HercegBosna.org

HercegBosna.org

Forum Hrvata BiH

Sada je: 03 vel 2025, 06:55.

Vremenska zona: UTC + 01:00 [LJV]

Započni novu temu Odgovori  [ 9 post(ov)a ] 
Autor/ica Poruka
 Naslov: Škole stranih jezika - iskustva i preporuke
PostPostano: 04 svi 2012, 00:17 

Zanimaju me vaša iskustva sa školama stranih jezika, posebno u Zagrebu, ali i općenito. Što se tiče cijena, broja sati, veličine grupe, kvalitete nastavnog kadra (jesu li bolji izvorni govornici kao profesori?), koliko ste imali koristi i kakva je razlika u odnosu na učenje u "običnoj" školi, udžbenici i nastavni materijali, provjere znanja, certifikati i upis u radnu knjižicu itd. Koji ste jezik učili, gdje, i koliko ste zadovoljni dobivenim?

Vrh

Naslov: Re: Škole stranih jezika - iskustva i preporuke
PostPostano: 04 svi 2012, 01:19 

Nastava u običnoj školi ne može se ni porediti sa onim što dobijaš na specijalizovanim kursevima. Grupe su male, uspostavlja se aktivna konverzacija, nejasnoće se razrešavaju daleko brže.

Vrh

PostPostano: 04 svi 2012, 08:39 

u ZGu je Berlitz zakon za sve jer se radi u grupama do 4 osobe i profesor je originalan govornik koji najcesce ne zna hrvatski. prednost takvog ucenja je sto za kratko vrijeme naucis ogroman fond novih rijeci, a gramatika kao takva se gotovo i ne uci nego te se ispravlja u prici i objasni gdje si pogrijesio. cijena je paprena u odnosu na druge, duplo su skuplji, ali i neusporedivo bolji od Varsavske ili Vodnikove.

Vrh

PostPostano: 04 svi 2012, 10:12 

dudu je napisao/la:
u ZGu je Berlitz zakon za sve jer se radi u grupama do 4 osobe i profesor je originalan govornik koji najcesce ne zna hrvatski. prednost takvog ucenja je sto za kratko vrijeme naucis ogroman fond novih rijeci, a gramatika kao takva se gotovo i ne uci nego te se ispravlja u prici i objasni gdje si pogrijesio. cijena je paprena u odnosu na druge, duplo su skuplji, ali i neusporedivo bolji od Varsavske ili Vodnikove.

Hm uopće nisam čuo za njih...

Da, definitivno što manja grupa to bolje.

IIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIoooooooooooooooooooooooooooooooooooooooo

Vrh

PostPostano: 04 svi 2012, 22:42 

Osim što mi se baš ne sviđa paprena cijena mislim da nije dobro da profesor ne zna hrvatski na nižim stupnjevima. Kasnije je takav način rada dobar, ali treba steći neko predznanje i ovladati osnovama da bi se moglo šprehati. Možda sam u krivu?

Vrh

PostPostano: 04 svi 2012, 22:50 

Ja sam učio strani jezik preko engleskog. Učiteljice objašnjavale stvari na engleskom. Ide ako ti ide engleski.

Drugačije jedino ide ako država plaća pa imaš vremena. Jer učiti jezik a da učitelj ne zna nijedan koji ti znaš uzima puno vremena. Nije za kratke kurseve, bacanje novca.

Inače po mom osobnom iskustvu najbolje učenje je kupiti onaj paket, knjiga i CD. Svaki dan učiš 20 minuta. Ali moraš svaki dan bez preskakanja. I kad završiš doma taj kurs obnoviš još jednom. Nevjerojatno koji rezultati budu.

Jednom sam gledao na TV jednog Njemca koji je kompletno naučio islandski jezik za 3 mjeseca. Naučio ga preko matematike.
Postavio matematička pravila za jezik i tako ga naučio. Bio na islandskoj TV kao neki fenomen.
Nije naučio jezik napamet, savršeno dobro zna što priča i što sluša. Ali ga naučio kroz matematička pravila.

Vrh

PostPostano: 04 svi 2012, 23:13 

Meni kursevi stranih jezika uopste nisu potrebni, posto skoro perfektno razumijem i pricam, pa cak i pisem i uopste dobro se sluzim engleskim, spanskim, a pomalo i njemackim jezikom (ako izuzmemo gramaticki dio zbog kojeg bi mi sigurno dobro dosao kratak kurs iz gramatike). Ja pripadam onoj generaciji koja je engleski naucila kroz "Mocne rendzere", "Ninja kornjace", "Strumfove", "Action Man-a", "Cuvare plaze", "VIP" itd i naravno kroz hollywoodske filmove, kao i kroz britanske humoristicke serije, a kasnije i uz redovnu skolsku nastavu, a spanski sam naucio kroz latinoamericke sapinice, dok Njemacki malo kroz srednjoskolsko obrazovanje, a malo i gledajuci akcionu seriju "Cobra - Autobahn Polizei".

Tako da zasto placati nesto sto i sam, uz malo volje i zelje, mozes da naucis i zaboravi skolu stranih jezika ako ces ti biti samo 2-3 mjeseca u kojem ces biti samo 10-15 casova po 45 minuta, jer nema nista od toga, posto su strani jezici nesto sto nije sezonsko, vec se uci godinama ili cak dok si ziv, jer svakog dana cujes novu recenicu. Evo ja koji sebe smatram da engleski znam u malom prstu svaki dan cujem neku novu rijec za koju prije nisam znao, tako da ne kaze se dzaba da covjek se uci dok je ziv, tako da nema nista instant, doduse ima ali sve sto je brzo to je i kuso.

Vrh

PostPostano: 04 svi 2012, 23:22 

Možda ti imaš puno talenta za jezike, ali ja sumnjam da bih mogao naučiti gledajući neku sapunicu španjolski. A uz to mislim da nikad nijednu nisam gledao, niti bih mogao. :zubati S engleskim je drugačije, njega susrećemo svugdje i vjerujem da nas je većina više naučila preko TV-a, pjesama, interneta. Mislim da ipak tečajevi nešto znače, a normalno da ne možeš očekivati da ćeš išta naučiti za 15 sati.

Vrh

PostPostano: 05 svi 2012, 15:49 

Mislim da je najbolje, kako vec neko spomenu uzeti CD-ove i pustit to u kuci nek se stalno vrti, uz to neku knjigu, pa malo serije pucati itd... mislim da je to bolji nacin nego bilo koja skola, i naravno daleko jeftiniji.

Svi mi prdimo

Vrh

Prikaži postove “stare”:  Redanje  
Započni novu temu Odgovori  [ 9 post(ov)a ] 

Vremenska zona: UTC + 01:00 [LJV]

Trenutno korisnika/ca: / i 3 gostiju.

Ne možeš započinjati nove teme.
Ne možeš odgovarati na postove.
Ne možeš uređivati svoje postove.
Ne možeš izbrisati svoje postove.
Ne možeš postati privitke.

Forum(o)Bir: