HercegBosna.org

HercegBosna.org

Forum Hrvata BiH

Sada je: 18 sij 2025, 09:54.

Vremenska zona: UTC + 01:00 [LJV]

Započni novu temu Odgovori  [ 61 post(ov)a ] 
Autor/ica Poruka
 Naslov: Nauciti programirati.
PostPostano: 11 pro 2013, 21:32 

S cim poceti za totalne pocetnike? Je li se trazi matematika (cujem da nije nesto potrebna)? Za koliko se dugo moze postati pristojan programer?

A ne znam sta bih radio, al hocu da se brzo obagatim pa bih razvijao aplikacije za Android itd... :D

Svi mi prdimo

Vrh

Naslov: Re: Nauciti programirati.
PostPostano: 11 pro 2013, 22:54 

Aztec je napisao/la:
S cim poceti za totalne pocetnike? Je li se trazi matematika (cujem da nije nesto potrebna)? Za koliko se dugo moze postati pristojan programer?

A ne znam sta bih radio, al hocu da se brzo obagatim pa bih razvijao aplikacije za Android itd... :D

I ja sam pocetnik. Poceo sam se baviti programiranjem prije nekih 3 mjeseca. Evo sta sam naucio
:zubati

Programiranje je sirok pojam. Zavisi sta zelis da programiras, cime mislis da se bavis , jel namjeravas biti programer iz hobija, freelancer ili da se zaposlis negdje.
S obzirom da se programiranje koristi u skoro pa u svemu tako isto matematika je negdje must-know a za neke ne trebas znati ni tablicu mnozenja, shodno tome imas i razne vrste programskih jezika. Da bi postao "pristojan" programer i znao neke osnovne stvari mmislim da ti treba mozda godina-dvije ali sa ucenjem programiranja nikad ne prestajes.
Za prvi jezik bi ti preporucio Python jer je jednostavan , najcesce ga preporucuju pocetnicima ( barem meni) , mocan je i moderan pa ce ti biti i lakse savladati i prebaciti se na neke druge jezike, ima graficki interfejs, veliku biblioteku i lako se uci pa je to pocetnicima dodatna motivacija a i citav Google je progamiran u Python-u.

Malo prosurfaj netom vidi neke programske jezike , razmisli cime bi se najradije bavio pa ce ti neke stvari same nadoc. :biceovodobro

Vrh

PostPostano: 12 pro 2013, 00:05 

Aztec je napisao/la:
S cim poceti za totalne pocetnike?

FEO je napisao/la:
I ja sam pocetnik

Ima li tko da hoće u partizane i ustaše ?

ps, malo trolom

Vrh

PostPostano: 12 pro 2013, 00:46 

FEO je napisao/la:
Aztec je napisao/la:

I ja sam pocetnik. Poceo sam se baviti programiranjem prije nekih 3 mjeseca. Evo sta sam naucio
:zubati

Programiranje je sirok pojam. Zavisi sta zelis da programiras, cime mislis da se bavis , jel namjeravas biti programer iz hobija, freelancer ili da se zaposlis negdje.
S obzirom da se programiranje koristi u skoro pa u svemu tako isto matematika je negdje must-know a za neke ne trebas znati ni tablicu mnozenja, shodno tome imas i razne vrste programskih jezika. Da bi postao "pristojan" programer i znao neke osnovne stvari mmislim da ti treba mozda godina-dvije ali sa ucenjem programiranja nikad ne prestajes.
Za prvi jezik bi ti preporucio Python jer je jednostavan , najcesce ga preporucuju pocetnicima ( barem meni) , mocan je i moderan pa ce ti biti i lakse savladati i prebaciti se na neke druge jezike, ima graficki interfejs, veliku biblioteku i lako se uci pa je to pocetnicima dodatna motivacija a i citav Google je progamiran u Python-u.

Malo prosurfaj netom vidi neke programske jezike , razmisli cime bi se najradije bavio pa ce ti neke stvari same nadoc. :biceovodobro

Eeee pozdrav kolega. :zubati

Ma vec se neko vrijeme mislim u to upustiti al ne stignem jednostavno. Surfao sam i gledao i naletio sam na ovo:

http://www.mybringback.com/page/62/

Tu ima dosta tutoriala, videa i fino je objasnjeno. Ima za web, aplikacije za Android... Nasao sam preporuku da je najbolje poceti s HTML-om i Javascriptom. To kao i link na ove tutoriale pronasao sam ovdje... http://radar404.com/2013/09/ucenje-prog ... da-poceti/

P.S. Ma jebes hobi, hocu da se obogatim. :D :laugh

Svi mi prdimo

Vrh

PostPostano: 12 pro 2013, 03:54 

Aztec je napisao/la:

Ma vec se neko vrijeme mislim u to upustiti al ne stignem jednostavno. Surfao sam i gledao i naletio sam na ovo:

Tu ima dosta tutoriala, videa i fino je objasnjeno. Ima za web, aplikacije za Android... Nasao sam preporuku da je najbolje poceti s HTML-om i Javascriptom. To kao i link na ove tutoriale pronasao sam ovdje... http://radar404.com/2013/09/ucenje-prog ... da-poceti/

Stotine tutorijala mozes naci na netu tako da se ne trebas brinuti za to . Ako mislis programirati aplikacije za Android onda trebas shvatiti da ti je tu konkurencija ogromna , ti fakticki kao pojedinac pravis svoj proizvod koji izbacujes na ogromno trziste gdje su ti konkurencija programerski experti i velike korporacije tako da su ti tu sanse jako, jako male, osim ako ne mislis praviti aplikacije onako za svoju dusu.

HTML ti ja ne bi preporucio i ne razumijem zasto bi se neko poceo sa HTML koji je obicni skriptni jezik za web stranice nesto kao word procesor najjednostavnije objasnjeno, ako mene pitas predosadno je to a i nema neke velike koristi. Javascript je vec dobar i cijenjen jezik , isplati se zajebavat se s tim.

Ipak ostajem dalje pri svom da je najbolje da uzmes Python najlakse najbrze i najbolje ces shvatiti sustinu programiranja , ja sam vec cetvrti dan napravio 3d igricu kada sam poceo s njim.
:punk

Vrh

PostPostano: 12 pro 2013, 18:49 

Programiranje je jako širok pojam, u zavisnost šta hoćeš da programiraš (praviš): aplikacije za mobilne uređaje, za kompjuter, da programiraš softver, igrice, web sajtove, zarad održavanja servera, čipove itd.

Vrh

PostPostano: 12 pro 2013, 18:57 

FEO je napisao/la:
Aztec je napisao/la:

Stotine tutorijala mozes naci na netu tako da se ne trebas brinuti za to . Ako mislis programirati aplikacije za Android onda trebas shvatiti da ti je tu konkurencija ogromna , ti fakticki kao pojedinac pravis svoj proizvod koji izbacujes na ogromno trziste gdje su ti konkurencija programerski experti i velike korporacije tako da su ti tu sanse jako, jako male, osim ako ne mislis praviti aplikacije onako za svoju dusu.

HTML ti ja ne bi preporucio i ne razumijem zasto bi se neko poceo sa HTML koji je obicni skriptni jezik za web stranice nesto kao word procesor najjednostavnije objasnjeno, ako mene pitas predosadno je to a i nema neke velike koristi. Javascript je vec dobar i cijenjen jezik , isplati se zajebavat se s tim.

Ipak ostajem dalje pri svom da je najbolje da uzmes Python najlakse najbrze i najbolje ces shvatiti sustinu programiranja , ja sam vec cetvrti dan napravio 3d igricu kada sam poceo s njim.
:punk

OK. Python it is. :zivili Sad cu ga izguglati i poceti laganice, taman uz kavu. :zubati

Svi mi prdimo

Vrh

PostPostano: 12 pro 2013, 21:14 

Aztec je napisao/la:

Aztec je napisao/la:
OK. Python it is. :zivili Sad cu ga izguglati i poceti laganice, taman uz kavu. :zubati

Koliko ti imaš god ? :)
Ak znaš engleski, utipkaš #ime željenog jezika# +tutorial i to ti je to.
Sumnjam da ćeš se od pythona obogatiti, možda ti je bolje da pogledaš c za početak, da uloviš neku logiku?
Pa nakon toga neko programiranje za android ? :)

Vrh

PostPostano: 12 pro 2013, 23:32 

Dvadeset... i nesto :D

Ma i ne trazim da se obogatim, ne u pocetku barem :) Jasno je meni da ima tutorijala al me je vise zanimalo odakle poceti uopce, bas zato sto toliko toga ima. Kao i sto ima raznih preporuka odakle da se pocne. Neko kaze od Javascripta, neko od C, neko od Pythona itd...

Svi mi prdimo

Vrh

PostPostano: 13 pro 2013, 00:03 

Aztec je napisao/la:

Ma i ne trazim da se obogatim, ne u pocetku barem :) Jasno je meni da ima tutorijala al me je vise zanimalo odakle poceti uopce, bas zato sto toliko toga ima. Kao i sto ima raznih preporuka odakle da se pocne. Neko kaze od Javascripta, neko od C, neko od Pythona itd...

Prvo savladati osnove tehnika programiranja.

Imaš brdo knjiga i skripti na internetu,sa FER npr..

Programer CNC strojeva je veoma tražen na zapadu.Susjed to radi u Šveckoj za dobru platu,i to priučen,išao na kurseve i sl.!

Vrh

PostPostano: 13 pro 2013, 15:29 

Mar-kan je napisao/la:
Aztec je napisao/la:

Prvo savladati osnove tehnika programiranja.
Imaš brdo knjiga i skripti na internetu,sa FER npr..
Programer CNC strojeva je veoma tražen na zapadu.Susjed to radi u Šveckoj za dobru platu,i to priučen,išao na kurseve i sl.!

Ja sam FER završio. Ima ona skripta o C-u za tki-evce (smjer na faksu) koja je napisana za ljude koji ne znaju previše (taj smjer je na računarstvu bio poznat kao telci :D).
FERovci u principu dobivaju dobre poslove, a ako želiš raditi i baviti se nekim stvarima ;)
Aztec je napisao/la:

Glavno pitanje je što želiš.
Klasično (i objektno) programiranje ti počinje u srednjoj, malo matematike, malo primjera i to je to. Primjeri su općenito dosta jednostavni, služe za razvijanje logike.
C je zato dobar, jednostavan je.
PASCAL je isto dobar, ali nije neka velika razlika.
Da imaš oracle bazu, preporučio bi i pl/sql :D

Ako želiš biti web dizajner ili se ograničiti na samo dio, to ti i ne treba. Javascript ti je programčić koji se vrti u pozadini i koji, kao što mu i samo ime kaže, vrti skripte (a sličan je javi). Koliko znam, a ne znam baš puno ljudi koji se tim bave, nije baš u trendu.
Za Phyton ne znam, nisam se baš s njim koristio.
Moja preporuka je ipak C. Tu ćeš razviti neku logiku koja ti kasnije može biti korisna za većinu drugih programa.

Vrh

PostPostano: 13 pro 2013, 16:17 

Za početnike i hobby je najbolji (Visual) Basic, a nakon njega kad skontaš jel to za tebe ili ne možeš na bilo koji napredniji OOP...

Vrh

PostPostano: 13 pro 2013, 16:27 

A pitanja blesavog. Kao prvo odvoji 4 godine i 8 sati svaki dan za to, pa onda dođi postavljati pitanja.

Vrh

PostPostano: 13 pro 2013, 16:43 

Griješiš bibač,...to je danas za fejs generaciju presporo, mora biti: 1,2,3, akcija, ima-nema, tange-lange, hop-cup, gotovoooo;

i eto ga program 1/1 :D

Vrh

PostPostano: 13 pro 2013, 16:49 

BBC je napisao/la:
A pitanja blesavog. Kao prvo odvoji 4 godine i 8 sati svaki dan za to, pa onda dođi postavljati pitanja.

Ne treba 8 sati dnevno,ali 2-3 min.,i da ponavljaš,pratiš novitete...ja sam zaboravio 80% onog što sam naučio,nekad:-)

Vrh

PostPostano: 13 pro 2013, 16:50 

Mar-kan je napisao/la:
BBC je napisao/la:

Ne treba 8 sati dnevno,ali 2-3 min.,i da ponavljaš,pratiš novitete...ja sam zaboravio 80% onog što sam naučio,nekad:-)

Ne znam. Programirati strojeve je relativno lako, ali mislim da on pita za nešto drugo.

Vrh

PostPostano: 13 pro 2013, 16:58 

BBC je napisao/la:

O cemu ti brljavis? Kakvo pitanje? Sta haluciniras? Daj covjece nemoj svaku temu unistavati.

Svi mi prdimo

Vrh

PostPostano: 13 pro 2013, 17:00 

Ja dajem pozitivan doprinos temi. A ti s obzirom da ne znaš izabrati boju cipela nećeš nikad biti dobar programer. Uostalom Hrvat si u Sarajevu, da si Kevin Mitnick nećeš dobiti taj posao.

Vrh

PostPostano: 13 pro 2013, 17:04 

bumbar92 je napisao/la:
Griješiš bibač,...to je danas za fejs generaciju presporo, mora biti: 1,2,3, akcija, ima-nema, tange-lange, hop-cup, gotovoooo;

i eto ga program 1/1 :D

A cuj, skoro da i nema posla na ovom svijetu koji ne usavrsavas godinama, pa i do kraja zivota. Od medicine, prava, biologije, kemije, arhitekture... tako da ni ovo nije izuzetak. Isto tako mnoge programere i sl. nista ne sprijecava da lupaju o stvarima s kojim nemaju dodira pa to opet cine, je l tako ili nije... :D

Ja sam postavio jednostavno pitanje a to je od kud treba poceti neko ko se prvi put srece s tom materijom. Ovo sto BBC trabunja nema veze s onim sto mene zanima.

Svi mi prdimo

Vrh

PostPostano: 13 pro 2013, 17:06 

BBC je napisao/la:
Ja dajem pozitivan doprinos temi. A ti s obzirom da ne znaš izabrati boju cipela nećeš nikad biti dobar programer. Uostalom Hrvat si u Sarajevu, da si Kevin Mitnick nećeš dobiti taj posao.

Nemoj me ljutiti. :D

Svi mi prdimo

Vrh

PostPostano: 13 pro 2013, 17:07 

"Hoću da se brzo obogatim" je vrlo neozbiljno. Prestani nas zajebavati, mi smo ozbiljan narod.

Vrh

PostPostano: 13 pro 2013, 17:08 

Pa to je bila, mislio sam da je prilicno ocito, sala.

Svi mi prdimo

Vrh

PostPostano: 13 pro 2013, 18:11 

Za početak bi dobro bilo za svakoga ko krene u neki posao sa programiranjem ili bilo čemu na računaru da ima ideju, da zna šta želi napraviti. Bez toga ništa.

Vrh

PostPostano: 13 pro 2013, 18:29 

BBC je napisao/la:
Mar-kan je napisao/la:

Ne znam. Programirati strojeve je relativno lako, ali mislim da on pita za nešto drugo.

Kakve strojeve?Govorim o programiranju,osnove,napredno,to je par predmeta stručnih+matematika itd.Par sati dnevno,par godina.

Vrh

PostPostano: 13 pro 2013, 18:47 

Vecina kaze da matematika za programiranje u vecini slucajeva nije potrebna... Da kojim slucajem je, ja bih se tog posla odmah ostavio.

Svi mi prdimo

Vrh

Prikaži postove “stare”:  Redanje  
Započni novu temu Odgovori  [ 61 post(ov)a ]  Stranica 1, 2, 3  Sljedeća

Vremenska zona: UTC + 01:00 [LJV]

Trenutno korisnika/ca: / i 5 gostiju.

Ne možeš započinjati nove teme.
Ne možeš odgovarati na postove.
Ne možeš uređivati svoje postove.
Ne možeš izbrisati svoje postove.
Ne možeš postati privitke.

Forum(o)Bir: