|
|
Stranica: 2/2.
|
[ 30 post(ov)a ] |
|
Autor/ica |
Poruka |
XoX
|
Naslov: Re: Data science poslovi Postano: 26 ruj 2022, 02:09 |
|
|
Naša Kvačica je napisao/la: Možeš sve sam naučiti, samo zašto je graf do 2016?
Imam osjećaj zadnjih godina pomalo data scientist izlazi iz mode. Ne izlazi iz mode; to je realna potreba jer podaci samo rastu. Sve vise i vise se stvari bilježe, jer idu preko aplikacija. Bilježenje je sve detaljnije; slike na svakom novom IPhone su sa sve vise piksela, jer je brzina interneta sve veca, memorija uredjaja je sve veca, senzori su sve bolji. Tamo gdje ima podataka ima i prilike da se izvuce nešto iz njih. Ali, sigurno da ovo zanimanje neće vjecno nastaviti eksponencijalni rast koji je postojao inicijalno. No, Količina podataka u svijetu koji se bilježe i spremaju, raste eksponencijalno. Znaš koliko podataka ostavljaš iza sebe, koristeći aplikacije na smartphones? Te podatke firma dobija besplatno. Zato ti i daju “besplatno” da koristiš mnoge aplikacije. Sve “besplatne” aplikacije imaju marketing i data science kao biznis model.
|
|
Vrh |
|
|
XoX
|
Naslov: Re: Data science poslovi Postano: 26 ruj 2022, 02:21 |
|
|
useless je napisao/la: Ima tu i negativnih prica, nije sve cvijece. Firme cesto znaju zaposlit data science ljude bez da imaju jasnu viziju i dobre ulazne podatke za razvoj modela, ili je model nemoguce stvorit jer je ono sto zele prekompleksno (tipa da im predvidi kretanja na burzi). Krenu raditi pa se brzo razocaraju rezultatima i daju otkaz. Onaj tko zeli AI proizvod treba biti svjestan mogucnosti AI, nije to bas svemoguca stvar. Odličan komentar. Ali to je isto ok. Zakoni tržišta sve to riješe. Naručivanje glupih usluga je stara boljka firmi koji pokušavaju održati korak s vremenom, uvoditi nove tehnologije i modernizirati se. Osnovni preduvjet je vise manje, ogromna količina podataka koje nitko drugi nema. A koji se trenutno slabo, površno ili nedovoljno sofistiricano koriste, i iz kojih se nije izvukla sva vrijednost koja se može izvuci. Podaci su u tom slučaju zapostavljena imovina firme.
|
|
Vrh |
|
|
Nesvrstani
|
Naslov: Re: Data science poslovi Postano: 26 ruj 2022, 11:33 |
|
|
XoX je napisao/la: Nesvrstani je napisao/la: Ne želim da moj prihod bude primarno od data scietista nego od moje struke za koju sam se školovao. Želim da data scientist bude moj aktivnost sa strane i jedan skill koji bih mogao upotrijebiti nekad u svome poslu. Data science nije “jedan skill” da mozes uzeti nekakav kurs. Radi se o kombinaciji čitava dva velika zanimanja koja je danas postala interesantna zbog količine podataka u svijetu i vrijednosti tih podataka. Ta dva zanimanja su matematika i programiranje. To je za ljude koju su vec profesionalna ili visoka razina u bar jedno od dvoje. To je zanimanje gdje je idealni kandidat matematicar koji je sa strane naučio dobro programirati; programer koji je naučio dobro matematiku i statistiku, ili recimo elektrotehnicar koji je doradio matematiku, naučio statistiku i naučio solidno Python. Ako si pravnik, ekonomist, profesor talijanskog, onda nemaš od cega poceti; ovi koji su imali tisuće sati doticaja s matematikom ili programiranjem imaju previše prednosti E sad, ako si recimo arhitekt, i želiš u svoje usluge dodati malo nekakvog “AI” jer je to popularno i da naplatiš nešto vise, onda postoje načini da se to fejka ali to neće biti neki stvarni i korisni produkt. Tehnička sam struka, skušao sam 3 matematike, vjerojatnost i statistiku i osnove programiranja.
|
|
Vrh |
|
|
Dr. Van Nostrand
|
Naslov: Re: Data science poslovi Postano: 26 ruj 2022, 11:57 |
|
|
Nesvrstani je napisao/la: XoX je napisao/la: Data science nije “jedan skill” da mozes uzeti nekakav kurs. Radi se o kombinaciji čitava dva velika zanimanja koja je danas postala interesantna zbog količine podataka u svijetu i vrijednosti tih podataka. Ta dva zanimanja su matematika i programiranje. To je za ljude koju su vec profesionalna ili visoka razina u bar jedno od dvoje.
To je zanimanje gdje je idealni kandidat matematicar koji je sa strane naučio dobro programirati; programer koji je naučio dobro matematiku i statistiku, ili recimo elektrotehnicar koji je doradio matematiku, naučio statistiku i naučio solidno Python.
Ako si pravnik, ekonomist, profesor talijanskog, onda nemaš od cega poceti; ovi koji su imali tisuće sati doticaja s matematikom ili programiranjem imaju previše prednosti
E sad, ako si recimo arhitekt, i želiš u svoje usluge dodati malo nekakvog “AI” jer je to popularno i da naplatiš nešto vise, onda postoje načini da se to fejka ali to neće biti neki stvarni i korisni produkt.
Tehnička sam struka, skušao sam 3 matematike, vjerojatnost i statistiku i osnove programiranja. Treba ti matematika 1 (osnovno razumijevanje linearne algebre i matričnog računa) i vjerojatnost&statistika (taj dio ti treba na većoj razini nego što usvoji prosječan student na faksu). Matematika 2 i 3 nije toliko bitna, nisam se još susreo s problemom u kojem bi podatkovni znanstvenik koristio parcijalni diferencijalni račun, trostruke integrale ili Laplaceovu transformaciju. Vjerojatno i toga ima ako obrađuje neka fizikalna mjerenja sa senzora. Uglavnom, ima puno početnika i neznalica koji se vole predstavljati kao podatkovni znanstvenik, a i poslodavaca koji za relativno bazične poslove inzistiraju da moraju imati nekoga tko se predstavlja kao data scientist. Primjer: "podatkovni znanstvenici" čiji je posao da tablice i grafove koji postoje u excelu postave u PowerBI ili Tableau, pri tom ne razlikuju ni osnovne statističke varijable i funkcije, gdje se koriste kumulativne, a gdje periodne vrijednosti itd.
|
|
Vrh |
|
|
Nesvrstani
|
Naslov: Re: Data science poslovi Postano: 26 ruj 2022, 12:01 |
|
|
V&S je i prije ovoga bila moja buduća strast.
|
|
Vrh |
|
|
Online |
Trenutno korisnika/ca: / i 2 gostiju. |
|
Ne možeš započinjati nove teme. Ne možeš odgovarati na postove. Ne možeš uređivati svoje postove. Ne možeš izbrisati svoje postove. Ne možeš postati privitke.
|
|
|