Pridružen/a: 03 svi 2009, 11:29 Postovi: 82482 Lokacija: Institut za razna i ostala pitanja
VizantijskoPlavo je napisao/la:
Banya je napisao/la:
* Za gradove u BiH izvor je nepouzdani popis iz 2013., tako da su brojevi vjerojatno manji; za gradove u Srbiji izvor je popis iz 2022. godine
Novi Pazar je treći sh muslimanski grad.
NP je 5. jer ne verujem da Cazin ima 63k, inace bi bio 6. po ovoj listi.
Kako iz Srbije nisi svjestan koliko se Novi Pazar izgradio u zadnje vrijeme:
Ruše mahalu i sokake, iz zraka izgleda kao najmoderniji grad u Srbiji, jer su sve zgrade nove i praktički nemaju jugoslavenskih socijalističkih zgrada.
_________________ Bošnjaci su primali 30 godina ogromnu političku pomoć, da ne liče na potpuni kurac.
Ruše mahalu i sokake, iz zraka izgleda kao najmoderniji grad u Srbiji, jer su sve zgrade nove i praktički nemaju jugoslavenskih socijalističkih zgrada.
Preskace ih autoput iz Crne Gore, jedino je Konakovic trazio autoput do njih od Sarajeva. Imaju manji budzet od Kraljeva, skoro za 1/3, cini mi se.
Pridružen/a: 03 svi 2009, 11:29 Postovi: 82482 Lokacija: Institut za razna i ostala pitanja
Sada su tu negdje NP, Zenica, Tuzla, ali NP ima rast i gradnju kojom će pretjeći sve, a TZ i ZE su komunističke spavaonice izgrađene za potrebe željezare i Termoelektrane, obje pred zatvaranjem.
_________________ Bošnjaci su primali 30 godina ogromnu političku pomoć, da ne liče na potpuni kurac.
Robbie MO je napisao/la:
Preskace ih autoput iz Crne Gore, jedino je Konakovic trazio autoput do njih od Sarajeva. Imaju manji budzet od Kraljeva, skoro za 1/3, cini mi se.
Ne preskače, pa prolazi dovoljno blizu pokraj.
Kao da će štete imati od autoputa na mojeg se mogu spojiti sa 20-30 km kvalitetne magistrale a ubuduće i brze ceste, kao Zadar na Dalmatinu.
To je Novi Pazar kao naseljeno mjesto, ja sam dao podatke za općine, tj. gradski teritorij.
Tuzlanski kanton ima vecu populaciju koju grad moze da uzme migracijom, nego NP, Tuzla ima i aerodrom, puno bolji polozaj, mislim da je definitivno perspektiva Tuzle kao drugog grada definitivno veca, pretpostavljam i Zenice, koja je u raspadu doduse, jer je i BiH u raspadu. Svakako mesta ispod 100-200k nemaju taj znacaj nekakvog politickog/kulturnog centra.
To je Novi Pazar kao naseljeno mjesto, ja sam dao podatke za općine, tj. gradski teritorij.
Tuzlanski kanton ima vecu populaciju koju grad moze da uzme migracijom, nego NP, Tuzla ima i aerodrom, puno bolji polozaj, mislim da je definitivno perspektiva Tuzle kao drugog grada definitivno veca, pretpostavljam i Zenice, koja je u raspadu doduse, jer je i BiH u raspadu. Svakako mesta ispod 100-200k nemaju taj znacaj nekakvog politickog/kulturnog centra.
Najveca gustina naseljenosti u BiH je upravo tuda, TK, Doboj, Brcko, Bijeljina.
Banya je napisao/la:
Zaboravljaš da su Muslimani sprječavajući nas da budemo ujedinjeni u jednu republiku, podijelili i sebe na državice.
Zbog toga je MUP RS danas najjača oružana sila u BiH, a FUP je na razini 11. kantona.
I imaju razne jake lokalne begove tipa Ramo, i stranke fokusirane na jedan kanton (NES).
TK u 2025 ima budžet kao Vojvodina, to je novac kojim se raspolaže autentično iz Tuzle.
A ovo je nova zgrada vlade TK:
Dodao bih da veliki centri tj gradovi, pored infrastrukture, autoputeva, zeleznica, aerodroma, traze i veliku reku, eventualno i neku ravniju okolinu. To je problem Sarajeva, koje je prenatrpano, a zapravo osrednji gradic.
Nije cudo da kroz BG cirkulise 2 miliona ljudi, sa onakvim polozajem.
Zaboravljaš da su Muslimani sprječavajući nas da budemo ujedinjeni, podijelili i sebe na državice.
Zbog toga je MUP RS danas najjača oružana sila u BiH, a FUP je na razini 11. kantona.
TK u 2025 ima budžet kao Vojvodina, to je novac kojim se raspolaže autentično iz Tuzle.
A ovo je nova zgrada vlade TK:
Meni Tuzla ima vecu perspektivu nego Sarajevo, sto su se oni nabili toliko u ona brda, nije mi bas jasno, verovatno neki istorijski kontekst. Tuzlaci su cak i moderniji i obrazovaniji od Kasabe.
Brzinski sam nasao broj rodenih u 2024 i pomnozio sa 70. Samo da se usporedi broj stanovnika na popisu i projekcija za buducnost na temelju broja rodenih. Bio sam dobar pa sam racunao da su svi rodeni Bosnjaci.
Ne možeš započinjati nove teme. Ne možeš odgovarati na postove. Ne možeš uređivati svoje postove. Ne možeš izbrisati svoje postove. Ne možeš postati privitke.