HercegBosna.org

HercegBosna.org

Forum Hrvata BiH

Sada je: 26 sij 2025, 21:54.

Vremenska zona: UTC + 01:00 [LJV]

Započni novu temu Odgovori  [ 63 post(ov)a ] 
Autor/ica Poruka
 Naslov: Protestantizam u Hercegovini
PostPostano: 07 vel 2017, 23:20 

Tema o jednom novom i interesantnom fenomenu - protestantima u Hercegovini.

Središte hercegovačkih protestanata je u Čapljini.

Prvi hercegovački protestanti su Mara Prce i Stana Beno...

slika

Vjerojatno su protestantizam prihvatile u Njemačkoj (ili negdje drugo izvan BiH).

Crkva u Čapljini otvorena je 2004., a vodi ju pastor Bernard Mikulić (primijetit će te hercegovačko prezime). Protestanti u Hercegovini okupljaju vjernike s područja Čapljine, Trebinja, Gruda, Ploča (obzirom da okuplja Trebinjce, vjerojatno se tu nalazi i koji bivši pravoslavac). Pripadaju evanđelicima.

slika

Crkva u Čapljini

Službena stranica Crkve...

http://www.evangelica.ba/index.php/hr

Vrh

Naslov: Re: Protestantizam u Hercegovini
PostPostano: 07 vel 2017, 23:34 

slika

Protestanska crkva u Mostaru (evanđelici), pod vodstvom patera Dalibora Kojića... Crkva se, izgleda, nalazi na istočnoj strani Mostara.

slika

pater Dalibor Kojić

http://www.ecbrankovac.org/

1956. - prvi sastanak protestanata u Mostaru
1975. - dobili crkvenog vođu koji je preselio s obitelji u Mostar
1984. - protestanti dobili prostor u Mostaru.
1992. - broj hercegovačkih protestanata - 20 (iz Mostara i Čapljine)
1992. - u ratu uništena crkva, preselili u zgradu nekog tv servisa
1997. - obnovljena crkva
2007. - crkva postala pravni subjekt

Citat:
Nekoliko vjernika koji su na razne načine čuli Riječ i odazvali se na Božji poziv postojalo je još od 1950 godine i tih par ljudi se prvi puta sastalo u Mostaru nekada 1956. Tek su 1975 dobili starješinu koji je zajedno sa obitelji preselio u Mostar, zaposlio se i počeo učeništvo i redovito sastajanje, ali i potragu za javnim prostorom za djelovanje i okupljanje. To se dogodilo 1984 godine otkada se crkveni prostor i nalazi u rodnoj kući Alekse Šantića u Brankovcu. Vjernika je do rata 1992 bilo dvadesetak, a bili su iz cijele okoline Mostara do Čapljine, a oko 200 ljudi je u tom periodu posjetilo crkvu i većina prvi puta čulo evanđelje. Članovi crkve su bili poput jedne porodice, okupljali su se često i prema potrebi, išli jedni drugima kući na ručak, te iako malobrojni bili su jako jedinstveni. Radili su razne društvene aktivnosti kao posjete staračkom domu ili sirotištu, te pomaganju napaćenom narodu pod režimom Čaušeskua u Rumuniji, a duhovne aktivnosti pored molitve i bogoslužja bile su podjele knjiga, radio gostovanja, pozorišni dogadjaji ili pjevanje duhovnih pjesama. Redoviti sastanci su se rijetko propuštali, a na seminare i duhovnu nadgradnju putovalo se daleko u danas susjedne države, ali sa velikom radošću i požrtvovanjem.

U ratu 1992, zgrada je bila uništena skoro u potpunosti. Vjernici su nastavili rad na drugoj lokaciji u gradu u iznajmljenom prostoru jednog TV servisa, ali je određen broj vjernika završio svuda po svijetu. To je bio novi početak i zbog rata i gladi, radilo se jako puno na dostavljanju humanitarne pomoći svim ljudima u potrebi. Tada je grad podijeljen na ono što se do danas naziva istočni i zapadni Mostar.

Crkvena zgrada je tako ostala na tom istočnom dijelu i par je vjernika obišlo zgradu početkom 1995. godine i tada je lagano počela duhovna i materijalna obnova, te povratak u Brankovac. Dolaskom na ruševine, počelo se graditi, ali i počele su razne službe poput dječijih kampova, sporta na novom igralištu, te sve uobičajene crkvene aktivnosti, a podjela humanitarne pomoći kroz organizaciju Agape bila je jedna od najvećih službi, i izrazito potrebna zbog općeg siromaštva u to vrijeme.

Već oko 1997. uslovi za korištenje zgrade su bili dosta dobri za to vrijeme, a bilo je i dosta vjernika iz Mostara i cijelog svijeta koji su zajedno pomagali ne samo obnovu crkve nego i grada i ratnih rana.

Od tada crkva je nastavila svojom radom i stupanjem na snagu novog zakona o vjerskim zajednicama i crkvama, crkva u Brankovcu postala je pravni subjekt 2007. pod okriljem Evanđeoske crkve u Bosni i Hercegovini, denominaciji crkava kojoj pripadamo. Stavljanjem crkvene zgrade u funkciju intezivirane su aktivnosti poput molitvi i bogoslužja, rada s mladima, tečajevi jezika i mnoge druge aktivnosti. Odgovarajući na izazove u sadašnjici, a u skladu sa poslanjem koje crkva ima, EC Brankovac je nastavila tradiciju brige za one najugroženije, te početkom 2014. kupila plac u Humilišanima, da danas taj rad osim podjela pomoći uključuje i viziju održivog humanitarnog rada kroz projekat "Centar za brigu" u kojem crkva obrađuje poljoprivredno zemljište i plodove koristi za humanitarnu pomoć. Budućnost nosi i odgovornosti da se u svakom vremenu pronađe načina dijeliti ljubav Kristovu za sve ljude i moliti iskreno "dođi kraljevstvo Tvoje i budi volja Tvoja, kako na nebu tako i na zemlji".

http://www.ecbrankovac.org/

Službena stranica je, izgleda, na bošnjačkom... Vjerojatno okuplja i Hrvate, i Bošnjake, ali čini mi se, najviše jugose...

Vrh

PostPostano: 07 vel 2017, 23:36 

Znači ti protestanti su unitaristi? Šteta jer s obzirom na stanje RKC u Hr i BiH potrebna je neka alternativa koja bi bila više narodno orjentirana.

Vrh

PostPostano: 07 vel 2017, 23:39 

Vidim puno protestantlija su bivsi alkoholicari/drogerasi. Sto se Hrvata bivsih alkosa/drogerasa tice, sto su nasli u protestantizmu sto nisu u katolicanstvu? S obzirom na okruzenje valjda je logicniji slijed da ce im duhovno budenje biti u okviru rimokatolicke crkve.

Takozvana "rs" je genocidna tvorevina.

The so-called "republic of srpska" is a genocidal ramshackle pseudo-state.

Ko je zrinyia na sigetu posjek'o..

Vrh

PostPostano: 07 vel 2017, 23:45 

svašta ti će...

Glas za HDZ RH jeste glas za Voju Stanimirovića.

Vrh

PostPostano: 07 vel 2017, 23:47 

"20ak protestanata u Hercegovini" teško može biti reprezent svih Hrvata.

Vrh

PostPostano: 08 vel 2017, 00:49 

Negdje 2000-te dođu mi na vrata 3 zgodne amerikanke sa nekom pošiljkom od neke rodbine moje u Austriji. Uđu i malo posjedoše. Otkrijem da su dvije od njih svećenice a treća buduća svećenica. Jedna plavka kratke kose, oko 40, bijaše svećenica čapljinska. S obzirom da znadoh dijelom engleski pozva me ova plavka kod nje na diskusiju o nekim kršćanskim temama. Kad ja dođoh u njen stan ona sama sa pićem na stolu...
Da ne pričam što je sve kasnije bilo, ali uglavnom - Crkva Evanđeoska si dade mnogo truda da pobere plodove rada svojega u Čapljini, ali Božja volja bijaše da ja svećenicu njihovu svećenicu uberem.
Amen.

Vrh

PostPostano: 08 vel 2017, 01:09 

Lezbejke su one, ima svega.
Katoličanstvo otpalo od Istočnog pravoslavlja, protestanizam otpao od katoličanstva, pravoslavlje otpalo od Jevrejstva.

Vrh

PostPostano: 08 vel 2017, 07:48 

korrisnik je napisao/la:
Katoličanstvo otpalo od Istočnog pravoslavlja, protestanizam otpao od katoličanstva, pravoslavlje otpalo od Jevrejstva.

Katoličanstvo ni od čega nije otpalo. Jedino je pravoslavlje moglo od katoličanstva otpast.

Vrh

PostPostano: 08 vel 2017, 12:23 

Amiđa je napisao/la:
Vidim puno protestantlija su bivsi alkoholicari/drogerasi. Sto se Hrvata bivsih alkosa/drogerasa tice, sto su nasli u protestantizmu sto nisu u katolicanstvu? S obzirom na okruzenje valjda je logicniji slijed da ce im duhovno budenje biti u okviru rimokatolicke crkve.

Born-again je bitna sastavnica te hereze, evangeličkog kršćanstva. Isus me izveo na pravi put i takve gluposti.

Vrh

PostPostano: 08 vel 2017, 20:39 

korrisnik je napisao/la:

To sve istina. Mozes biti i ti svecenik pentakostalac, baptista.

Film o propasti imperije duge 1.123 g. Vizantijska lekcija https://youtu.be/_fLuI92iHR4

Vrh

PostPostano: 08 vel 2017, 22:29 

Citat:
Središte hercegovačkih protestanata je u Čapljini. :smijeh

Citat:
Crkva se, izgleda, nalazi na istočnoj strani Mostara. :smijeh

Vrh

PostPostano: 08 vel 2017, 22:35 

Tuta je napisao/la:

slika

=))

Vrh

PostPostano: 08 vel 2017, 22:40 

Amiđa je napisao/la:

Koji?

Vrh

PostPostano: 08 vel 2017, 23:03 

bura je napisao/la:
Citat:
Središte hercegovačkih protestanata je u Čapljini. :smijeh

Citat:
Crkva se, izgleda, nalazi na istočnoj strani Mostara. :smijeh

Pa šta je kontradiktorno? Čapljinska crkva okuplja veći broj vjernika i imaju crkvu u punom smislu riječi. U Mostaru je to neka prostorija.

Vrh

PostPostano: 08 vel 2017, 23:06 

bura je napisao/la:
Tuta je napisao/la:

slika

=))

Pa malo je čudno... da. Ali i moja jedna rodica starija se konvertirala i opet u Njemačkoj, na adventizam (subotari). Starija žena i već je davno pod zemljom. Te babe su, valjda, nositelji hereze kod nas burence.

Vrh

PostPostano: 08 vel 2017, 23:09 

Tuta je napisao/la:
bura je napisao/la:

Pa šta je kontradiktorno? Čapljinska crkva okuplja veći broj vjernika i imaju crkvu u punom smislu riječi. U Mostaru je to neka prostorija.

:sega jbg smiješno mi.
Čuj Čapljina.. Fkt ću odvalit =))

Vrh

PostPostano: 08 vel 2017, 23:10 

Mislio sam da je tema o cimokatolicima, a ono pravi protestanti.

Vrh

PostPostano: 08 vel 2017, 23:14 

Tuta je napisao/la:
bura je napisao/la:

=))

Pa malo je čudno... da. Ali i moja jedna rodica starija se konvertirala i opet u Njemačkoj, na adventizam (subotari). Starija žena i već je davno pod zemljom. Te babe su, valjda, nositelji hereze kod nas burence.

=))
Nedaj se Čapljino, predziđe katoličanstva.

Vrh

PostPostano: 08 vel 2017, 23:16 

bura je napisao/la:
Tuta je napisao/la:

Pa zato sam i otvorio temu jer je veoma neobično. :D

Vrh

PostPostano: 08 vel 2017, 23:17 

dudu je napisao/la:
Mislio sam da je tema o cimokatolicima, a ono pravi protestanti.

Imao sam i njih na umu... Mislio sam da otvorim temu nešto tipa - hereza u Hercegovini, no sam se odlučio da temu posvetim veoma interesantnom fenomenu.

Cimokatolici su, također, prisutni u Čapljini (ekskomunicirani svećenici), kao i u Drinovcima, čini mi se.

Vrh

PostPostano: 08 vel 2017, 23:19 

Tuta je napisao/la:
bura je napisao/la:

Pa zato sam i otvorio temu jer je veoma neobično. :D

Jesi. Dobra tema.
A ko su sad ti cimokatolici pobogu??

Vrh

PostPostano: 08 vel 2017, 23:21 

Bobovac je napisao/la:
Negdje 2000-te dođu mi na vrata 3 zgodne amerikanke sa nekom pošiljkom od neke rodbine moje u Austriji. Uđu i malo posjedoše. Otkrijem da su dvije od njih svećenice a treća buduća svećenica. Jedna plavka kratke kose, oko 40, bijaše svećenica čapljinska. S obzirom da znadoh dijelom engleski pozva me ova plavka kod nje na diskusiju o nekim kršćanskim temama. Kad ja dođoh u njen stan ona sama sa pićem na stolu...
Da ne pričam što je sve kasnije bilo, ali uglavnom - Crkva Evanđeoska si dade mnogo truda da pobere plodove rada svojega u Čapljini, ali Božja volja bijaše da ja svećenicu njihovu svećenicu uberem.
Amen.

:D

Vrh

PostPostano: 08 vel 2017, 23:23 

Amiđa je napisao/la:

U Hercegovini to ne će bit slučaj. Uglavnom se radi o gastarbajterima ili generalno ljudima koji su živjeli vani. U Jugoslaviji nije bilo duhovnosti, a s druge strane, protestantske sekte su veoma prozelitski nastrojene. Našli su ljude "gladne" Boga, i konvertirali ih. U biografijama ćeš nać da ih je gro protestantizam prihvatilo izvan BiH.

Vrh

PostPostano: 08 vel 2017, 23:24 

Tuta je napisao/la:
Cimokatolici su, također, prisutni u Čapljini (ekskomunicirani svećenici), kao i u Drinovcima, čini mi se.

Krivo, Grude su u pitanju, a ne Drinovci.

Vrh

Prikaži postove “stare”:  Redanje  
Započni novu temu Odgovori  [ 63 post(ov)a ]  Stranica 1, 2, 3  Sljedeća

Vremenska zona: UTC + 01:00 [LJV]

Trenutno korisnika/ca: / i 10 gostiju.

Ne možeš započinjati nove teme.
Ne možeš odgovarati na postove.
Ne možeš uređivati svoje postove.
Ne možeš izbrisati svoje postove.
Ne možeš postati privitke.

Forum(o)Bir: