HercegBosna.org

HercegBosna.org

Forum Hrvata BiH

Sada je: 30 sij 2025, 18:14.

Vremenska zona: UTC + 01:00 [LJV]

Započni novu temu Odgovori  [ 3755 post(ov)a ] 
Stranica Prethodna  1 ... 113, 114, 115, 116, 117, 118, 119 ... 151  Sljedeća
Autor/ica Poruka
 Naslov: Re: Vojne fotke
PostPostano: 26 lip 2013, 21:05 

Helikopter za nadzor prometa i prijevoz stradalih u prometnim nesrećama
25. lipanj 2013. objavljeno u 18:30
Ministar unutarnjih poslova Ranko Ostojić i Francisco Verge Gracia iz tvrtke Eurocopter Espana potpisali su u utorak, 25. lipnja, ugovor o kupnji jednog helikoptera.
Naime, nakon provedenog otvorenog postupka javne nabave, Ministarstvo unutarnjih poslova će nabaviti jedan helikopter marke Eurocopter EC-135.
Radi se o lakom višenamjenskom helikopteru koji će se koristiti prvenstveno za nadzor prometa i prijevoz osoba koje su nastradale u prometnim nesrećama, a koristit će se još i za nadzor granice, Gorsku službu spašavanja i ostale policijske poslove.
Helikopterom će upravljati piloti Specijalne policije i Zrakoplovne jedinice Lučko, a u cijenu ugovora je uračunata i edukacija pilota i mehaničara.
Novac za ovaj helikopter je osiguran iz Nacionalnog programa sigurnosti cestovnog prometa, a njegova vrijednost je 50.000.000,00 kuna s PDV-om.

http://mup.hr/161140.aspx

Vrh

PostPostano: 26 lip 2013, 21:12 

Pa šta fali Mi 171? :neznam

Zašto njih ne koristite za to? Odlični helikopteri, jeftini za održavanje, imaju impresivnu nosivost, a i imate ih gomilu... :neznam

edit: Tek sad vidim da ćete ga koristiti za nadzor saobraćaja. Mi 171 je težak overkill za to. Pa i ovaj helikopter što kupujete je overkill za to.

Uzmite Robinson 44, lagan ko perce i ima klipni motor, troši k'o upaljač. :zubati ..... zezam se... :zubati

Vrh

PostPostano: 26 lip 2013, 21:16 

Mi171 bi bio overkill.

Vrh

PostPostano: 26 lip 2013, 21:18 

I sad ispada da sam ja editovao svoj post tek nakon tvoje primedbe. :smajl026

To je LAŽ!!! :zubati

Vrh

PostPostano: 26 lip 2013, 22:39 

Ništa bez palube. :zubati

Evo ga novo topče 30mm.

slika

Stanica za kontrolu Pegaza (možda može i CS da se igra :zubati )

slika

Instrument tabla za Kobac

slika

Centar VOJ (by institut Mihajlo Pupin)

slika

Baš se radilo. Obroci, poljske kuhinje, ABHO vozila, centar VOJ, KUB M2, goniometri... Moram reći da sam iznenađen količinom prikazanog i da mi je žao što ne mogu na sajam.

Vrh

PostPostano: 26 lip 2013, 22:40 

Carmello Šešelj je napisao/la:
Pa šta fali Mi 171? :neznam

Zašto njih ne koristite za to? Odlični helikopteri, jeftini za održavanje, imaju impresivnu nosivost, a i imate ih gomilu... :neznam

edit: Tek sad vidim da ćete ga koristiti za nadzor saobraćaja. Mi 171 je težak overkill za to. Pa i ovaj helikopter što kupujete je overkill za to.

Uzmite Robinson 44, lagan ko perce i ima klipni motor, troši k'o upaljač. :zubati ..... zezam se... :zubati

Mi-171 je daleko prevelik i presnažan helikopter za nošenje jednog pacijenta, a uz to i nije potpuno opremljen za medicinske zadaće...
Ne treba smetnuti s uma ni buku, jer mu koridori prolaze nad turistickim podrucjem...
Među inima i nad mojom vikendicom, pa će biti slikica :D

@zlatkec, i mislio sam na projekt raketne korvete od Adria Mara, no već sam kasnio negdje, pa je i ovo poslužilo...

Vrh

PostPostano: 26 lip 2013, 22:59 

volvoks je napisao/la:
@zlatkec, i mislio sam na projekt raketne korvete od Adria Mara, no već sam kasnio negdje, pa je i ovo poslužilo...

Pardoniram ako je tako , moglo bi nešto slično i za HRM :neznam

Da sam ja na vlasti , HRM bi bio strah i trepet na moru , JRM je bila 1990 tehnički najopremljenija i najmodernija grana JNA , sigurno ne bez razloga....

Vrh

PostPostano: 26 lip 2013, 23:02 

ZlatkoZG je napisao/la:
volvoks je napisao/la:

Pardoniram ako je tako , moglo bi nešto slično i za HRM :neznam

Da sam ja na vlasti , HRM bi bio strah i trepet na moru , JRM je bila 1990 tehnički najopremljenija i najmodernija grana JNA , sigurno ne bez razloga....

Jer fašistički neprijatelj koji je uzeo naš Trst nikad ne spava, a nas na braniku socijalističke revolucije i samoupravnog društva ništa ne smije iznenaditi :zubati .
Šalu na stranu, dobro će doći za lociranje identificiranje uhićenje i deportaciju ilegalnih imigranata iz Afrike i drugih zemalja ako se sjete preko Jadrana dolaziti u EU. :kava

To moj je, moj je dom!

Vrh

PostPostano: 26 lip 2013, 23:10 

JRM je 1990 imala 4 razarača , 20-ak RTOP-ova , 10-ak podmornica. S obzirom da je 85% obale SFRJ bilo hrvatsko , mislim da je JRM bila savršeno dimenzionirana za postavljenu zadaću i da bi se HRM trebao kretati oko ovih brojki.

Vrh

PostPostano: 26 lip 2013, 23:12 

To definitivno. Ne znam je li HRM uspijeva skupa sa obalnom stražom i MUPom efektivno pokriti cijelu granicu, pogotovo potez od Jabuke do Visa i onda do Dugog Otoka. Sjeverno od toga još nekako.

To moj je, moj je dom!

Vrh

PostPostano: 26 lip 2013, 23:15 

ZlatkoZG je napisao/la:
JRM je 1990 imala 4 razarača , 20-ak RTOP-ova , 10-ak podmornica. S obzirom da je 85% obale SFRJ bilo hrvatsko , mislim da je JRM bila savršeno dimenzionirana za postavljenu zadaću i da bi se HRM trebao kretati oko ovih brojki.

Hrvatska je 5-6 puta manja država, a danas je mornarica i skuplja igračka nego što je bila tada.

Vrh

PostPostano: 26 lip 2013, 23:17 

Jagnjeca brigada je napisao/la:
ZlatkoZG je napisao/la:

Hrvatska je 5-6 puta manja država, a danas je mornarica i skuplja igračka nego što je bila tada.

Važniji je tu ipak pokazatelj da je RH blizu 85-90% bivše Yu obale . Tako da su nam ove brojke definitivno nužne kako reče Zlatko.

To moj je, moj je dom!

Vrh

PostPostano: 26 lip 2013, 23:20 

Zadar1993 je napisao/la:
Važniji je tu ipak pokazatelj da je RH blizu 85-90% bivše Yu obale . Tako da su nam ove brojke definitivno nužne kako reče Zlatko.

Nije važniji pokazatelj. To je samo zahtev, ali zahtev koji RH ne može ispuniti. Istina to nije tako bitno kao u vreme SFRJ, zbog članstva Hr u NATO i EU, ali ipak...

Vrh

PostPostano: 26 lip 2013, 23:21 

HRM-u zapravo fale dva veća broda, od možda 90 m, koje bi mohli slati u misije, kontrolirati Otrant i slično...
Ostale su brojke ok, 5 RTOP-a, 10-ak patrolaa, no iak su zastarjeli, tako da bi se modernizacijom doboljno postiglo...

Vrh

PostPostano: 26 lip 2013, 23:22 

Samo dijelom istina , ali bi hrvatska brodogradnja izvozila sve u 16. Pogle šta danas Turci uz obilatu stranu pomoć rade kod sebe , pa Hrvatska je tu bila velesila na području vojne brodogradnje.

Zašto to nije tako , i zašto je srpska vojna industrija kaskala godinama usprkos tome što šije i mnogo jače i razvijenije države , te uzroke treba potražit u promjenama nakon 2000. Mesić je ukinuo hrvatsku pomorsku nauku i uništio podmornički program gdje su radili stručnjaci svjetskog kalibra a Đinđić je prekinuo poslove vrijedne milijarde s Pakistanom i Iranom.

Vrh

PostPostano: 26 lip 2013, 23:26 

ZlatkoZG je napisao/la:
Samo dijelom istina , ali bi hrvatska brodogradnja izvozila sve u 16. Pogle šta danas Turci uz obilatu stranu pomoć rade kod sebe , pa Hrvatska je tu bila velesila na području vojne brodogradnje.

Zašto to nije tako , i zašto je srpska vojna industrija kaskala godinama usprkos tome što šije i mnogo jače i razvijenije države , te uzroke treba potražit u promjenama nakon 2000. Mesić je ukinuo hrvatsku pomorsku nauku i uništio podmornički program gdje su radili stručnjaci svjetskog kalibra a Đinđić je prekinuo poslove vrijedne milijarde s Pakistanom i Iranom.

To je sve OK. Hrvatska je "odnela" taj deo kapaciteta i naučnih potencijala, ali sa finansijskog stanovišta, gde ćeš da uguraš veću mornaricu, pored kopnene vojske i vazduhoplovstva koje je na ivici gašenja?

Vrh

PostPostano: 26 lip 2013, 23:30 

To je sve OK. Hrvatska je "odnela" taj deo kapaciteta i naučnih potencijala, ali sa finansijskog stanovišta, gde ćeš da uguraš veću mornaricu, pored kopnene vojske i vazduhoplovstva koje je na ivici gašenja?

Da samo znaš koliko Hrvatska troši love na gluposti , znao bi odgovor. Održavanje vojske na razinu iz recimo 1999 za Hrvatsku nije financijski problem , 1999 duplo više išlo na vojsku a ukupan budžet duplo manji.

Recimo , kad su NVO optužili Dikovića za ratne zločine na Kosovu , začepili su im zube a tu kod nas im niko nije začepio zube. Tu kod nas je to uzelo većeg maha.

Vrh

PostPostano: 26 lip 2013, 23:40 

Recimo i druga stvar , u Srbiji se još dijele ratni rasporedi , još se održavaju vježbe rezervista tu kod nas je taj segment potpuno nestao ,izlika članstvo u NATO-u ali većina NATO zemalja još njeguje makar simbolično "arhaični" oblik vojne organizacje za nedaj Bože.

Danas kod nas nekom dat ratni raspored , to bio skandal u kojem bi padale glave....

Vrh

PostPostano: 26 lip 2013, 23:45 

A u pm što se deli RR. Svaki put kad pošalju nekome odmah se objavi u novinama sa propratnim pismom neke NVO koja kuka o militarizmu, velikosrpskoj politici itd. Vežbe su neviđena retkost.

Srbija se ponaša neodgovorno po tom pitanju. Nije u NATO kao Hr, ima 12% državne teritorije pod okupacijom, ima potencijalno žarište u raško-polimskoj oblasti i od nje se očekuje da brani postojanje RS.

Vrh

PostPostano: 26 lip 2013, 23:51 

Di si ti Jagnje raspoređen?? :zubati
Meni je nejasno da vi s Kosovom pod okupacijom ukidate vojni rok, a i izdvajate tako malo za vojsku, proračun vam je manji nego naš :neznam
Da je Vukovar još uvijek okupiran ne vjerujem da bi bilo tako...

Vrh

PostPostano: 26 lip 2013, 23:55 

A u pm što se deli RR. Svaki put kad pošalju nekome odmah se objavi u novinama sa propratnim pismom neke NVO koja kuka o militarizmu, velikosrpskoj politici itd. Vežbe su neviđena retkost.

Srbija se ponaša neodgovorno po tom pitanju. Nije u NATO kao Hr, ima 12% državne teritorije pod okupacijom, ima potencijalno žarište u raško-polimskoj oblasti i od nje se očekuje da brani postojanje RS.

Slažem se, ali pazi ako je to neodgovorno , tvrdim ti ovdje je po tom pitanju još gore. Čak neki protupožarnu eksadrilu HRZ-a i dio helikoptera žele prebaciti DUZS (Državni ured za zaštitu i spašavanje) , jebo majku onaj kojeg će oni spašavat. Ovdje je demilitarizacija uzela većeg maha , čak bi se usudio reći da poprima razmjere ozbiljnog problema. Što se tiče NATO-a , koje 1980. mislio da će se raspat Varšavski pakt.

Vrh

PostPostano: 26 lip 2013, 23:56 

volvoks je napisao/la:
Di si ti Jagnje raspoređen?? :zubati
Meni je nejasno da vi s Kosovom pod okupacijom ukidate vojni rok, a i izdvajate tako malo za vojsku, proračun vam je manji nego naš :neznam
Da je Vukovar još uvijek okupiran ne vjerujem da bi bilo tako...

Nema šta da ti bude nejasno. Plaćenici. :zubati Da imamo debelu podršku, i bez roka i budžeta bi sutra šetali po Prizrenu, ovako nema pomoći sve da visiš naglavačke.

A ne smem da ti kažem gde sam raspoređen, ako uopšte jesam, vojna tajna. :zubati

Vrh

PostPostano: 27 lip 2013, 10:31 

"Slobodna Dalmacija" Split

Objavljeno 25.06.2013. u 17:47
morh pregovara s pentagonom
Amerikanci nam nude vozila rabljena u Iraku
..
Ministarstvo obrane RH pregovara s vojskom SAD-a oko mogućeg preuzimanja rabljenih oklopnih, transportnih i medicinskih vozila koje je Pentagon koristio u vojnim operacijama u Iraku. Informacija je to koju su nam potvrdili u MORH-u.

- Možemo vas izvijestiti da je u tijeku rješavanje predmetnog procesa, a nadležne službe MORH-a u stalnom su kontaktu s američkom stranom. Nakon završetka propisanih procesa kako unutar američke administracije tako i unutar MORH-a, javnost će pravodobno biti upoznata, kratko je očitovanje iz MORH-a.

Zapovjedništvo američke vojske bazirane u Kuvajtu odlučilo je zemljama saveznicama ponuditi na stotine oklopnih, transportnih i medicinskih vozila koje je SAD koristio u vojnim operacijama u Iraku.

Riječ je o rabljenim vozilima koje američka vojna logistika neće vraćati u SAD, pa će ih potpuno besplatno ponuditi saveznicima, među njima i Hrvatskoj. Vozila su besplatna, a MORH bi snosio visoke troškove eventualnog prijevoza i carinjenja o čemu i ovisi prihvaćanje donacije.

Stići će brodom u Split

Ako bi se postigao dogovor, vozila bi pomorskim putem bila transportirana najvjerojatnije do Splita. Veći dio vozila nalazi se pod vrućim pustinjskim suncem u golemoj američkoj bazi Arifjan.

Ako Hrvatska prihvati američku donaciju - više od 50 vrsta vozila, bit će to prvi vojni kontingent pomoći SAD-a od početka 50-ih godina prošlog stoljeća, kad je u Rijeku, u sklopu vojne pomoći SAD-a Jugoslaviji, pristiglo nekoliko stotina tenkova, kamiona, haubica i terenskih vozila. Bilo je to naoružanje koje je SAD koristio u oslobađanju Francuske.

U proteklih nekoliko godina hrvatske oružane snage su od SAD-a u raznim oblicima dobile oko 70 milijuna dolara pomoći i vojne opreme među kojom terenska vozila humvee, radiouređaji i simulacijski sustavi.

Također, prošle godine Vlada SAD-a ponudila je Ministarstvu obrane šest milijuna dolara iz “Coalition Support Funda” (fond za potporu koalicijskim snagama koje djeluju u Afganistanu) za konačno dovođenje u punu ispravnost radara HRM-a iz sustava “More”.

http://www.slobodnadalmacija.hr/default.aspx

Vrh

PostPostano: 27 lip 2013, 11:00 

ZlatkoZG je napisao/la:

Daj nemoj samo ti o "odnošenju". :D

I Pavelićevu vilu žalite što niste odnjeli, još bi i brodarski institut za Dunavsku flotu.

Vrh

PostPostano: 27 lip 2013, 11:09 

Hrvatskoj nebi trebao biti nikakav problem izgraditi tih 6 korveta i možda 10 RTOP-ova (nešto još i vrijedi).

Samo sve je to stvar odluke.

A Zlatko je u pravu. To je više psihološka stvar. Da imamo išta ozbiljno vojno to bi valjda bio povratak u "mračne devedesete".

Zamisli samo da se vojska postroji pa da odlučno, oštro i prijeteće gledaju ispred sebe. Ajme užasa! :osama

Samo je pitanje što se mi na to obaziremo kad je i našim dragim sugrađanima srpske nacionalnosti propagiranje za jače hrvatsko naoružavanje prihvatljivo. :zubati

Nikakav Šehin i Irmin PMS ne može promjeniti tektonske interesne promjene.

Ne postoje vječni prijatelji ni vječni neprijatelji...

Ionako će taj HRM zaustavljati brodove s islamističkim oružjem koji će besciljno plutati Jadranom jer nema više luka koji će ih primiti. :D

Vrh

Prikaži postove “stare”:  Redanje  
Započni novu temu Odgovori  [ 3755 post(ov)a ]  Stranica Prethodna  1 ... 113, 114, 115, 116, 117, 118, 119 ... 151  Sljedeća

Vremenska zona: UTC + 01:00 [LJV]

Trenutno korisnika/ca: / i 1 gost.

Ne možeš započinjati nove teme.
Ne možeš odgovarati na postove.
Ne možeš uređivati svoje postove.
Ne možeš izbrisati svoje postove.
Ne možeš postati privitke.

Forum(o)Bir: