HercegBosna.org

HercegBosna.org

Forum Hrvata BiH

Sada je: 03 lip 2025, 19:53.

Vremenska zona: UTC + 01:00 [LJV]

Započni novu temu Odgovori  [ 7 post(ov)a ] 
Autor/ica Poruka
 Naslov: Nizozemska dobila novog kralja
PostPostano: 30 tra 2013, 21:27 

Nizozemska je danas na Kraljičin dan (Koninginnedag) 30. travnja dobila novog kralja. Kraljica Beatrix (75) je odlučila abdicirati u korist svog najstarijeg sina, Willem-Alexander.

Willem-Alexander (46) je proglašen kraljem nakon što je danas jutros u 10 sati kraljica Beatrix potpisala akt o abdikaciji nakon svoje 33 godine službe, u kojem se kaže: "Ja kraljica Beatrix.. povlačim se iz svoje službe kraljice Nizozemske, a monarhija će sada biti predana mojem najstarijem sinu, Willemu-Alexanderu". Akt o abdikaciji potpisali su nakon kraljice Beatrix i novi kralj, njegova supruga te predstavnici vlade, među kojima i premijer Mark Rutte. Na glavnom amsterdamskom trgu ispred kraljevske palače okupilo se, po procjenama, oko 25 tisuća ljudi, uglavnom tradicionalno odjevenih u kraljevsku narančastu boju. Willem-Alexander je postao najmlađi europski vladar i prvi muškarac koji je stao na čelu Kraljevine Nizozemske nakon 123 godine.
"Povlačim se ne zbog toga što mi je moja dužnost postala teška, već iz uvjerenja da odgovornost za našu zemlju sada mora biti u rukama nove generacije", objasnila je u siječnju Beatrix. "S velikim povjerenjem ja ću 30. travnja predati vladavinu svom sinu Princu Oranjskom", kazala je kraljica. "Ni vlast, ni volja pojedinca, ni autoritet naslijeđa, već jedino želja da se služi zajednici može dati srž aktualnom kraljevanju", izjavila je zahvalivši nizozemskom narodu na povjerenju tijekom 33 godine njezine vladavine.

Nakon toga, kraljevska obitelj i uzvanici krenuli su u 600 godina staru crkvu Nieuwe Kerk gdje je održana ceremonija krunidbe novog kralja i kraljice.

slika
slika

Novi kralj Willem-Alexander će vladati uz svoju suprugu, 41-godišnju argentinsku ljepoticu Máximu s kojom je u braku 11 godina i s kojom ima tri kćerke - Catharinu-Amaliu, Alexiu i Arianu. Kralj je zahvalio svojoj majci na 33 godine službe nizozemskom narodu, a okupljenom nizozemskom narodu na potpori.

slika
slika
slika

Willem-Alexander sjeda na prijestolje samo tri dana nakon 46. rođendana. Najstariji je sin kraljice Beatrix i princa Klausa. Diplomirao je povijest. U mladosti je bio poznat kao veliki ljubitelj noćnih provoda i piva zbog kojeg je stekao i nadimak Princ Pils. Prašinu je podigao kada se 2002. godine oženio Argentinkom Maximom. Njihovo vjenčanje bilo je kontroverzno zbog njezina oca koji je služio argentinskoj vojnoj diktaturi. Otac joj stoga nije bio na vjenčanju, a neće doći ni na ustoličenje svoje kćeri za nizozemsku kraljicu.
'Iskreno želim reći kako žalim što je moj otac radio tijekom takve vladavine. Napravio je najbolje za agrikulturu, ali u pogrešnom režimu. Imao je najbolje namjere i ja vjerujem u njega', kaže princeza Maxima.
Willem-Alexander veliki je ljubitelj sporta. 1992. godine trčao je njujorški maraton, a član je i Međunarodnog olimpijskog odbora. Osim toga ima civilnu pilotsku dozvolu, što znači da može upravljati i komercijalnim zrakoplovima.
U Nizozemskoj nema krunidbe jer nema državne crkve pa tako ni vjerskog poglavara koji može staviti krunu na glavu novog suverena. Stoga će kruna biti na stolu pokraj Willema-Alexandera kao i druga kraljevska obilježja. Čitava Nizozemska ukrašena je u čast kraljevske obitelji narančastom bojom od stijegova do cvijeća i odjeće. Očekuje se da će na ulice Amsterdama izaći gotovo milijun ljudi.

Kraljevska kuća vrlo je popularna i 78 posto Nizozemaca podržava monarhiju iako vladar nema stvarnu političku moć.

Još tijekom jučerašnjeg dana u njihovu zemlju je pristiglo mnoštvo uzvanika s raznih krajeva svijeta. Došli su britanski princ Charles, švedska princeza Viktoria i španjolski princ Filipe, kao i danski, norveški i tajlandski kraljevski parovi. Japanski princ Naruhito također je došao no bez supruge Masako koja je put otkazala u posljednjem trenutku. Bio je tamo i bivši tajnik UN-a Kofi Annan te političari Europske Unije Herman Van Rompuy i Jose Manuel Barroso.

slika
slika
slika

Ovdje se može pratiti uživo
[youtube]http://www.youtube.com/watch?feature=player_embedded&v=pJ5uxO4yB-w[/youtube]

Vrh

Naslov: Re: Nizozemska dobila novog kralja
PostPostano: 30 tra 2013, 21:46 

daje li azile za državljane BiH?

It's probably me...

Vrh

PostPostano: 01 svi 2013, 04:07 

Ovo nije crkva nego muzej.

Čuj crkva a nema ni jednoga križa - puna raskoši a nigdje svetaca, križa, slike iz kršćanskog života.

Žalosna je meni ta Nizozemska. Voziš se kroz njihova sela i sve uređeno puno biciklističkih staza sve na svome mjestu i onda naletiš na neku stračaru drvenu koja je obrasla grmljem i šumama. Kada bolje pogledaš vidiš križ na zvoniku. Ostao sam u šoku kada sam to prvi put vidio.

Vrh

PostPostano: 01 svi 2013, 15:23 

Crkva je, njihova protestantska

Vrh

PostPostano: 01 svi 2013, 15:29 

Bar nema onih odvratnih šešira kao na feštama engleske kraljice. Forumašice bi nam mogle više i pametnije o tome reći.

Vrh

PostPostano: 01 svi 2013, 19:09 

Ipak je to crkva, tako se službeno piše i tako izgleda ta zgrada. Nizozemci nisu rimokatolici, već pretežno su protestanti točnije kalvinisti. Zemlja je nastala upravo zbog ove religije, Španjolci, nekoć njihovi veoma mrski neprijatelji, nisu htjeli priznati njihovu vjeru već su pokušali nametati svoju vjeru silom, brutalnom silom u kojoj su bili ubijene i obješene mnoge pristalice kalvinizma i izbio je krvavi rat za neovisnost koji je trajao 80 godina iz kojeg je kao pobjednik izašla Nizozemska. Kako su Nizozemci protestanti, oni nisu neki veliki vjernici po smislu duhovnog života kao katolici već više po smislu materijalnog života. Tako je nastao kapitalizam a on je nastao iz njihove radne etike.

Inače bio sam osobno mnogo puta u Nizozemskoj i koju redovito dalje posjećujem.

Vrh

PostPostano: 02 svi 2013, 14:26 

Nije to bas tako kako pricas. Protestanti su u svom ustanku pobili mnoge katolike svoje nizozemce. Unistili mnoge katolicke crkve. Puno zla nanijeli svojima ne spanjolcima. Sam 80 godisnji rat uopce nije bio cisti rat katolika I protestanata. Mnoge su katolicke sile pomagale kuci Oranje Nassau. Uvjek su politikai interesi bili iznad svega.
Danas je u Nizozemskoj oko 30% katolika. Preko 40% se izjasnjava nevjernicima 18% razno raznim protestantskim smjerovima. Zaboravljas da je jug katolicki I jos uvjek za ove uvjete poprilicno religiozan.
Regija Twente je takodjer katolicka a I provincija Gelderland jednim djelom.
Sjeverno su ili protestanti ili oni koji nisu nista. Zadnjih 5, 6 godina broj krscana se povecao za 5 %. To su vecinom oni koji jedno vrijeme nisu bili nista.

Vrh

Prikaži postove “stare”:  Redanje  
Započni novu temu Odgovori  [ 7 post(ov)a ] 

Vremenska zona: UTC + 01:00 [LJV]

Trenutno korisnika/ca: / i 35 gostiju.

Ne možeš započinjati nove teme.
Ne možeš odgovarati na postove.
Ne možeš uređivati svoje postove.
Ne možeš izbrisati svoje postove.
Ne možeš postati privitke.

Forum(o)Bir: