HercegBosna.org

HercegBosna.org

Forum Hrvata BiH

Sada je: 28 pro 2024, 13:59.

Vremenska zona: UTC + 01:00 [LJV]

Započni novu temu Odgovori  [ 1006 post(ov)a ] 
Stranica Prethodna  1 ... 10, 11, 12, 13, 14, 15, 16 ... 41  Sljedeća
Autor/ica Poruka
 Naslov: Re: Bihac
PostPostano: 31 svi 2010, 20:01 

Projekt zaštite djece

U cilju što kvalitetnije implementacije projekta zaštite djece koja su potencijalno najbliža kontaktu sa zakonom u BiH, u Bihaću je danas održan sastanak na kojem su , pored načelnika općine Bihać, mr. Hamdije Lipovače i njegovih najbližih suradnika, učešće uzeli predstavnici UNICEF-a, policije, pravosuđa, socijalne zaštite, odgoja i obrazovanja i nevladinog sektora.

Inače, projekt pod nazivom „Zaštita djece koja su izložena riziku i kontaktu sa zakonom u BiH“, implementira UNICEF BiH u suradnji sa Koordinacijskim tijelom za maloljetničko pravosuđe, a u pravcu razvijanja i primjeni alternativnih mjera pri postupanju sa djecom koja su u rizičnoj grupi ili u dodiru sa kriminalom ili prijestupništvom.

U razgovoru o ovoj problematici naglašena su pozitina iskustva u dosadašnjoj realizaciji projekta u 24 općine u BiH, u kojima je ostvarena uspješna suradnja sa općinskim vlastima, ali i drugih suportera projekta međusobno.

Prema riječima Selme Turkić, voditeljice projekta, općina Bihać je izabrana zajedno sa drugih 8 općina za implementaciju ovog projekta, čije je smisao da se postepeno i planski izgradi integriran i multidisciplinaran postupak u zajednici, kako bi se preventivno djelovalo protiv maloljetničke delikvencije, ali bez direktne prisutnosti metoda presije.

Ovaj projekt je preventivne naravi, kako je kazala, ali on uključuje i rad sa djecom žrtvama nasilja, djecom koja su postupala nasilno prema drugoj djeci i djecom svjedocima takvih događaja.

Realizacija projekta, što je veoma bitno, jeste sastavna komponenta u implementaciji strategije dječije zaštite, ali i borbe protiv raznih oblika nasilja u kojima su involvirana djeca.

- Općina Bihać će uzeti učešće u implementaciji ovog projekta, a za to je potrebno, da prvo prihvatimo projekt i formiramo radnu grupu koja će obuhvatati ljude iz svih oblasti koje imaju dodir sa djecom i patološkim pojavama kao što je maloljetnička delikvencija ili nasilje među djecom, - kazala je Izolda Osmanagić, pomoćnica načelnika Lipovače za društvene djelatnosti. Prema njenim riječima, organi uprave općine Bihać će zajedno sa određenim općinskim ustanovama, državnim institucijama, nevladinim organizacijama i građanima dati svoj puni doprinos ovom projektu, posebice kako bi se prevenirali događaji koji su zadnjih godina zaprepastili bh. javnost, a u kojima su upravo djeca bili vinovnici stravičnih zločina.

slika
slika

http://www.biscani.net/vijest.php?ID=19113

Vrh

PostPostano: 31 svi 2010, 20:38 

Bihac-Krajina je napisao/la:
kako se lijepo vidi, KSC se gradi punom parom.

I sta je to sad neki uspjeh,ha?Haj ne rise gunjaru i mojne se toliko chmariti "Herceg-Bosni" ustvari sta je tvoj zadatak dokazati da je Bisce shatro neki otvoreni grad ili sta???Objasni ljudima da u Bisce nisu dobro dosli Kladuscani koji su Bosnjaci, a kamoli Srbi i Hrvati,kome ti bacas prashinu u oci mani se ti svojih Sokolackih fazona Hamde ti tvog :utege

Lem Jelid Ve Lem Juled
Vel Lem Jekullehu Kufuven Ehad

Vrh

PostPostano: 31 svi 2010, 21:45 

zlatni_ljiljan je napisao/la:
kako se lijepo vidi, KSC se gradi punom parom.

