Dobro ,nemoraju bit sve čisto vjerske ,ali su isključivo povezane sa Bošnjacima i tim orijentalnim štihom (bez uvrede).Ja nisam vidio ni jednog Hrvata i Srbina da izvodi ovako nešto.
_________________ "Nisu svi koji lutaju izgubljeni"
Dobro ,nemoraju bit sve čisto vjerske ,ali su isključivo povezane sa Bošnjacima i tim orijentalnim štihom (bez uvrede).Ja nisam vidio ni jednog Hrvata i Srbina da izvodi ovako nešto.
Pa naravno,nisam to ni rekao,to je sve islamsko,ali recimo tema ilahije sehidi il gazije je Bosna
Pridružen/a: 16 vel 2012, 15:37 Postovi: 952 Lokacija: AID Headquarters
Ima mnogo lijepih ilahija i kasida. To je bosnjacko blago koje se mora sacuvati za buduca pokoljena! Meni se svida ona "Ramazanska vecer" u izvedbi mladih momaka iz Rejjana.
_________________ Bismillah ir rahmani rahim, rabbi yessir, velatuassir, rabbi temim, bil hajr - Amin!
E pa nekad su i Srbi izvodili Ilahije tj.oni su ih i prvi pevali i pisali u Bosni kad su prevodili svoje sunarodnike u islam. Ali današnji potomci tih prvih pevača i pisaca ilahija su danas Bošnjaci.
Pridružen/a: 16 vel 2012, 15:37 Postovi: 952 Lokacija: AID Headquarters
joe enter je napisao/la:
mario_cro je napisao/la:
E pa nekad su i Srbi izvodili Ilahije tj.oni su ih i prvi pevali i pisali u Bosni kad su prevodili svoje sunarodnike u islam. Ali današnji potomci tih prvih pevača i pisaca ilahija su danas Bošnjaci.
Pridružen/a: 03 lis 2012, 11:19 Postovi: 475 Lokacija: između krajnosti
Zašto svi koji pjevaju te ilahije to rade "kroz nos", je li to obavezno, zahtijeva li to ta forma pjevanja ili? Mislim nije valjda da svi pjevači ilahija i inače govore "kroz nos"?
Zašto svi koji pjevaju te ilahije to rade "kroz nos", je li to obavezno, zahtijeva li to ta forma pjevanja ili? Mislim nije valjda da svi pjevači ilahija i inače govore "kroz nos"?
Pa to je oponašanje mujezina ja verujem , a on ga baš vesla nekako stišnjeno kroz nos. Ali to je i logično , jer šta bi drugo bilo uzor za pevanje verskih islamskih pesama nego onaj što poziva na veru svako bogovetno jutro.
_________________ O turčine za nevolju kume A ti vlaše silom pobratime
Ne možeš započinjati nove teme. Ne možeš odgovarati na postove. Ne možeš uređivati svoje postove. Ne možeš izbrisati svoje postove. Ne možeš postati privitke.