HercegBosna.org

HercegBosna.org

Forum Hrvata BiH

Sada je: 11 stu 2024, 16:27.

Vremenska zona: UTC + 01:00 [LJV]

Započni novu temu Odgovori  [ 89723 post(ov)a ] 
Autor/ica Poruka
 Naslov: Re: 1995.-2020. Krah multietniĆarsko-demografske politike Bošnjaka-baznian muzlims
PostPostano: 30 ruj 2020, 21:17 

Promatrač je napisao/la:
Evo i nasslika
Pitanje za općinu Konjic (1991 je bilo oko 30% Hrvata): zašto je to jedina za Hrvate izgubljena općina u kojoj nema povratka, koliko znam nema škole po hrvatskom programu, nema izabranih Hrvata u općinskom vijeću itd.

Bugojno, Vareš, Kakanj su u sličnoj situaciji, ali još ima neke prisutnosti Hrvata, sela, škole, vijećnici.
Za razliku od nabrojanih općina, Konjic je ipak u županiji s hrvatskom većinom i nije fizički toliko odvojen od hrvatskih prostora.

Vrh

Naslov: Re: 1995.-2020. Krah multietniĆarsko-demografske politike Bošnjaka-baznian muzlims
PostPostano: 30 ruj 2020, 21:25 

Dr. Van Nostrand je napisao/la:
Promatrač je napisao/la:
Evo i nasslika
Pitanje za općinu Konjic (1991 je bilo oko 30% Hrvata): zašto je to jedina za Hrvate izgubljena općina u kojoj nema povratka, koliko znam nema škole po hrvatskom programu, nema izabranih Hrvata u općinskom vijeću itd.

Bugojno, Vareš, Kakanj su u sličnoj situaciji, ali još ima neke prisutnosti Hrvata, sela, škole, vijećnici.
Za razliku od nabrojanih općina, Konjic je ipak u županiji s hrvatskom većinom i nije fizički toliko odvojen od hrvatskih prostora.

Vjerujem da su ovakve stvari djelomično razlog https://www.vecernji.hr/vijesti/uhicen-ubojica-iz-konjica-728499
Vjerovatno se i dio ljudi smjestio i snašao niže u Hercegovini.

Vrh

PostPostano: 30 ruj 2020, 21:45 

Zvornik dominira u septembru.
Više beba u 9 mjeseci u odnosu na prošlu godinu (isti period), a ona je bila bolja nego 2018.
:zivili

Vrh

PostPostano: 30 ruj 2020, 23:55 

Napravia san kartu totalne stope fertiliteta prema podatcima iz prosle godine za RH (ove godine je za prvih 8 miseci skoro identican broj dice) a za BiH je Lucho napravio projekcije na temelju prvih 7 miseci pa san koristia njegove procjene. S obzirom da BiH gubi 1.85% stanovnistva svake godine uracuna san i to. Po startu san odbia 20ak tisuca od USK jer je apsurdno visoko. Za Zavrsje sam oduzea fiktivne srbe koji su tamo a nisu i jos ovo sta je odselilo Hrvata Za Sarajevo san uracuna uvecanje stanovnistva. Za Srpsku nemam podatke dobre za njihove cjeline.

slika

Ovako izgledaju podatci
Gledajuci popis 2013 i upisane prvasice 2019/2020 a drugi broj je 2020 tfr do sada.

USK 1.15 1.1
PK 0.55 0.62
TK 1.47 1.45
ZDK 1.5 1.63
BPK 1.7 1.65
SBK 1.35 1.35
HNK 1.35 1.35
ZHK 1.37 1.55
KS 1.71 1.67
HBK 0.8 0.9

Prirodni prirastaj je inace vrlo losa metoda racunanja koja opcina je vitalna. Kad se napravi neko naselje di je 60% ljudi novodoseljeno i uglavnom su mlade obitelji prirodni prirastaj im izgleda fantasticno 2 generacije i onda bude strava jer ispadne da prosjecni vjencani par ima 2.5 dice a vjencano je samo 60% ljudi jos sta se odsele nadalje i gotovo je.

K:M je napisao/la:
Kad i ja sa 47 g tj. 2/3 života planiram preseliti i preneti kapital u Hrvatsku

Ne želim živjeti u nezdravo ozračju medijskog ludila.
I ubjeđujem 2 odrasla sina da mi se pridruže, pre ženidbe.

Samo za veći deo tog raskošno proračuna nisu zaslužni Hrvati već pozicija blizu zapada, i prethodnih upravitelji od Rima, Mlečana, Austrija.... Tako da kupite vrhnje na "tuđi minuli rad".

Samo je sramotan vaš očajno jadan pr da dovučete više Srba, B, Mak....

Jer lokacije meni interesantne za doseliti, nisu raspad Sl Zagora jug Dalmac koji je mentalno na različitost na razini Sandžaka.

Ok vidim da offtopicaris vec 4 posta govoris o svom doseljavanju u Hrvatsku, dosad sam sutio al evo i seres po Hrvatskoj stvari a moderacija ne reagira pa je ocito da si ili fair game ili ako nisi i meni nesto pisnu ce razotkrit sebe.

Ti mozes odkantat od Hrvatske. Pogotovo s tim stavovima nije to Hrvatsko, to je od Rima, Talijana, Austrije a i zaustavio si se s tri tockice... od srba. Tvoji neki bolesni planovi da imas unuke u Hrvatskoj kojima ces objasnjavat da to nije HRVATska vec SVAcija. Jos smo mi 'ocajni' i osramoceni sta ljudi ka ti zele doc. Crta

To od cega mislis da odlazis nije vezano za lokaciju vec ti lezi u glavi, te glupe ideje, ta energija koja stvara neprijatelje i jos gori taj neki licemjerni stav kao nisam ja kriv nista. Ti si Balkan i ne dovodi se u Hrvatsku.

I jos tvoj neki kao kapital sta... oces otvorit radnju u Hrvatskoj... i sta od tog... konkurencija si Hrvatu. Nepozeljno... ili ces svojim 'hapitalom' kupit nekretninu koja bi inace isla Hrvatu. Ne hvala.

Plus ta ideja da u Hrvatskoj vlada neka gradzanska toleransSija :sega :sega :sega ili nesto iole slicno jer si ti na jednom podforumu. Ovaj forum je izrazito nereprezentativan koliko Hrvati (iz BiH) se drze neutralni ili naklonjeni srbima kao makijavelisticki potez dok ne srede racune s Bosnjacima no nakon tog ce sve to doc u svoje tipicno stanje.

S druge strane u Hrvatskoj vise nije HDZ desnica vec je izguran u centar, imas dvi desnije stranke, 25 zastupnika je desnije od HDZa sta je rekord a trend je samo rasta. Pogotovo s novopridoslicama to nece biti manje, samo vise. Ovo se organiziralo bez ikakve institucionalne pare a sad za svakog zastupnika ce desne stranke dobijati dosta novca i samo ce imat jos veci kapacitet i interes da nastave s svacim finim sta se ne svida tebi. Jos uzmi u obzir krizu koja uvik samo zaostri odnose.

Mislin, ti si doslovno ne samo srbin vec srbin potomak, kako kazes jugo kreme uh sta su ti omiljeni u Hrvatskoj. Sanse da ti potomci izbjegnu da ih se zove jugoce*nicima isl su skoro nikakve. Zbroji to s stavovima kojima cete unucima punit glavu da ljudi koji im to recu nemaju nikakvo pravo jer je ovo Svacija a ne Hrvatska zemlja i imas kombinaciju koja ti objasnjava zasto pored svih tisuca srba koji dodu radit na baustelu i sezonski u Hrvatsku jos vise njih, oko 1000 neto odseli i zasto su, medu onima koji iz Hrvatske emigriraju na zapad disproporcionalno ljudi koji nisu etnicki Hrvati.

Sta se tice medijsko drustvene klime evo ti malo Croatie:

https://www.glasistre.hr/kolumna/sramot ... lcu-666125

https://www.telegram.hr/politika-krimin ... ki-svijet/

https://braniteljski.hr/glavni-titov-ob ... zajednice/

https://crnemambe.hr/crne-mambe/stalne- ... l-cm-press

https://www.dnevno.hr/vijesti/regija/mi ... e-1577374/

https://www.zabranjeni.url/vijesti/svijet/ ... u-15021503

https://www.glasgacke.hr/?ispis=detalji ... 731&kat=69

https://direktno.hr/sport/sve-im-smeta- ... na-206687/

https://prigorski.hr/%F0%9F%8E%A6-prosl ... u-petrinji

https://www.hrvatski-fokus.hr/index.php ... popisivati

https://www.zabranjeni.url/vijesti/svijet/ ... i-15022018

https://priznajem.hr/novosti/nista-od-p ... ar/134034/

https://www.zabranjeni.url/globus/politika ... u-15018617

https://www.geopolitika.news/crtice-iz- ... z-koruske/

https://www.youtube.com/watch?v=9Hb3Xl445Eo

https://www.youtube.com/watch?v=1h5FmFDTpCA

Sve ovo sta san nasa je sa google, ovo san upisa za objavljeno u zadnjih 30 dana.

Evo ti recimo cime se Hrvatska akademska zajednica bavi. Ovaj clanak je jedan moj 'liberalni' kolega preveo u rekordnom roku. O svom trosku je nasao prevoditelja s Poljskog (u Hrvatskoj ih ima samo 3) jer zbilja zbilja "voli" Srbe. Inace ima stavove iste ka Nostrand, Ignat i ovi ostali Hrvatski 'liberali' samo umisto da su mu u fokusu Bosnjaci ka njima, vise su ka i Dalmatincu101 ili Pomocnom Kuharu... jeli, u fokusu Srbi.

https://hrcak.srce.hr/index.php?show=cl ... zik=353403

Hrvatski ljevicari i njihovi mediji prikazuju srbe ka desne i retrogradne imperijaliste balkana a desnica ka ljevicare i dislojalne bizantince.

Vrh

PostPostano: 01 lis 2020, 01:02 

Velebit je napisao/la:
Napravia san kartu totalne stope fertiliteta prema podatcima iz prosle godine za RH (ove godine je za prvih 8 miseci skoro identican broj dice) a za BiH je Lucho napravio projekcije na temelju prvih 7 miseci pa san koristia njegove procjene. S obzirom da BiH gubi 1.85% stanovnistva svake godine uracuna san i to. Po startu san odbia 20ak tisuca od USK jer je apsurdno visoko. Za Zavrsje sam oduzea fiktivne srbe koji su tamo a nisu i jos ovo sta je odselilo Hrvata Za Sarajevo san uracuna uvecanje stanovnistva. Za Srpsku nemam podatke dobre za njihove cjeline.

slika
Zanimljiva je karta, ali PK i HBK imaju nerealno niske brojeve, prvenstveno zbog napuhavanja na popisu, a PK je i dodatno ispražnjena nakon poplava.
0,62 je upola manje od najniže vrijednosti u RH, a najniže regije u EU su oko 1,0...

Vrh

PostPostano: 01 lis 2020, 01:08 

Karta je glupost, USK ima najveci fertilitet kod Muslimana, a HBZ sasvim sigurno veci fertilitet od npr. HNZ u kojem pola Hrvata zivi u gradu.

Kanton Sarajevo ima najmanji, a ne najveci fertilitet, kod Muslimana.

Zagreb vjerojatno ima najmanji fertilitet u Hrvatskoj, a ne najveci iza Medjimurja. Grad Zagreb sasvim sigurno daleko manji fertilitet od okolne Zagrebacke zupanije. Predijeli poput Like bi trebali imati najveci fertilitet.

Sve ti je potpuno krivo, najcesce i suprotno.

Meni se cini da ti ne razumijes sto znaci fertilitet, i siguran sam da ne znas matematicku formulu za fertilitet.

IIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIoooooooooooooooooooooooooooooooooooooooo

Vrh

PostPostano: 01 lis 2020, 01:25 

Robbie MO je napisao/la:
Karta je glupost, USK ima najveci fertilitet kod Muslimana, a HBZ sasvim sigurno veci fertilitet od npr. HNZ u kojem pola Hrvata zivi u gradu.

Zagreb vjerojatno ima najmanji fertilitet u Hrvatskoj, a ne najveci iza Medjimurja. Grad Zagreb sasvim sigurno daleko manji fertilitet od okolne Zagrebacke zupanije. Predijeli poput Like bi trebali imati najveci fertilitet.

Meni se cini da ti ne razumijes sto znaci fertilitet, i siguran sam da ne znas matematicku formulu za fertilitet.

Rijeka bi trebala biti gora od Zagreba. Ostalo se slažem. Vjerojatno je krivo procjenio fertilnu bazu.

Vrh

PostPostano: 01 lis 2020, 01:29 

OptimisticniVeSeljak je napisao/la:
Robbie MO je napisao/la:

Rijeka bi trebala biti gora od Zagreba. Ostalo se slažem. Vjerojatno je krivo procjenio fertilnu bazu.

Primorsko-Goranska zupanija nije samo Rijeka (2/3 stanovnika nije u Rijeci), dok grad Zagreb jest samo Zagreb.

IIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIoooooooooooooooooooooooooooooooooooooooo

Vrh

PostPostano: 01 lis 2020, 01:33 

U danasnjoj Europi, naselja koja imaju najgori prirodni prirastaj, cesto imaju najbolji fertilitet.
To je zato sto su unutarnji procesi mehanickih migracija mladjeg stanovnistva, postali daleko jaci od razlika grad-selo u nacinu zivota.

No, fertiltet oslikava nacin zivota i kulturu, a ne kolicinu mladezi, koja moze biti desetkovana migracijama u ruralnim sredinama.

Ovaj gore misli da iseljavanje smanjuje fertiltet.

"Vukojebine" danas imaju malo mladih i zato im je demografija losa, ali i dalje imaju povecane familije, oni koji su tamo. Sigurno da ce obitelj u nekoj sumi u Lici biti veca od obitelji u Zagrebu, i totalno je nebitno sto to isto selo u Lici mozda ima 90% starcadi i grozan prirodni prirastaj. Staro stanovnistvo ne ulazi u racunicu fertiliteta.

Vrh

PostPostano: 01 lis 2020, 01:38 

Robbie MO je napisao/la:
OptimisticniVeSeljak je napisao/la:
Primorsko-Goranska zupanija nije samo Rijeka (2/3 stanovnika nije u Rijeci), dok grad Zagreb jest samo Zagreb.
Rijeka (i Primorsko-Goranska) je sigurno gora od Zagreba: u Rijeci je doseljavanje stalo prije 10-15 godina, a u Zagreb se i dalje doseljavaju mladi iz pasivnih krajeva koji imaju bolji fertilitet od domaćih hipstera koji žive s mamom i tatom.

Vrh

PostPostano: 01 lis 2020, 02:04 

HBŽ ima jači fertilitet od cijele Kifle skupa, bez obzira što nas je ostalo 10 kuća. U tih 10 kuća se ne vadi.

Vrh

PostPostano: 01 lis 2020, 02:56 

Robbie MO je napisao/la:

Kazes ti

Tvoj broscience 'u gradu nema djece' me ne zanima niti najmanje. Brojevi govore svoje

U HBK je 2019 rodeno 358 na 84127 (uzmimo 20% iseljavanja u 6 godina, ovo dize tfr) to je 358 na 67000 ili 0.0053

U HNK je rodeno 1632 na 222000 sta daje 0.0073
Ako je bilo iseljavanje iz HNK 10% onda je 0.0081

Kako god okrenes to (po tebi urbano) stanovnistvo je fertilnije. Fertilnije je jednostavno zato sta iako seljanke radaju vise, ljudi se ne zadrzavaju na selima. Te seljanke odgajaju svoju dicu u gradovima i to se pokazuje tu.

To sta se tebi to ne uklapa u ideju kako svit funkcionira nije moj problem. Ono sta dize gradovima natalitet je divlja i/ili stihijska gradnja. Di se tolerira najvise divlje gradnje i gradi stihijski i masivno tu je natalitet visok i u gradovima i kvazi gradskim podrucjima. To je mana 'uredenog drustva'.

Recimo Ilijas u Sarajevu ima oko 16 promila tj 0.016 (odgovara tfr od otprilike 2.0) jer se gradi divlje i ne snose posljedice za to (ka i prije 100 godina) a u centru je natalitet nizi jer je regulacija jaca.

U USK je 1871 prvasic koji je roden kad ih je popisano 273000 dakle 1871 na 273000 je 0.0063... to sta ih je x iselilo nije moj problem niti ima nacin da ja doznam tocno stanje. To sta oni (ka i mi) imaju egzodus mladih koji deformiraju stope nataliteta i fertiliteta je druga stvar. Ovo je EFEKTIVNO stanje.

Evo ti u Zagrebu je 8071 na 810000 tj 0.00995
Medimurje 1091 na 108000 tj 0.0101

Zagrebacka zupanija pak 2740 na 309000 tj 0.00886

E sad... to sta ekipa ukljucuje u Zagreb 'metro area' tj sve sta se spaja u njega izravno ili neizravno pa onda to naraste na 1m i ispadne natalitet 1.3 to je drugo i to je KRIVO. Sluzbeni grad Zagreb je 810000 i bebe prijavljene tamo su toliko.

Vitalni index Zagreba (najurbaniziranijeg djela Hrvatske je 91) dok je Zagrebacke zupanije 78

Dakle vamo umire 9% a tamo 22% vise nego se rada. To je enormna razlika i ona se ne uklapa u tvoj svitonazor, je to je jasno al ti si u krivu ka i taj nacin razmisljanja koji imas.

Mladima se DO TE MJERE ne zivi (i rada) na selu da je tebi to tesko zamislit i to je to. Daba to sta ovi sta ostanu na selu imaju svi po 4 dice kad ih ostane 20%. To sta ljudi sa sela su fertilniji u gradovima od onih koji su generacijama u gradovima je skroz zasebna tema.

Takoder, korigiraj taj tvoj stav.

Vrh

PostPostano: 01 lis 2020, 03:16 

Planina je napisao/la:
HBŽ ima jači fertilitet od cijele Kifle skupa, bez obzira što nas je ostalo 10 kuća. U tih 10 kuća se ne vadi.

Ruse vam prosjek ljudi koje ne ubrajas kad razmisljas o ovom, a to se vamo gleda, prosjek. Al zna san cin san sastavia ovo da nece lec HercegBosancima nikako. Cak nisan mislia objavit koliko mi se ne da objasnjavat ljudima statistiku al eto. Ulozia san sate u tu mapu i eto je.

400 novorodenih nije dovoljno niti za pola sadasnje populacije HBK. A ove godine ce bit 320 najvjerojatnije.

To je strava jedna. Uzmi u obzir da se rodi 4% curica manje, da 20% muskih i 15% zenskih nikad nema dicu, da 20% dice se rodi vanbracno a to tipicno stane na jednon ditetu, da je 10% ljudi skroz sterilno a 5% treba IVF te da se odgada prvo dite do 28 u prosjeku. Ako jedna sredina je 2000 radala u prosjeku s 25 a 2020 sa 30 to samo po sebi, cak i da svaka zena rodi isti broj dice ce ti zgazit natalitet za bar 10, 20%.

Sve to daje rezultat da ako svaka UDANA zena rodi min 3 populacija ce se odrzat. Ako ode pola mladih to dize taj broj za odrzavanje na 6 po svakoj.

Vrh

PostPostano: 01 lis 2020, 04:53 

Velebit je napisao/la:
Kako god okrenes to (po tebi urbano) stanovnistvo je fertilnije. Fertilnije je jednostavno zato sta iako seljanke radaju vise, ljudi se ne zadrzavaju na selima. Te seljanke odgajaju svoju dicu u gradovima i to se pokazuje tu.

.....

To sta oni (ka i mi) imaju egzodus mladih koji deformiraju stope nataliteta i fertiliteta je druga stvar.

Selidba "seljanke" u grad s djecom koju je rodila na selu, ne podize fertilitet u gradu.
Ti ne razumijes da je fertilitet vezan uz dogadjaj rodjenja, a koji se dogadja u tom slucaju na selu

Egzodus ne moze srusiti fertilitet, iseljavanje mladih ne rusi stopu fertiliteta nego ju vjerojatno podize, jer one mladje zene koje ostaju su vjerojatno "zatucaniji dio" kojemu je i to selo dobro, jace odlaze mladi koji su vise materijalisticki usmjereni.

Ti ne razumijes da se fertilitet gleda po glavi fertilne zene.
Naselje sa 10000 mladih nema veci fertilitet od naselja sa 100 mladih.
Broj starih baba ne utjece na fertilitet i ne ulazi formulu, jer nisu fertilna grupa zena.
Ako ima i samo 10 zena u fertilnim godinama, izbrojis im djecu, i podijelis s brojem zena i dobijes priblizan fertilitet (stvarna formula je malo kompliciranija).

Za razumjeti ovo moras imati bar 4 iz matematike i proci kroz bar 1 predmet koji se bavi statistikom, cini mi se da si premlad i da jos niste statistiku u skoli radili.

Vrh

PostPostano: 01 lis 2020, 04:59 

Zao mi je sto sam grub jer si se potrudio oko kalkulacija i mapa i za to ti dajem pohvalu, podrzavam i volim ljude koji se trude i rade nesto vise, ali te gore racunice su naprosto krive, a bome i podaci koje si u njih ubacivao.

Fertilitet govori koliko vjerojatno djece ima nasumicna mlada zena koju zaustavis u nekom kraju. To nije lako racunati i modelirati i zato taj podatak bas i neces vidjeti ovdje na forumu.

Ne moze nasumicna cura koju zaustavis u Zagrebu, imati u prosjeku vise djece nego da tu "anketu" provedes medju pastiricama u Lici ili USK (po tvojoj karti zene u USK su emancipiranije od Purgerica).

Fertilitet je najjace koreliran s emancipacijom zena.

Jos jednom se ispricavam zbog grubosti, ali kad sam uvjeren da je nesto krivo onda to vrlo izravno kazem, profesionalna deformacija. Nemam cvrst stav oko stvari gdje nisam preko 98% siguran.

Vrh

PostPostano: 01 lis 2020, 07:22 

Robbie MO je napisao/la:
Velebit je napisao/la:
slika
Kako god okrenes to (po tebi urbano) stanovnistvo je fertilnije. Fertilnije je jednostavno zato sta iako seljanke radaju vise, ljudi se ne zadrzavaju na selima. Te seljanke radaju i odgajaju svoju dicu u gradovima i to se pokazuje tu.

.....

To sta oni (ka i mi) imaju egzodus mladih koji deformiraju stope nataliteta i fertiliteta je druga stvar.

Selidba "seljanke" u grad s djecom koju je rodila na selu, ne podize fertilitet u gradu.
Ti ne razumijes da je fertilitet vezan uz dogadjaj rodjenja, a koji se dogadja u tom slucaju na selu

Egzodus ne moze srusiti fertilitet, iseljavanje mladih ne rusi stopu fertiliteta nego ju vjerojatno podize, jer one mladje zene koje ostaju su vjerojatno "zatucaniji dio" kojemu je i to selo dobro, jace odlaze mladi koji su vise materijalisticki usmjereni.

Ti ne razumijes da se fertilitet gleda po glavi fertilne zene.
Naselje sa 10000 mladih nema veci fertilitet od naselja sa 100 mladih.
Broj starih baba ne utjece na fertilitet i ne ulazi formulu, jer nisu fertilna grupa zena.
Ako ima i samo 10 zena u fertilnim godinama, izbrojis im djecu, i podijelis s brojem zena i dobijes priblizan fertilitet (stvarna formula je malo kompliciranija).

Za razumjeti ovo moras imati bar 4 iz matematike i proci kroz bar 1 predmet koji se bavi statistikom, cini mi se da si premlad i da jos niste statistiku u skoli radili.

Prosa san ja statistiku. Tvoj argument je jedan narativ. Taj narativ je disproporcionalno utemeljen na nekin zivotnin iskustvima i vrlo opceniton idejon 'grada'. Nije bitan grad ka grad vec gustoca naseljenosti. Zagreb je svojom kvadraturom trecina pa i skoro pola Moskve koja ima ravno 15 puta vise ljudi. Tri cetvrtine Zagreba je suburbano a i pola ovog urbanog djela je nesto sta u 'zapadnim zemljama' koje ti referiras nebi proslo pod urbano.

Konacno... imas i grozno losu koncepciju komparativne sociologije (ne krivim te, sociologija je katastroficna u nasem narodnom korupusu i broj relevantnih ili originalnih djela je zanemariv). Hrvatski socioloski model je polarna suprotnost Njemackom.

https://www.vecernji.hr/vijesti/zaposle ... nje-569048

Dakle nas socioloski model je takav da zenama Hrvaticama duboko u njihovom bicu ne rezonira uloga koja kod zapadnjaka odnosno drugih populacija dovodi do najvise fertilnosti. Zasto je to tako se moze odgovor naci do brojnih faktora mjesavina institucija, kulture ali definitivno i genetike. Recimo Hrvatice su jedne od rijetkih zena u Bjelackom korupusu koji gaji vecu ksenofobiju (mjerljive negativne stavove o migracijama i strancima opcenito) od muskaraca. Ovo je nesto sta je, gledajuci statistike ostalih Europskih zemalja, zapravo vrlo iznenadujuce. Stoga nemoj si dopustiti da te previse zacudi sta imamo relativno bolje stojece gradove. Treba ovo gradove uzet s zrnom soli. Nista od tog nebi na zapadu proslo kao ozbiljan grad. Recimo Pariz ima dilove s visestrukom gustocom naseljenosti od Zagreba a imaju CBR i TFT cak visi od Medimurja isl. Razlog zasto je u Hrvatskoj ocajna, bas ocajna stopa nataliteta je grozna nezaposlenost i subzaposlenost mladih koja je medu najgorima u Europi i to sta doslovce najduze u Europi mladi zive kod staraca. Mi smo daleko od socioloskog modela kojeg se moze vidit u Americi ili Njemackoj i preslikat vamo i rec 'okej s obzirom na trendove na zapadu, kod Hrvata mozemo ocekivati sljedece...' nije tako jednostavno.

Takoder ta ideja da ljudi u USK radaju tonu... to su tvoji dojmovi no to moras potkrijepit nekakvin dokazima ne samo narativom. Moze prosjecna UDATA zena imat 'mnogo' dice ali sta vridi kad je stopa braka pala sa 85% na 60% a stopa razvoda sa 10% na 30% i kad jos jedan dio te najfertilnije populacije ode a to se ne zabiljezi a i kad se zabiljezi, u ovim statistikama se mjeri zene od 15-20 ili od 35-45 isto ka i ove od 25-35... tako recimo pad od 10% u 'fertilnom kontingetu' moze dovest do 40% pada u radanju jer je to bas ove 28-33god... nemamo dovoljno precizne podatke a i da imamo opet ova karta odlicno predocava di je razmnozavanje koliko blizu zamjeni koja je izmedu 2.0 i 2.3 ovisno koliki si optimist.

Uostalom u zadnjih par godina se desia dramatican porast udjela rodenih od visoko obrazovanih zena. U Zagrebu recimo rada 55% visoko obrazovanih zena a u Hrvatskoj opcenito 40% to je nagli skok u zadnjih 10 godija. U Danskoj obrazovane zene cak imaju vise dice od ovih sa srednjoj ili osnovnon skolon a te zive uglavnom u gradovima.

Uvik je dobro iako nije lako bit svjesan svoje pristranosti odredenom vidiku.

Vrh

PostPostano: 01 lis 2020, 07:53 

Velebit, na trudu svaka čast, al ikarte ti ne štimaju.

Problem u izračunu fertiliteta u uvjetima izražene migrantske aktivnosti je podcijenjenst broja fertilnih žena u imigrantskim sredinama, precijenjenost u emigrantskim. Stoga je fertilitet uvijek precijenje u imigrantski, a podcijenjen u emigrantski područjima.

Ako ne znaš broj fertilnih žena, ne možeš izračunati fertilitet. Ne znam kako si računao i odakle si izvukao brojke o broju fertilnih žena, ali Robbie je u pravu kad ti kaže da se fertiltiet računa per capita, da migracije ne utječe na fertilitet, već samo iskrivljuje podatke za izračun jer ti remete nazivnik.

Posebno u BIH, gdje je bila masa fiktivno popisanih u emigrantskim sredinama, koje su još onda dodatno poharane emigracijom nakon popisa, tu je teško izračunati fertilitet, jer se stalno precijenjuje baza u podatcima.

Grad ZG sigurno nema veći fertilitet od ZG županije. ali je Zagrebu i gradovima općenito masovno podcijenje broj stvarnih stanovnika, dok je u ruralnim sredinama hrpa fiktivno popisanih i onih koji su emigrirali, ali zadržali prebivačište i sl.

Vrh

PostPostano: 01 lis 2020, 08:52 

Jedna bitna stvar je internet. Selo vise nije selo kao sto je bilo prije. Sa internetom covjek na selu je jednako upucen u događanja, postignuća ali i nakarade svijeta kao onaj u gradu.

Nema velikog razloga da demografija na selu vise bude bolja od one u gradu, mozda samo vise kvadrata kuće u odnosu na stančić u gradu.

1013 of 2558 - 39.6%

Sarajevo, generalno sarajevska kotlina je rasadnik zla i mržnje. Frustrirana, napaćena i bahata sredina.

Vrh

PostPostano: 01 lis 2020, 09:01 

Naša Kvačica je napisao/la:
Jedna bitna stvar je internet. Selo vise nije selo kao sto je bilo prije. Sa internetom covjek na selu je jednako upucen u događanja, postignuća ali i nakarade svijeta kao onaj u gradu.

Nema velikog razloga da demografija na selu vise bude bolja od one u gradu, mozda samo vise kvadrata kuće u odnosu na stančić u gradu.

krećeš s krivom pretpostavkom da je internet kriv za nisku stopu feriliteta, Hrvati imaju problem s tim od sredine 60-tih u RH, a od početka 80-tih u BIH.

doduše, tad se internet već naveliko koristio u vojne svrhe pa možda i je nekako čudno povezano. :zubati

Vrh

PostPostano: 01 lis 2020, 09:05 

Razlike su danas manje nego nekad, ali nije toliko u interentu stvar, već u činjenici da je i selo tržišno uvjetovano.

Međutim, ključno za razumijevnaje poteškoća je odnos migracija, a i fiktivnog popisivanja. U BIH je u nekim sredinama broj fertilnih žena DVOSTRUKO manji od službenog. USK je sigurno jedna od takvih sredina.

Vrh

PostPostano: 01 lis 2020, 09:09 

divizija je napisao/la:
Velebit, na trudu svaka čast, al ikarte ti ne štimaju.

Problem u izračunu fertiliteta u uvjetima izražene migrantske aktivnosti je podcijenjenst broja fertilnih žena u imigrantskim sredinama, precijenjenost u emigrantskim. Stoga je fertilitet uvijek precijenje u imigrantski, a podcijenjen u emigrantski područjima.

Ako ne znaš broj fertilnih žena, ne možeš izračunati fertilitet. Ne znam kako si računao i odakle si izvukao brojke o broju fertilnih žena, ali Robbie je u pravu kad ti kaže da se fertiltiet računa per capita, da migracije ne utječe na fertilitet, već samo iskrivljuje podatke za izračun jer ti remete nazivnik.

Posebno u BIH, gdje je bila masa fiktivno popisanih u emigrantskim sredinama, koje su još onda dodatno poharane emigracijom nakon popisa, tu je teško izračunati fertilitet, jer se stalno precijenjuje baza u podatcima.

Grad ZG sigurno nema veći fertilitet od ZG županije. ali je Zagrebu i gradovima općenito masovno podcijenje broj stvarnih stanovnika, dok je u ruralnim sredinama hrpa fiktivno popisanih i onih koji su emigrirali, ali zadržali prebivačište i sl.

precizna stopa fertiliteta se računa na način da se žene u fertilnoj dobi od 15-49 godina podijele u dobne kohorte (15-19, 20-24, 25-29 itd.) te potom računaš koliko su sve te žene u dobnim kohortama rodile ukupan broj djece u odnosu na broj žena po dobnoj kohorti.

primjer:

dobna kohorta, broj žena u dobnoj kohorti, ukupan broj rođene djece, stopa fertiliteta

15-19, 1000, 387, 0.387
20-24, 1200, 984, 0.984
25-29, 1400, 1814, 1.295
30-34, 1600, 2215, 1.384
35-39, 1700, 2611, 1.536
40-45, 1900, 3354, 1.765
45-49, 1900, 3585, 1.887

Stopa fertiliteta 1.397

Ako ne znaš točnu brojku žena u fertilnoj dobi uzalud ti podatak o broju rođenih i ukupnoj populaciji za iole precizan izračun.

Vrh

PostPostano: 01 lis 2020, 09:12 

Globalna intencija je seoba u veće gradove. Uz jeftine letove transport i intern. Neće žene da žive u selima jer se robovski radi i živi sa muževljevom obitelji sa 4 generacije.

Glede fertiliteta kod Hrvatica gde sam bio u Neumu je da fakult žene više radjaju.
Gazdarica Danica 3 deteta2sina 1 kći).
Njena kći 39 g phd na sveučilištu Zg 3 deteta i neka se za četvrto.... Boris njen brat i snaha dip. ek u Zg 2 male djece.
Mlađi brat i snaha fakult dobili bebu i idu dalje.... Ali svi u Zg.

Na "sudaru" sa americkim ambasadorom Skotom https://www.youtube.com/watch?v=-FKa8RE6f-o&feature=emb_title

Vrh

PostPostano: 01 lis 2020, 09:33 

dudu je napisao/la:

krećeš s krivom pretpostavkom da je internet kriv za nisku stopu feriliteta, Hrvati imaju problem s tim od sredine 60-tih u RH, a od početka 80-tih u BIH.

doduše, tad se internet već naveliko koristio u vojne svrhe pa možda i je nekako čudno povezano. :zubati

Nisam rekao da je kriv, nego da smanjuje razliku između sela i grada. :zubati

Sa internetom je cijeli svijet jedan veliki grad od nekoliko milijardi ljudi, i nema razloga (osim cijene nekretnina), da natalitet u gradu bude niži nego na selu. I selo je danas puno neoženjenih momaka, ima i droge koliko i u gradu, znaju koja je pjesma popularna u Americi itd.

1013 of 2558 - 39.6%

Sarajevo, generalno sarajevska kotlina je rasadnik zla i mržnje. Frustrirana, napaćena i bahata sredina.

Vrh

PostPostano: 01 lis 2020, 10:02 

dudu je napisao/la:
Ako ne znaš točnu brojku žena u fertilnoj dobi uzalud ti podatak o broju rođenih i ukupnoj populaciji za iole precizan izračun.

Točno. A taj broj fertilnih žena je PODCIJENJEN u imigracijskim i PRECIJENJEN u emigracijskim sredinama.

Vrh

PostPostano: 01 lis 2020, 10:02 

Puno se na temi piše o "postmodernim i zapadnim vrijednostima", ali jedan od važnih razloga niskog nataliteta naroda bivše Jugoslavije je u tome što i dalje uglavnom žive "kao Šiptari", po nekoliko generacija pod jednim krovom. Odrasla "djeca" od 25, 35 ili 45 godina i dalje žive sa svojim roditeljima. Bez obzira živjeli oni na selu ili u gradu.

Vrh

Prikaži postove “stare”:  Redanje  
Započni novu temu Odgovori  [ 89723 post(ov)a ]  Stranica Prethodna  1 ... 1653, 1654, 1655, 1656, 1657, 1658, 1659 ... 3589  Sljedeća

Vremenska zona: UTC + 01:00 [LJV]

Trenutno korisnika/ca: hoblatopla, Naša Kvačica, Teuton i 319 gostiju.

Ne možeš započinjati nove teme.
Ne možeš odgovarati na postove.
Ne možeš uređivati svoje postove.
Ne možeš izbrisati svoje postove.
Ne možeš postati privitke.

Forum(o)Bir: