report, Obama recalled Erdoğan’s promises at the recent NATO summit and asked Turkey to give the support it promised in the fight against ISIS. Özay states that Obama warned Erdoğan that if Kobani falls, Turkey would be held responsible. Having been warned, Özay writes that then Turkey gave the green light to arms support and opening a corridor for help to arrive in Kobani.

Vrh

PostPostano: 27 lis 2014, 19:12 

Prije nekoliko dana Erdogan izjavio da su napadi na ISIL samo zbog nafte. Ponijelo ga dobro pa je dosta prolupao. Jer ono što govori misli da mediji neće prenijeti.

Vrh

PostPostano: 27 lis 2014, 21:46 

Schaut so der Islamistische Frieden aus?

https://www.facebook.com/video.php?v=1513452992206684

Dakle tako izgleda islamski mir.

Osetljive osobe neka ne gledaju, nema klanja, ali ima svirepih ubistava vatrenim oružjem.

Vrh

PostPostano: 27 lis 2014, 22:43 

Whiteone je napisao/la:
Schaut so der Islamistische Frieden aus?

https://www.facebook.com/video.php?v=1513452992206684

Dakle tako izgleda islamski mir.

Osetljive osobe neka ne gledaju, nema klanja, ali ima svirepih ubistava vatrenim oružjem.

I onda se ljudi poput korrisnik-a čude što dolazi do križarskih ratova.

Vrh

PostPostano: 27 lis 2014, 23:32 

Sabina Selimović, tinejdžerka koja je otišla u IS: 'Ovdje sam slobodna, imaju kečap i cornflakese' :smijeh
'Hrana ovdje je slična onoj u Austriji iako se uglavnom radi o halal hrani. Možemo dobiti i kečap, Nutellu i kukuruzne pahuljice', napisala je Sabina.

Ubijena heroina Kobanija? Džihadisti tvrde da su joj odrubili glavu!
Rehana je jedna od ratnica koje su postale simbol otpora sirijskoga grada Kobanija
slika

Nakon najnovijih poraza u gradu Kobane IS navodno šalje jednog od svojih najviših zapovjednika čečena Omara al Šišanija da zapovjeda konačnim operacijama osvajanja grada, u tu svrhu izvori također javljaju o okupljanju masovnih pojačanja terorista u njihovom obližnjem uporištu gradu al-Raki. http://rudaw.net/english/middleeast/syria/261020141. Zanimljivo je i da su poraz i enormne gubitke u Kobanu teroristi po prvi put počeli objašnjavati nenaklonošću Alaha te tako čitamo da se sam prorok Muhamed objavio jednom od šefova policije IS-a i kritizirao zanemarivanje noćnih molitvi od strane jihadista. https://twitter.com/ShamBreaking2/st...88143548219392

Iračke snage i kurdski borci napreduju protiv ISIL-a: zauzet grad pokraj Bagdada, napredak Kurda na sjeveru zemlje.

"Huligani protiv salafista" - izbili nemiri u njemačkom gradu Köln, veći broj ozlijeđenih policajaca
slika

Neo-nacistima su se jučer priključili i anti-imigracijski prosvjednici uzvikujući "stranci odlazite". No, kao i na nekim ranijim prosvjedima u organizaciji krajnje desnice, uskoro ih u centru gradu dočekuje nekoliko stotina do nekoliko tisuća (ovisno o izvoru) anti-fašista. Dolazi do konfrontacije između dvije skupine i do uključenja policije. Anti-fašisti organizirali su kontra prosvjed pod sloganom "Rame uz rame protiv rasizma i religijskog ekstremizma".

Vrh

Prikaži postove “stare”:  Redanje  
Započni novu temu Odgovori  [ 8163 post(ov)a ]  Stranica Prethodna  1 ... 79, 80, 81, 82, 83, 84, 85 ... 327  Sljedeća

Vremenska zona: UTC + 01:00 [LJV]

Trenutno korisnika/ca: / i 5 gostiju.

Ne možeš započinjati nove teme.
Ne možeš odgovarati na postove.
Ne možeš uređivati svoje postove.
Ne možeš izbrisati svoje postove.
Ne možeš postati privitke.

Forum(o)Bir: