HercegBosna.org

HercegBosna.org

Forum Hrvata BiH

Sada je: 24 sij 2025, 00:26.

Vremenska zona: UTC + 01:00 [LJV]

Započni novu temu Odgovori  [ 5025 post(ov)a ] 
Stranica Prethodna  1 ... 122, 123, 124, 125, 126, 127, 128 ... 201  Sljedeća
Autor/ica Poruka
 Naslov: Re: Rusija
PostPostano: 15 srp 2020, 20:49 

Istin,

a šta ti misliš, zašto Rusi štancaju tolike ledolomce?

I da li znaš koliko brzo se menja klima? Neki dan 38 stepeni u Sibiru:

https://www.b92.net/info/vesti/index.php?yyyy=2020&mm=06&dd=22&nav_category=78&nav_id=1699015

Rusija i Kina zajedno mogu da garantuju svima bezbednost i prolaz saobraćaja...

Uostalom, kad Kinezi naprave "Put svile" (put + železnica), Murmansk će možda postati glavna luka u Evropi...

Gore nema ko da bude Pirat - jedino Vikinzi ako polude ali s obzirom da su kastrirani - teško... možda Eskimi i Samojedi? :zubati

Vrh

PostPostano: 15 srp 2020, 20:59 

Grade ih za svoje potrebe.
Naravno da gori nema tko biti pirat, kad nema pomorskog prometa niti će ga biti.
Rusija i Kina su geostrateški suprostavljene zemlje.

Vrh

PostPostano: 15 srp 2020, 21:08 

Ma to je pizdin dim prema geostrateškoj sili Rijeka.

Vi imate Brozov ledolomac "Galeb" i izlaz iz luke na sve 4 morske strane svijeta.

Vrh

PostPostano: 15 srp 2020, 21:09 

Citat:

Šangajska organizacija za saradnju.

Ovaj nije "etnički Hrvat" 80%, ali nema veze. :laugh

Zna se ko organski ne podnosi Ruse i kome je jedina životna nada Amerika.

Vrh

PostPostano: 15 srp 2020, 21:16 

Nbgd88 je napisao/la:
Citat:

Sibir ima prirodne resurse, svega nekoliko milijuna Rusa, a s druge strane je milijardu i pol Kineza.
Bit će tu problema u budućnosti.

Vrh

PostPostano: 15 srp 2020, 21:19 

Nbgd88 je napisao/la:
Citat:

Životna nada većine Srba je Njemačka i Austrija. Ne znam nijednog da je migrirao u Rusiju.
A pogotovo neće biti nakon ove krize, kad "one product economy" potone još dublje.

Vrh

PostPostano: 15 srp 2020, 21:31 

Istin je napisao/la:

A koje su to potrebe zbog kojih Rusija ima 40 komada a gradi još 11?

U Sibiru veća temperatura nego na crnogorskom primorju a ti pričaš o neprolaznosti i glečerima...

Jeste, Kinezi su retardirani pa da se kače sa vojskom koja ima najviše nuklearki na svetu... :001_rolleyes

Jedini koji bi mogli da budu Pirati gore su - Hrvati! Ovaj vaš forumaš Frey se hvalio kako bi HM lako potopila celu žabarsku flotu sa sve NA nekakvim torpednim čamčićima domaće izrade... takva pomorska sila bi harala Severnim prolazom...

Finci će se ujedati za guzicu od muke kad SP proradi punom parom a i kad krene eksploatacija Severnog pola - Staljin im je nudio razmenu teritorija pri kome bi imali izlaz na Severno more a oni odbili... :smajl049

Vrh

PostPostano: 15 srp 2020, 21:33 

Istin je napisao/la:
Nbgd88 je napisao/la:

Većina Europljana i Amerikanaca ne voli Rusiju.
Mislim na rusku politiku koja je neprijateljska prema EU i NATO-u.
A i prema vlastitim građanima, što bi ih moglo koštati u budućnosti.

Ahaa, pa tako reci. Zato se gomilaju baze, vojske i raketni sistemi okolo-naokolo Rusije. Treba osloboditi taj napaćeni narod i uvesti im demokratiju.

Većina evropskih i američkih političara, eventualno, po naredbi i planu svojih elitnih gospodara. Ali i to se menja, bar u Evropi. Samosvesni i suvereni NARODI su već druga priča. Grmi seva, vreme se menja. Samo lagano. :thumbup1

Pitao bih te sad šta misliš o srpskoj braći Ciganima, ali da ne idemo u off. :zubati

Vrh

PostPostano: 15 srp 2020, 21:37 

Nisam ja neki fan Rusa... ali generalno, Rusi su se muški postavili u unutarnjoj i u vanjskoj politici... tako i zapad mora.

Jedino ne znam šta je ovo s Ajom Sofijom, kažu Rusi da je to unutarnje pitanje Turske i da se nitko ne treba miješat. Valjda spremaju neki suptilni reciprocitet prema muslimanima u Rusiji... ako ne, strašno da se ni Rusi neće suprotstavit toj bandi dolje.

Vrh

PostPostano: 15 srp 2020, 21:42 

ikmandvaradtist je napisao/la:
Istin je napisao/la:

U Sibiru veća temperatura nego na crnogorskom primorju a ti pričaš o neprolaznosti i glečerima...

Jeste, Kinezi su retardirani pa da se kače sa vojskom koja ima najviše nuklearki na svetu... :001_rolleyes

Jedini koji bi mogli da budu Pirati gore su - Hrvati! Ovaj vaš forumaš Frey se hvalio kako bi HM lako potopila celu žabarsku flotu sa sve NA nekakvim torpednim čamčićima domaće izrade... takva pomorska sila bi harala Severnim prolazom...

Finci će se ujedati za guzicu od muke kad SP proradi punom parom a i kad krene eksploatacija Severnog pola - Staljin im je nudio razmenu teritorija pri kome bi imali izlaz na Severno more a oni odbili... :smajl049

"SP" neće proraditi, imaš na linku detaljnu analizu zašto, da ruta je neplovna zbog leda (a tu su i česte oluje slične uraganima, samo daleko češće), moguće je ploviti manji dio godine manjim brodovima (ništa mega kontenjeraši i VLCC tankeri) uz pomoću ledolomaca i cijele popratne logistike što je a) neisplatljivo b) opasno, niti ijedna ozbiljna kompanija razmatra tu rutu. Cijela priča je na nivou znanstvene fantastike i ne mogu vjerovati o čemu se uopće raspravlja, zadnju stranicu bi trebalo premjestiti sa podforuma "Rusija" na podforum "znanstvena fantastika" "alternativa" "magija i mistika" ako isti postoji.
Ajmo malo ozbiljno ovdje pisati o Rusiji, kako opet pada cijena nafte, kakvo siromaštvo i neimaština gori vlada, kako su opet prosvjedi i slično, znaš, realne stvari.

Vrh

PostPostano: 15 srp 2020, 21:45 

Nbgd88 je napisao/la:
Istin je napisao/la:

A i prema vlastitim građanima, što bi ih moglo koštati u budućnosti.

Ahaa, pa tako reci. Zato se gomilaju baze, vojske i raketni sistemi okolo-naokolo Rusije. Treba osloboditi taj napaćeni narod i uvesti im demokratiju.

Većina evropskih i američkih političara, eventualno, po naredbi i planu svojih elitnih gospodara. Ali i to se menja, bar u Evropi. Samosvesni i suvereni NARODI su već druga priča. Grmi seva, vreme se menja. Samo lagano. :thumbup1

Pitao bih te sad šta misliš o srpskoj braći Ciganima, ali da ne idemo u off. :zubati

Životna nada većine Srba je Njemačka i Austrija. Ne znam nijednog da je migrirao u Rusiju.
A pogotovo neće biti nakon ove krize, kad "one product economy" potone još dublje.
Vrijeme se mijenja na štetu Putina i onih koji su mu odani.

Vrh

PostPostano: 15 srp 2020, 21:47 

Purger111 je napisao/la:
Nisam ja neki fan Rusa... ali generalno, Rusi su se muški postavili u unutarnjoj i u vanjskoj politici... tako i zapad mora.

Jedino ne znam šta je ovo s Ajom Sofijom, kažu Rusi da je to unutarnje pitanje Turske i da se nitko ne treba miješat. Valjda spremaju neki suptilni reciprocitet prema muslimanima u Rusiji... ako ne, strašno da se ni Rusi neće suprotstavit toj bandi dolje.

Rusija je prepustila bazu pravoslavlja Aju Sofiju islamistima.
Izgleda da ipak nemaju tolika muda, ili da ih nije briga za pravoslavnu braću. Ili je i jedno i drugo.
Lider pravoslavnog svijeta je carigradska patrijarhija a ne moskovska.

Vrh

PostPostano: 15 srp 2020, 21:51 

Istin je napisao/la:

Pa naravno. Mislili su da će se nakon raspada SSSR i Rusija raspasti i svesti na Moskvu i okolinu, a i da će tako svedenom vladati oni preko svojih marioneta. A onda lagano pokoriti cijeli svijet i od njega napraviti svoju megakoloniju. Međutim, kurca graha. Hladan tuš. I kako da je vole, pitam se ja :D

Vrh

PostPostano: 15 srp 2020, 21:56 

Agathonikos je napisao/la:
Istin je napisao/la:

Pa naravno. Mislili su da će se nakon raspada SSSR i Rusija raspasti i svesti na Moskvu i okolinu, a i da će tako svedenom vladati oni preko svojih marioneta. A onda lagano pokoriti cijeli svijet i od njega napraviti svoju megakoloniju. Međutim, kurca graha. Hladan tuš. I kako da je vole, pitam se ja :D

Da, kad ne znaš ništa onda izmisli teoriju zavjere o "muh evil west" imperijalistima i ljudima gušterima. Zaboravio si i 5G. I cioniste.
Nego, ajdemo malo na ozbiljne teme.
Planirate li arbajt u Njemačku kad otvore granice (kao i većina vaših sunarodnjaka) ili u Rusiju (kao nitko od vaših sunarodnjaka)?

Vrh

PostPostano: 15 srp 2020, 22:01 

Istin je napisao/la:
Purger111 je napisao/la:

Izgleda da ipak nemaju tolika muda, ili da ih nije briga za pravoslavnu braću. Ili je i jedno i drugo.

Ni Vartolomej ni Kiril, već Isus Hristos.

Vrh

PostPostano: 15 srp 2020, 22:03 

Tipični jednodimenzionalac Čim napišeš nešto što nije po njegovom ukusu, odmah pomene guštere, iluminate i 12G.
I kao s takvima raspravljati o bilo čemu. Idi begaj.

Vrh

PostPostano: 15 srp 2020, 22:04 

Istin je napisao/la:
Nbgd88 je napisao/la:

Vrijeme se mijenja na štetu Putina i onih koji su mu odani.

Ti svakako ne znaš nijednog, tek ćeš imati priliku da upoznaš. Samo budi na tačnoj poziciji u datom trenutku. :zubati

Putin, Jeljcin, Raspućin... Nama svejedno. Ti se svakako treseš, spada ti ljuska jajeta sa glave svako malo. :laugh

Vrh

PostPostano: 15 srp 2020, 22:11 

podrinje je napisao/la:
Istin je napisao/la:

Ni Vartolomej ni Kiril, već Isus Hristos.

Turcima je ovo samo prvi korak, bit će još provokacija... sve dok im Rusi ne zapjevaju onu vašu "Nad Istanbulom sviće sudnja zora, s Turcima se ratovati mora".

Vrh

PostPostano: 15 srp 2020, 22:12 

Istin je napisao/la:

Lider carigradska patrijarhija sa 100 vjernika? :sega

Vrh

PostPostano: 15 srp 2020, 22:21 

Istin je napisao/la:
Također zašto bi ijedan Hrvat želio propast Sueza, zar nam ne bi trebao biti nacionalni interes preoteti dio prometa koji ide od Sueza prema Srednjoj Europi tako da ide preko Hrvatske (Rijeke)?
Baš se neka čudna ekipa skuplja na ovoj temi.

Problem Rijeke je zato što se nalazi u prostoru Dunavskog crnomorskog sliva, rijeke koje prolaze ovim zemljama istočne europe se slijevaju u crno more. Velike zapadne zemlje poput zemalja Beneluxa, Francuske i Njemačke su zemlje rijeka atlantskog sliva i njihove velike rijeke oko kojih se nalaze veliki gradovi i industrijska područja se uljevaju u atlantik.
Dakle mi smo na krivoj strani Alpa i nikada ti Rijeka neće oteti promet Hamburgu ili Roterdamu zato što je to predaleko.
Lakše ti je velikim kontejnerašem prvo poslati do Njemačke pa onda rajnom uzvodno dokle treba.
Kako ćeš ti od Rijeke transporati dobara do Njemačke? Nećeš nikako... previše košta...
Mi možemo pucati kao luka za zemlje srednje i istočne europe kojima je transport brodom bliži preko rijeke.
To su Slovenija, Austrija, Bavarska, Češka, Slovačka, zapadna Ukrajina, zapad Rumunjske, BiH.
Ostalo ti uzimaju ili Grci u pireju ili Talijani ili druge zapadno europske zemlje.
To je ipak respektabilni bazen od 50-70 miliona ljudi i možemo uz dosta truda napraviti ozbiljnu luku.

Dakle kad se otope polarne kape i kad sjeverna ruta postane prohodna 12 mjeseci godišnje nama se apsolutno ništa promijeniti neće.
Onaj tko je slao robu za zapadnu Europu sada će je slati preko sjevera do Rotterdama ili Hamburga a tko je šalje za balakan ili centralnu europu opet će je slati preko luke Rijeka ili Trst ili Koper neovisno ide li preko sueza ili sjevernom rutom.

Apartmanđije, uhljebi i kradeze = grobari Hrvata

Vrh

PostPostano: 15 srp 2020, 22:26 

Nema taj pojma. Da ima, vjerovatno bi znao da carigradski patrijarh nije nikakav lider u pravoslavnom svijetu niti pravoslavni papa, već tek jedan od patrijarha koji pak često pogrešno shvata nekadašnji značaj Carigrada u pravoslavnom svijetu, pa bezuspješno pokušava sebe isturiti u prvi plan, po cijenu sukoba sa ostalim kanonskim crkvama.

Vrh

PostPostano: 15 srp 2020, 22:29 

ikmandvaradtist je napisao/la:
Istin je napisao/la:

Kad me već prozivaš pročitaj prvo temu gdje sam ja rasparvljao s karmelom. Inaće poznati moreplovac koji mora nikada nije vidio se našao raspravljati s Hrvatom oko mora i mornarice. Kao da se ja prepirem s Max Plankom ili Richardom Feynmannom ili Einsteinom oko Fizike.
Naše topovnjače jesu stare i sam koncept topovnjača je pomalo pred krajem svog životnog vijeka ali rakete kojima su one opremljene su vrhunske i izazito su ubojite. Talijani bi ukoliko bi pokušali zauzeti našu obalu morali prvo ovladati otocima i našim teritorijalnim morem a mi bi ih čekali na jednom od 1244 Hrvatska otoka dobro sakriveni... čak i kad ne bi imali te topovnjače našim obalnim bitnicama bi ih izmasakrirali u prolazu između otoka i kopna. Sve sam bio lijepo objasnio 10 puta i stvarno mi se ne da ponavljati ali vidim da si se zalijepio za tu moju izjavu...

Apartmanđije, uhljebi i kradeze = grobari Hrvata

Vrh

PostPostano: 15 srp 2020, 22:32 

Da se EU raspadne, Hrvatska bi morala instalirati topove po otocima. :zubati

IIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIoooooooooooooooooooooooooooooooooooooooo

Vrh

PostPostano: 15 srp 2020, 22:33 

https://en.m.wikipedia.org/wiki/Interna ... t_Corridor

Citat:
Vodeće zemlje ŠOS spremaju gigantske projekte koji će potpuno izmeniti ustrojstvo globalne pomorske trgovine

Rusija, Indija i Iran planiraju da pokrenu međunarodni transportni koridor „Sever-jug“, dug 7,2 hiljade kilometara, što će biti jeftinija i kraća alternativa Sueckom kanalu. To će dovesti do ozbiljnog procesa integracije između zemalja, a ekonomijama tih zemalja daće novi impuls u razvoju, jačajući njihovu geopolitičku ulogu u svetu.

Prema oceni politikologa, projekat može i da neutrališe posledice sankcija protiv Rusije i Irana, koje nameću zapadne zemlje, na čelu sa SAD.

Eksperti ocenjuju da su mogućnosti i potencijali tog koridora veoma veliki. To su milijarde dolara.

„Takvi projekti izazvani su diktatom vremena — mnoge zemlje traže nove pravce za transport svoje robe. Transport indijske robe preko Irana i Rusije ka Evropi značajno će skratiti put, a planirano je da se preko tog koridora isporuči do 30 miliona tona robe godišnje. To su prilično značajne količine i omogućiće tranzitnim zemljama da zarade, a smanjiće troškove Indiji koja aktivno ulazi na svetska tržišta“, kaže za Sputnjik politikolog Igor Šatrov.

Ekspert ocenjuje da je intenziviranju pregovara doprinelo učešće Rusije i Indije u Šangajskoj organizaciji za saradnju (ŠOS), gde je Iran posmatrač, ali istovremeno upozorava i da bi u celu priču mogle da se umešaju SAD, koje će pokušati da pokvare dogovore oko pokretanja transportnog koridora „Sever-jug“.

„Ta pregovaračka platforma (ŠOS) je omogućila ne samo da se razgovara o bezbednosnim pitanjima, već i o ekonomskoj saradnji. Svi imaju koristi od implementacije takvih projekata. Međutim, postoje i politički protivnici ove priče. S obzirom na to da je Iran aktivno uključen, mislim da će SAD pojačati pritisak na Indiju i da će na sve načine pokušati da odgovore Delhi od tog projekta. Ali, mi vidimo da Indija vodi spoljnu politiku u više pravaca i najverovatnije da će se izboriti sa tim pritiskom“, rekao je Šatrov.

Prema njegovom mišljenju, želja indijske strane je da se projekat realizuje što je moguće pre, a transportni koridor bi mogao da počne da funkcioniše već iduće godine.

„Za njegovu realizaciju potrebno je samo uskladiti logističke procese. Praktično nema šta da se gradi, rade postojeće luke, železnički i putni pravci, a u slučaju da se pojavi potreba za povećanjem obima to će se u hodu rešavati investicionim projektima. Pokretanje ovog projekta već 2019. godine je sasvim realno. Probne isporuke su već obavljene i sada je potrebna samo politička volja. Treba samo pljesnuti rukama i posao može da počne“, istakao je Šatrov.

U novom projektu će biti iskorišćen i železnički i vodeni transport. Roba će ići iz Indije u iranski grad Bender Abas na obali Persijskog zaliva, zatim u Bender Enzelu na obali Kaspijskog mora odakle će ići morem u Astrahan, a zatim železnicom u Evropu.

Koridor će postati jeftiniji i alternativa Sueckom kanalu: vreme i cena prevoza će se smanjiti za 30-40 odsto. Na primer, ako se uporedi sa Sueckim kanalom, roba iz Mumbaja u Moskvu, koridorom „Sever-jug“ stići će 20 dana brže. Osim toga, planira se da će godišnje novim putem prolaziti 20-30 miliona tona robe.

Takse od prolaza brodova preko kanala čine značajan deo budžeta Egipta. Egipat trenutno godišnje ubira oko 5,5 milijarde dolara, ali se očekuje da bi za desetak godina to trebalo da bude preko 13 milijardi.

Za Rusiju zajednički projekat sa Indijom i Iranom nije jedini u kom planira da predstavi alternativu Sueckom kanalu. Moskva i Peking se nadaju da bi vremenom Severni morski put, između Evropskog dela Rusije i Dalekog istoka, mogao da postane dobra alternativa kanalu.

Ova transportna arterija je posebno privlačna sada, kada se arktički led topi i stvara koridore pogodne za plovidbu tankera.

Kroz Suecki kanal putovanje broda iz Južne Koreje u Nemačku traje 34 dana, a duž arktičke rute — 23 dana. To bi uštedelo vreme i smanjilo rashode na gorivo brodova koji prevoze robu između Evrope i Azije.

Ruska alternativa je zapravo najkraći put između luka zemalja zapadne Evrope, Rusije, Dalekog istoka i jugoistočne Azije. Rastojanje od Murmanska do japanske luke Jokohama preko Sueckog kanala iznosi skoro 13 hiljada nautičkih milja, a preko Severnog morskog puta svega 5.770. Uz to, ruski plovidbeni koridor nema problem sa piratima.

Prošle godine je ovom rutom prevezeno 10,7 miliona tona, a ruske vlasti planiraju da u narednih 10-12 godina povećaju teretni saobraćaj preko Severnog morskog puta do 80 miliona tona.

Danas je Kina, posle Rusije, zemlja koja najaktivnije koristi taj put.

Zanimljivo je i da je u Egiptu, u blizini Sueckog kanala, istočno od lučkog grada Port Saida, počela izgradnja ruske industrijske zone, a ukupni obim investicija procenjuje se na sedam milijardi dolara. Prema projektu, ta posebna zona podrazumevaće poreske olakšice za ruske kompanije u Egiptu. Površina zone je dve hiljade hektara, a na njenoj teritoriji će raditi kompanije iz različitih grana: automobilske industrije, petrohemije, energetike, medicine i građevinskih materijala. U planu je i izgradnja luke u okviru ruske industrije zone.

Russian Railways has stopped its infrastructure activities in Iran. It made this announcement today, 2 April. Its subsidiary RZD International was working on the electrification of the vital Garmsar – Inche Bourun railway line. This work has been ceased, and the company’s office in Tehran is being closed.
https://www.railfreight.com/beltandroad ... ject-iran/

Ne znam tačno koji je dalji plan. Korona jbg. Dovodi se u pitanje i "put svile".

Zeznuto, na ruti postoji mnogo sluga (naravno, konstruisane terorističke ćelije itd) kojima upravljaju đavolji isprdci i mogu da ih aktiviraju na jedan mig. :zubati

Pa imamo razne "proteste" i puškaranja, od Indije do Azerbejdžana itd itd itd.

Vrh

PostPostano: 15 srp 2020, 22:43 

Što se Sjevernog morskog puta tiče, slikovito recimo da ga je priroda dosta kažnjavala svojom okrutnošću, ali eto, izgleda da je odlučila da sama ispravi svoje greške, a tu su i Rusi da joj pripomognu u tome.

Vrh

Prikaži postove “stare”:  Redanje  
Započni novu temu Odgovori  [ 5025 post(ov)a ]  Stranica Prethodna  1 ... 122, 123, 124, 125, 126, 127, 128 ... 201  Sljedeća

Vremenska zona: UTC + 01:00 [LJV]

Trenutno korisnika/ca: / i 8 gostiju.

Ne možeš započinjati nove teme.
Ne možeš odgovarati na postove.
Ne možeš uređivati svoje postove.
Ne možeš izbrisati svoje postove.
Ne možeš postati privitke.

Forum(o)Bir: