|
|
Stranica: 1/5.
|
[ 110 post(ov)a ] |
|
Autor/ica |
Poruka |
Zaboravljeni Branitelj
|
Naslov: Tamna strana Mjeseca Postano: 04 ruj 2023, 17:53 |
|
|
Tamna strana Mjeseca!
Da bude jasnije, ne postoji tamna strana Mjeseca, samo postoji nama ne vidljiva, sa Zemlje, strana mjeseca. Nevidljiva je iz razloga što vidimo stalno istu stranu koja gleda u Zemlju. Za početak postavljam jedno pitanje i očekujem odgovor, naravno, treba te sami promisliti doći do zaključka. Pitanje glasi: Zašto "tamna" strana Mjeseca ima, kroz godinu, više sati sunčeve svjetlosti od ove naše vidljive strane Mjeseca?
Ne trudite se "guglati" ovim se problemom nitko nikada nije bavio već evo ja, i, to tek prvi put objavljujem.
_________________ Zaboravljeni Branitelj br.690:
"Samo oni koji su iskusili rat znaju poštovati mir!"
|
|
Vrh |
|
|
Hercegoac
|
Naslov: Re: Tamna strana Mjeseca Postano: 04 ruj 2023, 20:03 |
|
Pridružen/a: 02 tra 2023, 15:28 Postovi: 602 Lokacija: Zapadna Hercegovina
|
Ne znan pajdo. Ajde nauci me
_________________ Za gradžansku!
|
|
Vrh |
|
|
Lapo-lapo
|
Naslov: Re: Tamna strana Mjeseca Postano: 04 ruj 2023, 20:16 |
|
|
Stvar je u mjesecevoj rotaciji. Imaš sve objašnjeno do detalja.
|
|
Vrh |
|
|
Robbie MO
|
Naslov: Re: Tamna strana Mjeseca Postano: 04 ruj 2023, 21:20 |
|
Pridružen/a: 03 svi 2009, 11:29 Postovi: 75852 Lokacija: Institut za razna i ostala pitanja
|
Zaboravljeni Branitelj je napisao/la: Tamna strana Mjeseca!
Da bude jasnije, ne postoji tamna strana Mjeseca, samo postoji nama ne vidljiva, sa Zemlje, strana mjeseca. Nevidljiva je iz razloga što vidimo stalno istu stranu koja gleda u Zemlju. Za početak postavljam jedno pitanje i očekujem odgovor, naravno, treba te sami promisliti doći do zaključka. Pitanje glasi: Zašto "tamna" strana Mjeseca ima, kroz godinu, više sati sunčeve svjetlosti od ove naše vidljive strane Mjeseca?
Ne trudite se "guglati" ovim se problemom nitko nikada nije bavio već evo ja, i, to tek prvi put objavljujem. Zemlja ponekad zakloni Sunce ovoj vidljivoj strani. Nema pomrčine nevidljive strane.
_________________ Fun fact: I HDZ i SDA su osnovani u Zagrebu.
IIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIoooooooooooooooooooooooooooooooooooooooo
|
|
Vrh |
|
|
Mar-kan
|
Naslov: Re: Tamna strana Mjeseca Postano: 04 ruj 2023, 21:43 |
|
|
Zaboravljeni Branitelj je napisao/la: Tamna strana Mjeseca!
Pojašnjeno
|
|
Vrh |
|
|
novem
|
Naslov: Re: Tamna strana Mjeseca Postano: 04 ruj 2023, 21:52 |
|
|
_________________ - Sarajevo drugi u svijetu po broju izdanih radnih viza za Njemačku 2022. - Luka Mišetić: Haag nigdje i nikad nije tvrdio da je Herceg-Bosna UZP. - Reis: Država nam curi kroz prste poput pijeska.
|
|
Vrh |
|
|
Zaboravljeni Branitelj
|
Naslov: Re: Tamna strana Mjeseca Postano: 05 ruj 2023, 08:41 |
|
|
Bravo momče! Tako je, tamna strana nema nikad pomrčine. Nemojte zamjeriti što na ovakav način, sa pitanjima, pristupam forumašima i uvlačim ih u dijalog.
|
|
Vrh |
|
|
Zaboravljeni Branitelj
|
Naslov: Re: Tamna strana Mjeseca Postano: 05 ruj 2023, 08:54 |
|
|
Robbie MO je napisao/la: Zaboravljeni Branitelj je napisao/la: Tamna strana Mjeseca! Zemlja ponekad zakloni Sunce ovoj vidljivoj strani. Nema pomrčine nevidljive strane. Godinama muku mučim dokazati da Mjesec nema svoju rotacionu os. Dakle, Mjesec ne rotira oko svoje osi kao Zemlja. Mislim da bi se s tobom mogao uhvatiti u raspravu po ovom pitanju, pa eto, predlažem da prihvatiš izazov.
|
|
Vrh |
|
|
Lapo-lapo
|
Naslov: Re: Tamna strana Mjeseca Postano: 05 ruj 2023, 12:54 |
|
|
|
Vrh |
|
|
Zaboravljeni Branitelj
|
Naslov: Re: Tamna strana Mjeseca Postano: 05 ruj 2023, 14:41 |
|
|
Lapo-lapo je napisao/la: :ucelo Evo jedno pitanje zate da se iskupiš na promašenom odgovoru: Što je tamna strana Mjeseca toplija od ove naše koju stalno promatramo? Nemoj ni ovo "guglati" , nećeš nigdje pronaći ništa, ovi detalji samo mene zanimali i sam izvlačio zaključke.
|
|
Vrh |
|
|
zaba1111
|
Naslov: Re: Tamna strana Mjeseca Postano: 05 ruj 2023, 15:44 |
|
|
Moraš napraviti bolji uvod u temu i objasniti temeljne nejasnoće, ovako ti cijela tema izgleda neozbiljno. Što ti znači tamna strana osim što svatko razuman predpostavlja da je to ono gdje je noć, odnosno strana koja nije obasjana sunčevom svjetlosti. Druga nejasnoća je, u koju stranu gledamo ako se mjesec rotira oko svoje osi, gledamo u stanu koja se u datom momentu rotirla prema zemlji, a to se konstantno mijenja. Znači moraš objasniti što si zaključio drugačije od onoga što inače znamo da bi mogli ozbiljno pristupiti tvojim pitanjima. Edit: Evo objašnjenje da ipak vidimo samo istu stranu. https://eskola.zvjezdarnica.hr/osnove-a ... -rotacija/
|
|
Vrh |
|
|
Robbie MO
|
Naslov: Re: Tamna strana Mjeseca Postano: 05 ruj 2023, 16:04 |
|
Pridružen/a: 03 svi 2009, 11:29 Postovi: 75852 Lokacija: Institut za razna i ostala pitanja
|
Zaboravljeni Branitelj je napisao/la: Robbie MO je napisao/la: Godinama muku mučim dokazati da Mjesec nema svoju rotacionu os. Dakle, Mjesec ne rotira oko svoje osi kao Zemlja. Mislim da bi se s tobom mogao uhvatiti u raspravu po ovom pitanju, pa eto, predlažem da prihvatiš izazov. Ima, ali sva tijela ne rotiraju tek tako savršeno oko fiksne osi, postoje razna vrludanja. Ovo je za Mjesec: https://en.m.wikipedia.org/wiki/Lunar_precessionA to sto je period rotacije oko osi, isto kao period ophoda oko Zemlje (korigiran točno za pripadni put oko Sunca tijekom mjesec dana), zbog orbitalne sinkronizacije i tidal lock, to ne mijenja činjenicu da Mjesec rotira. To je tek jedan slučaj općenitijeg fenomena, nije to jedina sinkronizacija u Sunčevom sustavu, ima ih na desetke. https://en.m.wikipedia.org/wiki/Orbital_resonance
_________________ Fun fact: I HDZ i SDA su osnovani u Zagrebu.
IIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIoooooooooooooooooooooooooooooooooooooooo
|
|
Vrh |
|
|
Zaboravljeni Branitelj
|
Naslov: Re: Tamna strana Mjeseca Postano: 05 ruj 2023, 17:06 |
|
|
Robbie MO je napisao/la: Zaboravljeni Branitelj je napisao/la: Godinama muku mučim dokazati da Mjesec nema svoju rotacionu os. Dakle, Mjesec ne rotira oko svoje osi kao Zemlja.
Mislim da bi se s tobom mogao uhvatiti u raspravu po ovom pitanju, pa eto, predlažem da prihvatiš izazov.
Ima, ali sva tijela ne rotiraju tek tako savršeno oko fiksne osi, postoje razna vrludanja. Ovo je za Mjesec: https://en.m.wikipedia.org/wiki/Lunar_precessionA to sto je period rotacije oko osi, isto kao period ophoda oko Zemlje (korigiran točno za pripadni put oko Sunca tijekom mjesec dana), zbog orbitalne sinkronizacije i tidal lock, to ne mijenja činjenicu da Mjesec rotira. To je tek jedan slučaj općenitijeg fenomena, nije to jedina sinkronizacija u Sunčevom sustavu, ima ih na desetke. https://en.m.wikipedia.org/wiki/Orbital_resonanceZnao sam da će uslijediti takav tvoj odgovor, tako su postupili i neki ugledni astronomi sa kojima sam prije dvadesetak godina provodio dane i dane u međusobnom dopisivanju . Meni je važno da te zanima tema pa uskoro nastavim...
|
|
Vrh |
|
|
Naša Kvačica
|
Naslov: Re: Tamna strana Mjeseca Postano: 05 ruj 2023, 17:09 |
|
|
Obožavam rotaciju u svemiru još od kad sam dokazao postojanje apsolutnog kretanja.
_________________ Ukidanjem BiH štedimo 50 milijardi KM. Neka razum prevlada.
1020 of 2558 - 39.87%
Sarajevo, generalno sarajevska kotlina je rasadnik zla i mržnje. Frustrirana, napaćena i bahata sredina.
|
|
Vrh |
|
|
novem
|
Naslov: Re: Tamna strana Mjeseca Postano: 05 ruj 2023, 17:11 |
|
|
Robbie MO je napisao/la: Ima, ali sva tijela ne rotiraju tek tako savršeno oko fiksne osi, postoje razna vrludanja.
Bakir više vrluda nego mu babo, a Jasmina više nego Bakir. Ali eto, nitko nije savršen i druga je tema. Fiksno je samo da Sebijinu diplomu nitko nije vidio. Bar ne u ovom svemiru.
_________________ - Sarajevo drugi u svijetu po broju izdanih radnih viza za Njemačku 2022. - Luka Mišetić: Haag nigdje i nikad nije tvrdio da je Herceg-Bosna UZP. - Reis: Država nam curi kroz prste poput pijeska.
|
|
Vrh |
|
|
Naša Kvačica
|
Naslov: Re: Tamna strana Mjeseca Postano: 05 ruj 2023, 17:13 |
|
|
novem je napisao/la: Robbie MO je napisao/la: Ima, ali sva tijela ne rotiraju tek tako savršeno oko fiksne osi, postoje razna vrludanja.
Bakir više vrluda nego mu babo, a Jasmina više nego Bakir. Ali eto, nitko nije savršen. Sve je to sinkronizirano.
1020 of 2558 - 39.87%
Sarajevo, generalno sarajevska kotlina je rasadnik zla i mržnje. Frustrirana, napaćena i bahata sredina.
|
|
Vrh |
|
|
novem
|
Naslov: Re: Tamna strana Mjeseca Postano: 05 ruj 2023, 17:18 |
|
|
Naša Kvačica je napisao/la: novem je napisao/la: Bakir više vrluda nego mu babo, a Jasmina više nego Bakir. Ali eto, nitko nije savršen. Sve je to sinkronizirano. Tu mašinu domaće proizvodnje zovu reissinkronizator. Sama se uključi.
|
|
Vrh |
|
|
zaba1111
|
Naslov: Re: Tamna strana Mjeseca Postano: 05 ruj 2023, 17:30 |
|
|
Robbie MO je napisao/la: Zaboravljeni Branitelj je napisao/la: Godinama muku mučim dokazati da Mjesec nema svoju rotacionu os. Dakle, Mjesec ne rotira oko svoje osi kao Zemlja.
Mislim da bi se s tobom mogao uhvatiti u raspravu po ovom pitanju, pa eto, predlažem da prihvatiš izazov.
Ima, ali sva tijela ne rotiraju tek tako savršeno oko fiksne osi, postoje razna vrludanja. Ovo je za Mjesec: https://en.m.wikipedia.org/wiki/Lunar_precessionA to sto je period rotacije oko osi, isto kao period ophoda oko Zemlje (korigiran točno za pripadni put oko Sunca tijekom mjesec dana), zbog orbitalne sinkronizacije i tidal lock, to ne mijenja činjenicu da Mjesec rotira. To je tek jedan slučaj općenitijeg fenomena, nije to jedina sinkronizacija u Sunčevom sustavu, ima ih na desetke. https://en.m.wikipedia.org/wiki/Orbital_resonanceNisam za ovo znao dok me Branitelj nije naveo da upišem rotacija mjeseca u google. Interesanta pojava, ima li neko objašnjenje ili slučajnost, što bi bilo nevjerovatno.
|
|
Vrh |
|
|
Zaboravljeni Branitelj
|
Naslov: Re: Tamna strana Mjeseca Postano: 05 ruj 2023, 17:45 |
|
|
Nemoj da te zbunjuje ta sinkronizacija vrtnje Mjeseca. Pogrešno je tvrditi da ta usklađena vrtnja omogućava Mjesecu izmjene dana i noći. Moj je stav, da Mjesec ima izmjeni dana i noći upravo zato što nema vrtnju oko svoje osi. Ja mogu teoretski dokazati, da u nekim slučajevima, vrtnja Mjeseca oko svoje osi može izostaviti izmjeni dana i noći.
Nije potrebno da mi postavljaš linkove koji vode na stručne članke. Ja sam to davno proučio i ovdje postavljam svoju teoriju, naravno, planiram je braniti i dokazivati.
|
|
Vrh |
|
|
dudu
|
Naslov: Re: Tamna strana Mjeseca Postano: 05 ruj 2023, 17:47 |
|
Pridružen/a: 03 svi 2009, 22:39 Postovi: 60828 Lokacija: DAZP HQ
|
Naša Kvačica je napisao/la: novem je napisao/la: Bakir više vrluda nego mu babo, a Jasmina više nego Bakir. Ali eto, nitko nije savršen. Sve je to sinkronizirano. Sunce i Mjesec su na nebu približno iste veličine, Sunce 400 puta veće i dalje. Udaljenost od Zemlje do Mjeseca je jednaka 2 radijusa Sunca. I tako, sve izgleda kao šarada, vraćamo se na biblijske postavke, iznad nas je nebeski svod, a iznad njega voda, to je vjerojatno točnije od ove zabavne priče o svemiru.
_________________ "Hrvata je danas u BiH manje od 400.000, ali je naš cilj da nas je milijun", kazao je Čović.
|
|
Vrh |
|
|
Naša Kvačica
|
Naslov: Re: Tamna strana Mjeseca Postano: 05 ruj 2023, 17:54 |
|
|
Zaboravljeni Branitelj je napisao/la: Nemoj da te zbunjuje ta sinkronizacija vrtnje Mjeseca. Pogrešno je tvrditi da ta usklađena vrtnja omogućava Mjesecu izmjene dana i noći. Moj je stav, da Mjesec ima izmjeni dana i noći upravo zato što nema vrtnju oko svoje osi. Ja mogu teoretski dokazati, da u nekim slučajevima, vrtnja Mjeseca oko svoje osi može izostaviti izmjeni dana i noći.
Nije potrebno da mi postavljaš linkove koji vode na stručne članke. Ja sam to davno proučio i ovdje postavljam svoju teoriju, naravno, planiram je braniti i dokazivati. Kako dokazuješ da Mjesec nema vrtnju oko svoje osi?
1020 of 2558 - 39.87%
|
|
Vrh |
|
|
VBA2024
|
Naslov: Re: Tamna strana Mjeseca Postano: 05 ruj 2023, 18:11 |
|
|
Zaboravljeni Branitelj je napisao/la: Tako je, tamna strana nema nikad pomrčine.
Zaboravljeni Branitelj je napisao/la: Što je tamna strana Mjeseca toplija od ove naše koju stalno promatramo?
Jer uvijek bliža (i u) suncu
_________________ Iuste ambulans coram Deo pretium non habet Tko pronađe sarkazam nek si ga zadrži.
|
|
Vrh |
|
|
Zaboravljeni Branitelj
|
Naslov: Re: Tamna strana Mjeseca Postano: 05 ruj 2023, 18:42 |
|
|
Citat: Kako dokazuješ da Mjesec nema vrtnju oko svoje osi?
Strpi se malo, iznenaditi ću vas jednostavnim načinom tumačenja. Važno mi je da pomalo postaješ ozbiljniji na ovoj temi.
|
|
Vrh |
|
|
Zaboravljeni Branitelj
|
Naslov: Re: Tamna strana Mjeseca Postano: 05 ruj 2023, 18:49 |
|
|
VBA2024 je napisao/la: Zaboravljeni Branitelj je napisao/la: Tako je, tamna strana nema nikad pomrčine.
Zaboravljeni Branitelj je napisao/la: Što je tamna strana Mjeseca toplija od ove naše koju stalno promatramo?
Jer uvijek bliža (i u) suncu Bravo, tako je, "tamna" strana Mjeseca, kad je obasjana Suncem, bliža je Suncu od ove naše strane Mjeseca u vrijeme Uštapa. Dosta je bliža, i to, za dvije razdaljine od Zemlje do Mjeseca, i malo više za promjer Zemlje, oko 12 tisuća kilometara.
|
|
Vrh |
|
|
Zaboravljeni Branitelj
|
Naslov: Re: Tamna strana Mjeseca Postano: 05 ruj 2023, 18:55 |
|
|
zaba1111 je napisao/la: Robbie MO je napisao/la: Ima, ali sva tijela ne rotiraju tek tako savršeno oko fiksne osi, postoje razna vrludanja. Ovo je za Mjesec: https://en.m.wikipedia.org/wiki/Lunar_precessionA to sto je period rotacije oko osi, isto kao period ophoda oko Zemlje (korigiran točno za pripadni put oko Sunca tijekom mjesec dana), zbog orbitalne sinkronizacije i tidal lock, to ne mijenja činjenicu da Mjesec rotira. To je tek jedan slučaj općenitijeg fenomena, nije to jedina sinkronizacija u Sunčevom sustavu, ima ih na desetke. https://en.m.wikipedia.org/wiki/Orbital_resonanceNisam za ovo znao dok me Branitelj nije naveo da upišem rotacija mjeseca u google. Interesanta pojava, ima li neko objašnjenje ili slučajnost, što bi bilo nevjerovatno. Znao sam ja da će te vi odmah počet googlati,e, vidiš ja se upravo protivim njihovim teorijama, a ako bude dovoljno ozbiljnosti spreman sam nastaviti
|
|
Vrh |
|
|
Online |
Trenutno korisnika/ca: / i 10 gostiju. |
|
Ne možeš započinjati nove teme. Ne možeš odgovarati na postove. Ne možeš uređivati svoje postove. Ne možeš izbrisati svoje postove. Ne možeš postati privitke.
|
|
|