HercegBosna.org

HercegBosna.org

Forum Hrvata BiH
 
Sada je: 19 tra 2024, 16:54.

Vremenska zona: UTC + 01:00




Započni novu temu Odgovori  [ 8 post(ov)a ] 
Autor/ica Poruka
 Naslov: Harris: Haaška presuda ‘šestorki’ štetna je za BiH
PostPostano: 10 tra 2021, 19:22 
Offline
Avatar

Pridružen/a: 26 stu 2020, 15:23
Postovi: 13278
Citat:
HERCEG BOSNA
Harris: Haaška presuda ‘šestorki’ štetna je za BiH
slika

U engleskom izvorniku izašlo je izdanje knjige “Haaški krivolov – Analiza dokaza o ciljevima zajedničkoga zločinačkog pothvata u predmetu IT-04-74” nedavno preminuloga prof. dr. Miroslava Tuđmana, koja opsežno upućuje na promašaje iz postupka pred Haaškim sudom protiv šestorice nekadašnjih dužnosnika Herceg Bosne koja su na temelju osporavanoga udruženog zločinačkog pothvata osuđena na višegodišnje zatvorske kazne, a general Slobodan Praljak počinio je samoubojstvo u sudnici, čime je i zapečatio ovo sudište, piše Večernji list BiH.

Knjiga na 800 stranica od prije izvjesnog vremena može se nabaviti u tiskanom i izdanju za Kindle na stranicama online trgovine Amazona https://www.amazon.com.au/Poaching-Hagu ... B08QH4ST6R. Pri tome se na Amazonu citiraju riječi Robina Harrisa, nekadašnjeg savjetnika premijerke Margareth Thatcher.

U UK dokazi bi bili bezvrijedni

“Miroslav Tuđman napisao je knjigu koja bi trebala biti obvezna literatura, ne samo za one koji su zainteresirani za zamršenu priču o hrvatsko-muslimanskom ratu 1992. – 1994. već i za rad Haaškog suda (ICTY) i za šire probleme, nadnacionalne kaznene pravde. ICTY je u ranijoj fazi osmislio potpuno novi koncept ‘udruženog zločinačkog pothvata’ (UZP) kako bi osigurao osuđujuću presudu ljudi za koje tužitelji smatraju da bi trebali biti kažnjeni. Prema britanskom zakonu, dokazi korišteni za osiguravanje takvih osuda ne bi bili dopušteni.

ICTY je predmetna lekcija međunarodnog institucionalnoga neuspjeha. Miroslav Tuđman pokazuje nam zašto”, naveo je u recenziji povjesničar Robin Harris. On je u svojoj recenziji za knjigu napisao kako je zločinački pothvat uspostavljen kako bi se osudilo pojedine optužene, a da se pri tome za to nema valjanih dokaza.

Uz to, prema Harrisu, Haaški sud imao je iznimno štetnu ulogu za budućnost BiH. “Ova ispolitizirana pravda nije bila ni politički korisna. Demoralizirao je sve manju hrvatsku zajednicu, ubrzavajući tako trend prema isključivo muslimanskom identitetu u Federaciji”, smatra Harris.

Odvjetnica Nika Pinter, koja je u Haagu branila Slobodana Praljka, rekla je kako u knjizi nije bilo navijačkih interpretacija, za razliku od presude “šestorci” koja se temeljila na iskazima šest krajnje nevjerodostojnih svjedoka o UZP-u.

“Mislim kako je to jedna, ne zato što sam bila odvjetnica u postupku, sjajna knjiga koja zbilja može poslužiti kao putokaz kako čitati presudu i kvalifikacije UZP-a kojima se barata. Presuda nije dala činjenice. Ova knjiga jest”, kazala je. 
Prof. dr. sc. Davor Derenčinović s Pravnog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu naveo je u recenziji kako je Tuđman u knjizi pokazao frapantnu neargumentiranost.

Nedomišljeni eksperiment

“Autor argumentirano upućuje i na opsežno izdvojeno mišljenje suca Antonettija, člana Raspravnoga vijeća, koji je analizom transkripata iz Ureda bivšeg predsjednika Tuđmana zaključio da nisu dokazane teze Tužiteljstva o navodnom zajedničkom zločinačkom pothvatu u koji su bili, uz optuženike, uključeni i najviši državni dužnosnici.

U pravu je autor kad na temelju niza argumenata, transkripata, izjava i sl., tvrdi da se optužnica i presuda o tom pothvatu ne zasnivaju na materijalnim činjenicama, nego na interpretacijama pisanih dokumenata, na iskazima svjedoka koji nisu neposredni sudionici određenih zbivanja, nego njihovi tumači, na ekspertizama i svjedocima teorije urote”, kaže dr. Derenčinović i zaključuje kako je Tuđmanova knjiga klasik “crne kronike” nedomišljena eksperimenta koji je nepovratno kolabirao tragičnim finalom nepravičnog suđenja u predmetu “Prlić i dr”. On ističe kako je UZP potpuno promašen te da je ICTY pokazao samodostatnost i institucionalni autizam, ignoranciju i nepoštivanje temeljnih pravnih načela, ali i povijesnih činjenica.

Svojevrsnu “reklamu” za knjigu je objavom na Twitteru dao i ugledni američki odvjetnik hrvatskih korijena Luka Mišetić navodeći kako je riječ o “sveobuhvatnoj analizi” presude i politike Hrvatske prema BiH.


https://kamenjar.com/harris-haaska-pres ... je-za-bih/

_________________
HR + HB = Hrvatska domovina. Za dom.

Neka živi Dinamo i majka Hrvatska!


Vrh
   
 
 Naslov: Re: Harris: Haaška presuda ‘šestorki’ štetna je za BiH
PostPostano: 10 tra 2021, 19:26 
Offline
Avatar

Pridružen/a: 26 stu 2020, 15:23
Postovi: 13278
Citat:
Značajna knjiga pokojnog Miroslava Tuđmana, konačno se pojavila na engleskom jeziku!
slika

Knjiga „Haški krivolov“, značajna knjiga pokojnog Miroslava Tuđmana, konačno se pojavila na engleskom jeziku! Jako se Miro obradovao objavljivanju ove knjige, ali nas je nažalost prerano napustio.

Evo kako je Miro pisao u dijelu uvoda knjige:

„Ovo je priča o Haškome tribunalu, tužiteljima i sucima koji su u predmetu IT-04-74 osudili Bosnu i Hercegovinu da kao propala država živi na respiratoru. Priča je haški rašomon u kojem je tužitelj zatajio ključne činjenice, njegovi svjedoci nisu svjedočiti istinu, a suci nisu prihvatili ključne dokaze obrane. Takav igrokaz u procesu IT-04-74 najavljen je 5 godina prije početka suđenja šestorici hrvatskih dužnosnika i generala koje je trajalo 13 godina (2004.-2017.).

Glavna haška tužiteljica Carla del Ponte trojici je američkih veleposlanika iz Srbije, Hrvatske i Bosne i Hercegovine osobno obznanila „da se službeni pristup njene kancelarije temelji na stavu da su svi ratni lideri svih strana krivi za ratne zločine, a da zatim razmatra koji su to određeni zločini i kako da dokaže njihovu krivicu“.

No, iako je tek trebala pronaći za koje su ratne zločine hrvatski ratni lideri krivi, Carla del Ponte je spoznala razliku između Srba i Hrvata: „Srbi su kopilad … ali Hrvati su podmukla kopilad“. Uvjerena u svoju misiju ona je i prije završetka suđenja „ratnim liderima“ objasnila akademskoj zajednici i međunarodnoj javnosti da će se povijest jugoistoka Europe pisati prema presudama Haškoga tribunala…….“

A malo o samoj knjizi:

“Krivolov u Haagu” značajna je knjiga pokojnog Miroslava Tuđmana, čije objavljivanje s ponosom najavljuje Udruga sv. Juraj. Tuđman je bio sveučilišni profesor informacijskih znanosti, osnivač i voditelj prve hrvatske obavještajne agencije (1993. – 1998.). Preminuo je u siječnju 2021. godine kao aktualni zastupnik u Hrvatskom saboru. Služio je Hrvatskoj od samog početka njezine državotvorne neovisnosti, pa do kraja svoga života. Bio je usko uključen u sva glavna politička pitanja, od kojih je jedna bila suradnja Hrvatske s Međunarodnim kaznenim sudom za bivšu Jugoslaviju (ICTY).

U ovoj davno zakašnjeloj analizi unutarnjeg djelovanja ICTY-a, Tuđman intrigantno i detaljno secira mnoge načine na koje je izvrnuta pravda, koristeći se primjerom slučaja Prlić i suradnici, koji u konačnici dovodi do tragičnog samoubojstva cijanidom jednoga od optuženika, generala Slobodana Praljaka. “Suci, Slobodan Praljak nije ratni zločinac! S prijezirom odbacujem vašu presudu!” posljednje su riječi haškog optuženika na otvorenom sudu 29. studenog 2017. godine. “Krivolov u Haagu” knjiga je koja pruža njemu i ostalim optuženicima obranu koju im je Tribunal nepravedno uskratio.

Do danas ova Tuđmanova knjiga ujedno je i najopsežnija analiza presude Međunarodnog kaznenog suda za bivšu Jugoslaviju i politike Republike Hrvatske prema Bosni i Hercegovini tijekom rata. “Krivolov u Haagu” trebao bi biti obavezno štivo za sve one koji su zainteresirani za dinamiku ovoga suda “iza zatvorenih vrata”.

„Međunarodni kazneni sud za bivšu Jugoslaviju je predmetna lekcija međunarodnog institucionalnog neuspjeha. Miroslav Tuđman pokazuje nam zašto.“ Robin Harris, britanski autor i bivši savjetnik za vanjsku politiku premijerke Margaret Thatcher.

„Poaching in the Hague“ se može naručiti na web stranici Amazon, ovisno u kojoj zemlji živite, u tiskanom i elektroničkom izdanju

St. George Society, Dobriše Cesarića 9, 10000 Zagreb, Hrvatska, https://nsf-journal.hr/

i na engleskom: https://www.amazon.com/Poaching-Hague-A ... oks&sr=1-1

The St. George Association is proud to announce the publication of an important book, “Poaching in the Hague”, by the late Miroslav Tudjman. Tudjman was a university professor of information science and the founder and head of the first Croatian Intelligence Agency (1993-1998) and, at the time of his death in January, 2021, was a Member of the Croatian Parliament. During his years of service to his newly-independent country, he was closely involved in all major political issues, one of which was Croatia’s cooperation with the International Criminal Tribunal for the Former Yugoslavia (ICTY).

In this long overdue analysis of the inner workings of the ICTY, Tudjman dissects in shocking detail the many ways in which it perverted justice, using as an example the case of Prlic et al, which led, ultimately, to the tragic suicide by cyanide of one of the defendants, General Slobodan Praljak, in open court on November 29, 2017. “Judges, Slobodan Praljak is not a war criminal! I reject your verdict with contempt!” were his last words. “Poaching in the Hague” provides him and the other defendants the defense they were unjustly denied by the Tribunal.

Tudjman’s book is also the most comprehensive analysis to date of an ICTY verdict, and the politics of Croatia toward Bosnia and Herzegovina during the war. “Poaching in the Hague” should be required reading for all those interested in the dynamics of the ICTY “behind closed doors”.

„The ICTY is as an object lesson in international institutional failure. Miroslav Tuđman shows us why.“ Robin Harris, British author and former foreign policy adviser to Margaret Thatcher

„Poaching in the Hague“ is available through AMAZON in both print and Kindle versions.
St. George Society, Dobriše Cesarića 9, 10000 Zagreb, Hrvatska, https://nsf-journal.hr/


https://kamenjar.com/znacajna-knjiga-po ... om-jeziku/

_________________
HR + HB = Hrvatska domovina. Za dom.

Neka živi Dinamo i majka Hrvatska!


Vrh
   
 
 Naslov: Re: Harris: Haaška presuda ‘šestorki’ štetna je za BiH
PostPostano: 10 tra 2021, 19:29 
Offline
Avatar

Pridružen/a: 26 stu 2020, 15:23
Postovi: 13278
slika

https://www.amazon.com/Poaching-Hague-A ... oks&sr=1-1

_________________
HR + HB = Hrvatska domovina. Za dom.

Neka živi Dinamo i majka Hrvatska!


Vrh
   
 
 Naslov: Re: Harris: Haaška presuda ‘šestorki’ štetna je za BiH
PostPostano: 10 tra 2021, 19:36 
Online
Avatar

Pridružen/a: 03 svi 2009, 16:49
Postovi: 30429
Citat:
Harris: Haaška presuda ‘šestorki’ štetna je za BiH


Taj trenutak junačke smrti generala Praljka je bio trenutak kada je za BiH zapečaćena sudbina. Nakon toga nemilog događaja je BiH u fazi neizbježnog raspada i ni Amerika je više ne može spasiti. BiH truli i čeka se trenutak kada će se zvanično proglasiti uginuće tvorevine.

_________________
Ukidanjem BiH štedimo 50 milijardi KM. Neka razum prevlada.

807 of 2558 - 31.55%

Sarajevo, generalno sarajevska kotlina je rasadnik zla i mržnje. Frustrirana, napaćena i bahata sredina.


Vrh
   
 
 Naslov: Re: Harris: Haaška presuda ‘šestorki’ štetna je za BiH
PostPostano: 10 tra 2021, 19:47 
Offline
Avatar

Pridružen/a: 26 stu 2020, 15:23
Postovi: 13278
Citat:
slika


Velikan

_________________
HR + HB = Hrvatska domovina. Za dom.

Neka živi Dinamo i majka Hrvatska!


Vrh
   
 
 Naslov: Re: Harris: Haaška presuda ‘šestorki’ štetna je za BiH
PostPostano: 10 tra 2021, 20:01 
Offline
Avatar

Pridružen/a: 22 lis 2020, 17:59
Postovi: 3526
Ostaće zabeležen u hrvatskoj večnosti.

_________________
Ja radim šta ja hoću.


Vrh
   
 
 Naslov: Re: Harris: Haaška presuda ‘šestorki’ štetna je za BiH
PostPostano: 10 tra 2021, 20:39 
Offline

Pridružen/a: 16 ožu 2010, 21:38
Postovi: 4368
Muslimani me malo podsjecaju na RSK. Sve i svasta im se nudilo i pravili veliki ustupci a njima je sve to malo bilo.
Znamo kako je završila RSK.


Vrh
   
 
 Naslov: Re: Harris: Haaška presuda ‘šestorki’ štetna je za BiH
PostPostano: 10 tra 2021, 20:43 
Offline
Avatar

Pridružen/a: 31 sij 2020, 20:50
Postovi: 2547
Reconquista je napisao/la:
Citat:
slika


Velikan

Najbolje od njega mi je bilo kad je u jednoj emisiji, pošto mu je voditelj sugerirao da je Stari most u Mostaru simbol ovoga i onoga, hladno ustvrdio kako taj most nije simbol ničega, nego su "oni tamo neku kozu zaklali nedavno".


Vrh
   
 
Prikaži postove “stare”:  Redanje  
Započni novu temu Odgovori  [ 8 post(ov)a ] 

Vremenska zona: UTC + 01:00


Online

Trenutno korisnika/ca: Naša Kvačica i 393 gostiju.


Ne možeš započinjati nove teme.
Ne možeš odgovarati na postove.
Ne možeš uređivati svoje postove.
Ne možeš izbrisati svoje postove.
Ne možeš postati privitke.

Forum(o)Bir:  
Powered by phpBB © 2000, 2002, 2005, 2007 phpBB Group
Facebook 2011 By Damien Keitel
Template made by DEVPPL - HR (CRO) by Ančica Sečan
phpBB SEO