HercegBosna.org

HercegBosna.org

Forum Hrvata BiH

Sada je: 23 pro 2024, 01:11.

Vremenska zona: UTC + 01:00 [LJV]

Započni novu temu Odgovori  [ 326 post(ov)a ] 
Stranica Prethodna  1 ... 8, 9, 10, 11, 12, 13, 14  Sljedeća
Autor/ica Poruka
 Naslov: Re: Zasto dobar dio Hrvata ima mrznju prema Rusima?
PostPostano: 22 ožu 2023, 23:23 

dudu je napisao/la:
Ne postoje nikakva slavenska braća. S najbližim Slavenima smo krvni neprijatelji.

Ovi malo dalji poput Čeha i Slovaka su nam već dovoljno daleki da nema nikakve realne bliskosti između nas iako milijuni njih nam dolaze, i svi imamo česte interakcije s njima, bliskost s njima u praksi ne vidim.

Poljaci su još dalji svijet, a o Ukrajincima i Rusima da i ne govorim, veze s vezom nema.

Svo naše slavenstvo je vezano uz jezik. Po svim ostalim kriterijima, mi smo bliži Talijanima, Francuzima ili Nijemcima nego ovoj "slavenskoj braći" kakvom se najčešće predstavlja raznorazni orijentalni ološ.

Vrh

PostPostano: 22 ožu 2023, 23:35 

Harezm je napisao/la:
dudu je napisao/la:
Ne postoje nikakva slavenska braća. S najbližim Slavenima smo krvni neprijatelji.

Ovi malo dalji poput Čeha i Slovaka su nam već dovoljno daleki da nema nikakve realne bliskosti između nas iako milijuni njih nam dolaze, i svi imamo česte interakcije s njima, bliskost s njima u praksi ne vidim.

Poljaci su još dalji svijet, a o Ukrajincima i Rusima da i ne govorim, veze s vezom nema.

Svo naše slavenstvo je vezano uz jezik. Po svim ostalim kriterijima, mi smo bliži Talijanima, Francuzima ili Nijemcima nego ovoj "slavenskoj braći" kakvom se najčešće predstavlja raznorazni orijentalni ološ.

A jeste se pokondirili. De dodajte i Engleze i Šveđane na tu listu "bliskih naroda sa Hrvatima".
Možete se vi busati koliko hoćete ali vas na koncu jedino Slaveni smatraju sebi ravnopravnim.

Vrh

PostPostano: 23 ožu 2023, 00:44 

Harezm je napisao/la:
dudu je napisao/la:

Netocno. Mi smo genetski Slaveni i po svemu ostalom smo kao i Slaveni. U prakticki nicem nismo nalik na zapad ili taj misticni mediteran.

Kad kazu da smo srednja Europa

slika
Kinship intensity tj klanovski kolektivizam

slika
Ucinkovitost legalnog sustava

slika
Genetika po muskoj strani

slika
Genetika autosomalnog tipa

slika
Genetska komponenta mediteranskog tipa

slika
Genetska komponenta sjeverozapadnog tipa

slika
Meduljudsko povjerenje

slika
Razmjer mladih koji zive sa roditeljima u 30ima

slika
Koliko su stare zene kad prvo dite imaju

slika
Radna ucinkovitost

Suocite se sa realnoscu. Mi nismo nikakva centralna Europa, nisu ni Madari. Nismo ni 'juzna' tj 'mediteranska'. Nema naroda koji su po svemu udaljeniji od nas od Nijemaca i Germana opcenito.

To sta se vi u Purgeriji identificirate drukcije i sta ste prominili svoje pronouns nas ne zanima.

Po svim mjerljivim, genetskim, kulturnim, socioloskim, ekonomskim i drugim faktorima smo Balkan.

Vrh

PostPostano: 23 ožu 2023, 02:26 

slika

Muh zapadoteran

Vrh

PostPostano: 23 ožu 2023, 13:30 

lider30 je napisao/la:
nesorta je napisao/la:

Zanimljivo je to. Iako smo u interakciji više sa zapadnjacima i po svemu tamo okrenuti a Rusi su daleko, opet smo mnogo sličniji Rusima po mentalitetu, jezički i većini drugih stvari. U to sam se uvjerio i neka nitko to ne pobija. Još jedna stvar tko je imao iskustva sa Rusima zna da nas obični Rusi ne gledaju sa visoka za razliku od zapadnjaka.

Dzaba.
Puno Hrvata voli pripadati drustvu, koje ih gleda s visoka.

Pa i Turci su nam slični, imamo dosta istih riječi u jeziku, kuhinje se preklapaju, obiteljski odnosi. Ne gledaju nas s visoka. Zašto su nam onda Rusi braća a Turci nisu?

Vrh

PostPostano: 23 ožu 2023, 14:47 

Velebit je napisao/la:
slika

Muh zapadoteran

Opet ti u sridu, sjajno :thumbup

Vrh

PostPostano: 23 ožu 2023, 15:00 

I dalje tvrdim da nam Slaveni nisu braća, praktično gledano.

Niti mi se dopadaju neki Slaveni niti mi je neki njihov narod ili država uzor.

Slaveni bi bili ok da su kao mi, ali oni nisu kao mi, oni su daleko od toga.

Vrh

PostPostano: 23 ožu 2023, 16:05 

dudu je napisao/la:

tebe nije nitko obavijestio da smo i mi Slaveni

mi JESMO Slaveni, a ne da su slavnei poput nas.

Vrh

PostPostano: 23 ožu 2023, 16:08 

Ne znam ja tko je komu brat ali znam sigurno da me Poljakinje, Čehinje, Slovakinje, Ukrajinke, Bugarke... više bratime nego Njemice i Engleskinje.

Vrh

PostPostano: 23 ožu 2023, 16:12 

Velebit je napisao/la:
Radna ucinkovitost

Suocite se sa realnoscu. Mi nismo nikakva centralna Europa, nisu ni Madari. Nismo ni 'juzna' tj 'mediteranska'. Nema naroda koji su po svemu udaljeniji od nas od Nijemaca i Germana opcenito.

To sta se vi u Purgeriji identificirate drukcije i sta ste prominili svoje pronouns nas ne zanima.

Po svim mjerljivim, genetskim, kulturnim, socioloskim, ekonomskim i drugim faktorima smo Balkan.

mi jesmo centralna Europa, Švabe nisu.

Srendja Europa je između NJemačke i Rusije.

U Purgeriji imaš kompleks wannabe Bečana. Kojem se Austirjanci smiju. Ovi naši jadnici ne znaju da su im selaki u okolici Zagreba POSPRDNO dali nadimak Purger, jer su ovi tako izgovarali, pogrešno naranvno, njemačku riječ Bürger. To je ono ko kad crnci jedna drugog zovu "hey nigger".

Marija Jurić Zagorka je s onim svojim kišobranom tukla zagrebačku buržoaziju kad su po ulicama govorili kvazinjemački, jer im je hrvatski bio tak seljački. Takvi su i danas, samo je sve puno selebova, ivenata, frendova i slične preseratirije kompleksaša austorugarske provincije

Vrh

PostPostano: 23 ožu 2023, 16:15 

Bobovac je napisao/la:
Ne znam ja tko je komu brat ali znam sigurno da me Poljakinje, Čehinje, Slovakinje, Ukrajinke, Bugarke... više bratime nego Njemice i Engleskinje.

naš potez je trokut Baltik-Jadran-Crno More.

nigdje na svijetu ne postoje ljudi sličniji nama, i to je mentalno i duhovno i fizički najzdraviji dio Europe.

Nažalost, postali smo većinom američke kujice i to će nas koštati glave. Nakon što smo se oslobodili ruske premoći, sada postajemo topovsko meso američko imperija i prihvaćamo njihove "kulturne" obrasce.

To će nas doslovce doći glave.

Vrh

PostPostano: 23 ožu 2023, 20:49 

Za dudua i sve one koji ne žele imati nikakve veze sa Srbima, Bošnjama i Rusima.

Ove doduše potvrđuju kod Hrvata stvarnu nazočnost istočnoeuropskoga genskog haplotipa R1a (Eu19) zajedničkog s većinom ostalih jezičnih Slavena, ali je njegov udio među Hrvatima razmjerno niži nego kod većine drugih Slavena pa obuhvaća tek 1/4 Hrvata ili 23% do 29% proučenih uzoraka, dok su ostalih 3/4 Hrvata genski neslaveni.

Radikalno suprotni slavističkom modelu jesu neslavistički, osobito germanistički i iranistički. Argumentacija za takve modele nalazi pored Porfirogenetovih vijesti o posebnoj i kasnijoj doseobi Hrvata najjače uporište u činjenici da ime samih Hrvata i imena onih petero braće i dvije sestre što su prema drugoj verziji u djelu cara Konstantina doveli narod u Dalmaciju sigurno nisu slavenska.[1]

No koliko god je gotsko razdoblje važno i za hrvatsku etnogenezu, već time što su Dalmacija s Liburnijom i Savska Panonija baš tada prvi put postale jedno upravno, a čini se, i crkveno područje, pa je time postavljen kalup, u kojem će se poslije izliti hrvatski narod kakav je danas, ostaje činjenica da se početci hrvatske povijesti, pa time niti podrijetlo Hrvata ne mogu vezati za germansko doseljavanje i gotsku vlast u Dalmaciji jer je poslije nje restaurirana rimska i potrajala kojih pol stoljeća, te između gotske vlasti u Dalmaciji i slavenske/hrvatske nema kontinuiteta. Svi koji žele podrijetlo Hrvata povezati s Gotima u Dalmaciji (Kelemina, Rus, Kerubin Šegvić) moraju nekako premostiti taj diskontinuitet, a za to nema podataka, pa se moraju služiti kojekakvim domišljanjima.[1]

Nije ništa bolje ni onda kada se podrijetlo Hrvata izvodi od nekih drugih Gota, a ne od onih u Dalmaciji, ili kakvih drugih Germana koji nepoznati i neprimijećeni dolaze iz prostranstava istočne Europe. I opet su to sve tek pretpostavke. To je velika slabost germanističkih modela pri odgovaranju na pitanje o podrijetlu Hrvata. Oni se pri današnjem stanju našega znanja ne mogu obrazlagati valjanim argumentima, pa ih uglavnom prihvaćaju samo takvi kojima je blizak ideologem antislavizma.[1]

Iranistički model
S iranističkim modelima je nešto bolje. To je tako u prvom redu stoga što su od svih dosada predloženih etimologija hrvatskoga imena one što pretpostavljaju njegovo iransko podrijetlo najmanje nevjerojatne.[1]

grč. ΧΟΡΟΑΘΟΣ - Khoroathos na kamenoj ploči, pronađenoj u Tanaisu
Dakako, ni tu nema sigurnosti niti jedinstvenoga mišljenja. Predlažu se razne iranske etimologije hrvatskoga imena. Pomišlja se na iranski (fšu-)haurvata - "pastir" ili na hu-urvatha - "prijatelj" (oboje Max Vasmer). Po najnovijem tumačenju (Oleg Trubačev) hrvatsko bi se ime izvodilo od iranskoga har-vat - "u kojem su žene, ženski" i bio bi to iranski glasovni lik riječi koja u indijskom glasi sar-mat - s nepromijenjenim indoiranskim s i alternantnim indoiranskim sufiksom -ma(n)t-/-va(n)t-. Među nomadskim narodima u stepama sjevernoga Pricrnomorja javljaju se, naime, u starini uz brojnije iranske i indijski jezični tragovi. Tako bi i indijski oblik te riječi kao Sarmati postao isto kao i iransko Hrvati imenom naroda. Antička pak vrela bilježe da Sarmatima vladaju žene. Ime Hrvata bio bi po tome iranski izraz toga matrijarhata, kao što je ime Sarmata indijski. Ima i drugih iranskih etimologija hrvatskoga imena, no ovdje spomenute među svima su najuglednije. Ni jedna pak nije pouzdana, čak ni osobito vjerojatna. One tek pokazuju da se to ime dade dosta dobro etimologizirati iz iranskoga.[1]

Upravo na prostoru po kojem su se kretali iranski nomadi nađeni su u grčkoj naseobini Tanaisu (današnjem Azovu na ušću Dona) natpisi iz 2.-3. stoljeću poslije Krista s osobnim imenom Horoatos, Horuatos. U tome se prepoznavalo ime Hrvata i smatralo se da je taj naziv za narod tamo postao osobno ime, što po sebi nije ništa neobično. I jezični okoliš u kojem se javlja to negrčko ime i njegov glasovni lik upućivali su na to da se ono može smatrati iranskim. U tome se pogledu nisu izricale nikakve sumnje. To što se u tom osobnom imenu vidi neizravan trag hrvatskoga narodnog imena ozbiljna je i načelno uvjerljiva pretpostavka. Nije manje, ali nije ni više od toga. Prave sigurnosti ni tu, međutim, nema

Vrh

PostPostano: 23 ožu 2023, 20:52 

divizija je napisao/la:
dudu je napisao/la:

Propala ti je Jugoslavija, pomiri se.

Kakvi Slaveni? Eventualno neosvješteni Hrvati.

Mi smo zweinsteini za sve Slavene zajedno.

Vrh

PostPostano: 23 ožu 2023, 21:14 

dudu je napisao/la:

Ma bolji smo i od Slavena i od Balkanaca i od Istoka i od Orijenta i malo od Mediterana.

Simply the best.

Svevlaveni kao i jugoslaveni i balkanci mogu kmečat.

Neka živi Dinamo i majka Hrvatska!

Vrh

PostPostano: 23 ožu 2023, 21:29 

Hrvati su Goti...

https://kamenjar.com/hrvati-su-goti/

Par zanimljivih citata

Moguće je da su riječi *XUrvat- // *Xorvat- izvedenice iz riječi *xUrvU // *xorvU što znači ‘oklop’ koja je nastala iz germanske riječi *hurwa- // *harwa-.

Ukrasni pridjev kod Gota je Hred, Hraedas. Tako nastaju riječi: Hredgutans, Hredcyning. Hred i Hraedas je povezan sa starim korjenom HROTE, hrother, koji znači pobjeda, slava ili čast. Pojavljuje se kod mnogih osobnih imena, pa tako imamo: Chrotegang, Chrotechildis, Hraedgothi ili Hrothgothi, Hraedas i Hrothi.

Vjekoslav Klaić je je pisao da hrvatska oznaka ban potječe iz gotskog jezika.

Više je znanstvenika koji smatraju da naziv Gacka (Gaćani) dolazi od Gota.

U gotskom jeziku u 4. stoljeću imamo imena: Hjörvarth, Hervarth, Harvatha, Harvathi.

Čak u djelu Beowulf se spominju imena Herogar, Hrothgar, Heorot, Hrethel, Hrothulf.

Polumjesec i zvijezda se i danas nalaze na grbu Republike Hrvatske.
Ti isti polumjesec i zvijezda su se nalazili na štitu kralja Theodorica, kao i drugih kraljeva Ostrogota. Čak se nalazi na mozaiku u Raveni iz vremena ostrogotske vladavine.

Povjesničar Jordanes je spomenuo gotska imena Filimer, Theudemir, Valamir, Videmir i Vithimir. Velika je sličnost s imenima hrvatskih kneževa i kraljeva: Muncimir, Branimir, Zvonimir, Selimir

Vrh

PostPostano: 23 ožu 2023, 21:43 

divizija je napisao/la:
dudu je napisao/la:

Dudu ti je potomak starih Agramera.

U to vrijeme Zagreb je bio grad od 7 000 - 8 000 stanovnika, od kojih većina nije znala čitati i govorila kajkavski hrvatski, društvena elita; plemstvo, svećenstvo, administracija, oficiri i malobrojni obrtnici govorili su svi manje više njemački. [2]Zagrebačka masonska loža zvala se Die Klugheit[4], gornjogradsko Amadéovo kazalište davalo je predstave na njemačkom.

Vrh

PostPostano: 23 ožu 2023, 21:50 

Tema je o Rusima, a ne jesu li Hrvati Balkan.
Naravno da smo Balkan.
Ali Balkanci su po svemu jako udaljeni od Rusa.
Od svih Europljana, najdalji su nam Germani i Rusi.
Naravno, to nije previše bitno za temu koja je o politici ( a ruska je u zadnjih dvjestotinjak godina vrlo prosrpska, danas pogotovo, Rusija je tradicionalni zaštitnik Srba i srpstva) a ne o etnologiji, kulturi ili genetici.

Vrh

PostPostano: 23 ožu 2023, 21:51 

Dutch01 je napisao/la:
Hrvati su Goti...

Par zanimljivih citata

Moguće je da su riječi *XUrvat- // *Xorvat- izvedenice iz riječi *xUrvU // *xorvU što znači ‘oklop’ koja je nastala iz germanske riječi *hurwa- // *harwa-.

Ukrasni pridjev kod Gota je Hred, Hraedas. Tako nastaju riječi: Hredgutans, Hredcyning. Hred i Hraedas je povezan sa starim korjenom HROTE, hrother, koji znači pobjeda, slava ili čast. Pojavljuje se kod mnogih osobnih imena, pa tako imamo: Chrotegang, Chrotechildis, Hraedgothi ili Hrothgothi, Hraedas i Hrothi.

U gotskom jeziku u 4. stoljeću imamo imena: Hjörvarth, Hervarth, Harvatha, Harvathi.

Čak u djelu Beowulf se spominju imena Herogar, Hrothgar, Heorot, Hrethel, Hrothulf.

Ti isti polumjesec i zvijezda su se nalazili na štitu kralja Theodorica, kao i drugih kraljeva Ostrogota. Čak se nalazi na mozaiku u Raveni iz vremena ostrogotske vladavine.

Povjesničar Jordanes je spomenuo gotska imena Filimer, Theudemir, Valamir, Videmir i Vithimir. Velika je sličnost s imenima hrvatskih kneževa i kraljeva: Muncimir, Branimir, Zvonimir, Selimir

Hrvati su više slaveni nego što su to mongolski Moskoviti. Nebitno za temu.

Vrh

PostPostano: 23 ožu 2023, 22:05 

Istin je napisao/la:
Dutch01 je napisao/la:
Hrvati su Goti...

Par zanimljivih citata

Nije baš nebitno, obzirom da rusofili guraju tezu da su nam Rusi slavenska braća, a to podrazumijeva i određeno etnogenetsko srodstvo, a što je i više nego upitno.

Vrh

PostPostano: 24 ožu 2023, 00:10 

Takodje, mnogo je Hrvata koji ocajnicki traze zrtvu za svoje nacifasisticke stavove, pa su sada zrtvu dobili u "istocnim divljacima" i mongolima.

Budi se plamen Staljingrada, ali nikako da shvate da su tamo nacisti izgubili.

Onak, zabranjeno im je mjeriti kuruz u Hrvatskoj, pa lijece frustracije u Novorusiji.

Vrh

PostPostano: 24 ožu 2023, 17:29 

Istin je napisao/la:

Moskoviti Mongoli: https://www.si.com/.image/c_fit%2Ccs_sr ... hockey.jpg :aleale

Vrh

PostPostano: 24 ožu 2023, 17:34 

dudu je napisao/la:
Propala ti je Jugoslavija, pomiri se.

Kakvi Slaveni? Eventualno neosvješteni Hrvati.

Mi smo zweinsteini za sve Slavene zajedno.

Jugoslavije je anglomasonska tvorevina.

Mi jesmo Slaveni, samo dio nas ima provincijski kompleks kabsburške periferije. Zato i koristi iskrivljene njemačke termine jelte.

Jadno sramljenje samog sebe i pokušaj uvačenje u nešto što nisi. Tamo gdje se guraš, tamo te smatraju drekom i ne razlikuju od Arapina.

Vrh

PostPostano: 24 ožu 2023, 17:38 

Dutch01 je napisao/la:
Za dudua i sve one koji ne žele imati nikakve veze sa Srbima, Bošnjama i Rusima.

Ove doduše potvrđuju kod Hrvata stvarnu nazočnost istočnoeuropskoga genskog haplotipa R1a (Eu19) zajedničkog s većinom ostalih jezičnih Slavena, ali je njegov udio među Hrvatima razmjerno niži nego kod većine drugih Slavena pa obuhvaća tek 1/4 Hrvata ili 23% do 29% proučenih uzoraka, dok su ostalih 3/4 Hrvata genski neslaveni.

to je glupsot, jer je najraširenija haplogrupa kod nas I2a, i to subclade koje su nastale na prostoru današnje Ukrjine prije oko 1700 godina, te su je kod nas mogli donjeti samo slavenski doseljenici u ranom srednjem vijeku. Isti koj isu donjel ii naš jezik.

Mi smo genetski bliži ostalim slavenskim narodima nego ikom drugom. Jedina razlika je u tome pto je kod sjevernih Slavena R1a najčešća, a I2a druga po brojnosti, dok je kod nas obrnuto ( al i kod Srba!!), zbog tzv. effecta osnivača.

u genetskom smislu su ostali Salveni Hrvatima najbliži narodi, prije svega južni Slaveni, potom ostali Slaveni. Svi ostal isu genetski dalje od nas.

iznimka od toga su jedino Mađari, koji su nam genetski jako bliski, jer i nisu ništa drugo nego Slaveni kojima je nametnut drugi jezik. Ili kako reče MIlanović Orbanu, da se nisu dovukli u 9. stoljeću, još bismo graničili sa Slovačkom.

Vrh

PostPostano: 12 tra 2023, 18:36 

Čak je i krajnje paranoidan novinar, bivši operativac CIE, Giraldi, shvatio nakon posjeta bivšoj ex-kom Europi, da su i tzv. desničarima Rusi odbojni:

https://www.unz.com/pgiraldi/perspectiv ... rn-europe/

Perspectives from Eastern Europe
Many want to see a Russian defeat

Vrh

PostPostano: 12 tra 2023, 20:42 

Hroboatos je napisao/la:
Čak je i krajnje paranoidan novinar, bivši operativac CIE, Giraldi, shvatio nakon posjeta bivšoj ex-kom Europi, da su i tzv. desničarima Rusi odbojni:

ključ je u boldanom.

istočna Europa boluje od nevjerojtnog inferiorty kompleksa spram Zapada (i to sve dok isti klizi u tri ludila nova dnevno) i tzv. desnica nije uopće imuna na to.

Vrh

Prikaži postove “stare”:  Redanje  
Započni novu temu Odgovori  [ 326 post(ov)a ]  Stranica Prethodna  1 ... 8, 9, 10, 11, 12, 13, 14  Sljedeća

Vremenska zona: UTC + 01:00 [LJV]

Trenutno korisnika/ca: / i 3 gostiju.

Ne možeš započinjati nove teme.
Ne možeš odgovarati na postove.
Ne možeš uređivati svoje postove.
Ne možeš izbrisati svoje postove.
Ne možeš postati privitke.

Forum(o)Bir: