Nizozemska je danas na Kraljičin dan (Koninginnedag) 30. travnja dobila novog kralja. Kraljica Beatrix (75) je odlučila abdicirati u korist svog najstarijeg sina, Willem-Alexander.
Willem-Alexander (46) je proglašen kraljem nakon što je danas jutros u 10 sati kraljica Beatrix potpisala akt o abdikaciji nakon svoje 33 godine službe, u kojem se kaže: "Ja kraljica Beatrix.. povlačim se iz svoje službe kraljice Nizozemske, a monarhija će sada biti predana mojem najstarijem sinu, Willemu-Alexanderu". Akt o abdikaciji potpisali su nakon kraljice Beatrix i novi kralj, njegova supruga te predstavnici vlade, među kojima i premijer Mark Rutte. Na glavnom amsterdamskom trgu ispred kraljevske palače okupilo se, po procjenama, oko 25 tisuća ljudi, uglavnom tradicionalno odjevenih u kraljevsku narančastu boju. Willem-Alexander je postao najmlađi europski vladar i prvi muškarac koji je stao na čelu Kraljevine Nizozemske nakon 123 godine.
"Povlačim se ne zbog toga što mi je moja dužnost postala teška, već iz uvjerenja da odgovornost za našu zemlju sada mora biti u rukama nove generacije", objasnila je u siječnju Beatrix.
"S velikim povjerenjem ja ću 30. travnja predati vladavinu svom sinu Princu Oranjskom", kazala je kraljica.
"Ni vlast, ni volja pojedinca, ni autoritet naslijeđa, već jedino želja da se služi zajednici može dati srž aktualnom kraljevanju", izjavila je zahvalivši nizozemskom narodu na povjerenju tijekom 33 godine njezine vladavine.
Nakon toga, kraljevska obitelj i uzvanici krenuli su u 600 godina staru crkvu Nieuwe Kerk gdje je održana ceremonija krunidbe novog kralja i kraljice.

Novi kralj Willem-Alexander će vladati uz svoju suprugu, 41-godišnju argentinsku ljepoticu Máximu s kojom je u braku 11 godina i s kojom ima tri kćerke - Catharinu-Amaliu, Alexiu i Arianu. Kralj je zahvalio svojoj majci na 33 godine službe nizozemskom narodu, a okupljenom nizozemskom narodu na potpori.

Willem-Alexander sjeda na prijestolje samo tri dana nakon 46. rođendana. Najstariji je sin kraljice Beatrix i princa Klausa. Diplomirao je povijest. U mladosti je bio poznat kao veliki ljubitelj noćnih provoda i piva zbog kojeg je stekao i nadimak Princ Pils. Prašinu je podigao kada se 2002. godine oženio Argentinkom Maximom. Njihovo vjenčanje bilo je kontroverzno zbog njezina oca koji je služio argentinskoj vojnoj diktaturi. Otac joj stoga nije bio na vjenčanju, a neće doći ni na ustoličenje svoje kćeri za nizozemsku kraljicu.
'Iskreno želim reći kako žalim što je moj otac radio tijekom takve vladavine. Napravio je najbolje za agrikulturu, ali u pogrešnom režimu. Imao je najbolje namjere i ja vjerujem u njega', kaže princeza Maxima.
Willem-Alexander veliki je ljubitelj sporta. 1992. godine trčao je njujorški maraton, a član je i Međunarodnog olimpijskog odbora. Osim toga ima civilnu pilotsku dozvolu, što znači da može upravljati i komercijalnim zrakoplovima.
U Nizozemskoj nema krunidbe jer nema državne crkve pa tako ni vjerskog poglavara koji može staviti krunu na glavu novog suverena. Stoga će kruna biti na stolu pokraj Willema-Alexandera kao i druga kraljevska obilježja. Čitava Nizozemska ukrašena je u čast kraljevske obitelji narančastom bojom od stijegova do cvijeća i odjeće. Očekuje se da će na ulice Amsterdama izaći gotovo milijun ljudi.
Kraljevska kuća vrlo je popularna i 78 posto Nizozemaca podržava monarhiju iako vladar nema stvarnu političku moć.
Još tijekom jučerašnjeg dana u njihovu zemlju je pristiglo mnoštvo uzvanika s raznih krajeva svijeta. Došli su britanski princ Charles, švedska princeza Viktoria i španjolski princ Filipe, kao i danski, norveški i tajlandski kraljevski parovi. Japanski princ Naruhito također je došao no bez supruge Masako koja je put otkazala u posljednjem trenutku. Bio je tamo i bivši tajnik UN-a Kofi Annan te političari Europske Unije Herman Van Rompuy i Jose Manuel Barroso.

Ovdje se može pratiti uživo
[youtube]http://www.youtube.com/watch?feature=player_embedded&v=pJ5uxO4yB-w[/youtube]