|
|
Stranica: 1/3.
|
[ 56 post(ov)a ] |
|
Autor/ica |
Poruka |
lider30
|
Naslov: Koje su knjige obilježile vaše djetinjstvo? Postano: 09 svi 2009, 18:53 |
|
Pridružen/a: 03 svi 2009, 22:11 Postovi: 24483 Lokacija: Multietnička federalna jedinica sa hrvatskom većinom
|
Dakle, knjige koje su imale velikog utjecaja na vas, koje su dio vašeg djetinjstva. U mene je neka rang lista: Winnetou - Karl May Junaci Pavlove Ulice - Ferenc Molnar Orlovi rano lete - Branko Ćopić Magareće godine - Branko Ćopić Bijeli očnjak - Jack London Družba Pere Kvržice - Mato Lovrak Ovo je onako na prvu, pa vjerojatno je ovako poredano i po važnosti. Dakle, u obzir dolazi samo dječija književnost, onako po sjećanju. 
_________________ Safe European Home
|
|
Vrh |
|
 |
Naša Kvačica
|
Naslov: Re: Koje su knjige obilježile vaše djetinjstvo? Postano: 09 svi 2009, 19:11 |
|
|
Dakle  , Ježeva kućica, Vezeni Most, Vlak u snijegu, Družba Pere Kvržice, Orlovi rano lete, Kroz pustinju i prašumu, Tom Sawyer Odiseja, Oliver Twist, Priče iz davnine, Robinson Crusoe, Strah u ulici lipa vjerojatno sam ih dosta zaboravio računaju li se Zagor i Spiderman? 
_________________ Ukidanjem BiH štedimo 50 milijardi KM. Neka razum prevlada.
1226 of 2558 - 47.93%
Sarajevo, generalno sarajevska kotlina je rasadnik zla i mržnje. Frustrirana, napaćena i bahata sredina.
|
|
Vrh |
|
 |
Naša Kvačica
|
Naslov: Re: Koje su knjige obilježile vaše djetinjstvo? Postano: 09 svi 2009, 19:13 |
|
|
lider30 je napisao/la: Winnetou - Karl May Winnetou mi je malo dosadan bio, možda sam bio premlad kad sam čitao, a knjige je zaista debela.
_________________ Ukidanjem BiH štedimo 50 milijardi KM. Neka razum prevlada.
1226 of 2558 - 47.93%
Sarajevo, generalno sarajevska kotlina je rasadnik zla i mržnje. Frustrirana, napaćena i bahata sredina.
|
|
Vrh |
|
 |
lider30
|
Naslov: Re: Koje su knjige obilježile vaše djetinjstvo? Postano: 09 svi 2009, 19:22 |
|
Pridružen/a: 03 svi 2009, 22:11 Postovi: 24483 Lokacija: Multietnička federalna jedinica sa hrvatskom većinom
|
Naša Kvačica je napisao/la: Winnetou mi je malo dosadan bio, možda sam bio premlad kad sam čitao, a knjige je zaista debela.
Digao knjigu u biblioteci i teta se tamo čudila, kad sam je vratio nakon tri dana. Konta žena nisam je ni pročito. Ja mislim da nisam jeo redovito za ta tri dana. 
|
|
Vrh |
|
 |
lider30
|
Naslov: Re: Koje su knjige obilježile vaše djetinjstvo? Postano: 09 svi 2009, 19:36 |
|
|
Naša Kvačica je napisao/la: Dakle  , Ježeva kućica, Vezeni Most, Vlak u snijegu, Družba Pere Kvržice, Orlovi rano lete, Kroz pustinju i prašumu, Tom SawyerOdiseja, Oliver Twist,Priče iz davnine, Robinson Crusoe, Strah u ulici lipaOve sam boldirane zaboravio. A što se tiče Ježeve kuće, ti se izgleda skroz u djetinjstvo vratio. 
|
|
Vrh |
|
 |
Inkvizitor
|
Naslov: Re: Koje su knjige obilježile vaše djetinjstvo? Postano: 09 svi 2009, 19:54 |
|
|
Čarobno Samarče. 
_________________ VUKOVAR=MARIUOPOLJ SLAVA HRVATSKOJ- UKRAJINI SLAVA
Zbog Eline i bokala vina zapalit ću Krajinu do Krima
Zapalit ću dva-tri ruska štaba da ja nisam dolazio džaba
|
|
Vrh |
|
 |
RajvoSa
|
Naslov: Re: Koje su knjige obilježile vaše djetinjstvo? Postano: 10 svi 2009, 02:22 |
|
Pridružen/a: 02 svi 2009, 16:17 Postovi: 3739 Lokacija: Nanya Lakes
|
Naravno, sve te koje ste nabrojali, uz neizbježne stripove kojih sam na kraju imao preko 1.500. Roditelji su imali dobru kolekciju knjiga, a najviše se sjećam čitanja "Sve je tiho na zapadnom frontu", mada vjerujem da nisam razumio pravo značenje.
Zaglibio sam rano u partizanske vode zahvaljujući čitanju "Ne okreći se sine" (Diklić) kao i "Tito" (Fitzroy McLean).
_________________ Bona, pa skini puder MOŽDA se i znamo, a FUJ, nakeckaj ga ponovo majke ti :)
R.I.P. Aziz "Zyzz" Sergeyevich Shavershian - We are all witnesses
|
|
Vrh |
|
 |
TomislavM
|
Naslov: Re: Koje su knjige obilježile vaše djetinjstvo? Postano: 11 svi 2009, 11:10 |
|
Pridružen/a: 08 svi 2009, 12:13 Postovi: 559 Lokacija: Hrvatska; Osijek, Zadar
|
Junaci Pavlove Ulice - Ferenc Molnar Bijeli očnjak - Jack London Vlak u snijegu - Mato Lovrak Družba Pere Kvržice - Mato Lovrak Otok s blagom - Robert Louis Stevenson Kroz pustinju i prašumu - Henryk Sienkiewicz 5 prijatelja - Enid Blyton 20 000 milja pod morem - Jules Verne
_________________ VIVE LA LIBERTE!
|
|
Vrh |
|
 |
Mar-kan
|
Naslov: Re: Koje su knjige obilježile vaše djetinjstvo? Postano: 11 svi 2009, 11:50 |
|
|
Magareće godine No-1 
|
|
Vrh |
|
 |
Zepce Jugend
|
Naslov: Re: Koje su knjige obilježile vaše djetinjstvo? Postano: 13 svi 2009, 11:32 |
|
|
20 000 milja pod morem - Jules Verne
Joj, kad se sjetim te knjige...
|
|
Vrh |
|
 |
bumbar92
|
Naslov: Re: Koje su knjige obilježile vaše djetinjstvo? Postano: 13 svi 2009, 11:52 |
|
|
Twain, Verne, May...skoro cijeli opus, a stripoteke, AFord, zabavnici...vesele sveske, modre laste  Inspirativni trojac pisaca raspali po dječijoj mašti pa se od veš mašine napravi "podmornica", od cerade i letvi letjelica koja nikad ne poleti, a sve to uz lom pokoje kosti i skoro utapanja....dok se nisam "profakino", uzeo cigare i bacio knjige, ispalo je da mi je to "zdravije" od čitanja knjiga. 
|
|
Vrh |
|
 |
TomislavM
|
Naslov: Re: Koje su knjige obilježile vaše djetinjstvo? Postano: 13 svi 2009, 17:49 |
|
|
Zepce Jugend je napisao/la: 20 000 milja pod morem - Jules Verne
Joj, kad se sjetim te knjige... Jesi možda čitao nastavak, Tajanstveni otok?
|
|
Vrh |
|
 |
exiTh
|
Naslov: Re: Koje su knjige obilježile vaše djetinjstvo? Postano: 14 svi 2009, 17:46 |
|
|
Ne znam da li je prikladno ovdje pitati ali eto opet cu pitat. Imali tko kakve odgovore iz Hrvatskog jezika za maturalni rad?
|
|
Vrh |
|
 |
DaniKU
|
Naslov: Re: Koje su knjige obilježile vaše djetinjstvo? Postano: 18 svi 2009, 22:13 |
|
Pridružen/a: 05 svi 2009, 19:27 Postovi: 1832 Lokacija: Sarajevo
|
bumbar92 je napisao/la: Twain, Verne, May...skoro cijeli opus, a stripoteke, AFord, zabavnici...vesele sveske, modre laste  Inspirativni trojac pisaca raspali po dječijoj mašti pa se od veš mašine napravi "podmornica", od cerade i letvi letjelica koja nikad ne poleti, a sve to uz lom pokoje kosti i skoro utapanja....dok se nisam "profakino", uzeo cigare i bacio knjige, ispalo je da mi je to "zdravije" od čitanja knjiga.   ,e dobar si,nema šta 
|
|
Vrh |
|
 |
Tulkas
|
Naslov: Re: Koje su knjige obilježile vaše djetinjstvo? Postano: 21 svi 2009, 11:42 |
|
|
Vidim da nisam puno stariji od mnogih s obzirom da nam je "djecija knjizevnost" i lektira ona iz ex YU sistema Naravno sve nabrojano stoji i obiljezava djetinjstvo ali moram li izdvojiti jednu onda "Orlovi rano lete" , neznam zbog cega, ali ta mi je ostala najvise u sjecanju kao i u posjedu jer je nikad nisam vratio nazad u biblioteku 
_________________ Serbian are nationalists. It is impossible to argue with Serbians because they are without understanding. Since they respect only force, the same method should be used when dealing with them."
|
|
Vrh |
|
 |
Hroboatos
|
Naslov: Re: Koje su knjige obilježile vaše djetinjstvo? Postano: 21 svi 2009, 14:58 |
|
|
Budući da mi je majka bila glavna knjižničarka, imao sam neograničen pristup knjigama, te sam puno čitao (i sada, no to je druga priča). Vjerojatno sam atipičan (od 13 do 14 godine pročitao sam sva glavna djela Dostojevskoga), no, kao meni najdojmljiviju literaturu koju sam apsorbirao od 6. godine nadalje ( i sa 17 ili 18 godina čitao sam paralelno i dalje i omladinsku književnost), izdvojio bih:
Kipling: Knjiga o džungli (kultna knjiga), Riki-Tiki- Tawi Burroughs: 10 knjiga o Tarzanu Jack Schaeffer. Shane Karl May: praktički sve, a napose Winnetou, Sablast Llana Estacada i Sotona i Iskariot Zane Grey: praktički sve, a napose Jahač usamljene zvijezde, Crna legija (hmmm...), Grmljavina stada, Princezin ranč, Zapadno od Pecosa Salten: Bambi (kultna knjiga za mene kao klinca) Sienkiewicz: Kroz pustinju i prašumu (kultna) Alain-Souvestre: Fantomas, 6. romana (kultno, genije zla) ?(neki Švabo): Sadako hoće živjeti Lovrak: sve, a napose Divlji dječak Conan Doyle: Baskervilski pas i priče o Sherlocku ..........
Knjige koje mi nikako nisu legle:
Agatha Christie Pinocchio Cippolino (neki lukovi koji pričaju) ..
|
|
Vrh |
|
 |
Mar-kan
|
Naslov: Re: Koje su knjige obilježile vaše djetinjstvo? Postano: 21 svi 2009, 16:03 |
|
|
Ee , sve su to lijepe knjige dok nismo naletjeli na "Vrući kaj"  Malo stariji će znati što je to...
|
|
Vrh |
|
 |
Hroboatos
|
Naslov: Re: Koje su knjige obilježile vaše djetinjstvo? Postano: 21 svi 2009, 16:25 |
|
|
Mar-kan je napisao/la: Ee , sve su to lijepe knjige dok nismo naletjeli na "Vrući kaj"  Malo stariji će znati što je to... A još stariji za Čik i Adama i Evu 
|
|
Vrh |
|
 |
Tulkas
|
Naslov: Re: Koje su knjige obilježile vaše djetinjstvo? Postano: 21 svi 2009, 18:22 |
|
|
JA sam pak vise za "Start" 
_________________ Serbian are nationalists. It is impossible to argue with Serbians because they are without understanding. Since they respect only force, the same method should be used when dealing with them."
|
|
Vrh |
|
 |
stvorenje
|
Naslov: Re: Koje su knjige obilježile vaše djetinjstvo? Postano: 05 lip 2009, 01:19 |
|
Pridružen/a: 01 lip 2009, 17:29 Postovi: 370 Lokacija: Dalmacija
|
Felix Salten, 'Bambi', 'Bambijeva djeca'.
Antoine de Saint Exupery, 'Mali princ'.
Jules Verne, '20. 000 milja ispod mora'.
Carl Sagan, 'Cosmos'.
Duh Sveti, Biblija.
|
|
Vrh |
|
 |
mara
|
Naslov: Re: Koje su knjige obilježile vaše djetinjstvo? Postano: 05 lip 2009, 10:22 |
|
|
stvorenje je napisao/la: Felix Salten, 'Bambi', 'Bambijeva djeca'.
Antoine de Saint Exupery, 'Mali princ'.
Jules Verne, '20. 000 milja ispod mora'.
Carl Sagan, 'Cosmos'.
Duh Sveti, Biblija. A neko vrijeme prije toga dok sama nisam znala citati su se citale price i bajke i "pipi duga carapa"! 
_________________ Kada vrijeme smrti dođe Neka nitko ne zaplače za mnom I sve što od vas u tom času tražim U mojoj me sahranite zemlji
Samo u njoj počivat ću u miru. Samo u njoj počivat ću mirno...
Isus će mi postelju prostrijeti Isus će mi prostrijet odar smrti.
U susret mi Spasitelju dođi Dođe mi u susret na pol puta Ogrne me brižno svojim plaštom
Želim Bože da u času smrti Ni jedno oko ne zasuzi za mnom A jedino što ja tebe molim Kada umrem da mi dadeš kutak... neba
|
|
Vrh |
|
 |
Cort0 Maltese
|
Naslov: Re: Koje su knjige obilježile vaše djetinjstvo? Postano: 05 lip 2009, 14:32 |
|
Pridružen/a: 30 svi 2009, 15:48 Postovi: 3256 Lokacija: Lost Continent of Mu
|
Kao klinac sam volio čitati serijal "5 prijatelja".
|
|
Vrh |
|
 |
TomislavM
|
Naslov: Re: Koje su knjige obilježile vaše djetinjstvo? Postano: 05 lip 2009, 14:36 |
|
|
Cort0 Maltese je napisao/la: Kao klinac sam volio čitati serijal "5 prijatelja". Uh, ja sam to obožavao. I danas imam četiri primjerka.
|
|
Vrh |
|
 |
Hroboatos
|
Naslov: Re: Koje su knjige obilježile vaše djetinjstvo? Postano: 05 lip 2009, 14:42 |
|
|
Navest ću nekoliko koje sam zapamtio kao nebulozis i besmislicu: Gianni Rodari: Cippolino Vladimir Nazor: Pastir Loda Anđelka Martić: Pirgo Lewis Carrol: Alisa u zemlji čuda Knjige o Kekecu Johana Spiry: Heidi 
|
|
Vrh |
|
 |
Cort0 Maltese
|
Naslov: Re: Koje su knjige obilježile vaše djetinjstvo? Postano: 05 lip 2009, 14:43 |
|
Pridružen/a: 30 svi 2009, 15:48 Postovi: 3256 Lokacija: Lost Continent of Mu
|
TomislavM je napisao/la: Cort0 Maltese je napisao/la: Kao klinac sam volio čitati serijal "5 prijatelja". Uh, ja sam to obožavao. I danas imam četiri primjerka. To sam doslovce gutao i pod nastavom u osnovnoj školi, sat matematike, a ja čitam ispod klupe 5 prijatelja. 
|
|
Vrh |
|
 |
Online |
Trenutno korisnika/ca: / i 8 gostiju. |
|
Ne možeš započinjati nove teme. Ne možeš odgovarati na postove. Ne možeš uređivati svoje postove. Ne možeš izbrisati svoje postove. Ne možeš postati privitke.
|
|
|