HercegBosna.org

HercegBosna.org

Forum Hrvata BiH

Sada je: 10 srp 2025, 13:23.

Vremenska zona: UTC + 01:00 [LJV]

Započni novu temu Odgovori  [ 10 post(ov)a ] 
Autor/ica Poruka
 Naslov: Granični prijelazi s BiH
PostPostano: 01 srp 2013, 10:51 

Citat:
Više od 50 graničnih prijelaza za Hrvatsku

Potpisivanjem ugovor između BiH i Hrvatske о graničnim prijelazima napokon je jasno i nedvosmisleno definirano preko kojih graničnih prijelaza ćemo moći vršiti prijelaz roba i putnika.

Naime, nakon ulaska Hrvatske u Europsku uniju 1. srpnja pooštrit će se granični režim te više nećemo moći u susjednu zemlju preko svih graničnih prijelaza preko kojih smo do sada putovali.
Hrvatska će za početi primjenjivati shengenski sustav na svojim graničnim prijelazima, koji su podijeljeni na način - granični prijelazi za međunarodni cestovni promet putnika i roba, granični prijelazi za cestovni promet, granični prijelazi za željeznički promet, granični prijelazi za međunarodni cestovni promet putnika te stalni granični prijelazi za pogranični promet.
Dnevni list donosi koji su to granični prilazi koje ćemo moći koristiti od 1. srpnja.
Cestovni promet
Ugovorom s Hrvatskom definirano je kako su granični prijelazi za međunarodni cestovni promet putnika i roba koje sukladno zakonodavstvu ugovornih stranaka podliježu inspekcijskim kontrolama prilikom prijevoza preko zajedničke državne granice Stara Gradiška – Gradiška i Nova Sela – Bijača.
Nadalje, granični prijelazi za međunarodni cestovni promet putnika i roba te za promet voća i povrća koje sukladno zakonodavstvu ugovornih stranaka podliježe kontroli usklađenosti s tržišnim standardima i utvrđivanju zdravstvene ispravnosti prilikom prijelaza preko zajedničke državne granice su Županja – Orašje, Ličko Petrovo Selo – Izačić, Vinjani Donji – Gorica i Gornji Brgat – Ivanica.
Kada su u pitanju granični prijelazi za cestovni promet, to su: Gunja - Brčko, Slavonski Šamac - Šamac, Slavonski Brod – Brod, Jasenovac – Gradina, Maljevac- Velika Kladuša, Strmica – Strmica, Kamensko – Kamensko, Vinjani Gornji – Osoje, Klek - Neum I i Zaton Doli - Neum II.
Imamo i pet graničnih prijelaza za željeznički promet: Drenovci – Brčko, Slavonski Šamac - Šamac, Volinja – Dobrljin, Ličko Dugo Polje - Martin Brod te Metković - Čapljina.
Prelaženje putnika
Ono što je u posljednje vrijeme izazivalo najviše interesa bh. javnosti jesu granični prijelazi koji će služiti samo za prelaženje putnika.
Od 1. srpnja to će biti: Hrvatska Kostajnica – Kostajnica, Dvor - Novi Grad, Užljebić - Ripač, Aržano - Prisika, Orah – Orahovlje, Mali Prolog - Crveni Grm, Prud – Zvirići, Metković - Doljani i Čepikuće - Trebimlja.
Uz ove, dogovoreno je stalno korištenje 20 malograničnih prijelaza. Naime, svi oni građani koji žive unutar pet kilometara od granice imaju pravo na pogranične propusnice, pomoću kojih će moći u susjednu zemlju preko malograničnih prijelaza.
To su: Svilaj - Donji Svilaj, Hrvatska Dubica - Kozarska Dubica, Gejkovac - Plazikur, Pašin Potok - Zagrad, Bogovolja - Hadžin Potok, Kordunski Ljeskovac - Tržačka Raštela, Lička Kaldrma - Kaldrma, Bili Brig – Vaganj, Aržano Pazar - Vinica, Dvorine – Subašići, Cera – Vir, Jovića Most – Čltluk, Sebišina – Drinovci, Slivno - Drinovačko Brdo, Podprolog – Prolog, Gabela Polje l – Gabela, Unka - Unka, Vukov Klanac- Radež, Imotica – Duži i Slano - Orahov Do.

U ovu temu bi htio da stavljamo iskustva s graničnim prijelazima. Evo, već vidim iz popisa da nema više Gabele i Svilaja za mene, prijelaza koje sam koristio.

Je li neko prošao Bijačom do mora?
Je li na Doljanima manja gužva sad kad nema robnih terminala, i na Brodu?

Vrh

Naslov: Re: Granični prijelazi s BiH
PostPostano: 02 srp 2013, 10:59 

Citat:
Prvi dan na granici BiH i EU: Bez velikih gužvi u Doljanima

Na Graničnom prijelazu Doljani, jednom od najfrekventnijih između BiH i Hrvatske, a od jučer i Evropske unije, promet se jučer odvijao bez većih gužvi. Jedina novost je da se na jarbolu uz hrvatsku vihori i plava zastava sa 12 zvjezdica. Na graničnu kontrolu čekalo se najviše dvadesetak minuta.

"Tri-četiri puta mjesečno prolazim ovuda i, kako stvari sada stoje, sve je dobro. Nema nikakvih problema", kazao je za Avaz.ba Alen Tucaković.

No, jedan od vozača iz kolone, Zdravko iz Gabele, koji trenutno živi u Zagrebu, a sa svojom djevojkom boravio u rodnom kraju, bio je poprilično ljut. Kako je rekao, jučer su vraćeni s prijelaza Gabela polje.

"Mene bi pustili, ali nisu htjeli moju djevojku, koja je iz Zagreba te su nas uputili na Doljane. U istom autu nas dvoje i jedno može, drugo ne. Tako sam, umjesto dvije minute, ovdje čekao pola sata. Pitam se šta će biti kada krene prava sezona", ogorčen je bio Zdravko.

Granični prijelaz Bijača, jedini na jugu BiH preko kojeg je dozvoljen promet robe biljnog i životinjskog porijekla, jučer je bio pust. Nije bilo gužve ni na graničnom prijelazu Brčko - Gunja na sjeveru zemlje. Zabilježen je i znatan broj Hrvata, građana EU, koji su bili u kupovini u Brčkom.

Nema više Gabele, šmrc, nego čekaj u Doljanima.

Je li zna neko kuda se ide do i od Bijače?

Vrh

PostPostano: 02 srp 2013, 11:13 

Citat:
Od danas vozači za prijelaz granice ne mogu koristiti GP Gabela polje

Prije nekoliko dana otvoren je Granični prijelaz Bijača. Na otvaranju su prisustvovali brojni dužnosnici BiH, te Hrvatske.

Granični prijelaz Bijača jedan je od dva granična prijelaza (uz granični prijelaz Gradiška), na kojem će od 01.07. 2013. godine biti dozvoljen promet putnika i svih vrsta roba, uključujući i robe životinjskog i biljnog porijekla.

Granični prijelaz Bijača, između ostalog ima, pet ulaznih i pet izlaznih traka, dva carinska terminala (ulazni i izlazni), čvrste objekte za carinsku službu, graničnu policiju i inspekcijske službe, vlastiti energetski blok, objekte za detaljan pregled vozila.

Iz BiHAMK-a su skrenuli pozornost vozačima da od danas više ne mogu koristiti granični prijelaz Gabela polje, te da umjeto toga koriste GP Bijača.

http://www.hercegbosna.org/vijesti/bih/ ... -9495.html

Vrh

PostPostano: 01 kol 2013, 11:50 

Sam doživio cijelu priču, usrali su s ukidanjem Gabela Polja:

http://www.nezavisne.com/novosti/bih/Bi ... 03073.html

Inače, kad sam napokon ufrštuljio kako od i kako do Bijače, i nije tako loše bilo. Samo, što s hb strane uopće nema putokaza, zapravo ima, ali iz Ljubuškog. Jednog dana kada se napravi spoj s obje strane granice s brzim cestama bit će to super prijelaz, vidi se da je izgradnja tih cesta blizu kraja. No, dotad su trebali i morali bi pustit G. Polje, ono je žalosno što rade ljudima u Doljanima. Doduše, sad je malo i kasno.

Inače, na toj Bijači valjda auto prođe u po sata. I onda dođeš, i čekaš da se lijeni carinici dovuku, pa pregledaju papire provjeravaju... Valjda izgledam s djecom i psom teroristički nastrojen. Ovo sve govorim za EU stranu.

Naši carinici i policajci bi trebali malo shvatit da su oni sad lice koje EU, ne samo RH, pokazuje prema vani.

Ako moraš čekat 10 minuta da se carinik pojavi i digne rampu - što mi se nikad nigdje nije dogodilo a prošao sam granica, bilo je da neće dignut rampu a ne da ga nema - to je sramota. Nekim ljudima baš treba oduzimat poslove. Ti carinici bi tako trebali bit sretni što imaju posao uopće sad kad je za njima potreba smanjena, a kamoli još da se preseravaju, prošla su ta vremena.

Vrh

PostPostano: 01 kol 2013, 17:30 

Lokacija: Multietnička federalna jedinica sa hrvatskom većinom
Zanimljivo kako vozači osobnih vozila malo koriste Bijaču kao granični prijelaz. Dok su u Crvenom Grmu i Orahu gužve po sat ili satipo vremena, na Bijači se granica prođe za 5 minuta.

Malo je okolo-kole put do Bijače, dok još nije izgrađena autocesta, ali nije razlog da se ne ide njome. Čak i stranci na putu za Međugorje su skužili GP Bijača da je laganiji za preći.

Vrh

PostPostano: 02 kol 2013, 01:49 

Ja u Republiku Srpsku iz Srbije i Crne Gore ulazim ko u svoju kuću kako hoću i kad hoću za izmišljenu državu bih me boli qrac.
Šta potenciraš to bih?Nema bih.To je EU Američka izmišljotina koja blage veze nema sa realnim životom.
Nadam se da Hrvati jebuckaju mujane i retke Srbe degenerike koji se odluče krenuti put Hr,koji će moj tamo.

Vrh

PostPostano: 02 kol 2013, 08:26 

Ja u Neumu na plaži jedan dan bio. Moja kćer upoznala neku curicu i igrale se zajedno u plićaku. Onda moja hanuma u priču lagano s roditeljima od te malene. Mala ima neko ima Mia, ili tako nešto. Fini ljudi, i ja koju riječ razmijenih.

On iz Teslića a ona iz Aranđelovca. :neznam

Vrh

PostPostano: 03 kol 2013, 12:26 

Junuz Djipalo je napisao/la:
Ja u Neumu na plaži jedan dan bio. Moja kćer upoznala neku curicu i igrale se zajedno u plićaku. Onda moja hanuma u priču lagano s roditeljima od te malene. Mala ima neko ima Mia, ili tako nešto. Fini ljudi, i ja koju riječ razmijenih.

On iz Teslića a ona iz Aranđelovca. :neznam

Lepo.
I koja je poanta ?

Vrh

PostPostano: 08 kol 2013, 11:03 

http://www.hercegbosna.org/vijesti/bih/ ... 10031.html

Uranili, taman dok prođe sezona. Nisu znali da RH ulazi u EU ranije. Doduše, za ova sranja ja više krivim RH ali ovi se sad kurče kako će nešto učinit, taman kad prođe špica...

Vrh

PostPostano: 08 srp 2014, 09:49 

http://www.hercegbosna.org/vijesti/bih/ ... 14796.html

Nastavljaju ovi na Bijači sa sranjima. Vuku se kao krepane kokoši na tom prijelazu. 10 ih sjedi u hladu a 1-2 lijeno radi na prijelazu kao da nije najveći prijelaz između EU i BiH.

Trebalo bi ih malo isprepadat otkazima i selidbama negdje u još veću p.m. pa će bit aktivni.

Vrh

Prikaži postove “stare”:  Redanje  
Započni novu temu Odgovori  [ 10 post(ov)a ] 

Vremenska zona: UTC + 01:00 [LJV]

Trenutno korisnika/ca: dunno, iprodano, mrnjav i 36 gostiju.

Ne možeš započinjati nove teme.
Ne možeš odgovarati na postove.
Ne možeš uređivati svoje postove.
Ne možeš izbrisati svoje postove.
Ne možeš postati privitke.

Forum(o)Bir: