HercegBosna.org

HercegBosna.org

Forum Hrvata BiH

Sada je: 29 sij 2025, 17:41.

Vremenska zona: UTC + 01:00 [LJV]

Započni novu temu Odgovori  [ 240 post(ov)a ] 
Stranica Prethodna  1 ... 6, 7, 8, 9, 10
Autor/ica Poruka
 Naslov: Re: USA vs Iran - (pred)ratne igre
PostPostano: 11 sij 2020, 20:22 

Mar-kan je napisao/la:
Nenamjerno, baš...igrala se djeca s puškom pa slučajno opalila.
Citat:
Iran je zvanično priznao su da njegove vojne snage u utorak "nenamjerno" srušile avion sa 176 putnika i članova posade u blizini Teherana nedugo nakon polijetanja.
Generalštab iranskih oružanih snaga kaže da je ukrajinski let International 75 Airlines, koji se srušio neposredno nakon polijetanja sa aerodroma u Teheranu, 8. januara, srušen zbog ljudske greške, navodi državna Press TV. Iran je nenamjerno ciljao putnički avion, kaže se u zvaničnom saopćenju

Nema teorije da operater za konzolom bilo kog PVO sistema, osim u slučaju rata, sme da ispali raketu bez komande svog nadređenog starešine, nema ni teoretske šanse da je neki poručnik, kapetan ili šta već samostalno ispalio raketu bez direktnog naređenja svog pretpostavljenog. Za te stvari se ide na vojni sud.

Samo u ratnom stanju to sme da se radi, a i tada ako stigne naredba da to sme da se radi.

Vrh

PostPostano: 11 sij 2020, 20:27 

Prije ce biti da je sustav komunikacije ili sam PZO hakiran, da je stigla lazna naredba o pucanju na sve sto leti, jer se ocekivao americki udar.

Vrh

PostPostano: 11 sij 2020, 20:28 

Carmello Šešelj je napisao/la:
Mar-kan je napisao/la:
Nenamjerno, baš...igrala se djeca s puškom pa slučajno opalila.

Nema teorije da operater za konzolom bilo kog PVO sistema, osim u slučaju rata, sme da ispali raketu bez komande svog nadređenog starešine, nema ni teoretske šanse da je neki poručnik, kapetan ili šta već samostalno ispalio raketu bez direktnog naređenja svog pretpostavljenog. Za te stvari se ide na vojni sud.

Samo u ratnom stanju to sme da se radi, a i tada ako stigne naredba da to sme da se radi.

U svakom slučaju, postoje jasne i stroge procedure, više članova posade, provjere itd. prije lansiranja. Ostavljam mogućnost da je korišten laki prenosni sustav, bez nadzora. Nisu još priznali koji sustav je oborio avion.

Vrh

PostPostano: 11 sij 2020, 20:31 

Naša Kvačica je napisao/la:
To je očekivano ako je PZO sustav napredan a posada nedovoljno istrenirana.

Zavisi koja verzija TOR-a je u pitanju. Imaš M1, M2, M3... Najstariji su iz sovjetskih vremena. Inače TOR je u istoj klasi kao naš budući Pancir, samo što je na gusenicama i nema top. Ali po dometu su tu negde. Trupna PVO, koja služi ili da štiti vojne jedinice, ili da štiti PVO većeg dometa.

Vrh

PostPostano: 11 sij 2020, 20:31 

DrMag je napisao/la:
Prije ce biti da je sustav komunikacije ili sam PZO hakiran, da je stigla lazna naredba o pucanju na sve sto leti, jer se ocekivao americki udar.

Nije nemoguće.

Vrh

PostPostano: 11 sij 2020, 20:34 

Mar-kan je napisao/la:
Carmello Šešelj je napisao/la:

U svakom slučaju, postoje jasne i stroge procedure, više članova posade, provjere itd. prije lansiranja. Ostavljam mogućnost da je korišten laki prenosni sustav, bez nadzora. Nisu još priznali koji sustav je oborio avion.

U svakom slučaju, u mirnodopskom stanju, komandant baterije na terenu nema ovlašćenje da puca bez naređenja od svog pretpostavljenog. Za to se krivično odgovara.

Vrh

PostPostano: 14 sij 2020, 11:39 

Citat:
Rezolucija Kongresa SAD otkrila zastrašujuće detalje: Suleimani pripremao terorističke napade u BiH
Objavljeno: 14/01/20 10:26

https://ero.tel/vijesti/rezolucija-kong ... ade-u-bih/

Vrh

PostPostano: 14 sij 2020, 11:49 

Citat:
ubijeni general ratovao u bih
Večernje novosti: Džaferović se 1992. susreo sa Soleimanijem

sij 14, 2020

Izvori lista tvrde da je Soleimani bio prisutan u BiH i kada su mudžahedini likvidirali Srbe odsijecajući im glave, s čime je, kako pišu, Džaferović bio upoznat…
dnevnik.ba

Ubijeni iranski general ratovao u BiH: "Gdje god muslimanima treba pomoć, ja sam tu"

Nedavno ubijeni iranski general Qasem Soleimani sudjelovao je i osobno u ratu u BiH 1993. i 1994. godine, kada se susreo i sa Šefikom DŽaferovićem, a u svibnju 1992. godine u Armiji BiH imao je 20 specijalaca iranske vojske koji su napadali srpske položaje, tvrdi izvor Večernjih novosti.

"DŽaferović, koji je poznat po tome da je za vrijeme rata izdavao i bosanske dokumente pripadnicima zloglasnog odreda `El mudžahedin`, susreo se i bio je u koordinaciji s iranskim generalom Soleimanijem, gdje god su trebali sudjelovali pripadnici Iranske revolucionarne garde u napadima na srpske položaje i zločinima nad Srbima", piše list pozivajući se na diplomatske izvore u Sarajevu.

Ovaj izvor navodi da se bošnjački član Predsjedništva BiH Šefik DŽaferović za vrijeme građanskog rata u BiH susreo sa Soleimanijem kao načelnik Centra za sigurnost Zenice. Prema navodima izvora, Soleimani - vođa elitnog odreda Quds Iranske revolucionarne garde i jedan od najmoćnijih ljudi Bliskog istoka, koji je nedavno ubijen u zračnom napadu SAD u Iraku, boravak u BiH je obrazlagao svojom poznatom izrekom: "Gdje god je muslimanima potrebna pomoć, ja sam tu", prenosi Srna.

"Tako je Iranska revolucionarna garda, zahvaljujući generalu Soleimaniju, bila prva strana paravojna formacija koja je početkom 1992. godine dospjela u BiH i sljedećih ratnih godina činila najmonstruoznije zločine nad Srbima", navode Novosti. Izvori lista tvrde da je Soleimani bio prisutan u BiH i kada su mudžahedini likvidirali Srbe odsijecajući im glave, s čime je Džaferović bio upoznat, ali nije poduzeo ništa da počinitelji tog gnusnog čina budu privedeni pravdi.

Za vrijeme rata Soleimani je u BiH, kako tvrde diplomatski izvori, došao kao i ostali pripadnici Iranske revolucionarne garde, preko luke Ploče, a bili su stacionirani u Kaknju, Visokom, Travniku, Zenici, Fojnici i na Igmanu.

Dnevnik.ba

Vrh

PostPostano: 14 sij 2020, 17:05 

Prema nekim medijskim izvorima on je baš u Kaknju imao svoju prvu bazu.

Citat:
U maju mjesecu 1992.godine, u gradu Kaknju Kasem Sulejmani je već imao grupu od 20-tak izvrsno istreniranih iranskih vojnika, specijalaca potpuno obučenih za kontra-divizioni atak na vojne objekte (kasarne).

Na ovome forumu je već davno pisano da je u Kaknju 1993. godine, za vrijeme sukoba Hrvata i musllimana, ubijen jedan iranski militant - Resul Hajdari, nakon što je u mjestu Čatići ubio Marinka Benića pred vlastitom kućom.
Na mjestu pogibije, u blizini termoelektrane Čatići, mu je podignut spomenik. Tamo se svake godine svečano obilježava pogibija heroja koji je poginuo u borbi protiv "ustaškog agresora".

https://kakanj-x.com/sjecanje-i-pocast- ... -u-kaknju/

srednja-bosna/kakanj-kraljeva-sutjeska-t113-575.html

O njemu je iranska tv svojevremno snimila i film

politika/iranska-dr-avna-tv-emitirala-dokumentarac-o-prvom-iranskom-sehidu-u-ratu-u-bih-t3561.html

Vrh

PostPostano: 14 sij 2020, 18:13 

Bobovac je napisao/la:

Citat:
U maju mjesecu 1992.godine, u gradu Kaknju Kasem Sulejmani je već imao grupu od 20-tak izvrsno istreniranih iranskih vojnika, specijalaca potpuno obučenih za kontra-divizioni atak na vojne objekte (kasarne).

Na ovome forumu je već davno pisano da je u Kaknju 1993. godine, za vrijeme sukoba Hrvata i musllimana, ubijen jedan iranski militant - Resul Hajdari, nakon što je u mjestu Čatići ubio Marinka Benića pred vlastitom kućom.
Na mjestu pogibije, u blizini termoelektrane Čatići, mu je podignut spomenik. Tamo se svake godine svečano obilježava pogibija heroja koji je poginuo u borbi protiv "ustaškog agresora".

politika/iranska-dr-avna-tv-emitirala-dokumentarac-o-prvom-iranskom-sehidu-u-ratu-u-bih-t3561.html

Kako je postao šehid?

Vrh

PostPostano: 14 sij 2020, 23:47 

Lokacija: Multietnička federalna jedinica sa hrvatskom većinom
Raketni napad na američku bazu sjeverno od Bagdada prije satak vremena. Gađali je kaćušama - ima ranjenih. Vjerojatno proiranske milicije u Iraku.

Vrh

PostPostano: 15 sij 2020, 10:41 

Bobovac je napisao/la:

Citat:

Sjecam se ja te 92 kad su dosli Iranci u Kakanj. Stojali su postrojeni pored skole gdje danas Dzamija i drzao se neki govor ja sa roditeljima sa Balkona pratio znam da su moji bili i ljuti i zabrinuti ali nisam ja to sve shvatio tada kao djete. Jos mi je u glavi slika oni likova.

@Bobovac Zar nije nesto ti Iranaca poginulo na Slapnici ja neznam kad bi mogo oko Catica da pogine kad se dole nije ni pucalo ?!

Vrh

PostPostano: 15 sij 2020, 11:06 

Ne znam da su neki Iranci poginuli na Slapnici. Znam jedino za ovoga Hajdarija i njegovog pratitelja koji sz poginuli uz magistralnu cestu u mjestu Donji Banjevac (blizu TE Čatići). Navodno su naišli autom i otvorili vatru na jedan naš punkt u tom selu.
I nije baš da se u Čatićima nije pucalo. Meni je jedan susjed poginuo tamo.

Vrh

PostPostano: 15 sij 2020, 11:15 

lider30 je napisao/la:
Raketni napad na američku bazu sjeverno od Bagdada prije satak vremena. Gađali je kaćušama - ima ranjenih. Vjerojatno proiranske milicije u Iraku.

Proiranske milicije bi trebale da imaju ozbiljnije rakete. Nije to ubogi Hamas pa da gađa sa Kaćušama.

Vrh

PostPostano: 15 sij 2020, 11:58 

Bobovac je napisao/la:
Ne znam da su neki Iranci poginuli na Slapnici. Znam jedino za ovoga Hajdarija i njegovog pratitelja koji sz poginuli uz magistralnu cestu u mjestu Donji Banjevac (blizu TE Čatići). Navodno su naišli autom i otvorili vatru na jedan naš punkt u tom selu.
I nije baš da se u Čatićima nije pucalo. Meni je jedan susjed poginuo tamo.

Ja sam cuo od ljudi sto su bili gore da je par "arapa" (znaci vise nego jedan) gore poginulo, nasim su tad svi oni bili arapi.
Za Catice neznam puno, jedino to za Benica mi je poznato, on je pokrivao kucu i tako postavio zastavu na krov a ovi prolazili zasmetala im zastava i pokosili ga rafalom.
Ajd da ne trolam temu, nije to vise toliko ni bitno.

Vrh

Prikaži postove “stare”:  Redanje  
Započni novu temu Odgovori  [ 240 post(ov)a ]  Stranica Prethodna  1 ... 6, 7, 8, 9, 10

Vremenska zona: UTC + 01:00 [LJV]

Trenutno korisnika/ca: Bošnjak...007, dunno i 8 gostiju.

Ne možeš započinjati nove teme.
Ne možeš odgovarati na postove.
Ne možeš uređivati svoje postove.
Ne možeš izbrisati svoje postove.
Ne možeš postati privitke.

Forum(o)Bir: