HercegBosna.org

HercegBosna.org

Forum Hrvata BiH

Sada je: 06 ožu 2025, 21:55.

Vremenska zona: UTC + 01:00 [LJV]

Započni novu temu Odgovori  [ 146 post(ov)a ] 
Stranica 1, 2, 3, 4, 5, 6  Sljedeća
Autor/ica Poruka
 Naslov: Srpski svet vs. Hrvatska - Srpska meka moć u RH
PostPostano: 19 stu 2023, 17:15 

Zahvaljujući filmskoj, a naročito glazbenoj industriji, Srbija ima priličnu meku moć u Hrvatskoj.

Vidjeli ste i sami da su mediji pisali o nekoj pevaljki što je napunila arenu peti put.

Pogledajte recimo ovih par videa.

Prema ovome ispada da Hrvati, barem ovi u Zagrebu, imaju pozitivno mišljenje o Srbiji i Srbima. Možemo reći da projekt srpskog svijeta ima uspjeha.

Na stranu prošlost i rat, DANAS je u Srbiji dominantna ideologija velikosrpstva, znate i sami kakvo je stanje tamo. Ipak, dobar dio Hrvata to ne zanima.

Tko su recimo mladi koji simpatiziraju Srbiju? Jesu li to djeca hrvatskih branitelja ili djeca jugoslavenski nastrojenih ljudi?

Istovremeno imamo rekordan broj posjetitelja Vukovara i Škabrnje, dakle nisu svi anacionalni.

Kakvi će biti trendovi ubuduće? Hoće li pobijediti prohrvatski ili anacionalni korpus? Hoće li Zagreb biti Srpski svet?

PS:Nisam htio pokrenuti temu jučer jer je bio Dan sjećanja, ali mislim da je dobro da se baš u ovo vrijeme govori o tome.

Vrh

Naslov: Re: Srpski svet vs. Hrvatska - Srpska meka moć u RH
PostPostano: 19 stu 2023, 17:21 

Izvodiš zaključke iz youtube videa. To je selektivni proces.

I zašto bi ikoga mrzio, nisi musliman. Protivnik se ne mrzi jer to zasljepljuje, moraš ga bit u stanju racionalno procijenit i hladnokrvno pobijedit.

Vrh

PostPostano: 19 stu 2023, 17:23 

Imota je napisao/la:

I zašto bi ikoga mrzio, nisi musliman. Protivnik se ne mrzi jer to zasljepljuje, moraš ga bit u stanju racionalno procijenit i hladnokrvno pobijedit.

Mislim da nitko od ovih Srbe ne vidi kao protivnike. Nemojmo se lagati, nije to par videa. Doduše ti si iz Imotskog pa imaš možda drugačiju sliku

Vrh

PostPostano: 19 stu 2023, 17:24 

Znači, netko tko pohodi nastup Prijovićke je automataski anacionalan?!

Znam masu "desničara" koji okidaju na cajke, tako da konzumacija srpske pop kulture nije relevantan dokaz za išta, što god netko mislio o tome.

Srpski izvođači su nastupali i drugdje po Hrvatskoj s dobrom posjećenošću.

HDZ=SKH

Vrh

PostPostano: 19 stu 2023, 17:24 

Nemoj na temelju youtube videa donositi takve zaključke.

U Srbiji se vrte dalmatinske pjesme na svakom koraku, a mi čak i nemamo agendu nažalost.

Ljudi se mogu opustiti na lakim notama, ali na kraju dana domicilni Srbi (simbolični ostatak) se ne mogu zaposliti u Hrvatskoj tako lako. To sve ide vani bez povratka.

Diskriminacija je stvarna i zaslužena.

Na sljedećem popisu idu ispod 2%.

Toliko ih volimo da im ni ćirilicu nismo dali kad su kao imali pravo na nju.

Ja sam Tovar, ako to igra ulogu.

Vrh

PostPostano: 19 stu 2023, 17:31 

Novdan je napisao/la:
Imota je napisao/la:

Mislim da nitko od ovih Srbe ne vidi kao protivnike. Nemojmo se lagati, nije to par videa. Doduše ti si iz Imotskog pa imaš možda drugačiju sliku

Ne vidi ih, rat je proša ljudi ne razmišljaju tako. Na bilo kakvu srpsku provokaciju ćeš od liberalnih ili lijevo usmjerenih ljudi u Zagrebu čut poprilične antisrpske ispade. Zivin i radin u Zagrebu znan o čemu pričam.

Samo ti pokazuje da nismo opterećeni, ne živimo u prošlosti.

Dobro ti neko kaže u srbiji su ludi za hrvatskom glazbom pa to ništa ne znači. U Beogradu na cesaricu si režu žile i urnebesno smišno zvuče kad pokušavaju imitirat dalmatinski govor dok pivaju. Colonia i ET su glavne stvari u noćnom klubovima pa šta to znači?

Vrh

PostPostano: 19 stu 2023, 17:36 

Dobro ti govori Imota.

Za Hrvate (barem u Hrvatskoj) je rat prošao.

Obilježili smo Vukovar, obilježit ćemo Oluju, no obilježavamo ih na određene dane, ostale dane koračamo naprijed.

Treba voditi državu, ući u NATO, EU, Schengen, Eurozonu, ukinuti vize za određene zemlje, otkrivati afere, hapsiti, pustiti da pobjegnu u BiH, otići u Lidl.
Hrvati žive, a Srbi i muslimani kao da su zapeli u posljedicama 90ih.

Čak i naši najliberalniji pokažu pravu ćud kad se pojave Srbi i muslimani.

Hrvati su rasnoosuđivački narod, mislili oni da su lijevo ili desno.

Vrh

PostPostano: 19 stu 2023, 17:36 

Flamel je napisao/la:

Znam masu "desničara" koji okidaju na cajke, tako da konzumacija srpske pop kulture nije relevantan dokaz za išta, što god netko mislio o tome.

Stoji i ta na cajke se najviše zgražavaju ljevičari i baš anacionalne osobe. Smišno mi zvuči kad ispadan maltene branitelj cajki (što je smišna pozicija al naprosto san protiv zabrana) u raspravi s totalno anacionalnim osobama. Češto najžešći desničari su najluđi za cajkama da je to neugodno.

Neke stvari su naprosto masovna šund kultura. To ti je ko kad igra reprezentacija na velikom natjecanju pa ljudi koji niti prate nogomet niti su nacionalno ostrašćeni odjednom su ludi za tim i ne možeš disat od njih. Takvi će ti prvi nabacit dres i obojat si kvadratice(ne kockice ne znan kako se kockice uvriježile) na lice. Bude smišno. Ljudi su naprosto takvi.

Vrh

PostPostano: 19 stu 2023, 17:40 

Segrt Hlapic je napisao/la:
Nemoj na temelju youtube videa donositi takve zaključke.

U Srbiji se vrte dalmatinske pjesme na svakom koraku, a mi čak i nemamo agendu nažalost.

Ljudi se mogu opustiti na lakim notama, ali na kraju dana domicilni Srbi (simbolični ostatak) se ne mogu zaposliti u Hrvatskoj tako lako. To sve ide vani bez povratka.

Diskriminacija je stvarna i zaslužena.

Na sljedećem popisu idu ispod 2%.

Toliko ih volimo da im ni ćirilicu nismo dali kad su kao imali pravo na nju.

Ja sam Tovar, ako to igra ulogu.

Već su sada na 2%.
Idući popis bez fiktivnih iz Srbije bi mogao biti oko 50k i to pola tog umirovljenika.

Vrh

PostPostano: 19 stu 2023, 17:42 

Srbi na balkanu drže tu glazbenu industriju i ko god je dominantan na tom tržištu centriran je u Beogradu (tipa Buba i Jala koji su vjv najpoznatji među mlađim generacijama a nisu srbi), no mimo glazbe ništa srpsko među Hrvatima nema, puno je više američkog i zapadnjačkog utjecaja nego i približno njihovog, veća je opasnost da se u Srbiji izgubi srpski svet nego da se proširi na Hrvatsku. Mada je po meni umjetnost za sebe napraviti konstrukciju na osnovu glazbene preferencija, mi smo prvi znali u istoj večeri slušati i thompsona i baju malog knindžu.

Vrh

PostPostano: 19 stu 2023, 17:44 

Imota je napisao/la:

Znam i ja neke desničare koji slušaju cajke (između ostale glazbe), ali im ne bi palo na pamet da odu na koncert

Vrh

PostPostano: 19 stu 2023, 17:48 

Novdan je napisao/la:
Imota je napisao/la:

Znam i ja neke desničare koji slušaju cajke, ali im ne bi palo na pamet da odu na koncert

Ti se srame samo pokazat.

Uglavnom previše se tome daje na značaju. Ljudi vole popularne stvari nema u tom nekog dubljeg značenja. Ista masa će sutra obuć hrvatske dresove i vikat za dom spremni na utakmici. To su takvi drustveni fenomeni. To je ko kad je interliber pa budu bolesne gužve odjednom svi čitaju i kupuju knjige.

Vrh

PostPostano: 19 stu 2023, 17:49 

Imota je napisao/la:

Ili ne žele financirati Srbiju?

Vrh

PostPostano: 19 stu 2023, 17:51 

Ovo mi zvuči kao teško pretjerivanje. Pa u Vukovaru silovatelji i mučitelji iz logora najnormalnije žive i rade, čak u odori hrvatske policije zaustavljaju branitelje.

Ajde zamisli npr da Prijovićka održi koncert u Prištini. Dobila bi metak u čelo, a ne rekordan broj posjetitelja. Ok, drugi jezik, ali dobar dio je i do mentaliteta.

Hrvati definitivno nisu "rasnoosuđivački narod"

Vrh

PostPostano: 19 stu 2023, 17:54 

Novdan je napisao/la:

Ovo mi zvuči kao teško pretjerivanje. Pa u Vukovaru silovatelji i mučitelji iz logora najnormalnije žive i rade, čak u odori hrvatske policije zaustavljaju branitelje.

Ajde zamisli npr da Prijovićka održi koncert u Prištini. Dobila bi metak u čelo, a ne rekordan broj posjetitelja. Ok, drugi jezik, ali dobar dio je i do mentaliteta.

Hrvatski nacionalizam je reaktivne, defanzivne prirode, aktivira se tek na neku konkretnu fizičku prijetnju opstankom kao 1991.

Izvan toga, svakodnevnica se uglavnom svodi na "živi i pusti druge da žive".

HDZ=SKH

Vrh

PostPostano: 19 stu 2023, 17:55 

Novdan je napisao/la:
Imota je napisao/la:

Ili ne žele financirati Srbiju?

Kako s tim financiraš srbiju? Dajete preveliku vaznost pevaljkama. Financiraš pjevačicu i njene menadzere i to je to.

Vrh

PostPostano: 19 stu 2023, 17:56 

Imota je napisao/la:

Kako s tim financiraš srbiju? Dajete preveliku vaznost pevaljkama. Financiraš pjevačicu i njene menadzere i to je to.

Pjevačica i menadžeri plaćaju porez Srbiji (jedino ako nisu prijavljeni negdje drugdje, kao npr. Đoković u Monaku).

HDZ=SKH

Vrh

PostPostano: 19 stu 2023, 17:57 

Imota je napisao/la:

Koji žive i rade u Srbiji. Ne financiraš izravno naravno, kao što ne financiraš izravno ni kupovinom srpskih proizvoda u trgovini

Vrh

PostPostano: 19 stu 2023, 18:00 

Pa prvo nit je porez toliki da je to neki velik iznos niti bilo koja drzzava živi od neke pevaljke. Haha da se bar tako srbija financira pa sutra bi nestala.

Stvarno pretjerujete ljudi. Eto to je jedan od razloga popularnosti takvih pevaljki stvara se neka fama.

Vrh

PostPostano: 19 stu 2023, 18:33 

Novdan je napisao/la:

Rasnoosuđivački i nasilni nisu sinonimi baš.

Rasnoosuđivački izvan konteksta napisanog zvuči teško.
Srba ima za 33% manje na popisu 2021. u odnosu na prethodni iz 2011.
Diskriminacija je stvarna, no nije neviđena, istu stvar prolaze muslimani Sandžaka u Srbiji.

Hrvati su stotinama godina bili branik Europe, ponovni dodir s istočnim zemljama nije dobro prošao, to nije više onaj predosmanski prostor, povijest je nasukala konfesije i kulture koje nisu toliko penetrirale u životni prostor Hrvata ili nisu uopće dio europske civilizacije.

Hrvatska je primjer etnički homogene zemlje.

Hrvati vole svoj okoliš i reagiraju burno kad im se uđe s drugim običajima u blizinu. Možda smo kao razdjelnica istoka i zapada izdresirani poput psa ovčara na takve radnje.

Prijovićka je benigna pjevačica, koja čak ima veze s Hrvatskom, bilo bi apsurdno i smiješno reagirati na jednu osobu s estrade rođene nakon rata.
Jezik nas spaja, Srbi su i zabranjeno voće, tako da se arena napunila, za mene previše puta, no tu je i kumovala produkcija Brene iza nje kako bi malu digla na regionalne noge. Čuo sam da su autobusi iz RS-a išli u Zagreb na koncerte.

No, van glazbe na koju se ljudi napiju, Srbi nemaju neki utjecaj u Hrvatskoj.
Filmovi im nisu što su nekad bili, njihovi realityji se ne gledaju kao u BiH, niti se puštaju u Hrvatskoj, teško se i može naći Srbe na TV -u.

Hrvatska ipak nije u domeni srpskog sveta, on se itekako osjeti u BiH i CG.

Hrvati imaju svoju kroatosferu pod čijim je velikim utjecajem Slovenija, a naravno seže i u istočne zemlje regije.

Vrh

PostPostano: 19 stu 2023, 19:29 

To je zato što su na popisu 2011. popisali pola Vojvodine. Pad nije bio realan, već fiktivan.

Hrvati su stotinama godina bili branik Europe, ponovni dodir s istočnim zemljama nije dobro prošao, to nije više onaj predosmanski prostor, povijest je nasukala konfesije i kulture koje nisu toliko penetrirale u životni prostor Hrvata ili nisu uopće dio europske civilizacije.

Mislim da malo previše pridaješ značaj daljoj povijesti. Na isti način su etnički očišćeni Talijani i Nijemci, a oni nemaju veze s osmanskom kulturom.

Hrvati vole svoj okoliš i reagiraju burno kad im se uđe s drugim običajima u blizinu. Možda smo kao razdjelnica istoka i zapada izdresirani poput psa ovčara na takve radnje.

Stvarno pretjeruješ

Prijovićka je benigna pjevačica, koja čak ima veze s Hrvatskom, bilo bi apsurdno i smiješno reagirati na jednu osobu s estrade rođene nakon rata.
Jezik nas spaja, Srbi su i zabranjeno voće...

Kao prvo, napomenuo sam lijepo da se ne radi o ratu i prošlosti, već o SADAŠNJOSTI. Danas, ove godine, u ovom trenutku, Srbi su veći nacionalisti nego su bili krajem 80ih. Narativ se tamo nije promijenio i velikosrpstvo jača od Miloševića nadalje.

Kao drugo, priča o Srbima kao zabranjenom voću mi se nekako kosi s ovim navodnim burnim reagiranjem kad dolazimo u kontakt s drugom kulturom

Hrvati imaju svoju kroatosferu pod čijim je velikim utjecajem Slovenija, a naravno seže i u istočne zemlje regije.

Možeš malo više o toj kroatosferi? Koje su karakteristike toga?

Vrh

PostPostano: 19 stu 2023, 19:31 

Gazda je napisao/la:
Mada je po meni umjetnost za sebe napraviti konstrukciju na osnovu glazbene preferencija, mi smo prvi znali u istoj večeri slušati i thompsona i baju malog knindžu.

Thompson do ponoći,Baja poslije ponoći ? :D

Vrh

PostPostano: 19 stu 2023, 20:02 

Novdan je napisao/la:

To je zato što su na popisu 2011. popisali pola Vojvodine. Pad nije bio realan, već fiktivan.

Mislim da malo previše pridaješ značaj daljoj povijesti. Na isti način su etnički očišćeni Talijani i Nijemci, a oni nemaju veze s osmanskom kulturom.

Stvarno pretjeruješ

Jezik nas spaja, Srbi su i zabranjeno voće...

Kao prvo, napomenuo sam lijepo da se ne radi o ratu i prošlosti, već o SADAŠNJOSTI. Danas, ove godine, u ovom trenutku, Srbi su veći nacionalisti nego su bili krajem 80ih. Narativ se tamo nije promijenio i velikosrpstvo jača od Miloševića nadalje.

Kao drugo, priča o Srbima kao zabranjenom voću mi se nekako kosi s ovim navodnim burnim reagiranjem kad dolazimo u kontakt s drugom kulturom

Možeš malo više o toj kroatosferi? Koje su karakteristike toga?

Možeš špekulirati o popisima do sutra, pad je osjetan i primjetan.

Nijemce i Talijane nisu čistili Hrvati, nego Tito.

Ne pretjerujem, Hrvati u Hrvatskoj negoduju i na bh. Hrvate. Zavojevci, puristi, kako hoćeš

Srbi su nacionalisti još veći jer su gubitnici ratova 90ih.

Upali slovenske kanale i medije pa će ti biti jasno što je kroatosfera. Bh. Hrvati imaju relativno malen dodir sa Slovenijom.

Vrh

PostPostano: 19 stu 2023, 20:06 

Imota je napisao/la:
Pa prvo nit je porez toliki da je to neki velik iznos niti bilo koja drzzava živi od neke pevaljke. Haha da se bar tako srbija financira pa sutra bi nestala.

Stvarno pretjerujete ljudi. Eto to je jedan od razloga popularnosti takvih pevaljki stvara se neka fama.

Eno Merlin napunio 4 arene u Beogradu pa ga klix sponzorirano hvali da je najveći u regiji.

Mislim da je ovo pretjerivanje.

Ja bih se više brinuo za srpsku meku moć u HB, jer u HB se osjeti.

Vrh

PostPostano: 19 stu 2023, 20:51 

Flamel je napisao/la:

to su ti folklorni desničari, od čijih unuka će biti vrlo kao napravit jugofile.

oni pripadaju priglupom sloju desnice koji ne shvaća važnost kulture za naciju.

konzumacija srpske pop kulture je dokaz primitivzma, vulgarnosti i blkanštine, a to je nužan prvi korak k srbizaciji. Ne u jendoj generaciji, ali kroz više njih svakako.

Vrh

Prikaži postove “stare”:  Redanje  
Započni novu temu Odgovori  [ 146 post(ov)a ]  Stranica 1, 2, 3, 4, 5, 6  Sljedeća

Vremenska zona: UTC + 01:00 [LJV]

Trenutno korisnika/ca: / i 9 gostiju.

Ne možeš započinjati nove teme.
Ne možeš odgovarati na postove.
Ne možeš uređivati svoje postove.
Ne možeš izbrisati svoje postove.
Ne možeš postati privitke.

Forum(o)Bir: