|
|
Stranica: 3/3.
|
[ 64 post(ov)a ] |
|
Autor/ica |
Poruka |
Robbie MO
|
Naslov: Re: Programiranje Postano: 23 vel 2017, 01:18 |
|
Pridružen/a: 03 svi 2009, 11:29 Postovi: 77167 Lokacija: Institut za razna i ostala pitanja
|
Ceha je napisao/la: Kod ne bi nazvao jednadžbama, iako ti usporedba nije loša. A dobro slazem se. Algoritam/program je dosta drugaciji od strukture matematickog rjesenja nekog zadatka: prvo je poput jahanja preko prepona ili kajaka na brzacima (znaci pravocrtno, gdje cijelo vrijeme znas kuda ides), drugo je poput zenske olimpijske gimnastike s kolutom i vrpcom, plus bauljanje u mraku. Ali na drugi pogled, ti kad pises i jednadzbe i linije koda zapravo prevodis ljudske recenice u apstraktni oblik. Mozak tu igra ulogu nekakvog kompajlera. Onda to pravi kompajler jos dodatno iskompajlira u strojni jezik. Dvostruko kompajlirano.
_________________ Fun fact: I HDZ i SDA su osnovani u Zagrebu.
IIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIoooooooooooooooooooooooooooooooooooooooo
|
|
Vrh |
|
|
Vujadin
|
Naslov: Re: Programiranje Postano: 23 vel 2017, 01:40 |
|
|
|
Vrh |
|
|
Robbie MO
|
Naslov: Re: Programiranje Postano: 23 vel 2017, 02:43 |
|
Pridružen/a: 03 svi 2009, 11:29 Postovi: 77167 Lokacija: Institut za razna i ostala pitanja
|
Vujadin je napisao/la: To je ta IT akademija. Obuka traje godinu dana. https://www.it-akademija.com/Vaša mišljenja? Prvo, meni osobno je red flag to kako im stranica izgleda. Da su skromniji davali bi vise ozbiljnosti. Web stranica ozbiljne obrazovne ustanove jednostavno ne moze izgledati kao web stranica supermarketa. Agresivni marketing, davanje obecanja koje ti ni Harvard ne moze dati (Logo im je "IT Akademija - Skola za profitabilnu karijeru" - znaci obecavaju ti novac ako im ti prije toga das svoj, tko to moze obecati?), naljepinca "100% garancija", preuvelicavanje, buzzwords, zatim davanje laznog dojma o povezanosti s univerzitetom Cambridge koristenjem naziva "Cambridge sertifikat" (Cambridge International School nije isto sto i Cambridge University, sami Cambridge University ima raznorazne neprofitne udruge, a Cambridge je i grad i svasta nosi naziv Cambridge). Sve to govori o neiskrenosti, o tome da prvo razmisljaju o novcu kojeg ces im dati a tek onda da te nesto eventualno nauce. Bi li radije lijecio tumor u bolnici koja ima web stranicu s "konzervativnim" i profesionalnim sadrzajem, suzdržanim tvrdnjama, ili bolnica na cijoj web stranici iskacu pop-upovi "100% lijecimo tumore". E sad, neko znanje mozes valjda i tamo pokupiti. E sada koliko? Malo sam pogledao opis programa. Imaju 7 razlicitih programa u oblasti "Programiranje". Znaci, u tih godinu dana ces nauciti samo 1 od tih 7. Kakva je kvaliteta programa, odnosno hoces li doista sve nauciti sto govore da ces nauciti, i na kolikoj ce to biti razini (recimo tvrde da ces izmedju 10 drugih stvari nauciti i C++ i C#, vec vidim kako to izgleda - mozda ti daju napisati par jednostavnih "Hello" programa u svakom jeziku). Na pravim fakultetima, a isao si na jedan, ima popis profesora, popis i opis kolegija, informacije o ispitima itd. Tako da ne mogu uopce komentirati eventualnu kvalitetu programa, kada nista od tog programa nisu ni pokazali. Fokus je na obecanjima i na tome da prime tvoju uplatu. Iskreno, mislim da ces vise nauciti na prvoj godini bilo kojeg drzavnog univerziteta u Srbiji, ukljucujuci i ove u manjim gradovima. No eto, moguce je da imaju intenzivnu jednogodisnju pripremu, mada iskreno vjerujem da ne zadaju i ispravljaju ni zadace (bitan je naravno rad doma), niti student tamo zele dobijati zadace "kada toliko placaju".
IIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIoooooooooooooooooooooooooooooooooooooooo
|
|
Vrh |
|
|
Robbie MO
|
Naslov: Re: Programiranje Postano: 23 vel 2017, 02:53 |
|
|
Kad bi im vidio ispite, u roku 5 sekundi bi ti mogao reci koliko ces tamo nauciti.
|
|
Vrh |
|
|
Robbie MO
|
Naslov: Re: Programiranje Postano: 23 vel 2017, 03:03 |
|
|
Isto tako, kad vidim istaknuta "svjedocanstva" (studenata, pacijenata u klinikama, sto god), bjezim tako brzo da guzicu ostavim za sobom. Recimo kineske "klinike" koje operusaju preostali novac smrtno bolesnih pacijenata, za svoje tvrdnje ne daju nikakve rezultate kontroliranih studija, nego postiraju "svjedocanstva" odabranih pacijenata koji se "osjecaju bolje". Zasto Univerzitet u BG ne stavlja "svjedocanstva zadovoljnih studenata" na svoje stranice?
|
|
Vrh |
|
|
Vujadin
|
Naslov: Re: Programiranje Postano: 23 vel 2017, 03:16 |
|
|
Hvala ti na detaljnoj analizi. Čitao sam i po raznim forumima, dobar dio polaznika nije bio zadovoljan kvalitetom stečenog znanja. Kažu da se vrlo površno radi.
|
|
Vrh |
|
|
useless
|
Naslov: Re: Programiranje Postano: 23 vel 2017, 08:44 |
|
|
Teško da će ti ovo bit referenca kod bilo kojeg ozbiljnog poslodavca ako nemaš prethodnog iskustva. Mislim da nije realno da ćeš to odradit i bit spreman za bacit u vatru. Oni tebe mogu naučit sintaksu nekog programskog jezika ali ako vam ne daju projekte na kojima ćete samostalno radit uz njihovu potporu ako zapne onda to jest zbilja površno, a sumnjam da ovakvi tečajevi funkcioniraju na taj način.
U jednom programskom jeziku imaš niz alata, ajmo reć, i oni tebe mogu naučit kako se pojedinačno koristi koji od tih alata, ali to možeš naučit i na internetu. Ključ je u stjecanju iskustva kako se ti alati kombiniraju da bi se dobilo nešto smisleno. Znači naglasak bi po meni trebao biti na radu na projektima, a ne znam kako se to sve može smjestiti u jedan program od godine ako krećeš od nule. Pogotovo zato što imaju posla sa više ljudi različitih sposobnosti i razina znanja.
|
|
Vrh |
|
|
Ministry of Sound
|
Naslov: Re: Programiranje Postano: 23 vel 2017, 09:13 |
|
Pridružen/a: 03 svi 2009, 09:25 Postovi: 43752 Lokacija: Folklorni Jugoslaven, praktični Hrvat
|
Vujadin je napisao/la: Ima li koristi od kurseva programiranja? Da li se može savladati iako osoba koja počinje prethodno nema iskustva?
Konstantno nas bombarduju reklamama IT akademija i kurseva koji ni malo nisu jeftini, a zanima me da li je siguran posao nakon toga i vrijedi li uložiti toliki novac?
Završio sam fakultet koji volim, ali od ljubavi nema života, jer nema posla.
Zanima me da li je siguran posao nakon obuke programiranja i da li je dobra zarada? Ako želiš nešto lako a dobro isplativo, postani ekspert za SEO, SEM i FB reklamiranje.
_________________ sklon'se bona Zineta sa penđera, vidiš da te vlasi oćima kurišu
|
|
Vrh |
|
|
Ministry of Sound
|
Naslov: Re: Programiranje Postano: 23 vel 2017, 09:18 |
|
Pridružen/a: 03 svi 2009, 09:25 Postovi: 43752 Lokacija: Folklorni Jugoslaven, praktični Hrvat
|
PS: Ruby on Rails je sve traženiji na zapadu, o njemu slušam bajke a na našim prostorima nije lako pronaći stručnjake. U RH i nekako, u BiH nikako.
_________________ sklon'se bona Zineta sa penđera, vidiš da te vlasi oćima kurišu
|
|
Vrh |
|
|
Ceha
|
Naslov: Re: Programiranje Postano: 23 vel 2017, 11:41 |
|
|
Robbie MO je napisao/la: Ceha je napisao/la: Kod ne bi nazvao jednadžbama, iako ti usporedba nije loša. A dobro slazem se. Algoritam/program je dosta drugaciji od strukture matematickog rjesenja nekog zadatka: prvo je poput jahanja preko prepona ili kajaka na brzacima (znaci pravocrtno, gdje cijelo vrijeme znas kuda ides), drugo je poput zenske olimpijske gimnastike s kolutom i vrpcom, plus bauljanje u mraku. Ali na drugi pogled, ti kad pises i jednadzbe i linije koda zapravo prevodis ljudske recenice u apstraktni oblik. Mozak tu igra ulogu nekakvog kompajlera. Onda to pravi kompajler jos dodatno iskompajlira u strojni jezik. Dvostruko kompajlirano. Dobro, linearne jednadžbe su dosta jednostavnije, dovoljno ti je sustav svesti na matricu i imaš rješenje. Za rješavanje jednadžbi koristiš prije naučene algoritme Programiranje mi je jednostavno širi pojam. Ovo bauljanje u mraku je počesto dobar opis Kompajliranje, da Iako mi to prvo dolazi pod projektiranje, https://s-media-cache-ak0.pinimg.com/or ... cbc935.pngNačelno, programer bi trebao samo prepisati kod iz pseudokoda u neki konkretan programski jezik. Samo to onda i nije pretjerano dobro plaćen posao.
|
|
Vrh |
|
|
Ceha
|
Naslov: Re: Programiranje Postano: 24 vel 2017, 12:02 |
|
|
|
Vrh |
|
|
useless
|
Naslov: Re: Programiranje Postano: 24 vel 2017, 15:36 |
|
|
Koristiš pravu tehnologiju za pravi problem. I Ruby i Python kao ta klasa jednostavnih skriptnih programskih jezika postoje već 20 godina. U području izrade igrica ni jedan jezik nije ozbiljnije ugrozio c++ koji je prastar i kompliciran. Bankarski softver je Java. Ruby on rails je izrada web stranica s druge strane, ali u tom području ima više konkurenata, pojavio se i node.js i neki novi googleov jezik meni se čini. Znam da u Nsoftu u Mostaru koriste Microsoftove tehnologije ASP.NET za web.
|
|
Vrh |
|
|
Vujadin
|
Naslov: Re: Programiranje Postano: 24 vel 2017, 18:19 |
|
|
Brnabić: Prekvalifikacija u IT sektoru, posao za 1.000 ljudiMinistarka za državnu upravu i loklanu samoupravu Ana Brnabić izjavila je da pravo na program prekvalifikacije u IT sektoru imaju svi građani bez obzira na godine i predzanje, a da će polaznici obuke moći da se zaposle i dobiju platu koja neće biti manja od 40.000 dinara. "Već su povećane kvote za upis na fakultete a u martu i aprilu imaćemo zanimljive akcije što će biti uvod za obavezno IT obrazovanje u školama. Vlada je izdvojila 1,5 miliona evra za prekvalifikacije zbog čega ćemo i raditi pilot projekat sa 100 ljudi da bismo, ukoliko se oni zaposle, program proširili na još 900 kandidata", rekla je Brnabić. Konkurs za polaznike kursa za prekvalifikaciju u IT sektoru objavljen je u utorak, a za prva dva dana konkursa prijavilo se više od 1.300 kandidata. Kako je predviđeno, polaznici plaćaju obuku 100 evra, a država ih stipendira sa najviše 1.500 evra.Obuka će biti organizovana u firmama u Beogradu, Novom Sadu i Nišu. http://rs.n1info.com/a230454/Biznis/Pro ... ktoru.html
|
|
Vrh |
|
|
Vladimir RUS
|
Naslov: Re: Programiranje Postano: 24 vel 2017, 19:18 |
|
|
Vujadin je napisao/la: To je ta IT akademija. Obuka traje godinu dana. https://www.it-akademija.com/Vaša mišljenja? Meni ovo miriše na školu za obuku (čitaj kurs) za IT programiranje.
|
|
Vrh |
|
|
Online |
Trenutno korisnika/ca: / i 10 gostiju. |
|
Ne možeš započinjati nove teme. Ne možeš odgovarati na postove. Ne možeš uređivati svoje postove. Ne možeš izbrisati svoje postove. Ne možeš postati privitke.
|
|
|