HercegBosna.org

HercegBosna.org

Forum Hrvata BiH

Sada je: 06 stu 2024, 16:11.

Vremenska zona: UTC + 01:00 [LJV]

Započni novu temu Odgovori  [ 8 post(ov)a ] 
Autor/ica Poruka
 Naslov: bs.wikipedia.org
PostPostano: 25 kol 2012, 18:32 

Lokacija: Multietnička federalna jedinica sa hrvatskom većinom
Nekoliko puta sam bacio pogled na vikipediju naših federalnih partnera i da se primjetiti, da netrpeljivost i mitomanija se počinje očitovati u svim sferama društva
.

Primjerice.

http://bs.wikipedia.org/wiki/Tomislavgrad

Citat:
Duvanjsko polje je u ranom srednjem vijeku bilo, prema mišljenju starijih hrvatskih historičara, mjesto mnogih događaja značajnih za opću historiju hrvatskog naroda, no ozbiljnija istraživanja nikad nisu pokazala vjerodostojnost njihovih navoda, tako da se sve svodi na nivo bajki, mitova i legendi, tako svojstven pisanju povijesti na balkanski način. Budućnost ovih prostora svakako će trebati jedno objektivno pisanje historije, koja se ipak prvenstveno zasniva na činjenicama, a ne na bajkama.

Citat:
Među nikad dokazane legende iz pera hvatskih historiografa ubraja se tzv. Prvi hrvatski sabor 753. godine. Prvi vladarski dvor na području Bosne i Hercegovine napravljen je na planini Libu, kada su Slaveni, koje oni rado prozivaju Hrvatima mada je takav naziv u to vrijeme bez temelja, naselili Duvno. U tom je dvoru Budimir godine 753. sačekao izaslanike pape Stjepana II i bizantskog cara Konstantina V Kopronima, gdje su i obavljene pripreme za navodni veliki državni i crkveni sabor.

Navodni krunidbeni sabor kralja Tomislava održan je godine 925. na tom istom prostoru, mada i o ovome događaju povijest duvanjskog kraja jednostavno šuti, dajući prostora tek pukim špekulacijama hrvatskih historičara koji ovaj prostor rado vide dijelom hravtskog nacionalnog prostora.

Zašto se zanemaruje Osmanlijska represija?
Citat:
Katolički dio stanovništva, uglavnom naseljen po selima, iseljava se sve do 18. vijeka, a ovaj proces bio je uzrokovan mahom lošim ekonomskim prilikama na veoma neplodnom, tvrdom i vjetrovitom Duvanjskom polju, koje je sve do gradnje Buškog jezera najveći dio godine bilo neobradivo.

Mislim da nam netko drugi kaže nego historiĆari. Hrvatska historiografija uvijek napominje stvari koji nisu potvrđene kao takve, i mislim da je trenutno na Balkanu najmanje podložna mitovima. Cijeli članak vrvi "njihovim obračunom s nama". :neznam

Vrh

Naslov: Re: bs.wikipedia.org
PostPostano: 25 kol 2012, 20:29 

Citat:
Navodni krunidbeni sabor kralja Tomislava održan je godine 925. na tom istom prostoru, mada i o ovome događaju povijest duvanjskog kraja jednostavno šuti, dajući prostora tek pukim špekulacijama hrvatskih historičara koji ovaj prostor rado vide dijelom hravtskog nacionalnog prostora.

=))

Vrh

PostPostano: 25 kol 2012, 20:57 

Bože sačuvaj. Bolestan narod i gotovo.

Vrh

PostPostano: 25 kol 2012, 22:23 

Primijetio sam i ja to, mada to nije čudo za wikipediju, ionako je mnogi koriste za "ideološko obračunavanje" .
Inače ako malo progulgate na bs. wikipediji vidjet ćete da se sljedeći slučaji navode kao "masakri" u sklopu "planskog etničkog čišćenja Herceg-Bosne od Bošnjaka" :
Ahmići
Stupni Do

A slučajevi gdje je "junačka" Harmija počinila višestruko teže i gnusnije zločine (u Ahmići su ljudi ginuli kao kolateralna šteta, s tim da su Harmijaši svoje civile koristili kao živi štit) poput Križančeva Sela i Grabovice stoji sljedeće :

Citat:
Slučaj Križančevo selo

Dok za Grabovicu stoji "Masakar u Grabovici" ali prije toga se objasni čitatelju o gencoidnoj, etničko čistačkoj, zločinačkoj Herceg-Bosni i kako su Bošnjaci bili "ugroženi".

To moj je, moj je dom!

Vrh

PostPostano: 25 kol 2012, 22:26 

Pustite ih da se furaju kako žele. Mi moramo raditi na tome da se ogradimo od njihovog utjecaja maksimalno moguće. Pa neka se jebu između sebe i rade što žele.

Vrh

PostPostano: 26 kol 2012, 14:00 

Prikladniji naziv bi bio sra.wikipedia, kao enciklopedija sranja ili sramote
Citat:
Bošnjaci su protjerani u istočni dio grada, a Hrvati su ostali u zapadnom djelu grada kasnije samoprozvanom Zapadnom Mostaru.

Citat:
Grijeska koju konstantno citam na ovoj wikipedia i molio bi da je netko ispravi. Bosnjaci u popisu stanovnika 1991god. nisu postojali, a postojali su samo Muslimani. Sada vi udio Muslimana automatski prenosite kao udio Bosnjaka, a to je nedopustivo. Vi se ovdje oslanjate na predpostavke da su svi Muslimani postali Bosnjaci, a sto siguno nije istina,a cak i da jeste nemozete to napisati bez dokaza. Podaci na wikipediji ne mogu se temeljiti na predpostavkama!
Imate mogućnost da koristite Wikipediju na preko 260 jezika ako Vam se ovdje ne sviđa. Pozdrav. --Amir pitaj 16:54, 9 mart 2009

Citat:
Bitka kod Banja Luke je čuvena bitka 1737. godine između vojska Austrije i Osmanskog Carstva.
Energični bosanski vezir Hećimoglu Ali-paša, predvidio je 1737. godine da će bez objave rata velika austrijska vojska od preko 14.000 vojnika napasti Bosnu. Na svoju ruku sazvao je sve kapetane i ajane na vijećanje u Travnik. Na ovom vijećanju, svi kapetani i ajani, prije svih, ultimativno zahtijevaju da se odmah izvrše sve pripreme za odbranu, bez znanja i saglasnosti Porte. Vezir je razglasio odbranu na teritoriji Bosne, te je brzo sakupio oko 10.000 vojnika na travničkom polju. Svi kapetani u tadašnjoj bosanskoj vojsci su se odazvali pozivu.
Bitka se odigrala pod Banjom Lukom 4. augusta 1737. godine i bošnjačka vojska izvojevala je apsolutnu pobjedu. Pet juriša razbilo je austrijsku silu i natjeralo je u bijeg, ostavljajući 1.200 mrtvih uz veliko junaštvo bosanskih kapetana i boraca. Smatra se da je bitka kod Banja Luke bila jedna od najvažnijih događaja u historiji Bošnjaka.

Vrh

PostPostano: 26 kol 2012, 21:33 

Pa brišite to. Valjda ste dovoljno pismeni da mijenjate sve šta je očito neistinito i lažno. Poput malo kvalitetnijeg uređivanja posta. Koliko sam ja gluposti izmijenio na wikpediji...

IIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIoooooooooooooooooooooooooooooooooooooooo

Vrh

PostPostano: 26 kol 2012, 22:24 

b.alijska posla

Vrh

Prikaži postove “stare”:  Redanje  
Započni novu temu Odgovori  [ 8 post(ov)a ] 

Vremenska zona: UTC + 01:00 [LJV]

Trenutno korisnika/ca: / i 5 gostiju.

Ne možeš započinjati nove teme.
Ne možeš odgovarati na postove.
Ne možeš uređivati svoje postove.