HercegBosna.org

HercegBosna.org

Forum Hrvata BiH

Sada je: 21 sij 2025, 21:03.

Vremenska zona: UTC + 01:00 [LJV]

Započni novu temu Odgovori  [ 1007 post(ov)a ] 
Stranica Prethodna  1 ... 25, 26, 27, 28, 29, 30, 31 ... 41  Sljedeća
Autor/ica Poruka
 Naslov: Re: Bihać
PostPostano: 13 vel 2012, 22:33 

Zadar1993 je napisao/la:
Vii je napisao/la:
Malo rijeke Une :D

Znaš u kojoj županiji izvire Una :D ?
Btw super slika :palacgore2

inace bi reko u licko senjskoj

al posto je ovo trik pitanje rec cu u zadarskoj

zadar gracac donji lapac :d

hahahhahhhahahahhahaha

Vrh

PostPostano: 13 vel 2012, 22:34 

Zadar1993 je napisao/la:
Vii je napisao/la:
Malo rijeke Une :D

Izvire u Srbu, Republika of Croatia, ili ti Ličko-Senjska županija. Naš"o si mene to pitanje :nanana

Vrh

PostPostano: 13 vel 2012, 22:35 

slika

slika

slika

slika

slika

slika

Vrh

PostPostano: 13 vel 2012, 22:36 

Ibar je napisao/la:
Zadar1993 je napisao/la:

inace bi reko u licko senjskoj

al posto je ovo trik pitanje rec cu u zadarskoj

zadar gracac donji lapac :d

hahahhahhhahahahhahaha

Točno, s tim da Donji Lapac nije u Zadarskoj županiji nego u Ličko senjskoj, izvor je u Gračacu ima i mjesto Vrilo Une.
Doduše ciljao sam na našu Biščanku da odgovori :D .

To moj je, moj je dom!

Vrh

PostPostano: 13 vel 2012, 22:36 

Vii je napisao/la:
Zadar1993 je napisao/la:

Izvire u Srbu, Republika of Croatia, ili ti Ličko-Senjska županija. Naš"o si mene to pitanje :nanana

Nije u Srbu nego kraj sela Vrilo Une :nanana

To moj je, moj je dom!

Vrh

PostPostano: 13 vel 2012, 22:37 

slika

slika

slika

slika

slika

Vrh

PostPostano: 13 vel 2012, 22:38 

slika

slika

slika

slika

slika

slika

Vrh

PostPostano: 13 vel 2012, 22:41 

Super mjesto za poginut na raftingu.

Vrh

PostPostano: 13 vel 2012, 22:41 

Zadar1993 je napisao/la:
Vii je napisao/la:

Haha, ajd mi odredi granice Jadranskoga mora :zubati

Vrh

PostPostano: 13 vel 2012, 22:42 

mario ako je mogo čobi i osto živ mogu i ja :D

Vrh

PostPostano: 13 vel 2012, 22:42 

mario_cro je napisao/la:

samo za tebe

slika

Vrh

PostPostano: 13 vel 2012, 22:43 

slika

Vrh

PostPostano: 13 vel 2012, 22:45 

Gdje je vrelo Une?

Una je rijeka koja teče kroz Hrvatsku i Bosnu i Hercegovinu, a duga je 212 km. Velikim dijelom čini granicu između ove dvije države, koja potječe s početka 18. stoljeća iz austrijsko-turskih ratova.
Una teče kroz dva geološki različita dijela: kroz Dinaride i kroz Panonsku nizinu. Ulijeva se u Savu u Jasenovcu. Međutim, ovdje pričamo o njezinom početku.

Una izvire kraj mjesta Srb u Hrvatskoj.

Zašto uopće rijeke izviru?

Nemaju sve rijeke jednake izvore. One u krškim krajevima, kakvi su Dinaridi, imaju snažan izvor - velika količina vode šiklja iz podzemlja. Takvi su izvori nazvani vrelima. Mogli smo primijetiti da rijeke u Zagorju, Međimurju, Moslavini ili Slavoniji nemaju takve izvore. Saznat ćemo zašto.

Vratimo se na krš. Što je krš? To je prostor koji je građen od stijena koje propuštaju vodu. Reći ćemo da stijene svakog prostora propuštaju vodu jer kišu podloga upije. ali nije tako.
U kršu, dakle, stijene propuštaju vodu. Kada kiša pada i snijeg se otapa, ta voda odlazi u podzemlje. Kroz njega teče i obogaćuje se mineralima. No, onda ,,odluči'' izići na površinu. Voda u kršu iz podzemlja izlazi na provšinu u obliku vrela - snažnih izvora. Takvo je i vrelo Une.

Vrelo Une nalazi se na 448 metara nadmorske visine. Ondje na površinu izlazi voda koja ponire u široj okolici - oko Gračaca, Bruvna, Mazina i Velike Popine.

Vrelo je nastalo na mjestu dodira verfenskih obojenih škriljavaca s početka trijasa i mlađih jurskih vapnenaca.

Što kad se zaroni u vrelo Une?

Prva opsežna takva akcija provedena je u srpnju i kolovozu 1999. godine. Tada su francuski istraživači (speleoronioci) došli do dubine od 51 metra - dalje nisu mogli zbog uglavljenih balvana.
Vrelo su detaljnije istražili hrvatski istraživači 2007. godine, a onda i kasnije. Tako se znaju dubina i morfologija vrela. Vrelo se okomito spušta do dubine od oko 30 metara, a potom se sužava na 10-tak metara široku pukotinu i nastavlja prema sjeverozapadu. Tako ide sve do dubine od 83 metra gdje se još više sužava na 5 metara, naglo skreće prema jugu i ide okomito do dubine od 123 metra. Tada opet ide prema sjeverozapadu, negdje se sužava na 2-3 metra, a najveća dosegnuta dubina je 205 metara. Ova su istraživanja popraćena fotografijama i videosnimkama.

Temperatura vode je 7-8°c. Uz stijenke vrela istaložena je sedra, čiji pH iznosi 4 (što znači da je voda vrlo lužnata pa su i sedrene naslage manje). Otopljenog kisika je malo (4.5%), a protok vode je 1-2 m/s te je zbog svega toga sedre manje.

Biljne i životinjske zajednice - područje vrela obraslo je zajednicom CPR (Cinclidotus-Platyhypnidium-Rivulogammarus) odnosno zajednicom vodene mahovine Cinclidotus aquaticus, higrofilne mahovine Platyhypnidium rusciforme i rakušca Gammarus balcanicus konjicensis, koji se masovno skriva u busovima mahovine. Cijelo vrelo prekrivaju brojne modrozelene, kremene i druge alge, među kojima se ističe jednostanična alga Hydrudus foetidus. U vrelu žive i brojne ličinke tulara (Trichoptera) iz rodova Glossoma i Micropterna, vodencvjetova (Ephemeridae) iz rodova Ecdyonurus i Baetis te puževa iz rodova Ancylus i Bythinella te vodeni kornjaš Helmis maugei. Duboko u vrelu otkriveni su čvoraši iz roda Gordius te riba peš (Cottus gobio).

(Roman Ozimec: Zaron u srce krša. EuroCity (časopis Hrvatskih željeznica), 1/2009 (61))

slika

Vrh

PostPostano: 13 vel 2012, 22:45 

Samo za Maria, budućega skakača :zubati

Privitak/ci:
strbackibuk3.jpg
strbackibuk3.jpg [ 206.72 KiB | Pogledano 3787 put/a. ]
strbacki4354.jpg
strbacki4354.jpg [ 79.54 KiB | Pogledano 3787 put/a. ]
skok.jpg
skok.jpg [ 10.98 KiB | Pogledano 3787 put/a. ]
Vrh

PostPostano: 13 vel 2012, 22:46 

Vii je napisao/la:
Zadar1993 je napisao/la:

Haha, ajd mi odredi granice Jadranskoga mora :zubati

Ortanska vrata mein damen :D

To moj je, moj je dom!

Vrh

PostPostano: 13 vel 2012, 22:47 

stijena iznad vrela

slika

VRELO

slika

slika

slika

slika

Vrh

PostPostano: 13 vel 2012, 22:48 

mario_cro je napisao/la:

Čobanković ti je zamalo poginuo jednom u raftingu, mislim da ga je Kalmeta ili zadarski pročelnik za obrazovanje spasio , zakačio se za kamen s špagom .

To moj je, moj je dom!

Vrh

PostPostano: 13 vel 2012, 22:49 

Ibar je napisao/la:
Gdje je vrelo Une?

Una je rijeka koja teče kroz Hrvatsku i Bosnu i Hercegovinu, a duga je 212 km. Velikim dijelom čini granicu između ove dvije države, koja potječe s početka 18. stoljeća iz austrijsko-turskih ratova.
Una teče kroz dva geološki različita dijela: kroz Dinaride i kroz Panonsku nizinu. Ulijeva se u Savu u Jasenovcu. Međutim, ovdje pričamo o njezinom početku.

Una izvire kraj mjesta Srb u Hrvatskoj.

Zašto uopće rijeke izviru?

Nemaju sve rijeke jednake izvore. One u krškim krajevima, kakvi su Dinaridi, imaju snažan izvor - velika količina vode šiklja iz podzemlja. Takvi su izvori nazvani vrelima. Mogli smo primijetiti da rijeke u Zagorju, Međimurju, Moslavini ili Slavoniji nemaju takve izvore. Saznat ćemo zašto.

Vratimo se na krš. Što je krš? To je prostor koji je građen od stijena koje propuštaju vodu. Reći ćemo da stijene svakog prostora propuštaju vodu jer kišu podloga upije. ali nije tako.
U kršu, dakle, stijene propuštaju vodu. Kada kiša pada i snijeg se otapa, ta voda odlazi u podzemlje. Kroz njega teče i obogaćuje se mineralima. No, onda ,,odluči'' izići na površinu. Voda u kršu iz podzemlja izlazi na provšinu u obliku vrela - snažnih izvora. Takvo je i vrelo Une.

Vrelo Une nalazi se na 448 metara nadmorske visine. Ondje na površinu izlazi voda koja ponire u široj okolici - oko Gračaca, Bruvna, Mazina i Velike Popine.

Vrelo je nastalo na mjestu dodira verfenskih obojenih škriljavaca s početka trijasa i mlađih jurskih vapnenaca.

Što kad se zaroni u vrelo Une?

Prva opsežna takva akcija provedena je u srpnju i kolovozu 1999. godine. Tada su francuski istraživači (speleoronioci) došli do dubine od 51 metra - dalje nisu mogli zbog uglavljenih balvana.
Vrelo su detaljnije istražili hrvatski istraživači 2007. godine, a onda i kasnije. Tako se znaju dubina i morfologija vrela. Vrelo se okomito spušta do dubine od oko 30 metara, a potom se sužava na 10-tak metara široku pukotinu i nastavlja prema sjeverozapadu. Tako ide sve do dubine od 83 metra gdje se još više sužava na 5 metara, naglo skreće prema jugu i ide okomito do dubine od 123 metra. Tada opet ide prema sjeverozapadu, negdje se sužava na 2-3 metra, a najveća dosegnuta dubina je 205 metara. Ova su istraživanja popraćena fotografijama i videosnimkama.

Temperatura vode je 7-8°c. Uz stijenke vrela istaložena je sedra, čiji pH iznosi 4 (što znači da je voda vrlo lužnata pa su i sedrene naslage manje). Otopljenog kisika je malo (4.5%), a protok vode je 1-2 m/s te je zbog svega toga sedre manje.

Biljne i životinjske zajednice - područje vrela obraslo je zajednicom CPR (Cinclidotus-Platyhypnidium-Rivulogammarus) odnosno zajednicom vodene mahovine Cinclidotus aquaticus, higrofilne mahovine Platyhypnidium rusciforme i rakušca Gammarus balcanicus konjicensis, koji se masovno skriva u busovima mahovine. Cijelo vrelo prekrivaju brojne modrozelene, kremene i druge alge, među kojima se ističe jednostanična alga Hydrudus foetidus. U vrelu žive i brojne ličinke tulara (Trichoptera) iz rodova Glossoma i Micropterna, vodencvjetova (Ephemeridae) iz rodova Ecdyonurus i Baetis te puževa iz rodova Ancylus i Bythinella te vodeni kornjaš Helmis maugei. Duboko u vrelu otkriveni su čvoraši iz roda Gordius te riba peš (Cottus gobio).

(Roman Ozimec: Zaron u srce krša. EuroCity (časopis Hrvatskih željeznica), 1/2009 (61))

slika

Zadro, čitaj boldirano :nanana

Vrh

PostPostano: 13 vel 2012, 22:50 

Ibar je napisao/la:
stijena iznad vrela

slika

VRELO

slika

slika

slika

slika

Slike :palacgore2

Vrh

PostPostano: 13 vel 2012, 22:52 

Zadar1993 je napisao/la:
mario_cro je napisao/la:

Čobanković ti je zamalo poginuo jednom u raftingu, mislim da ga je Kalmeta ili zadarski pročelnik za obrazovanje spasio , zakačio se za kamen s špagom .

De mi samo reci kako su našli odgovarajući kajak za njega? Ima guzicu ko četri moje.
Ili su spojili dva kajaka sa dvije letve na koje su njega pričvrstili? Znaš na šta mislim,od dva čamca napravili jedan veći ,ko indijanci ...

Vrh

PostPostano: 13 vel 2012, 22:53 

slika

E MOJ MARIO ako se odvazis ovako naskok kraj ovako lijepe crkvice i da bude iole dobar mogo bi mozda osvojit srce nase drage vii :smajl007

Vrh

PostPostano: 13 vel 2012, 22:54 

mario_cro je napisao/la:
Zadar1993 je napisao/la:

De mi samo reci kako su našli odgovarajući kajak za njega? Ima guzicu ko četri moje.
Ili su spojili dva kajaka sa dvije letve na koje su njega pričvrstili? Znaš na šta mislim,od dva čamca napravili jedan veći ,ko indijanci ...

Ma jok , da vidiš kako je elegantan kad odjene kombinezon :D
Šala, Čobi je stalni gost na Zrmanji i Uni .... zapravo je dosta dobar u tom sportu .

To moj je, moj je dom!

Vrh

PostPostano: 13 vel 2012, 22:58 

Zadar1993 je napisao/la:
mario_cro je napisao/la:

Šala, Čobi je stalni gost na Zrmanji i Uni .... zapravo je dosta dobar u tom sportu .

Da li se žale stanovnici okolnih mjesta kad je Čobanković na raftingu ?
Pretpostavljam da se nivo rijeke drastično podigne kad on uđe u nju ...
Da li je bar financirao nasipe? :zubati

Vrh

PostPostano: 13 vel 2012, 23:01 

mario_cro je napisao/la:
Zadar1993 je napisao/la:

Da li se žale stanovnici okolnih mjesta kad je Čobanković na raftingu ?
Pretpostavljam da se nivo rijeke drastično podigne kad on uđe u nju ...
Da li je bar financirao nasipe? :zubati

=)) nije ne brini , nije tolko debel ponavlja, jest da se natuče posli pršuta i svih ostalih narezaka i okrene jedno janje ,ali nije to nešto osobito :laugh .

To moj je, moj je dom!

Vrh

PostPostano: 13 vel 2012, 23:02 

Ibar je napisao/la:
slika

E MOJ MARIO ako se odvazis ovako naskok kraj ovako lijepe crkvice i da bude iole dobar mogo bi mozda osvojit srce nase drage vii :smajl007

Hehe, to će on meni za ljubav učinit :wink Jel da Mario? :D

Vrh

Prikaži postove “stare”:  Redanje  
Započni novu temu Odgovori  [ 1007 post(ov)a ]  Stranica Prethodna  1 ... 25, 26, 27, 28, 29, 30, 31 ... 41  Sljedeća

Vremenska zona: UTC + 01:00 [LJV]

Trenutno korisnika/ca: / i 1 gost.

Ne možeš započinjati nove teme.
Ne možeš odgovarati na postove.
Ne možeš uređivati svoje postove.
Ne možeš izbrisati svoje postove.
Ne možeš postati privitke.

Forum(o)Bir: