|
|
Stranica: 1/4.
|
[ 84 post(ov)a ] |
|
Autor/ica |
Poruka |
novovrijeme
|
Naslov: Re: Da li su Izetbegovići izvorno Živkovići..? :))) Postano: 24 ruj 2020, 15:56 |
|
|
Nisu iz Beograda nego iz Smedereva. Moguće da je Bakirova loza bila u BG al izvorno su iz Smedereva. Živkovići iz Smedereva su se davno poturčili i uzeli prezime Jahić. Jahići su nakon pada Turaka pobjegli preko Drine. Bakirova linija Jahića se naselila u Šamcu. Tamo su promjenli prezime i nazvali se Izetbegović po lokalnom begu Izetu.
_________________ Srbi su mali narod sa karakterom super sile.
|
|
Vrh |
|
 |
podrinje
|
Naslov: Re: Da li su Izetbegovići izvorno Živkovići..? :))) Postano: 24 ruj 2020, 15:59 |
|
|
novovrijeme je napisao/la: Nisu iz Beograda nego iz Smedereva. Živkovići iz Smedereva su se davno ******** i uzeli prezime Jahić. Jahići su nakon pada Turaka pobjegli preko Drine. Bakirova linija Jahića se naselila u Šamcu. Tamo su promjenli prezime i nazvali se Izetbegović po lokalnom begu Izetu. Od koga bi bežali iz Smedereva u kome (više) nema Turaka? Ne kapiram.
_________________ Долетеће бели голуб, једне зоре ране...
|
|
Vrh |
|
 |
novovrijeme
|
Naslov: Re: Da li su Izetbegovići izvorno Živkovići..? :))) Postano: 24 ruj 2020, 16:02 |
|
|
novovrijeme je napisao/la: Nisu iz Beograda nego iz Smedereva. Moguće da je Bakirova loza bila u BG al izvorno su iz Smedereva.
Jeste. Bili su u BG. Citat: Izetbegović: Moja porodica je posjedovala Adu Ciganliju, a dedo je tokom Prvog svjetskog rata spasio niz Srbahttps://sandzakpress.net/izetbegovic-mo ... -niz-srba/
|
|
Vrh |
|
 |
dudu
|
Naslov: Re: Da li su Izetbegovići izvorno Živkovići..? :))) Postano: 24 ruj 2020, 16:05 |
|
Pridružen/a: 03 svi 2009, 22:39 Postovi: 61415 Lokacija: DAZP HQ
|
Bakir je neki dan u intervjuu spomenuo da su oni Jahići iz Beograda.
_________________ "Hrvata je danas u BiH manje od 400.000, ali je naš cilj da nas je milijun", kazao je Čović.
|
|
Vrh |
|
 |
podrinje
|
Naslov: Re: Da li su Izetbegovići izvorno Živkovići..? :))) Postano: 24 ruj 2020, 16:06 |
|
|
Znači niko neće da odgovori na pitanje, zanimljivo.
|
|
Vrh |
|
 |
Altomanović
|
Naslov: Re: Da li su Izetbegovići izvorno Živkovići..? :))) Postano: 24 ruj 2020, 16:47 |
|
|
Podrinje Najvjerovatnije su bjezali u doba Kadadjordja/oslobodjenje Srbije.
_________________ S vjerom u Boga
|
|
Vrh |
|
 |
dudu
|
Naslov: Re: Da li su Izetbegovići izvorno Živkovići..? :))) Postano: 24 ruj 2020, 16:50 |
|
Pridružen/a: 03 svi 2009, 22:39 Postovi: 61415 Lokacija: DAZP HQ
|
jeste naivni, prvo zašto uopće patite da su potomci Srba, drugo zaboravljate da Bošnjaci tvrde da je Beograd nekad bio bošnjački. 
_________________ "Hrvata je danas u BiH manje od 400.000, ali je naš cilj da nas je milijun", kazao je Čović.
|
|
Vrh |
|
 |
Altomanović
|
Naslov: Re: Da li su Izetbegovići izvorno Živkovići..? :))) Postano: 24 ruj 2020, 16:57 |
|
|
Dudu ne patimo mi nista. Bosnjakistan je hrvatska odgovorna zona.
_________________ S vjerom u Boga
|
|
Vrh |
|
 |
podrinje
|
Naslov: Re: Da li su Izetbegovići izvorno Živkovići..? :))) Postano: 24 ruj 2020, 18:07 |
|
|
Altomanović je napisao/la: Podrinje Najvjerovatnije su bjezali u doba Kadadjordja/oslobodjenje Srbije. Dalo se zaključiti da su oterani u Bosnu jer su muslimani.
|
|
Vrh |
|
 |
novovrijeme
|
Naslov: Re: Da li su Izetbegovići izvorno Živkovići..? :))) Postano: 24 ruj 2020, 18:31 |
|
|
podrinje je napisao/la: Altomanović je napisao/la: Podrinje Najvjerovatnije su bjezali u doba Kadadjordja/oslobodjenje Srbije. Dalo se zaključiti da su oterani u Bosnu jer su muslimani. Pa naravno. Potturice, saradnici okupatora. Tako su protjerani sa cijelog Balkana. I iz Grčke, Bugarske, Mađarske... šta ti je tu nejasno?
|
|
Vrh |
|
 |
podrinje
|
Naslov: Re: Da li su Izetbegovići izvorno Živkovići..? :))) Postano: 24 ruj 2020, 18:40 |
|
|
novovrijeme je napisao/la: podrinje je napisao/la: Dalo se zaključiti da su oterani u Bosnu jer su muslimani.
Pa naravno. Potturice, saradnici okupatora. Tako su protjerani sa cijelog Balkana. I iz Grčke, Bugarske, Mađarske... šta ti je tu nejasno? Jedrene i Istambul su zadržali. Dakle, Turci su još uvek geografski na jednom manjem delu Balkana. Drugo, U nekim bitkama Turci su koristili i pravoslavne plaćenike da im pomognu, da budem konkretan angažovali su pravoslavne Srbe da ubijaju pravoslavne Srbe. Ne možeš tako arogantno uopštavati stvari jer istorija nije podloga za kafansku diku. Veroispovest sama po sebi nije zločin. Verujem da je bilo ostrašćenih i ponetih dominacijom islama, ali i običnih muslimana koji žele da žive u miru sa svojim komšijama. Slično su prošli i podunavski Nemci posle II Svetskog rata, bio si kriv po prezimenu a ne po delima.
|
|
Vrh |
|
 |
novovrijeme
|
Naslov: Re: Da li su Izetbegovići izvorno Živkovići..? :))) Postano: 24 ruj 2020, 18:46 |
|
|
podrinje je napisao/la: Drugo, U nekim bitkama Turci su koristili i pravoslavne plaćenike da im pomognu, da budem konkretan angažovali su pravoslavne Srbe da ubijaju pravoslavne Srbe.
Pa naravno. Ti bivši pravoslavni Srbi se danas zovu Mujo, Suljo i Fata. Citat: Veroispovest sama po sebi nije zločin. Verujem da je bilo ostrašćenih i ponetih dominacijom islama, ali i običnih muslimana koji žele da žive u miru sa svojim komšijama. Nikad. Ne postoji ni jedno muslimansko-srpsko selo/grad. Srbi su bili protjerani na brda i planine a potturce su bili u gradovima i uz rijeke. Citat: Slično su prošli i podunavski Nemci posle II Svetskog rata, bio si kriv po prezimenu a ne po delima. I u Drezdenu je bilo puno nevinih... i u Hirošimi.
|
|
Vrh |
|
 |
podrinje
|
Naslov: Re: Da li su Izetbegovići izvorno Živkovići..? :))) Postano: 24 ruj 2020, 18:53 |
|
|
novovrijeme je napisao/la: podrinje je napisao/la: Drugo, U nekim bitkama Turci su koristili i pravoslavne plaćenike da im pomognu, da budem konkretan angažovali su pravoslavne Srbe da ubijaju pravoslavne Srbe.
Pa naravno. Ti bivši pravoslavni Srbi se danas zovu Mujo, Suljo i Fata. Ne, martolozi se nisu hvatali za tu slamku. Nisu morali. Ostali su hrišćani do ukidanja tih pomoćnih jedinica (uglavnom za palež i pljačku) u 18. veku. Zanimljivo mi je da sam često nalazio u istorijskim izvorima da su hajduci rado pustošili rodno selo, znali su dobro ko čega ima, pa dao mi jagnje ili ne dao, ja dolazim...
|
|
Vrh |
|
 |
novovrijeme
|
Naslov: Re: Da li su Izetbegovići izvorno Živkovići..? :))) Postano: 24 ruj 2020, 18:56 |
|
|
podrinje je napisao/la: novovrijeme je napisao/la: Pa naravno. Ti bivši pravoslavni Srbi se danas zovu Mujo, Suljo i Fata.
Ne, martolozi se nisu hvatali za tu slamku. Nisu morali. Ostali su hrišćani do ukidanja tih pomoćnih jedinica (uglavnom za palež i pljačku) u 18. veku. Zanimljivo mi je da sam često nalazio u istorijskim izvorima da su hajduci rado pustošili rodno selo, znali su dobro ko čega ima, pa dao mi jagnje ili ne dao, ja dolazim... Ima i danas kriminalaca. Što relativizuješ osmanska osvajanja? 500 godina ropstva? Imaš neke emocije prema istima?
|
|
Vrh |
|
 |
podrinje
|
Naslov: Re: Da li su Izetbegovići izvorno Živkovići..? :))) Postano: 24 ruj 2020, 19:05 |
|
|
novovrijeme je napisao/la: podrinje je napisao/la: Ne, martolozi se nisu hvatali za tu slamku. Nisu morali. Ostali su hrišćani do ukidanja tih pomoćnih jedinica (uglavnom za palež i pljačku) u 18. veku.
Zanimljivo mi je da sam često nalazio u istorijskim izvorima da su hajduci rado pustošili rodno selo, znali su dobro ko čega ima, pa dao mi jagnje ili ne dao, ja dolazim...
Ima i danas kriminalaca. Što relativizuješ osmanska osvajanja? 500 godina ropstva? Imaš neke emocije prema istima? Nije 500. To svi misle. https://www.kurir.rs/vesti/drustvo/3015 ... od-turcimaNe radi se o emocijama, možda sam previše čitao pa imam izbalansirano mišljenje o tom vremenu. Nije uvek bilo neizdrživo i nije svuda bilo jednako teško.
|
|
Vrh |
|
 |
novovrijeme
|
Naslov: Re: Da li su Izetbegovići izvorno Živkovići..? :))) Postano: 24 ruj 2020, 19:07 |
|
|
podrinje je napisao/la: novovrijeme je napisao/la: Ima i danas kriminalaca. Što relativizuješ osmanska osvajanja? 500 godina ropstva? Imaš neke emocije prema istima?
Nije 500. To svi misle. https://www.kurir.rs/vesti/drustvo/3015 ... od-turcimaNe radi se o emocijama, možda sam previše čitao pa imam izbalansirano mišljenje o tom vremenu. Nije uvek bilo neizdrživo i nije svuda bilo jednako teško. A šta si ti Englez pa balansiraš između dvije strane? Aj nam malo izbalansiraj i prošli rat kad si počeo. A možeš i svjetske ratove. Da malo bolje razumjemo vlastite dušmane i koljače.
|
|
Vrh |
|
 |
podrinje
|
Naslov: Re: Da li su Izetbegovići izvorno Živkovići..? :))) Postano: 24 ruj 2020, 19:30 |
|
|
novovrijeme je napisao/la: podrinje je napisao/la: Pa danas ti je Beograd pun nevernika, sotonaša, razvratnika, čega sve ne. Pa se niko ne nervira zbog toga. Šta su oni sačuvali? Nema na ovome svetu slobode kakvu čovek sanja, ne zaluđuj se.  Za državu ti i ja smo samo lako zamenjiv šraf. Kao i junak sa Košara koji danas prosi da preživi... Svako društvo se popiša na veterane rata kad im više ne trebaju. https://direktno.rs/zivot/300400/heroj- ... ljevu.htmlJel to doza autošovinizma da pojačaš malo svoj blag stav o Turcima. Beograd je divan grad sa divnim ljudima. Najboljim ljudima na svijetu. Divnih gradova i divnih ljudi ima svuda. Šta je tvoja poenta? Da smo posebni?
|
|
Vrh |
|
 |
novovrijeme
|
Naslov: Re: Da li su Izetbegovići izvorno Živkovići..? :))) Postano: 24 ruj 2020, 19:34 |
|
|
podrinje je napisao/la: novovrijeme je napisao/la: Jel to doza autošovinizma da pojačaš malo svoj blag stav o Turcima.
Beograd je divan grad sa divnim ljudima. Najboljim ljudima na svijetu.
Divnih gradova i divnih ljudi ima svuda. Šta je tvoja poenta? Da smo posebni? Da naravno. Meni kao Srbinu posebno posebni. Najdivniji narod na planeti su mi Srbi, po 100 mjesta prazno a onda Rusi. Imaš problem sa tim? Nešto ti čudno?
|
|
Vrh |
|
 |
Naša Kvačica
|
Naslov: Re: Da li su Izetbegovići izvorno Živkovići..? :))) Postano: 24 ruj 2020, 19:36 |
|
|
Mene zanima, ako neki Srbin iz Smedereva danas pređe na islam, je li on onda Srbin ili Bošnjak?
_________________ Ukidanjem BiH štedimo 50 milijardi KM. Neka razum prevlada.
1218 of 2558 - 47.62%
Sarajevo, generalno sarajevska kotlina je rasadnik zla i mržnje. Frustrirana, napaćena i bahata sredina.
|
|
Vrh |
|
 |
Naša Kvačica
|
Naslov: Re: Da li su Izetbegovići izvorno Živkovići..? :))) Postano: 24 ruj 2020, 19:38 |
|
|
novovrijeme je napisao/la: podrinje je napisao/la: Divnih gradova i divnih ljudi ima svuda. Šta je tvoja poenta? Da smo posebni?
Da naravno. Meni kao Srbinu posebno posebni. Najdivniji narod na planeti su mi Srbi, po 100 mjesta prazno a onda Rusi. Imaš problem sa tim? Nešto ti čudno? Ne znam bi li se Vučić složio sa 101. mjestom. 
_________________ Ukidanjem BiH štedimo 50 milijardi KM. Neka razum prevlada.
1218 of 2558 - 47.62%
Sarajevo, generalno sarajevska kotlina je rasadnik zla i mržnje. Frustrirana, napaćena i bahata sredina.
|
|
Vrh |
|
 |
novovrijeme
|
Naslov: Re: Da li su Izetbegovići izvorno Živkovići..? :))) Postano: 24 ruj 2020, 19:38 |
|
|
Naša Kvačica je napisao/la: Mene zanima, ako neki Srbin iz Smedereva danas pređe na islam, je li on onda Srbin ili Bošnjak? Srbnjak 
|
|
Vrh |
|
 |
podrinje
|
Naslov: Re: Da li su Izetbegovići izvorno Živkovići..? :))) Postano: 24 ruj 2020, 19:39 |
|
|
Naša Kvačica je napisao/la: Mene zanima, ako neki Srbin iz Smedereva danas pređe na islam, je li on onda Srbin ili Bošnjak? Još bolje pitanje, kako je Borisav Jović Srbin, po kojoj osnovi? 
|
|
Vrh |
|
 |
Bit cu kratak
|
Naslov: Re: Da li su Izetbegovići izvorno Živkovići..? :))) Postano: 24 ruj 2020, 19:45 |
|
|
novovrijeme je napisao/la: podrinje je napisao/la: Divnih gradova i divnih ljudi ima svuda. Šta je tvoja poenta? Da smo posebni?
Da naravno. Meni kao Srbinu posebno posebni. Najdivniji narod na planeti su mi Srbi, po 100 mjesta prazno a onda Rusi. Imaš problem sa tim? Nešto ti čudno? Reci mi da grijesim ako grijesim. Dolazis iz nekog manjeg mjesta. Ljudi iz manjih mjesta nerijetko misle kako su posebni, i kako su jedinstveni. Dok vec ljudi iz vecih sredina, vide takve ljude kaosujetne, providne. Recimo primjer.. Zasto ljudi iz gradova traze nazovimo "seljanke" za zene, pa postu gradu nema zene postene da si tito. Tako isto i sa radnicima. Prije se zaposli neki seljak iz manje sredine u gradu nego neki lokalac.
_________________ Izučavaći budalizma su budalisti.
|
|
Vrh |
|
 |
novovrijeme
|
Naslov: Re: Da li su Izetbegovići izvorno Živkovići..? :))) Postano: 24 ruj 2020, 19:50 |
|
|
Bit cu kratak je napisao/la: novovrijeme je napisao/la: Da naravno. Meni kao Srbinu posebno posebni. Najdivniji narod na planeti su mi Srbi, po 100 mjesta prazno a onda Rusi. Imaš problem sa tim? Nešto ti čudno?
Reci mi da grijesim ako grijesim. Dolazis iz nekog manjeg mjesta. Ljudi iz manjih mjesta nerijetko misle kako su posebni, i kako su jedinstveni. Dok vec ljudi iz vecih sredina, vide takve ljude kaosujetne, providne. Recimo primjer.. Zasto ljudi iz gradova traze nazovimo "seljanke" za zene, pa postu gradu nema zene postene da si tito. Tako isto i sa radnicima. Prije se zaposli neki seljak iz manje sredine u gradu nego neki lokalac. Da naravno seljačina iz provincije voli svoj narod. Šta si još naučio od Soroš TV. Prolazi to vrijeme... džaba si učio.
|
|
Vrh |
|
 |
Grobar
|
Naslov: Re: Da li su Izetbegovići izvorno Živkovići..? :))) Postano: 26 lis 2020, 20:32 |
|
Pridružen/a: 21 ruj 2020, 21:42 Postovi: 7637 Lokacija: Serbian World
|
Malo sam se zainteresovao šta znači koren prezimena Izetbegović, Izet.
Dakle, Izet je ime arapskog porekla. Značenje imena je - moć, sila, ugled, uticaj arapski ΄izza (značenje: snaga, moć)
Dakle, snaga ili moć.
Kod nas Živko ima slično značenje. Živko, onaj ko je previše Živahan, puca od energije i snage.. Dakle opet snaga, moć..
Živko=Izet Živkovići=Izetbegovići..
Žao mi muslimana, čak im ni dinastija koja ih vodi nije bošnjačka.
_________________ Vlasi se dosetili...
|
|
Vrh |
|
 |
Online |
Trenutno korisnika/ca: / i 37 gostiju. |
|
Ne možeš započinjati nove teme. Ne možeš odgovarati na postove. Ne možeš uređivati svoje postove. Ne možeš izbrisati svoje postove. Ne možeš postati privitke.
|
|
|