HercegBosna.org

HercegBosna.org

Forum Hrvata BiH

Sada je: 20 svi 2025, 16:53.

Vremenska zona: UTC + 01:00 [LJV]

Započni novu temu Odgovori  [ 6 post(ov)a ] 
Autor/ica Poruka
 Naslov: Oporezivanje dobiti iz trgovanja sa financijskim derivatima
PostPostano: 18 ruj 2016, 07:30 

Zdravo!
Odlučio sam se, da pokušam ovdje nači odgovor na svoje pitanje. Možda hoče tema biti interesantna još kome, jer dandanas svi tražimo još koju mogučnost za zaradom ali treba u vidu imati i poreze, da je legalno i kasnije tako nema poteškoča.

*Pitanje:
Dakle radi se o porezivanju dobita od trgovanja sa financijskim derivatima (izvedenice), zato pitam kakav je porez u tom slučaju za rezidenta Federacije Bosne i Hercegovine? Ima li možda razlika između fizične osobe i pravnog subjekta?

*Resursi:
Prvo opredjelimo o čemu pričamo:
http://limun.hr/main.aspx?id=12443
https://hr.wikipedia.org/wiki/Izvedenica_(financije)
https://en.wikipedia.org/wiki/Derivative_(finance)
Drugo opredjelimo zakon kojemu podlježe subjekt ove teme (moje mišljenje) - znači Zakon o porezu na dobit i pravilnik o njegovi primjeni :
http://www.pufbih.ba/v1/public/upload/z ... obit_1.pdf
http://www.pufbih.ba/v1/public/upload/z ... -36_08.pdf

*Dodatno pojašnjenje (moje viđenje):

Po mojem mišljenju poreza u ovom slučaju nema ( dakle porez je 0%) ili druga opcija - kao svi ostali dobiti generalno oporezivano je po 10%.

Po 3. tački člana 8 važi, da »(3) Svaki prihod i kapitalna dobit koju ostvari porezni obveznik uključuje se u poreznu osnovicu osim stavki koje se, u skladu sa ovim zakonom, ne uključuju.«. Ali problem nastaje jer u nastavku zakona kod definiranja izvora odnosno predmeta (u smislu financijskih instrumenata ili nešta trečeg) sa kojim je bila ostvarena dobit nema spomenutih odnosno nije definirana dobit (u poreznom smislu zakona) od financijskih derivata, kao je to primjerica u drugim zemljama (recimo več u bližnjoj Hrvatskoj ili Sloveniji). Razlog posebnog pravnog tretmana je u tome, da pravno gledano financijski derivati znače nevlastništvo bilo kakvog vrijednosnog papira (recimo dionica/akcija) ili nečeg trečeg na kojeg se odnose (znači nisi vlastnik recimo dionice). Konsekutivno dakle absolutno odpadnu sva prava vezana na dohodak toga istog vrijednosnog papira na kojeg se odnose (dividende od dionica, kamate od obveznica…), isto tako odpadnu također koja druga prava (korporativna prava, kreditorska prava…) po kojima se mogu klasificirati/grupirati slični vrijednostni papiri ili koji drugi izvori dohodka odnosno dobiti (tako primjerice i gore spomenut zakon u 38.članu govori, da se porez obračunava na osnovi izmirene »kamate ili njenog funkcionalnog ekvivalenta po finansijskim instrumentima i aranžmanima«) i na kraju odpadne kapitalna dobit u smislu prodaje vrijednosnog papira ili nečeg trečeg na kojeg se financijski derivat odnosi. Ekonomsko gledano v tom slučaju trguje se sa pravom na kupnju ili prodaju nekog vrijednosnog papira ili nečeg trečeg na kojeg se financijski derivat odnosi (iz toga je potiče i vrijednost samog financijskog derivata). Uobičajno do toga (kupnje ili prodaje) ne dođe, jer su financijski derivati u osnovi bili kreirani kao instrument osiguranje (hedging).

Tako mislim, da i u Federaciji BIH financijski derivati ne podlježu Zakonu o porezu na dohodak, a u Zakonu o porezu na dobit nisu pravno definirani i tako ne može biti pravne kvalifikacije u smislu visine/stope poreza.

Ako nisam u pravu u drugom slučaju porezna stopa definirana je u 31. članu, koji kaže » Porez na dobit plaća se po stopi od 10% na poreznu osnovicu utvrđenu u poreznom bilansu.«.
Vjerovatno onda isto važi za pravnu osobu, jedino kod izplačivanja dividende onda se aplicira još 5% poreza.

Za kraj neka pomenem, da nigdje nisam uspio pronači bilo kakav stav, odluku, mišljenje ili bilo koji drug dokument Porezne uprave Federacije BIH ili federalnog Ministarstva za financije, koji bi imao ikakve veze sa oporezivanjem dobita kod trgovanja sa financijskim derivatima.

Hvala za odgovore unapred – dobrodošla sva mišljenja.

Vrh

Naslov: Re: Oporezivanje dobita iz trgovanja sa financijskim derivatima
PostPostano: 18 ruj 2016, 19:16 

Vec par godina ne pratim ZG burzu, ali ako se ne varam ZSE jos nije uvela ni opcije, nesto cime se u Americi trguje vec 100 godina lol (mada sam nacuo za Agrokorove nedavno), kako ces ocekivati da sarajevska trguje ikakvim derivatima.

Sumnjam da je to uopce zakonski uredjeno u Federaciji.

E sad drugo pitanje je ako si rezident Federacije a pokusavas trgovati na nekoj stranoj burzi? Onda valjda porez, ako ikakav, platis toj drzavi, profit od prodaje portfelja se u toj drzavi realizira u novac (npr. dolare), i onda to pitanje vise nema veze s derivatima, nego kako prebaciti novac u BiH.

Pomoć je presahla nažalost.

Vrh

PostPostano: 23 ruj 2016, 07:55 

Robbie MO je napisao/la:
Vec par godina ne pratim ZG burzu, ali ako se ne varam ZSE jos nije uvela ni opcije, nesto cime se u Americi trguje vec 100 godina lol (mada sam nacuo za Agrokorove nedavno), kako ces ocekivati da sarajevska trguje ikakvim derivatima.

Sumnjam da je to uopce zakonski uredjeno u Federaciji.

E sad drugo pitanje je ako si rezident Federacije a pokusavas trgovati na nekoj stranoj burzi? Onda valjda porez, ako ikakav, platis toj drzavi, profit od prodaje portfelja se u toj drzavi realizira u novac (npr. dolare), i onda to pitanje vise nema veze s derivatima, nego kako prebaciti novac u BiH.

Prvo hvala na konstruktivnom odgovoru.

Mali nesporazum - jasno mi je, da ovdje nema trga financijskih derivata (jedino sekundarni trg u smislu opcijskih ugovora, da se privatiziraju firme sa što manjim porezom) i svakako sam mislio na trgovanje na stranim burzama zapadnih zemalja odnosno preko platforma financijskih kompanija, koje imaju rezidentstvo u stranim zapadnim zemljama.

Pa kao rezident bilokoje države otvoriš račun kod neke financijske kompanije, depozitiraš gore novac i trguješ. I kad hočeš zaradu isplatiti normalno obrnut proces - nakažeš na svoj osobni bančni konto (dakle u BIH). Sad jedino je fora koja je valuta tvoje države, jer se trguje večinom u dolarima i eurima, pa zato zbog konvertibilne marke otvoriš devizni račun i to je to. I sa tim parama razpolažeš prosto isto kao zarada od bilokojeg drugog posla.

Jedino je pitanje kako je to oporezivano u federaciji BIH??? Jasno je meni, da smo mi u financijskom smislu stotina godina za zapadom ali ipak želim, daje porezno sve OK. I sasvim mi je jasno, da je to jako rjedki oblik zarade za rezidenta federacije BIH. Dakle očekivao sam, da ču tu doči na "pravnu (poreznu) prazninu", koju moram riješiti i može se mi dogodit, da ni na ministarstvu ili poreznoj upravi neče znat, šta mi upoče odgovorit. Ipak to je jako delikatna tema... treba imat puno znanja.

Primjerice u Švajcarskoj imaš odjel u poreznoj federalnoj upravi, koji se bavi samo sa financijskim derivatima, jer je to jako bitan dio financija pa i međunarodnog posla (recimo sve međunarodne kompanije kupuju barem over-the-counter kod banaka razne devizne financijske derivate, da izbjegnu rizik promjene deviznog tečaja...). A i švajcarski rezidenti vlastniki su financijskih derivata... Dakle hoču reč sve je zakonsko jasno regulisano, isto je u Njemačkoj, Engleskoj...

Ako ja to pravilno tumačim ove naše zakone, ovakve vrste dobit trebala bi biti oporezivana po 0%. I vjerovatno tako če biti još mnogo godina, jer ovdje naprosto nema nekih fundamenta, da bi to područje bilo pravno i porezno sređeno.

Molim još za koji konstruktivni odgovor.

Vrh

PostPostano: 23 ruj 2016, 07:58 

Lokacija: Multietnička federalna jedinica sa hrvatskom većinom
Koliko ja znam, nije oporezivo za Federaciju BiH. Možeš, za svaki slučaj, još pogledati na internetu zakon o porezu na dohodak FBiH, koji tretira slična područja.

Vrh

PostPostano: 07 lis 2016, 13:08 

lider30 je napisao/la:
Koliko ja znam, nije oporezivo za Federaciju BiH. Možeš, za svaki slučaj, još pogledati na internetu zakon o porezu na dohodak FBiH, koji tretira slična područja.

Prvo hvala na odgovoru.

Dobio sam informacije, da rezidenti federacije, koji su trgovci na stranim organiziranim deviznim tržištima ne plačaju nikakav porez. Znači ako trguješ na tim tržištima možeš to raditi samo preko financijskih derivata i očigledno jeste tako kao što sam mislio. Osbono Forex trgovci kažu, da ne plačaju ništa.

A pogledao sam i Zakon o porezu na dohodak: nema nigdje ni rječi u njemu. Ali to je i logično - takve stvare po ekonomskoj logici ne mogu biti dohodak. Več samo dobit. Dohodak je dividenda, kamate, plata... Ali ovdje je u generalu problem jer je to sve skupa nedefinirano što se tiče financijskih derivata ali sumnjam, da če ikad biti, jer i nema uslova za to. Nema tradicije, nema uopšte takvog trga na ovim prostorima, pa nema i znanja... To je ipak kompleksno pravno područje, da u ekonomskom smislu ne pričamo.

Vrh

Naslov: Re: Oporezivanje dobiti iz trgovanja sa financijskim derivatima
PostPostano: 07 lis 2016, 13:16 

PS: dali mislite, da bi bilo dobro poslati zahtjev za oficijalni stav(mišljenje) Porezne uprave FBIH??? Hoče li oni uopšte razumjeti, šta jih ja pitam??? Zar je smisleno i dopisati svoje objašnjenje, zašto smatram, da je porez 0%???

Vrh

Prikaži postove “stare”:  Redanje  
Započni novu temu Odgovori  [ 6 post(ov)a ] 

Vremenska zona: UTC + 01:00 [LJV]

Trenutno korisnika/ca: / i 6 gostiju.

Ne možeš započinjati nove teme.
Ne možeš odgovarati na postove.
Ne možeš uređivati svoje postove.
Ne možeš izbrisati svoje postove.
Ne možeš postati privitke.

Forum(o)Bir: