|
|
Stranica: 2/3.
|
[ 52 post(ov)a ] |
|
Autor/ica |
Poruka |
Croat
|
Naslov: Re: Španjolski građanski rat (1936. - 1939.) Postano: 21 stu 2011, 13:36 |
|
Pridružen/a: 18 srp 2009, 15:14 Postovi: 5156 Lokacija: Na dženazi BiH
|
nije riječ o građanskom ratu, ali: Citat: Španjolska skrenula udesno
Španjolska Narodna stranka Mariana Rajoya osvojila je apsolutnu većinu na parlamentarnim izborima i ostvarila najveću pobjedu konzervativaca u posljednjih 30 godina, javljaju agencije koje nezapamćen poraz socijalista pripisuju lošoj gospodarskoj politici vlade na odlasku.
Španjolska: Povijesna pobjeda desnog centra Prema službenim rezultatima nakon obrađenih 99,5 posto glasova socijalisti su na izborima, nakon sedam godina vlasti, osvojili 110 parlamentarnih mandata ili 29 posto, a pobjednička Narodna stranka 186 mjesta (45 posto) donjeg parlamentarnog doma s 350 zastupnika.
Riječ je o najboljem rezultatu desnog centra i najgorem rezultatu socijalista od uspostave demokracije u Španjolskoj krajem sedamdesetih godina prošlog stoljeća.
Agencija Reuters ističe da novog premijera Rajoya očekuju drastične mjere kako bi pokušao spriječiti da Španjolska upadne u dublju depresiju koja prijeti cijeloj euro zoni. S pet milijuna nezaposlenih, što je najveća stopa nezaposlenosti u Europskoj uniji, Španjolska se nalazi u drugoj recesiji u poslijednje četiri godine. Ovim izborima postala je peta europska nacija koja je zbacila vlast zbog rastuće krize u euro zoni nakon Grčke, Portugala, Irske i Italije.
Obračajući se pristašama nakon najveće izborne pobjede Rajoy je izjavio da Španjolska neće biti u stanju napraviti čuda kako bi se izvukla iz ozbiljne ekonomske krize, ali da mora povratiti poštovanje u Europi.
"Španjolski se glas ponovno mora poštovati u Bruxellesu i Frankfurtu. Prestat ćemo biti dio problema i postati dio rješenja", kazao je Rajoy, a prenio Reuters.
Zahvaljujući na podršci ustvrdio je kako nije tajna da na vlast dolaze u najosjetljivijim okolnostima u posljednjih 30 godina. Ujedno je najavio da će se o načinima prevladavanja krize odmah konzultirati u svim španjolskim regijama.
Uvjerljiva pobjeda desnog centra bila je očekivana već prema predizbornim anketama, a socijalistički premijer Jose Luis Rodríguez Zapatero i ranije je najavio da se neće kandidirati za treći mandat.
Socijalisti su na vlasti u Španjolskoj bili od 2004., a od 2008. su imali relativnu većinu u Kongresu sa 169 zastupnika prema 154 koliko je imala desnica. (Hina)
|
|
Vrh |
|
 |
TGrad
|
Naslov: Re: Španjolski građanski rat (1936. - 1939.) Postano: 21 stu 2011, 14:28 |
|
|
|
Vrh |
|
 |
Kum Bečo
|
Naslov: Re: Španjolski građanski rat (1936. - 1939.) Postano: 21 stu 2011, 18:03 |
|
|
Što to znači desni centar? Kao da je riječ o nogometu.
_________________ Neki Fadil
|
|
Vrh |
|
 |
Zadar1993
|
Naslov: Re: Španjolski građanski rat (1936. - 1939.) Postano: 21 stu 2011, 21:57 |
|
Pridružen/a: 21 kol 2011, 16:34 Postovi: 15238 Lokacija: Misao svijeta
|
Kum Bečo je napisao/la: Što to znači desni centar? Kao da je riječ o nogometu. Inače podjela naa lijevicu i desnicu je nastala ja mislim u Francuskoj za vrijeme prve republike kada su još svi zastupnici "lijeve" i "desne" orjentacije sjedili izmješano.... shvatili su ljudi da ta postava nije dobra jer su fightovi izbijali prečesto za normalan rad parlamenta  . P.S. OOO svaka čast moderatorima vidim i neke smajliće sa zadarskim motivima... živili mi ljudi 
_________________ Te kad mi jednom s dušom po svemiru se krene, Zaorit ću ko grom: O, gledajte ju divnu, vi zvijezde udivljene, To moj je, moj je dom!
|
|
Vrh |
|
 |
zapovjednik
|
Naslov: Re: Španjolski građanski rat (1936. - 1939.) Postano: 21 stu 2011, 22:00 |
|
|
Kum Bečo je napisao/la: Što to znači desni centar? Kao da je riječ o nogometu. Bezvezna podjela koja nema veze s mozgom... Ta podjela je nastala da bi se moglo lakse manipulirati ljudima...
|
|
Vrh |
|
 |
BBC
|
Naslov: Re: Španjolski građanski rat (1936. - 1939.) Postano: 21 stu 2011, 22:05 |
|
Pridružen/a: 05 lis 2010, 12:48 Postovi: 108338 Lokacija: Županija Herceg-Bosna
|
zapovjednik je napisao/la: Kum Bečo je napisao/la: Što to znači desni centar? Kao da je riječ o nogometu. Bezvezna podjela koja nema veze s mozgom... Ta podjela je nastala da bi se moglo lakse manipulirati ljudima... Istina. Te smjerove vole stranke koje nemaju nikakav stranački program, pa se šlepaju nekim svjetskim tijekovima i zbivanjima. A i birači koji nemaju svoje JA. Obično kao Mesić i Denis Latin. U ratu velike patriote i ustaše, u miru glume neke "ljevičare".
_________________ Spetsnaz, a force for good.
|
|
Vrh |
|
 |
TGrad
|
Naslov: Re: Španjolski građanski rat (1936. - 1939.) Postano: 22 stu 2011, 00:20 |
|
|
Zadar1993 je napisao/la: Kum Bečo je napisao/la: Što to znači desni centar? Kao da je riječ o nogometu. Inače podjela naa lijevicu i desnicu je nastala ja mislim u Francuskoj za vrijeme prve republike kada su još svi zastupnici "lijeve" i "desne" orjentacije sjedili izmješano.... shvatili su ljudi da ta postava nije dobra jer su fightovi izbijali prečesto za normalan rad parlamenta  . P.S. OOO svaka čast moderatorima vidim i neke smajliće sa zadarskim motivima... živili mi ljudi  Ja mislim da je to počelo u engleskoj. Zdesna kralju znači njegov pogled prema zastupnicima u parlamentu su sidili konzervativci a livo liberali. Interesantno je da su danas i liberali u puno slučaja desni centar.
|
|
Vrh |
|
 |
Kum Bečo
|
Naslov: Re: Španjolski građanski rat (1936. - 1939.) Postano: 22 stu 2011, 11:16 |
|
|
Neki masonski znakovi raspoznavanja
_________________ Neki Fadil
|
|
Vrh |
|
 |
Croat
|
Naslov: Re: Španjolski građanski rat (1936. - 1939.) Postano: 22 stu 2011, 23:06 |
|
|
rezultati:  u Barceloni i Sevilli glasali za PSOE koja je bila na vlasti do sada. u Baskiji pobijedili baskijske stranke, a u Kataloniji izuzev u Barceloni (Girona, Lleida i Tarragona) dobili katalonske separatističke stranke. uvjerljiva pobjeda PP-a (Pučka Partija).
|
|
Vrh |
|
 |
Zadar1993
|
Naslov: Re: Španjolski građanski rat (1936. - 1939.) Postano: 22 stu 2011, 23:26 |
|
Pridružen/a: 21 kol 2011, 16:34 Postovi: 15238 Lokacija: Misao svijeta
|
Croat je napisao/la: rezultati:  u Barceloni i Sevilli glasali za PSOE koja je bila na vlasti do sada. u Baskiji pobijedili baskijske stranke, a u Kataloniji izuzev u Barceloni (Girona, Lleida i Tarragona) dobili katalonske separatističke stranke. uvjerljiva pobjeda PP-a (Pučka Partija). Svi u DESNO 
_________________ Te kad mi jednom s dušom po svemiru se krene, Zaorit ću ko grom: O, gledajte ju divnu, vi zvijezde udivljene, To moj je, moj je dom!
|
|
Vrh |
|
 |
Croat
|
Naslov: Re: Španjolski građanski rat (1936. - 1939.) Postano: 22 stu 2011, 23:40 |
|
|
Zadar1993 je napisao/la: Svi u DESNO  a Hrvatska ULIJEVO 
|
|
Vrh |
|
 |
dudu
|
Naslov: Re: Španjolski građanski rat (1936. - 1939.) Postano: 22 stu 2011, 23:46 |
|
Pridružen/a: 03 svi 2009, 22:39 Postovi: 61656 Lokacija: DAZP HQ
|
čuo sam danas da je 15 Livnjaka sudjelovalo u Španjolskom građanskom ratu na strani ljevičara.
_________________ "Hrvata je danas u BiH manje od 400.000, ali je naš cilj da nas je milijun", kazao je Čović.
|
|
Vrh |
|
 |
Croat
|
Naslov: Re: Španjolski građanski rat (1936. - 1939.) Postano: 22 stu 2011, 23:52 |
|
|
ovdje piše 32 Livnjaka: Citat: Puno Hrvata je bilo među dobrovoljcima španjolskoga građanskoga rata, evo što kažu Goldsteini o tome, citiram najzanimljiviji dio: Iz Kraljevine Jugoslavije je u Španjolski građanski rat krenulo boriti se na strani republikanaca približno 1300 dobrovoljaca.Iz Hrvatske ih je bilo približno 700, dakle više od polovice, a gotovo 10 posto - njih 63 - iz Imotskog (prema popisu stanovništva iz 1931. općina je Imotski imala 41.397 stanovnika): samo iz maloga Zagvozda, koji je prema istome popisu imao 2663 stanovnika, bilo ih je osam.U Španjolsku su, usto, primjerice otišla i 32 Livnjaka. Dakle, španjolski su se dobrovoljci regrutirali iz prve generacije došljaka u grad iz siromašnih sela, natprosječno, pak, baš iz krajeva koji tih istih godina daju i mnogo ljudi u ustaški pokret: prema jednome popisu iz 1936. godine, među 509 ustaša u talijanskoj emigraciji brojčano su također prev- ladavali ljudi iz Imotskog i šire okolice, potom oni iz Livna, zapadne Hercegovine i Like.
|
|
Vrh |
|
 |
dudu
|
Naslov: Re: Španjolski građanski rat (1936. - 1939.) Postano: 22 stu 2011, 23:53 |
|
|
15 ih je imalo spomenike u Livnu, zato sam povezao s tim brojem.
_________________ "Hrvata je danas u BiH manje od 400.000, ali je naš cilj da nas je milijun", kazao je Čović.
|
|
Vrh |
|
 |
Croat
|
Naslov: Re: Španjolski građanski rat (1936. - 1939.) Postano: 22 stu 2011, 23:57 |
|
|
jel znaš iz kojih su motiva otišli u Španjolsku?
|
|
Vrh |
|
 |
Croat
|
Naslov: Re: Španjolski građanski rat (1936. - 1939.) Postano: 23 stu 2011, 00:05 |
|
|
TGrad je napisao/la: apsolutno za Franca!
|
|
Vrh |
|
 |
dudu
|
Naslov: Re: Španjolski građanski rat (1936. - 1939.) Postano: 23 stu 2011, 00:06 |
|
|
tko će znati, vjerojatno su u pitanju bili siromašni idealisti. pa vidiš da Goldstein primjećuje da na naše krajeve otpada najvećih broj i lijevih i desnih idealista.
|
|
Vrh |
|
 |
Croat
|
Naslov: Re: Španjolski građanski rat (1936. - 1939.) Postano: 23 stu 2011, 00:20 |
|
|
jel se isplati pročitati knjiga Orwella - Kataloniji u čast? jeli objektivna? zanimljivi su mi Katalonci. često sam puta pročitao sličnosti između Hrvatske i Katalonije, kao Hrvatska je punila kasicu-prasicu u Jugoslaviji kao što danas Katalonija (i Baskija) čine u Španjolskoj, a Madrid=Beograd. katalonska obala (Costa brava) je slična našoj, samo kod nas puca pogled u bisere, a kod njih u prazno  naravno, tu je i sport. samo što su Katalonci tradicionalno ljevičari, a mi desničari. volio bih da mi u RH imamo ljevicu kakvu imaju Katalonci  ono što mi ide na živce kod Katalonaca je licemjerje. s jedne strane su ugroženi kada Madrid gura prste u Kataloniju, a sa druge strane bi željeli Kataloniju od Perpignana do Murcie tzv. Paisos Catalans.
|
|
Vrh |
|
 |
MRSHO
|
Naslov: Re: Španjolski građanski rat (1936. - 1939.) Postano: 23 stu 2011, 00:25 |
|
Pridružen/a: 05 svi 2009, 12:02 Postovi: 8019 Lokacija: Banovina Usora
|
Sve je to relativno, mislim na ljevicu i desnicu. Ljevica kod Katalonaca ili Iraca ne isključuje nacionalne interese iz svog spektra... dok je kod nas ljevica sasvim nešto drugo.
|
|
Vrh |
|
 |
Croat
|
Naslov: Re: Španjolski građanski rat (1936. - 1939.) Postano: 23 stu 2011, 00:31 |
|
|
MRSHO je napisao/la: Sve je to relativno, mislim na ljevicu i desnicu. Ljevica kod Katalonaca ili Iraca ne isključuje nacionalne interese iz svog spektra... dok je kod nas ljevica sasvim nešto drugo. mi smo jedina zemlja na svijetu gdje nema konsenzusa oko osnovnih nacionalnih interesa, kod Srba i Muslimana nema neke bitne razlike između ljevice i desnice, dok je to kod nas podjela na ustaše i partizane.   
|
|
Vrh |
|
 |
MRSHO
|
Naslov: Re: Španjolski građanski rat (1936. - 1939.) Postano: 23 stu 2011, 00:37 |
|
|
Croat je napisao/la: MRSHO je napisao/la: Sve je to relativno, mislim na ljevicu i desnicu. Ljevica kod Katalonaca ili Iraca ne isključuje nacionalne interese iz svog spektra... dok je kod nas ljevica sasvim nešto drugo. mi smo jedina zemlja na svijetu gdje nema konsenzusa oko osnovnih nacionalnih interesa, kod Srba i Muslimana nema neke bitne razlike između ljevice i desnice, dok je to kod nas podjela na ustaše i partizane. Imaš u Sloveniji iste stvari (Domobranci - Partizani), ili npr. u Italiji... Jednostavno, to ti je problem kad se 45 godina lagalo, lagalo i još jednom lagalo, i unatoč samostalnosti taj dio povijesti nije uspio biti objektivno sagledan i završena priča. Da je to ostalo iza nas, nebi se politička scena polarizirala na osnovu stajališta glede ustaša i partizana, nego glede drugih stvari...
|
|
Vrh |
|
 |
Croat
|
Naslov: Re: Španjolski građanski rat (1936. - 1939.) Postano: 23 stu 2011, 00:41 |
|
|
MRSHO je napisao/la: Croat je napisao/la: mi smo jedina zemlja na svijetu gdje nema konsenzusa oko osnovnih nacionalnih interesa, kod Srba i Muslimana nema neke bitne razlike između ljevice i desnice, dok je to kod nas podjela na ustaše i partizane. Imaš u Sloveniji iste stvari (Domobranci - Partizani), ili npr. u Italiji... Jednostavno, to ti je problem kad se 45 godina lagalo, lagalo i još jednom lagalo, i unatoč samostalnosti taj dio povijesti nije uspio biti objektivno sagledan i završena priča. Da je to ostalo iza nas, nebi se politička scena polarizirala na osnovu stajališta glede ustaša i partizana, nego glede drugih stvari... ali kod nas to nisu samo podjele iz Drugog svjetskog rata, nego i iz 90ih. kod nas ni u 90ima nije bilo jedinstvo, jer Jugoslaveni nikada nisu prihvatili Hrvatsku, samo su se skrili u mišje rupe i kada je rat završio izašli su iz njih i nastavili rovariti protiv ove države.
|
|
Vrh |
|
 |
TGrad
|
Naslov: Re: Španjolski građanski rat (1936. - 1939.) Postano: 23 stu 2011, 00:45 |
|
|
Apsolutno jedini razlog zašto su Katalonci i Sj. Irci ljevičari je tomšto imaju oboje kraljevine protiv kojih se oni bore a kontra kraljevini su uvik ljevičari tj. Socijalisti.
|
|
Vrh |
|
 |
MRSHO
|
Naslov: Re: Španjolski građanski rat (1936. - 1939.) Postano: 23 stu 2011, 00:48 |
|
|
MA ja ti barem za Sloveniju mogu reć da je podjela ukorijenjena u narod slično kao i u Hrvatskoj. Razlika je u tome, eto što nije potrajalo ratno stanje u Sloveniji pa su se i lijevi lakše, brže i elegantnije vratili na tron. Dok se desnicu zbog par osoba optužuje za afere s oružjem itd.
Što se tiče ljevice u RH, nisu oni izašli iz mišjih rupa, bili su oni i previše prisutni tokom devedesetih. I tada su nasrali puno toga, ali je narod i vodstvo ipak imalo prečeg posla...
|
|
Vrh |
|
 |
Pessimus dux
|
Naslov: Re: Španjolski građanski rat (1936. - 1939.) Postano: 23 stu 2011, 18:44 |
|
Pridružen/a: 01 lip 2009, 18:27 Postovi: 5938 Lokacija: Generalni konzulat HR HB za Slavoniju i Baranju
|
MRSHO je napisao/la: Sve je to relativno, mislim na ljevicu i desnicu. Ljevica kod Katalonaca ili Iraca ne isključuje nacionalne interese iz svog spektra... dok je kod nas ljevica sasvim nešto drugo. Apsolutno.  Meni su u prosjeku ideološki bliski irski, katalonski ili baskijski umjereni nacionalisti socijaldemokratske provenijencije, dok su mi izuzetno antipatične dominantne "mainstream" konzervativne i liberalne struja u UK i Španjolskoj, a kod nas bi me pak mediji i laici vjerojatno svrstali među "desničare". 
|
|
Vrh |
|
 |
|
Ne možeš započinjati nove teme. Ne možeš odgovarati na postove. Ne možeš uređivati svoje postove. Ne možeš izbrisati svoje postove. Ne možeš postati privitke.
|
|
|