|
|
Stranica: 1/7.
|
[ 175 post(ov)a ] |
|
Autor/ica |
Poruka |
vrilo_pridaka_1686
|
Naslov: Molite li se svecima? Postano: 12 lip 2012, 16:24 |
|
|
Sutra je sv. Antun Padovanski, jedan od poznatijih katoličkih svetaca. Pa me zanima, molite li se svecima? I ako to činite, koliko često se molite? Kod Bunjevačkih Hrvata ovo je bez sumnje najpoštovaniji svetac. Sićam se moji stari, znali su često u čuđenju kazat: "Sveti Antune Padovanski, pa di si krenio sotim?!" Ako vas put nanese u Suboticu, sv. Antunu se u Subotici možete pomoliti u holu franjevačke crkve.
|
|
Vrh |
|
|
Zadar1993
|
Naslov: Re: Molite li se svecima? Postano: 12 lip 2012, 16:30 |
|
Pridružen/a: 21 kol 2011, 16:34 Postovi: 15238 Lokacija: Misao svijeta
|
Ja da. Meni su sv. Stošija (Anastazija), sv. Krševan i osobito sv. Šime prirasli srcu . Svetci grada Zadra, pa sam ih zavolio od malih nogu. Inače Zadar ima čak pet svetaca zaštitnika, uz ovo troje nabrojanih još sv. Donat i sv. Šime .
_________________ Te kad mi jednom s dušom po svemiru se krene, Zaorit ću ko grom: O, gledajte ju divnu, vi zvijezde udivljene, To moj je, moj je dom!
|
|
Vrh |
|
|
vrilo_pridaka_1686
|
Naslov: Re: Molite li se svecima? Postano: 12 lip 2012, 16:40 |
|
|
Zadar1993 je napisao/la: Ja da. Meni su sv. Stošija (Anastazija), sv. Krševan i osobito sv. Šime prirasli srcu . Svetci grada Zadra, pa sam ih zavolio od malih nogu. Inače Zadar ima čak pet svetaca zaštitnika, uz ovo troje nabrojanih još sv. Donat i sv. Šime . Zaštitinica Subotice je sv. Terezija Aviljska. Po kojoj je i subotička katedrala dobila ime. Po tome nam je bliska Požega, jer nam gradove čuva isti svetac. Zadar, znaš li još za koji slučaj da grad ima dva ili više svetaca zaštitnika? Ja za ovo prvi put čujem i zanimljivo mi je, pod jedan postoji li kakva hijerarhija? : ) Slave li se svi od jednom, ili u zasebne dane?
|
|
Vrh |
|
|
Zadar1993
|
Naslov: Re: Molite li se svecima? Postano: 12 lip 2012, 16:45 |
|
|
vrilo_pridaka_1686 je napisao/la: Zadar1993 je napisao/la: Ja da. Meni su sv. Stošija (Anastazija), sv. Krševan i osobito sv. Šime prirasli srcu . Svetci grada Zadra, pa sam ih zavolio od malih nogu. Inače Zadar ima čak pet svetaca zaštitnika, uz ovo troje nabrojanih još sv. Donat i sv. Šime . Zaštitinica Subotice je sv. Terezija Aviljska. Po kojoj je i Subotička katedrala dobila ime. Po tome nam je bliska Požega, jer nam gradove čuva isti svetac. Zadar, znaš li još za koji slučaj da grad ima dva ili više svetaca zaštitnika? Ja za ovo prvi put čujem i zanimljivo mi je, pod jedan postoji li kakva hijerarhija? : ) Slave li se svi od jednom, ili u zasebne dane? Iskreno ne znam ni za jedan drugi grad koji ih ima više od dva. Nema ti nikakve hijerarhije i slave se u različite dane , s tim da su fešte za sv. Stošiju, sv. Šimu i sv. Krševana najveće. Za sv. Donata je koncert obično i otvarnje kulturnih manifestacija , za sv. Zojla se napravi neka znanstvena akademija. Inače katedrala je sv. Stošija, sv. Krševan je na Dan Grada Zadra, a sv. Šime je najpopularniji svetac, tada nam dolaze crkveni gosti iz cijela svijeta , prošlu godinu nam je bio biskup Mostarsko-Duvanjski, pretprošle Apostolski nunciju u RH i Jeruzalemski Patrijarh. I usput, gore sam ti napisao : Citat: Inače Zadar ima čak pet svetaca zaštitnika, uz ovo troje nabrojanih još sv. Donat i sv. Šime Krivo sam napisao, pošto sam sv. Šimu već nabrojao, htio sam reči sv. Zojlo .
_________________ Te kad mi jednom s dušom po svemiru se krene, Zaorit ću ko grom: O, gledajte ju divnu, vi zvijezde udivljene, To moj je, moj je dom!
|
|
Vrh |
|
|
MRSHO
|
Naslov: Re: Molite li se svecima? Postano: 12 lip 2012, 17:55 |
|
Pridružen/a: 05 svi 2009, 12:02 Postovi: 8019 Lokacija: Banovina Usora
|
Često Svetom Anti. U zadnje vrijeme mu se obraćam i s onom legendarnom od našeg kolege forumaša:" Sveti Ante platiću ti misu, samo reci koji naši nisu."
|
|
Vrh |
|
|
vrilo_pridaka_1686
|
Naslov: Re: Molite li se svecima? Postano: 12 lip 2012, 18:12 |
|
|
Zanimljiva mi je ova tema jer mi je uvik bio apsurdan kult kipova u RKC. Recimo kip sv. Marije. Ljudi se mole majci božijoj. A je li i ona Bog? Ne. Izabrana je da rodi Krista. To je bio njen zadatak. Dakle ako nije Bog, zašto joj se mole? Krist je kazao da nema drugog puta do Oca. On je jedini put. To nas upućuje da se molimo njemu. I sam Jahve u SZ kaže: "nemaj drugog Boga". Dakle, ne moli se nikome do samom Gospodu. Ja držim da je ovo ispravno. Kakvo je vaše mišljenje o tome?
|
|
Vrh |
|
|
joe enter
|
Naslov: Re: Molite li se svecima? Postano: 12 lip 2012, 18:16 |
|
|
Zadar1993 je napisao/la: Ja da. Meni su sv. Stošija (Anastazija), sv. Krševan i osobito sv. Šime prirasli srcu . Svetci grada Zadra, pa sam ih zavolio od malih nogu. Inače Zadar ima čak pet svetaca zaštitnika, uz ovo troje nabrojanih još sv. Donat i sv. Šime . Pa vama u Zadru onda ni zemljotres ni bura a ni kuga ne može ništa , sa toliko svetaca zaštitnika ćete živeti bar 100 godina.
_________________ O turčine za nevolju kume A ti vlaše silom pobratime
|
|
Vrh |
|
|
Zadar1993
|
Naslov: Re: Molite li se svecima? Postano: 12 lip 2012, 18:20 |
|
|
vrilo_pridaka_1686 je napisao/la: Zanimljiva mi je ova tema jer mi je uvik bio apsurdan kult kipova u RKC. Recimo kip sv. Marije. Ljudi se mole majci božijoj. A je li i ona Bog? Ne. Izabrana je da rodi Krista. To je bio njen zadatak. Dakle ako nije Bog, zašto joj se mole? Krist je kazao da nema drugog puta do Oca. On je jedini put. To nas upućuje da se molimo njemu. I sam Jahve u SZ kaže: "nemaj drugog Boga". Dakle, ne moli se nikome do samom Gospodu. Ja držim da je ovo ispravno. Kakvo je vaše mišljenje o tome? Kad se moliš Mariji i bilo kojem drugom svetcu, ne moliš se njemu da te on usliša, nego se moliš svetcu da se i on pomoli za tebe kod Boga . Tako da se ne moliš njemu nikada kao Bogu , već se povjeravaš čovjeku koji je postigao ono čemu i sam težiš s Božjom pomoći, da se moli za tebe na tom putu.
|
|
Vrh |
|
|
Zadar1993
|
Naslov: Re: Molite li se svecima? Postano: 12 lip 2012, 18:23 |
|
|
joe enter je napisao/la: Zadar1993 je napisao/la: Ja da. Meni su sv. Stošija (Anastazija), sv. Krševan i osobito sv. Šime prirasli srcu . Svetci grada Zadra, pa sam ih zavolio od malih nogu. Inače Zadar ima čak pet svetaca zaštitnika, uz ovo troje nabrojanih još sv. Donat i sv. Šime . Pa vama u Zadru onda ni zemljotres ni bura a ni kuga ne može ništa , sa toliko svetaca zaštitnika ćete živeti bar 100 godina. Zapravo si upravo pogodio gotovo sve . Zadar uvijek imao burnu povijest, grad je razoren dva puta, a uvijek iznova izraste kao jedan od najvećih centara Dalmacije, a što se godina tiće Zadar i okolica ima u prosjeku najdulji životni vijek u RH i najviše 100 godišnjaka .
|
|
Vrh |
|
|
vrilo_pridaka_1686
|
Naslov: Re: Molite li se svecima? Postano: 12 lip 2012, 18:48 |
|
|
Zadar1993 je napisao/la: vrilo_pridaka_1686 je napisao/la: Zanimljiva mi je ova tema jer mi je uvik bio apsurdan kult kipova u RKC. Recimo kip sv. Marije. Ljudi se mole majci božijoj. A je li i ona Bog? Ne. Izabrana je da rodi Krista. To je bio njen zadatak. Dakle ako nije Bog, zašto joj se mole? Krist je kazao da nema drugog puta do Oca. On je jedini put. To nas upućuje da se molimo njemu. I sam Jahve u SZ kaže: "nemaj drugog Boga". Dakle, ne moli se nikome do samom Gospodu. Ja držim da je ovo ispravno. Kakvo je vaše mišljenje o tome? Kad se moliš Mariji i bilo kojem drugom svetcu, ne moliš se njemu da te on usliša, nego se moliš svetcu da se i on pomoli za tebe kod Boga . Tako da se ne moliš njemu nikada kao Bogu , već se povjeravaš čovjeku koji je postigao ono čemu i sam težiš s Božjom pomoći, da se moli za tebe na tom putu. Ja lično svakako to ne činim. Ali znam dosta slučajeva kad se ljudi obraćaju svecima da im donesu zdravlje, posao, i sl. Još nisam čuo da bilo ko koncipira molitvu "prenesi Starom, kad ga vidiš". Zašto se ne moliti Bogu direktno? A reci mi, čemu težimo kao vjernici? : ) Ja mislim da nas Krist poziva da pođemo njegovim putem. Dakle, zadatak kršćanina je ono što bi pravoslavci nazvali teozom. Ili "oboženjem". Na žalost ne znam prigodan latinski naziv. Krist je rekao: " Budite vi dakle savršeni, kao što je savršen Otac vaš nebeski." Kao i: " Ja sam put, istina i život." Treba li čovjek ići putem Kristovim ako je sam Krist sin Božiji, kako postati onda poput Krista? Čini se nemoguća misija.
|
|
Vrh |
|
|
zmajček
|
Naslov: Re: Molite li se svecima? Postano: 12 lip 2012, 19:13 |
|
|
Sutra fešta u Ljubuškom,na Humcu. Večeras sila mladih u hodočašću.
|
|
Vrh |
|
|
BBC
|
Naslov: Re: Molite li se svecima? Postano: 12 lip 2012, 19:20 |
|
Pridružen/a: 05 lis 2010, 12:48 Postovi: 108338 Lokacija: Županija Herceg-Bosna
|
Zadar1993 je napisao/la: joe enter je napisao/la: Pa vama u Zadru onda ni zemljotres ni bura a ni kuga ne može ništa , sa toliko svetaca zaštitnika ćete živeti bar 100 godina. Zapravo si upravo pogodio gotovo sve . Zadar uvijek imao burnu povijest, grad je razoren dva puta, a uvijek iznova izraste kao jedan od najvećih centara Dalmacije, a što se godina tiće Zadar i okolica ima u prosjeku najdulji životni vijek u RH i najviše 100 godišnjaka . Vi na onom ezadar.hr portalu imate nekog nenormalno dobrog fotografa. Čudo slike Zadra pravi. Ili netko tko radi za njih.
_________________ Spetsnaz, a force for good.
|
|
Vrh |
|
|
Vladimir RUS
|
Naslov: Re: Molite li se svecima? Postano: 12 lip 2012, 19:44 |
|
|
Malo mi je neobicno da se molim nekome koga ponekad tu i tamo opsujem.
|
|
Vrh |
|
|
Wind
|
Naslov: Re: Molite li se svecima? Postano: 12 lip 2012, 19:48 |
|
|
Jesam onom za izgubljeno - nađeno.
|
|
Vrh |
|
|
Zadar1993
|
Naslov: Re: Molite li se svecima? Postano: 12 lip 2012, 20:46 |
|
|
vrilo_pridaka_1686 je napisao/la: Zadar1993 je napisao/la: Kad se moliš Mariji i bilo kojem drugom svetcu, ne moliš se njemu da te on usliša, nego se moliš svetcu da se i on pomoli za tebe kod Boga .
Tako da se ne moliš njemu nikada kao Bogu , već se povjeravaš čovjeku koji je postigao ono čemu i sam težiš s Božjom pomoći, da se moli za tebe na tom putu.
Ja lično svakako to ne činim. Ali znam dosta slučajeva kad se ljudi obraćaju svecima da im donesu zdravlje, posao, i sl. Još nisam čuo da bilo ko koncipira molitvu "prenesi Starom, kad ga vidiš". Zašto se ne moliti Bogu direktno? A reci mi, čemu težimo kao vjernici? : ) Ja mislim da nas Krist poziva da pođemo njegovim putem. Dakle, zadatak kršćanina je ono što bi pravoslavci nazvali teozom. Ili "oboženjem". Na žalost ne znam prigodan latinski naziv. Krist je rekao: " Budite vi dakle savršeni, kao što je savršen Otac vaš nebeski." Kao i: " Ja sam put, istina i život." Treba li čovjek ići putem Kristovim ako je sam Krist sin Božiji, kako postati onda poput Krista? Čini se nemoguća misija. Pa nema tu "kolizije" molitava, svetcima se pomoliš da se i oni pomole kod Boga za te, recimo himna sv. Šimi ti završava : "Moli za nas sv.Šime." To ti se podrazumjeva kod svih svetaca. To što mnogi ljudi na to ne obračaju pažnju na to nije grijeh, kad znaš tko je iza svetaca i tko razumije sve naše prošnje i molitve . Misija nije ne moguća . Svetci ne postaju savršeni svojim vlastitim snagama, nego prođu sve kušnje u životu i predvladaju zlo ne gubeći pritom onu izvornu vjeru i snagu, čime ih Bog nagrađuje i ovozemaljskom savršenošću.
|
|
Vrh |
|
|
doc
|
Naslov: Re: Molite li se svecima? Postano: 12 lip 2012, 21:22 |
|
|
Ne. Nemaš se šta moliti mrtvim ljudima. To je idol. A Bog je jedan jedini i njemu se treba moliti. Život svetaca može poslužiti kao ohrabrenje, pozitivan primjer ali kakve molitve?
_________________ Do godine u Herceg Bosni.
|
|
Vrh |
|
|
Zadar1993
|
Naslov: Re: Molite li se svecima? Postano: 12 lip 2012, 21:38 |
|
|
BBC je napisao/la: Zadar1993 je napisao/la: Zapravo si upravo pogodio gotovo sve . Zadar uvijek imao burnu povijest, grad je razoren dva puta, a uvijek iznova izraste kao jedan od najvećih centara Dalmacije, a što se godina tiće Zadar i okolica ima u prosjeku najdulji životni vijek u RH i najviše 100 godišnjaka . Vi na onom ezadar.hr portalu imate nekog nenormalno dobrog fotografa. Čudo slike Zadra pravi. Ili netko tko radi za njih. S tim se slažem, ne znam tog tipa, ali odrađuje super posao .
|
|
Vrh |
|
|
maradot
|
Naslov: Re: Molite li se svecima? Postano: 12 lip 2012, 21:51 |
|
|
Npr. sv. Benedikt je zanimljiv svetac. Gotovo ga po cijeloj Europi slave. Poznat je medaljon sv. Benedikta koji čuva od Zloga. Jedan od poznatiji istjerivača Zloga.
|
|
Vrh |
|
|
vrilo_pridaka_1686
|
Naslov: Re: Molite li se svecima? Postano: 13 lip 2012, 00:28 |
|
|
Zadar1993 je napisao/la: vrilo_pridaka_1686 je napisao/la: Ja lično svakako to ne činim. Ali znam dosta slučajeva kad se ljudi obraćaju svecima da im donesu zdravlje, posao, i sl. Još nisam čuo da bilo ko koncipira molitvu "prenesi Starom, kad ga vidiš". Zašto se ne moliti Bogu direktno?
A reci mi, čemu težimo kao vjernici? : ) Ja mislim da nas Krist poziva da pođemo njegovim putem. Dakle, zadatak kršćanina je ono što bi pravoslavci nazvali teozom. Ili "oboženjem". Na žalost ne znam prigodan latinski naziv.
Krist je rekao: "Budite vi dakle savršeni, kao što je savršen Otac vaš nebeski." Kao i: "Ja sam put, istina i život." Treba li čovjek ići putem Kristovim ako je sam Krist sin Božiji, kako postati onda poput Krista? Čini se nemoguća misija.
Pa nema tu "kolizije" molitava, svetcima se pomoliš da se i oni pomole kod Boga za te, recimo himna sv. Šimi ti završava : "Moli za nas sv.Šime." To ti se podrazumjeva kod svih svetaca. To što mnogi ljudi na to ne obračaju pažnju na to nije grijeh, kad znaš tko je iza svetaca i tko razumije sve naše prošnje i molitve . Misija nije ne moguća . Svetci ne postaju savršeni svojim vlastitim snagama, nego prođu sve kušnje u životu i predvladaju zlo ne gubeći pritom onu izvornu vjeru i snagu, čime ih Bog nagrađuje i ovozemaljskom savršenošću. Slažem se da nije ne moguća. Jer Gospod ne bi postavio pred nas ne moguću zadaću. A ako bi, morali bi smo revidirati Njegove namjere. Ništa ovozemaljsko ne može biti dobar motiv ni mjerilo duhovna razvitka. Krist i sa zemlje, zapravo progovara iz svoje kuće, iz vječnosti. I poziva nas u Carstvo nebesko. Ali do tog carstva nema puta. Te mu se ne može ni otići. Krist govori da je ono u nama. Ali je zaključano. Prije svega našim neznanjem. Kako slijediti Krista ne znajući njegovo učenje? Ili ne znajući za Krista uopće? Znanje je ključ, a vjera je ruka.
|
|
Vrh |
|
|
vrilo_pridaka_1686
|
Naslov: Re: Molite li se svecima? Postano: 13 lip 2012, 00:31 |
|
|
doc je napisao/la: Ne. Nemaš se šta moliti mrtvim ljudima. To je idol. A Bog je jedan jedini i njemu se treba moliti. Život svetaca može poslužiti kao ohrabrenje, pozitivan primjer ali kakve molitve? Upravo tako.
|
|
Vrh |
|
|
Lebowski
|
Naslov: Re: Molite li se svecima? Postano: 13 lip 2012, 09:48 |
|
|
Sveti Muje mi je uvijek bio dobar.
|
|
Vrh |
|
|
BBC
|
Naslov: Re: Molite li se svecima? Postano: 13 lip 2012, 09:50 |
|
Pridružen/a: 05 lis 2010, 12:48 Postovi: 108338 Lokacija: Županija Herceg-Bosna
|
Lebowski je napisao/la: Sveti Muje mi je uvijek bio dobar. Od čega on štiti ? "Cijepanja Bosne" ?
_________________ Spetsnaz, a force for good.
|
|
Vrh |
|
|
Mar-kan
|
Naslov: Re: Molite li se svecima? Postano: 13 lip 2012, 11:02 |
|
|
BBC je napisao/la: Lebowski je napisao/la: Sveti Muje mi je uvijek bio dobar. Od čega on štiti ? "Cijepanja Bosne" ? E,vala neka te,BBC...
|
|
Vrh |
|
|
vrilo_pridaka_1686
|
Naslov: Re: Molite li se svecima? Postano: 13 lip 2012, 14:50 |
|
|
BBC je napisao/la: Lebowski je napisao/la: Sveti Muje mi je uvijek bio dobar. Od čega on štiti ? "Cijepanja Bosne" ? Bosnu čuvaju sv. Fiko, mučenik Velikokladuški, i sv. Džirlo telešoping.
|
|
Vrh |
|
|
snowflake
|
Naslov: Re: Molite li se svecima? Postano: 13 lip 2012, 17:39 |
|
|
Svecima se možete moliti samo za posredovanje. Sve ostalo je heretično. Bog ispunjava želje, a sveci posreduju. Moji najomiljeniji: sv. Franjo i Klara, sv. Vinko Paulski, sv. L. B. Mandić, sv. Tereza Avilska.
|
|
Vrh |
|
|
Online |
Trenutno korisnika/ca: / i 4 gostiju. |
|
Ne možeš započinjati nove teme. Ne možeš odgovarati na postove. Ne možeš uređivati svoje postove. Ne možeš izbrisati svoje postove. Ne možeš postati privitke.
|
|
|