I sta je to sad neki uspjeh,ha?Haj ne rise gunjaru i mojne se toliko chmariti "Herceg-Bosni" ustvari sta je tvoj zadatak dokazati da je Bisce shatro neki otvoreni grad ili sta???Objasni ljudima da u Bisce nisu dobro dosli Kladuscani koji su Bosnjaci, a kamoli Srbi i Hrvati,kome ti bacas prashinu u oci mani se ti svojih Sokolackih fazona Hamde ti tvog :utege

ne kaki molim te!!! 1500 Kladuscana studira u Bihacu za tvoju informaciju. Cuj nisu dobro dosli, svak je dobro dosao ko trosi svoje pare u Bihacu. Imas ovdje par Hrvata iz Bihaca i neka ti kazu kakav je njihov status u Bihacu. Cmoka i ne ljuti se covjece. :biceovodobro

Vrh

PostPostano: 31 svi 2010, 22:51 

ne kaki molim te!!! 1500 Kladuscana studira u Bihacu za tvoju informaciju. Cuj nisu dobro dosli, svak je dobro dosao ko trosi svoje pare u Bihacu. Imas ovdje par Hrvata iz Bihaca i neka ti kazu kakav je njihov status u Bihacu. Cmoka i ne ljuti se covjece. :biceovodobro

Srce,seceru ciji si ti mali?***,sta ti par ikebana poput Prshe,Mirkovica, Mire Ljubijankic, i onoga Srbu stoje radio kod Sese grobara i jos par Madzara smatras nekom multikulti relevantnom masom. halo momak to su pokazni Srbi i Hrvati kad dodju stranci da moze reci ono ko iz filma Gori Vatra "treba mi Srba" Kolko? Jedno dva kombija...tako i ti ...ti se ne sjecas prijeratnog Bihaca jer si tada kakio u tutu,ja znam kad je kopmletan Kineski Zid bio iskljucivo srpski,kad je pola Nove Cetvrti bilo srpsko,kad je pola Golubica bilo hrvatsko,kad je do Chulanove kafane bila kuca casnih sestra itd da ne nabrajam sad ima vise Dubicana nego Srba ,Hrvata i ostalih zajedno :palacgore1 zato mojne meni to mace maleno

PS koji ti je ovo Sandro sliko ove slike ?Da nije Cicin mali kajakash?
Btw znam da je Mirkovic i Mira Srbi da ne mislis da sam ih stavio u Hrvate :palacgore1

Lem Jelid Ve Lem Juled

Vrh

PostPostano: 31 svi 2010, 23:41 

Srce,seceru ciji si ti mali?***,sta ti par ikebana poput Prshe,Mirkovica, Mire Ljubijankic, i onoga Srbu stoje radio kod Sese grobara i jos par Madzara smatras nekom multikulti relevantnom masom. halo momak to su pokazni Srbi i Hrvati kad dodju stranci da moze reci ono ko iz filma Gori Vatra "treba mi Srba" Kolko? Jedno dva kombija...tako i ti ...ti se ne sjecas prijeratnog Bihaca jer si tada kakio u tutu,ja znam kad je kopmletan Kineski Zid bio iskljucivo srpski,kad je pola Nove Cetvrti bilo srpsko,kad je pola Golubica bilo hrvatsko,kad je do Chulanove kafane bila kuca casnih sestra itd da ne nabrajam sad ima vise Dubicana nego Srba ,Hrvata i ostalih zajedno :palacgore1 zato mojne meni to mace maleno

Btw znam da je Mirkovic i Mira Srbi da ne mislis da sam ih stavio u Hrvate :palacgore1

aj letaj covjece, naporan si.

Vrh

PostPostano: 31 svi 2010, 23:45 

A što si tako nabrijan ? Mislim i mene malo nervira ovaj Krajina ali ti si stvarno kreten...

Vrh

PostPostano: 01 lip 2010, 19:42 

PLOD Centar obilježava tri godine postojanja

Osnovan u maju 2007. godine s ciljem da doprinese bržem i efikasnijem ekonomskom razvoju Općine Bihać i Unsko-sanskog kantona, PLOD Centar Bihać– Cetnar za promociju lokalnog razvoja, je u tri godine postojanja uspješno razvio svoje kapicitete, kreirao i implementirao mnoge projekte od iznimne važnosti za razvoj ovog područja i stvaranje boljeg poslovnog okruženja.

