HercegBosna.org

HercegBosna.org

Forum Hrvata BiH

Sada je: 23 pro 2024, 01:31.

Vremenska zona: UTC + 01:00 [LJV]

Započni novu temu Odgovori  [ 27 post(ov)a ] 
Autor/ica Poruka
 Naslov: Bicikl kao glavno prijevozno sredstvo
PostPostano: 10 srp 2023, 14:38 

Ja sam veliki zagovornik istog ali gradovi se moraju gradit na taj način. Vozio sam se intenzivno par godina ali sam počeo kašljati od ispušnih plinova automobila.

Posebno sad kad postoje i el. bicikli i romobili doista nema razloga da se puno više koriste. Vidio sam da su u Zenici dosta dobro iscrtali bajk staze, u Sarajevu malo manje a u Brčkom sam vidio mnoštvo biciklista.

Puno je bolji pristup kad se promet odvoji jedan od drugog. Ovako ubiše flow semafori, križanja i sl.

Od toga čija BiH bi trebala bit, odabrao bih najprije: biciklistička. :D Bar Federacija, neka bude joj naziv Republika Biciklistička!

Vrh

Naslov: Re: Bicikl kao glavno prijevozno sredstvo
PostPostano: 10 srp 2023, 14:55 

Koji su gradovi u BiH dovoljno ravni za svakodnevno praktično bicikliranje?

Vrh

PostPostano: 10 srp 2023, 14:57 

Vecina gradova je u ravnicama

Vrh

PostPostano: 10 srp 2023, 15:00 

Dr. Van Nostrand je napisao/la:
Koji su gradovi u BiH dovoljno ravni za svakodnevno praktično bicikliranje?

Svi. :D Manje više su svi u kotlinama koje su ravne. Problem jest kad si malo izvan grada pa ima brda ali i to nije s ovim strujićima više toliki bed.

Već sam spomenuo Zenicu. Dobro su je iscrtali i ispada da je dosta zgodna za bajkanje ali stvar je u mentalitetu. I dalje se promatra netko na biciklu kao jadna sirotinja.

Nažalost, i u Zg gdje je Možemo na vlasti se ništa posebno nije dogodilo s bajk stazama. Evo istočni dio grada je nikako povezan sa središtem.

Vrh

PostPostano: 10 srp 2023, 15:40 

Junuze kakva je procedura sa prelaskom preko granice sa biciklom na auto nosaču?

Vrh

PostPostano: 10 srp 2023, 15:48 

Karabaja je napisao/la:
Junuze kakva je procedura sa prelaskom preko granice sa biciklom na auto nosaču?

Nemam pojma, mene nitko ništa ne pita. Ponesem sa sobom račun od bajka za svaki slučaj, ali ja imam malo skuplje bicikle (>1k €)

Vrh

PostPostano: 10 srp 2023, 18:08 

Bio sam u Kopenhagenu i ona kultura voznje biciklom je odlicna. I sam Tour de france je odao pocast pocetkom utrke u tom gradu jer imaju kulturu voznje biciklom.
Kod nas su ljudi previse lijeni, ali bicikli kao prevozno sredstvo, politika bi definitivno trebala vise promicat!

Vrh

PostPostano: 13 srp 2023, 17:06 

slika

Vrh

PostPostano: 13 srp 2023, 17:25 

Originals je napisao/la:
bicikli kao prevozno sredstvo, politika bi definitivno trebala vise promicat!

Razmisli iz njihove perspektive, biciklistima ne treba dozvola, ne idu na tehnički pregled, ne treba im registracija, ne treba im osiguranje, ne plaćaju gorivo i akcize na isto, ne plaćaju ili jako retko plaćaju parking, ne plaćaju kazne i sl. Sve su to za državu veliki izvori prihoda. Sa druge strane, biciklističku infrastrukturu treba izgraditi (trošak za državu) i održavati (trošak za držabvu), i to sve na mestima gde mogu da naprave platni parking koji im je prihod.

Drugo, političari se ne voze biciklom i to nije njihov problem.

Treće, i ono što ih najviše užasava, šta ako masovni biciklizam podstakne ljude da počnu zdravije da žive, manje da puše (manje prihoda od akciza), manje da piju (manje prihoda od akciza), duže da primaju penzije (ogroman trošak)? To su opasne ideje koje plaše svaku vlast.

Vrh

PostPostano: 13 srp 2023, 17:51 

Omiljeno prijevozno sredstvo su mi noge. Gdje god mogu uvijek idem pješke.

1052 of 2558 - 41.13%

Sarajevo, generalno sarajevska kotlina je rasadnik zla i mržnje. Frustrirana, napaćena i bahata sredina.

Vrh

PostPostano: 13 srp 2023, 19:02 

Megatron je napisao/la:
Originals je napisao/la:
bicikli kao prevozno sredstvo, politika bi definitivno trebala vise promicat!

Razmisli iz njihove perspektive, biciklistima ne treba dozvola, ne idu na tehnički pregled, ne treba im registracija, ne treba im osiguranje, ne plaćaju gorivo i akcize na isto, ne plaćaju ili jako retko plaćaju parking, ne plaćaju kazne i sl. Sve su to za državu veliki izvori prihoda. Sa druge strane, biciklističku infrastrukturu treba izgraditi (trošak za državu) i održavati (trošak za držabvu), i to sve na mestima gde mogu da naprave platni parking koji im je prihod.

Drugo, političari se ne voze biciklom i to nije njihov problem.

Treće, i ono što ih najviše užasava, šta ako masovni biciklizam podstakne ljude da počnu zdravije da žive, manje da puše (manje prihoda od akciza), manje da piju (manje prihoda od akciza), duže da primaju penzije (ogroman trošak)? To su opasne ideje koje plaše svaku vlast.

Zasto onda u zapadnim europskim zemljama promicu voznju biciklom kao nesto pozitivno i cool?

Vrh

PostPostano: 13 srp 2023, 20:16 

Originals je napisao/la:
Zasto onda u zapadnim europskim zemljama promicu voznju biciklom kao nesto pozitivno i cool?

Zato što oni za razliku od nas imaju puno efikasne ekonomske aktivnosti koja plaća porez, imaju čak i pravu proizvodnju, i nemaju preglomaznu državnu administraciju punu stranačkih botova koji primaju pare da ne rade ništa korisno. Ovde (u svim zemljama tzv. "regije") su akcize na gorivo, duvan i alkohol među najvećim izvorima prihoda za državu, stranačkih botova ko u priči, veliki udeo stanovništva živi od doznaka koje primi od rođaka u zapadnoj Evropi, a prava ekonomska aktivnost se rastera čim se pokaže uspešna pa neki političar hoće da je stavi pod svoje šape.

Vrh

PostPostano: 15 srp 2023, 17:56 

iako jesam za razvoj biciklističke infrastrukture, bicikl u našoj klimi s masom padalina, zimom i vrućim ljetom, nikada neće biti glavno prijevozno sredstvo.

umjesto toga, sad kad je već poplava električnih vozila, po meni se tu radi pogrešan pristup. Forsiraju se s jedne strane osobna 5-sjedajuća vozila koja nikada neće biti konkurentna zbog trošenja baterija, a s druge strane električni romobili koji imaju iste nedostatke kao bicikli.

Treba forsirati male električne jednosjede, u vrh glave dvosjede, koje isto može pokretati mala baterija kao romobil, koji imaju 2-3 konja i služe za prijevo 1-2 čovjeka (koliko i ima u 99% vozila u gradu). Takva vozila bi imala daleko manje cijene registracije (ko mopedi recimo), manje cijene parkinga i pravila daleko manju gužvu. Bila bi zatvorena, štitila od kiše i zime i mogla se koristi čitave godine. Istovremeno bi se grad oslobodio od pošasti električnih romobila koji su sigurnosna katastrofa. https://ams.hr/najjeftiniji-elektricni- ... 6200-kuna/

to je za gradsku vožnju sasvim dovoljno vozilo i nije preskupo da se kupi kao dodatni automobil umjesto romobila.

Vrh

PostPostano: 15 srp 2023, 18:35 

divizija je napisao/la:
iako jesam za razvoj biciklističke infrastrukture, bicikl u našoj klimi s masom padalina, zimom i vrućim ljetom, nikada neće biti glavno prijevozno sredstvo.

Pa sve zavisi od daljine, do 1km najbolje peške, do 5km najbolje biciklom, preko toga ako je u većem gradu prevozom a van grada kolima. Cilj je da se na kraćim relacijama broj automobila smanji, da niko ne ide kolima u prodavnicu/na pijacu/po gradu ili još gore u kafanu.

Izgradnjom biciklističke infrastrukture bi i romobili bili rešeni, kao i električni skejtbordi i slična vozila, što bi dovelo do smanjenja upotrebe automobila za kraća putovanja.

Vrh

PostPostano: 16 srp 2023, 08:23 

Megatron je napisao/la:

Pa sve zavisi od daljine, do 1km najbolje peške, do 5km najbolje biciklom, preko toga ako je u većem gradu prevozom a van grada kolima. Cilj je da se na kraćim relacijama broj automobila smanji, da niko ne ide kolima u prodavnicu/na pijacu/po gradu ili još gore u kafanu.

Izgradnjom biciklističke infrastrukture bi i romobili bili rešeni, kao i električni skejtbordi i slična vozila, što bi dovelo do smanjenja upotrebe automobila za kraća putovanja.

nije ti tu bitn udaljenost, kad pada kiša ili snijeg ili je 35 stupnjeva nitko ne ide s biciklom, ni 1 ni 5 km.

jedino što stvarno može smanjiti broj automobila su mala, jeftina ZATVORENA električna vozila. Bicikli i romobili to nikada neće, odnosno hoće u onoj mjeri gdje kod svake kiše imaš prometni kolaps, jer odjednom masa ljudi sjeda u aute.

Vrh

PostPostano: 17 srp 2023, 15:25 

Mi Nizozemci odavno koristimo bicikli kao glavno prijevozno sredstvo. Zemlja nam je ravna kao tacna, a nije ni jako velika i naravno biciklarenje nam pomaže da budemo zdravi visoki i vitki.

Vrh

PostPostano: 17 srp 2023, 15:27 

I daj reci ovom iznad da se vozi po svim uvjetima. Zabrijao je lik nešto.

Vrh

PostPostano: 17 srp 2023, 15:41 

Junuz Djipalo je napisao/la:
I daj reci ovom iznad da se vozi po svim uvjetima. Zabrijao je lik nešto.

Pa da kod nas u Nizozemskoj ljudi voze bicikli i po vrućinama, i kiši, pa čak i kad je hladno. Naravno uvijek treba biti prikladno odjeven.

Vrh

PostPostano: 17 srp 2023, 16:28 

Dutch01 je napisao/la:

Pa da kod nas u Nizozemskoj ljudi voze bicikli i po vrućinama, i kiši, pa čak i kad je hladno. Naravno uvijek treba biti prikladno odjeven.

nemate vi gore ni vrućinu, ni hladno, ni snijeg ni +36.

ni uzbrdice

Vrh

PostPostano: 17 srp 2023, 16:37 

Nemamo ni mi u velikoj većini gradova. Ja se vozim cijelu godinu. To je stvar glave i odgoja. Da učino djecu tome ne bi bilo problema.

Evo baš Karlovac je krenuo ozbiljnije u to. Slagao si da si iz Karlovca znam. :D

Vrh

PostPostano: 17 srp 2023, 17:00 

Nemamo ni mi u velikoj većini gradova. Ja se vozim cijelu godinu. To je stvar glave i odgoja. Da učino djecu tome ne bi bilo problema.

Evo baš Karlovac je krenuo ozbiljnije u to. Slagao si da si iz Karlovca znam. :D

nisam iz Karlovca, i naravno da imamo u svim gradovima na kontinentu i vrućine, i kišurine i snijeg i mraz i poledicu i sve živo.

na moru ima manje snijega, više bure i vrućine.

jel tvojoj djeci bicikl glavno prijevozno sredstvo? nije naravno, ko što nije ni Karlovčanima niti će ikad biti.

mlatite praznu slamu.

Vrh

PostPostano: 17 srp 2023, 17:06 

https://www.karlovac.hr/novosti/karlova ... radu/23588

Vrh

PostPostano: 17 srp 2023, 17:14 

https://www.karlovac.hr/novosti/karlovac-ima-prometnu-studiju-biciklisticke-infrastrukture-gradonacelnik-mandic-ovo-je-kvalitetna-podloga-za-buducnost-i-razvoj-bicikliranja-u-gradu/23588

mogu oi crtati što hoće, ja sam ti naveo zašto NIKAD u nas bicikl neće biti glavno prijevozno sredstvo i koje su alternative.

što misliš koliko se ljudi danas vozi biciklom? evo sad je u Karlovcu +37

taj Karlovac ti ima preko 100 dana godišnje jutarnju maglu, sve se veselim kako će ekipa kretati ujutro na posao u maglu s biciklom. još dok je mraz i poledica, samo da naučimo dje u da idu na to, jelte...

zaboravite to.

osim toga, mi smo stara nacija, pola nacije su penzići i invalidi, di će oni s biciklima?

Vrh

PostPostano: 17 srp 2023, 18:02 

Ne mogu se ni Holanđani baš pohvaliti savršenim vremenskim prilikama, svaki put kad sam bio tamo bila je kiša, vetar, šugavo, pa oni pedalaju, još ko ne zna holandski može da pomisli da fietspad znači isto što i footpath na engleskom pa da bude zgažen. :zubati

Naravno, pogodnije za biciklizam je tamo gde je ravnije, u Hrvatskoj Slavonija, u Srbiji Vojvodina, ali i ne mora bicikl postati glavno prevozno sredstvo, dovoljno je da se izgradnjom infrastrukture ljudima otvore vidici da mogu da se voze biciklom na kraće udaljenosti, posebno po gradovima gde je gužva i nema parkinga, samo to bi rasteretilo gradove, smanjilo zagađenje i buku.

Što se penzionera tiče, ako bih morao da biram, radije bih da me neka kljakava baba udari biciklom nego autom.

Vrh

PostPostano: 17 srp 2023, 18:45 

Nema kod nas infrastrukture za biciklo. Taman posla da idem zajedno sa autima pa da me ubije. Nikad se to ni promjeniti neće.

Ali ne žalim se nešto, meni i ne treba. Idem autom, eto me gdje hoću za tren. Da idem biciklom morao bi procjenjivati koliko je to isplativo. A što reče divizija, po ovoj vrućini i nema smisla. U autu se lijepo rashladiš.

Vrh

Prikaži postove “stare”:  Redanje  
Započni novu temu Odgovori  [ 27 post(ov)a ]  Stranica 1, 2  Sljedeća

Vremenska zona: UTC + 01:00 [LJV]

Trenutno korisnika/ca: / i 2 gostiju.

Ne možeš započinjati nove teme.
Ne možeš odgovarati na postove.
Ne možeš uređivati svoje postove.
Ne možeš izbrisati svoje postove.
Ne možeš postati privitke.

Forum(o)Bir: