|
|
Stranica: 371/389.
|
[ 9712 post(ov)a ] |
|
Autor/ica |
Poruka |
Imota
|
Naslov: Re: Kosovo: jučer, danas, sutra... Postano: 19 sij 2024, 08:56 |
|
|
Iliri nisu bili udarne legije rimskog carstva. Ne znam ko je to prvi izvalio pa sad je postalo neki mit koji se ponavlja.
|
|
Vrh |
|
|
Clint Eastwood
|
Naslov: Re: Kosovo: jučer, danas, sutra... Postano: 19 sij 2024, 10:27 |
|
|
dudu je napisao/la: Robbie MO je napisao/la:
Ja Albance povijesno uopće ne vidim kao primitivne. Bar ovima na obali, Italija im je bila nadohvat ruke kao Dubrovniku. Doslovce su narod kojemu je s jedne strane Rim, s druge Grčka. Kasniji izolacionizam ih je sjebao, ali geografska pozicija im je bila skroz podešena za crpljenje civilizacijskih postignuća i slijevog i desnog boka. Iliri su ostavili neke impresivne stvari, dosta Hercegovine vjerojatno ima taj gen, Daorson vjerojatno nisu nikakvi stranci nego preci, mada su kasnije očito poprilično podivljali da bi ih Srbi danas predstavljali tvrdoglavim bodljikavim grmom.
Oni su nešto kao Arapi, u jednom trenutku su bili i napredniji od okolice (stariji su narod od Slavena, povezani na nepoznat način s Grcima, jake veze i utjecaj Italije, na kraju krajeva ne može se osporiti da su na obali i da su mediteranski narod), ali su vremenom zaledili svoje društvo u nekom prošlom vremenu i razvili tribalizam, zatim one ludosti s Kanunom, te zbog izolacije počeli zaostajati za svima i kao takvi su došli u 20. stoljeće gdje ih Srbi pogrdno opisuju.
Srbi ih mrze jer su jednostavno naletili na vrlo tvrd orah, mislim da 90% Srba ima izrazito negativne stereotipe o Albancima kao Orkovima, čak i onih cca 30% Srba koji su se mentalno pomirli s drugim južnim Slavenima, s kojima su ratovali devedesetih, većina njih i dalje ima teške dehumanizirajuće stereotipe o Albancima, praktički ih ne smatraju ljudima. To je neki moj dojam iz interakcije sa Srbijancima na temu Kosova.
Ovo je klasična proalbanska teza o podrijetlu Albanaca, njihov prvi spomen je tek u 11. stoljeću, dakle stoljećima nakon Slavena. Genetski smo svakako svi ukorijenjeni i puno duže vezani za ovaj prostor nego su imena pojedinih današnjih naroda pa tu nema neke razlike, a i ako ideš tražiti direktne potomke Ilira na ovim prostorima, a znajući da su Iliri bili npr. udarne rimske legije cijelog carstva, onda ti Albanci sigurno neće biti ni u peti, nemaju gotovo nimalo vrlina borbenosti, elitizma, mentalne superiornosti koju pokazuju neki južni Slaveni, oni su doslovno zadnji u tome svome. Kosovski Albanci su biološki potomci Dardanaca, paleobalkanskog naroda koji je živio u antici na prostoru današnjeg Kosova i južne Srbije. Južni slaveni nisu nikakvi Iliri, Iliri su bili J2b-Z600, mi te haplogrupe imamo u promilima, a u Hercegovini je ima najmanje od cijelog područja hrvatske i BiH. Dio su pobili rimljani, dio asimilirali, za vrijeme avarsko slavenskih invazija cijeli dinarski prostor je u potpunosti depopuliziran (a nije da je prije bio nešto gusto naseljen) a romanofono stanovništvo se povlači ili u romanske gradove na obali ili u Italiju. Njihovih potomaka je danas najviše po zapadnoj Europi. I2a kod nas dolazi sa područja Galicije iliti Bijele Hrvatske. Hrvati naseljavaju kompletan Ilirik, kao što kaže Kosta car a genetika i arheologija potvrđuju.
|
|
Vrh |
|
|
Clint Eastwood
|
Naslov: Re: Kosovo: jučer, danas, sutra... Postano: 19 sij 2024, 10:38 |
|
|
Imota je napisao/la: Iliri nisu bili udarne legije rimskog carstva. Ne znam ko je to prvi izvalio pa sad je postalo neki mit koji se ponavlja. Goran Šarić škola. Ideja je da su Iliri pružili najžešći otpor i da su ilirski ratovi najveći koje su rimljani ikad vodili (lolčina), da bi nakon toga ti isti postali najljući vojnici u vojsci svojih osvajača. Naravno da su Iliri govoili srpskim jezikom. Uglavnom, lik je zakinut kao i sljedbenici mu.
|
|
Vrh |
|
|
Imota
|
Naslov: Re: Kosovo: jučer, danas, sutra... Postano: 19 sij 2024, 10:59 |
|
|
Clint Eastwood je napisao/la: Imota je napisao/la: Iliri nisu bili udarne legije rimskog carstva. Ne znam ko je to prvi izvalio pa sad je postalo neki mit koji se ponavlja. Goran Šarić škola. Ideja je da su Iliri pružili najžešći otpor i da su ilirski ratovi najveći koje su rimljani ikad vodili (lolčina), da bi nakon toga ti isti postali najljući vojnici u vojsci svojih osvajača. Naravno da su Iliri govoili srpskim jezikom. Uglavnom, lik je zakinut kao i sljedbenici mu. Ilire su rimljani relativno lako i pokorili i asimilirali. Do seobe naroda iliri su već bili nestali i utopljeni u rimljane. To Šarić izvaljuje te gluposti o ilirima? Sad je jasnije.
|
|
Vrh |
|
|
Clint Eastwood
|
Naslov: Re: Kosovo: jučer, danas, sutra... Postano: 19 sij 2024, 11:33 |
|
|
Imota je napisao/la: Clint Eastwood je napisao/la: Goran Šarić škola. Ideja je da su Iliri pružili najžešći otpor i da su ilirski ratovi najveći koje su rimljani ikad vodili (lolčina), da bi nakon toga ti isti postali najljući vojnici u vojsci svojih osvajača. Naravno da su Iliri govoili srpskim jezikom. Uglavnom, lik je zakinut kao i sljedbenici mu.
Ilire su rimljani relativno lako i pokorili i asimilirali. Do seobe naroda iliri su već bili nestali i utopljeni u rimljane. To Šarić izvaljuje te gluposti o ilirima? Sad je jasnije. Srbi imaju kontinuitet od Vinče, preko Ilira (u stvarnosti Vinča je G haplogrupa i nema veze s nikavim Ilirima), koji su najveći otpor pružili rimljanima a zatim im služili kao elitne rimske legije (zamisli konfuzije u toj glavi), zapadnjaci su centum R1b i prirodno genicidni narodi dok su Iliri kao neki kumbaja indijanci (u stvarnosti su Iliri klasična Centum populacija najsrodnija Italicima i Keltima, i pored J2b imali su R1b ko sekundarnu haplogrupu), za vrijeme rimske vlasti se u gradovima u Iliriku govorio latinski i tu su živjeli rimljani a svuda okolo po ruralnim područjima su bili Iliri koji su zadržali srpski jezik, seobe slavena nije bilo, Srbi su ovdje od Vinče, genocidni zapadnjaci R1b vekovima pokušavaju razjediniti Srbe/Ilire tako da su ih jedan dio pokatoličili najviše u Dalmatinskoj Zagori i Hercegovini i Lici gdje su bila najžešća ilirska uporišta a danas najgori izdajnici koje će naravno braća Rusi potamaniti a zatim pokloniti tu zemlju vučićevoj Srbiji. Ovo oni masovno gutaju, njegovi videi i oni od sličnih bolesnika imaju masu pregleda na youtubeu i na komentarima ispod videa vidiš da likovi stvarno vjeruju u to.
|
|
Vrh |
|
|
dudu
|
Naslov: Re: Kosovo: jučer, danas, sutra... Postano: 19 sij 2024, 11:37 |
|
Pridružen/a: 03 svi 2009, 22:39 Postovi: 60950 Lokacija: DAZP HQ
|
Tko još vjeruje u neke ogromne seobe naroda na ovim prostorima nije sav svoj, radilo se o eliti, ništa više, jasno je po svemu da je ovdje narod ukorijenjen otkad je svijeta i vijeka.
_________________ "Hrvata je danas u BiH manje od 400.000, ali je naš cilj da nas je milijun", kazao je Čović.
|
|
Vrh |
|
|
Clint Eastwood
|
Naslov: Re: Kosovo: jučer, danas, sutra... Postano: 19 sij 2024, 11:43 |
|
|
dudu je napisao/la: Tko još vjeruje u neke ogromne seobe naroda na ovim prostorima nije sav svoj, radilo se o eliti, ništa više, jasno je po svemu da je ovdje narod ukorijenjen otkad je svijeta i vijeka. Svi znanstvenici i većina ljudi koji se bave tom temom vjeruju, jedino Goran Šarić likovi ne vjeruju. Masovne migracije i zamjene stanovništva imaš i danas, kamoli onda kad je većina Ilirika bila pustoš.
|
|
Vrh |
|
|
Imota
|
Naslov: Re: Kosovo: jučer, danas, sutra... Postano: 19 sij 2024, 11:48 |
|
|
dudu je napisao/la: Tko još vjeruje u neke ogromne seobe naroda na ovim prostorima nije sav svoj, radilo se o eliti, ništa više, jasno je po svemu da je ovdje narod ukorijenjen otkad je svijeta i vijeka. Šta znači ogromne? tada su populacije male, područje ilirika je bilo opustošeno i rijetko naseljeno. Salona je uništena i sravnjena sa zemljom. Te Goran Šarić teorije imaju problem što su utemeljene na gatanju iz šalice kave. Taj lik je nešto studira teologiju a s povijesti ima veze isto koliko i mujo s logikom.
|
|
Vrh |
|
|
dudu
|
Naslov: Re: Kosovo: jučer, danas, sutra... Postano: 19 sij 2024, 11:55 |
|
|
To ja zdravorazumski, uostalom genetska istraživanja pokazuju da je I2a1 najstarija europska halogrupa, preko 30.000 godina, kakve migracije. Pogotovo kod Hrvata u BIH gdje je najhomogenija populacija u Europi. Samo kad vidiš tradiciju ovdašnjih dinarskih naroda jasno je da je to duže od bilo kojeg drugog europskog naroda.
_________________ "Hrvata je danas u BiH manje od 400.000, ali je naš cilj da nas je milijun", kazao je Čović.
|
|
Vrh |
|
|
Imota
|
Naslov: Re: Kosovo: jučer, danas, sutra... Postano: 19 sij 2024, 12:01 |
|
|
Zdravorazumski je pogledat materijalne dokaze.
|
|
Vrh |
|
|
dudu
|
Naslov: Re: Kosovo: jučer, danas, sutra... Postano: 19 sij 2024, 12:06 |
|
|
Materijalni dokazi su takvi da mi osim jezika nemamo previše sličnosti s ostalim Slavenima, niti smo melankolični, niti smo dominantno plavi, guslamo, gangamo, običaji posve različiti, da su ti ljudi došli iz iste matice kao i ostali Slaveni bili bi i kao oni, a ne različiti od njih toliko. A možemo se i praviti da razlike ne postoje i da je to sve isto.
|
|
Vrh |
|
|
Imota
|
Naslov: Re: Kosovo: jučer, danas, sutra... Postano: 19 sij 2024, 13:43 |
|
|
dudu je napisao/la: Materijalni dokazi su takvi da mi osim jezika nemamo previše sličnosti s ostalim Slavenima, niti smo melankolični, niti smo dominantno plavi, guslamo, gangamo, običaji posve različiti, da su ti ljudi došli iz iste matice kao i ostali Slaveni bili bi i kao oni, a ne različiti od njih toliko. A možemo se i praviti da razlike ne postoje i da je to sve isto. Aha osim jezika, te male sitnice. Sad melankolija, di si to iskopa pa sigurno smo emocionalno nestabilni ko i svi slaveni. Pa uglavnom smo svijetliji, mišaš nas sa srbima. Običaji su totalno različiti u svakom kraju Hrvatske a ne da idemo šire, kako bi se to uklapalo? Jasno da je u etnogenezi igralo i zateknuto stanovništvo ali negirat seobe je goran šarić povijest izvučena iz malog prsta.
|
|
Vrh |
|
|
divizija
|
Naslov: Re: Kosovo: jučer, danas, sutra... Postano: 19 sij 2024, 18:10 |
|
|
dudu je napisao/la: Materijalni dokazi su takvi da mi osim jezika nemamo previše sličnosti s ostalim Slavenima, niti smo melankolični, niti smo dominantno plavi, guslamo, gangamo, običaji posve različiti, da su ti ljudi došli iz iste matice kao i ostali Slaveni bili bi i kao oni, a ne različiti od njih toliko. A možemo se i praviti da razlike ne postoje i da je to sve isto. običaji posve rasličiti? ti očito jako malo toga znaš o hrvatskim običajima. prati nekad ansambl LADO, nećeš znati jesi u Ukrajini ili Hrvatskoj po plesovima i pjesmama. također, ni ostali Slaveni nisu dominantno plavi, niti su nešto melankolični. guslanje i ganganje je PERIFERNI običaj u Hrvata, preuzet od starosjedilaca, koji nikada u većinskom hrvatskom korpusu nije bio prisutan naravno, kod nas je utjecaj Mediterana, Balkana i dinarskih starosjedilac paristuan, ali osnovni slavenski susptrat se itekako uočava
_________________ Čuvajte nacionalnu homogenost ko zjenicu oka svoga!
|
|
Vrh |
|
|
divizija
|
Naslov: Re: Kosovo: jučer, danas, sutra... Postano: 19 sij 2024, 18:13 |
|
|
dudu je napisao/la: To ja zdravorazumski, uostalom genetska istraživanja pokazuju da je I2a1 najstarija europska halogrupa, preko 30.000 godina, kakve migracije. Pogotovo kod Hrvata u BIH gdje je najhomogenija populacija u Europi. Samo kad vidiš tradiciju ovdašnjih dinarskih naroda jasno je da je to duže od bilo kojeg drugog europskog naroda. I2a2 koja je pristuna kod nas je nastala prije oko 1600 godina na prostoru sadašnje Ukrajine. u Bijeloj Hrvatskoj. ona jest stara 30 000 godina, ali su je ovamo donjeli Slaveni koji su asimilirali njene nositelje. jako malo toga kod naših dinarskih naroda je jako ukorijenjeno, to su neke novokomponirane bajke, uglavnom su sve kulturne novotarije. Nema tu nikakve osobite tradicije.
|
|
Vrh |
|
|
divizija
|
Naslov: Re: Kosovo: jučer, danas, sutra... Postano: 19 sij 2024, 18:16 |
|
|
dudu je napisao/la: Tko još vjeruje u neke ogromne seobe naroda na ovim prostorima nije sav svoj, radilo se o eliti, ništa više, jasno je po svemu da je ovdje narod ukorijenjen otkad je svijeta i vijeka. nema se tu šta vjerovat, to je genetski i materijalno dokazano. predak svih naših 12a2 muškaraca je živio u Ukrajini prije 1600 godina. Dokazano, priča završila. Ta haplogrupa ima trosturko više nositelja među istočnim Slavenima, nego ovdje. Samo je ovdje koncetracija veća zbog efekta osnivača, ali apsolute brojke su veće tamo. Jer 10% Rusa je 14 000 000 ljudi ,a to je više od svih Balkanaca s ovom grupom. A ima je i 25% Ukrajinaca (znači 9-10 000 ljudi) itd... da bi Salveni, kao kulturno inferiorniji narod, nametnuli svoj narod romaniziranom Balkanu, je nemoguće bez da su bili brojniji. To je genjetski dokazano i priča je završena
|
|
Vrh |
|
|
Croato
|
Naslov: Re: Kosovo: jučer, danas, sutra... Postano: 19 sij 2024, 18:41 |
|
|
Kakve veze imamo s Ukrajincima? Otprilike kao s Nijemcima.
|
|
Vrh |
|
|
divizija
|
Naslov: Re: Kosovo: jučer, danas, sutra... Postano: 19 sij 2024, 20:39 |
|
|
Croato je napisao/la: Kakve veze imamo s Ukrajincima? genetske. povijesne.
|
|
Vrh |
|
|
dudu
|
Naslov: Re: Kosovo: jučer, danas, sutra... Postano: 20 sij 2024, 00:27 |
|
|
Ia2a je najkoncentriranija kod Hrvata u BIH i Dalmatinaca, veze nemamo s izgledom Ukrajinaca koji su nam kakti genetski matica, 1600 godina je ništa u genetskom smislu, mi bi trebali biti njihova preslika ili barem vrlo slični. Sam jezik ne znači previše jer nije nikakva ekskluziva, jezikom priča trećina Europe, a takvih primjera gdje je jezik izdominirao širok prostor ima koliko hoćeš, u isto vrijeme je išla ekspanzija arapskog jezika pa nitko ne govori da su svi Arapi iz istog korijena nego se govori o tome kako su silni narodi arapizirani. Kakve veze ima ansambl Lado s ičim, to je novotarija, stoput više značaja imaju gusle kojima je korijen vjerojatno od pračovjeka.
|
|
Vrh |
|
|
Planina
|
Naslov: Re: Kosovo: jučer, danas, sutra... Postano: 20 sij 2024, 02:52 |
|
|
Jako zanimljiva rasprava, kopkalo me to milijun puta, jesmo li mi Dinarci domicilni ili smo došli iz Ukrajine? Tu temu sam otvorio prije nekoliko godina, podosta je bilo napisano, ali očito i dalje ne postoji konsenzus...
Čisto činjenično, kad gledaš odrasle Dinarce, nas Hrvate iz Dalmacije i Hercegovine, prosječna visina 185-190, kilaža 90-100, mrcine, bradonje, crni, mrki, ne mislim na put iako nas ima i po puti garavijih, pod crni i mrki mislim na kosu, bradu, oči, obrve, crte lica... Evo u Njemačkoj kako je lako prepoznati Dinarca, dok vidiš tu glavu, tu građu, komad čovika, te jasne izražene crte lica, od čela i obrva do vilice, do same kose i brade, odma zaključiš 100% ovaj je naš od dole, ex Yu dinarski predjeli, jednostavno ne može bit niodkuda drugo. Ne kažem da je nužno svaki Dinarac takav ali mi koji jesmo takvog izgleda to je tako prepoznatljiv izgled i jednostavno nikakve veze sa Rusima i Ukrajincima i inima nema.
|
|
Vrh |
|
|
Planina
|
Naslov: Re: Kosovo: jučer, danas, sutra... Postano: 20 sij 2024, 03:15 |
|
|
Postoje svakakve iznimke ali uzimajući nekakav prosjek jasno je da se radi o potpuno drugačijem genetskom supstratu, 70% nas izgleda kao potpuno druga podrasa od Ukra Rusa itd... Ne znam kako je moguće da se takva razlika isprofilira u 1600 godina, što dudu kaže u genetskom pogledu to je ništa...
Btw ne znam ima li ikakve veze ali meni osobno je osjećaj pripadnosti i domovine dokle sežu ove naše dinarske planine, Dalmacija i Hercegovina, di je naša klima, naša ikavica, ljudi izgledom i pričom i ponašanjem nalik meni, a ovo dalje, bio u Zagrebu ili u Njemačkoj nikakve razlike mi nema, nije moje mi jedno ni drugo niti ikakve veze imam s tim, dole do Neretve, gore do Velebita, tu osjećam da je moj prostor i moji ljudi. Al dobro to je čisto moj neki osjećaj.
|
|
Vrh |
|
|
Clint Eastwood
|
Naslov: Re: Kosovo: jučer, danas, sutra... Postano: 20 sij 2024, 03:45 |
|
|
Nizozemci su bili jedni od nižih naroda u Europi prije stotinjak godina, sada su jedni od najviših radi prehrane. Srednjoeuropski slaveni su bili dolihokefalni u ranom srednjem vijeku, sada su brahifefalni (imali su izdužene lubanje kao danas skandinavci ili mediteranci, ili crnci, a danas imaju kratke lubanje) dakle imaju potpuno drugi oblik lubanje, kao posljedica prehrane ili načina života, ili neke selekcije. Ako Hrvati opstanu do neke 2300te godine sa apartmandžijskim načinom ekonomije imat će IQ bliži onom podsaharskih afrikanaca nego današnjih Hrvata. Te se stvari mijenjaju s vremenom usljed faznih faktora. Nitko nije rekao da Hrvati nemaju tridesetak posto genetike (uglavnom po ženskim linijama) od etničkih Rimljana kojih je manji broj opstao ovdje i stvorio Dalmatinski jezik, čije romanizme danas koristimo kao "talijanizme". Samo ta komponenta kod nas nije dominantna, a također vjerojatno nije ni previše "ilirska".
|
|
Vrh |
|
|
Clint Eastwood
|
Naslov: Re: Kosovo: jučer, danas, sutra... Postano: 20 sij 2024, 03:59 |
|
|
Također obzervacije su ti za onu stvar, veliki broj dinaraca ima recesivne face što je uobičajeno za visoke ljude, višak hormona rasta često stvara izdužene face, a ti nemaju izražene vilice, naprotiv. Mlađe generacije Hrvata imaju izduženije lubanje nego njihov pretci prije samo stotinjak godina: https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/14669240/Citat: A significant increase of dolichocephalic and mesocephalic and a significant decrease of brachycephalic head shape were found in both sexes. These results suggest a continuity of the debrachycephalization process observed in our population at the past midcentury.
Također nisu nešto posebno tamni.
|
|
Vrh |
|
|
Posljednji mohikanac
|
Naslov: Re: Kosovo: jučer, danas, sutra... Postano: 20 sij 2024, 05:07 |
|
|
Ljudi skroz ste skrenuli sa teme.
_________________ Schwarzenegger u Predatoru.
|
|
Vrh |
|
|
Clint Eastwood
|
Naslov: Re: Kosovo: jučer, danas, sutra... Postano: 20 sij 2024, 07:35 |
|
|
Neka mod prebaci na povijest.
|
|
Vrh |
|
|
Imota
|
Naslov: Re: Kosovo: jučer, danas, sutra... Postano: 20 sij 2024, 13:57 |
|
|
Pa niko ne spori utjecaj zateknutog stanovništva al te konstrukcije na temelju gatanja su smišne. Nije seoba naroda isisana iz prsta ko te teorije bogati ljudi uzmite koju knjigu tu i tamo pročitajte štogod, nemojte se obrazovat preko youtube kanala. Iman osjećaj da pojedinci trolaju nemoguće je da stvarno viruju u te pizdarije.
|
|
Vrh |
|
|
Online |
Trenutno korisnika/ca: / i 7 gostiju. |
|
Ne možeš započinjati nove teme. Ne možeš odgovarati na postove. Ne možeš uređivati svoje postove. Ne možeš izbrisati svoje postove. Ne možeš postati privitke.
|
|
|