Centar je do danas implementirao 12 razvojnih projekata od kojih su dva financirana od strane Evropske unije u BiH, a zahvaljujući PLOD Centru Općina Bihać se nalazi pred potpisivanjem trećeg ugovora s Evroskopm unijom, čiji je cilj razvoj turizima i kapaciteta Nacionalnog parka Una.

Razvoj kapaciteta i uspješnost kreiranih projekata su PLOD Centru omogućili da danas egzistira sa SERDA-om (Sarajevska regionalna razvojna agencija), NERDA-om (Regionalna razvojna agencija za sjeveroistočnu Bosnu i Hercegovinu), REZ-om (Regionalna razvojna agencija za regiju Centralna BiH) i drugim regionalnim agencijama, ublažavajući nedostatak razvijenosti drugih kapaciteta u sjeverozapadnoj regiji i osiguravajući prisustvo razvojnih projekata na području Općine Bihać i USK, koji su ih dosada zaobilazili.

slika

http://www.biscani.net/vijest.php?ID=19143

PLOD Centar je postao prepoznatljiv regionalni partner koji promovira sjeverozapadnu regiju BiH, USK i Općinu Bihać, te je u svom radu uspostavio partnerstva sa Varaždinom, Zadrom, Pulom, Karlovcem, Plitvicama, Turskom, Provincijom Rimni i Pescarom iz Italije i mnogim drugim organizacijama/institucijama iz EU zemalja.

Rad PLOD Centra je osigurao prisustvo i ulaganje najvećih donatora u BiH, poput USAID-a (Američka agencija za međunarodni razvoj), EU i SIDA-e (Švedska međunarodna razvojna agencija), u ovo područje i na taj način doprinijeo njegovom bržem razvoju. U tri godine, PLOD Centar je kreirao 46 razvojnih projekata od kojih je odobreno 15, što je na područje USK i Općinu Bihać privuklo značajna sredstva za razvoj.

Kroz implementaciju različitih projekata kao što su instrumenti lokalnog razvoja (Poslovne zone, Kreditno-garantni fond, Turistički brend i mnogi drugi) PLOD Centar će nastaviti da daje doprinos razvoju boljeg poslovnog okruženja i jačanju konkurentnosti malog i srednjeg poduzetništva na ovom prostoru.

Vrh

PostPostano: 02 lip 2010, 13:33 

kakvo je stanje za zaposlenjem u Bihaću i cijelom USK?

Vrh

PostPostano: 02 lip 2010, 13:57 

dudu je napisao/la:

Ma super vjeruj,svaki drugi stanovnik USKantona je nezaposlen,a svaki treci koji ima tu srecu da je zaposlen je neprijavljen,tako da nema zdravstveno,socijalno ...stvarno je super,ali hebo poso bitno je da po glavi stanovnika imamo dvije kafane,i jednu autopraonu :palacgore1

Lem Jelid Ve Lem Juled

Vrh

PostPostano: 02 lip 2010, 14:06 

dudu je napisao/la:

Ma super vjeruj,svaki drugi stanovnik USKantona je nezaposlen,a svaki treci koji ima tu srecu da je zaposlen je neprijavljen,tako da nema zdravstveno,socijalno ...stvarno je super,ali hebo poso bitno je da po glavi stanovnika imamo dvije kafane,i jednu autopraonu :palacgore1

je li odskače Bihać ili možda Cazin ili je sve u 5 grama?

Vrh

PostPostano: 02 lip 2010, 14:42 

dudu je napisao/la:

je li odskače Bihać ili možda Cazin ili je sve u 5 grama?

Prividno Bihac odskace,jer su Cazin i Kladusa iskljucivo ovisni o dijaspori,nema kuce u Cazinu i Kladusi da najmanje jedan clan familije nije na "privremenom" radu negdje ...Kladuscani su posebna prica oni su sad cak jaki i u Americi, a paradox je taj da ti ljudi cim predju granicu postaju sposobni poduzetnici,naravno ne svi,ali jedan dio dok u svojoj drzavi nisu tako poduzetni...cudo je to podneblje...

Lem Jelid Ve Lem Juled

Vrh

PostPostano: 02 lip 2010, 20:33 

Zaposenost/Nezaposlenost USK 2008.godina

Bihac 12588/8467
Bos.Krupa 2389/3964
Bos.Petrovac 1279/1083
Buzim 1446/2127
Cazin 5478/8190
Kljuc 1912/2064
Sanski Most 4349/3965
Velika Kladusa 4593/6417

http://www.fzs.ba/Podaci/01.pdf

Vrh

PostPostano: 02 lip 2010, 22:04 

PARIZ
Izložba slikara Envera Krupića

U Parizu se 3. juna u dvorani zgrade UNESCO-a „Huan Miro“, otvara izložba akademskog slikara Envera Krupića. Izložbu koju čine 35 djela ovog velikana umjetnosti, otvorit će načelnik Bihaća mr. Hamdija Lipovača.

Ovom izložbom, dijelom se opravdava rad i životno djelo Envera Krupića, koji je za života tražio da se Bihaću podari galerija, te da testamentom svoja djela poklanja gradu.

Načelnik Lipovača tokom svog manadata, ispunio je Krupićevu želju, te Bihaću podario prekrasnu galeriju koja i nosi naziv galerija „Enver Krupić“.

-Ovom izložbom u Parizu, Enver Krupić se vraća kući. Kad ovo kažem, mislim na njegovo akademsko obrazovanje, jer je on pohađao školu profesora Sabatea. Krupić je jedini slikar koji se stopio s Unom. Ponosan sam na činjenicu da smo se s UNESCO-m dogovorili o realizaciji ove izložbe u prestižnoj galeriji Miro- istakao je načelnik Lipovača.

Svečano otvaranje izložbe bit će u četvrtak 3. juna, a moći će se pogledati do 11. juna. Osim načelnika Lipovače, prilikom otvaranja izložbe, prisutnim zvanicama, obratit će se Irina Bokova, generalna direktorica UNESCO-a i NJ.E. Almir Šahović, ambasador BiH u Francuskoj.

Cijenići značaj ove izložbe i koliko ona ima važnost u svijetu umjetnosti, Bihać će se Parizu predstaviti sa stilom i na visokom nivou.

slika

http://www.bihac.net/bihac/4095.html

Vrh

PostPostano: 03 lip 2010, 12:08 

Delegacija Svete Gore posjetila Općinu Bihać

Danas su Općinu Bihać prvi put u povijesti Bihaćko-Petrovačke eparhije, posjetili monasi Svete Gore. Monahe je predvodio Visokoprepodobni Arhimandrit Jelisej, iguman manastira Simonopetra.

Ovu visoku delegaciju Pravoslavne crkve kao domaćin Bihaćko-Petrovačke eparhije u posjetu Bihaću doveo je Episkop bihaćko–petrovački Gospodin Hrizostom.

Gospodin Jelisej izrazio je veliko zadovoljstvo zbog odličnog domaćinskog odnosa prema njemu i njegovoj pratnji, iskazavši riječi velike zahvalnosti prema načelniku Lipovači, koji ga je kako kaže, fascinirao svojom ličnošću, prilikom posjete Svetoj Gori u Grčkoj.

Predsjedavajući OV Ivan Prša, dopredsjedavajući Željko Mirković i Muho Piralić, u ime načelnika Lipovače s delegacijom iz Grčke, posjetili su Crkvu svete Trojice, položili cvijeće na Garavicama, te prošetali Bosanskom ulicom.

Nakon posjete Bihaću Gospodin Hrizostom i uvaženi gosti iz Grčke, uputili su se ka Martin Brodu, noseći sa sobom duboke utiske iz grada na Uni.

slika
slika
slika

http://biscani.net/vijest.php?ID=19193

Vrh

PostPostano: 07 lip 2010, 17:30 

Štrbački buk na listi svjetske baštine UNESCO-a
7. jun 2010. godine
PARIZ- U sjedištu UNESCO-a u Parizu svečano je otvorena izložba Envera Krupića „Prirodna baština BiH viđena očima umjetnika“. Oko hiljadu posjetilaca u dvorani „Huan Miro“, među kojima su osim delegacije Općine Bihać na čelu s prvim čovjekom Bihaća Hamdijom Lipovačom, ovom vrlo značajnom događaju, prisustvovali su i ambasadori UNESCO-a, diplomate, umjetnici i građani BiH koji žive u Parizu.

Izložbu su inaugurisali ministar vanjskih poslova BiH Sven Alkalaj,ambasador BiH u Francuskoj Almir Šehović i načelnik Bihaća Hamdija Lipovača. U spontanom stilu i u duhu dobrog domaćina u Parizu, prisutnim se obratio načelnik, zaljubljenik Une i bh. ljepota.

Lipovača je najvećim dijelom i zaslužan što Enver Krupić nije pao u zaborav, a ovom izložbom dokazano je, da je Krupić jedan od najjačih predstavnika BiH u UNESCO-u.

Prelijepim pejzažima Une, Enver Krupić je svojim djelima poželio najljepšu dobrodošlicu u Pariz, a Štrbački buk je na putu nominacije za upis na listu svjetske baštine u UNESCO-u.

slika
slika

http://lin.bihac.org/index.php?details=180

Vrh

PostPostano: 07 lip 2010, 17:35 

Obilježavanje bitke na Monte Meleti
5. jun 2010. godine

BIHAĆ- Već niz godina u BiH, obilježava se bitka na Monte Meleti, Druge bh. regimente, koju su činili vojnici iz Krajine. Bez obzira na vjeru, nazivali su se Bošnjacima i nosili fesove. Druga bh. regimenta austrougarske vojske, poznatija kao Bošnjačka regimenta, bila je najodlikovanija u austrijskoj imperiji.

Svake godine obilježava se godišnjica bitke na Monte Meleti u organizaciji Društva bosanskohercegovačko-austrijskog prijateljstva. U znak zahvalnosti slavnim bošnjačkim vojnicima, stotinu Austrijanaca, gradonačelnik grada Folina iz Italije, te predstavnici Crnog križa iz Austrije, posjetili su Bihać.

U ime načelnika Lipovače ugostila ih je delegacija na čelu s predsjedavajućim OV Bihać, Ivanom Pršom. Gosti su prvi put posjetili Bihać, obišli spomenik stradalih austrijskih vojnika u Žegaru, te prošetali užom gradskom jezgrom.

Inače, bitka na Monte Meleti odigrala se 7. juna 1916. godine godine, između austrougarske i talijanske vojske. Bošnjačka regimenta pobijedila je tad talijansku armiju, a u čast hrabrim vojnicima, Eduard Wagnes komponovao je marš "Die Bosniaken kommen".

slika
slika

http://lin.bihac.org/index.php?details=179

Vrh

PostPostano: 07 lip 2010, 17:40 

Uspostava saradnje pokrajina Štajerska sa Unsko-sanskim kantonom

Dana 07.06.2010.godine Poljoprivredni zavod Unsko-sanskog kantona posjetili su : dr.Joerg Hofreiter počasni konzul u Austriji i dr. Franz Lambaver zamjenik gradonačelnika grada Preding-a .Cilj posjete bio je razmjena informacija u vezi sa stanjem agrarnog sektora USK-a /BiH ali i mogućnost za uspostavu saradnje, osobito pokrajina Štajerska sa Unsko-sanskog kantonom. Nakon prezentiranaja onih agrarnih proizvoda koji karakterišu posmatrana područja, konkretizirano je nekoliko zaključaka.

U julu odnosno avgustu delegacija USK-a sa dijelom privrednika iz oblasti poljoprivredne i prerađivačke industrije posjetit će pokrajinu Štajerska u Austriji čiji će domaćin biti predsjednik imenovane pokrajine S ciljem razmjene informacija, novih znanja i tehnologija protokolom posjete bit će obuhvaćeni i obilazci specijaliziranim školama iz različitih oblasti poljoprivredne proizvodnje Pokrajina Štajerska će za potrebe osnivanja poljoprivredne biblioteke /knjižnice na Unsko-sanskom kantonu darovati određen broj naučnih i stručnih radova iz iste oblasti Kako je pokrajina Štajerska najznačajniji proizvođač voća, vina i bundevinog ulja u Austriji dogovorena je uspostava koordinirajućeg tijela s obje strane, te će se u tom pogledu na prostoru Kantona uspostaviti testna polja sa 228 sorti bundeva s ciljem utvrđivanja najpogodnije sorte za naše podneblje Svakako posebno zanimanje iskazano je i za ruralni turizam i lov, te će se u tom pogledu organizirati prezentacija austrijskih modela i iskustava u istim oblastima i njihove mogućnosti „prenosa“ na USK-on. Posjeta delegacije iz Austrije još jednom je pokazala značaj i potrebu uspostave saradnje sa zemljama EU-e kao i prenosu iskustava i znanja iz istih.

(POLJOPRIVREDNI ZAVOD USK-A)

slika

http://biscani.net/vijest.php?ID=19255

Vrh

PostPostano: 10 lip 2010, 13:42 

Održana javna prezentacija Projekta odvodnje i prečićavanja otpadnih voda

Pred mnogobrojnim građanima Bihaća održana je javna prezentacija Projekta odvodnje i prečićavanja otpadnih voda. Veliku čast Bišćanima ukazala je posjeta NJ. E. Joachima Schmidta, ambasadora SR Njemačke u BiH, gdina. Geralda Kuehnemonda, direktora Ureda Njemačke razvojne banke KfW u BiH, te predstavnika federalnih i kantonalnih vlasti.

Prisjećanja radi, Bihać je dobio bespovratna sredstva od Njemačke vlade u iznosu od 17,5 mil. eura, te je sinoćnjom odlično pripremljenom prezentacijom građanstvu i uvaženim gostima detaljnije pojašnjeno šta ovaj projekat znači za Bihać.

Putem video prezentacije pojašnjena su područja kroz koja će se raditi sistem kanalizacije, te prezentirani svi neophodni koraci, kojim bi se u perspektivi očuvao prirodni okoliš i stvorio ambijent za ubrzani ekonomski razvoj.

Gosti iz Njemačke dali su velike komplimente načelniku Lipovači, te pohvale za njegove napore koje ulaže za tranziciju Bihaća, ali isto tako i Jedinici za implementaciju Projekta, za odgovornost i pristup koji su pokazali prilikom sinoćnje prezentacije.

Koga vise interesuje: http://lin.bihac.org/jip.php

slika

http://www.biscani.net/vijest.php?ID=19317

Vrh

PostPostano: 10 lip 2010, 16:18 

Evo i master planovi:

http://lin.bihac.org/dokumenti/Strateski%20plan%20za%20vode%20i%20okolisnu%20sanaciju/Master%20plan%20i%20Studija%20izvodivosti%20odvodnje%20i%20preciscavanja%20otpadnih%20voda.pdf

http://lin.bihac.org/dokumenti/Strateski%20plan%20za%20vode%20i%20okolisnu%20sanaciju/Strateski%20plan%20za%20vode%20i%20okolisnu%20sanitaciju.pdf

Vrh

PostPostano: 11 lip 2010, 23:06 

Bihac 11.06.2010.

slika

Vrh

PostPostano: 12 lip 2010, 21:24 

slika

Vrh

PostPostano: 13 lip 2010, 00:56 

slika

baš lijepi grad

Vrh

PostPostano: 13 lip 2010, 09:25 

Pocela druga faza natkrivanja drobinice (kanal u centru Bihaca- naselje Luke)

slika
slika

Vrh

PostPostano: 14 lip 2010, 08:25 

Bihac okolica - Una

slika

Vrh

PostPostano: 15 lip 2010, 23:28 

Ljepota Une...

slika

Vrh

Prikaži postove “stare”:  Redanje  
Započni novu temu Odgovori  [ 1006 post(ov)a ]  Stranica Prethodna  1 ... 10, 11, 12, 13, 14, 15, 16 ... 41  Sljedeća

Vremenska zona: UTC + 01:00 [LJV]

Trenutno korisnika/ca: / i 0 gostiju.

Ne možeš započinjati nove teme.
Ne možeš odgovarati na postove.
Ne možeš uređivati svoje postove.
Ne možeš izbrisati svoje postove.
Ne možeš postati privitke.

Forum(o)Bir: