HercegBosna.org

HercegBosna.org

Forum Hrvata BiH

Sada je: 30 ruj 2026, 06:59.

Vremenska zona: UTC + 01:00 [LJV]

Započni novu temu Odgovori  [ 405 post(ov)a ] 
Stranica 1, 2, 3, 4, 5 ... 17  Sljedeća
Autor/ica Poruka
 Naslov: SBiH: Za dvije-tri godine raspad legitimna tema
PostPostano: 05 lip 2012, 03:04 

U Stranci za BiH pesimistični:
SBiH: Za dvije-tri godine raspad države će postati normalna tema
http://www.24sata.info/vijesti/politika ... rzave.html

Profesor Mile Lasić iz Mostara smatra da se disolucija MOŽE izbjeći:
http://poskok.info/wp/?p=7948

Lasić je optimističan.

Vrh

Naslov: Re: SBiH: Za dvije-tri godine raspad će biti legitimna tema
PostPostano: 05 lip 2012, 03:05 

Izgleda da će ove četiri godine biti najbolje ikad.

Vrh

PostPostano: 05 lip 2012, 03:09 

Citat:
List Frankfurter Allgemeine Zeitung piše kako je mogući raspad BiH za sadašnje političare u Evropi neprihvatljiv, ali i da to ne mora da važi za buduće političare. Ovaj list dodaje:

"BiH važi za disfunkcionalnu državu, što je rezultat rata. BiH nikada neće moći da pristupi EU ako stanje u njoj ostane onakvo kakvo je sada. Do sada su propali svi pokušaji da se promijeni državno uređenje, koje je oktroisano 1995. Dejtonskim sporazumom, tada s ciljem da se zaustavi rat. Nakon brojnih propalih pokušaja reforme ustava sve češće se postavlja pitanje da li je BiH moguća. A potom i pitanja da li je BiH neophodna, te da li se može mirnim putem provesti razgradnja.

Vrh

PostPostano: 05 lip 2012, 03:11 

Hrvati više nemaju posebnog interesa za održavanje zajedničke države na aparatima. Imali smo prije 10 godina više volje i to iskrene volje, ali sad i nismo nešto motivirani. Neće pomoći ni izbacivanje Sejde više. Ni ne znam kakve promjene ustava. Šteta u odnosima je napravljena zauvijek, i ne može se popraviti. Možda jedino ako biramo Muslimanima sve članove predsjedništva i ministre u slijedećih 50 godina kao moralnu i emocionalnu odštetu, ali i tada nakon 50 godina ćemo biti za raspad.
Raspalo se i Osmansko carstvo, i Austrougarska, i prva Jugoslavija, i NDH i Druga Jugoslavija, a sve to u samo 100 godina. A dobri smo u razjebavanju nakaradnih tvorevina.
Jedina konstanta je da smo ostali uvijek tu gdje jesmo, a nakarade su dolazile i prolazile. I trajale maksimalno 40 godina. Svatko od nas je živio u najmanje dvije države a da nije mijenjao općinu. BiH se neće u slijedećih 10 godina raspasti, ali u tom vremenu će se učiniti mnogo na atmosferi da će to tada biti normalna stvar, a i međunarodna zajednica će se tada postaviti ko što se postavlja između Škotske i Engleske.

Vrh

Naslov: Re: SBiH: Za dvije-tri godine raspad legitimna tema
PostPostano: 05 lip 2012, 10:17 

Podcjenjuješ kohezivni element "genocida" i svako treći dan neke dženaze i predstave za ubijene iz rata.

Vrh

PostPostano: 05 lip 2012, 11:27 

Jedino je pitanje to što će biti s Hrvatima u cijeloj priči. Jer se s ovom pričom o raspadu uglavnom misli na dvoentitetski raspad

Vrh

PostPostano: 05 lip 2012, 11:28 

Ma ja, ko što se Jugoslavija raspala na dva dijela.

Vrh

PostPostano: 05 lip 2012, 11:28 

Kad vidim onog Gojera i njegovu kosu iznad usana, hrana mi se zgadi. Samo se sjetiš koliko se dlaka naguta kad jede.

Vrh

PostPostano: 05 lip 2012, 11:50 

s@lko dinamita$ je napisao/la:
Jedino je pitanje to što će biti s Hrvatima u cijeloj priči. Jer se s ovom pričom o raspadu uglavnom misli na dvoentitetski raspad

Nakon Nikolićevog izbora, i nastavka sranja na Kosovu, mislim kako će granica zapada opet bit povučena na mitskoj rijeci.

I ne da neće bit raspada, nego čak mogućeg spajanja s RH, možda ne formalnog, ali neformalnog sigurno.

Već se vidi diskurs Srbije i RS, a Federacija će se sad intenzivno počet naginjat prema RH. Čak očekujem nadmetanje između dva entiteta. Neke od tih stvari se već vide.

Naravno, ja sam vječiti optimist, i obično predvidim u globalu dobro, samo što su ti procesi sporiji nego bih ja želio, no ne znači da se neće dogodit.

U BiH svakako treba se retorika primirit. Ne vjerujem kako će bit ubuduće nekog velepatriotizma ni u Bošnjaka. Treba shvatit da se treba živjeti u državi, pa kako god se ona zvala.

Vrh

PostPostano: 05 lip 2012, 12:01 

A Hrvati u HR će na referendumu masovno izglasati ulazak preko milijuna muslimana u Hrvatsku ?

A Junuze ? Puca tebe pravo.

Vrh

PostPostano: 05 lip 2012, 12:04 

"Bosanaca", ne muslimana... :D

Vrh

PostPostano: 05 lip 2012, 12:09 

Sukob Hrvata i Bošnjaka u F. je umjetno generiran radi politike ekvidistance, i izgradnje neke nacije, tome služe i mitovi i kukulelanje.

Ja doista ne vidim razloga za sukobe.

Hrvati ostaju u BiH, a oni drugi imaju dovoljno razloga da Hrvate drže kao na dlanu, i ne vidim kakvi su problemi stvarni, esencijalni.

Nema tu ništa nerješivo u par koraka.

Vrh

PostPostano: 05 lip 2012, 12:14 

Junuz Djipalo je napisao/la:
s@lko dinamita$ je napisao/la:

Nakon Nikolićevog izbora, i nastavka sranja na Kosovu, mislim kako će granica zapada opet bit povučena na mitskoj rijeci.

I ne da neće bit raspada, nego čak mogućeg spajanja s RH, možda ne formalnog, ali neformalnog sigurno.

Već se vidi diskurs Srbije i RS, a Federacija će se sad intenzivno počet naginjat prema RH. Čak očekujem nadmetanje između dva entiteta. Neke od tih stvari se već vide.

Naravno, ja sam vječiti optimist, i obično predvidim u globalu dobro, samo što su ti procesi sporiji nego bih ja želio, no ne znači da se neće dogodit.

U BiH svakako treba se retorika primirit. Ne vjerujem kako će bit ubuduće nekog velepatriotizma ni u Bošnjaka. Treba shvatit da se treba živjeti u državi, pa kako god se ona zvala.

Na čemu si ti, Junuze? :D

Vrh

PostPostano: 05 lip 2012, 12:20 

Junuze problem je u tome da svakom Muslimanu smeta druga vjera, kao kriscani mi to nerazumijemo!
Ali svaki musliman sanja san o Islamskom svijetu, o nekom svijetu gdje nema drugi religija, zato postoji taj sukob. "Think Global, act local" zato s muslimani u cjelom svijetu izazivaju sukobe sa komsijama. Sa Hinduistima na granici Pakistana i Indije, sa Budistima po Malajziji i Indoneziji, sa Krscanima, gdje god imaju dodira, Bosna, Kosovo, Cecenija, Sirija, Egipat a i u vecinskim krscansik zemljama.
A o sukobu sa Zidovima da nepricamo !

Vrh

PostPostano: 05 lip 2012, 13:19 

Sukob civilizacija, ma da... Pustite to Amerima i Englezima.

@Salko

Očito ne pratiš Dodika zadnjih dana. Na vlast u Srbiji dolaze nacionalisti, koje zanima Srbija a ne Banja Luka i RS. Za Dodika nije moglo gore.

Diskurs Hrvata BiH i Hrvata RH je minoran naspram ovoga, a vjerujem da će biti granica između RS i Srbije bit neusporedivo veća. Podignuta od samog Dodika, ne od Sarajeva.

Pale sam na svijetu ne možeš bit jer će te noć progutat dok si rekao keks, u toj prizmi treba gledat naklonost RS Hrvatskoj.

E sad, dolazimo do čudne situacije u kojoj BL postaje bliža Zagrebu od Sarajeva, i to Sarajeva kojim vlada SDP kao i u Zagrebu.

Tu nelogičnost će MZ sad ispravit, raznoraznim pritiscima, koji su već vidljivi. Dakle, očekujem natjecanje entiteta u odnosu sa EU (RH). :D

Inače, svega toga ne bi bilo da nije Josipovića, njegove posjete BL i kratkom spoju u odnosu s Lagumdžijom.

Bilo je jasno da iz te bitke Zlaja ne može izići kao pobjednik, koliko god se ufurao u čaršijsko vezirstvo i perspektivu u kojoj je mnogo moćan.

Podrška Hrvata SDA stranci je povratak na staro, i igranja postojećeg a fiktivno nepostojećeg entiteta, a ja sam za evoluciju.

Hoću vidjeti napuštanje politike ekvidistance u Sarajevu, a to će zasigurno donijeti olakšanje Hrvatima u BiH.

Tako je oduvijek trebalo bit.

Vrh

PostPostano: 05 lip 2012, 13:30 

Očito ne pratiš Dodika zadnjih dana. Na vlast u Srbiji dolaze nacionalisti, koje zanima Srbija a ne Banja Luka i RS. Za Dodika nije moglo gore.

Diskurs Hrvata BiH i Hrvata RH je minoran naspram ovoga, a vjerujem da će biti granica između RS i Srbije bit neusporedivo veća. Podignuta od samog Dodika, ne od Sarajeva.

U kojim vi tripovima živite, gospodine Junuze :D
U najmanju ruku kao da je na čelo Srbije došao gospodin Čedomir pa će se on i gospodin Milorad stalno kačiti oko priča o đenosajdu itd. Dišite malo, gospodine Junuze :D

Vrh

PostPostano: 05 lip 2012, 13:32 

Agathonikos je napisao/la:

U kojim vi tripovima živite, gospodine Junuze :D
U najmanju ruku kao da je na čelo Srbije došao gospodin Čedomir pa će se on i gospodin Milorad stalno kačiti oko priča o đenosajdu itd. Dišite malo, gospodine Junuze :D

A tia si Nikolića, jer on govori kao pravi Srbin. Klasična navlakuša koju su i Hrvati u BiH dugo pušili.

Sad lezi, opusti se, uživaj i gledaj. :zubati

I baš me zanima hoće li Dodo više ikad spomenuti referendume, odcjepljenje i sl.

Vrh

PostPostano: 05 lip 2012, 13:36 

A tia si Nikolića, jer on govori kao pravi Srbin. Klasična navlakuša koju su i Hrvati u BiH dugo pušili.

Sad lezi, opusti se, uživaj i gledaj. :zubati

I baš me zanima hoće li Dodo više ikad spomenuti referendume, odcjepljenje i sl.

Ma nejasni ste mi gospodine Junuze, ali totalno :D
Kakve sad veze ima izbor gospodina Tomislava sa izjavama gospodina Milorada o referendumu i otcjepljenju koje su ionako bile odgovor na bošnjačke izjave o ukidanju Srpske, đenocidnosti Srpske itd. Mislim, dajte malo logički posložite te stvari, ne možete to tek tako ispaliti i nadati se da će vas netko shvatiti :D

Vrh

PostPostano: 05 lip 2012, 13:57 

Pa fino, za svaku iole radikalniju izjavu u Srbiji zapad se nakostriješi, a ovaj je odmah počeo s Vukovarom, Srebrenicom...

Neće samo on dobit po nosu zbog toga nego i Srbi u BiH ni krivi ni dužni. U kratkom roku će dovesti do toga da Srbija neće smjet "prijeći Drinu", što je Tadić donedavno normalno i često radio.

Je li može jasnije? A to je velika razlika u odnosu u regiji kakav su imali Josipivić i Tadić, koji su ujedno bili i jamci opstanka RS.

Bogami, ranjiviji ste nego ikad dosad. No, veliki je + odnos prema Hrvatima općenito u RS, koji se doista zadnjih godina jako popravio. Ja bih ga nastavio popravljat. Dakle, mislim kako RS treba opstati, no određena transformacija je nužna.

Vrh

PostPostano: 05 lip 2012, 14:11 

Ma smiješni ste, gospodine Junuze :D
Da je nekom bio cilj ukidanje Srpske, ne bi čekao 20 godina da je ukine već bi je ukinuo prvih poslijeratnih godina kad su i pritisci na nju bili najjači. Ili da je nekom cilj da stopira Srbiju na Drini, stopirao bi je odmah nakon rata itd. Izgleda da je prošao voz za nečije mokre snove pa sad svaku promjenu vlasti na čelu Srpske ili Srbije posmatra iz svog mokrog kuta i obrće je onako kako bi on volio da bude a ne kakva ona jeste, a ona je takva da je Srpska pol. stabilna, da je niko ne ugrožava niti ima kakvih naznaka da neko bitan radi na tome da je ugrozi, ukine i sl :D

Vrh

PostPostano: 05 lip 2012, 14:15 

Točno, nema, dok god je nered u Federaciji, i dok god EU očekuje neke druge ustupke od Srbije.

Samo, mislim kako EU sad diže ruke od Srbije, i ide zajedno s Amerima sređivat F.

Nisam rekao da će ukinut ali malo skresat, što u biti nije problem, hoće.

Ovo kukulekanje od SBiH, genocidi, mitomanije Bošnjaka, hegemonija nad Hrvatima, zadržavanje statusa quo na taj način, sve je to učvršćivalo RS.

Valjda će sad bit malo pametniji. Posebno u Sarajevu.

Vrh

PostPostano: 05 lip 2012, 14:23 

Federacija BiH nema nikakve šanse da se pripoji RH, bilo zbog vanjskopolitičkih faktora, bilo zbog Hrvata koji bi se kategorično usprotivili tome (ne znam kako Bošnjaci dišu po tom pitanju). Mislim da će se BiH raspast, to je neizbježno. Pitanje je kada i kako će se to dogoditi. Vjerojatno ne prije no što se dodatno etnički homogeniziraju pojedine regije, tu pretežito mislim na Središnju Bosnu itd. Raspad po granicama dva entiteta je nemoguć, jedino ako sve tri strane naprave nekakve ustupke i postignu konsenzus.

Vrh

PostPostano: 05 lip 2012, 14:24 

Kako nema šanse, pa već ulazak BiH u EU je pripajanje. Dajte malo se podignite iz tih ratnih tranšeja...

Vrh

PostPostano: 05 lip 2012, 14:35 

Blebećeš Junuze.

Postoji jedno pravilo:
Ako su Srbi većina na jednom prostoru i imaju formirane institucije na tom području, Srbi ne daju da se to ukine, a da se prilikom toga ne pokolju s onim koji im taj prostor osporava :D kamo sreće da su Hrvati takvi po tom pitanju
A kamoli ako su te institucije pravno priznate već 17godina.

Prije ćeš na lutriji dobiti nego će ta tvoja teorija proći.

Čuj pripajanje Federacije Hrvatskoj :D

Vrh

PostPostano: 05 lip 2012, 14:37 

I ja mislim da briješ Junuze. Nikolić je četnik i njemu je prekodrinska "poslovnica" itekako bitna.

Vrh

Prikaži postove “stare”:  Redanje  
Započni novu temu Odgovori  [ 405 post(ov)a ]  Stranica 1, 2, 3, 4, 5 ... 17  Sljedeća

Vremenska zona: UTC + 01:00 [LJV]

Trenutno korisnika/ca: Gaugamela93, Majestic-12 [Bot], Tomba17 i 98 gostiju.

Ne možeš započinjati nove teme.
Ne možeš odgovarati na postove.
Ne možeš uređivati svoje postove.
Ne možeš izbrisati svoje postove.
Ne možeš postati privitke.

Forum(o)Bir: