HercegBosna.org

HercegBosna.org

Forum Hrvata BiH

Sada je: 21 pro 2024, 12:28.

Vremenska zona: UTC + 01:00 [LJV]

Započni novu temu Odgovori  [ 18 post(ov)a ] 

Slažete li se da bi ikavski i ijekavski govor trebali biti potpuno ravnopravni?
Da. 62%  62%  [ 8 ]
Ne. 38%  38%  [ 5 ]
Ukupno glasova : 13
Autor/ica Poruka
 Naslov: Slažete li se da bi ikavski i ijekavski govor trebali biti potpuno ravnopravni?
PostPostano: 18 srp 2013, 14:27 

Da.

Vrh

Naslov: Re: Slažete li se da bi ikavski i ijekavski govor trebali biti potpuno ravnopravni?
PostPostano: 18 srp 2013, 14:36 

Slažem se.
Inače po mom mišljenju trenutno se događa i poveći prodor određenih ikavskih izraza u tradicionalno jekavski govor Zagreba - prije 10ak godina bi mi bilo čudno čuti na ulicama prijestolnice izraz "Di si?" danas mi je čudno čuti "Gdje si?" .

To moj je, moj je dom!

Vrh

Naslov: Re: Slažete li se da bi ikavski i ijekavski govor trebali biti potpuno ravnopravni?
PostPostano: 18 srp 2013, 14:47 

oduvijek je u Zagrebu "di si", i u govoru se koristi di umjesto gdje. tradicionalno je Zagreb kajkavski, dominantno do drugog svjetskog rata, a od rata na ovamo se ijekavizira, iako će kajkavštine uvijek biti, dovoljno je da samo zalutaš u bivša sela koja je Zagreb progutao gdje još ima autohtonih.

Vrh

PostPostano: 18 srp 2013, 14:49 

Nemam pojma gdje sam ja isao onda prije 10ak godina Zagrebom no svi koje sam tada sretao su govorili standardnim hrvatskim bez priliva kajkavstine i ikavice.

To moj je, moj je dom!

Vrh

PostPostano: 18 srp 2013, 15:07 

Zadar1993 je napisao/la:
Nemam pojma gdje sam ja isao onda prije 10ak godina Zagrebom no svi koje sam tada sretao su govorili standardnim hrvatskim bez priliva kajkavstine i ikavice.

U Zagrebu se uvijek govorilo di si.
Samo, nije to bilo za sve. U službenoj komunikaciji je i dan-danas zastupljeniji standard (manje-više).
Što se tiče pitanja, smatram da je točan odgovor ne, ali da bi standard trebalo preoblikovati, odnosno približiti govornom jeziku.
Ije i je bi se trebalo spojiti u je (u većini slučajeva)
a moguće su i objedinjavanje đ i dž (najrjeđe korišteni grafemi u standardu), možda čak i njihovih zvučinih parnjaka ć i č (ionako su većinom izjednačeni u izgovoru na neki međuglas).
Ne trebaju nam 2 standarda, ali neke stvari (poput ikavizama, kajkavizama i čakavizama) bi se mogle više tolerirati u javnoj upotrebi.
Pa za kojih 20ak god opet vršiti prilagodbu standarda govornom jeziku. Korištenje futura drugog umjesto futura prvog, pa čakavski kondicionali i slično.
Ima hrvatski prilično veliku jezičnu baštinu, koja je dosta šira od samog štokavskog narječja.

Vrh

PostPostano: 18 srp 2013, 15:12 

ovisi s kim si u kontaktu, recimo moja šogorica priča po purgerski da je moj brat hrpu toga nije razumio kad su počeli živjet zajedno. doslovno imaju svoj rječnik za recimo svo pokućstvo, a čuo sam ranije za možda 10% toga. da ne pričam da nijedan glagol ne završava kao po standardu, tipa došao, pošao, radio, nego došel, pošel, radil i slično. ono što je pak u cijelom Zagrebu rašireno neovisno o podrijetlu stanovnika, a što je čista primjesa kajkavštine, odnosi se na naglašavanja prvog sloga u riječi, pa to ostatku Hrvatske, pogotovo štokavcima zvuči neprirodno i toga se jako teško rješavaju i spikeri na nacionalnim televizijama. ima svašta, pravi mišung. :D

Vrh

PostPostano: 18 srp 2013, 15:48 

Ja doma govorim tak kak je dudu opisal, no u javnosti nikad, jer ako vani koristiš te kajkavizme ispadaš seljak, pripadnik niže klase, lumpenproleter jelte :zubati
To je poglavito posljedica doseljavanja crvenih Dalmatinaca i Srba poslije Drugog svjetskog rata koji su vinuli standard u domenu prestižnog govora. Recimo u Slavoniji nikada nije došlo do takvog procesa i svi doseljenici su se itekako asimilirali, govor im je jedna onome Šokaca, s ponosom pjevaju slavonske pjesme i nose narodne nošnje i uopće ne razmišljaju o svom zavičaju...

Vrh

PostPostano: 18 srp 2013, 15:50 

Nema teorije, to je besmislica.

Vrh

PostPostano: 18 srp 2013, 16:31 

Da. Književni bi trebao obuhvatiti što je više moguće u granicama svima razumljivosti. Pa tako mislim da bi književnima trebali postati i apostrofi umjesto "a" i "o" u 1. licu perfekta - rek'o, reka' sam ti.

Vrh

PostPostano: 18 srp 2013, 17:23 

Mnogi se danas muče sa ije i je, a u ikavskom standardu nema problema.

N. pr. nema kraćenja ije u je kod komparativa i superlativa:

lijep>ljepši>najljepši
lip>lipši>najlipši

Možda bi najbolje rješenje bio staroslavenski jat Ě, pa neka svako izgovara kako želi. To je želio i Ljudevit Gaj, no prijedlog su odbili pa je podrugljivo nazvano rogato e.

Vrh

PostPostano: 18 srp 2013, 20:51 

Slažem se dakako, ali samo ako uz njih bude ravnopravan i ekavski.

Vrh

PostPostano: 19 srp 2013, 09:42 

dudu je napisao/la:
ovisi s kim si u kontaktu, recimo moja šogorica priča po purgerski da je moj brat hrpu toga nije razumio kad su počeli živjet zajedno. doslovno imaju svoj rječnik za recimo svo pokućstvo, a čuo sam ranije za možda 10% toga. da ne pričam da nijedan glagol ne završava kao po standardu, tipa došao, pošao, radio, nego došel, pošel, radil i slično. ono što je pak u cijelom Zagrebu rašireno neovisno o podrijetlu stanovnika, a što je čista primjesa kajkavštine, odnosi se na naglašavanja prvog sloga u riječi, pa to ostatku Hrvatske, pogotovo štokavcima zvuči neprirodno i toga se jako teško rješavaju i spikeri na nacionalnim televizijama. ima svašta, pravi mišung. :D

Tako nekako. U pravilu govor za privatnu upotrebu, iako se širi i u javnoj primjeni.
Naglašavanje, da.
Novi hrv. standard bi trebao ukinuti barem 4. naglasak :D
volvoks je napisao/la:
Ja doma govorim tak kak je dudu opisal, no u javnosti nikad, jer ako vani koristiš te kajkavizme ispadaš seljak, pripadnik niže klase, lumpenproleter jelte :zubati
To je poglavito posljedica doseljavanja crvenih Dalmatinaca i Srba poslije Drugog svjetskog rata koji su vinuli standard u domenu prestižnog govora. Recimo u Slavoniji nikada nije došlo do takvog procesa i svi doseljenici su se itekako asimilirali, govor im je jedna onome Šokaca, s ponosom pjevaju slavonske pjesme i nose narodne nošnje i uopće ne razmišljaju o svom zavičaju...

Ne do kraja. Kajkavski izražaj u zg-u obilježava dozu familijarnosti. Sve ovisi s kim razgovaraš. Ako pričaš s lokalnom prodavačicom na kiosku ili dućanu, to je ok. Ako ideš na općinu ili u neku državnu službu, baš i nije (ako ne poznaš ljude).
Što se Slavonije tiče, tu čak i nemaš pravo.
Pridošlice su se možda asimilirale, ali slavonski dijalekt (staroštokavski ikavski i ekavski u podravini) izumire, te je većim djelom govor didova i baba (starijih generacija).
U budućnosti će slavonski vjerojatno biti sličan osječkom, dakle novoštokavska ijekavica nove akcentuacije s kojim zaostalim/fosiliziranim ikavizmom. Koliko sam čuo slična pojava je bila i u Hercegovini i Srednjoj s ikavicom...
Jezik se mijenja, pa i stari agramerski je bio drugačiji od ovog današnjeg, sadržavao je više germanizama i imao malo širi rječnik.
Današnji zagrebački je kajkavsko-štokavski hibrid. Prije čak i štokavsko-kajkavski...
GoranM je napisao/la:
Da. Književni bi trebao obuhvatiti što je više moguće u granicama svima razumljivosti. Pa tako mislim da bi književnima trebali postati i apostrofi umjesto "a" i "o" u 1. licu perfekta - rek'o, reka' sam ti.

Ali to ti je govor koji ne donosi prestiž, pa se izbjegava (u službenoj komunikaciji).
HrvojeHrvatinic je napisao/la:
Mnogi se danas muče sa ije i je, a u ikavskom standardu nema problema.
N. pr. nema kraćenja ije u je kod komparativa i superlativa:
lijep>ljepši>najljepši
lip>lipši>najlipši
Možda bi najbolje rješenje bio staroslavenski jat Ě, pa neka svako izgovara kako želi. To je želio i Ljudevit Gaj, no prijedlog su odbili pa je podrugljivo nazvano rogato e.

Ima razlike u izgovoru. Neka su i duga, neka su kratka.
Kod (i)je te razlike nema, a i govorni izgovor je skoro uvijek [je], a ne i-je.
Zato bi se tako i trebalo pisati;
ljep>ljepši>najljepši.
Izbaciti višak, odnosno i.
Staroslavenski jat Ě je po meni višak.
Problem u ovom svemu je gradacija. Ne želimo da se hrvatski standard raspadne na dva ili više odvojenih standarda. Jedna varijanta treba biti preporučena, a u ostalim komunikacijama ostale dozvoljene. Jer ćemo inače imati jekavski preko kupe, a ikavski ispod (karikiram).
Bobovac je napisao/la:
Slažem se dakako, ali samo ako uz njih bude ravnopravan i ekavski.

Da i ne.
Štokavski ekavski je u hrv. jako slabo zastupljen (Ilok i par sela na krajnjem istoku hrv).
Postoji čakavski ekavski (sjevernočakavski) i kajkavski ekavski, a oni su malo drugačiji :D
Sve u svemu, vrlo kompleksno ak' se uđe u to sve.
Otvoreno i zatvoreno e i o (slično talijanskom), schwa, a ima još nekih rubnih samoglasnica (ue i slično).

Vrh

PostPostano: 19 srp 2013, 09:56 

Opet hrvatske muke po jeziku?! , pa dokle više pobogu?! =))

Postoji mugućnost za revitalizaciju ikavice u smislu neke vrste službene upotrebe , ali to je moguće samo ako dobijete treći entitet i naravno ako odjednom dođe božje proviđenje pa ove vlaške Rvate iz kamenjara lupi opasan lokal-patriotizam u jezičkom smislu , naravno u hrvatskom duhu. :zubati

Tu mogu odigrati ulogu lokalni zap.hercegovački mediji koji sa svojim vlasnicima će naravno profurati taj novi pokret lokal-patriotizma u jezičkom smislu , ali na službenu uptrebu će se ipka načekati , međutim neki pomak ipak mogu učiniti.

Hrobatos je veliki jezički unifikator ali ako dođe do TREĆEG ja verujem da će se prihvatiti posla i standardizovati novonastali hrvatski standard države HercegBosne ili kako god je zvali. :zubati

Vrh

PostPostano: 19 srp 2013, 12:44 

Na kojim područjima se pričala šćakavska ikavica do prije prodora standarda? Znam da je baba tako pričala, mater i ćaća već su debelo u standardu, al' njima su barem ostale neke riči, ja ne znam ništa.

Imal' kakva karta?

Vrh

PostPostano: 19 srp 2013, 15:35 

GoranM je napisao/la:
Na kojim područjima se pričala šćakavska ikavica do prije prodora standarda? Znam da je baba tako pričala, mater i ćaća već su debelo u standardu, al' njima su barem ostale neke riči, ja ne znam ništa.
Imal' kakva karta?

Šćakavizam je bio od Dunava, Drine i Neretve to granice s kajkavštinom i čajkavštinom te u primorju do Boke (uključujući i nju).
Jat se kasnije rapao, ali općenito ikavski izričaj je bio dominantan u Slavoniji i Srijemu te u bosni. Danas je to opstalo samo u Slavoniji (u slavonskoj podravini je ekavski), a u istočno od rijeke Bosne je postao jekavski.
Karte su ti tu;
http://hr.wikipedia.org/wiki/Datoteka:P ... _i_BIH.svg
u dijelovima hercegovine je bio štakavski, a zona u primorju, zapadno od Vrbasa i negdje do Požege i Osijeka prijelazna.
http://hr.wikipedia.org/wiki/Datoteka:N ... _i_BIH.svg
Podravski slavonski je ekavski, a ostali je ikavski, dok je istočnobosanski jekavski. Virovitica i Kostajnica imaju jekavski izgovor, al su svejedno označena kao slavonski dijalekt.

Vrh

PostPostano: 19 srp 2013, 15:53 

@hrvatinic
Kriva ti je karta;
zaboravio si Jajce i Ravno
slika

A i mogao si DGG, Šipovo, Žepče, Usoru i Kladušu dodat;
slika

Vrh

PostPostano: 19 srp 2013, 18:35 

Ceha je napisao/la:
@hrvatinic
Kriva ti je karta;
slika

slika

Tu sam kartu našao ovdje na portalu...

slika

Vrh

PostPostano: 19 srp 2013, 23:56 

HrvojeHrvatinic je napisao/la:
Ceha je napisao/la:
@hrvatinic
Kriva ti je karta;
slika

slika

Tu sam kartu našao ovdje na portalu...

slika

To ti je Banovina + RH. UZmi jednu od ovih karata što sam ti dao, zar nisu bolje ? :D

Vrh

Prikaži postove “stare”:  Redanje  
Započni novu temu Odgovori  [ 18 post(ov)a ] 

Vremenska zona: UTC + 01:00 [LJV]

Trenutno korisnika/ca: / i 7 gostiju.

Ne možeš započinjati nove teme.
Ne možeš odgovarati na postove.
Ne možeš uređivati svoje postove.
Ne možeš izbrisati svoje postove.
Ne možeš postati privitke.

Forum(o)Bir: