HercegBosna.org

HercegBosna.org

Forum Hrvata BiH

Sada je: 22 pro 2024, 11:12.

Vremenska zona: UTC + 01:00 [LJV]

Započni novu temu Odgovori  [ 73 post(ov)a ] 
Autor/ica Poruka
 Naslov: Re: Katolička Crkva u Hrvatskoj
PostPostano: 29 lip 2023, 12:55 

kukac je napisao/la:

Da se mene pita sve freske tog seksualnog manijaka bile bi otučene.

Mozaici su tu najmanji problem, mada bi se i o njima dalo raspravljati.

Puno veći problem je kultura zataškavanja i otvorenog pišanja po žrtvama dotičnog. Znači čovjek je kriv 1/1, izrečene su mu sankcije, on se sankcija nije pridržavao, a naši franjevci ga srdačno ugostili znajući što mu se stavlja na teret i znajući da je čovjek pod sankcijama.

I nitko od lokalnih medija to niti ne objavi, a kamoli da se netko pozove na odgovornost. :kava

kiler je napisao/la:
Božemiprosti, freske u novouređenoj Franjevačkoj crkvi u Mostaru mene neodoljivo podsjećaju na unutrašnjost pravoslavnih crkava.

Čuo sam takve komentare od više ljudi.

Samo pokazuje koliko je KC zastranila kad prosječnog vjernika danas sablažnjava umjetnost u bizantskom stilu, a modernističke rugobe od crkava su im normalna stvar.

Vrh

PostPostano: 29 lip 2023, 13:35 

dunno je napisao/la:
kukac je napisao/la:

Da se mene pita sve freske tog seksualnog manijaka bile bi otučene.

Mozaici su tu najmanji problem, mada bi se i o njima dalo raspravljati.

Puno veći problem je kultura zataškavanja i otvorenog pišanja po žrtvama dotičnog. Znači čovjek je kriv 1/1, izrečene su mu sankcije, on se sankcija nije pridržavao, a naši franjevci ga srdačno ugostili znajući što mu se stavlja na teret i znajući da je čovjek pod sankcijama.

I nitko od lokalnih medija to niti ne objavi, a kamoli da se netko pozove na odgovornost. :kava

kiler je napisao/la:
Božemiprosti, freske u novouređenoj Franjevačkoj crkvi u Mostaru mene neodoljivo podsjećaju na unutrašnjost pravoslavnih crkava.

Čuo sam takve komentare od više ljudi.

Samo pokazuje koliko je KC zastranila kad prosječnog vjernika danas sablažnjava umjetnost u bizantskom stilu, a modernističke rugobe od crkava su im normalna stvar.

Potpuno tocno i zalosno

Vrh

PostPostano: 29 lip 2023, 14:35 

Problem nije samo u Crkvama, nego i u broju župa, kojih je previše i zato se hrpa novca zamrači odnosno izvuče kroz troškove župe.

Kod mene na kvartu ih ima desetak, a kad su moji došli '51 bila je samo jedna župa.
'90 su tražili da se napravi nova VELIKA Crkva, ali nisu dali iz zagrebačke nadbiskupije.

To je ono o čemu ja pričam i zašto je fra Bože u pravu.
RKC je premrežena lobijima koji izvlače milijarde kuna iz RKC samo u Hrvatskoj.

U centru Sesveta je stara Crkva koja se ne koristi, al je obnavljaju svaki 10 god. milijunskim iznosima, nakon potresa još i više.
- da bi Crkvu zaštitili od vlage treba "upucat" izolaciju u temelje, al to ove kokošarske firme iz ZG ne znaju niti imaju aparaturu. Plus odgovara im da mažnjavaju lovu svaki 10-ak godina.

Pogledajte kako lažu u župi...
Svatko ko živi u Sesvetama mora proć pokraj Crkve (koja se ne koristi) jer se nalazi u Centru kod križanja, odnosno cijeli kvart je izgrađen oko Crkve. Moraš bit sljep da ne vidiš kad se skela stavi oko Crkve i kad se Crkva temeljito obnavlja.

Crkva je obnovljena netom prije požara krova, ubiti do požara je došlo jer su loše obnovili krov i samozapalio se odmah nakon obnove.
Poslije tog je ponovo obnavljana i opet ponovo i sad je ponovo obnavljaju radi potresa.

Druga stvar napravili su protestantski centar (halu) u kojoj se služe Sv. Mise u sklopu koje je i župni stan.
Dok su župnu kuću prodali ili šta već...

Ovo stanje prije '90i ovo desno je župna kuća
slika

Ovo lijevo od Crkve vam je misna hala i župni stan.
Projektiro ju je debil koji očigledno nema pojma o građevini i obnavlja se svako malo zbog vlage, ta obnova nema veze s obnovom Crkve koju sam gore spominjao, jer su Hala i župni stan zasebna građevina.
Tada je kapelan Mladen preuzeo od župnika Ribarića, to je njegovo "maslo" za nagradu je dobio HKR postao je glavni urednik tamo.
Kad se u ZG tako krade samo u jednom kvartu, probajte zamislit kako je dalje od Zagreba
slika

Privitak/ci:
Župna crkva – povijest i obnova - Župa Svih Svetih - Sesvete.png
Župna crkva – povijest i obnova - Župa Svih Svetih - Sesvete.png [ 103.22 KiB | Pogledano 2550 put/a. ]

PostPostano: 29 lip 2023, 15:04 

To je svugdje tako. Zupnici obicno sami daju ugovore kako koji zeli i hoce bez ikakve struke i strucnog savjeta.
Nazalost cinjenica je da nemaju struku kako po pitanju gradjevine tako ni po pitanju sakralnosti ni teologije. Paradoks ali je istina

Vrh

PostPostano: 29 lip 2023, 20:33 

krstjanin je napisao/la:
To je svugdje tako. Zupnici obicno sami daju ugovore kako koji zeli i hoce bez ikakve struke i strucnog savjeta.
Nazalost cinjenica je da nemaju struku kako po pitanju gradjevine tako ni po pitanju sakralnosti ni teologije. Paradoks ali je istina

:palacgore1

RKC je nekad bila perjanica vrhunski stručnjaka u svim područjima, danas nažalost to nema ni u onim primarnim.

Nadam se da će netko to shvatit u RKC
- trebam im crkveni financijski nadzor
- trebam im građevinski expert za obnove, netko sa iskustvom
- treba im urbanista koji će im planirat razvoj novih župa ili proširivanje postojećih

To bi biskupska konferencija trebala organizirat, dovoljno im je da zaposle 10-ak stručnjaka i riješili bi 90% problema po župama.

Vrh

PostPostano: 29 lip 2023, 22:09 

Brane je si li ti rodom iz Prisoja?

Vrh

PostPostano: 29 lip 2023, 22:31 

zaba1111 je napisao/la:
Brane je si li ti rodom iz Prisoja?

Nisam ja sam iz Zagreba, Petrova :palacgore1

Al moji su iz hercegovine, razbacani, al tu kod mene na kvartu imaš hrpu ljudi iz TG Buško Blato, Roško Polje tako da mi je taj kraj poznat iz priča.
Pucaj ako ti šta mogu pomoć ??

Vrh

PostPostano: 29 lip 2023, 23:02 

Ma ništa, znam jednog Branu iz Sesveta, išao je u sjemenište, a viđao sam ga i na Dinamovim utakmicama, a sve se to moglo povezati i s tobom.

Vrh

PostPostano: 29 lip 2023, 23:33 

zaba1111 je napisao/la:
Ma ništa, znam jednog Branu iz Sesveta, išao je u sjemenište, a viđao sam ga i na Dinamovim utakmicama, a sve se to moglo povezati i s tobom.

Nikolina to mi je žena, sumnjam da me neko zna, a da mi ne zna ženu :zubati

Vrh

PostPostano: 21 lis 2023, 15:44 

Hrvati rimokatolici, imam jedno intimno pitanje za vas!
Kad biste morali da izaberete jednu od dve opcije, koju biste izabrali:

1. Da vam Crkva bude mocna organizacija koja moze utice na svetsku politiku, da radi drugima ono sto drugi ne rade njoj, da se siri i ovladava novim vernicima i zemljama, ali uz uslov da mora da se prilagodjava nekim trendovima, kao sto je novi seksualni moral, sklapanje gej brakova, zene svestenici itd.

ili,
2. da bude mala, nemocna u svetovnom smislu, ali potpuno na tragu Hristovog ucenja, sa pokazivanjem brige za spasenje duse. Beskompromisna kad su novi gresni trendovi u pitanju...

Nekako mi se cini ovih dana da vas obuzme veliko sladostrasce kad se prica kako unijtite o izazivate podele medju pravoslavnima, kako vas zapadna geopoliticka moc ukida UPC i sl. :neznam
Ocu da kazem da ste ushiceni kad se demonstrira moc.

Vrh

PostPostano: 21 lis 2023, 15:52 

katolici se ne bave pravoslavnim crkvama, to nas ne zanima, nebitni ste.

projiciraš svoju fiksaciju s moćnom RKC na nas pa misliš da se i mi bavimo praćenjem pravoslavnih crkava.

poslanje koje ima KC tiče se svjetske sudbine i tu su glavna tri neprijatelja ili glavna tri igrača koji su ugroza, jedan su otpadnici od KC u vidu svih protestantskih crkava i njihovih novijih derivata, pogotovo karizmatskih koje jako nagrizaju KC u Latinskoj Americi, Africi i Aziji, s druge strane islam, a s treće ateizam i opća sekularizacija.

pravoslavna crkva odavno niti je prijetnja niti u sukobu jer niti je prozelitska niti se ni na koji način širi, dapače, ona je dominantna u dubinski ateističkim i izumirućim društvima. iako u totalu pravoslavna crkva je skoro 1/1 RPC, izvan Rusije ni nema nešto značajno.

Vrh

PostPostano: 21 lis 2023, 16:48 

Crkva je zajednica virnika. Ne činidu Crkvu iskjučivo svećenici i redovnici.

Crkvino poslanje je i utjecaj na društvo. Nije ograničena samo na propovid u četiri zida.

Vrh

PostPostano: 04 pro 2023, 22:16 

Evo Harpa Dei ima koncerte u Hrvatskoj. Isplati se poslusati

Privitak/ci:
Kroatien-2023-724x1024.jpg
Kroatien-2023-724x1024.jpg [ 139.83 KiB | Pogledano 2114 put/a. ]
Webseite-5-1536x694.jpeg
Webseite-5-1536x694.jpeg [ 175.58 KiB | Pogledano 2114 put/a. ]

PostPostano: 22 pro 2023, 16:30 

Čuj djed mraz LOL

https://www.index.hr/mobile/vijesti/cla ... ajnovije_m

A djed "božićnjak" .... Kakav djed "božićnjak" LOL

Vrh

PostPostano: 23 vel 2024, 15:43 

It's probably me...

Vrh

PostPostano: 24 ožu 2024, 09:22 

https://www.bitno.net/vjera/svjedocanst ... xr3MhiRvkE
I tako, malo po malo promovira se novo, moderno, uključivo katoličanstvo u kojem nema mjesta za zaostale balkanske divljake koji misle da muško mora bit muško, a žensko žensko. Lovren i slični koji se budu opirali u skoro vrijeme će u KC narativu postati radikalni kršćani, konzervativci, fundamentalisti, fanatici, sektaši i slično, kako to inače biva. :zubati

Vrh

PostPostano: 24 ožu 2024, 10:07 

Neznam je napisao/la:
https://www.bitno.net/vjera/svjedocanstva/baby-lasagna-marko-purisic-svjedocanstvo/?fbclid=IwAR2rK6hHYM8GnbvOjz8DSeug-9tMtlBbzHzCUsNZeCf_obyUCxr3MhiRvkE
I tako, malo po malo promovira se novo, moderno, uključivo katoličanstvo u kojem nema mjesta za zaostale balkanske divljake koji misle da muško mora bit muško, a žensko žensko. Lovren i slični koji se budu opirali u skoro vrijeme će u KC narativu postati radikalni kršćani, konzervativci, fundamentalisti, fanatici, sektaši i slično, kako to inače biva. :zubati

Kako si to zaključio, možeš li malo protumačiti?

Vrh

PostPostano: 24 ožu 2024, 10:20 

Originals je napisao/la:
Neznam je napisao/la:
https://www.bitno.net/vjera/svjedocanstva/baby-lasagna-marko-purisic-svjedocanstvo/?fbclid=IwAR2rK6hHYM8GnbvOjz8DSeug-9tMtlBbzHzCUsNZeCf_obyUCxr3MhiRvkE

Kako si to zaključio, možeš li malo protumačiti?

Ako su u tijeku medijske harange na Lovrena i slavljenja Lazanje, portali koji predstavljaju katoličku misao i povezani su s KC na potpuno istoj liniji kao "lijevo-liberalni" mediji, slave Lazanju i potpuno ignoriraju ili šikaniraju Lovrena onda je sve jasno. Ali prosječnom indoktriniranom katoliku ionako ništa nije jasno pa ne očekujem da će i ovo biti. :zubati

Vrh

PostPostano: 26 ožu 2024, 15:22 

Pozdrav društvu u ovoj temi. Nov sam...
Osobno potpisujem 80% ovdje izrečenoga....Znamo da smo svi svjesni činjenice kako se hrvatske obitelji iseljavaju, neki uspoređuju kao nekoć "trnuhom za kruhom". Za neke smatram da je to OK, ali za liječnike i slične struke, za čije je školovanje ulupano mnogo novca, mišljenja sam da je to samo izgovor ...1,. za lijenost, 2. dokaz ugasle želje i svake namjere da se zasukanih rukava ujedinjeni okrenemo prema obrani ljudskog dostojanstva, prava na čovjeku dostojan(stven) život i 3. potpuni gubitak osjećaja za familijarnost/obiteljski život. Ne mislim pri tome na ex obiteljske zadruge!
Kraće rečeno: briga tolike za starce, roditelje, njihova naslijeđena "gruntovna" dobra". Odlaskom u Švedsku npr, bilo gdje na Zapad, shvaćaju li da se svjesno odriču i svoje vjerničke prakse? Naći će se u, većinom protestantskom, ali sada i sve više islamskom okruženju.
Europa je - onakva kakvu smo poznavali do pred 20-ak godina - ležala na kršćanskim temeljima(pa i sada, ali...). Znamo tko je gradio bolnice (tko je liječio, brinuo o pacijentima); tko je gradio škole, tko ceste, kulturno-obrazovne ustanove općenito... Kad se sjetimo sv. Benedikta, koji je Europu vratio kršćanstvu, a sagledavši trenutnu situaciju u Hrvatskoj, bojim se zaključiti da nas više ne mogu "spasiti naši oci", pa čak ni misionari iz Afrike - koju su naši misionari prosvjetiteljski/vjernički uzdigli iz gliba nastalog nakon "napuštanja" koloniziranih zemalja od strane eksploatatora tipa Engleska, Francuska, Španjolska...pa znamo ih sve!
Podrška Vatikana je itekako bitna, ali neće Vatikan pomoći Hrvatima...Hrvat-katolik će poput stoika šutjeti na uvrede "plaćeničkih" medija, ali da je samo to... Primjećuje se, doista, sve veće nezadovoljstvo vjernika u mnogim župnim sredinama. Ne bih o detaljima, jer su ovdje već neki istaknuti.
Svjesni smo razlike: za ex komunizma je katol. Crkva poput brižne kvočke oko sebe skupljala vjernike. Navodnim osamostaljenjem RH to je kao odsječeno prestalo. A da ima i nekog skrivenog razloga, shvaćamo, zar ne? Tu je i imprimatur. Ali i privatne objave preko određenih vidioca od Crkve preporučenih. Odjednom, poruke postaju lažne. Ot istih viidioca. Istraživao sam razlog.
Čim Gospa, Isus, sv. Mihael, bilo tko naglase kako se ni crkveno vodstvo više ne snalazi, to je dovoljan razlog za "To su lažne poruke" (tu su i slične: "Crkveno vodstvo se okrenulo luksuzu" - kao primjer). Očekujem da će takve poruke čak zabraniti. Ako je činjenica da nas te poruke upućuju na Evanđelje i potrebu jačanja duhovnog života, rasta ljubavi, potpunog predanja svog života Bogu, zašto su postale negativne, nepoželjne? "Jer to nije Objava"?
Kad bismo živjeli po Objavi(Evanđelju) tih poruka ne bi ni bilo, ali pošto su već tu - zar nam VEĆ TO ne ukazuje da je problem kat. Crkve daleko dublji od onih koje uglavnom opažamo "na prvu loptu"?
Katolička vjera je Hrvate održala na okupu tijekom tolikih stoljeća, a "intervencije" neba su bile stalno prisutne kad je prijetila velika opasnost. TKO je taj koji smije braniti Nebu da barem vjernike, puk potakne na istinsko obraćenje?
Mislim da je danas, više no ikada obraćenje u Hrbata prioritet br. 1.
Pod tim mislim kao najvažnije da crkveno vodstvo konačno shvati da sve što nam s ambona (barem bi trebalo) primijene prvo na sebe.
Kad Zmaj repom pomete 1/3 zvijezda nastaje mrak. Bez svjetionika je na moru kaos, lađe tumaraju besciljno.
ZAŠTO naši crkveni oci šute na sve što se kosi s KKC? Tek koja riječ, koje slovce nešto odvažnijih.
Zar je čudo što su toliki, nekoć dobri vjernici - zastranili?
Hrvatsku i Hrvate općenito može spasiti samo zagovor, pomoć i konstantna briga za nas One koja je toliko puta pokazala da smo na neki način noj drag narod.
Ekumenizam .- da! Ali VRAĆANJE onoga zajedničkoga prvo unutar same katol. Crkve, da svi počnu govoriti zajedničkim jezikom... Sada, smo kao podno babilonske kule kad je Bog pobrkao jezike. Frakcije, razlike u katolicima i njihovim stavovima nikad nisu bile veće, izraženije nego sada.
KAKO se onda ujediniti protiv razornih "uskoka" u katol. Crkvu, sam njeni vrh - protiv MASONA? Plenković priznao da to je bio, ali eto, više nije (samo primjer, Kolinda ista, kao drugi primjer, a ima ih od politike, preko gospodarstva do Crkve).
Ostaje li nam barem koje "sredstvo"? Možda molitva, prikazivati Mise na kojim sudjelujemo i sami? Koliko smo puta čuli svećenika da vapi: "Molite i za nas svećenike"? Da, čuli smo...ali, pa oni trebaju moliti za nas, a ne mi za njih - rezon je pojedinaca. A bez njih nema ni blagoslova.
Pa koga ja to ovdje prikazujem u sivom, ako ne u crnom svjetlu? One, za koje nisam molio?
Od usklika "Imamo Hrvatsku"! nije prošlo mnogo, ali se mnogo se toga SRUŠILO, ugasilo.
Past će mrak...TKO će sklopiti ruke za spas Crkve?

Vrh

PostPostano: 23 ruj 2024, 08:13 

Moci velikog maronitskog sveca, sv. Šarbela stigle u krizevacku katedralu gdje ce trajno ostati

slika

https://www.bitno.net/vijesti/hrvatska/ ... sel-279132

Vrh

PostPostano: 23 ruj 2024, 18:20 

krstjanin je napisao/la:
Moci velikog maronitskog sveca, sv. Šarbela stigle u krizevacku katedralu gdje ce trajno ostati

Vidio sam u Crkvi obavijest o tome, al mi se nije dalo čitat...

Krstjanin jel ima neka poruka sa prenosom moći ili je to gesta libanonaca prema grko-katolicima u RH kao što piše u tekstu ??

Nisam primjetio da je to navada kod nas, možda nekad davno se to radilo.

Vrh

PostPostano: 25 ruj 2024, 14:45 

Brane je napisao/la:
krstjanin je napisao/la:

Vidio sam u Crkvi obavijest o tome, al mi se nije dalo čitat...

Krstjanin jel ima neka poruka sa prenosom moći ili je to gesta libanonaca prema grko-katolicima u RH kao što piše u tekstu ??

Nisam primjetio da je to navada kod nas, možda nekad davno se to radilo.

Nema neke velike poruke. Sveti Sarbel je popularan svetac u katolickom svijetu, posebno je postao popularan kod grkokatolika i zbog toga je vladika krizevacki zamolio cuvara groba i poglavara maronitskog reda za relikvije (sto nije neuobicajeno) i ovaj mu je to odobrio.

Sto se tice modernista oni relikvije ne stuju, vecinom ih drze po muzejima

Vrh

PostPostano: 17 pro 2024, 10:50 

Izgleda Uzinica HR biskupi napokon neutralizirali

https://www.bitno.net/vijesti/hrvatska/ ... -podrzana/

Inace od 20 aktivnih biskupa hrvatske biskupske konferencije trenutno njih 7 je rodom iz Bosne i Hercegovine

Vrh

Prikaži postove “stare”:  Redanje  
Započni novu temu Odgovori  [ 73 post(ov)a ]  Stranica Prethodna  1, 2, 3

Vremenska zona: UTC + 01:00 [LJV]

Trenutno korisnika/ca: / i 7 gostiju.

Ne možeš započinjati nove teme.
Ne možeš odgovarati na postove.
Ne možeš uređivati svoje postove.
Ne možeš izbrisati svoje postove.
Ne možeš postati privitke.

Forum(o)Bir: