HercegBosna.org

HercegBosna.org

Forum Hrvata BiH

Sada je: 25 lip 2025, 03:14.

Vremenska zona: UTC + 01:00 [LJV]

Započni novu temu Odgovori  [ 12 post(ov)a ] 
Autor/ica Poruka
 Naslov: Makljaža u HNŽ - Granit Jablanica?
PostPostano: 18 lis 2010, 15:19 

upravo slušam na hr1 o nekoj makljaži sudske policije te specijalaca sa nekim radnicima u hnž?
neka firma granik, vranik...... :neznam ?

Vrh

Naslov: Re: makljaža u hnž?
PostPostano: 18 lis 2010, 15:24 

Granit u Jablanici,...stečaj, radnici, policajci...

http://www.24sata.info/vijesti/dogadjaj ... ukoba.html

Vrh

PostPostano: 18 lis 2010, 15:24 

caporegime je napisao/la:
upravo slušam na hr1 o nekoj makljaži sudske policije te specijalaca sa nekim radnicima u hnž?
neka firma granik, vranik...... :neznam ?

Radi se o radnicima Granita, Jablanica mislim.

Vrh

PostPostano: 18 lis 2010, 18:10 

jeli štrajk ili ima makljaže, kako piše u naslovu?

Vrh

Naslov: Re: Makljaža u HNŽ - Granit Jablanica?
PostPostano: 19 lis 2010, 11:00 

Mini napoleoni preglasavaju, slažu vlast, kuju virtualne ekspanzionističke planove, a Federacija u ekonomskom i socijalnom rasulu po kojem su i protesti u Grčkoj mila majka za ovo.

Citat:
Petnaest policajaca je povrijeđeno, a 18 osoba je uhapšeno prilikom uvođenja stečajnog upravitelja u posjed imovine firme "Granit Jablanica".

U toku prikupljanja informacija policija je došla do saznanja da će radnici firme"Granit Jablanica" d.d. upotrebom vatrenog i hladnog oružja, te drugim pogodnim predmetima pružiti sve vidove otpora, zbog čega su sinoć u skladu s naredbom Općinskog suda u Konjicu, sudski policajci pristupili ulasku u krug ove firme radi pretresa objekata i osoba zatečenih u njima.

Odmah nakon ulaska u krug firme 70-ak prisutnih radnika, kažu u policiji, pružilo je otpor. Službenike Sudske policije napali su kamenjem, petardama i drugim sredstvima. 15 službenika sudske policije je povrijeđeno. Također, povrijeđeno je i 18 radnika „Granita“.

Službenici Sudske policije su, kako kažu, upotrebom minimalne fizičke sile, uspjeli pod kontrolu staviti jednu grupu radnika, a pripadnici MUP-a Hercegovačko-neretvanskog kantona istovremeno su pod kontrolu uspjeli staviti drugu grupu radnika.

Istragu o malverzacijama u jablaničkom Granitu vodi Tužiteljstvo BiH. 18 osoba je osumnjičeno za krivično djelo organizovani kriminal u vezi s krivičnim djelima pranja novca, lažnog stečaja, neplaćanja poreza, zloupotrebe ovlasti u privrednom poslovanju i drugim krivičnim djelima u vezi s poslovanjem preduzeća “Granit”, a istraga ukazuje da je riječ o pronevjerama u višemilionskom iznosu.

Vrh

PostPostano: 19 lis 2010, 11:21 

Ljudi moji, ovo je u praksi DRZAVA ZA COVJEKA. Poveo se maric muhamed zajedno sa vladarima za sloganom pa upotrebio institucije vlasti po onom komunistickom receptu uzmi koliko i sta ti treba. :punk

Vrh

PostPostano: 19 lis 2010, 11:23 

Zlajina Zapadna Njemačka? Da, ali ona cirka 1941 po odnosu vlast : radnici :)

Vrh

PostPostano: 19 lis 2010, 15:53 

Citat:

Gazili su nas i tukli kao stoku

JABLANICA - Devetnaest radnika jablaničkog poduzeća Granit i šest pripadnika policijskih postrojbi ozlijeđeno je tijekom jučerašnjeg obračuna u krugu ovog poduzeća. Do obračuna je došlo kada su u ranojutarnjim satima, točnije oko 4 ujutro, sudska policija, specijalne snage MUP-a i policija HNŽ po naredbi Općinskog suda Konjic ušli u krug poduzeća kako bi osigurali ulazak stečajnog upravitelja u poduzeće.
Radnici su imali informaciju da će jučer ujutro u 10 sati doći stečajni upravitelj i zaplijeniti imovinu, koju su svi oni bez izuzetka bili spremni i životom braniti.
“Jutros smo ponovno nakon 1993. doživjeli pakao. Bez ikakve najave 500-tinjak policajaca s četiri strane je uletjelo među nas. Koristili su silu, tukli nas, psovali, pucali iz vatrenog oružja, koristili topovske udare, suzavce i kamenice. Na nas 200 okupljenih radnika, koji smo u krugu tvornice bili sa svojim obiteljima, nahuškali su čak i specijalne pse”, kazao je Vahid Šehić, predsjednik Štrajkačkog odbora Granita.

Nelegalni stečaj

U jablaničkom obračunu osamnaest osoba je lišeno slobode, a do zaključenja ovog broja radnici se nisu sklonili s ulica.
“Mi ćemo ovdje čekati koliko i policija, njima će prije dojaditi. Čim se oni sklone, mi ćemo ući. Nije bilo potrebe za ovakvim ishodom”, smatra Šehić, istaknuvši kako su netočni navodi iz Sudske policije u kojima se tvrdi da su radnici bili naoružani.

“Samo smo se branili. Točno je da smo ih gađali granitnim kockama, ali nijedan normalan čovjek ne bi samo legao na pod i pustio da ga tuku”, ogorčen je Šehić.
Pripadnici policijskih postrojbi koje smo zatekli na licu mjesta samo par sati nakon kulminacije sukoba su nam kazali da su im radnici prijetili da će “sve dignuti u zrak plinskim bocama” ako ih budu dirali. Plinske boce su dosita bile tu. Radnici priznaju da su prijetili, ali bez namjere da prijetnju provedu u djelo.
“Mi njima jesmo prijetili, ali s namjerom da ih zaustavimo, kada su se začuli prvi pucnjevi iz pištolja. Nitko od nas nije toliko lud da ubije sebe, svoju obitelj i 200 svojih sugrađana, a da ne spominjem materijalnu štetu koja bi nastala”, kaže nam jedan od radnika.
Vidno potreseni Mensud Ćosić, predsjednik Sindikalne podružnice Jablanica, ukazuje na to da je Županijski sud u Mostaru 28. lipnja ove godine donio odluku o raskidanju ugovora između Agencije za privatizaciju HNŽ-a Mostar i Ortačke grupe Granit (Ortačku grupu čine bivši direktor ove kompanije Muhamed Marić i njegovi suradnici Nijaz Teletović i Mirsad Omerika, protiv kojih je u tijeku istraga zbog kriminala koji su počinili u Granitu) i tada je 67 posto tvrtke pripalo državi.
“Međutim, bez obzira na to Općinski sud Konjic donosi odluku o ulazu stečajnog upravitelja u posjed tvrtke. Mi čekamo odluku Općinskog suda u Sarajevu o preregistraciji tvrtke iz Sarajeva u Jablanicu, koju je izvršio naš bivši direktor Marić. Ukoliko se to bude tako odvijalo, ovaj će stečaj pasti u vodu. Onda Županija može postaviti Nadzorni odbor i upravitelja i mi možemo početi s radom”, kaže nam Ćosić koji vjeruje u bolju budućnost tvrtke koja je, usprkos svim pokušajima destabiliziranja, zdrava i perspektivna.
Oko 300 radnika je bez plaća 23 mjeseca, a skoro deset godina nije im uplaćeno mirovinsko i zdravstveno osiguranje, što se navodi kao razlog ovog stečaja. Ali, oni bolje upoznati sa situacijom tvrde da se potpisivanjem ugovora s MIO/PIO i traženjem odgode plaćanja stečaj mogao izbjeći. Financijske malverzacije zbog kojih su gore navedeni i uhićeni mogle bi biti i jedan od razloga ovog, za radnike, nelegalnog stečaja, koji je i Tužiteljstvo obustavilo.

Riječ uhićene pravnice

Haska Mujkić, pravnica zaposlena u Granitu, jučer ujutro je bila u zgradi sa svojim kolegama i proživjela s njima pakao sukoba, nakon čega je i lišena slobode.
“Očito se nekom žurilo zataškati sve kriminalne radnje vezane uz privatizaciju i provesti stečaj. Čuvši za dolazak stečajnog upravitelja svi smo došli u tvrtku u nedjelju navečer s namjerom da tu provedemo noć. Oko 4 sata Sudska policija, došavši preko posjeda tvrtke 'Mineral', ušla je u zgradu tvrtke i počela vikati “Lezi! Lezi, majku ti … ”. Čučnula sam, a iznad je došao policajac koji mi je iznad glave mahao s palicom, s očiglednom namjerom da me udara ako pružim bilo kakav otpor. Dok sam klečala na koljenima na mokrom tlu, policajac me je uz neprestane psovke i prijetnje primorao da legnem na bok”, govori nam Mujkić. Tada im je, po njezinim riječima, prišao drugi policajac, koji se ponašao profesionalno i izveo ih iz kruga poduzeća odakle je njih desetak policijskim kombijem odvedeno u Policijsku postaju na saslušanje.
“Želim istaknuti da nisam pružala nikakav otpor uhićenju, niti sam na bilo koji način uvrijedila bilo koga od policajaca koji su ušli u krug poduzeća. Sa mnom su bila dva invalida, od kojih je jedan čovjek bez noge morao leći na pod. Želim svima jasno dati na znanje da nas policajci nisu niti jednom zamolili da iziđemo iz kruga tvrtke, nego su nas napali bez ijedne riječi najave”, jasna je Mujkić. Mujkić vjeruje da je sve ovo inscenirano da se odnesu originali dokumenata, koji su jučer tijekom boravka stečajnog upravitelja izneseni iz zgrade.
“Mjesecima smo čuvali te dokumente, jer su nam bili jedino jamstvo da će jednom pravda biti zadovoljena, a sada smo ostali bez njih”, ogorčena je Mujkić.

Reakcija Tužiteljstva BiH

Tužiteljstvo BiH je odmah reagiralo na slučaj “Granit” tako što je prema svim nadležnim sudovima uputilo zahtjeve da se obustave bilo kakve aktivnosti u vezi s provođenjem stečaja u poduzeću Granit do okončanja istrage Tužiteljstva BiH.
Tužitelj iz Posebnog odjela za organizirani kriminal, gospodarski kriminal i korupciju Tužiteljstva BiH, pod oznakom "hitno", uputio je dopis prema Vrhovnom sudu Federacije BiH, kojim se traži obustavljanje aktivnosti nadležnih općinskih sudova u FBiH u vezi s provođenjem procesa stečaja tvrtke Granit d.d. Jablanica, s obzirom da se istraga Tužiteljstva BiH upravo odnosi na ispitivanje nezakonitosti stečaja, kao i financijske pronevjere i zloporabe u iznosu većem od 12,000.000 maraka, a u vezi s poslovanjem tvrtke Granit d.d. Jablanica.
Tužiteljstvo BiH u predmetu KT-51/10 vodi istragu protiv 18 osoba, koje su osumnjičene za kazneno djelo organiziranog kriminala u vezi s kaznenim djelima pranja novca, lažnog stečaja, neplaćanja poreza, zloporabe ovlasti u gospodarskom poslovanju i drugim kaznenim djelima, vezanim uz poslovanje poduzeća Granit d.d. Jablanica, a istraga ukazuje da se radi o pronevjerama u višemilijunskom iznosu.Zbog toga postupajući tužitelj smatra da je potrebno poduzeti aktivnosti, kako bi se do okončanja rada na predmetu Tužiteljstva BiH onemogućile bilo kakve radnje kojima bi se mogli ozakoniti nezakonito provedeni postupci, te da se na ovaj način imovina poduzeća treba zaštititi, kako ne bi došlo do štetnih posljedica za poduzeće i zaposlene radnike u poduzeću Granit d.d. Jablanica.
Među radnicima Granita bili su i oni koji su nadomak mirovine, koje je ovo zaboljelo više nego ostale, jer su tu proveli svoj radni vijek. Oni su stajali po strani i kroz suze govorili da takav 'fašistički čin' u državi koja se smatra pravnom nije zabilježen posljednjih 30 godina.

Ozlijeđeni djelatnici Granita

Sanel Lulić
Opkolili su nas i napali
“Ništa se nije vidjelo od dima suzavca s obzirom na to da nisam znao kako se u toj situaciji ponašati, jer nikad prije nisam doživio nešto slično, duboko sam udahnuo zrak i onesvijestio se. Došao sam k sebi tek u bolnici, gdje su mi odmah snimili EKG srca i obavili ostale pretrage. Potresen sam kao čovjek, ne mogu vjerovati da su nam ovo priredili”, kaže nam čovjek koji je zaposlenik Granita devet godina.
Štrajk traje 10 mjeseci, za sve to vrijeme oni nisu napuštali krug tvrtke. “Dolazili smo u smjenama, baš kao da radimo, i održavali strojeve. Napali su nas kao stoku, kao neke huligane. Jednostavno su nas opkolili i napali. Pustili su na nas čak i 30 - 50 specijalno obučenih pasa”, kaže istaknuvši da je njihov jedini grijeh što su tražili ono što su zaradili.

Nusret Begović
Bacali su natrag na nas kocku kojom smo se branili
“Jedino čime smo se mogli braniti od policije je granitna kocka, pa smo je bacali na njih. Oni su tu kocku uzimali i gađali nas njome, kao da su im bila malo sva sredstva kojima su se koristili. Pogođen sam u nogu, ali me više boli u duši ovo što se događa. U ratu sam stao na minu, ali me ovo danas više boli”, kazao nam je ozlijeđeni Begović.

Meho Mešić
Iako nemam lomova, slomljen sam u duši
I Mešić je ozlijeđen kao i mnogi drugi djelatnici kockom kojom se branio od policijskog napada. “U bolnici su mi rekli da nema lomova, ali ja sam slomljen u duši. Mi smo samo tražili ono što nam pripada, a ovako su se ponijeli prema nama”, ogorčen je Mešić, ali dodaje kako vjeruje da će pobjeda biti njihova, jer ni u kojem slučaju ne bi smjelo biti drukčije.

Lakše ozljede očiju
Dežurni liječnik u Domu zdravlja Jablanica kazao nam je da su prvi pacijenti počeli pristizati još u ranim jutarnjim satima, odmah nakon što je sukob okončan.
“Javilo nam se šest pripadnika policije i devetnaest radnika Granita. U pitanju su lakše tjelesne ozljede nanesene tupim predmetom i ozljede očiju uslijed bacanja suzavca. Nitko nije zadržan na liječenju, niti proslijeđen izvan naše ustanove”, kazao nam je dr. Avdić. Prema riječima Biljane Jandrić, glasnogovornice KCUS-a, u sarajevskoj bolnici su pomoć zatražila tri policajca. “Utvrđene su lakše tjelesne ozljede i oni su nakon saniranja ozljeda pušteni kući”, kazala nam je Jandrić.

Policija tražila eksplozivna sredstva i oružje
Cilj pretresa poduzeća Granit, prema priopćenju Sudske policije, bio je pronalazak nedopuštenih eksplozivnih sredstava te vatrenog i hladnog oružja, čije posjedovanje i uporaba su u slučaju pokušaja uvođenja stečajnog upravnika u krug tvrtke najavljivali predstavnici radnika tvrtke. “Odmah po ulasku u krug tvrtke 70-ak prisutnih radnika pružilo je aktivan otpor i napad na službenike Sudske policije, kojom prilikom su radnici upotrebljavali kamenje, topovske udare, petarde i druga pogodna sredstva, što je za posljedicu imalo 15 ozlijeđenih službenika Sudske policije. Službenici Sudske policije su uporabom minimalne fizičke sile uspjeli pod kontrolu staviti jednu skupinu radnika, dok su službenici MUP-a HNŽ-a istovremeno uspjeli pod kontrolu staviti drugu skupinu radnika”, navedeno je u priopćenju.

Vrh

PostPostano: 19 lis 2010, 18:24 

Da se ovo dogodilo u Splitu nedavno kada je bio štrajk škverana cijela bi se
Hrvatska zapalila. Ovdje u Jablanici boli kura_ vlast za narod, pretpostavljam da
će policija (nisam razumio o kojim se postrojbama radi i ima li Hrvata među policijom)
reagirati ovako svaki put kada se radnici okupe. Jablanica je prkno svijeta.(bez uvrede ali turski vakat
je bolji od ovoga sada tamo)

Vrh

PostPostano: 20 lis 2010, 09:57 

da ja ostanem bez posla, a samim time i cila moja obitelj prepuštena gladi, ne bi niko mrdnuo qrcem.
i da svi moji iz firme odu na cestu, mogli bi se samo kolektivno samoubiti i ići se gorikar žalit svetom petru.
i priznajem da me boli neka stvar općenito za ljudima koji su 30+ godina imali siguran posao i nisu nikad morali raditi nekoliko godina na crno, bez ikakvog osiguranja, trpiti mobing gazde koji ti za bilo kakav otpor može dati nogu u prkno i izbaciti na ulicu bez plaće koju si čekao 6 mjeseci, a koju si zaradio rintajući i po 12 sati bez ikakve milosti i zaštite kojekakvih sindikata i radničkih savjeta.
i općenito me boli neka stvar za ljudima koji su u stanju ozlijediti ili čak i ubiti policajca koji isto radi svoj posao i time prehranjuje obitelj, umjesto da linčuju gospodu koja ih je zajebala.

bože dragi, nemojte me sad napadati zato što se ne slažem sa svima vama, moje krhko unutarnje biće to nebi moglo podnijeti..

Vrh

PostPostano: 20 lis 2010, 10:49 

Ma judi, ja poznam te tipove gore. Nije baš sve tako košto piše.štampa se piše šoldama a ne mastilom. Ja sam na stranu policije, odnosno,šta su oni tu došli, od bisa,i njima je to neko naredia i reka. Uostalom treba proveriti obe strane a ne samo kako pisari pišu, jer je sada u modi da se lupaju brojke kako ko voli. Uostalom, novinari,novinari i novinari su počeli,vodili i nikada završili i ovo naše poslidnje rokanje.NOVINARI SU NAJVEĆI LJUDSKI ŠLJAM. :dinamo1

Vrh

Prikaži postove “stare”:  Redanje  
Započni novu temu Odgovori  [ 12 post(ov)a ] 

Vremenska zona: UTC + 01:00 [LJV]

Trenutno korisnika/ca: NikolaZagreb i 28 gostiju.

Ne možeš započinjati nove teme.
Ne možeš odgovarati na postove.
Ne možeš uređivati svoje postove.
Ne možeš izbrisati svoje postove.
Ne možeš postati privitke.

Forum(o)Bir: