HercegBosna.org

HercegBosna.org

Forum Hrvata BiH

Sada je: 23 stu 2024, 14:57.

Vremenska zona: UTC + 01:00 [LJV]

Započni novu temu Odgovori  [ 69 post(ov)a ] 
Autor/ica Poruka
 Naslov: Re: Povratnici .............Jesmo li stvarno pozeljni????????
PostPostano: 29 svi 2009, 18:15 

chichonina je napisao/la:
Ja neizmjerno volim Hrvatsku i svoj narod,ali nikad se nebi mogla naviknuti na vas nacin zivota i najvjerojatnije nikad se necu odseliti za stalno /:)

A koji je to "naš" način života i u čemu se razlikuje od tvog?

1025 of 2558 - 40.07%

Sarajevo, generalno sarajevska kotlina je rasadnik zla i mržnje. Frustrirana, napaćena i bahata sredina.

Vrh

PostPostano: 29 svi 2009, 18:31 

:-klanjam mare draga evo to bi bilo to :-neznam nema dok zensko ne prevede ovo s Hrvatskog na Hrvatski ovim muskarcima :-top

Samo cu dodati da nisu samo umirovljenici koji se vracaju(oni se zapravo ne vracaju za stalno) nego ljeto tamo zima ovamo B-) ali ima ih koji su dosli poslje rata i vratili se za stalno.
Stariju generaciju je vrijeme i zivot pregazio :-neznam Roditelji poumirali,ono ostali su ih zeljni i kud sada :-neznam cjeli zivot tugovali za familijom a sad ako odu onda ce za djecom i unucadi. :-neznam

Ja neizmjerno volim Hrvatsku i svoj narod,ali nikad se nebi mogla naviknuti na vas nacin zivota i najvjerojatnije nikad se necu odseliti za stalno /:)

OK, da ja onda nešto dodam (budći da mi je život izvan Hrvatske realno nezamisliv.ne broje se kratki
odlsci od 3-4 mjeseca, ciljani).

Naravno da je glavna dob. Većina ljudi kojisu 50+ (uz izuzetke),
ubačeni su u njeki posao, karijeru,... i žive. Ak ose vraćaju, najčešće u lijesu.

Mlađi od 10-25, to je druga priča. Npr. znam za jednu žensku u SAD
koja je završila francuski i ženske studije. Nedostajalo je debljine dlake
da studira u Zagrebu i ostane. No, ispalo je ovako.

Njekoliko je kategorija:

a) ljudi koje "ne drži mjesto". Takvih znam nekoliko, i nigdje
da se skrase (ZUA, US, UK, Ger,...)

b) ljude koje odnio vrtlog života. Našli posao, prilagodili se
i...ne razbijaju glavu. Nije njima do ovog ili onoga, glavno da
se sigurno.

c) ljudi otišli zbog raznih razloga, no nisu uspjeli ostvariti
svoje ambicije, ili jesu ali dosta slabije. Ne žele se vratiti zbog
"neugodnjaka".

d) ljudi otišli, ostvarili ambicije, ali izgubili život (živi su, bez brige).

Primjer liječnica s Rebra koja sada radi u bolnici u NY, dobro plaćena,
radi kao sivonja, 2 dobra auta, garderoba...koju nema nikom pokazati
od svojih baba u Zagrebu, a ovi u NY baš i nisu zanimljivi. Malen domor, zavist
kad se čuje s kolegicama iz ZG, a opet zadovljstvo jer
ima više u nizu stvari od njih. Opći dojam: Ni vrit, ni mimo.

Znam njekoliko ljudi koji su se vratili, njekoliko koji nisu i ne kane-
i to su toliko osobne priče da teško da imaju nešto zajedničko.

Ili imaju ?

Mislim da imaju ovi iz SAD (ne znam za Ger, Ca,..): njihov
je stav da su u centru zbivanja, da tu život pulsira, da su na izvoru.
Na neki me način podjećaju na jugo-milicajce: ta ih odora/zemlja
čini prividno "moćnim".

Vrh

PostPostano: 30 svi 2009, 03:28 

Hroboatos je napisao/la:
:-klanjam mare draga evo to bi bilo to :-neznam nema dok zensko ne prevede ovo s Hrvatskog na Hrvatski ovim muskarcima :-top

Samo cu dodati da nisu samo umirovljenici koji se vracaju(oni se zapravo ne vracaju za stalno) nego ljeto tamo zima ovamo B-) ali ima ih koji su dosli poslje rata i vratili se za stalno.
Stariju generaciju je vrijeme i zivot pregazio :-neznam Roditelji poumirali,ono ostali su ih zeljni i kud sada :-neznam cjeli zivot tugovali za familijom a sad ako odu onda ce za djecom i unucadi. :-neznam

OK, da ja onda nešto dodam (budći da mi je život izvan Hrvatske realno nezamisliv.ne broje se kratki
odlsci od 3-4 mjeseca, ciljani).

Naravno da je glavna dob. Većina ljudi kojisu 50+ (uz izuzetke),
ubačeni su u njeki posao, karijeru,... i žive. Ak ose vraćaju, najčešće u lijesu.

Mlađi od 10-25, to je druga priča. Npr. znam za jednu žensku u SAD
koja je završila francuski i ženske studije. Nedostajalo je debljine dlake
da studira u Zagrebu i ostane. No, ispalo je ovako.

Njekoliko je kategorija:

a) ljudi koje "ne drži mjesto". Takvih znam nekoliko, i nigdje
da se skrase (ZUA, US, UK, Ger,...)

b) ljude koje odnio vrtlog života. Našli posao, prilagodili se
i...ne razbijaju glavu. Nije njima do ovog ili onoga, glavno da
se sigurno.

c) ljudi otišli zbog raznih razloga, no nisu uspjeli ostvariti
svoje ambicije, ili jesu ali dosta slabije. Ne žele se vratiti zbog
"neugodnjaka".

d) ljudi otišli, ostvarili ambicije, ali izgubili život (živi su, bez brige).

Primjer liječnica s Rebra koja sada radi u bolnici u NY, dobro plaćena,
radi kao sivonja, 2 dobra auta, garderoba...koju nema nikom pokazati
od svojih baba u Zagrebu, a ovi u NY baš i nisu zanimljivi. Malen domor, zavist
kad se čuje s kolegicama iz ZG, a opet zadovljstvo jer
ima više u nizu stvari od njih. Opći dojam: Ni vrit, ni mimo.

Znam njekoliko ljudi koji su se vratili, njekoliko koji nisu i ne kane-
i to su toliko osobne priče da teško da imaju nešto zajedničko.

Ili imaju ?

Mislim da imaju ovi iz SAD (ne znam za Ger, Ca,..): njihov
je stav da su u centru zbivanja, da tu život pulsira, da su na izvoru.
Na neki me način podjećaju na jugo-milicajce: ta ih odora/zemlja
čini prividno "moćnim".

Ako se internet diskusije i kontakti mogu uzeti kao mjerodavni, onda slobodno mogu reći da je iz Hrvatske u USA otišao najveći ološ i malograđansko smeće (ne govorim o staroj dijaspori nego o novijim). Pa ta je žgadija u svakom hrvatsko-američkom sporu držala američku stranu i odbijala mogućnost da i Ameri mogu biti bad guys. Sasvim dogmatsko razmišljanje koje nikakvi dokazi nisu mogli oboriti.

R.I.P. Aziz "Zyzz" Sergeyevich Shavershian - We are all witnesses

Vrh

PostPostano: 30 svi 2009, 03:29 

Naša Kvačica je napisao/la:

I mene zanima, pa ne odlazi se u Hrvatsku i BiH na safari kod domorodaca egzotičnih običaja i ponašanja.

Vrh

PostPostano: 31 svi 2009, 00:44 

mara99 je napisao/la:
Onda ostaju u biti samo povratnici umirovljenici!

Imam osjecaj da se povratak odnosi prvenstveno na dijasporu u Americi, Kanadi i Australiji. Većina koja je otisla u te krajeve je otisla negdje 60tih i 70tih, sto znaci da njihova djeca nisu napustila Hrvatsku, nego su tamo rodjeni. Mislim da je u nekom pogledu pogresno te ljude zvati dijasporom. Svi ce oni reci da vuku hrvatske korijene, al tu je prici kraj.
Ti se ljudi nikada vratiti nece, mozda dodju na godisnji i to je to!

Osim prica njihovih roditelja i nekom posebnom ljubavi za "domovinom" koju ne poznaju oni s Hrvatskom nemaju bas mnogo. To ne znaci da su ti ljudi manje ili vise Hrvati, naprotiv, medju njima ima jako velikih domoljuba!

Mislim da je to iskreno i posteno stajaliste! :-top

Volis domovinu, ne manje od drugih, al imas svoj zivot izvan nje!

U mojoj me sahranite zemlji

Samo u njoj počivat ću u miru.
Samo u njoj počivat ću mirno...

Isus će mi postelju prostrijeti
Isus će mi prostrijet odar smrti.

U susret mi Spasitelju dođi
Dođe mi u susret na pol puta
Ogrne me brižno svojim plaštom

Želim Bože da u času smrti
Ni jedno oko ne zasuzi za mnom
A jedino što ja tebe molim
Kada umrem da mi dadeš kutak... neba

Vrh

PostPostano: 31 svi 2009, 02:34 

Evo napredujemo :-klanjam poceli smo komunicirati :-top vec sam pomislila da ovdje nema nego "zajebancija/odjebancija/podjebancija" :-neznam

1) NIKAD nisam imala susjeda Hrvata sta znaci da postoji uzajamno postivanje privatnosti.

2) NIKAD nisam otisla kod bilo koga dok nisam pitala za odobrenje.

3) NIKAD me nije smetalo sta susjed vozi Lexus ili Hammer :-neznam

4) NIKAD nisam imala potrebe da podmitim bilo koga.

5) NIKAD mi nije bilo odredjena posjeta pacijenta u bolnici ( uz uzu familiju mogu biti 24 sata uz njih).

6) Nikad nisam svjedocila da se ITKO ruga ili smije osobama koje ne govore perfektno engleski.

7)NIKAD nisam morala jurcati od Poncije do Pilata,pa drugi i treci dan iz pocetka jer nitko nezna gdje su njih dvojica :o sve rjesavamo telefonski ili se ugovori dan i vrijeme koje se postuje.

8) NIKAD nisam cula da odrasli ljudi prave sprdacinu od invalida,psihickih ili fizickih.

9) NIKAD nisam cula niti dozivila da mora netko PREKO VEZE sredivati ljecenje :-neznam inace,dodji sutra,dodji preko sutra,cekaj i cekaj i jos cekaj.

10)NIKAD nisam cula da odrasli ljudi imenuju sugradjane,"klempavi Mate,sepave Luce kcer,znas onaj mucavi Stipe :shock: pa sprdanje na racun Marka (koji je ostao bez jedne noge jos kao mlad,igrao se na prugi). " Eno Marko stoji na jednoj nogi,bit ce kise" :o

Vrh

PostPostano: 31 svi 2009, 04:04 

Nastavak :-kava

Ljeto i uzasna vrucina tog ljeta,baka i ja same i ono posto je tako vruce ja razgolicana u svojoj sobi (mislim tko ce me vidjeti) :D

U jutro rano cujem baku u kuhinji a ja na pola gola (misleci da je nasa privatnost sigurna) idem pravac prema kupaoni da se istusiram i obucem :-neznam dosla sam do pola hodnika,kad evo bez kucanja ulaze bakine frendice kao da je u kuci autobusna stanica :o Ali nisu to samo babe.nego i postar,onaj senjor sta dolazi za struju pa onaj za televiziju i radio :-neznam

Doktori su prica za sebe :-pistolj njihova uzvisenost i bezobrazluk je nesta,sta nisam niti u filmovima gledala i usluge opcenito :-neznam

Vrh

PostPostano: 31 svi 2009, 09:34 

Ljeto i uzasna vrucina tog ljeta,baka i ja same i ono posto je tako vruce ja razgolicana u svojoj sobi (mislim tko ce me vidjeti) :D

U jutro rano cujem baku u kuhinji a ja na pola gola (misleci da je nasa privatnost sigurna) idem pravac prema kupaoni da se istusiram i obucem :-neznam dosla sam do pola hodnika,kad evo bez kucanja ulaze bakine frendice kao da je u kuci autobusna stanica :o Ali nisu to samo babe.nego i postar,onaj senjor sta dolazi za struju pa onaj za televiziju i radio :-neznam

Doktori su prica za sebe :-pistolj njihova uzvisenost i bezobrazluk je nesta,sta nisam niti u filmovima gledala i usluge opcenito :-neznam

To je spontanost i zbliženost susjeda koja ovdje na zapadu ne postoji. Pa ovdje ljudi žive jedni pored drugih a da za 10 godina ne prozbore ni riječ od kurtoaznog "Hello" u prolasku. Kod nas je super, susjedi ti maltene postanu članovi obitelji. Širok krug ljudi koji se uzajamno pomažu. Kod nas nema šanse da se u susjedstvu ugnijezdi neki masovni ubojica ili pedofil jer bi vrlo brzo bio prokužen. Kakvo najavljivanje....i treba da su vrata uvijek otvorena, ovdje je sve uštogljeno, i sve samo ne spontano.

To je meni pozitivno, nikako negativno.

Vrh

PostPostano: 31 svi 2009, 09:54 

1) NIKAD nisam imala susjeda Hrvata sta znaci da postoji uzajamno postivanje privatnosti.

5) NIKAD mi nije bilo odredjena posjeta pacijenta u bolnici ( uz uzu familiju mogu biti 24 sata uz njih).

6) Nikad nisam svjedocila da se ITKO ruga ili smije osobama koje ne govore perfektno engleski.

7)NIKAD nisam morala jurcati od Poncije do Pilata,pa drugi i treci dan iz pocetka jer nitko nezna gdje su njih dvojica :o sve rjesavamo telefonski ili se ugovori dan i vrijeme koje se postuje.

8) NIKAD nisam cula da odrasli ljudi prave sprdacinu od invalida,psihickih ili fizickih.

9) NIKAD nisam cula niti dozivila da mora netko PREKO VEZE sredivati ljecenje :-neznam inace,dodji sutra,dodji preko sutra,cekaj i cekaj i jos cekaj.

10)NIKAD nisam cula da odrasli ljudi imenuju sugradjane,"klempavi Mate,sepave Luce kcer,znas onaj mucavi Stipe :shock: pa sprdanje na racun Marka (koji je ostao bez jedne noge jos kao mlad,igrao se na prugi). " Eno Marko stoji na jednoj nogi,bit ce kise" :o

Ma koja je to tako šugava država gdje živiš - Kanada ? Mi ratovali jedni protiv drugi , pa opet na kavu skupa, to se nikad ne mijenja :-zivio

Vrh

PostPostano: 31 svi 2009, 18:23 

svi su povratnici dobrodošli ali moraju shvatiti:

1) mi nismo njemačka
2) mi nismo australija
3) mi nismo amerika
4) nastavi niz

mi tek gradimo društvo, imamo niz problema, puno toga nelogičnog zbog čega čovjeku često bude svega dosta i poželi dignut sidro, ali...uvijek se pojavi neka nada da će biti bolje i to nas sve tjera prema naprijed. tko je spreman tako živjeti i graditi s nama bolju hrvatsku i herceg-bosnu, taj je dobrodošao. svi koji će kenjkati kako je vani bolje, nek se još ne vraćaju, za 30-tak godina će ionako svi hrliti u hrvatsku, na osnovu prabake iz dalmacije :-zubati

Vrh

PostPostano: 31 svi 2009, 19:31 

RajvoSa je napisao/la:
To je spontanost i zbliženost susjeda koja ovdje na zapadu ne postoji. Pa ovdje ljudi žive jedni pored drugih a da za 10 godina ne prozbore ni riječ od kurtoaznog "Hello" u prolasku.

OK, necemo sad uvelicavati jer jednostavno nije (kod mene) istina :-neznam Za vrijeme skolskih dana,ako roditelji nisu stigli kuci na vrijeme da nas docekaju,uvjek je bila Ida,Roza,Eva ili koja druga teta koja je priskocila u pomoc,isto je bilo i obratno :-neznam

Citat:
Kod nas je super, susjedi ti maltene postanu članovi obitelji. Širok krug ljudi koji se uzajamno pomažu.

:-neznam

Citat:
Kod nas nema šanse da se u susjedstvu ugnijezdi neki masovni ubojica ili pedofil jer bi vrlo brzo bio prokužen
.

:o Jedno je "sta mi zelimo vjerovati" :-neznam a drugo je zalosna stvarnost http://www.zabranjeni.url/clanak/art-2007, ... ,100303.jl
ako ovaj rat nije pokazao sta ti susjed moze napraviti onda nema smisla ikoga ubjedjivati u njihova uvjerenja :-neznam "Pravo govora i stampe" @-)
Citat:
Kakvo najavljivanje....i treba da su vrata uvijek otvorena, ovdje je sve uštogljeno, i sve samo ne spontano.

To je meni pozitivno, nikako negativno.

Boze moj :-pistolj ti si na to naucio a s vremenom sigurno da bi i ja :-zivio

Vrh

PostPostano: 31 svi 2009, 19:46 

Mar-kan je napisao/la:
Ma koja je to tako šugava država gdje živiš - Kanada ? Mi ratovali jedni protiv drugi , pa opet na kavu skupa, to se nikad ne mijenja :-zivio

Markane,Markane slika ljepo ime imas al citati ne znas slika

slika Iz znatizelje,kakve veze ima ovaj tvoj komentar s onim sta sam odgovorila Nasoj Kvacici? slika

Vrh

PostPostano: 01 lip 2009, 10:05 

Mar-kan je napisao/la:

Markane,Markane slika ljepo ime imas al citati ne znas slika

slika Iz znatizelje,kakve veze ima ovaj tvoj komentar s onim sta sam odgovorila Nasoj Kvacici? slika

Pa dobro , ima 10-ak stavki koje si napisala , pa kako može teći konverzacija , a bez onog lijepljenja epiteta kao kod nas - vidi onog šu...ka , i sl.? :-zubati

Mi bi ovdje frcili bez tih 10-ak stavki , kod nas se invalidi rugaju svima , klade se da će ugristi sami sebe za oko , i onda tip izvali vilicu i ugrize se. Pa onda se opet kladi da će se ugristi i za drugo !! E , kaže suparnik opet isti fazon , međutim ovaj izvadi vještačko oko i opet ga ugrize u ustima :D
A da ti ne pričam što rade amputirci invalidi kad se napiju :-zivio

Jest tvoja država uređena , ali brate mili (sestro mila) previše sterilna za moj ukus ! :-top2

Vrh

PostPostano: 03 lip 2009, 12:24 

Mislim da su to stvari na koje se covjek brzo navikne, jer zivot u svakoj drzavi tece drugacije!

Meni je nacin zivota u BiH malo cudan, ne odgovara mi bas, al to ne znaci da se ne priviknem na to kad sam tamo. Sta bi ja sad ako u BiH moram kod ljecnika njemu trebala solit pamet da kako je u Japanu ili bili gdje drugdje na svijetu sve drugacije, sve bolje itd.! Pa ak mi je bolje mogu si ici tamo gdje mi je bolje!

Mislim da je prvi korak prihvacanje kulture i obicaja ljudi gdje dodjes!

Naravno, meni koja dodjem nekoliko puta u godini to i ne smeta nesto previse, al da je ljudima koji s tim zive lose, nije, da jeste mjenjali bi te po meni lose navike!

U mojoj me sahranite zemlji

Samo u njoj počivat ću u miru.
Samo u njoj počivat ću mirno...

Isus će mi postelju prostrijeti
Isus će mi prostrijet odar smrti.

U susret mi Spasitelju dođi
Dođe mi u susret na pol puta
Ogrne me brižno svojim plaštom

Želim Bože da u času smrti
Ni jedno oko ne zasuzi za mnom
A jedino što ja tebe molim
Kada umrem da mi dadeš kutak... neba

Vrh

PostPostano: 09 lip 2009, 02:01 

RajvoSa je napisao/la:

Nekoliko uputa za uspješan povratak

1. Nauči jezik kako Bog zapovijeda

Ovo je da prostiš jedna velika glupost. Ja kad sam došao u Kanadu nisam znao engleski "kako Bog zapovijeda" (ne znam ga ni danas 14 godina kasnije) i nikad mi to nije bio problem. Ovdje ti se nitko neće rugeti ako "perfektno" ne govoriš engleski i meni već sa starog foruma pun milokliz pretjerivanja sa jezikom. Ako hožeš razumjet ćeš me čak i ako pričam kao indijanac a ako nećeš onda tu nema pomoći.......... :-evotigana

Vrh

PostPostano: 09 lip 2009, 12:36 

Zrinski je napisao/la:
RajvoSa je napisao/la:

Ovo je da prostiš jedna velika glupost. Ja kad sam došao u Kanadu nisam znao engleski "kako Bog zapovijeda" (ne znam ga ni danas 14 godina kasnije) i nikad mi to nije bio problem. Ovdje ti se nitko neće rugeti ako "perfektno" ne govoriš engleski i meni već sa starog foruma pun milokliz pretjerivanja sa jezikom. Ako hožeš razumjet ćeš me čak i ako pričam kao indijanac a ako nećeš onda tu nema pomoći.......... :-evotigana

Riječ je o povratku u HR ili BiH a ne odlasku u treću zemlju. Normalno da su stranci tolerantniji jer su se navikli na multi-kulti.

Vrh

PostPostano: 09 lip 2009, 12:54 

RajvoSa je napisao/la:

Riječ je o povratku u HR ili BiH a ne odlasku u treću zemlju. Normalno da su stranci tolerantniji jer su se navikli na multi-kulti.

Pa onda je vrijeme da Hrvatska kao turistička zemlja postane tolrentnija prema onima koji "perfektno" ne govore Hrvatski. Poznavanje ili nepoznavanje jezika bi trebala biti najmanja prepreka povratku.... :-top :-top

Vrh

PostPostano: 09 lip 2009, 12:57 

Zrinski je napisao/la:
RajvoSa je napisao/la:

Pa onda je vrijeme da Hrvatska kao turistička zemlja postane tolrentnija prema onima koji "perfektno" ne govore Hrvatski. Poznavanje ili nepoznavanje jezika bi trebala biti najmanja prepreka povratku.... :-top :-top

Slažem se, ali je činjenica da bi bio predmet za ismijavanje kada bi se vratio i bio na "Vi" sa izgovorom, padežima itd. Takva je to sredina, nema to veze sa turizmom.

Vrh

PostPostano: 09 lip 2009, 13:08 

RajvoSa je napisao/la:

Slažem se, ali je činjenica da bi bio predmet za ismijavanje kada bi se vratio i bio na "Vi" sa izgovorom, padežima itd. Takva je to sredina, nema to veze sa turizmom.

Ni Hrvatski ne znam perfektno ali to bi me najmanje smetalo u povratku a podsmijevanje sam davno oguglao. Ako se odlučim na povratak poznavanje ili nepoznavanje hrvatskog jezika će mi biti najmanji problem. A naši ljudi ko' naši ljudi će naći razloga da se sprdaju neovisno o poznavanju jezika....... :-zivio

Vrh

PostPostano: 11 lip 2009, 06:43 

Zrinski je napisao/la:
RajvoSa je napisao/la:

:-neznam nemrem belivet slika

Vrh

Naslov: Re: Povratnici...Jesmo li stvarno pozeljni????????
PostPostano: 21 lip 2009, 15:17 

Zepce Jugend je napisao/la:
Daleko od toga da je najvazniji, ali opet ga ne treba spustati sa 10 tvojih smajlica :D

Ajmo ovako.

Zasto bi Hrvatski jezik bio jedan od najvaznijih uvjeta za povratak u Hrvatsku ako engleski nije najvazniji za ulaz u Australiju,Kanadu i Ameriku????????

Dijasporasi koji nisu rodjeni u dijaspori i nakon 40,50 godina ne govore engleski kako Bog zapovjeda :-ucelo i ljudi stvorili solidne zivote :-neznam

SAD, Kanada i Australija su emigrantske zemlje. Gotovo nitko od današnjih stanovnika nije autohton tamo (autohtono je stanovništvo gotovo istrebljeno). Ljudi su tamo navikli da im u razredu u srednjoj sjede dva Ukrajinca, cura iz Konga, Istočnog Timora i pitaj boga odakle. Ne kažem da je tamo neki raj što se tiče tolerancije, ali ljudi su više navikli na strance koji stalno postaju novi stanovnici tih država.
S druge strane, tko se doseljava u Hrvatsku? Pretežno nitko, osim dijaspore, tako da su ljudi manje navikli na nešto strano i nepoznato.. Čudan im je svatko tko ima drukčiju boju kose, a kamo li drukčiji akcent, ili, čak drugi jezik. Jednostavno, stvar navike... :-neznam

Vrh

Naslov: Re: Povratnici...Jesmo li stvarno pozeljni????????
PostPostano: 04 srp 2009, 10:56 

Podržavam povratak naših ljudi, a što se tiče dijaspore najbolji savjeti su upravo oni koje je naveo Sarajlija.

A što se tiče vraćanja, na jednoj svadbi '94. u Mostaru pjevala se neka pjesma, uglavnom stih jedan spominje vraćanje (vratit će se ... ) te skoči jedan čovjek za mikforon i kaže: Nema vraćanja, ko je osto, osto, ko je pobjego nema vraćanja! Eto kakvo je tada razmišljanje bilo o Hrvatima (ne Hrvaticama) koji su pobjegli kada su bili najpotrebniji. I dan-danas moja obitelj i ja te što su pobjegli, a kasnije se vratili smatramo kako da se izrazim ... na neki način nižom klasom.

Što se tiče povratka izbjeglica, lijepo bi bilo da se ovo ostvari:

Ipak, trenutačno 8.946 Hrvata traži pomoć za povratak u neku od općina Federacije. Najviše Hrvata, 1.172, traže pomoć za održivi povratak u Travnik, a relativno dobar interes u Bugojnu i Novom Travniku te Dobretićima. S druge strane, razočaravajući je broj zahtjeva za pomoć u obnovi i povratku Hrvata Zenice i Sarajeva. Samo 338 sarajevskih Hrvata traži potporu za povratak u rodni grad, dok je broj zeničkih Hrvata koji su podnijeli zahtjeve još manji, tek 267.

Zahtjeve za pomoć pri povratku u RS podnijelo je 12.947 Hrvata koji su živjeli prije rata u tom dijelu BiH. Najviše Hrvata u ovom entitetu želi se vratiti u posavske općine. U Derventi je broj hrvatskih zahtjeva 3.283, u Bosanskom Brodu 2.758, a u Doboju 1.849. Dobar interes je i u Pelagićevu, Tesliću, Bosanskom Šamcu i Modriči. U Brčko Distriktu potporu za povratak traži više od tisuću Hrvata. Podaci pokazuju kako postoji interes za povratak, međutim da bi se on realizirao potrebni su novci.

U FBiH Travnik prednjači, onda Bugojno, Novi Travnik i Dobretići. Sarajevo, Zenica - out

Što se tiče RS-a dobra cifra, a dobar je interes i u Tesliću (Komušini) :-top2 .

Podaci pokazuju kako postoji interes za povratak, međutim da bi se on realizirao potrebni su novci.

Vrh

Naslov: Re: Povratnici u RH i BiH iz dijaspore
PostPostano: 15 sij 2020, 15:05 

https://super1.telegram.hr/snaga/dragitza-je-genijalna-mlada-peruanka-koja-je-bolji-zivot-odlucila-potraziti-u-hrvatskoj-ovo-je-njezina-prica/

Peruanka porijeklom iz Kupresa i Bugojna.

Vrh

Naslov: Re: Povratnici u RH i BiH iz dijaspore
PostPostano: 18 vel 2022, 01:52 

Ima ovog sve više, samo možda još uvijek nedovoljno da bi se trendovi potpuno preokrenuli.

https://www.facebook.com/10003686747552 ... 047460272/

Vrh

PostPostano: 18 vel 2022, 11:42 

Evo napredujemo :-klanjam poceli smo komunicirati :-top vec sam pomislila da ovdje nema nego "zajebancija/odjebancija/podjebancija" :-neznam

zeno promasila si temu. tebi treba dobar zagondzija

Vrh

Prikaži postove “stare”:  Redanje  
Započni novu temu Odgovori  [ 69 post(ov)a ]  Stranica Prethodna  1, 2, 3  Sljedeća

Vremenska zona: UTC + 01:00 [LJV]

Trenutno korisnika/ca: / i 6 gostiju.

Ne možeš započinjati nove teme.
Ne možeš odgovarati na postove.
Ne možeš uređivati svoje postove.
Ne možeš izbrisati svoje postove.
Ne možeš postati privitke.

Forum(o)Bir: