|
|
Stranica: 25/334.
|
[ 8347 post(ov)a ] |
|
| Autor/ica |
Poruka |
|
joe enter
|
Naslov: Re: Sirija: Politička kriza u Zemlji Postano: 01 lip 2013, 14:50 |
|
|
|
Ratni veterani i kad pobede u ratu u svojoj zemlji i još ako ih država i narod skroz podržava uglavnom su sjebani , a ne ovi koji su ratovali u 3p.m daleko i to još u ime alaha.
_________________ O turčine za nevolju kume A ti vlaše silom pobratime
|
|
| Vrh |
|
 |
|
SDB
|
Naslov: Re: Sirija: Politička kriza u Zemlji Postano: 01 lip 2013, 15:04 |
|
Pridružen/a: 24 vel 2012, 12:46 Postovi: 6569 Lokacija: kašeta brokava
|
_________________ Čast svakome, veresija nikome.
Jutarnji list, 16.11.2012., 8h:
Sudac Meron danas će pročitati konačnu presudu Hrvatskoj dr. Franje Tuđmana.
|
|
| Vrh |
|
 |
|
i_jopet
|
Naslov: Re: Sirija: Politička kriza u Zemlji Postano: 01 lip 2013, 15:19 |
|
|
Robbie MO je napisao/la: Pa točno, ti koji se vrate živi biće žedni krvi. Tako je, a još je problem što im Sirija neće dati pemziju.
|
|
| Vrh |
|
 |
|
Jopa
|
Naslov: Re: Sirija: Politička kriza u Zemlji Postano: 01 lip 2013, 16:07 |
|
|
|
Nisam odavno citao o siriji jer nemam sve linkove koje citam... Kako je stanje - vraca li Sirijska vojska zemlju...
|
|
| Vrh |
|
 |
|
Whiteone
|
Naslov: Re: Sirija: Politička kriza u Zemlji Postano: 01 lip 2013, 19:28 |
|
Pridružen/a: 13 sij 2013, 15:27 Postovi: 1660 Lokacija: Srbija Beograd
|
O Siriji, džihadu i otetom mitropolitu Pavlu – intervju sa pravoslavnim sveštenikom iz Sirije maj 28, 2013  Pročitajte kratki i prepun bola intervju sa pravoslavnim Sirijcem, jeromonahom iz Antiohijske patrijaršije koji je posvećen tragičnom položaju hrišćana u savremenoj Siriji. Doneta je odluka da se ne ukazuje na ime sveštenika, da se ne bi izložio opasnosti ni on sam ni njegovi bližnji. Molite se za našu braću u Siriji da im Gospod pomogne i zaštiti ih od svakog zla, da iz ovog ognja iskušenja izađu još sjajniji i blistaviji. „I ako strada jedan ud, s njim stradaju svi udovi; a ako li se jedan ud proslavlja, s njim se raduju svi udovi.“ (1 Kor. 12:26) - Oče, kažite nam molim Vas o savremenom položaju pravoslavnih hrišćana u Siriji. - Mi trpimo veliki progon od strane muslimana. Sada su u Siriju došli muslimani iz 29 različitih zemalja da učestvuju u džihadu, da vode „sveti rat“. Oni dobijaju mnogo novca iz Saudijske Arabije, Katara i drugih zemalja. Ovi pridošli muslimani u saradnji sa lokalnim sirijskim muslimanima izvode i vojne napade i terorističke napade i druge akte nasilja nad mirnim stanovništvom.  Mudžahedin sa epitrahiljem i krstom iz oskvrnjenog pravoslavnog hrama U okvirima „svetog rata“ koji su objavili oni muče i ubijaju pravoslavne sveštenike – vade im oči, lome kosti, vade im organe kao što je to bilo sa ocem Fadejem al-Hadadom. Otimaju i sveštenike i episkope, i žene hrišćanke i mlade ljude; i niko ne zna gde su ti ljudi i šta se dešava sa njima. Neki su bili oteti pre godinu dana i mi do sada ne znamo ništa o njihovoj sudbini. Nekima su oduzeli domove a nečije kuće su razorene tokom vojnih dejstava. Poslednjih meseci svaki dan nam javljaju nove tragedije. Na primer, juče su oteli celi autobus žena sa decom. Muslimanske vođa direktno prizivaju na ubijanje svepštenika i monaha, lome krstove, ne ostavljaju ništa. Razorili su mnoštvo crkava i manastira, čak je na zgradu naše mitropolije ispaljena raketa. Progoni obuhvataju ne samo pravoslavne, već i hrišćane drugih konfesija. Mnogi hrišćani žive u strahu za svoju decu. Ko ima mogućnosti beži iz zemlje, ali to se pre svega tiče ljudi koji imaju rođake u drugim zemljama i koji imaju dovoljno novca.  „Borci za slobodu“ Sirije Postoja naselja koja su u potpunosti osvojena od muslimana. Tamo upravljaju novi emiri i hrišćani koji nisu uspeli da pobegnu iz tih mesta imaju obavezu da plate džizu – poseban porez za pravo da ostanu hrišćani, dok žemne tamo moraju da pokrivaju lica kao muslimanke. Ako ne budu platili džizu, jednostavno će biti ubijeni. Neće biti dobro ako svi hrišćani napuste Siriju jer će onda Crkva ovde nestati. Međutim, ostajući oni rizikuju svoj život i život svoje dece. Zato se Crkva nalazi u vrlo složenom položaju. Molitva je jedini naš oslonac. Sve je u rukama Božijim. - Kažite nam molim Vas nešto o mitropolitu alepskom Pavlu koga osu oteli pobunjenici – suniti.  Mitropolit Alepski Pavle - Prošlo je već mesec i po dana od kako su oteli Vladiku i mi do sada ne znamo šta se dešava sa njim. Želeli bismo da znamo da li je još živ ali čak ni to ne možemo. Vladika Pavle je moj duhovni otac, već ima 22 godine kako se ispovedam kod njega.- to je zaista Božiji čovek, pun ljubavi prema Bogu, čovek koji živi za Crkvu. On je jedan od vodećih duhovnika Antihijske Pravoslavne Crkve. vladika je primio monaštvo na Svetoj Gori i tamo se podvizavao. Ali i kasnije kada je izabran i hirotonisan za episkopa, uopšte nije ostavio svoja monaška pravila. On svake noći čita svoje molitveno pravilo, ustaje rano i uopšte, u svemu čuva monaški način života. Vladika je osnovao monaško bratstvo, nas je dvadeset, jedan iz našeg bratstva je sada mitrolit u Argentini. Takođe je Vladika podigao i ženski manastir, gde ima oko dvadeset sestara, a sem toga ima više od 1500 duhovne dece po celom svetu. Mitropolit Pavle je jako skroman čovek, koji malo govori i pritom samo ono što je zaista potrebno. Za mene je on obrazac episkopa i monaha. Vladika nikada nije ulazio u pitanja politike, uvek se bavio jedino duhovnim životom, učio molitvi. Ne mnogo pre njegove otmice mi smo zajedno išli po gradu. Ja sam ga pitao: „Starče, zašto idete peške? Opasno, mnogi su već oteti“. On mi je odgovorio: „Mučeništvo je jedinstveni nepogrešivi put“. Ja sada ne znam šta je sa njim, da li je već postao mučenik. Ne znamo koga da pitamo, gde da se obratimo, šta da radimo. - Kako, po Vašem mišljenju, mogu na dalje da se razvijaju događaji u Siriji? - Teško je bilo šta pretpostaviti, jer u ovom sukobu postoji jako mnogo strana, ovo nije klasičan rat između dve strane. Međutim, mogu reći jedno: da nije bilo podrške iz Rusije, mi bismo već odavno izgubili Siriju. Jedino što sada mogu da učine sirijski hrišćani je da se mole. Nije važno to ko će umreti ranije a ko kasnije, već to gde će naše duše otići. Sada je smrt bliska svakome. Na primer, nedavno smo išli ulicom i moj vodič je želeo da skrene u jednu uličicu ali sam mu ja u poslednjem trenutku rekao: „Hajde da skrenemo u sledeću“. Tek što smo krenuli dalje, u toj uličici u koju smo malopre razmišljali da uđemo eksplodirala je bomba. Gospod nas štiti i doći će dan kada će On pitati one koji sada ubijaju, kolju i pljačkaju. - U Rusiji su sakupljali priloge i humanitarnu pomoć za postradale ljude u Siriji. Da li mi još nekako možemo pomoći pravoslavnim Sirijcima? - Možda ako bi na neko vreme primili nekoga od žena i dece koji se nalaze u opasnosti. U stvarnosti hrišćani ne žele da napuste svoje domove i zavičaj, ali je prosto neophodno da se to učini radi spasenja ljudi. Međutim, najvažnije je da se molite za nas! Intervju uradio Đakon Georgije Maksimov
|
|
| Vrh |
|
 |
|
kelvin
|
Naslov: Re: Sirija: Politička kriza u Zemlji Postano: 01 lip 2013, 20:05 |
|
|
|
Strasno je sto se desava krscanima u Siriji,cini mi se da jako dugo nije jedna krscanska zajednica bila pod takvim pritiskom da prakticki nestanu i budu zbrisani iz svoje zemlje kao sto je slucaj sa sirijskim krscanima
|
|
| Vrh |
|
 |
|
doc
|
Naslov: Re: Sirija: Politička kriza u Zemlji Postano: 01 lip 2013, 20:46 |
|
|
|
Irački kršćani su već nestali.
_________________ Do godine u Herceg Bosni.
|
|
| Vrh |
|
 |
|
kelvin
|
Naslov: Re: Sirija: Politička kriza u Zemlji Postano: 01 lip 2013, 20:54 |
|
|
doc je napisao/la: Irački kršćani su već nestali. Da,njih sam se sjetio nakon sto sam napisao,ali mislim da je ovo jos gore sto se sad desava Ne sjecam se da se njih bas toliko teroriziralo,a i opstali su na onim svojim planinama iznad Mosula Jer ovo sto se desava krscanima u Siriji je brutalno,nazalost i gore nego u Iraku
|
|
| Vrh |
|
 |
|
Jopa
|
Naslov: Re: Sirija: Politička kriza u Zemlji Postano: 01 lip 2013, 21:30 |
|
|
|
Sve krscanske zajednice u Siriji su ugrozene ali EU suti sto je dokaz da ih ne zanimaju... Odavno je EU promjenila svoju kulturu i tradiciju...
|
|
| Vrh |
|
 |
|
Sokolski Echo 419
|
Naslov: Re: Sirija: Politička kriza u Zemlji Postano: 02 lip 2013, 14:38 |
|
|
|
Biti će izbrisani ako se ne sakupe dragovoljci koji će se uključiti u rat na njihovoj strani da ih zaštite.
|
|
| Vrh |
|
 |
|
Robbie MO
|
Naslov: Re: Sirija: Politička kriza u Zemlji Postano: 02 lip 2013, 15:21 |
|
Pridružen/a: 03 svi 2009, 10:29 Postovi: 90400 Lokacija: Institut za razna i ostala pitanja
|
Citat: Battle of al-Qusayr
Fifteenth day
The Syrian Air Force launched six air raids against rebel-held parts of the town, according to activists. The International Red Cross asked for a cease-fire to allow for the evacuation of wounded and civilians. If possible, to also allow aid in for the civilians who remained behind. A number of UN agencies also expressed concern about the civilians in the town. UN High Commissioner for Human Rights Navi Pillay stated there was "an urgent need of immediate evacuation for emergency medical treatment". The UN Security Council debated a draft motion that mentioned "grave concern about the situation in Qusayr...[and] the impact on civilians of the ongoing fighting". Russia vetoed the motion on the basis that the UN Security Council "did not speak out when the rebels seized the town in 2012".[115][116] [117][118] The UN believes that 1,500 wounded needed immediate emergency evacuation.[119] Meanwhile, more government reinforcements were reportedly continuing to flow towards their lines.[120]
_________________ Bošnjaci su primali 30 godina ogromnu političku pomoć, da ne liče na potpuni kurac.
Pomoć je presahla nažalost.
|
|
| Vrh |
|
 |
|
Sokolski Echo 419
|
Naslov: Re: Sirija: Politička kriza u Zemlji Postano: 02 lip 2013, 16:16 |
|
|
|
A od ovih 1500 ranjenih negdje više od polovice ''nevini'' ekstremisti
|
|
| Vrh |
|
 |
|
TG-B.B.B
|
Naslov: Re: Sirija: Politička kriza u Zemlji Postano: 02 lip 2013, 16:41 |
|
Pridružen/a: 18 kol 2009, 10:00 Postovi: 1703 Lokacija: ...................
|
|
Nisu Irački krščani skroz nestali, ima ih dosta u kurdskom dijelu Iraka i kao što je već netko rekao u planinama oko grada Mosula, što se tiče krščana u Siriji njihov položaj je trenutno jako nesiguran ali treba napomenuti da je najveći dio krščana u Siriji živio u Damasku(centar grada pogotovo, u starom dijelu damaska ima ih 100 000), Allepu(sve krščanske četvrti su pod kontrolom krščanskih milicija i sirijske vojske) Homs i okolica( u gradu su krščani skroz izbjegli jer su im četvrti doslovno sravnute sa zemljom ali postoji jedan dio oko homsa koji sirijci zovu dolinom krščana i to je prostor isto pod kontrolom vojske i krščanskih milicijija) e na kraju Latakia( grad u kojem krščani i alewiti ćine 70% stanovništva i koji je okružen alewitskim i krščanskim selima i pod potpunom je kontrolom Sirijske vojske). Sudbina krščana Sirije ovisi o Assadovu ostanku na vlasti, trenutna situacija je teška ali ne i beznadna...sva krščanska područja su pod kontrolom vojske i krščanskih milicija
_________________ Cuius regio, eius religio
|
|
| Vrh |
|
 |
|
Sokolski Echo 419
|
Naslov: Re: Sirija: Politička kriza u Zemlji Postano: 02 lip 2013, 16:56 |
|
|
|
A da bi tako i ostalo treba će prvo blagoslov velikih sila, a drugo i samu potporu izvana u vidu dragovoljaca, oružja, streljiva, opreme i ostalih potrepština.
|
|
| Vrh |
|
 |
|
Metemma
|
Naslov: Re: Sirija: Politička kriza u Zemlji Postano: 02 lip 2013, 17:26 |
|
|
|
Bilo bi lijepo pitati recimo francuski NF ili neke slične stranke da im pomognu...
_________________ + Gledaj orle od miline, Gračanicu kraj Prištine... +
|
|
| Vrh |
|
 |
|
Robbie MO
|
Naslov: Re: Sirija: Politička kriza u Zemlji Postano: 02 lip 2013, 17:56 |
|
Pridružen/a: 03 svi 2009, 10:29 Postovi: 90400 Lokacija: Institut za razna i ostala pitanja
|
|
Ajmo oklade kada će pasti Al Qusayr.
Ja kažem 9. lipnja.
Potpuno su okruženi sada. Dotok hrane (i vode?) su prekinuti. Nadam se da im je Assad zavrnuo vodu. U toj polupustinji i još sada u ljeto ne može se izdržati vez vode dugo.
_________________ Bošnjaci su primali 30 godina ogromnu političku pomoć, da ne liče na potpuni kurac.
Pomoć je presahla nažalost.
|
|
| Vrh |
|
 |
|
Anduril
|
Naslov: Re: Sirija: Politička kriza u Zemlji Postano: 02 lip 2013, 18:10 |
|
|
Ibar je napisao/la: u Turskoj , Arabiji i Izraaelu kršćani su u komi.
Izrael jos mozda kolko tolko im je ok tamo . al i nije bas ti znas bolje
u siriji im je dobro i libanonu a u iranu ok vjerujem bolje neg u izraelu u nekim stvarima al opet izrael je demokracija zapadnjackog tipa pa im je u nekim sigurno bolje tamo Koliko kršćani imaju postotka u Libanonu? Mislim da su dobro zastupljeni 
_________________ From the ashes a fire shall be woken A light from the shadows shall spring Renewed shall be blade that was broken The crownless again shall be the king
|
|
| Vrh |
|
 |
|
Zadar1993
|
Naslov: Re: Sirija: Politička kriza u Zemlji Postano: 02 lip 2013, 18:12 |
|
Pridružen/a: 21 kol 2011, 15:34 Postovi: 15238 Lokacija: Misao svijeta
|
|
Tuneli su najveci problem. Da njih nema vec bi grad pao. Kad ociste sve tunelske prolaze a to bi moglo potrajati.
_________________ Te kad mi jednom s dušom po svemiru se krene, Zaorit ću ko grom: O, gledajte ju divnu, vi zvijezde udivljene, To moj je, moj je dom!
|
|
| Vrh |
|
 |
|
joe enter
|
Naslov: Re: Sirija: Politička kriza u Zemlji Postano: 02 lip 2013, 18:31 |
|
|
Pravoslavci i katolici ako već toliko žalite za hrišćanima u Siriji mislm da je vreme da uzmete puške i odbranite ih islamista. Ugledajte se na Bošnjake , oni ne brane svoju veru i svoju islamsku sabraću po interentu već to rade konkretno svojim životom i tvrdom verom. Možete zajedno sa njima da putujete do Sirije(jeftinije je) a onda se lepo tamo razdvojte. 
|
|
| Vrh |
|
 |
|
Zadar1993
|
Naslov: Re: Sirija: Politička kriza u Zemlji Postano: 02 lip 2013, 18:43 |
|
|
Zasto ti ne bi isao braniti sekularnu drzavu od teokratske? Mozda ce krscani biti protjerani ali i tvoji iideali ce biti porazeni  .
_________________ Te kad mi jednom s dušom po svemiru se krene, Zaorit ću ko grom: O, gledajte ju divnu, vi zvijezde udivljene, To moj je, moj je dom!
|
|
| Vrh |
|
 |
|
Metemma
|
Naslov: Re: Sirija: Politička kriza u Zemlji Postano: 02 lip 2013, 18:45 |
|
|
joe enter je napisao/la: Pravoslavci i katolici ako već toliko žalite za hrišćanima u Siriji mislm da je vreme da uzmete puške i odbranite ih islamista. Ugledajte se na Bošnjake , oni ne brane svoju veru i svoju islamsku sabraću po interentu već to rade konkretno svojim životom i tvrdom verom. Možete zajedno sa njima da putujete do Sirije(jeftinije je) a onda se lepo tamo razdvojte.  Stvarno je potrebno biti dobar psihopatski komad govneta i sprdati se s ljudima koje uništavaju kao insekte.
|
|
| Vrh |
|
 |
|
Zadar1993
|
Naslov: Re: Sirija: Politička kriza u Zemlji Postano: 02 lip 2013, 18:49 |
|
|
Nihil novum Met . Humanizam ateizma dokazan na djelu i rijecima ha - ja  .
|
|
| Vrh |
|
 |
|
joe enter
|
Naslov: Re: Sirija: Politička kriza u Zemlji Postano: 02 lip 2013, 19:00 |
|
|
Metemma je napisao/la: joe enter je napisao/la: Pravoslavci i katolici ako već toliko žalite za hrišćanima u Siriji mislm da je vreme da uzmete puške i odbranite ih islamista. Ugledajte se na Bošnjake , oni ne brane svoju veru i svoju islamsku sabraću po interentu već to rade konkretno svojim životom i tvrdom verom. Možete zajedno sa njima da putujete do Sirije(jeftinije je) a onda se lepo tamo razdvojte.  Stvarno je potrebno biti dobar psihopatski komad govneta i sprdati se s ljudima koje uništavaju kao insekte. Što lažeš ovako jadno i bedno i pokušavaš da mi zalepiš etiketu?! Ja ništa nisam rekao loše o hrišćanima u Siriji niti sam se sa njima sprdao , ako jesam onda mi navedi taj detalj u mom postu. Daj navedi?! , evo tu ti je post i tačno odredi gde se ja sprdam sa hrišćanima i njihovom mukom?!
|
|
| Vrh |
|
 |
|
Metemma
|
Naslov: Re: Sirija: Politička kriza u Zemlji Postano: 02 lip 2013, 19:01 |
|
|
|
"Ako već toliko žalite... "... pa da, ono, što da žalimo, ljude samo istrebljuju ko bubašvabe...
|
|
| Vrh |
|
 |
|
kelvin
|
Naslov: Re: Sirija: Politička kriza u Zemlji Postano: 02 lip 2013, 19:09 |
|
|
Anduril je napisao/la: Ibar je napisao/la: u Turskoj , Arabiji i Izraaelu kršćani su u komi.
Izrael jos mozda kolko tolko im je ok tamo . al i nije bas ti znas bolje
u siriji im je dobro i libanonu a u iranu ok vjerujem bolje neg u izraelu u nekim stvarima al opet izrael je demokracija zapadnjackog tipa pa im je u nekim sigurno bolje tamo Koliko kršćani imaju postotka u Libanonu? Mislim da su dobro zastupljeni  Oko 35-40% a u parlamentu su jednako zastupljeni kao i muslimani
|
|
| Vrh |
|
 |
Online |
Trenutno korisnika/ca: / i 61 gostiju. |
|
Ne možeš započinjati nove teme. Ne možeš odgovarati na postove. Ne možeš uređivati svoje postove. Ne možeš izbrisati svoje postove. Ne možeš postati privitke.
|
|
|