HercegBosna.org

HercegBosna.org

Forum Hrvata BiH

Sada je: 06 ožu 2025, 12:20.

Vremenska zona: UTC + 01:00 [LJV]

Započni novu temu Odgovori  [ 1671 post(ov)a ] 
Stranica Prethodna  1 ... 60, 61, 62, 63, 64, 65, 66, 67  Sljedeća
Autor/ica Poruka
 Naslov: Re: Da li je Jugoslavija zaista prestala da postoji ikada?
PostPostano: 29 kol 2024, 09:28 

Bobovac je napisao/la:
Haram je napisao/la:
slika

Normalno da ga volite kad vam je Otac nacije i stvorio vam državu.

Za nas druge kojima to nije bio i nije nešto impresivan.

Ne moramo se vrijedjati na sabahu. Ja sa pametnim ljudima obicno razgovaram uz duzni medjusobni respekt.

Pa nije pravio planeti Zemlji naciju i drzavu pa da ga postuju. Tako da taj argument ne stoji. Mnogi Bosnjaci ne vole Tita (ja sam samo za vas Bosnjak btw., ali moram to tako s tim identitetom jer ce mi u suprotnosti ovde rascereciti mozak i nacerati da lajem pa rasturiti ovu tanku nit kulture diskusije): Ja sam na forumu jedini. Ne znam da je ijedan napisao ista pozitivno o Jugoslaviji i Titu npr.

Vrh

PostPostano: 29 kol 2024, 09:31 

Ta jugoslavija nikad nije trebala ni postojati u oblicima kakvim je bila. Probajte živjeti u jednoj kući sa braćom gdje svaki brat ima svoju obitelj.

Kao što je bila mom djedu i meni.

Vrh

PostPostano: 29 kol 2024, 09:31 

Tko te vrijeđa i kako?

Vrh

PostPostano: 29 kol 2024, 09:50 

Bobovac je napisao/la:
Tko te vrijeđa i kako?

Pa to kad mi se obracas s VI i stavljas me u kosh s bosljackom masom. Pogotovo kad - kao sto rekoh - masa njih mrzi Tita. Ja sam radje s tobom VI nego s njima.

Vrh

PostPostano: 29 kol 2024, 09:53 

Haram je napisao/la:
Bobovac je napisao/la:

Normalno da ga volite kad vam je Otac nacije i stvorio vam državu.

Za nas druge kojima to nije bio i nije nešto impresivan.

Ne moramo se vrijedjati na sabahu. Ja sa pametnim ljudima obicno razgovaram uz duzni medjusobni respekt.

Pa nije pravio planeti Zemlji naciju i drzavu pa da ga postuju. Tako da taj argument ne stoji. Mnogi Bosnjaci ne vole Tita (ja sam samo za vas Bosnjak btw., ali moram to tako s tim identitetom jer ce mi u suprotnosti ovde rascereciti mozak i nacerati da lajem pa rasturiti ovu tanku nit kulture diskusije): Ja sam na forumu jedini. Ne znam da je ijedan napisao ista pozitivno o Jugoslaviji i Titu npr.

Forum tu nije nešto relevantan uzorak. Kod Bošnjaka je itekako prisutan taj kult Tita i Jugoslavije, kroz kulturu, medije i kod običnih ljudi u svakodnevnom životu, osjeti se ta zahvalnost za naciju i ostale "darove" u ex-yu. Postoji to isto i kod Hrvata i Srba, ali postoji i jaka opozicija i otpor prema tome, dok kod Bošnjaka ne postoji.

Vrh

PostPostano: 29 kol 2024, 09:56 

I da Bobovac, mozda si nekako i u pravu kad kazes da nam je stvorio naciju. Stvorio nam je svima naciju od Vardara do Triglava - od Djerdapa do zhabarske Pule, priznatu svugdje na Svijetu, uglednu, ali "smo se" po njoj demokratski popisali i posrali pa odlucili da se pokoljemo.

Ovo "mi" sad uzmi s rezervom jer ni ti, a ni ja, nismo bili u toj starosnoj dobi da smo mogli ISTA uciniti ili na ista uticati. Uzeli su nam i drzavu a i dio djetinjstva. Jedino na sta mozemo uticati je da se ne pokoljemo mi na istim temeljima na kojima su se poklali MiB, Kvaka i drugi ucesnici nasih malih seljackih narodnooslobodilackih ratova za teritoriju s njihovim tada vrsnjacima kad su skupa skakali po bosanskim gudurama i igrali se kauboja i indijanaca. Umjesto da shetaju cure po Kalemegdanu.

Vrh

PostPostano: 29 kol 2024, 10:22 

Haram je napisao/la:
slika

Vidite, ovo gore je samostalnoa, sicusna bivsa SFRJ-republika, a ovo dole je Jugoslavija.

Ovo sad nije udica vec nesto na nivou kao kad je Branko Kockica objasnjavao djeci sta to znaci Jugoslaivija, pa se koristio fasistickom koreografijom, ko se sjeca onog snoplja...

Počinješ uviđati sličnosti komunizma i fašizma. :palacgore1

1126 of 2558 - 44.02%

Sarajevo, generalno sarajevska kotlina je rasadnik zla i mržnje. Frustrirana, napaćena i bahata sredina.

Vrh

PostPostano: 29 kol 2024, 11:14 

Naša Kvačica je napisao/la:
Haram je napisao/la:
slika

Vidite, ovo gore je samostalnoa, sicusna bivsa SFRJ-republika, a ovo dole je Jugoslavija.

Ovo sad nije udica vec nesto na nivou kao kad je Branko Kockica objasnjavao djeci sta to znaci Jugoslaivija, pa se koristio fasistickom koreografijom, ko se sjeca onog snoplja...

Počinješ uviđati sličnosti komunizma i fašizma. :palacgore1

Nije svaka vrsta kolektivizma fasizam, liberalu.

Vrh

PostPostano: 29 kol 2024, 11:55 

Haram je napisao/la:
Bobovac je napisao/la:
Tko te vrijeđa i kako?

Pa to kad mi se obracas s VI i stavljas me u kosh s bosljackom masom. Pogotovo kad - kao sto rekoh - masa njih mrzi Tita. Ja sam radje s tobom VI nego s njima.

Možda ih dio mrzi ali ih veći dio voli. Znam ja to.
Mislim, što se mene tiče slobodno neka ga vole ili ga mrze, njihova stvar - sve dok taj svoj odnos ne žele proširiti i na druge u smislu da tjeraju druge da ga vole ili mrze.

Vrh

PostPostano: 29 kol 2024, 11:58 

Haram je napisao/la:
To sto si ti napisao o Titu je cisti fatalizam, identican ovome na slici - samo s druge strane gledista. A problem je u tome sto je ta druga strana gledista u apsolutnoj manjini, ako cemo percepciju druga Tita na globalnom nivou uzeti u obzir.

A sto se tice sadrzaja tog tvog fatalizam u detalju: Da, Tito je dao da se ubijaju i Hrvati ali ne zato sto su Hrvati vec iz politickih i ratnih razloga. Kao sto je HDZ npr. dao da se ubije Hrvat Blaz Kraljevic. Tako da se po tvojoj logici moze komotno reci da je "HDZ ubijao Hrvate". I drug Tito, a i HDZ su ti tako "Hrvati sto su ubijali Hrvate".

To su ti politicki razlozi a u ratu se takvih razloga obicno nadje na cesti.

Ubijati Hrvate, znači množina.
Ne par (wanna-be) političkih lidera, nego obične prosječne ljude, bez ikakve krivnje na sebi.

Vrh

PostPostano: 29 kol 2024, 11:58 

Haram je napisao/la:
slika

Dakle, ti bi rušio BiH i uspostavljao jugu?
U Njemačkoj, a?

Vrh

PostPostano: 29 kol 2024, 12:02 

Tuđma je, kao u većini, bio u pravu

Vrh

PostPostano: 29 kol 2024, 12:24 

Ceha je napisao/la:
Haram je napisao/la:
To sto si ti napisao o Titu je cisti fatalizam, identican ovome na slici - samo s druge strane gledista. A problem je u tome sto je ta druga strana gledista u apsolutnoj manjini, ako cemo percepciju druga Tita na globalnom nivou uzeti u obzir.

A sto se tice sadrzaja tog tvog fatalizam u detalju: Da, Tito je dao da se ubijaju i Hrvati ali ne zato sto su Hrvati vec iz politickih i ratnih razloga. Kao sto je HDZ npr. dao da se ubije Hrvat Blaz Kraljevic. Tako da se po tvojoj logici moze komotno reci da je "HDZ ubijao Hrvate". I drug Tito, a i HDZ su ti tako "Hrvati sto su ubijali Hrvate".

To su ti politicki razlozi a u ratu se takvih razloga obicno nadje na cesti.

Ne par (wanna-be) političkih lidera, nego obične prosječne ljude, bez ikakve krivnje na sebi.

Ti ne kuzis razliku izmedju nacistickog ubijanja ljudi na osnovu etnicke pripadnosti, ili vjerske, ili nacionalne, i izmedju ubijanja ljudi na osnovu politickih stavova/rata/neprijateljstva.

Vrh

PostPostano: 29 kol 2024, 12:25 

Ceha je napisao/la:
Haram je napisao/la:
slika

Dakle, ti bi rušio BiH i uspostavljao jugu?
U Njemačkoj, a?

Ja sam teroretiik, ja teroretiziram samo...nista ne mislim uspostavljati, opusti se.

Vrh

PostPostano: 29 kol 2024, 12:48 

Haram je napisao/la:
Ceha je napisao/la:

Ti ne kuzis razliku izmedju nacistickog ubijanja ljudi na osnovu etnicke pripadnosti, ili vjerske, ili nacionalne, i izmedju ubijanja ljudi na osnovu politickih stavova/rata/neprijateljstva.

Ian Kershaw, u glavnoj biografiji Hitlera, piše da je Hitlerov rasni gencid bio odgovor na Staljinov klasni genocid.

To je isto, u teoriji, a u praksi je klasni pobio 7-10 puta ljudi više nego rasni.

Vrh

PostPostano: 29 kol 2024, 13:00 

Hroboatos je napisao/la:
Haram je napisao/la:

Ian Kershaw, u glavnoj biografiji Hitlera, piše da je Hitlerov rasni gencid bio odgovor na Staljinov klasni genocid.

To je isto, u teoriji, a u praksi je klasni pobio 7-10 puta ljudi više nego rasni.

Hitler je daleko prije staljinovih cistki napisao Mein Kampf.

Nije isto, zato sto rasni ne mozes izbjeci, nikako - kriv si po rodjenju, dok politicki barem u teoriji mozes tako sto prihvatis politicke agende sistema.

Tako su oko Zvornika i Bijeljine npr. ljudima na checkpointovima skidali gace da provjere je li "politicki korektan". To je npr. cisti rasizam i bez obzira na tvoje politicke stavove, ti si kao osunecek isao pod noz. (Hrvata tamo nema pa im je kita bila glavni indikator)

Vrh

PostPostano: 29 kol 2024, 14:55 

Hroboatos je napisao/la:

Ali zato prije koji dan Owen, u jednom interview-u, gdje kaže da mu je Tuđman u jednom
razgovoru navodno rekao, da mu je najžalije što je sudjelovao na strani partizana u ratu.

Vrh

PostPostano: 29 kol 2024, 17:38 

novem je napisao/la:

Ali zato prije koji dan Owen, u jednom interview-u, gdje kaže da mu je Tuđman u jednom
razgovoru navodno rekao, da mu je najžalije što je sudjelovao na strani partizana u ratu.

Owen je bio srpski lobist.
Nekako mu ne vjerujem na riječ...

Vrh

PostPostano: 29 kol 2024, 18:02 

Postoji i nešto između toga da je Juga bila dobra za Hrvate i toga da je bila antihrvatska tvorevina koja je htjela uništiti Hrvate.

Pa svi mi smo protiv Jugoslavije, kao i Tuđman koji ju je rušio i stvarao Hrvatsku, pa je opet rekao ovo što je rekao o Titu. Zato što stavlja stvari u povijesni kontekst.

Tu Ceha u svojim opširnim odgovorima o granicama najviše griješi. Stalno piše Hrvatska je u SFRJ izgubila... Kao da je Hrvatska nešto imala. Hrvatska nije u SFRJ izgubila nikakve teritorije jer ništa nije ni imala. To što su negdje živjeli Hrvati ne znači da tamo treba bit Hrvatska, jer o tome odlučuje gola sila. NDH i njen vlasnik Njemačka su izgubili rat i Hrvatske nema, ne postoji, kaput, konac, finito. Koja Hrvatska. Nakon poraza NDH i eventualnog povratka Karađorđevića vjerojatno ne bi bilo nikakve Banovine Hrvatske. Hrvatska postoji jer su komunjare dobile rat, a dobili smo šta su nam oni svojom pameću, milošću, samovoljom dali. I to je danas Hrvatska, kao što bi današnja Hrvatska bila veća ili manja da su drugačije podijelili teritorije. Pošto oni nisu neki hrvatski nacionalisti, nego Internacionalisti i komunisti, ne znam zašto neko očekuje da ispunjavaju želje ovdje okupljenih nacionalista. Jebalo se njima za naše želje. Poanta je da kad se sve zbroji i oduzme, s obzirom na tijek i ishod rata - dobro smo i prošli. Idealno nije moglo nikako, samo u fantazijama.

Vrh

PostPostano: 29 kol 2024, 21:39 

Haram je napisao/la:
Hroboatos je napisao/la:

Nije isto, zato sto rasni ne mozes izbjeci, nikako - kriv si po rodjenju, dok politicki barem u teoriji mozes tako sto prihvatis politicke agende sistema.

Tako su oko Zvornika i Bijeljine npr. ljudima na checkpointovima skidali gace da provjere je li "politicki korektan". To je npr. cisti rasizam i bez obzira na tvoje politicke stavove, ti si kao osunecek isao pod noz. (Hrvata tamo nema pa im je kita bila glavni indikator)

Hitler je napisao Mein Kampf (usput, u kojem nema ništa o genocidu) onda kad je u komunističkom genocidu tijekom revolucije već bilo ubijeno oko 8 milijuna stanovnika SSSRa.

Glede pak tobožnje nemogućnosti da se izbjegne zbog rođenja itd.- to je besmislica. Democid kao u Kambodži ili SSSRu je bio posve proizvoljan, svatko je mogao biti proglašen za kulaka o svrstan u kategoriju za odstrjel; s druge strane rasa je slabo definirana, pa su Židovi karaiti, a koji su isto Židovi kao ostali, samo ne priznaju Talmud, u SSSRz preživjeli genocid jer su Nijemci došli do bizarnog zaključka da nisu "pravi" Židovi.

I sam pojam genocid je loše definiran u UN-u, o čem postoji slaganje, jer iznosi 4 kategorija (rasa, religija, jezik i još nešto), a za što se svi stručnjaci slažu da je jednostavno preusko za masovna ubojstva.

Hitler nije ništa gori od Staljina i Maoa, ni u principu.

Vrh

PostPostano: 30 kol 2024, 22:42 

Hroboatos je napisao/la:

Svejedno je pobio previše Hrvata nakon rata.

Vrh

PostPostano: 30 kol 2024, 22:50 

Haram je napisao/la:

Ti ne kužiš da je ubijanje nevinih ljudi zlo?
I da je hladnokrvno ubojstvo desetaka tisuća ljudi ratni zločin?

Ti si musliman, pričaš o genocidu u Srebrenici.
Po Sloveniji, od Maribora do Kočevlja, pa dalje križnim putevima do Makedonije imaš neusporedivo više mrtvih.
To su civili koje su pobili nakon kraja rata.

Zamisli si da su Srbi ušli u Sarajevo i onda krenuli klat bilo koga tko je bio tamo.
Bilo Srbin, Bošnjak, Jugoslaven...
Samo zato jer se borio kontra njih.

Uostalom, zapovjednik obrane Srebrenice je bivši Miloševićev tjelohranitelj.
A čovjek je preživio.
Bez obzira što je musliman.

Vrh

PostPostano: 30 kol 2024, 22:53 

Haram je napisao/la:
Hroboatos je napisao/la:

To nije rasizam, jer su i Srbi i Hrvati i muslimani (i Nijemci i Francuzi i ostali europljani) iste rase.
Može biti nacionalni šovinizam.
Ali rasizam nije.

Nisu Hrvati s Marsa, a Srbi s Venere.
Slavenski narodi su manje-više u bliskom srodstvu.

Emir Kosturica je isto musliman, pa nije smaknut.
Dakle, može se, zar ne?

Vrh

PostPostano: 30 kol 2024, 23:00 

Naručitelj je napisao/la:
Postoji i nešto između toga da je Juga bila dobra za Hrvate i toga da je bila antihrvatska tvorevina koja je htjela uništiti Hrvate.

Pa svi mi smo protiv Jugoslavije, kao i Tuđman koji ju je rušio i stvarao Hrvatsku, pa je opet rekao ovo što je rekao o Titu. Zato što stavlja stvari u povijesni kontekst.

Tu Ceha u svojim opširnim odgovorima o granicama najviše griješi. Stalno piše Hrvatska je u SFRJ izgubila... Kao da je Hrvatska nešto imala. Hrvatska nije u SFRJ izgubila nikakve teritorije jer ništa nije ni imala. To što su negdje živjeli Hrvati ne znači da tamo treba bit Hrvatska, jer o tome odlučuje gola sila. NDH i njen vlasnik Njemačka su izgubili rat i Hrvatske nema, ne postoji, kaput, konac, finito. Koja Hrvatska. Nakon poraza NDH i eventualnog povratka Karađorđevića vjerojatno ne bi bilo nikakve Banovine Hrvatske. Hrvatska postoji jer su komunjare dobile rat, a dobili smo šta su nam oni svojom pameću, milošću, samovoljom dali. I to je danas Hrvatska, kao što bi današnja Hrvatska bila veća ili manja da su drugačije podijelili teritorije. Pošto oni nisu neki hrvatski nacionalisti, nego Internacionalisti i komunisti, ne znam zašto neko očekuje da ispunjavaju želje ovdje okupljenih nacionalista. Jebalo se njima za naše želje. Poanta je da kad se sve zbroji i oduzme, s obzirom na tijek i ishod rata - dobro smo i prošli. Idealno nije moglo nikako, samo u fantazijama.

I ovo je kombinacija raznoraznih komunističkih laži.

U hladnom ratu, na granici željezne zavjese bi netko nakon ww2 sproveo genocid 4-5 milijuna ljudi?
Tko bi to dozvolio srpskom kralju?
Koliko je baska poginulo za Franca?
Katalonaca, Galicijanaca?
A oni su poprilično daleko od bilo kakve zavjese.

Ako komunisti nisu bili nacionalisti, zašto je hrvatski Kotor završio u CG?
Zašto je BiH, koja po nikakvom ekonomskom, ni povijesnom ključu, riječ je o propaloj otomanskoj koloniji, ponovno uspostavljena?

Pogledaj Njemačku, Italiju, Bugarsku, Rumunjsku, Mađarsku...
Koji su se borili na strani Osovine.
Kojoj od njih se dogodio manjak trećine ili polovine teritorija?
Pa daj, ne budi smiješan.

Inače, da je Staljin tu uspostavio svoju vlast, velika je vjerojatnost da bi imali Hrvatsku u Subotici (etnička većina), Doboju, Zenici i Mostaru (ekonomija).
Možda i u Kotoru.
Za razliku od ovih "anacionalnih" komunista.

Sa četnicima je 1939. potpisana banovina koja je 30% veća od SRH.
Izvrsno su rađene granice.

A većina Dalmacije i dobar dio RH je bio u nekom pokretu otpora Nijemcima i Talijanima.
Mi smo tu imali građanski rat, zašto bi radi njega morali gubiti teritorij?

Vrh

PostPostano: 30 kol 2024, 23:42 

Ceha je napisao/la:
Naručitelj je napisao/la:

I ovo je kombinacija raznoraznih komunističkih laži.

U hladnom ratu, na granici željezne zavjese bi netko nakon ww2 sproveo genocid 4-5 milijuna ljudi?
Tko bi to dozvolio srpskom kralju?
Koliko je baska poginulo za Franca?
Katalonaca, Galicijanaca?
A oni su poprilično daleko od bilo kakve zavjese.

Ako komunisti nisu bili nacionalisti, zašto je hrvatski Kotor završio u CG?
Zašto je BiH, koja po nikakvom ekonomskom, ni povijesnom ključu, riječ je o propaloj otomanskoj koloniji, ponovno uspostavljena?

Pogledaj Njemačku, Italiju, Bugarsku, Rumunjsku, Mađarsku...
Koji su se borili na strani Osovine.
Kojoj od njih se dogodio manjak trećine ili polovine teritorija?
Pa daj, ne budi smiješan.

Inače, da je Staljin tu uspostavio svoju vlast, velika je vjerojatnost da bi imali Hrvatsku u Subotici (etnička većina), Doboju, Zenici i Mostaru (ekonomija).
Možda i u Kotoru.
Za razliku od ovih "anacionalnih" komunista.

Sa četnicima je 1939. potpisana banovina koja je 30% veća od SRH.
Izvrsno su rađene granice.

A većina Dalmacije i dobar dio RH je bio u nekom pokretu otpora Nijemcima i Talijanima.
Mi smo tu imali građanski rat, zašto bi radi njega morali gubiti teritorij?

Izvrsno rađene granice Banovine? Hvala i doviđenja. Izvrsne granice bez Srijema, Baranje (!) i Boke kotorske (predana srpskom četničkom kralju, a ne SR Crnoj Gori). Eto ko je predao Srijem i Boku, ali HSS-u i Mačeku sve opraštaš. I opravdavaš, kao nisu to konačne granice. Ti eto znaš da bi im dali Srbi više, a napadali su ih u Srbiji čak i radi ovakve podjele. Paveliću opraštaš prodaju Dalmacije i opravdavaš ga nekim bezvrijednim proglasom 1943. koji nije mogao provest niti bi ga proglasio da nije kapitulirala Italija. Komunistima ne možeš oprostit Bačku, a Maček i Pavelić ni Baranju nisu dobli. Mačeku I četnicima skandiraš jer su pravedno podijelili BiH, a to što su komunisti pravedno podijelili Istru relativiziraš i pitaš: pa kome je trebao pripast Rovinj kad se već dijeli Istra. Pa kome su trebali pripast djelovi BiH iz Banovine Hrvatske kad se već dijeli BiH nego Hrvatskoj. Komunisti su odlučili da BiH bude posebna republika, ali nisu to sigurno odlučili baš sa namjerom i željom da oštete Hrvate, nego radi nekih svojih zabluda. Zabluda im nije manjkalo, cijela ideologija im je zabluda, tako da ne čudi ni zabluda oko BiH. Ali to nije antihrvatstvo.

Niko nije rekao da bi se dogodio genocid, ali ako su partizani među kojima je bilo dosta presvučenih četnika napravili Križni put, vjerojatno bi bilo i gore da su četnici uspostavili vlast. Ali nakon NDH nije isključeno da bi nova kraljevina bila još unitarnija i još više centralistička. Nećemo nikad saznat, nasreću. Jel Katalonci i Baski imaju svoje države ili su pod španjolskim kraljem sve do danas? Meni su draži komunisti od četničkog kralja, bili su i tvojim ustašama draži za vrijeme Kraljevine Jugoslavije.

Staljin jest uspostavio svoju vlast. To je njegova vojska bila. Tito ga je zajebao 1948., ali Juga je stvorena i unutarnje granice povučene dok je Staljin bio u sedlu, a Tito, kako je vjerovao, njegov igrač.

Vrh

Prikaži postove “stare”:  Redanje  
Započni novu temu Odgovori  [ 1671 post(ov)a ]  Stranica Prethodna  1 ... 60, 61, 62, 63, 64, 65, 66, 67  Sljedeća

Vremenska zona: UTC + 01:00 [LJV]

Trenutno korisnika/ca: / i 2 gostiju.

Ne možeš započinjati nove teme.
Ne možeš odgovarati na postove.
Ne možeš uređivati svoje postove.
Ne možeš izbrisati svoje postove.
Ne možeš postati privitke.

Forum(o)Bir: