|
|
Stranica: 1/5.
|
[ 112 post(ov)a ] |
|
Autor/ica |
Poruka |
dunno
|
Naslov: Papa Lav XIV. Postano: 08 svi 2025, 22:58 |
|
|
Da preduhitrim nekoga, da ne bi bio Leon. Uglavnom, Franjina škola i Franjin kandidat. Bit će sigurno umjereniji u javnim nastupima od Franje, ali politika ostaje ista.
|
|
Vrh |
|
 |
Nebula
|
Naslov: Re: Papa Lav XIV. Postano: 08 svi 2025, 22:59 |
|
|
Ili jesi ili nisi
_________________ Podaci ZZO: https://demografija.blogger.ba/2023/09/07/podaci-zzo/
|
|
Vrh |
|
 |
krstjanin
|
Naslov: Re: Papa Lav XIV. Postano: 09 svi 2025, 07:44 |
|
|
Evo da odma stavimo prvi govor. Neke je stvari vec nagovjestio u ovome govoru tipa "sinodalna Crkva". "Sinodalna Crkva" inace ne postoji izmislio ju je Franjo
„Mi trebamo biti sinodalna Crkva, hodočasnička Crkva, Crkva koja pokazuje ljubav, uvijek, a osobito pokazuje ljubav onima koji trpe“
„Neka mir bude sa svima vama! Braća i sestro, ovo je prvi pozdrav Isusa Uskrslog, koji je dao svoj život za stado Božje. Želim da ovaj pozdrav mira uđe u vaša srca, dođe do vaših obitelji, dođe do svih osoba, ma gdje one bile, do svih naroda, do cijele zemlje. Mir! Neka mir bude s vama!
Ovo je mir uskrsnulog Krista, mir milostiv, mir ustrajan, koji nam dolazi od Boga, Boga koji nas sve voli, koji nas voli bezuvjetno. Neka u našim ušima čujemo slabašan, ali uvijek hrabar glas pape Franje.
Papa koji je blagoslivljao Rim, blagoslivljao je čitav svijet. I to na dan Uskrsa. Dopustite mi da se nadovežem na taj blagoslov – Bog vas sve voli! Bog nas sve voli i zlo neće prevladati! Svi smo u Božjim rukama!
Bez straha, ujedinjeni, ujedinjeni s Bogom i među sobom, idemo dalje. Kristovi smo učenici. Krist nas vodi. Svijetu je potrebna njegova svjetlost. Čovječanstvu je potrebna njegova snaga i njegova ljubav. Neka on bude naš most na putu do Boga. Pomozite nam da zajedno gradimo mostove kroz dijalog, kroz susret, kroz jedinstvo i ujedinjenost. Budimo jedan narod, uvijek u miru. Mogu to reći zahvaljujući papi Franji. Hvala mu!
Želim zahvaliti i svim kardinalima koji su me odabrali da budem Petrov nasljednik, da s vama koračam u ujedinjenoj Crkvi, u potrazi za mirom. Radimo zajedno kao muškarci, kao žene koji su vjerni Isusu Kristu, bez straha širimo Evanđelje, da budemo misionari.
Ja sam sin svetog Augustina, augustinijanac, a svama sam kršćanin, misionar sam. U tom smislu svi možemo koračati prema toj domovini, prema domovini za koju nas je Bog spremio. Rimskoj Crkvi poseban pozdrav! Zajedno moramo pokušati biti misionarska Crkva, Crkva koja gradi mostove, koja ulazi u dijalog, koja je uvijek spremna primiti drugoga, uvijek ima otvorene ruke za sve one kojim je potreban naš zagrljaj, naša ljubav, kojima je potrebno da ih primimo.
(na španjolskom) I još jedan pozdrav, jedna riječ. Poseban pozdrav za sve, a osobito za moju biskupiju Chiclayo i Peru! Imamo toliko vjerne ljude koji prate biskupa i tako vjerne ljude koji pomažu biskupu! Svima vama, ljudima Rima i Italije, ljudima cijeloga svijeta, mi trebamo biti sinodalna Crkva, hodočasnička Crkva, Crkva koja pokazuje ljubav, uvijek, a osobito pokazuje ljubav onima koji trpe.
Danas je dan molitve Gospe od Pompeja. Naša Blažena Majka Marija uvijek želi biti nama blizu, uvijek želi posredovati za nas svojom ljubavi. Pomolimo se za ovu novu misiju, za cijelu Crkvu, za mir u svijetu, da nam naša Majka udijeli posebnu milost. Zdravo, Marijo…“
_________________ “Doći će vrijeme kad će ljudi poludjeti, i kad budu vidjeli jednoga koji nije luda kao oni, vikat će na njega “lud si” samo zato što nije lud kao što su oni.”
|
|
Vrh |
|
 |
Naša Kvačica
|
Naslov: Re: Papa Lav XIV. Postano: 09 svi 2025, 08:08 |
|
|
Uredno se obukao, za početak dobar prvi korak. Već je bolji od Franje. Meni se za sada sviđa novi papa. Podržavam ga, naravno dok se ne dokaže suprotno. On priznajem jest načelno za papu Franju, ali primijetite da to tko je papa Franjo ovisi kako ga je tko doživio. Imam osjećaj nije za papu Franju kako sam ga vidio ja, Krstjanin ili dunno, nego za papu Franju onakvog kako ga je vidjela Zalutala. Mislim da će papa Lav XIV biti slika Franje kakav se želio pokazati svijetu. Drugim riječima, ono što je Franjo samo pozirao, Lav XIV će iskreno raditi. U tom smislu mislim kako neće biti odstupanja od dogmi, čak ni uz taj izgovor "sad bolje tumačimo". Prije da će se stvari razjasniti po zdravom razumu.
_________________ Ukidanjem BiH štedimo 50 milijardi KM. Neka razum prevlada.
1226 of 2558 - 47.93%
Sarajevo, generalno sarajevska kotlina je rasadnik zla i mržnje. Frustrirana, napaćena i bahata sredina.
|
|
Vrh |
|
 |
krstjanin
|
Naslov: Re: Papa Lav XIV. Postano: 09 svi 2025, 08:45 |
|
|
Cini se u svakom slucaju prisebnijim od Franje. Nadajmo se da ce biti i mudriji pa se rjesiti iz vatikana opasnih ljudi tipa Fernandeza. Na kraju ostaje za vidjeti, ponekad se papa isprofilira potpuno drukcije od onoga sto je bio kao biskup ili kardinal
_________________ “Doći će vrijeme kad će ljudi poludjeti, i kad budu vidjeli jednoga koji nije luda kao oni, vikat će na njega “lud si” samo zato što nije lud kao što su oni.”
|
|
Vrh |
|
 |
Roko987
|
Naslov: Re: Papa Lav XIV. Postano: 09 svi 2025, 09:10 |
|
Pridružen/a: 25 stu 2024, 14:26 Postovi: 503 Lokacija: Herceg-Bosna
|
Citat: Ex hac augusta Principis Apostolorum cathedra (hrvatski: S ove uzvišene stolice apostolskog Prvaka) papinska je bula koju je 5. srpnja 1881. izdao papa Lav XIII., kojom je obnovio redovitu Crkvenu hijerarhiju u Bosni i Hercegovini nakon oslobođenja od Osmanskog Carstva. Hoće li i sljedeći Lav izdavati dopis zbog oslobođenja 
_________________ Sred je srca moga Hercegovina, kolijevka je Srednja Bosna i Posavina ponosna
|
|
Vrh |
|
 |
daramo
|
Naslov: Re: Papa Lav XIV. Postano: 09 svi 2025, 09:17 |
|
Pridružen/a: 02 kol 2012, 11:47 Postovi: 41879 Lokacija: Ulica Nemanje Bilbije 99
|
Jedan od njegovih bližih suradnika, podtajnik mons. Ivan Kovač, je Hrvat iz Mostarsko-duvanjske biskupije.
_________________ mostarski europski
|
|
Vrh |
|
 |
dunno
|
Naslov: Re: Papa Lav XIV. Postano: 09 svi 2025, 09:20 |
|
|
Naša Kvačica je napisao/la: Uredno se obukao, za početak dobar prvi korak. Već je bolji od Franje. Time je i potencijalno opasniji za vas. Zamisli kad sutra papa u tradicionalnoj odori krene pričati o dvoje ljudi koji se vole. Bit će vam ga puno teže napadati i ukazivati na njegove mane, dok gospođe sa cvjetnim aranžmanom na profilnoj padaju u trans kad ga vide.  Roko987 je napisao/la: Citat: Ex hac augusta Principis Apostolorum cathedra (hrvatski: S ove uzvišene stolice apostolskog Prvaka) papinska je bula koju je 5. srpnja 1881. izdao papa Lav XIII., kojom je obnovio redovitu Crkvenu hijerarhiju u Bosni i Hercegovini nakon oslobođenja od Osmanskog Carstva. Hoće li i sljedeći Lav izdavati dopis zbog oslobođenja  Obnovio redovnu hijerarhiju ili u prijevodu na cimokatolički "oteo franjevcima župe". Oni dakle ostaju u šizmi, kakav god ovaj bude.
|
|
Vrh |
|
 |
Naša Kvačica
|
Naslov: Re: Papa Lav XIV. Postano: 09 svi 2025, 09:50 |
|
|
dunno je napisao/la: Naša Kvačica je napisao/la: Uredno se obukao, za početak dobar prvi korak. Već je bolji od Franje. Time je i potencijalno opasniji za vas. Zamisli kad sutra papa u tradicionalnoj odori krene pričati o dvoje ljudi koji se vole. Bit će vam ga puno teže napadati i ukazivati na njegove mane, dok gospođe sa cvjetnim aranžmanom na profilnoj padaju u trans kad ga vide.  Mogu ja svašta zamisliti, ali dok se ne dogodi to su špekulacije. 
_________________ Ukidanjem BiH štedimo 50 milijardi KM. Neka razum prevlada.
1226 of 2558 - 47.93%
Sarajevo, generalno sarajevska kotlina je rasadnik zla i mržnje. Frustrirana, napaćena i bahata sredina.
|
|
Vrh |
|
 |
VBA2024
|
Naslov: Re: Papa Lav XIV. Postano: 09 svi 2025, 09:56 |
|
|
Prije će se angažirat na temama siromaštva i useljenika nego oko razvrata.
_________________ IQ based discrimination ftw
|
|
Vrh |
|
 |
dunno
|
Naslov: Re: Papa Lav XIV. Postano: 09 svi 2025, 10:02 |
|
|
Naša Kvačica je napisao/la: Mogu ja svašta zamisliti, ali dok se ne dogodi to su špekulacije.  Meni je dovoljno vidjeti ljude s kojima se okružio (ne mislim na Puljića  ), tweetove i komentare koje je objavljivao kao kardinal, da zaključim da je samo pitanje vremena. Mada vjerujem da će se truditi da bude "big tent" papa, nešto kao modernizirana verzija Ivana Pavla II. Red zdravomarije, red migranata, red latinskog, red LGBT-a... pa će svatko birati što mu odgovara.
|
|
Vrh |
|
 |
Brane
|
Naslov: Re: Papa Lav XIV. Postano: 09 svi 2025, 10:16 |
|
|
Čestitke papi Lavu Leonu XIV na izboru da vodi Rimokatoličku Crkvu!Nek ga Bog blagosovi i nek mu Duh Sveti da mudrosti da vodi rimokatolike prema Isusu u vječni život. 
_________________ JA SAM ZAGREB !!!
|
|
Vrh |
|
 |
Dr. Van Nostrand
|
Naslov: Re: Papa Lav XIV. Postano: 09 svi 2025, 10:16 |
|
|
Zanimljivo je da je papa Amerikanac, ali nije sjevernoeuropskog porijekla. Otac mu je francuskog i talijanskog porijekla, a majka Lousiana Creole i haićanskog, majka mu je bila osoba miješane rase.
|
|
Vrh |
|
 |
Brane
|
Naslov: Re: Papa Lav XIV. Postano: 09 svi 2025, 10:19 |
|
|
Dr. Van Nostrand je napisao/la: Zanimljivo je da je papa Amerikanac, ali nije sjevernoeuropskog porijekla. Otac mu je francuskog i talijanskog porijekla, a majka Lousiana Creole i haićanskog, majka mu je bila osoba miješane rase. Meni je prezime zvučalo ko naše Preost onaj alkar.
|
|
Vrh |
|
 |
novem
|
Naslov: Re: Papa Lav XIV. Postano: 09 svi 2025, 10:28 |
|
|
Citat: Institut za hrvatski jezik oglasio se o imenu novog pape.
Institut za hrvatski jezik na svom se Facebook profilu oglasio o imenu novog pape, donedavnog kardinala Roberta Francisa Prevosta.
"Osobno ime Robert u Hrvatskoj je potvrđeno u 12. stoljeću, ali su ga sve do 19. stoljeća uglavnom nosili stranci. Germanskoga je podrijetla te bi se približno moglo prevesti kao 'sjajan u slavi'. Osobno ime Francis istovrijedno je hrvatskomu imenu Franjo te se dovodi u vezu s etnonimom Francuz. Papa s očeve strane uistinu ima francuske krvi, a francuske korijene odaje i prezime Prevost. Ono se dovodi u vezu sa starofrancuskom riječju provost, koja približno označuje predstojnika te se dovodi u vezu s internacionalizmom prepozit (usp. riječ prepošt iz starijih hrvatskih tekstova)", objasnili su iz Instituta.
Komentirali su i njegovo novo ime.
"Papa je izabrao ime Lav XIV. Lik Lav u hrvatskim je tekstovima potvrđen od 16. stoljeća, još u djelima Šime Budinića i Jurja Barakovića, pa iz tradicijskih razloga dajemo prednost tomu liku u odnosu na lik Leon. Papi, pak, u skladu s odabranim imenom želimo da autoritetom i hrabrošću pomogne svijetu da prebrodi izazove i pokuša svojim autoritetom zaustaviti sve brojnije ratove diljem svijeta.
_________________ - BiH se Muslimanima desila, 1991. je nisu htjeli. Cilj im je bio opstanak YU. - Luka Mišetić: Haag nigdje i nikad nije tvrdio da je Herceg-Bosna UZP. - Reis: Država nam curi kroz prste poput pijeska.
|
|
Vrh |
|
 |
zaba1111
|
Naslov: Re: Papa Lav XIV. Postano: 09 svi 2025, 10:49 |
|
|
dunno je napisao/la: Naša Kvačica je napisao/la: Mogu ja svašta zamisliti, ali dok se ne dogodi to su špekulacije.  Meni je dovoljno vidjeti ljude s kojima se okružio (ne mislim na Puljića  ), tweetove i komentare koje je objavljivao kao kardinal, da zaključim da je samo pitanje vremena. Mada vjerujem da će se truditi da bude "big tent" papa, nešto kao modernizirana verzija Ivana Pavla II. Red zdravomarije, red migranata, red latinskog, red LGBT-a... pa će svatko birati što mu odgovara. Di si vidio objave podrške lgbt, ovdje je prenošeno suprotno. Papa je matematicar, znači logicar koji polazi od činjenica, a ne od ideja kao što većina ljudi kreće od ideja optuzujuci svemir zbog činjenica.
|
|
Vrh |
|
 |
krstjanin
|
Naslov: Re: Papa Lav XIV. Postano: 09 svi 2025, 10:57 |
|
|
dunno je napisao/la: Naša Kvačica je napisao/la: Uredno se obukao, za početak dobar prvi korak. Već je bolji od Franje. Time je i potencijalno opasniji za vas. Zamisli kad sutra papa u tradicionalnoj odori krene pričati o dvoje ljudi koji se vole. Bit će vam ga puno teže napadati i ukazivati na njegove mane, dok gospođe sa cvjetnim aranžmanom na profilnoj padaju u trans kad ga vide.  Roko987 je napisao/la: Hoće li i sljedeći Lav izdavati dopis zbog oslobođenja  Obnovio redovnu hijerarhiju ili u prijevodu na cimokatolički "oteo franjevcima župe". Oni dakle ostaju u šizmi, kakav god ovaj bude. Sta znaci oteti zupe? Franjevcima zupe ni ne pripadaju. Oni su red i moraju biti u samostanima. U zupama mogu sluziti kao propovjednici ili kapelani To sto su se mnogi franjevci usprotivili uspostavi redovne hijerarhije i BIH zeljeli ostaviti u osmanskom carstvu je druga prica
|
|
Vrh |
|
 |
Brane
|
Naslov: Re: Papa Lav XIV. Postano: 09 svi 2025, 11:34 |
|
|
Kaže njegov brat da su noć prije razgovarali koje ime bi uzeo, reko mu je da ne uzme Leon jer će bit 13
Možda je zato već imao napisan govor, ne sjećam se da je neki papa čitao na balkonu.
|
|
Vrh |
|
 |
krstjanin
|
Naslov: Re: Papa Lav XIV. Postano: 09 svi 2025, 11:59 |
|
|
Evo i prije koncila i ukidanja latinskog jezika su Hrvati u dokumentima prevodili Leona s Lavom. Knjigu je napisao odnosno preveo Don J. Felicinović 1933
Privitak/ci: |

Bildschirmfoto_9-5-2025_115722_hrcak.srce.hr.jpeg [ 313.83 KiB | Pogledano 3306 put/a. ]
|
|
|
Vrh |
|
 |
novem
|
Naslov: Re: Papa Lav XIV. Postano: 09 svi 2025, 14:49 |
|
|
_________________ - BiH se Muslimanima desila, 1991. je nisu htjeli. Cilj im je bio opstanak YU. - Luka Mišetić: Haag nigdje i nikad nije tvrdio da je Herceg-Bosna UZP. - Reis: Država nam curi kroz prste poput pijeska.
|
|
Vrh |
|
 |
novem
|
Naslov: Re: Papa Lav XIV. Postano: 09 svi 2025, 14:51 |
|
|
Pokrštenje, pa neka se onda još više bore. 
|
|
Vrh |
|
 |
novem
|
Naslov: Re: Papa Lav XIV. Postano: 09 svi 2025, 15:20 |
|
|
Prvo je išlo ulizavanje papi Franji, sada su otkrili Puljićev smiješak na balkonu, i odmah se umislili da im nešto "pripada". Jadna vjerska skupina bez domovine. 
|
|
Vrh |
|
 |
Zapadni
|
Naslov: Re: Papa Lav XIV. Postano: 09 svi 2025, 15:41 |
|
|
Zovu ga NJIHOVIM kardinalom i pravim Bosancem. Koji su to povijesni isprdci
|
|
Vrh |
|
 |
novem
|
Naslov: Re: Papa Lav XIV. Postano: 09 svi 2025, 15:49 |
|
|
Zapadni je napisao/la: Zovu ga NJIHOVIM kardinalom i pravim Bosancem. Koji su to povijesni isprdci Jadni reis. Iscuri mu država, pa sad i vjernici. 
|
|
Vrh |
|
 |
POPOVO_POLJE
|
Naslov: Re: Papa Lav XIV. Postano: 09 svi 2025, 16:29 |
|
|
Muslimani 2020: Puljiću jebemo ti majku ustašku jebo te blajburg, ustašo mrš iz sarajeva idi u škutoriju pa tamo drži misu za ustaše.
Muslimani 2025: naš dobri kardinal bosanac Vinko
_________________ Inzko izrazio duboku zabrinutost
|
|
Vrh |
|
 |
Online |
Trenutno korisnika/ca: / i 25 gostiju. |
|
Ne možeš započinjati nove teme. Ne možeš odgovarati na postove. Ne možeš uređivati svoje postove. Ne možeš izbrisati svoje postove. Ne možeš postati privitke.
|
|
|